- ΘΡΗΣΚΕΙΑ : Αναγκαιότητα ή παγίδα ; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Τίποτα περισσότερο από αυτό που προκύπτει. Είμαστε ΟΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ. Όποτε έρχεται σε σύγκρουση η λογική και η φαντασία, νικά ως συνήθως η φαντασία.
Δεν νομίζω. Πιο πιθανό το βλέπω ότι όταν έρχονται λογική και φαντασία σε σύγκρουση επικρατεί η λογική. Εκτός κι αν έχεις αποδείξεις για το αντίθετο.
Πέρα από αυτό, πως έρχονται σε σύγκρουση φαντασία και λογική; Η φαντασία διαρκώς τροφοδοτεί το μυαλό με πιθανά σενάρια και η λογική τα εξετάζει ως προς την ορθότητα. Πως είναι δυνατόν δυο λειτουργίες που δεν σχετίζονται να έρθουν σε σύγκρουση;
quote:
Είμαστε ΟΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ
Αυτό είναι καθαρά θέμα θεώρησης. Εγω πιστεύω ότι είμαστε ότι το DNA μας λέει ότι είμαστε, σε συνδυασμό με το τι λέει το περιβάλλον μας πως είμαστε. Οι σκέψεις μας καθορίζουν απλώς τις αλληλεπιδράσεις, συνεπώς μόνο ένα μικρό τμήμα από το τι είμαστε.
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Τώρα για τις επιστημονικές θεωρίες που αφορύν το σύμπαν, χωρις να γνωρίζω λεπτομέρειες, αυτές στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ενδείξεις που προκύπτουν απο ενδελεχή μελέτη του αντικειμένου και νομίζω είναι άτοπο να τις συγκρίνουμε με τις δεισιδαιμονίες του ανθρώπου για Σατανάδες, μπαμπούλες, πεπρωμένο και ξόρκια. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο. Το ότι μας φαίνονται υπερβολικές και ακαταλαβίστικες ορισμένες επιστημονικές θεωρίες δεν σημαίνει ότι είναι ακαταλαβίστικες και για τους επιστήμονες που ασχολούνται.
Βασικά το άρθρο το παρέθεσα για δύο κυρίως λογους. Διότι 1)ειναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους εν ετει 2006 να πιστεύουν ότι ο Σατανάς(ακουσον άκουσον) προκαλεί δεινά στην ανθρωπότητα, αντί να δούμε ότι εμείς οι άνθρωποι ουσιαστικά ευθυνόμαστε για πολλά απο αυτά
και 2)είναι επίσης τραγικό να βλέπεις ανθρώπους να νομίζουν ότι η ζωή τους είναι προκαθορισμένη από πεπρωμένα οπότε δεν έχει νόημα να αγωνίζονται για καλύτερο αύριο. Αυτή η στάση είναι εντελώς pathetic.
Μου θυμίζουν αυτά μια θεία μου που επειδή τα παιδιά της τσακώνονται συχνά αυτή τους βάζει λιβάνια και νομίζει ότι αν δεν έβαζε θα τσακώνονταν περισσότερο. Και το χειρότερο ότι αντί να πάει σε ψυχολόγους/παιδοψυχολόγους, δηλαδή σε ανθρώπους ειδικούς για τέτοια θέματα, αυτή πάει σε 1-2 παπάδες για συμβουλές!!! Δεν λέω μπορεί να έχει μια Α γνώση και εμπειρία ένας ιερέας αλλά πρώτα συμβουλεύεσαι τον ειδικό, τον επιστήμονα και μετά αν αισθάνεσαι την ανάγκη πας και σε έναν ιερέα αφού εισαι και χριστιανός.
Οσο για τη δεισιδαιμονία στην Ελλάδα απλα΄δες σε πόσες εταιρίες φέρνουν παπά στην αρχή του νέου έτους να κάνει αγιασμό λες και ο Θεός θα ευλογήσει τα "κερδη" και τις business.. αυτά τα πράγματα είναι τουλάχιστον απαράδεκτα και φανερώνουν ότι ακόμα και σε εποχές όπως η σημερινή με ραγδαία βελτίωση της τεχνολογίας και της επιστήμης ακόμα πολλοί νομίζουν ότι κρύβονται μπαμπούλες και Σατανάδες πίσω απο τα barcode, το www, τα χαρτονομίσματα, τα μουσικά cd, τις ταινίες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς...Ακόμα είμαστε προτόγονοι που νομίζουμε ότι οι κεραυνοί προέρχονται από την οργή των Θεών!!!Ελεος!!!
Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...
Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...
Ο ΚΕΦΤΕΣ ΓΑΡ ΒΑΡΥΣ....ακόμα πονάει το στομάχι μου...
Edited by - Agnostic on 27/02/2006 13:27:18
quote:
Τώρα για τις επιστημονικές θεωρίες που αφορύν το σύμπαν, χωρις να γνωρίζω λεπτομέρειες, αυτές στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ενδείξεις που προκύπτουν απο ενδελεχή μελέτη του αντικειμένου και νομίζω είναι άτοπο να τις συγκρίνουμε με τις δεισιδαιμονίες του ανθρώπου για Σατανάδες, μπαμπούλες, πεπρωμένο και ξόρκια. Αλλο το ένα και άλλο το άλλο. Το ότι μας φαίνονται υπερβολικές και ακαταλαβίστικες ορισμένες επιστημονικές θεωρίες δεν σημαίνει ότι είναι ακαταλαβίστικες και για τους επιστήμονες που ασχολούνται.
Ναι, αλλά δεν έχει σημασία.
Αυτό που έχει σημασία είναι το πως ακούγονται στα αυτιά του κοσμάκη. Αν ο κοσμάκης ακούσει από τον επιστήμονα "ο κόσμος μας ξεκίνησε από έναν μικρό κόκκο που έσκασε και διαστέλλεται" τότε θα τα παίξει και θα αρχίσει να στραβοκοιτάει.
Για τον επιστήμονα προφανώς φαίνεται λογικό (ή τραβηγμένο ανάλογα...) αλλά πόσοι είναι οι επιστήμονες ή τα άτομα που είναι σε θέση να κατανοήσουν τι εννοεί ο κ. Hubble όταν λέει ότι το σύμπαν "τεντώνεται"; Και στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει ένα καλό ποσοστό (σήμερα...), στις υπόλοιπες χώρες τι γίνεται; Κάπου χανόμαστε. Η υπερβολή και η θρησκευτικότητα βλέπεις πάνε πακέτο, όταν ακούς για υπερβολή ή για το ασσύληπτο, κατευθείαν κάνεις συνειρμούς με τον Θεό.
Ως προς τον Σατανά, σαν κακός χριστιανός που είμαι, ναι πιστεύω ότι υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο εύκολα καλουπώσιμα τα πράγματα ώστε να πεις "από δω ο Τάσος, ο Μήτσος, ο Σατανάς, ο Ξενοφώντας". Η Εκκλησία μιλάει για πνεύμα Σατανά, όχι για άνθρωπο.
----------------------

ΕΧΩ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ,ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ,ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ..
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΙΗΣΟΥ,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ,Κ.Λ.Π ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΠΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ, Η ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ Η ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ..ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΦΥΓΗ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ..ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ..ΤΙ ΛΕΣ,ΔΕΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ?
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΨΑΧΝΟΜΑΙ,ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ,ΕΝΟΙΩΘΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ,ΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΤΙ...
ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΤΟ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ,ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ "ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ" ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΠΩΣ: ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ,ΥΠΕΡΧΟΡΔΕΣ,ΠΕΙΡΑΜΑ E.P.R, Κ.Λ.Π.
ΑΛΛΑ Η ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΟΦΟΒΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΗΓΕΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ,Ε,ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΝΕΥΡΑ..ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΔΥΣΤΥΧΩΣ..I AM TΟO OLD FOR ...ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ....
ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΘΑΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑΡΘΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΟ...ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ..ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ..
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
Το θέμα είναι, σε αυτή την περίπτωση, ΤΙ έχουμε αναγάγει σε γνώση.
Έτσι, βλέπουμε να ομιλούνε για «γνώση» περί των Θεϊκών διαστάσεων οι διάφοροι Πατέρες του χριστιανισμού, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά την έννοια αλλά όχι και την αντικειμενικά αναγνωστέα ουσία, καθώς περιορίζονται σε αναπόδεικτες θεωρήσεις στα στενά «μεταφυσικά» όρια που οι ίδιοι αναγνωρίζουνε, προχωρώντας στο φαντασιακό τμήμα της ανθρώπινης υπόστασης.
Ο Άγιος Μάξιμος μιλάει π.χ. για την ΓΝΩΣΗ του Θεού, μιλώντας περί των «ιδίων θελημάτων» και όχι κατά την φύση των τα πράγματα, δίδοντας όρους και μια νοητική διαστρωμάτωση των λεγομένων που ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε βιωματικό-φαντασιακό υπόβαθρο εδράζεται και όχι σε Γνώση που δύναται να αναπαραχθεί και να επαληθευθεί από τον καθένα. Είτε Χριστιανό είτε Βουδιστή είτε αναγνώστη του Ηράκλειτου.
Κατά αυτόν τον τρόπο, η Γνώση παραποιείται και γίνεται συνήγορος στα χέρια του κάθε επιδέξιου κήρυκα/ιεροκήρυκα.
Ο κόσμος αναγκάζεται να πηγαίνει εκκλησία, αναγκάζεται να νηστεύει κλπ. Τους ζω του Κύπριους που ονομάζουν τον εαυτό τους χριστιανό ορθόδοξο κάθε μέρα έστω κι αν οι παραπάνω υποκρίνονται. Η θρησκεία μας τουλάχιστον εδώ στην Κύπρο κατάντησε ένας φαύλος κύκλος θρήνους, με τα μαύρα μπαίνουν με τα μαύρα βγαίνουν. Δεν είδα ποτέ έναν να χαμογελά μέσα στην εκκλησία εκτός από μερικά μωρά που τα ανάγκασαν να παραβρεθούν.
Και οι παραπάνω μεγάλοι άνθρωποι που μιλώ εδώ είναι τόσο αγχωμένοι επειδή δεν πήγαιναν κάθε Κυριακή εκκλησία, ‘αμάρτησαν’ ή δεν ήταν καλοί χριστιανοί με κάποιο τρόπο κλπ. Αγχώνονται αν θα τους τιμωρήσει ο θεός για ‘νόμους’ που οι άνθρωποι δημιούργησαν όχι ο Θεός. Μεγάλωσα με αυτόν τον εκβιασμό εδώ στη Κύπρο. Δεν μας τιμωρά κανένας τρίτος μετά την απενεργοποίηση του φυσικού σώματος μας. Οι ‘νόμοι’ είναι και ήταν ανθρώπινοι και ο τιμωρός είμαστε εμείς. Εγώ πιστεύω ότι έτσι κι αλλιώς ο καλύτερος τιμωρός είναι ο εαυτός μας και κανένας άλλος, κάνουμε καλή δουλειά όταν έρθει η ώρα δεν ανησυχώ από τρίτους.
Νιώθω άσχημα όταν βλέπω κάποιον ηλικιωμένο μετά από 80 χρόνια αγώνα να επιβιώσει και να φροντίσει την οικογένεια του να ανησυχά στο αν θα πάει κόλαση ή παράδεισο; Ξέρεις πως νιώθει ένας άνθρωπος όταν του λες ότι η θρησκεία μας είναι η ορθή; ή πως νιώθει όταν ακούει κάποιους να λένε το αληθινό φως; Δηλαδή το δικό του φως είναι ψεύτικο;
Η θρησκεία μας προκαλεί ασύστολα και λειτουργεί μέσα από εξαναγκασμούς και παγίδες, όπως άλλωστε και κάθε άλλη θρησκεία από τις χιλιάδες εκεί έξω που συναγωνίζονται στο πόλεμο συνειδήσεων.
Υ.Γ: Θα ήθελα να σε ρωτήσω επίσης αν ξέρεις γιατί οι θεολόγοι εδώ στη Κύπρο, παπάδες κλπ προσπαθούν να κάνουν update το δόγμα με το να προσπαθούν τώρα τελευταία να κρατούν μια απόσταση από την παλαιά διαθήκη στη καινή. Ήδη άκουσα μερικούς να υποστηρίζουν τώρα ότι ο θεός της παλαιάς δεν έχει καμία σχέση με της καινής. Έμενα στο σχολείο από τι θυμάμαι με έμαθαν ότι η αυτή η θρησκεία είναι διαχρονική.
Γνωρίζεις αν τον Τζιορντάνο Μπρούνο τον έχει/είχε και η χριστιανική θρησκεία αιρετικό επειδή είπε ότι η Γη δεν είναι το κέντρο του Κόσμου; Oι καθολικοί το πήραν πίσω, έκαναν update από μόνοι τους δεν νομίζω να ρώτησαν κανένα Θεό όταν αποφάσιζαν τι να κάνουν. Ξέρεις ποια είναι η θέση της χριστιανικής θρησκείας όσο αφορά το πιο πάνω θέμα. Ευχαριστώ.
‘Read not to contradict and confute, nor to believe and take for granted, but to weigh and consider.’
«Δεν νομίζω. Πιο πιθανό το βλέπω ότι όταν έρχονται λογική και φαντασία σε σύγκρουση επικρατεί η λογική. Εκτός κι αν έχεις αποδείξεις για το αντίθετο.»
Κάπως αβίαστα η απάντηση σου, αλλά θα βοηθήσω στην κατανόηση του θέματος.
Για να σκεφτούμε για λίγο έναν μάρτυρα που ζώνεται με δυναμίτη και ανατινάζεται στον αέρα για το θέλημα του Θεού, που έτσι του έχουνε πει: Νομίζεις ότι η λογική συζήτηση μαζί του θα το απέτρεπε? Νομίζεις ότι υπάρχει κάτι πιο δυνατό από την φαντασιακή προβολή του παραδείσου που τον περιμένει?
Πάμε να δούμε κάτι άλλο, πιο καθημερινό.
Προσπάθησε να περπατήσεις ακριβώς επάνω σε ένα δοκάρι, το οποίο βρίσκεται στο πάτωμα του σαλονιού σου. Κατά 90% θα τα πας μια χαρά, για να μην πούμε κατά 100%.
Ας τοποθετήσουμε το ίδιο δοκάρι ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πρέπει να περπατήσεις έχοντας κάτω από τα πόδια σου κενό πολλών δεκάδων μέτρων. Φρίκη έ??
Ενώ είναι το ίδιο ακριβώς, η ΦΑΝΤΑΣΙΑ που μας διαπερνά, «βλέποντας» τον εαυτό μας να πέφτει και να τσακίζεται στο έδαφος, μας κάνει ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ.
Τα παραδείγματα πολλά, αλλά θαρρώ να έγινα κατανοητός.
WWalker:
«Πέρα από αυτό, πως έρχονται σε σύγκρουση φαντασία και λογική; Η φαντασία διαρκώς τροφοδοτεί το μυαλό με πιθανά σενάρια και η λογική τα εξετάζει ως προς την ορθότητα. Πως είναι δυνατόν δυο λειτουργίες που δεν σχετίζονται να έρθουν σε σύγκρουση;»
Πως? Πολύ εύκολα δυστυχώς!!
Παράδειγμα: βλέπεις μια ταινία με δράση, ατελείωτο πλούτο και δύναμη, πολυτελή αυτοκίνητα και υπέροχες βίλες και άλλα σχετικά. Λες για λίγο: ένα τέτοιο αυτοκίνητο, μια τέτοια βίλα και κάτι δεκάδες δισεκατομμύρια θα έχω και εγώ!
Όμως, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ η λογική σου, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και προσγειώνοντας σε στα επίπεδα που διαρκώς αντιλαμβάνεσαι ως λογικά.
Η σύγκρουση, είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ. Και η σύγκρουση αυτή ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ.
Βλέπει ο παντρεμένος οικογενειάρχης μια πανέμορφη καλλονή, και ξαφνικά του περνούνε πολλές «όμορφες ιδέες» από το νου. Όμως, αμέσως μετά ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ η λογική και του λέει «Όχι, τι πας να κάνεις!».
Η φαντασία του, ήταν θετική. Η λογική όμως, όχι.
Και εδώ, τα παραδείγματα μπορούνε να συνεχιστούνε, όμως τα πράγματα είναι σχετικά απλά θα έλεγα.
quote:
Αγαπητέ Μηδενιστή θεωρώ γελοίο να ξεκινήσω συζήτηση για το αν υπήρξε ο Χριστός με βάσει τους ιστορικούς, όταν εγώ γνωρίζω ότι υπάρχει και θα υπάρχει όσοι ιστορικοί και αν πουν το αντίθετο. Όταν ανάγουμε την ύπαρξη του Θεού στη "επιστήμη" της ίστορίας τότε απλά δεν ξέρουμε τι μας γίνεται....
Άν και εγώ σου πώ αγαπητέ μου φίλε Αναστημένε οτι γνωρίζω οτι υπήρξαν ο Δίας, ο Απόλλωνας, και η Αθηνά έζησαν περίπου 10.000 χρόνια πρό του δικού σου Χριστού και είναι οι μοναδικοί ζώντες Θεοί δημιουργοί του ανθρώπου και του σύμπαντος όπως λένε οι διαβόητοι Εψιλονιστές τί εντύπωση θα σου δημιουργηθεί? Υποπτεύομαι οτι θα σου προκαλέσει τον γέλωτα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Ιησού Χριστού απο την στιγμή που δέν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις. Είναι τελείως αλλοπρόσαλο να απαξιώνουμε τις ιστορικές αποδείξεις και να γράφουμε την ιστορία όπως θέλουμε εμείς οι όποιοι νικητές.
Διότι ο καθένας θα είναι ελεύθερος να μπορεί και να γράψει ότι θέλει, και να ονομάσει Θεό όποιον θέλει ακόμα και τον προπάππο του.

Έν οίδα, ότι ουδέν οίδα
quote:
Για να σκεφτούμε για λίγο έναν μάρτυρα που ζώνεται με δυναμίτη και ανατινάζεται στον αέρα για το θέλημα του Θεού, που έτσι του έχουνε πει: Νομίζεις ότι η λογική συζήτηση μαζί του θα το απέτρεπε? Νομίζεις ότι υπάρχει κάτι πιο δυνατό από την φαντασιακή προβολή του παραδείσου που τον περιμένει?
Καταλαβαίνω τι εννοείς, το θέμα είναι στο πως εννοούμε την λογική. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δέχεται τα εξής ερεθίσματα:
α) Αν ανατιναχθώ θα πάω στον παράδεισο
β) η ευκαιρία να ανατιναχθώ βρίσκεται μπροστά μου
άρα μπροστά μου βρίσκεται η ευκαιρία να πάω στον παράδεισο.
Η φαντασία που μπλέκει εδώ; Στο ότι φαντάζεται τον παράδεισο;
quote:
Προσπάθησε να περπατήσεις ακριβώς επάνω σε ένα δοκάρι, το οποίο βρίσκεται στο πάτωμα του σαλονιού σου. Κατά 90% θα τα πας μια χαρά, για να μην πούμε κατά 100%.Ας τοποθετήσουμε το ίδιο δοκάρι ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να πρέπει να περπατήσεις έχοντας κάτω από τα πόδια σου κενό πολλών δεκάδων μέτρων. Φρίκη έ??
Ενώ είναι το ίδιο ακριβώς, η ΦΑΝΤΑΣΙΑ που μας διαπερνά, «βλέποντας» τον εαυτό μας να πέφτει και να τσακίζεται στο έδαφος, μας κάνει ΑΝΗΜΠΟΡΟΥΣ.
Τα παραδείγματα πολλά, αλλά θαρρώ να έγινα κατανοητός.
Κατανοητός έγινες, αλλά μάλλον δίνεις υπερβολική έμφαση σε αυτό που αποκαλείς φαντασία. Για εμένα δεν είναι φαντασία αυτό, είναι υποβολή. Η φαντασία είναι η ικανότητα να σκεφτείς πιθανά (ή και απίθανα) σενάρια στο μυαλό σου.
Η φαντασία που εννοείς εσύ είναι η υποβολή από ένα ερέθισμα που μάλλον δεν είναι άμεσα προσεγγίσιμο.
quote:
Παράδειγμα: βλέπεις μια ταινία με δράση, ατελείωτο πλούτο και δύναμη, πολυτελή αυτοκίνητα και υπέροχες βίλες και άλλα σχετικά. Λες για λίγο: ένα τέτοιο αυτοκίνητο, μια τέτοια βίλα και κάτι δεκάδες δισεκατομμύρια θα έχω και εγώ!Όμως, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ η λογική σου, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και προσγειώνοντας σε στα επίπεδα που διαρκώς αντιλαμβάνεσαι ως λογικά.
Η σύγκρουση, είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ. Και η σύγκρουση αυτή ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ.
Βλέπει ο παντρεμένος οικογενειάρχης μια πανέμορφη καλλονή, και ξαφνικά του περνούνε πολλές «όμορφες ιδέες» από το νου. Όμως, αμέσως μετά ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ η λογική και του λέει «Όχι, τι πας να κάνεις!».
Η φαντασία του, ήταν θετική. Η λογική όμως, όχι.
Και εδώ, τα παραδείγματα μπορούνε να συνεχιστούνε, όμως τα πράγματα είναι σχετικά απλά θα έλεγα.
Ναι, και εδώ ισχύει το ίδιο. Έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση ως προς το θέμα του τι είναι φαντασία και τι λογική.
Πιστεύω αντιμετωπίζεις το θέμα λογική κάπως στενά - όχι ως εργαλείο αλλά ως στάση αντιμετώπισης και μόνο. Για εμένα τουλάχιστον -όπως έχω μάθει να δουλεύω- η λογική είναι η διαδικασία που ακολουθώ για να εξάγω συμπεράσματα που αντιστοιχούν στην αναμενόμενη πραγματικότητα ή οδηγούνται με λογική αναγκαιότητα από τα δεδομένα.
Τώρα αυτό που περιγράφεις ως λογική μου κάνει περισσότερο ως ένα τρόπο "αυτο-ελέγχου" και προσγείωσης στην πραγματικότητα.
Δεν ξέρω κατά πόσον μια τέτοια αντίληψη βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων πάντως σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά στενά καλουπωμένη.
----------------------

«α) Αν ανατιναχθώ θα πάω στον παράδεισο
β) η ευκαιρία να ανατιναχθώ βρίσκεται μπροστά μου
άρα μπροστά μου βρίσκεται η ευκαιρία να πάω στον παράδεισο.
Η φαντασία που μπλέκει εδώ; Στο ότι φαντάζεται τον παράδεισο;»
Και όχι μόνο.
Όλο το σκεπτικό του, ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ από ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ και σχετικά «βιώματα» που έχει μέσα του για χρόνια πολλά. Αυτά που «τον περιμένουνε», ΤΑ «ΒΛΕΠΕΙ» ΗΔΗ. Δίχως αχαλίνωτη φαντασία τίποτα από όλα αυτά δεν μπορείς να πράξεις.
Εκτός των περιπτώσεων τρέλας και απελπισίας, που και πάλι έχουμε μερική μονάχα χρήση της λογικής.
Όταν επομένως μαθαίνουμε ως «λογικά» ορισμένα σενάρια (π.χ. μετά θάνατο ζωή-κόλαση-παράδεισο κ.α.), και ως τέτοια τα αντιμετωπίζουμε, τότε αυτά ΠΕΡΝΑΝΕ στο υποσυνείδητο μας ως ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, μιας και το υποσυνείδητο ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΤΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ αλλά απλά ακολουθεί αυτά που ΕΜΕΙΣ λαμβάνουμε.
Για αυτό λέω, ότι σκεφτόμαστε είμαστε.
ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΦΤΙΣΩ
ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΠΙΚ (ΜΕ ΓΑΤΑΚΙ ΟΜΩΣ) ΑΝΟΙΞΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΟΥΤΟ
ΠΩΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥ ΤΟ ΝΟΗΜΑ. ΜΗ ΞΕΓΕΛΙΕΣΤΕ *///*