ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ.. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ο ΘΕΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ.. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Sesostris30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
05/09/2008, 01:00:00
quote:
trexagireve
Όσο για το σχέδιο του Θεού, σου έχω και κάτι
άλλο...την Ακρόπολη...
Υπάρχει εδώ και αιώνες,δεν είναι καινούργια..

Φίλε trexagireve με εκπλήσσεις , εσύ ο ένθερμος χριστιανός φέρνεις σαν παράδειγμα για το σχέδιο του Θεού την Ακρόπολη , έναν ειδωλολατρικό ναό γεμάτο δαίμονες ;

*

D.P.J. 10Μέλος
05/09/2008, 08:14:42
quote:

υπό μορφήν ερώτησης και έχω εισπράξει, σαν απάντηση, μερικές ακόμη απ' τις... άγνωστες βουλές του θεού.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

All time classic.......

05/09/2008, 10:26:16
Φίλε μου Sesostris, πως γίνεται να μην ξέρεις ότι η
Ακρόπολη διετέλεσε και χριστιανικός ναός και εν πασει
περιπτώσει ότι αναφερόμουνα στην πολιτιστική αξία
της, συγχέοντας τις έννοιες;Ξέρεις καλά τι γράφω και
γι αυτό και το γύρισες στο αστείο...
Φίλε μου Κωστάκη, η δουλειά μου είναιστ κομπιούτερ και
αυτο απο το πρωί ως το βράδυ... Δηλαδή, μακέτες, κείμενα και
τέτοια... Όποτε κουράζομαι, γράφω στο esoterica, ανανεώνομαι
και πάλι δουλειά.. Κατάλαβες;
Τώρα υβριστικό,( βλέπεις την χρησιμοποιώ κι εγώ τη λέξη,
καθ' ότι Έλλην..)είναι να θεωρείς ότι ο Θεός "καθαρίζει",
όπως λες... Μας προσέχει, αλλά επειδή θέλουμε να το παίζουμε
ώριμοι, μας ενοχλεί το ότι είμαστε σε παιδική, μέχρι να
ωριμάσουμε ως είδος...
Αν δεν σε βολεύει αυτό η άλλη λύση είναι χειρότερη: Είμαστε σε
..φρενοκομείο για να γίνουμε καλά και φυσικά με μειωμένα
δικαιωματα στ να κάνουμε ζημιά ο ένας στον άλλο... Πράγμα
που εκμεταλευόμαστε στο έπακρο... Φίλε μου, αυτός ο Θεός
που μας παρακολουθεί, περιμενει να δει αν επιστρέφουμε, ή αν
μεγαλώσαμε, για να γίνουμε κοινωνοί της θείας ουσίας..
05/09/2008, 14:06:07
quote:
... να θέσω μια άλλη ερώτηση, είναι δυνατόν να πεθάνει ποτέ η πίστη στον άνθρωπο ;

Νομίζω, αυτό το άρθρο λέει αρκετά για το αν είναι δυνατόν να πεθάνει ποτέ η πίστη στον άνθρωπο > http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_07/04/2007_222443

"Σύμφωνα με την World Christian Encyclopedia, το 2000 οι πιστοί των δύο επικρατέστερων κλάδων του χριστιανισμού, καθολικισμού και προτεσταντισμού, και των άλλων δύο μεγάλων θρησκειών, ισλάμ και ινδουισμού, αντιπροσώπευαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού σε σύγκριση με έναν αιώνα νωρίτερα: στις αρχές του 20ού αιώνα, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκε σε μία από τις θρησκείες αυτές ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα το ποσοστό αυτό έφθανε στο 64% και ενδέχεται να εκτιναχθεί στο 70% το 2025. Η ανάκαμψη του θρησκευτικού αισθήματος αφορά, όμως, και την ένταση της πίστης. Αυτό καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η World Values Survey σε περισσότερες από 80 χώρες, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού μεγαλύτερο του 85%.

[...]

Η ανάκαμψη της θρησκείας ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει στη διεύρυνση των ελευθεριών. Στο χρονικό διάστημα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σημειώθηκε το λεγόμενο «τρίτο κύμα» εκδημοκρατισμού και τα μικρότερης σημασίας κύματα που ακολούθησαν σε πολλές χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν να αποκτήσουν οι λαοί των χωρών αυτών πολιτικές ελευθερίες αδιανόητες στη διάρκεια των δεκαετιών 1950 και 1960 και να αρχίσουν να αμφισβητούν τον κοσμικό χαρακτήρα που είχε επιβάλει η πρώτη γενιά εκσυγχρονιστών. Στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, για παράδειγμα, η αποχή από τη θρησκεία επεβλήθη διά της βίας."

Αγαπητέ Schwabe, κάποιο σχόλιο επ' αυτού ;

05/09/2008, 14:27:43
Και η απορία μου είναι η εξής : Πως είναι δυνατόν όταν ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 85% του παγκόσμιου πληθυσμού τάσσεται υπέρ της θρησκείας και εντείνει την πίστη του, πως είναι δυνατόν αγαπητέ μου Schwabe, εσύ να ισχυρίζεσαι πως η πίστη ακυρώνει την σκέψη ; Δηλ. ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των ανθρώπων του πλανήτη, είναι ανόητοι, μήπως αυτό εννοείς ; Προσωπικά, δεν το νομίζω. Όμως πέραν αυτού, η διαμάχη μεταξύ πίστης και σκέψης που θέλεις να μας παρουσιάσεις, είναι κατά την γνώμη μου, τεχνητή και δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Τα στοιχεία λοιπόν αγαπητέ φίλε όπως διαβάζεις, σε διαψεύδουν παντελώς. Αν για σένα ο θεός έχει πεθάνει, για το 85% της ανθρωπότητας δεν έχει. Θα μου πεις, και τι με νοιάζει εμένα το 85% ; Ναι, ok, αλλά μην προσπαθείς να μας πείσεις για το αντίθετο λέγοντας :

quote:
O Θεός, έτσι όπως θέλουνε τα γνωστά Αβρααμικά δόγματα να είναι, για την παγκόσμια κουλτούρα έχει πεθάνει.

Λυπάμαι φίλε μου, αλλά είσαι αδιάβαστος και απληροφόρητος. Τα ποσοστά, οι μελέτες και τα στοιχεία, άλλα λένε ... για την παγκόσμια κουλτούρα.

"The World Values Survey is an ongoing academic project by social scientists to assess the state of sociocultural, moral, religious and political values of different cultures around the world." πηγή : Βικιπαίδεια.

Mια ματιά επίσης στο http://www.worldvaluessurvey.org/ θα σου δείξει πως ενώ κάποιοι άνθρωποι πραγματικά ερευνούν, μελετούν και καταγράφουν την ... παγκόσμια κουλτούρα, κάποιοι άλλοι απλώς ... λένε ό,τι θέλουν ... πράγμα όχι και τόσο παράξενο για τον τόπο μας.

Edited by - zip on 05/09/2008 14:42:51

05/09/2008, 14:50:10
"Τα στοιχεία αυτά παραθέτει σε εκτεταμένο άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy που έπειτα από διεξοδική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ευημερία, η γνώση και η δημοκρατία δεν έχουν οδηγήσει, όπως θα περίμενε κανείς, σε υποχώρηση του θρησκευτικού αισθήματος. Αντιθέτως, στη διάρκεια των 30 - 40 τελευταίων ετών που εντατικοποιήθηκε η διαδικασία του οικονομικού και πολιτικού εκσυγχρονισμού, σημειώθηκε ανάκαμψη του θρησκευτικού αισθήματος σε όλον τον κόσμο.", από το ίδιο άρθρο.

quote:
Οι θρησκεύοντες, οι νέοι, οι μαθητές, η κοινωνία ευρύτερα, αφήνουν ολοένα και εντονότερα το ποίμνιο και τον ποιμενάρχη.

Τώρα, ποιος έχει δίκιο ; Η έρευνα ή εσύ ; Οι αναγνώστες ας κρίνουν καλύτερα ... τα συμπεράσματα δικά τους ...

05/09/2008, 14:55:58
Όποιος ενδιαφέρεται παραπάνω, ένας οδηγός χρήσης της σελίδας > http://www.ithacalibrary.com/subjects/docs/worldvalues.pdf Σας διαβεβαιώ, θα βρείτε στοιχεία και στατιστικές που θα σας καραφλιάσουν ...

Επίσης, υπάρχουν και τα >

http://www.bible.ca/global-religion-statistics-world-christian-encyclopedia.htm

http://www.adherents.com/adh_predom.html

για περισσότερες πληροφορίες και για να μην πεις αγαπητέ μου Schwabe πως στάθηκα μόνο στην World Values Survey. Επίσης, θα ήθελα να μου παραθέσεις, ΕΝΑ, μονάχα ένα άρθρο, ή ΜΙΑ, μονάχα μία έρευνα ή στατιστική μελέτη που να επαληθεύει το "Οι θρησκεύοντες, οι νέοι, οι μαθητές, η κοινωνία ευρύτερα, αφήνουν ολοένα και εντονότερα το ποίμνιο και τον ποιμενάρχη." αν έχεις την καλοσύνη ... Προσωπικές απόψεις, θα βρεις πολλές. Έρευνες όμως οργανωμένες, μελέτες όμως διεξοδικές, λυπάμαι φίλε μου ... αλλά δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν γιατί πολύ απλά, αυτό για το οποίο αναφέρεσαι εδώ και τόσα χρόνια, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ για την ανθρωπότητα. Πρόσεξε : Δεν μιλάω για την Ελλάδα. Μιλάω για ολόκληρο τον πλανήτη, για την παγκόσμια κουλτούρα, όπως λες στην αρχή του θέματός σου. Μπορεί να ισχύει για σένα, σεβαστό, ok, αυτή είναι η γνώμη σου, η άποψή σου, ok, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Είναι άλλο να λες "προσωπικά για μένα, ο θεός έχει πεθάνει" κι άλλο να λες "Ο Θεός [...] για την παγκόσμια κουλτούρα έχει πεθάνει". Είναι φίλε μου, τελείως διαφορετικό.

Όπως επίσης βλέπεις, εγώ προσωπικά δεν αναφέρομαι στον Χριστιανισμό, αλλά οι σελίδες αφορούν Θρησκείες, γενικά, σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν στέκομαι δηλ. στο πόσοι είναι Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι αλλά στέκομαι στο ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου θρησκευτικού αισθήματος και της πίστης. Μην αναλωθείς σε παρακαλώ σε συγκεκριμένες θρησκείες ή σε επί μέρους πιστούς. Θα ήθελα να μου δείξεις, μία μονάχα μελέτη που να διαψεύδει όλα αυτά που σου παρέθεσα και να αφορά θρησκείες, έτσι ώστε να βγαίνει το συμπέρασμα πως ο θεός για την παγκόσμια κουλτούρα έχει πεθάνει. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό ... ok, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση.

Αν για σένα φίλε μου, ο Θεός έχει πεθάνει, αυτό, όπως βλέπεις, δεν σημαίνει πως έχει πεθάνει και για όλον τον κόσμο. Όσο λοιπόν κι αν προσπαθείς, αυτή η άποψή σου - κατηγορηματικά και δικαιωματικά προσωπική σου - δεν είναι γενικότερη και δεν αφορά την ανθρωπότητα. Για την ανθρωπότητα, ισχύουν άλλα.

Edited by - zip on 05/09/2008 15:44:30

05/09/2008, 15:03:55
Μπορείς ασφαλώς αγαπητέ μου φίλε Schwabe, να συνεχίσεις ακάθεκτος την παραπληροφόρησή σου και να μην λάβεις υπ' όψην σου, ούτε έρευνες, ούτε μελέτες, ούτε στατιστικές, ούτε τίποτε. Εγώ μιλάω με στοιχεία και προσωπικά σου εύχομαι το καλύτερο.

Edited by - zip on 05/09/2008 15:47:42

StelarasΜέλος
05/09/2008, 16:15:37
''Εκπολιτισμός''

Αμερικανάκια......

And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate

05/09/2008, 16:24:50
Και τώρα που ... δεν τίθεται πια θέμα για το αν ο Θεός έχει πεθάνει για την παγκόσμια κουλτούρα, πάμε να δούμε τι ακριβώς λες :

quote:
Επίσης, εγώ δεν ακυρώνω κανέναν. Αυτό το κάνει η ίδια η ιστορία, η έρευνα, η κριτική ανάλυση των δεδομένων. Μπορεί κανείς να ακυρώσει το γεγονός ότι ο ήλιος καίει?

Όχι, σου λέω, δεν μπορεί να ακυρώσει κανείς το γεγονός ότι ο ήλιος καίει, συνεπώς η έρευνα, η κριτική ανάλυση των δεδομένων (εύχομαι να ισχύει αυτό και για την World Values Survey παραπάνω) ακυρώνει τον Ιησού. ok, κανένα πρόβλημα ως εδώ. Σου απαντάω όμως, πως μπορεί ο ήλιος να καίει, αλλά είναι και ζωοποιός, για να σου δείξω πως κακώς κάνεις χρήση αυτού του παραδείγματος. Μπορεί δηλ. να μην μπορεί κανένας να ακυρώσει το γεγονός πως ο ήλιος καίει, αλλά πάλι κανένας δεν μπορεί να ακυρώσει το γεγονός πως είναι και ζωοποιός. Αυτό και μόνο, - έχω την εντύπωση πως μιλάω με έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο - θα έπρεπε να σε κάνει να καταλάβεις πως τζάμπα χρησιμοποιείς αυτό το παράδειγμα. Εν πάσει περιπτώσει, λες :

quote:
Αλλά τον ήλιο, τον ζωοποιό ήλιο, δεν μπορεί να τον αμφησβητήσει κανείς με την ιδεολογία/πίστη του και μόνο. Θα τον νιώσει, θα τον «πιστέψει» ο καθένας.

Συμβαίνει το ίδιο και αλλού?

Ναι. Τον ήλιο τον καυτό, την κάψα του δηλ. πάλι κανένας δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει με την ιδεολογία/πίστη του και μόνο. Πάλι θα τον νιώσει. Θα νιώσει δηλ. την κάψα του - αυτόν τον Αύγουστο "καήκαμε", πολύ κάψα ρε παιδί μου - την ζέστη του. Το παράδειγμά σου αγαπητέ μου, δεν ισχύει. Όπως νιώθει κάποιος τον ζωοποιό ήλιο, έτσι νιώθει και τον καυτερό ήλιο. Και μάλιστα, Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΗΛΙΟΣ ο ζωοποιός, ο ίδιος είναι και καυτός. Από την μια μεριά λοιπόν ο ίδιος ο ήλιος είναι ζωοποιός - κανένας δεν μπορεί να το ακυρώσει αυτό, πρέπει να το νιώσει - κι από την άλλη - ο ίδιος ο ήλιος είναι και καυτός. Ποιος μπορεί να το ακυρώσει αυτό ; Πάλι θα το νιώσει, πάλι θα καεί δηλ.

Κάποτε, σε ένα θέμα σου, έδωσες ένα πολύ ενδιαφέρον link για την ταινία - ντοκιμαντέρ Zeitgeist, η οποία παρέθετε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων για την απαρχή της έννοιας της θεότητας και τις ομοιότητες των σημερινών θρησκειών. Γνωρίζεις λοιπόν πολύ καλά, πως ο ΗΛΙΟΣ - που τον χρησιμοποιείς στο παράδειγμά σου - ήταν από τα πρώτα πράγματα που θεοποιήθηκε. Τον Θεό - ήλιο λοιπόν, σαφώς κανένας δεν μπορεί να του ακυρώσει ούτε τα ζωογόνα και ζωόπνοα χαρακτηριστικά του, όμως ούτε και τα βλαβερά χαρακτηριστικά του. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και για τον Ναζοραίο (αν υπήρξε, έτσι ;). Κανένας δεν μπορεί να του ακυρώσει την κάψα του, το επιβλαβές αυτό ιδίωμά του, όμως κανένας δεν μπορεί να του ακυρώσει και την ζωογονία του.

Γι' αυτό αγαπητέ μου σου λέω, πως το παράδειγμά σου είναι ατυχές ...

quote:
Γράφουμε ελπίζοντας να αναθεωρήσουμε, να εντοπίσουμε λάθη ή και να βελτιώσουμε μέσα απο την «εξάσκηση» του χόμπυ μας.

Ελπίζω φίλε μου Schwabe να το εννοείς αυτό που λες.

05/09/2008, 18:57:17
quote:
Μπορεί φίλε μου για τους σκεπτόμενους και τα ανήσυχα πνεύματα που ερευνούν να έχει πεθάνει προ πολλού ο Θεός των Αβρααμικών δογμάτων , όμως θα εξακολουθήση να συντηρείται από τους εξουσιαστές και να υπάρχη όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους και περιμένουν της εξ΄ ύψους συνδρομή , ή ώσπου οι εξουσιαστές δουν ότι ξεπεράστηκε και δεν πείθει πια και τον αντικαταστήσουν με κάτι άλλο που να τους βολεύη .

Παρά τούτο, το 85% και παραπάνω παγκοσμίως που το θρησκευτικό τους αίσθημα παραμένει ζοφερό, είναι εξουσιαστές. Έξοχα!

05/09/2008, 19:22:15
Να ξεκαθαρίσω κάτι : Δεν είμαι θρησκόληπτος. Απλώς, δεν νομίζω πως είναι σωστό να λέγονται υπερβολές και μάλιστα χωρίς αποδείξεις, αγαπητέ Stelaras. Ούτε νομίζω πως είναι κακό να ακυρώνεται κάτι. Σε διαβεβαιώ φίλε μου, το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει στην ζωή μου είναι πως όσο εύκολα ή δύσκολα μπορώ να ακυρώσω κάτι, άλλο τόσο εύκολα ή δύσκολα μπορώ να το επικυρώσω. Όταν όμως λέγονται υπερβολές και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση, αυτό νομίζω πως πρέπει να το σημειώνουμε.
05/09/2008, 19:39:44
Αγαπητέ zip δεν αμφισβητώ την έρευνα που μας φέρνεις, δες πάντως και τι γίνεται στα καθ'ημάς.

quote:
Πράγματι, παρά την υψηλή σχετικά (ορθόδοξη) θρησκευτικότητα των Ελλήνων (80% του πληθυσμού περίπου), ή και τον αυξημένο «πολιτικό» της ρόλο, η «κοινωνική επιρροή» της ελληνικής Εκκλησίας φαίνεται να έχει συρρικνωθεί τα τελευταία έτη, ενώ η αποστασιοποίηση πολιτών απέναντί της φαίνεται να έχει ανέλθει.

Ειδικότερα, η επισκεψιμότητα στην εκκλησία (βλ. πίνακα), παρέμεινε χαμηλή για όλα τα εισοδηματικά στρώματα (χαμηλά, μεσαία, υψηλά). Αυτοί που θρησκεύονται επισκέπτονται την εκκλησία κατά μέσο όρο 20% μία φορά τον μήνα και 40% μόνον τις γιορτές, ενώ σχεδόν 15% σπάνια ή ποτέ.

Η μέχρι σήμερα προβληματική κατάσταση έχει οδηγήσει τους πιστούς στην προσευχή... σε ιδιωτικό χώρο (48%). Αυτό πιστοποιεί τη μειωμένη κοινωνική επιρροή της Εκκλησίας, σύμφωνα με τα παραπάνω, όμως αναδεικνύει κι ένα πρόβλημα κινήτρων!

Ενδεικτική της σημερινής προβληματικής κατάστασης, και του «κοινωνικού ελλείμματος» στις δραστηριότητες της ελλαδικής Εκκλησίας, είναι η χαμηλή αποτελεσματικότητα αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του World Values Survey, δεν δίνει απαντήσεις σε ηθικά (57%), οικογενειακά και κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα (70%). Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου οι εκκλησίες ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πιστών και χρηματικών συνεισφορών, ο ιερέας της κοινότητας ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του στις υπηρεσίες της κοινότητας για τους ανωτέρω σκοπούς!

Η ελληνική περίπτωση της «επικρατούσας θρησκείας», με μονοπωλιακή θέση στην αγορά και ταυτόχρονα χαμηλής επισκεψιμότητας προσιδιάζει όχι τόσο με τις παραδοσιακά υψηλής θρησκευτικότητας χώρες (Ρουμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.ά.), αλλά, εκ πρώτης όψεως παραδόξως, με τις σκανδιναβικές χώρες όπου κι εκεί η «επικρατούσα» θρησκεία κατέχει μονοπωλιακή θέση (75% Λουθηρανοί), ενώ τα ποσοστά συχνής επισκεψιμότητας είναι εξαιρετικά χαμηλά, 5%!

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=67992664,82167256

Αλλά πραγματικά θα ήθελα να δούμε και πιό διεξοδικά -αν γίνεται- τα παγκόσμια αποτελέσματα.
πχ. εκτός από την θρησκευτική ελευθερία που δόθηκε πρόσφατα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πόσο επηρέασε η 11η Σεπτεμβρίου στην επιστροφή Χριστιανών και Μουσουλμάνων στις εκκλησίες τους;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

05/09/2008, 20:21:40
Ostria, δεν διαφωνώ. Έτσι όπως έχει καταντήσει η έννοια της Θρησκείας, ειδικά στην Ελλάδα, είναι πολύ φυσικό. Εγώ πολλές φορές το 'χω πει : ο Χριστιανισμός έχει χάσει πάρα πολύ όμορφα πράγματα εξ' αιτίας της παρερμηνείας του λόγου και η σημερινή θρησκεία δεν είναι τίποτε άλλο από μια δοσοληψία κατά την οποία ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, εμπορεύονται την ψυχή τους για μια πρόσκαιρη ψυχολογική παρηγοριά που είναι σκέτη ψευδαίσθηση.

Κι όμως, δες την έρευνα της World Values Survey, δείχνει το αντίθετο. Πως το εξηγείς εσύ αυτό ;

quote:
πόσο επηρέασε η 11η Σεπτεμβρίου στην επιστροφή Χριστιανών και Μουσουλμάνων στις εκκλησίες τους;

Είναι βέβαιο πως οι σημερινές μορφές των θρησκειών έχουν "οξεία πολιτική αντίληψη", όπως αναφέρεται στο άρθρο που χρησιμοποιώ. Εμπλέκονται με την πολιτική και σε ορισμένες περιπτώσεις, ασκούν και πολιτική. Συνεπώς, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός υπάρχει και λειτουργεί.

Edited by - zip on 05/09/2008 20:29:26

05/09/2008, 21:05:58
Όπως λέει και ένα φιλαράκι μου: "άθρησκος είμαι, άθεος δεν είμαι..."
Το ότι δεν πηγαίνουν στις εκκλησίες δεν είναι δείγμα ότι δεν είναι χριστιανοί.
Το ότι αφήνουν τον ορθόδοξο χριστιανισμό, δεν είναι δείγμα ότι γίνονται άθεοι - πηγαίνουν σε άλλες θρησκείες (κάποιες χριστιανικές) ή σε άλλα δόγματα (ανθεί η WICCA)...
Άρα ποιός μπορεί να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα;

Π.χ οι νέοι ξεδίνουν το Σάββατο το βράδυ - ποιός μπορεί να ξυπνήσει και να πάει στην εκκλησία στης 8:00 το πρωί όταν έχει κοιμηθεί στις 4:00;;;
Όμως αλήθεια, ποιά εκκλησία είναι άδεια την Κυριακή το πρωί;
Αν θέλετε υποδείξτε μου μία να σας υποδείξω πέντε που είναι γεμάτες...

Οι ενδείξεις λοιπόν δεν είναι καθόλου αρκετές για να φτάσουμε σε βιώσιμα συμπεράσματα...
Ειδικότερα δε εάν θεωρήσουμε και τον μουσουλμανισμό ως παρακλάδι της "Αβρααμικής θρησκείας"...

06/09/2008, 00:20:26
quote:
OANNHSEA
Όμως αλήθεια, ποιά εκκλησία είναι άδεια την Κυριακή το πρωί;

Ετσι, για να μη δημιουργούμε εντυπώσεις...

Δήμος Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Πληθυσμός 31.000 (σύμφωνα με την απογραφή του 2001) ή περίπου 45.000 (σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου).

Εχει δύο εκκλησίες, τον Αη Γιώργη και τη Μητρόπολη Νεάπολης/Σταυρούπολης. Συνολική χωρητικότητα περίπου 700 άτομα και στις δύο.

Οι εκκλησίες είναι κάθε Κυριακή όντως γεμάτες (όχι ασφυκτικά αλλά πάντως γεμάτες).

Τι σημαίνει αυτό; Οτι 700 άτομα από τους 31.000 κατοίκους είναι την Κυριακή το πρωί στην Εκκλησία (ποσοστό κατοίκων που εκκλησιάζεται την Κυριακή: 2,26% (σύμφωνα με την απογραφή) ή 1,5% (σύμφωνα με το Δήμο).

Την ίδια ώρα, οι 3 καφετέριες της Νεάπολης πέριξ της μίας εκκλησίας μόνο είναι επίσης γεμάτες με μεγαλύτερο πλήθος κόσμου (χωρίς να λογαριάσουμε όλες τις υπόλοιπες καφετέριες που είναι μερικές δεκάδες και όλες τις ώρες/μέρες που λειτουργούν).

Αλλά, ναι, οι εκκλησίες της Νεάπολης είναι γεμάτες την Κυριακή.

macedon

samuel1974Μέλος
06/09/2008, 01:24:26
@ macedon

Δε θέλω να ανακατευτώ στην πολύ ωραία σας κουβέντα στο πόσοι πάνε στην Εκκλησία και στο πόσοι πιστεύουνε και στο πόσοι θα σωθούνε, αλλά αν δεν μπορώ να μην απαντήσω στο μέτρημα σου.

Για να κάνουμε έναν πρόχειρο λογαριασμό.

700 άτομα στις δύο εκκλησίες, σημαίνει 350 στη καθεμιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν η πυκνότητα είναι τρια άτομα ανα τετραγωνικο και λίγο είπα, γιατί αυτό θα σήμαινε να είσαι μισό μέτρο απόσταση απο τον επόμενο... τότε φτάνουμε στα 115 τετραγωνικά μέτρα ανα εκκλησία... δηλαδή όσο ένα τριάρι. Γυναικωνίτη δε βάζω.

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

06/09/2008, 01:38:58
quote:
trexagireve
Φίλε μου Sesostris, πως γίνεται να μην ξέρεις ότι η
Ακρόπολη διετέλεσε και χριστιανικός ναός και εν πασει
περιπτώσει ότι αναφερόμουνα στην πολιτιστική αξία
της, συγχέοντας τις έννοιες;Ξέρεις καλά τι γράφω και
γι αυτό και το γύρισες στο αστείο...

Ασφαλώς και το γνωρίζω φίλε trexagireve , άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που τη γλίτωσε από την κατεδάφιση . Απλώς το έγραψα για να σε πειράξω .

06/09/2008, 01:44:37
quote:
zip
"Σύμφωνα με την World Christian Encyclopedia, το 2000 οι πιστοί των δύο επικρατέστερων κλάδων του χριστιανισμού, καθολικισμού και προτεσταντισμού, και των άλλων δύο μεγάλων θρησκειών, ισλάμ και ινδουισμού, αντιπροσώπευαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού σε σύγκριση με έναν αιώνα νωρίτερα: στις αρχές του 20ού αιώνα, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκε σε μία από τις θρησκείες αυτές ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα το ποσοστό αυτό έφθανε στο 64% και ενδέχεται να εκτιναχθεί στο 70% το 2025. Η ανάκαμψη του θρησκευτικού αισθήματος αφορά, όμως, και την ένταση της πίστης. Αυτό καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η World Values Survey σε περισσότερες από 80 χώρες, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού μεγαλύτερο του 85%.

Δεν με εκπλήσσει καθόλου το πόρισμα της World Christian Encyclopedia φίλε zip , δεδομένου του ότι ενώ στην Ευρώπη και γενικά στις αναπτυγμένες χώρες με το υψηλό μορφωτικό επίπεδο παρατηρείται μείωση των γεννήσεων , αντίθετα στις υπανάπτυκτες χώρες της Αφρικής , της Ασίας , και της Λατινικής Αμερικής όπου κυριαρχεί η εξαθλίωση και ο αναλφαβητισμός , υπάρχει μεγάλο ποσοστό γεννήσεων , και παρά τη μεγάλη θνησιμότητα ο πληθυσμός των χωρών αυτών αυξάνεται με γεωμετρική θα τολμούσα να πω πρόοδο .

Είναι παρατηρημένο ότι οι άθλιες συνθήκες ζωής αυτές όπου κυριαρχεί και λόγω του αναλφαβητισμού η δεισιδαιμονία , είναι το καλύτερο θερμοκήπιο για να αναπτυχθή το θρησκευτικό αίσθημα αλλά και ο θρησκευτικός φανατισμός , γιατί αφού οι εξαθλιωμένες μάζες έχουν χάσει κάθε ελπίδα από τη Γη , στρέφουν τις ελπίδες τους στον Ουρανό .
Καλό θα ήταν λοιπόν η World Christian Encyclopedia να μας έλεγε και για τις διακυμάνσεις των ποσοστών αυτών στις αναπτυγμένες χώρες .

*

06/09/2008, 10:04:04
quote:
samuel1974
γιατί αυτό θα σήμαινε να είσαι μισό μέτρο απόσταση απο τον επόμενο

Οταν κάθεσαι έχεις περίπου τόση απόσταση από το διπλανό σου και λίγο μεγαλύτερη από τον μπροστινό σου και τον πισινό σου.

Αμα στεναχωριεσαι μπορείς να βάλεις 500 άτομα στην κάθε εκκλησία οπότε το ποσοστό μπορεί να ανέβει στο 3,22%. Δεν σε ικανοποιεί; Να βάλουμε τότε σε κάθε εκκλησία 1000 άτομα (σε κάθε θεση δηλαδή να κάθονται τρεις, ο ένας στα γόνατα του άλλου ); 6,45%.

Αλλού ήταν το νόημα αλλά δεν το κατανόησες...

macedon