- Tελικά ήλθεν ο Αντίχριστος; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Όμως και μια κλειστή ομάδα "επιστημόνων" που επικοινωνεί με ακατανόητα για τους πολλού μαθηματικά, "ιερατείο" είναι (που μάλιστα δεν εφαρμόζει την ίδια 'επιστημονικότητα' στην προσωπική ζωή.
Το ξερω οτι δεν αναφερθηκε τυχαια η θεωρια των υπερχορδων απο μεριας σου.Οσον αφορα την εκκλησια, πιστεψε με εξακολουθουν να ειναι αμορφωτοι και στενομυαλοι οι περισσοτεροι του ιερατειου, απλα δεν αντιτασσονται τοσο πολυ πλεον γιατι γνωριζουν οτι θα υποφερουν την κοινωνικη κατακραυγη. ...

quote:quote:Για τις χορδές θα επανέλθω. Το αν η θρησκεία 'κρυβόταν' (η εκκλησία ως κοινωνικός θεσμός, ίσως) αλλά είναι γενίκευση και υπεραπλούστευση όπως το λες. Η Επίπεδη Γη πχ ήταν αντίληψη που προΥπήρχε της εκκλησίας - δεν μπερδεύω κάτι του 13ου αιώνα με τον Ιησού.
... Η θεωρία χορδών αναφέρθηκε αρχικά απο εμένα όχι τυχαία και όχι μόνο για το θέμα της κοσμογονίας. Η θεωρία αυτή είναι η συμαντικότερη για άλλο λόγο. ... Αλλά φυσικά δεν γνωρίζουμε καν αν και πότε θα έχουμε τις απαντήσεις αυτές....
Προφανώς φίλε panpam δεν κατηγορώ την εκκλησία για την επίπεδη γη. Ακριβώς επειδή προϋπηρχε ως θεωρία πάτησε πανώ του η θρησκεία (γιατί λογικό είναι ότι δεν μπορούσε να ξέρει ότι είναι λάθος) και το υπερασπίστηκε όσο μπορούσε μέχρι που δεν πήγαινε άλλο. Εγώ δεν είπα ότι η θρησκεία δημιούργησε όλα αυτά τα οποία αποδείχτηκαν λάθος, αλλά η θρησκεία δημιουργήθηκε όταν αυτά θεωρούνταν δεδομένα. Κι έτσι όπως αναγκάζεται να κάνει πίσω κάθε τόσο, ανέφερα ότι με την θεωρία χορδών θα αρχίσει να βρίσκει τοίχο!
“Some men see things as they are and ask why. Others dream things that never were and ask why not.”
Ειρωνεια.
quote:
Το ξερω οτι δεν αναφερθηκε τυχαια η θεωρια των υπερχορδων απο μεριας σου.Οσον αφορα την εκκλησια, πιστεψε με εξακολουθουν να ειναι αμορφωτοι και στενομυαλοι οι περισσοτεροι του ιερατειου, απλα δεν αντιτασσονται τοσο πολυ πλεον γιατι γνωριζουν οτι θα υποφερουν την κοινωνικη κατακραυγη.
Στο λεει, μια χριστιανη παρεμπιπτοντως.Τελος για να κλεισω, με καμια απο τις προαναφερθεισες γνωσεις Φυσικης δεν διαφωνω. Αν διαφωνουσα θα το ειχα πει προ πολλου.
Η προταση περι επιφανειακων γνωσεων πηγαινε κυριως αλλου.Αλλα θα συμπεριλαβω και τον εαυτο μου.
Εχω επιφανειακες+1 γνωσεις φυσικης.
Εχω επισης την στοιχειωδη αυτογνωσια να μην γραψω σεντονια απλα αναμασωντας τις λιγοστες γνωσεις μου.Αλλο η εμπεριστατωμενη γνωμη, αλλο οι φαμφαρες και οι αναπτυξη...κοσμογονικων θεωριων.
Επαναλαμβανω, δεν κατευθυνονταi σε εσενα προσωπικα.
Ηταν γενικη θεωρηση της καταστασης.
ΥΓ: Συγκρινεις τωρα θεματα φυσικης, με θεματα θρησκειας ή ψυχολογιας?Ελα βρε Angel.
Edited by - Σοφία_ on 19/03/2014 22:03:19
Ξεκινόντας απο το υστερόγραφό σου, point taken!!
Κοίτα, θεωρώ ότι καλύτερο σε τέτοια θέματα να γίνονται αναφορές στις επιστήμες μιας και αν η θεωρίες είναι το αερόστατο, αυτές είναι τα σκοινιά που το κρατάνε ώστε να μην ξεφύγει πολύ. Όπως είπες κι εσύ, ειδικά η Φυσική είναι χαοτική. Γι' αυτό ακριβως το λόγο πρέπει να απλοποιείται μερικές φορές σε σεντόνια και άλλα καθημερινά είδη, ώστε να γίνεται ένα επιχείρημα πιο κατανοητό. Δεν διαφώνω με αυτού του είδους τις ενέργειες μιας και εν τέλη μόνο καλό μπορεί να βγεί απο αυτό προκαλώντας το ενδιαφέρον κάποιου που μπορεί να δυσκολεύεται να αποδεχτεί κάποιες έννοιες ή μεγέθη. Δεν θα ξεχάσω άλλωστε ποτέ την πρώτη συνέντευξη Φυσικού Brian Greene που έκανε ξαφνικά την Φυσική τόσο γοητευτική για μένα ώστε να ψάξω και να γνωρίσω νέα πράγματα. Αυτά που δύσκολα στην κατανόηση δεν θα έπρεπε να τα φοβόμαστε και να τα αφήνουμε στους λίγους. Με τα εύκολα δεν κερδίζουμε και πολύ γνώση!
“Some men see things as they are and ask why. Others dream things that never were and ask why not.”
Αλλα.
Μην ξεχναμε και τον αντιποδα.
Συγχυση των επιδερμικων γνωσεων πανω σε ενα θεμα (ποσο μαλλον το παρον) και παρουσιαση/μεταλαμπαδευση ενος αχταρμα.
Για αυτο ειμαι εναντια στις φαμφαρες, και τις απαντησεις-σεντονια.
Ειναι πολυ πιο ευκολο να χαθει το νοημα και να παρεκτραπει ο ειρμός του γραφοντος.
Ελπιζω τωρα να καταλαβαινεις σε τι αναφεροταν το πρωτο μου μηνυμα.
quote:
Ναι, οκ συμφωνω οτι εννοιες δυσνοητες μεσα σε ενα φορουμ μπορουν να απλοποιηθουν και να πραγματοποιηθει μεταλαμπαδευση γνωσης.Αλλα.
Μην ξεχναμε και τον αντιποδα.
Συγχυση των επιδερμικων γνωσεων πανω σε ενα θεμα (ποσο μαλλον το παρον) και παρουσιαση/μεταλαμπαδευση ενος αχταρμα.
Για αυτο ειμαι εναντια στις φαμφαρες, και τις απαντησεις-σεντονια.
Ειναι πολυ πιο ευκολο να χαθει το νοημα και να παρεκτραπει ο ειρμός του γραφοντος.
Ελπιζω τωρα να καταλαβαινεις σε τι αναφεροταν το πρωτο μου μηνυμα.
Νομίζω ότι επίσημα δημιούργησα νέο catch-phrase με τα σεντόνια! :p Πάντως δεν έχεις και πολύ άδικο. Παντού θέλει ισορροπία και γενικά πολλοί μου το λένε ότι όσο και να μου αρέσουν τα παραδείγματα, δεν τα πάω τόσο καλά με αυτά!
Υπαρχει και το νεκροσεντονο. Σεντονι χωρις νοημα. Δυστυχως θα βρεις μπολικα εδω. Με τον καιρο θα τα αναγνωριζεις απο μακρια. ![]()
Τις καληνυχτες μου.
quote:αμφιβάλλω - κατ'αρχήν δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δηλαδή ειδικά αυτή η θεωρία ίσως είναι και παράθυρο. Αλλά κυρίως αμφιβάλω επειδή η επιστήμη (ως απρόσωπη αρχή) δεν μπορεί να αναιρέσει προσωπικά βιώματα. Δεν μπορεί καν να βοήθεια από τους ίδιους τους "επιστήμονες" - μη μου πεις ότι δεν γνωρίζεις γιατρούς που να καπνίζουν (δηλαδή που ζουν αντιεπιστημονικά)quote:quote:Για τις χορδές θα επανέλθω. Το αν η θρησκεία 'κρυβόταν' (η εκκλησία ως κοινωνικός θεσμός, ίσως) αλλά είναι γενίκευση και υπεραπλούστευση όπως το λες. Η Επίπεδη Γη πχ ήταν αντίληψη που προΥπήρχε της εκκλησίας - δεν μπερδεύω κάτι του 13ου αιώνα με τον Ιησού.
... Η θεωρία χορδών αναφέρθηκε αρχικά απο εμένα όχι τυχαία και όχι μόνο για το θέμα της κοσμογονίας. Η θεωρία αυτή είναι η συμαντικότερη για άλλο λόγο. ... Αλλά φυσικά δεν γνωρίζουμε καν αν και πότε θα έχουμε τις απαντήσεις αυτές....
Προφανώς φίλε panpam δεν κατηγορώ την εκκλησία για την επίπεδη γη. Ακριβώς επειδή προϋπηρχε ως θεωρία πάτησε πανώ του η θρησκεία (γιατί λογικό είναι ότι δεν μπορούσε να ξέρει ότι είναι λάθος) και το υπερασπίστηκε όσο μπορούσε μέχρι που δεν πήγαινε άλλο. Εγώ δεν είπα ότι η θρησκεία δημιούργησε όλα αυτά τα οποία αποδείχτηκαν λάθος, αλλά η θρησκεία δημιουργήθηκε όταν αυτά θεωρούνταν δεδομένα. Κι έτσι όπως αναγκάζεται να κάνει πίσω κάθε τόσο, ανέφερα ότι με την θεωρία χορδών θα αρχίσει να βρίσκει τοίχο!

quote:quote:αμφιβάλλω - κατ'αρχήν δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δηλαδή ειδικά αυτή η θεωρία ίσως είναι και παράθυρο. Αλλά κυρίως αμφιβάλω επειδή η επιστήμη (ως απρόσωπη αρχή) δεν μπορεί να αναιρέσει προσωπικά βιώματα. Δεν μπορεί καν να βοήθεια από τους ίδιους τους "επιστήμονες" - μη μου πεις ότι δεν γνωρίζεις γιατρούς που να καπνίζουν (δηλαδή που ζουν αντιεπιστημονικά)quote:quote:Για τις χορδές θα επανέλθω. Το αν η θρησκεία 'κρυβόταν' (η εκκλησία ως κοινωνικός θεσμός, ίσως) αλλά είναι γενίκευση και υπεραπλούστευση όπως το λες. Η Επίπεδη Γη πχ ήταν αντίληψη που προΥπήρχε της εκκλησίας - δεν μπερδεύω κάτι του 13ου αιώνα με τον Ιησού.
Ο ίδιος αποτελώ σχεδόν γιατρό και καπνίζω. Και οι περισσότεροι συμφοιτητές μου το ίδιο. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό. Είναι μια επιλογή. Τώρα σχετικά με άλλα προσωπικά βιώματα, ναι σίγουρα πολλά μπορεί να συμβαίνουν που δεν έχουν εξηγηθεί. Κλασσικό παράδειγμα τα θαύματα τα οποία αν όντως είναι αληθινά, υπάρχει κενό στην εξήγηση! :)
quote:Είναι μια επιλογή "παράλογη" (αφού βλάπτει) και αντιεπιστημονική.
....Ο ίδιος αποτελώ σχεδόν γιατρό και καπνίζω. Και οι περισσότεροι συμφοιτητές μου το ίδιο. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό. Είναι μια επιλογή. Τώρα σχετικά με άλλα προσωπικά βιώματα, ναι σίγουρα πολλά μπορεί να συμβαίνουν που δεν έχουν εξηγηθεί. Κλασσικό παράδειγμα τα θαύματα τα οποία αν όντως είναι αληθινά, υπάρχει κενό στην εξήγηση! :)“Some men see things as they are and ask why. Others dream things that never were and ask why not.”
Σημαίνει ότι ενώ "επιστημονικά" βλάπτεις την υγεία σου - ανθρώπινα κάνεις κάτι που σου "δίνει" σε άλλο επίπεδο (όποιο κι αν είναι αυτό για σένα.)
Η επιστήμη δηλαδή δεν ανακατεύεται με την προσωπική σου ζωή. Γιατί λοιπόν την επικαλείσαι στο θέμα του Θεού (που είναι επίσης προσωπικό;)
Και γιατί δεν εφαρμόζεις την "επιστημονική" μέθοδο (εμπειρικό πείραμα) για να επιβεβαιώσεις αυτό που είπα: Ο Θεός βιώνεται προσωπικά - ακολουθώντας οδηγείς (πχ της Βίβλου.) Επιλογή είναι κι αυτό. Αλλά αυτό το βίωμα είναι και ευχάριστο και ευεργετικό και ωφέλιμο (αντίθετα με το κάπνισμα, που είναι ευχάριστο αλλά όχι ευεργετικό - για τσέπη & υγεία - ούτε ωφέλιμο - εκτός κι αν είσαι μέτοχος της PhilipMorris ή πως-την-λενε)

quote:
Panpam,προφανως και η επιστημη εχει την ελάχιστη δυνατη συμβατοτητα με τη θρησκεια. Χαρακτηριστικο παράδειγμα ο αφορισμος(χαρακτηριστηκαν και ως αιρετικοι) απο την καθολικη εκκλησια( περι τον 13ο αιωνα), των φυσικων που συντάσσονταν με την Αριστοτελικη φιλοσοφια, η οποια και απορριπτει την υπαρξη του απολυτου...τιποτα, αλλα τονιζει και την αιωνιοτητα της υλης. Κατι που αυτοματα ακυρωνει την "θεωρια" του Δημιουργου.Οσον αφορα την εκκλησια, πιστεψε με εξακολουθουν να ειναι αμορφωτοι και στενομυαλοι οι περισσοτεροι του ιερατειου, απλα δεν αντιτασσονται τοσο πολυ πλεον γιατι γνωριζουν οτι θα υποφερουν την κοινωνικη κατακραυγη.
Στο λεει, μια χριστιανη παρεμπιπτοντως.
Δηλαδή οι νεοχριστιανοί ούτε καν πιστεύουν στον Δημιουργό, αλλά είναι καρα υλιστές του κερατά.
Αλλά όχι, είναι χριστιανοί παρεπιμπτόντως, αφού και οι ίδιοι το δηλώνουν.
Έτσι όπως πάμε, στο τέλος χριστιανός θα σημαίνει άθεος, υλιστής, νεοπαγανιστής κτλ
Ελπίζω να δω και άλλες ξεκαρδιστικές δηλώσεις από τους νεοχριστιανούς.
Χριστός υπήρξε; Ή ήταν απλώς ένα όραμα του Παύλου ή ένα σύμβολο του Ήλιου;
Αλλο η πιστη, αλλο η επιστημη.
Αλλο οι θεωριες, αλλο οι αποδειξεις.
Αλλο τα μηλα, αλλο τα πορτοκαλια οπως ειπε και η πανπαμ.
Άλλο η πίστη, άλλο η επιστήμη λοιπόν. Τότε ας εξηγήσει γιατί από τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε, υπάρχουν ένα σωρό αντιφατικές ερμηνείες και οι επιστήμονες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.
Άλλο οι θεωρίες, άλλοι οι αποδείξεις. Λες και η πίστη στον Δημιουργό είναι μια απλή φράση και δεν βασίζεται σε αποδείξεις. Από που έρχεται η πληροφορία; Το DNA ποιος το έφτιαξε;
Ας δούμε λοιπόν. Έχουμε δυο αντικαταστάτες θεούς εδώ. Το κενό και την ύλη, είναι οι νέοι θεοί των χριστιανών.
Κάπου θυμάμαι ένα κείμενο της Μπλαβάτσκυ να μιλάει για το κενό, χρησιμοποιώντας μια ρήση του Παύλου - "μέσα σε αυτόν ζούμε και κινούμαστε". Χε χε! Εδώ έχουμε κυριολεκτική ερμηνεία από τους νέο, όλα τα άλλα είναι συμβολικά έτσι; Δηλαδή ο Παύλος πίστευε στον χώρο ως Θεό!
Ύλη, μπινγκ μπανγκ και κουραφέξαλα. Ποιος θα προσλάμβανε αντί για μαστόρους, άτομα με δυναμίτη να του κτίσουν το σπίτι;
Το ότι η ύλη εμφανίστηκε από το πουθενά δεν ακούγεται ωραίο. Το ότι από το τίποτα ξεπήδησε κάτι είναι εντελώς παράλογο. Γι' αυτό μιλάμε για αιωνιονότητα της ύλης και ξεμπερδεύουμε.
Και χωρίς λόγο ξαφνικά όλα τα αέρια συμπυκνώθηκαν μέσω μιας μυστηριώδης δύναμης που ξεπήδησε, και μπαμ έγινε η μεγάλη έκρηξη και άρχισε η επιτάχυνση των σωματιδίων. Ξαφνικά όμως αυτά φρέναραν και πόθησε ξανά το ένα το άλλο αλλάζοντας κατεύθυνση. Άρχισαν να στροβιλίζονται, να παγώνουν και στο τέλος σχηματίστηκαν υπέροχα πλανητικά συστήματα και γαλαξίες.
Όποιος δεν πιστεύει στο παραπάνω είναι εντελώς αγράμματος χριστιανός που δεν πρέπει να ασχολείται με την επιστήμη. Μάλιστα.
Και επαναλαμβάνω την ερώτηση. Χριστός υπήρξε ή μήπως τον φανταστήκανε εμπνευσμένοι από τον Ήλιο; Ξεκίνησαν οι Χριστιανοί να διδάξουν υπό την απειλή του θανάτου, ως σωτήρα τον Ήλιο στον Ουρανό;
quote:Ακριβώς. Κι αν δεις στα δικά σου ποστ λίγο πιο πάνω (και αλλού) βάζεις πολύ πίστη σε θεωρίες της επιστήμης (χωρίς αποδείξεις) - είσαι λες πιο δικαιολογημένη από το να δείχνεις πίστη στο Θεό όταν έχει απτές προσωπικές αποδείξεις;
Killuminati ο νους σου ειναι πιο στενος και απο κολπο παρθενας.Αλλο η πιστη, αλλο η επιστημη.
Αλλο οι θεωριες, αλλο οι αποδειξεις.
Αλλο τα μηλα, αλλο τα πορτοκαλια οπως ειπε και η πανπαμ.

Εντάξει το να εμπνευστώ και να γράψω μια αλληγορική διήγηση. Αλλά τί σχέση έχει αυτό με το να τρέξω στην οικουμένη να μιλήσω για έναν άνθρωπο που σταυρώθηκε, πέθανε και αναστήθηκε;
Το πολύ πολύ να απευθυνόμουνα σε μυημένους σε αυτά τα αστρολογικά μυστήρια. Γιατί να πάω να κινδυνεύσω για κάτι αλληγορικό, μιλώντας για κυριολεκτικά γεγονότα στον λαουτζίκο;
Κατανοώ την απέχθειά τους προς το στάσιμο, το ακίνητο, το κεντρικό, το συντηρητικό.
Πιστεύουν στο "τα πάντα ρει", επομένως είναι υποχρεωτικά οπαδοί της εξέλιξης, της αλλαγής, της προόδου, ριζοσπάστες.
Όμως το πρόβλημα είναι πως οι θεωρίες τους μιλάνε για κύκλους. Ο κόσμος όλο είναι ένας κύκλος, επομένως πως πάνε αυτοί μπροστά; Άλλωστε δεν θέλουν να ξεφύγουν από τον θλιβερό κύκλο των ενσαρκώσεων;
Αυτό που κάνει τους "νέο", να κοροιδεύουν κάποιους και να τους θεωρούν παλιομοδίτες, είναι πως δεν πρόκειται για μόδα. Η αλήθεια πρέπει να είναι αιώνια, τέλεια, ακίνητη. Δεν είναι δυνατόν η αλήθεια και το τέλειο να ρέουν και να εξελίσσονται.
Αυτό που αλλάζει είναι οι γνώμες των ανθρώπων. Η αλήθεια ήταν, είναι και θα είναι μια.
Νεοπαγανιστές, νεοχριστιανοί και άλλοι με εκνευρισμένο ύφος, λένε πως η επιστήμη δεν έχει καμμιά σχέση με το "μεταφυσικό", το "δεισιδαιμονικό" κτλ.
Όμως δεν κατανοούν πως η επιστήμη θέλει τουλάχιστον να εξαλείψει την "θρησκεία", αν όχι να επιβάλλει την δικιά της θρησκεία υπό το πέπλο του "αθεϊσμού".
Στο παρελθόν κάποια ιερατεία ήταν ενάντια σε κάποιους επιστήμονες και αυτό δημιούργησε την ψευδαίσθηση πως επιστήμη και θρησκεία είναι δυο αντιμαχόμενα πράγματα. Στην πραγματικότητα όμως και οι "επιστήμονες" είναι θρησκευόμενα άτομα και ας δηλώνουν "άθεοι".
Χθες δεν υπήρχε αυτή ραγδαία πρόοδος στους επιστημονικούς τομείς και τα ιερατεία είχαν την άνεση να πολεμήσουν τους αιρετικούς δίχως αποδείξεις. Σήμερα τα ιερατεία χρησιμοποιούν άλλη τακτική γιατί νομίζουν πως η "επιστήμη" έχει καταρρίψει την "θρησκεία". Δέχονται τί λένε οι άθεοι επιστήμονες και μάλιστα προσπαθούν να συμβιβάσουν αυτά που λένε με τον Χριστιανισμό και την Βίβλο.
Να λένε η εξέλιξη στην Βίβλο στο τάδε εδάφιο, να το bing bang, να το ένα να το άλλο.
Έχουν μείνει κάποιοι ελάχιστοι των παραδοσιακών απόψεων, αλλά αυτοί αμέσως θεωρούνται ως παλιομοδίτες, ως ιεροεξεταστές, ως σκοταδιστές κτλ επειδή ο τύπος δεν τους δίνει την ανάλογη προσοχή. Αν τους δινόταν, θα μπορούσαν να αποδείξουν πως δεν είναι καθόλου φανατικοί σκοταδιστές, αλλά μορφωμένα άτομα της επιστήμης που μπορούν άνετα να κοντράρουν και τους αθεϊστές και τους χριστιανούς που συμβιβάζονται.
Θα παρακαλουσα ΣΥΝΤΟΜΗ απαντηση φιλτατε killuminati.
1η ερωτηση: Killuminati, επειδη ειμαι...αφελης και μαλλον γνωριζεις περισσοτερα, απαντησε στην ιδια σου την ερωτηση...ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ DNA?
2η ερωτηση: panpam, σε ποιο σημειο βλεπεις την πιστη μου σε αναποδεικτες θεωριες? Βασικα, ποιες ειναι οι.....αναποδεικτες θεωριες?
quote:Στο θέμα των χορδών τώρα (string theory) – μιλάς για «επιστήμη» και «επιστήμονες» λες και είναι ένα πράγμα άκαμπτο μοναδικό και αμετάβλητο.
...
Προφανώς φίλε panpam δεν κατηγορώ την εκκλησία για την επίπεδη γη. Ακριβώς επειδή προϋπηρχε ως θεωρία πάτησε πανώ του η θρησκεία (γιατί λογικό είναι ότι δεν μπορούσε να ξέρει ότι είναι λάθος) και το υπερασπίστηκε όσο μπορούσε μέχρι που δεν πήγαινε άλλο. Εγώ δεν είπα ότι η θρησκεία δημιούργησε όλα αυτά τα οποία αποδείχτηκαν λάθος, αλλά η θρησκεία δημιουργήθηκε όταν αυτά θεωρούνταν δεδομένα. Κι έτσι όπως αναγκάζεται να κάνει πίσω κάθε τόσο, ανέφερα ότι με την θεωρία χορδών θα αρχίσει να βρίσκει τοίχο!...
1. Η επιστήμη αλλάζει
2. Οι θεολογικές (ή αθεϊστικές) απόψεις ενός αστροφυσικού δεν επικυρώνονται από Ph.D – είναι εκτός του γνωστικού του πεδίου. Αν δηλαδή είσαι οδοντογιατρός, θα σε ακούσω όσον αφορά τα δόντια. Αν πας να χρησιμοποιήσεις το – ενδεχόμενο – ονδοντιατρικό σου κύρος για να με πείσεις για Θεό ή αθεϊα – είσαι off – καμιά σχέση με την επισήμη σου και κάθε τέτοια προσπάθεια είναι αντιεπιστημονική.
3. τέλος υπάρχουν επιστήμονες που από τα ίδια δεδομένα που βλέπουμε εδώ – καταλήγουν (στην προσωπική του ζωή) σε Ποιητική Αρχή/Θεό και από τα οποία εσύ καταλήγεις στην να ομολογήσεις αδυναμία στον να δεχτείς Ποιητική Αρχή – Θεό (δικαιολογημένα και αναπόφευκτα κατ’εμέ αφού ξεκινάς κοιτάζοντας εκεί που πράγματι δεν υπάρχει τίποτα)
Η αδυναμία της θέσης αυτή – για μένα που το βλέπω αλλιώς – είναι ότι ναι από την οπτική που το βλέπεις ασφαλώς και δεν βλέπεις τίποτα (Θεό) αλλά – λέω - ότι αλλάζοντας την οπτική μπορεί να δεις. Αυτό όμως είναι μια επιλογή.
Συνοπτικά
Μπορεί αρχικά να πει κανείς (από θέση πίστης) ότι αν αυτή η θεωρία είναι έγκυρη ο Θεός έκανε τις χορδές.
Αλλά προσωπικά δεν ξεκινώ καθόλου από αυτό. Δεν συμπεραίνω τίποτα «αντικειμενικά» γιατί δεν έχουμε επαρκή στοιχεία ούτε κάτι αποδείχθηκε ακόμα (οπότε αν παιρνεις ως δεδομένο ότι «κάποτε (ίσως) αποδειχθεί» τότε κι εσύ με πίστη το βλέπεις (απλά άλλου είδους.) Γιατί αφήνεις να αιωρείται μια μικρή-μικρή λεπτομέρεια: η θεωρία των χορδών ούτε έχει παρατηρηθεί αντικειμενικά ούτε έχει δοκιμαστεί πειραματικά. Η διαφορά με την θρησκευτική πίστη είναι ότι η πίστη που εκφράζεις είναι «ντυμένη» με επιστημονική (αντί για θρησκευτική) ορολογία.

quote:
2η ερωτηση: panpam, σε ποιο σημειο βλεπεις την πιστη μου σε αναποδεικτες θεωριες? Βασικα, ποιες ειναι οι.....αναποδεικτες θεωριες?
quote:
...ΑΛΛΑ, η ιδια Θεωρια υποπιπτει σε ενα τραγικο διλημμα. Αν ενας τελεστης εχει τιμη ιση με το μηδεν, τοτε προκυπτει η....ανυπαρξια. Ανυπαρξια, χωροχρονου. Αναποδεικτα μεν, πιθανο δε. Φαυλος κυκλος.Η Φυσικη, εχει μεγαλες δοσεις φιλοσοφιας και θεωριας ακριβως επειδη καποια φαινομενα δεν μπορει να τα φανταστει ο κοινος νους, ποσο μαλλον να αποδειξει. ...