ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Γιατί οι άνθρωποι να χρειάζονται τη θρησκεία? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Γιατί οι άνθρωποι να χρειάζονται τη θρησκεία? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Stelaras23 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
StelarasΜέλος
29/05/2008, 20:08:20
Δεν μιλάω συγκεκριμένα για κάποια θρησκεία αλλά γενικά.Γιατί οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων συνήθιζαν να πιστεύουν σε κάποια θεότητα?

Πιστεύω πως αρχικά οι άνθρωποι πλάσανε τους θεούς για να εξηγήσουν τα φαινόμενα,τον κόσμο που ζούνε.Απλά αδυνατούσαν να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους και επαναπάυτηκαν στην θεική παρέμβαση.Ως εδώ τα πράγματα είναι αθώα.

Μετέπειτα,οι θεοί αυτοί που είχαν δημιουργηθεί από τους ανθρώπους για να εξηγήσουν τον κόσμο πήραν άλλη διάσταση.Πια ήταν θεοί που έστελναν ''εκπροσώπους''(προφήτες,αυτοκράτορες ελέω θεού) στη Γη ώστε αυτοί οι εκπρόσωποι να ασκήσουν την εξουσία μέσω του θεού και να οδηγήσουν τους λαούς τους σε ευημερία.Η θρησκεία δηλαδή ως μέσο εξουσίας.

Σήμερα,το τελευταίο στάδιο είναι μια επιχείρηση.Μια επιχείρηση που έχει ως βιτρίνα την διάτρητη ιδεολογία της θρησκείας και από πίσω τα εκατομμύρια.Όπως όταν φτιάχνεις αρτοποιείο και στην πίσω πόρτα έχεις λέσχη χαρτοπαιγνίων.Φυσικά,υπάρχει και η προσπάθεια ελέγχου της μάζας μέσω της θρησκείας.

Εντάξει,η θρησκείες αυτές είναι,ξέρουμε το σκοπό τους.Ο άνθρωπος γιατί χρειάζεται τη θρησκεία?
Θα πει κάποιος ότι η θρησκεία περνάει κάποιες αξίες στον άνθρωπο με ευκολία.Πως όμως?Με το φόβο της τιμωρίας?Σαφώς,όταν τα πρόβατα φοβούνται υποκύπτουν πολύ πιο εύκολα,και δη όταν φοβούνται κάτι που δεν βλέπουν.

Απλά,δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να μην σκοτώσει επειδή μόνο και μόνο το λένε οι δέκα εντολές.
Δηλαδή από μόνος του δεν έχει την ικανότητα να καταλάβει πως η πράξη είναι έγκλημα?
Πήρα ως παράδειγμα το χριστιανισμό επειδή αυτή τη θρησκεία έχω γνωρίσει πιο πολύ από όλες τις άλλες.Μη με παρεξηγήσετε.

Θα πει κάποιος άλλος ότι η θρησκεία αποτελεί στήριγμα για τον άνθρωπο στις δύσκολες στιγμές της ζωής του.Υποκειμενικό.
Είναι θέμα χαρακτήρα το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι απλά δεν χρειάζονται τη θρησκεία.
Αν δεν στηριχτεί κάποιος στα δικά του πόδια,τότε δεν θα είναι ποτέ όρθιος.
Και ας πούμε ότι κάποιος ζητά την βοήθεια του θεού του,χωρίς καν την παρέμβαση του θεού ο άνθρωπος ήδη αισθάνεται πιο δυνατός,λένε μερικοί.Μόνο στη σκέψη ότι κάποιος άλλος,παντοδύναμος είναι στο πλευρό του διώχνει πολλές ανασφάλειες.

Έχω αρχίσει να πιστεύω πως όλα είναι στο μυαλό μας.Μήπως η θρησκεία παίζει με το μυαλό των ανθρώπων και τους δημιουργεί μια ψευδαίσθηση του κόσμου γύρω τους?
Ακούγεται σκληρό,και κυνικό,και απαξιωτικό για την κάθε θρησκεία,αλλά πάγια θέση μου είναι ότι οι άνθρωποι χρειάζονται τη θρησκεία όπως τα πρόβατα τον βοσκό.

D.P.J. 10Μέλος
30/05/2008, 09:13:16
Φίλε Stelara(s) έχω καταλήξει στα εξής όσον αφορά το ερώτητημά σου :
Στην σημερινή κοινωνία χρειάζεται κάποιος μια θρησκεία (αναφέρομαι στην χριστιανική θρησκεία γιατί αυτήν ξέρω) για να του "συγχωρεί" τις όποιες άννομες ενέργειές του , τα καπελλώματα σε συνανθρώπους του , το ύπουλο φέρσιμο κ.λ.π.
Μιλώ από προσωπική εμπειρία . Κάνω κάτι σαν γκάλοπ του τύπου : Πόσους ξέρω που κάνουν μεγααααααάλο σταυρό ; Τόσους.
Πόσοι από αυτούς συμπεριφέρονται στην πράξη όπως προανέφερα ; Τόσοι . Βγάζω λοιπόν τα συμπεράσματά μου . Προσοχή : δεν γενικεύω.....αλλά φυλάγομαι από τους μεγαλοσταυρίτες . Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι είμαι....λουλούδι , αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που σταυροκοπιέται ή περιμένει κάποια "θεϊκή" ανταμοιβή ή εύνοια .
Αλλη περίπτωση να χρειάζεται κάποιος την θρησκεία είναι το άμεσο υλικό όφελος από αυτήν. Γνωστό και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση .
Και τέλος είναι η ανασφάλεια και η αδυναμία του χαρακτήρα κάποιων ανθρώπων, όπως ανέφερες .
Με αυτή τη σειρά.......άν και η δεύτερη περίπτωση χτυπάει ενίοτε και πρώτη θέση.....
IsoldeΜέλος
08/06/2008, 14:51:50
quote:
Απλά,δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος να μην σκοτώσει επειδή μόνο και μόνο το λένε οι δέκα εντολές. Δηλαδή από μόνος του δεν έχει την ικανότητα να καταλάβει πως η πράξη είναι έγκλημα?

Πως δεν έχει, Απλά αν υπάρχει τιμωρία δημιουργίτε φόβος. Όπως γνωρίζουμε τις δέκα εντολές (χριστιανισμός) που αναφέρεις και την κακή πράξη απέναντη σε ζωντανό ον (βουδισμός). Ένας λόγος για τον οποίο δημιουργήθικε η θρησκεία είναι το να μπει κανείς στο σωστό δρόμο.

quote:
Έχω αρχίσει να πιστεύω πως όλα είναι στο μυαλό μας.

Η θρησκεία είναι κάτι το οποίο φτιάξαμε εμείς οι άνθρωποι.

Μια δική μου άποψη για τον λόγο της δημιούργησης της θρησκείας είναι για δικό μας όφελος όσων αφορά την υγεία. Πχ η νηστεία για λόγους αποτοξύνοσης του σώματος (χριστανισμός) και η απαγόρευση του ποτού λόγου του ζεστού κλήματος (Ισλαμισμός).

quote:
Μήπως η θρησκεία παίζει με το μυαλό των ανθρώπων και τους δημιουργεί μια ψευδαίσθηση του κόσμου γύρω τους?

Για εκείνους που πιστέυουν σ΄αυτή.

-Στο μέλλον η τεχνολογία θα προχωρήσει, αλλά δυστυχώς όχι η ανθρωπότητα.-

08/06/2008, 17:04:41
Φίλε Stelaras, ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές απόψεις και σκέψεις για το πώς και γιατί δημιουργήθηκαν οι θρησκείες από καταβολής κόσμου.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ μακρυά αυτό για να το «δούμε» και τα στοιχεία που έχουμε είναι ελλειπή.
Ότι και να πει κανείς είναι ένα ενδεχόμενο.

Μπορούμε να κρίνουμε όμως πώς εξελίχθηκαν οι θρησκείες, από άποψη ρόλου στις κοινωνίες, άσχετα με το πώς ξεκίνησαν και για ποιό σκοπό.

Το λέω αυτό επειδή σ’ αυτόν τον τομέα μπορούμε να έχουμε άποψη, λόγω του ότι και ιστορικά στοιχεία υπάρχουν, αλλά και ίδια πείρα έχουμε.
Τώρα γιατί χρειάζονται ιο θρησκείες και σε ποιούς, είναι άρρηκτα δεμένο με το ρόλο που παίζουν και ποιούς εξηπηρετούν.

Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των θρησκειών, πάντοτε ήταν σε αγαστή σύμπνοια με κάθε είδους εξουσία και μάλιστα πολλές φορές γινόταν και το μέσον επιβολής της ή το αντίθετο.
Αυτό βέβαια, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, βοηθούσε και στην διατήρηση της θρησκείας αλλά και στην εξάπλωσή της.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

08/06/2008, 22:10:09
Πρέπει να είναι πολύ υλιστής κανείς για να μην καταλαβαίνει
ότι ο μόνος λόγος που ο άνθρωπος ασχολείται με την θρησκεία
είναι γιατί είναι θεός εν δυνάμει και είναι λογικό να
ασχολείται με τα θεία και την καταγωγή και προοπτική του...
StelarasΜέλος
08/06/2008, 22:34:24
Δηλαδή ασχολείται κάποιος με την θρησκεία για να γίνει θεός όταν πεθάνει?
Ωρε μπράβο ταπεινοφροσύνη.

trexagireue,με λες υλιστή,με πλάγιο τρόπο βέβαια αλλά το κάνεις.Που με ξέρεις ρε φίλε και με λες υλιστή.Γιατί από αυτά που γράφω δεν βλέπω πουθενά ότι είμαι υλιστής,έτσι πρέπει να με ξέρεις από κάπου.

Τα θεία δεν μου προκαλλούν κανένα ενδιαφέρον αν μου απαγορεύουν το οτιδήποτε.
Την καταγωγή μου την ξέρω.
Οι προοπτικές μου είναι σαφείς και έχουν όρια,τελειώνουν όταν πεθάνω.
Πρεμούρα και αυτή με την αίωνια ζωή.

And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate

08/06/2008, 22:38:39
Από ότι καταλαβαίνω φίλε Στελάρα, σε πείραξε που σε είπα
υλιστή, όπως λες, γιατι ήθελες να το κάνεις μόνος σου...
StelarasΜέλος
08/06/2008, 22:42:16
Τι ήθελα να κάνω μόνος μου,να πω τον εαυτό μου υλιστή και να το χρεώσω σε σένα?
Ναι με πείραξε,γιατί με είπες έτσι επειδή σου καρφώθηκε εσένα,ακόμα να μου εξηγήσεις το γιατί.
Άμα είναι να απαντάς με δογματικό λόγο μην το κάνεις καθόλου.

And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate

MarteΜέλος
09/06/2008, 01:21:47
Γιατί οι άνθρωποι να χρειάζονται την θρησκεία?

Ας αντιστρέψουμε το ερώτημα..

Γιατί η θρησκεία χρειάζεται τους ανθρώπους (πιστούς) ?

Ουπς, θα με "πείραξαν" τα μανιτάρια στην πίτσα...

09/06/2008, 01:34:47
Ο άνθρωπος έψαξε να βρει το θεό όχι γιατί ήθελε, έτσι, να ερμηνεύσει κάποια φαινόμενα που δεν γνώριζε ή δεν γνωρίζει την προέλευσή τους.

Ο άνθρωπος, στο Θεό, ψάχνει να βρει το Δημιουργό του και είναι κάτι που, απ' όσα γνωρίζουμε, κανένας άλλος ζωντανός οργανισμός δεν έχει δείξει δείγματα ότι επεδίωξε ή επιδιώκει κάτι παρόμοιο.

09/06/2008, 02:10:42
Κι όμως ενδέχεται το φαινόμενο της πίστης σε θεούς, υπερβατικές καταστάσεις και θεϊκά όντα να έχει βιολογική βάση, να συνδέεται δηλαδή με παραλλαγές συγκεκριμένου γονιδίου ή γονιδίων που ευθυνονται για το βαθμό "πνευματικότητας" του ατόμου.

Δείτε παρακάτω δύο σχετικά άρθρα για το (αμφισβητούμενο) αυτό θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση αρκετά ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα, σκέψεις και προβληματισμούς.

http://serendip.brynmawr.edu/exchange/node/1830

http://en.wikipedia.org/wiki/God_gene

Το εξεταζόμενο γονίδιο είναι το VMAT2.

Αν ισχύει αυτό, τότε μπορουμε εύκολα να φανταστούμε ότι μέσω της εξελικτικής διαδικασίας η ανάπτυξη του γονιδίου προσέφερε στους πρωτογονους ανθρώπους που είχαν ήδη αναπτυγμένη (θρησκευτική)συνείδηση πλεονεκτήματα όπως το ότι έκανε λιγότερο δυσβάσταχτη τη σκέψη του μελλοντικού τους θανάτου, κι ενδεχομένως τόνωνε τη θέλησή τους για ζωή. Παράλληλα τους βοηθούσε να αποκτήσουν κοινωνική συνοχή και σταθερότητα μέσω κάποιων κανόνων που έθετε η θρησκεία τους. Αυτή η οργάνωση ενός προϊστορικού συστήματος κανόνων διαμέσου της θρησκείας λογικα τους εξασφάλιζε συνοχή, ασφάλεια, τάξη, άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Αργότερα βέβαια οι εξουσίες εκμεταλλεύτηκαν σε υπερβολικό βαθμό την κατάσταση αυτή και χειραγωγούσαν τις μάζες μέσω των θρησκειών και των ιερατείων σε βαθμό που το να ήταν κάποιος μη πιστός σε θρησκευτικό σύστημα ή ακόμα και άθεος θεωρείτω αδιανόητη κατάσταση(!)
Όπως πολύ σωστά είχε πει και ένα άλλο μέλος παλιότερα, όταν κάτι το έχεις ανάγκη...θα βρεθούν κι αυτοί που θα σου το προσφέρουν σε περιποιημένη, πακεταρισμένη μορφή. Δηλαδή αρχικά με θεϊκούς οιωνούς και σημάδια στις πρωτόγονες κοινωνίες εκφρασμένα από τον "μάγο της φυλής" που κατείχε τη σχετική "σοφία", μετέπειτα στα ιστορικά χρόνια με θρησκευτικά έθιμα, θρησκευτικές γιορτές και αγώνες που διοργάνωνε η άρχουσα τάξη, άλλοι άρχοντες με ιερά βιβλία και απαράβατους κανόνες συμπεριφοράς, ενώ εισέρχονται στον χορό τα θρησκευτικά αξεσουάρ και κάθε λογής καλούδια που σχετίζονται με την πίστη. Φυσικά πάντα φρόντιζε η άρχουσα τάξη για την κατασκευή επιβλητικών οικοδομημάτων θρησκευτικής χρήσης, ιδιαίτερα εκθαμβωτικών για τους πιστούς.

Αλλά ας επανέλθω στην αρχική μου τοποθέτηση. Ένα δυνατό επιχείρημα για το ότι η πνευματικότητα που οδηγεί στην ανάπτυξη οργανωμένης θρησκείας, μπορεί να έχει βιολογική βάση(να βρίσκεται δηλαδή στα γονίδιά μας) είναι ότι το θρησκευτικό συναίσθημα το συναντάμε σε όλους τους αρχαίους λαούς και σε όλες τις πρωτόγονες φυλές, ακόμα και σ'αυτές που βρίσκονταν σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης.

Κοντολογίς, ενδέχεται η πίστη σε μεταφυσικές δοξασίες, υπερβατικά όντα, θεούς κτλ να είναι μια αυταπάτη του εγκεφάλου μας με πανάρχαιες ρίζες και τίποτα περισσότερο.

Η προσχώρηση σε συγκεκριμένη οργανωμένη θρησκεία εξαρτάται από παράγοντες γεωγραφικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντολογικούς και επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό από προσωπικά βιώματα και ανησυχίες.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Edited by - Agnostic on 09/06/2008 02:35:39

09/06/2008, 14:19:40
Οι αναφορές που παρέθεσε ο Agnostic έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και υπάρχει αρκετή συζήτηση τελευταία σχετικά με το God Gene.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι γίνεται με αυτούς που δεν είναι θρησκευόμενοι; Υπήρχαν και υπάρχουν εκατοντάδες χιλλιάδες που δεν πιστεύουν σε καμιά μορφή θρησκείας ή θεία δύναμη. ¶ραγε δεν έχουν αυτοί το γονίδιο;

Η μήπως το γονίδιο υπάρχει και σε αυτούς ακόμα τους άθεους αλλά αυτή η θρησκευτική παρόρμηση εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο προς κάτι άλλο δηλαδή; Θέλω να πω δηλαδή πως το αντικείμενο θρησκευτικής ευλάβειας και πίστης μπορεί για κάποιους να είναι όχι ο θεός αλλά η επιστήμη, η τέχνη ή κάποια άλλη όψη της ζωής.

Αυτά για σκέψη.

Η άποψη μου είναι πως η θρησκεία στην βασική της έκφραση είναι μάλλον φαινόμενο που έχει να κάνει με συγκεκριμένες κοινωνικές δομές που δημιουργούν-γεννούν πολιτισμικές συμπεριφορές και πρακτικές. Η θρησκεία αναγκαστικά εμπεριέχει οργανωμένη λατρεία, ιερείς και κοινωνικές μετρικές όπως η αρετή και η ηθική.

Έξω από την κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει θρησκεία όπως και δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινο ον.

Και κάτι τελευταίο. Πρέπει νομίζω να γίνει κάποιος διαχωρισμός ανάμεσα στο θρησκευόμενο άνθρωπο και στον πνευματικό άνθρωπο γιατί υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο.

09/06/2008, 20:37:09
Από την αρχή της παρουσίας του ο άνθρωπος, αγνοώντας τους φυσικούς νόμους στο σύμπαν,(δηλ. κάθε αισθητό φαινόμενο πάνω στη γη) μετάτρεψε τον φόβο του σε πίστη , σε κάτι το θεϊκό, κάτι το ανώτερο, αποδίδοντας το κάθε φυσικό φαινόμενο ως μια θεϊκή εκδήλωση, μια ανάγκη να χαλιναγωγήσουν τον κάθε φόβο τους, ακόμα και τον μεγαλύτερο φόβο, τον θάνατο….

Αυτά βέβαια θα πούνε κάποιοι, ότι συνέβαιναν πριν από χιλιάδες χρόνια, και όμως ακόμα και σήμερα που η γνώση του ανθρώπινου είδους (επιστήμη) έχει φτάσει στο σημείο να γνωρίζει αρκετά από τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν, μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων πιστεύει πως ο Θεός ο ίδιος, παρεμβαίνει παραβιάζοντας τους φυσικούς κανόνες που συγκρότησε και δημιούργησε στο φυσικό (αισθητό) σύμπαν, αν βέβαια δεχτούμε ότι για όλα αυτά υπάρχει αιτία (δημιουργός) .

Οπότε μήπως πίσω από κάθε θρησκεία ή γενικώς πίστη υπάρχει μια ανάγκη, μια ανάγκη στο να ακουμπήσουμε κάπου, στο να αποδεχτούμε το μεγαλύτερο «φόβο» με κάτι άλλο ποιο όμορφο….

09/06/2008, 22:40:02
Ο άνθρωπος είναι τμήμα της θρησκείας, όχι έχει ανάγκη
την θρησκεία... Δηλαδή τον αέρα τον έχει ανάγκη ο άνθρωπος;
Άρα καταλαβαίνουμε ότι μάλλον γίνεται, με το ερώτημα περί
ανάγκης της θρησκείας,μια προσπάθεια ρίξης του ανθρώπου
με την μυστικιστική και θεική του φύση, όταν συγχρόνως
δημιουργούνται εκατοντάδες θρησκευτικές αιρέσεις και δόγματα...
09/06/2008, 23:40:48
quote:
trexagireve Ο άνθρωπος είναι τμήμα της θρησκείας, όχι έχει ανάγκη
την θρησκεία...

Η θρησκεία φίλε trexagireve έχει να κάνει με την πίστη, κάθε μορφή πίστης και ο άνθρωπος πάντα είχε και έχει ανάγκη την πίστη .

Ακόμα και αυτοί που δεν πιστεύουνε σε τίποτε (θρησκεία), έχουνε την δικιά τους μορφή πίστης, αυτό που λέμε στηρίζονται στα δικά τους πόδια …. .

quote:
trexagireve -Δηλαδή τον αέρα τον έχει ανάγκη ο άνθρωπος;

Δεν ξέρω, εσύ τι λες…

quote:
trexagireve -Άρα καταλαβαίνουμε ότι μάλλον γίνεται, με το ερώτημα περί
ανάγκης της θρησκείας,μια προσπάθεια ρίξης του ανθρώπου
με την μυστικιστική και θεική του φύση, όταν συγχρόνως
δημιουργούνται εκατοντάδες θρησκευτικές αιρέσεις και δόγματα...

Η μόνη προσπάθεια «ρήξης» γίνεται όταν η οποιαδήποτε πίστη (θρησκεία) εκφράζει την αποκλειστικότητα, την Μια και μοναδική Αλήθεια, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζει τον άνθρωπο μέσα σε ενοχές και φόβους .

Δεν σου κινεί την περιέργεια ο λόγος που δημιουργούνται συνέχεια θρησκευτικές αιρέσεις που το μόνο που κάνουν είναι να «υπόσχονται» την τέλεια επουράνια διαμονή…

Και όσο για αυτό που αναφέρεις… «με την μυστικιστική και θεική του φύση»… του ανθρώπου, γιατί αφού η θεϊκή φύση υπάρχει μέσα μας, οι θρησκείες ψάχνουν και στηρίζονται αποκλειστικά στο υπερβατικό «έξω» .

12/06/2008, 03:09:02
quote:
A. Kircher

Το ερώτημα βέβαια είναι τι γίνεται με αυτούς που δεν είναι θρησκευόμενοι; Υπήρχαν και υπάρχουν εκατοντάδες χιλλιάδες που δεν πιστεύουν σε καμιά μορφή θρησκείας ή θεία δύναμη. ¶ραγε δεν έχουν αυτοί το γονίδιο;

Πιθανότατα το έχουν. Άλλωστε οι περισσότεροι υπήρξαν πιστοί μιας θρησκείας ή πίστευαν σε κάτι ανώτερο έτσι γενικά χωρίς καλούπωμα πριν απορρίψουν την πίστη τους. Απλά μπορεί η μεταγενέστερη εσωτερική ενασχόλησή με επιστήμες που εξηγούν κοσμογονικά και υπαρξιακά θέματα,η ενασχόληση με τις ρίζες του θρησκευτικού φαινομένου από ψυχολογικής απόψεως και τις ανάγκες που εξυπηρετεί καθώς και με τη μελέτη της ιστορίας προώθησης της εκάστοτε θρησκείας από την άρχουσα τάξη, να υποσκελίζουν στη συνείδηση του ατόμου την ανάγκη για πίστη στο Θεό και λοιπές υπερβατικές δυνάμεις.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

12/06/2008, 13:42:57
Από ότι καταλαβαίνω αγαπητέ μου Elo. προσπαθείς
να με πείσεις ότι όλα είναι ύλη... Διαφωνούμε...
13/06/2008, 00:49:30
Δεν μου φαίνεται trexagireve να έχω δείξει κάτι τέτοιο ποτέ εδώ μέσα… .

Απλά πιστεύω ότι στον δρόμο που έχουμε διαλέξει και τα δυο είναι απαραίτητα .

Αν θυμάσαι και στην ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ που συνομιλούμε έχω αναφέρει ότι η ύλη είναι …. «καθρέπτισα των ανθρωπίνων νοητικών μας λειτουργιών… Ακόμα και ο κόσμος, αυτό που δηλαδή που αντιλαμβάνεσαι καθημερινά ως αισθητό (πραγματικό) δεν έχει καμία σχέση με αυτό που πραγματικά «υπάρχει»..»

13/06/2008, 08:27:07
Ο λόγος που αναφέρθηκα στην ύλη αγαπητέ μου Elo, είναι
όσα αναφέρεις στο προηγούμενο μήνυμα σου και μυ έδωσες αυτήν την εντύπωση...Πέραν ΑΥΤΟΎ δυστυχώς ο άνθρωπος έχει συνηθίσει
να είναι λίγο πρόχειρος σε΄οτι έχει να κάνει με το θείο....
Αλλά πρέπεινα το βρούμε γιατί είναι κάτι σαν πυξίδα που θα μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο για τον γυρισμό...
13/06/2008, 10:15:42
Το ζήτημα είναι πολύ λεπτό όπως και οι ισορροπίες! Όπως ένας άθεος ή άθρησκος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στο Θεό! με την ίδια απλότητα ένας ένθεος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο παραπάνω δεν πιστεύει.
Αναφέρονται με μεγάλη ελαφρότητα οι λέξεις ανάγκη, άγνοια, φόβος, ηλιθιότητα, συμφέρον και τελευταία η "συνήθεια και το DNA" για να εξηγήσουν οι άθειοι-άθρησκοι την πίστη των ένθεων.
"Ακριβώς" τα ίδια μπορούμε και εμείς οι ένθεοι να επικαλεστούμε και με την ίδια ακριβώς ελαφρότητα για τους άθεους-άθρησκους.
Το θέμα όμως για μένα δεν είναι αυτό! αλλά για ποιο λόγο οι άθεοι-άθρησκοι μπαίνουν σε ξένα για αυτούς χωράφια! θυμίζοντας το μύθο του Αισώπου, με την αλεπού και την κομμένη ουρά! Θα μπορούσαν με μεγάλη άνεση να χρησιμοποιήσουν την πνευματική τους ανησυχία και τη φιλοσοφική τους χροιά για να μπογιατίσουν στον ατελιέ της "θρησκευτικής τους αθεΐας" και όχι για να μπογιατίσουν σε ξένα προς αυτούς ατελιέ!..................είναι γνωστό ότι εξ' αποστάσεως κανένας δε ζωγράφισε ......... το μόνο ίσως που θα μπορούσε να συμβεί εξ' αποστάσεως είναι μια καλικαντζούρα που ο συγκεκριμένος ζωγράφος για να το αιτιολογήσει με την ίδια ελαφρότητα θα το πει "μοντέρνα τέχνη".

"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"