ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

nst30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
07/05/2008, 10:59:30
Η ερώτηση σου είναι << τι σου λέει αυτό? >> σχετικά με τα προαναφερθέντα.

Εχεις δώσει ενα παράδειγμα που χρήζει λεπτότητας. Θα σου απαντήσω όσο επιτρέπει η συνείδηση και η κατανόηση μου αφου γνωστοποιήσω οτι εργάζομαι στον ιατρικό χώρο επι 20 ετη και συνεπως είμαι μέσα σε αυτον. Δεν άκουσα, δεν πληροφορήθηκα..αλλά εμαθα απο πρώτο χέρι..

Κατ αρχήν το νοσοκομείο που πήγατε είναι όντως απο τα καλύτερα που υπάρχουν και σίγουρα εκαναν ολα οσα ήταν εφικτά.
Πολύ σωστά οι νευροχειρουργοί σε προετοίμασαν για το τι θα συνέβαινε.

-----------------

Υπάρχει μια αντίθεση μεσα στους κόλπους της ψυχιατρικής σχετικά με το αν οι ψυχικές παθήσεις εχουν καθαρά ψυχολογική εξήγηση η αν ενοχοποιούνται οι χημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτα τα δύο ρεύματα τείνουν να αλληλοσυμπληρωθούν αφου η αλήθεια είναι μάλλον στην μέση.

Αν όλες οι ψυχικές παθήσεις είχαν νευροενζυμικό υπόβαθρο θα ήταν προβλέψιμες και θεραπέυσιμες με ακρίβεια και εργαστηριακές ενδείξεις, οπως είναι ο διαβήτης, η χοληστερίνη, οι καρδιοπάθειες, κλπ.
Ομως παρ΄οτι η επιστήμη δέχεται για παράδειγμα , οτι στην σχιζοφρένεια υπάρχει μια υψηλή δραστηριότητα στις κεντρικές περιοχές του εγκεφάλου [ βασικά στελεχιαία γάγγλια] η μια μείωση στο μετωπιαίο λοβό, αυτό που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι αν η ψυχή επέδρασε στην ύλη η το αντίθετο.

Ενα άλλο παράδειγμα ειναι το γνωστό άγχος.
Ολοι ξέρουμε οτι το άγχος, προκαλεί στρεσογόνες ουσίες. Αυτές μεσα απο τον κύκλο [ επινεφρίδια - αδρεναλίνη η κορτιζόλη ] επηρεάζουν υποθάλαμο και υπόφυση με αποτέλεσμα την διαταραχή όλων των εξαρτημένων οργάνων.
Ομως η αιτία του αγχους [ φοβος, αγωνία και οτι είναι απο πισω απο αυτά] δεν προκαλούνται απο τον εγκέφαλο αλλά καταγράφονται εκεί, οταν αναγνωριστούν απο τα κατάλληλα κέντρα.
Το ίδιο ισχύει και με την σχέση άγχους - θυρεοειδής - διαβήτης κλπ.
Το ένα επηρεάζει το άλλο και αντίστροφα. Eτσι γίνεται ενα φαύλος κύκλος ο οποίος εξηγείται μόνο οταν αντιμετωπίσουμε τον άνθρωπο ολιστικά. Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν ψυχολόγοι και ιερωμένοι. Γιατί ...αν είναι όλα τεχνικά ζητήματα?... Επειδή εχουμε δει οτι η εσωτερική κατάσταση του ασθενούς μπορεί να αλλάξει όλο το σκηνικό.

Κατα την διάρκεια ενός χειρουργείου, οπου ο ασθενης είναι ναρκωμένος το αίσθημα του πόνου δεν υπάρχει στο πεδίο των αισθήσεων. Ο ασθενης δεν ''πονάει'' δλδ ο κοιμισμένος εγκέφαλος δεν μπορεί να αξιολογήσει το ερέθισμα. Η συνείδηση του σώματος μας όμως αντιλαμβάνεται τι υφίσταται και αυτό παρατηρείται απο τις μεταβολές των ενδείξεων [ ανοδος πιέσεως απότομα η πτώση της οξυγόνωσης κλπ]Αυτό το αποκαλούμε << στρεςς του χειρουργίου>> αν και ο ασθενης δεν θυμάται.

Ολα αυτά τα παραδείγματα τα ανέφερα για να φτάσω στο εξής που είναι και αυτό που νομίζω οτι ρωτάς.

Οταν προκληθεί ενα ηλεκτρικό η χημικό ερέθισμα σε μια εγκεφαλική περιοχή, τότε αυτή δεν μπορεί να ''μεταφράσει'' σωστά τα μηνύματα που δέχεται μέσω των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Ετσι εχουμε τις γνωστες παραισθήσεις απο την χρήση ναρκωτικών η απο ατυχήματα κλπ.
Αυτό δεν σημαίνει οτι η ίδια η περιοχή είναι αυτή που παράγει ενα συναίσθημα αλλά οτι το σημείο λήψεως αδυνατεί να διακρίνει μεταξύ των εισερχομένων μηνυμάτων είτε αυτά είναι απο το υποσυνείδητο είτε απο την αντικειμενική συνειδητοτητα. Αν καταστρέψουμε ενα νεύρο δεν εχουμε την αντιληψη αυτού που θα μας πληροφορούσε αλλά η πληροφορία υπάρχει ανεξάρτητα απο εμάς.

Η χαρά, η λύπη, ο πόνος, η αγωνία, ο φόβος , οι ενοχές, η γαλήνη , η αρμονία είναι εννοιες που ανάγονται στην συνείδηση της ψυχης μας αλλά η ''μετάφραση '' αυτών γινεται απο τον εγκέφαλο μας, με την χρήση του νευρικού μας συστήματος το οποίο λαμβάνει τα ερεθίσματα των εντυπώσεων μεσω των πέντε αισθήσεων του υλικού μας σώματος και την διαίσθηση που είναι μια ανώτερη λειτουργία μας.

Edited by - nst on 07/05/2008 11:06:58

07/05/2008, 11:03:29
Και για να συμπληρώσω, αγαπητή nst, ότι συμβαίνει στον καθένα
έχει να κάνει και με την ικανότητα του να ανταπεξέλθει, καθώς,
υπάρχει μια αρμονία στο τισυμβαίνει, δεν υπάρχει αδικία που να στέλνεται στον άνθρωπο , ή μη μόνο για να αποδείξει ο άνθρωπος
την ικανότητα του να νικήσει τις δυσκολές...
θα έλεγα ακόμη ότι είναι μεγάλη "τιμή" για τον galex, που του συμβαίνουν τέτοια πράγματα... Βέβαια, όχι ότι είναι ευχάριστα,
αλλά ότι συμβαίνει πρέπει να το αντιμετωπίζουμε
κι όχι να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά...
07/05/2008, 11:14:56
Τρεχαγύρευα Ο Galex, πέρασε δια πυρός και σιδήρου και νομίζω οτι είναι λίγο επιπόλαιο να αναλύσουμε την ιδέα της δικαιοσύνης την δεδομένη στιγμή. Προσωπικά δεν μπορώ να τοποθετηθώ σχετικά επειδή υπάρχουν πράγματα ακατανόητα [ απο εμένα] οπως για παράδειγμα..
Δεν μπορώ να δεχθώ οτι ενα παιδάκι με λευχαιμία εφταιξε σε κάτι η οτι ετσι θα ''δοκιμαστούν '' οι δικοί του κλπ.
Ουτε μπορώ να δεχθω οτι όλοι αυτοί οι πεινασμένοι και αστεγοι πληθυσμοί της αφρικής έφταιξαν συνολικά σε κάτι η οτι θα εξελιχθούν μεσα απο τα δεινά που τραβάνε.

.......................

07/05/2008, 11:59:45
Συνεχίσουμε με το θέμα της συνείδησης και της ηθικής..
Ρωτάει ο θεματοθέτης τι ορίζω ως συνείδηση.
Οπως προείπα, κατα την γνώμη μου η συνείδηση είναι κατηγόρημα της ψυχής η αν θέλεις μια απο τις εκδηλώσεις της.
Η ψυχή είναι ο Θεϊκός σπινθήρας μεσα μας, ανεξάρτητα απο την προσωπικότητα και τα στοιχείά που την χαρακτηρίζουν.

Τίθεται όμως το θέμα του τι εννοεί ο καθένας με την εννοια Θεό και την εννοια της θρησκείας.
Προσωπικά διαχωρίζω την πίστη στην ύπαρξη Θεού απο την ακολουθία μιας συγκεκριμμένης θρησκείας.
Μπορεί ο καθένας να εχει τον Θεό της καρδιάς του και της κατανοήσεως ακολουθώντας την δική του αντίληψη.

quote:
Αν κατηγορώ κάποιους είναι αυτούς που θέλουν, δικτατορικά (για να χρησιμοποιήσω μία λίγο παλαιότερη έκφραση του φίλου μου Τρεχαγύρευε) να μας επιβάλουν την άποψη ότι πίσω από κάθε μας ενέργεια, πίσω από κάθε μας απόφαση, πίσω από κάθε μας επιλογή, κρύβεται το υπέρτατο Όν που μας έχει φυτέψει τα αλάνθαστα κριτήρια διάκρισης του ηθικού από το ανήθικο ή του καλού από το κακό.

Δεν υπάρχει καμία δικτατορία ...είναι εμφανές. Ο Καθένας υποστηρίζει τον εαυτό του.

Οι δικές μου απόψεις είναι οι εξής..

Ο Θεός Galex, δεν είναι κάτι έξω απο εμας που διευθύνει και κανονίζει τις ζωές μας . Είναι μεσα μας, είμαστε εμείς.. με την έννοια οτι όλοι εχουμε λάβει την χάρη του αλλά δεν την αναγνωρίζουμε.
Δεν εχει γράψει κανόνες και δόγματα αλλά μας εχει δώσει την συνείδηση για να φτάνουμε μόνοι στα αρμόζοντα συμπεράσματα. Ορισμένοι άνθρωποι μεγαλύτερης ευφυίας, νοημοσύνης και εξέλιξης συνέλαβαν κάποιες στιγμές αυτό το φως και αυτό που αισθάνθηκαν, τους οδήγησε στην προαπάθεια γνωστοποίησης του και στους άλλους συνανθρώπους τους.
Μόνο που οι ευγενείς τους προθέσεις και τα λόγια τους παραποιήθηκαν , παρεξηγήθηκαν και το χειρότερο χρησιμοποιήθηκαν για την χειραγώγηση μαζών απο τα ιερατεία και όλα τα συμπαρομαρτούμενα.

Δεν χρειάζονται βιβλία για να νίωσουμε την ψυχή μας...

Ο Θεικός παράγων όντας μεσα μας , σχετίζεται με την ηθική μας ως άτομα υπεύθυνα και με επίγνωση και οχι ως μηχανές τυφλές και δογματικές.
πχ Ο φόνος σε καιρό πολέμου είναι ηθικός κατα την κοινωνία η κάποιες απο τις εκάστοτε θρησκείες.
Γιατί ομως τόσοι και τόσοι στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτό τον όλεθρο δεν ξέφυγαν ποτέ απο τα φαντάσματα του παρελθόντος ? Γιατί αφού οι πράξεις τους μόνο έυσημα ελαβαν? ....
<< Διότι οταν φύγουν οι οργή, ο φόβος, οι κανόνες...κλπ τότε αναδύεται η ανάμνηση του ''κοινού'' που όλοι φέρουμε εσωτερικά και οι πράξεις στράφονται πλέον ξανά σ'εμας>>

quote:
"Γιατί τι είναι καλύτερο? να υπακούμε στους νόμους του θεού ή των ανθρώπων?" (Απολογία Σωκράτη)
Όταν, σύμφωνα με την Βίβλο (αυτό το βαρβαρικό συνοθύλευμα της εποχής του χαλκού) ο Αβραάμ έλαβε την θεϊκή εντολή να σφάξει τον γυιό του για θυσία προς τον θεό, δεν το σκέφθηκε καθόλου, παρά τις αντιρήσεις της Σάρας, οι οποίες στην Βίβλο αποδίδονται σε επέμβαση του Δαβόλου

Οταν ο Σωκράτης μίλησε για την υπακοή στούς νόμους του Θεού, δεν αναφέρθηκε σε κάποιους απο τους γνωστούς νόμους αλλά στους νόμους που του όριζε το δικό του δαιμόνιο. Αυτό όμως το διαμόνιο ήταν η αντίληψη της υπαρξης της ψυχής του [ του ΘΕΙΚΟΎ μεσα του]. Αρα υπάκουσε στους νόμους της δικης του συνείδησης.
Αλλωστε αυτό ήθελε να καταδείξει και με την αποφαση του να πιει το κώνιο.
Οπως ξέρεις μπορούσε να επικαλεστεί τον νόμο της Αθήνας και να αυτοεξοριστεί ωστε να σώσει την ζωή του. Ετσι όμως θα πρόδιδε τον εαυτό του, την συνείδηση του και δεν έφυγε.
Επίσης απ οτι φαίνεται απο την ιστορία, χρησιμοποιήθηκαν ανάμεσα σε άλλα οι απόψεις του περί Θεού και ηθικής και κατηγορήθηκε ως εισάγων καινά διαμόνια αν και οι λόγοι που διώκετο ήταν κυρίως πολιτικοί.
Αλλη μια κακή χρήση των ιδεολογιών...

Στην βίβλο θα προτιμούσα να μην αναφερθώ προς το παρον.

Edited by - nst on 07/05/2008 12:20:02

07/05/2008, 12:24:45
θα ήθελα να κάνω μια ερωτηση προς τον eidos, για να μπορέσω να κάνω τις συνδέσεις.

Γιατί η θρησκεία σου απαγορεύει τις μεταγγίσεις αίματος? Απο αυτά που εγραψες δεν εβγαλα συμπέρασμα.

07/05/2008, 12:38:59
Φίλη nst με παρεξήγησες… Δεν είπα ότι είναι δίκαιο, ότι του
συνέβη. Είπα ότι ότι συμβαίνει στον άνθρωπο, είναι αρμονικό και μπορεί να το αντιμετωπίσει για να καταδείξει αυτά του τα χαρίσματα, όποια είναι… Μη με παρεξηγείς κι εσύ…. Άλλη βάση έβαλα…
Εμείς το λέμε αλλοιώς… Ο Θεός δεν είναι άδικος, στέλνει στον
καθένα ανάλογα με τις δυνάμεις του, καθώς σ’ αυτή τη γη ερχόμαστε
να δοκιμαστούμε… Έτσι το είπα και το εννοώ.Ότι πέρασε ο galex,εσύ, εγώ είναι ανάλογα με τα άτομα μας...
sonofzeusΜέλος
07/05/2008, 14:51:18
Φίλε eidos
Γράφεις επίσης
quote:

οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν υποδειγματικοί σ’ αυτό· οι γονείς δίδασκαν τα παιδιά τους, αλλά και οι ίδιοι προσωπικά ζούσαν σύμφωνα με τις ηθικές αρχές τις οποίες δίδασκαν. Η ιστορία αναφέρει ότι μερικές φορές ολόκληρες οικογένειες αντιμετώπιζαν το θάνατο στις ρωμαϊκές αρένες, επειδή οι γονείς δεν ήθελαν να παραβούν τις ενσυνείδητες πεποιθήσεις τους.

Φίλε μου αυτά δυστυχώς γίνονται και στις μέρες μας από οπαδούς ακραίων αιρέσεων "θυσιάζονται" ή αυτοκτονούν σκοτώνοντας και τα παιδιά τους (βλ. WACO), χώρια μερικούς, ευτυχώς πολύ λίγους, χριστιανούς που σίγουρα είναι ψυχοπαθείς σκοτώνουν τα παιδιά τους με τη δικαιολογία ότι έτσι θα γλυτώσουν από δώ και θα πάνε κατευθείαν στον παράδεισο.
Φυσικά δεν εννοείς αυτά, αλλά δεν χρειάζεται να τρέξουμε τόσο μακρυά έχουμε πρόσφατο παράδειγμα τις Σουλιώτισσες που για να μην αλλάξουνε την πίστη τους "αυτοθυσιάστηκαν" σκοτώνοντας και τα παιδιά τους. Ήταν ηθική η πράξη τους; Εγώ δεν την εγκρίνω αλλά επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα κι επειδή η αυτοθυσία τους βοήθησε πάρα πολύ στον απελευθερωτικό αγώνα τις θεωρώ ηρωίδες και τις εκτιμώ και σέβομαι όπως όλους τους άλλους ήρωες. Οι χριστιανοί που αναφέρεις εσύ δεν είμαι σίγουρος αν είχαν άλλες επιλογές, εννοώ δεν νομίζω να ήταν στο χέρι τους να κρατήσουν τα παιδιά τους ή όχι, μάλλον ήταν απόφαση του κράτους/κατακτητή που τους καταδίκασε. Αν πράγματι μπορούσαν να σώσουν τα παιδιά τους και δεν το έκαναν δεν νομίζεις ότι έπραξαν ανήθικα, και ενάντια του Θεού σου/τους. Να σου εξηγήσω το σκεπτικό μου , ο Θεός της μητέρας του Μωυσή όχι μόνο δεν θύμωσε που γλύτωσε ο Μωυσής και μεγάλωσε πιστεύοντας σε άλλους θεούς αλλά τον επιβράβευσε κιόλας. Δεν δείχνει αυτό ότι πρέπει να εμπιστευθεί κάθε χριστιανός την τύχη των παιδιών του στα χέρια του Θεού του, και όχι να τα πάρει μαζί του στο θάνατο για να μήν "αλλαξοπιστήσουν";
Φυσικά και έχεις δικαίωμα άλλης ερμηνείας.
Μερικές παρατηρήσεις
quote:

τό ότι χιλιάδες εκτρώσεις γίνονται καθημερινά (όχι απο Μάρτυρες) σε ενοχλεί;
το ότι χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν απο τα ναρκωτικά (όχι Μαρτυρες) σε ενοχλεί καθολου;
το ότι παιδια καπνίζουν και πίνουν (όχι Μάρτυρες) με αποτελέσμα να πεθάνουν απο καρκίνο και κύρωση του ήπατος σε ενοχλει, η όχι;;

Μακάρι να είναι πάντα έτσι αλλά μια απορία αν οι Μάρτυρες κάνουν αυτά που έγραψες μπορούν να παραμείνουν στην εκκλησία σας κάνοντας τα; Αν ναι, και πράγματι είναι πολύ λίγοι συγχαρητήρια. Αν όχι δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να θριαμβεύεις. Είναι σαν να λένε οι Καθολικοί ότι έχουνε τα λιγότερα διαζύγια, ή οι μοναχοί του Αγιου Ορους πως δεν είναι επιρρεπείς στον πειρασμο του γυναικείου κορμιού στο περίγυρο τους!
Επίσης λες
quote:
eidos
αν παρατηρήσεις τον τρόπο συμπεριφοράς ενός παιδιού, βάλε π.χ, ένα παιδακι να κλέψει κάτι, η να πει ψέμματα...
θα το κάνει με άνεση; όχι! πιθανόν να κοκκινήσει απο την ντροπή του, η να αρνηθεί τελείως να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί; γιατί, κάτι μέσα του του λέει όχι! μην το κάνεις είναι κακό...

Σοβαρολογείς; Δεν ξέρω αν έχεις παιδιά και ούτε για τη ηλικία μιλάς αλλά ρώτα κι άλλους π.χ γονείς, δασκάλους, ψυχολόγους. Αν έχεις υπόψιν σου καμμιά μελέτη πολύ θα με ενδιάφερε.
Και μετά απο κάτω ακριβώς μιλάς στο φίλο GALEX
quote:
eidos
σε κοινωνίες λιγότερο εξελιγμένες, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ένα παιδάκι σκέφτεται και ενεργεί διαφορετικά;
τι ήταν αυτό που εσένα σε έκανε να επιλέξεις την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τη γυναίκα σου;
η έννοια της ηθικής που κουβαλάς, όπως και όλοι μας, σε οδήγησε σε αυτό...
γιατί δεν την άφησες αβοηθήτη;
γιατί αυτό θα ήταν ανήθικο

Θέλω να πιστεύω ότι δεν το έκανες επίτηδες, σίγουρα δεν θεωρείς παιδί τον GALEX , αλλά ας προσέχουμε τι γράφουμε.
Ο φίλος GALEX ποτέ δεν είπε ότι δεν έχει συνείδηση και η συνεχιζόμενη επίθεση σου
quote:
eidos
τι είναι αυτό που σε συγκρατεί και ενώ θα το ήθελες πολύ να αρχίσεις να βρίζεις κάποιον από τους συνομιλητές στο φόρουμ, οστώσο δηλώνεις ότι θα είσαι ευγενικός; δεν είναι η έννοια της ηθικής που κουβαλάς μέσα σου;
τό ότι κάποιος άλλος στη θέση σου, δεν θα νοιαζόταν για την γυναίκα του, ούτε θα σέβονταν τους συνομιλητές του, δεν δείχνει απουσία συνείδησης, απεναντίας δείχνει ότι κάποιοι την έχουν καυτηριάσει, την έχουν κουκουλώσει, με ένα μανδύα κακοήθειας, και έτσι αυτό το υπέρτατο δώρο του Θεού για μας, κάποιοι το έχουν καταστήσει νεκρό.

με αφήνει έκπληκτο, άλλο επίκτητη και άλλο ανύπαρκτη ή νεκρή.

Συγνώμη φίλε GALEX δεν προσπαθώ να σε υπερασπιστώ αυτό το κάνεις θαυμάσια και μόνος σου απλά δεν ήθελα να νομίζει ο φίλος eidos πως μπορει να πετάει τέτοιες αβρότητες απαρατήρητος.
Θα ήθελα έπίσης να σου ευχηθώ κουράγιο σε σένα και την οικογένεια σου.
Φιλκά Γιάννης

07/05/2008, 15:03:33
EIDOS,δέν είχα ασχοληθεί με σένα στό forum,αλλά με προκαλείς,διότι ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ...Έχει καθόλου σχέση η ΗΘΙΚΗ,τήν οποία και επικαλείσαι,με αυτό πού έπραξες με τα γραφόμενά σου;
07/05/2008, 15:32:00
ΤΡΕΧΑΓΥΡΕΥΟΠΟΥΛΕ,είπες...:" Αγαπητέ μου Galex,δεν ήξερα ότι είσαι …..Τέκτων… Βαριά κουβέντα…
Τι εννοείς, γενικώς τέκτων, ή σε εξωτερικό κύκλο, σε εσωτερικό,
στην καθολική στοά μασώνωνκαθολική στοά μασώνων ή σε κάποια απόκρυφη οργάνωσης Κι
αυτά δεν τα ρωτάω από νοσηρή περιέργεια, αλλά περισσότερο για
να ξέρω πώς να συζητήσω μαζί σου περί ηθικής…
Βλέπεις έχει σημασία σε ποιο κύκλο ανήκεις για να δούμε και συζητήσουμε περί ηθικής…Από ότι εγώ προσωπικά πιστεύω, ηθική
είναι η καλαίσθητη αντιμετώπιση της ζωής της δικής μας και του πλησίον, έτσι λάιτ…Πάντως είχα την εντύπωση ότι η κουβέντα
ήταν μόνο με την nst, και δεν ήθελα να ενοχλήσω… αφού δεν
ενοχλώ, να τοποθετηθούμε, ρε φίλε…".......Τί καινούρια νέα είναι αυτά;Τί "εσωτερικός" και "εξωτερικος" κύκλος,τί είναι η "καθολική στοά μασώνων",τι είναι το "κάποια απόκρυφη οργάνωση"...;;;ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΤΡΕΧΑΓΥΡΕΥΟΠΟΥΛΕ....Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ "ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΘΙΚΗΣ", το οποίο εσύ δέν το αντιλαμβάνεσαι κι όμως μιλάς γιαυτό...ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΗΘΙΚΟ","ΕΛΕΥΘΕΡΟ" και "ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ","ΣΥΜΒΟΛΙΣΤΙΚΟ" ΚΑΙ "ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ"...ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ" ΜΕΣΩ "ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ" , ο καθένας εντός τού Τεκτονισμού συμβολίζει/αποσυμβολίζει ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ...και αναλόγως του επιπέδου του,της συνειδήσεώς του τής προσωπικότητάς του κ.λ.π.,με τρόπο "ΔΥΝΑΜΙΚΟ" ,με τήν ένοια τής ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ,γιά τόν καθένα κατά τήν πορεία του στήν ζωή.
07/05/2008, 15:42:12
Ιδίως με εξόργισε το...:"Βλέπεις έχει σημασία σε ποιο κύκλο ανήκεις για να δούμε και συζητήσουμε περί ηθικής…"...Δηλαδή γιά να καταλάβω καλά αναλόγως του "κύκλου" που αναφέρεις αλλάζει η θέση περί ηθικής;;;;;;;Γιά ανάλυσέ μου τούς "κύκλους" και την ηθική του καθενός γιά να σε διαφωτίσω εγώ,αφού με διαφωτίσεις εσύ που γνωρίζεις πρώτα...
eidosΜέλος
07/05/2008, 17:13:27
τρεχα και μαζευε τα αμάζευτα

ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως μπορείς να επικαλείσαι τον Θεό της αγάπης, όταν απροκάλυπτα παραβαίνεις τις εντολές του...

και εγώ είχα ένα ατύχημα στα 14 χρόνια μου, και εχων σώας τας φρένας αρνήθηκα να βάλω ξένο αίμα... και ω του θαύματος (είπαν οι γιατροί) ζω...

η συνείδηση που μου έχει ενφυτεύσει ο Δημιουργός μας, δεν μου επιτρέπει να κλειστώ σε κάποιο μοναστήρι γιατί αυτό το κάνουν μόνο εγωιστές και καλοπερασάκηδες και επίσης ευθυνόφοβοι άνθρωποι...

πνέεις τα ολίσθεια, πριν τελείως το φως σου λείψει, πιάσε το χερι του Δημιουργού, και αφησε Τον να σε καθοδηγήσει...
απαστράπτων ματαιοφόρε...

eidosΜέλος
07/05/2008, 17:39:35
nst

η στάση που μου υπαγορεύει η συνείδηση μου είναι προπαντός θρησκευτική, είναι μια θέση βασισμένη σε ό,τι λέει η Αγία Γραφή.

Εκείνοι που αναγνωρίζουν την εξάρτησή τους από τον Δημιουργό και Ζωοδότη πρέπει να είναι αποφασισμένοι να υπακούν στις εντολές του. Αυτή είναι η σταθερή δική μου θέση.
Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι είναι ορθό να συμμορφώνομαι με το νόμο του Θεού που προστάζει αποχή από αίμα.
Σ’ αυτό το ζήτημα δεν ακολουθώ κάποια προσωπική ιδιοτροπία ή κάποια αβάσιμη φανατική άποψη.
Αρνούμαι να πάρω αίμα στον οργανισμό μου είτε μέσω τροφών είτε μέσω μετάγγισης, επειδή υπακούω στην ύψιστη εξουσία του σύμπαντος, στον Δημιουργό της ζωής.
είμαι βέβαιος ότι η υπακοή στις οδηγίες του Δημιουργού μου θα μου φέρει μόνιμο όφελος.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν 800 Ευρωπαίοι γιατροί που συνεδρίασαν στο Παρίσι ήταν ότι «το αίμα θεωρείται πολύ συχνά σαν ένα ‘θαυματουργό τονωτικό’ που δίνεται στον ασθενή είτε του χρειάζεται είτε όχι».
Αυτοί οι γιατροί αντιτάχθηκαν ιδιαίτερα στις μεταγγίσεις μιας μονάδας, οι οποίες, όπως είπαν, «είναι άχρηστες 99 φορές στις 100».
Μια μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι, σε μερικά μέρη, το 72 τοις εκατό των μεταγγίσεων που γίνονται είναι ‘άχρηστες ή αμφίβολης χρησιμότητας’

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το αίμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Αυτό αποδεικνύεται απλώς και μόνο από τους τύπους του αίματος. Διάφορα συγγράμματα λένε ότι υπάρχουν περίπου δεκαπέντε έως δεκαεννιά γνωστά συστήματα ομάδων αίματος.
Σχετικά με ένα μόνο από αυτά, το σύστημα ομάδας αίματος Rh (ρέζους), ένα πρόσφατο βιβλίο για το αίμα λέει ότι «προς το παρόν μπορούν να αναγνωριστούν θεωρητικά σχεδόν τριακόσιοι διαφορετικοί τύποι Rh (ρέζους)».

Μια άλλη όψη της πολυπλοκότητας και της μοναδικότητας του αίματος κάθε ανθρώπου είναι η ποικιλία των αντισωμάτων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό. Σ’ ένα συνέδριο επιστημόνων στη Ζυρίχη της Ελβετίας, μια ομάδα Άγγλων εγκληματολόγων τόνισε ότι τα αντισώματα έχουν τέτοια ποικιλομορφία, ώστε το αίμα κάθε ανθρώπου θα μπορούσε να λεχτεί ότι είναι ξεχωριστό και μοναδικό.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν «από μια κηλίδα αίματος να σχηματίσουν εικόνα για την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου ο οποίος αφήνει πίσω του ίχνη αίματος».

Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι, είτε έχουν θρησκευτικές αντιρρήσεις για τις μεταγγίσεις αίματος είτε όχι, θα μπορούσαν να μη δεχτούν αίμα απλώς γιατί πρόκειται ουσιαστικά για μεταμόσχευση οργάνου, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση είναι μόνο μερικώς συμβατό με το δικό τους αίμα.

Η αντικειμενική αξιολόγηση των γεγονότων αποδεικνύει ότι η μετάγγιση αίματος πρέπει ειλικρινά να θεωρείται ως διαδικασία που συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο, πιθανώς και θάνατο
«Κανένα βιολογικό παράγωγο», έγραψε ο Γουίνφιλντ Σ. Μίλερ στο περιοδικό Ιατρική Οικονομία (Medical Economics), «δεν έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μοιραία λάθη στην εφαρμοσμένη ιατρική από όση έχει το αίμα. Πολλοί γιατροί έχουν διαπιστώσει, προς λύπη τους, ότι κάθε φιάλη αίματος στις τράπεζες αίματος είναι μια πιθανή φιάλη νιτρογλυκερίνης».

Το βιβλίο Αιματολογία (Hematology) περιέχει τον επόμενο πίνακα:

Τύποι Αντιδράσεων στη Μετάγγιση

Πυρετικές, Λευκοκυτταρικά αντισώματα,
Αιμοπεταλικά αντισώματα,
Πυρετογόνα, Αλλεργικές, Αιμολυτικές (ασύμβατη μετάγγιση),Μετάδοση νόσου, Ηπατίτιδα εξ ομολόγου ορού, Ελονοσία, Σύφιλη, Μόλυνση από μεγαλοκυτταρικό ιό, Βαριά βακτηριδιακή λοίμωξη, Καρδιακή υπερφόρτωση,
Δηλητηρίαση από κιτρικά άλατα, Δηλητηρίαση από κάλιο, Αφύσικη αιμορραγία, Ασύμβατη μετάγγιση, Μαζική μετάγγιση, Ισοευαισθητοποίηση, Αιμοσιδήρωση από μετάγγιση, Διάφορες, Θρομβοφλεβίτιδα, Εμβολή αέρος, Εισαγωγή ξένου υλικού...

...λοιπόν ευχαριστώ δεν θα πάρω...

θα μπορούσα να σου γράψω και άλλα πιο ειδικά για το κακό που μπορεί να κάνει μια μετάγγιση σε κάποιον, αλλά αφου δηλώνεις γιατρός, υποθέτω τα ξέρεις...

ο Δημιουργός μας ξέρει καλύτερα απο εμάς ποιό ειναι το καλό για εμάς... το να τον υπακούμε είναι προς όφελος μας...

07/05/2008, 17:44:02
Αγαπητέ μου eidos βλέπω ότι το παραλήρημα σου έχει μπει
στην κατηφόρα και δεν υπάρχει φρένο ή φρένας, αλλά και πάλι
θα σου εφιστήσω την προσοχή στο ότι δείχνεις μαινόμενος τα
μάλα και δεν σε κολακεύει αυτό…Οι κουβέντες μου δεν έχουν
να κάνουν με παράβαση των εντολών του δημιουργού μου ενώ
η αιρετική σου συμπεριφορά έχει… Δεν με ξέρεις και από το
μένος σου βλέπω ότι σε προηγούμενη ζωή σου, θα πρέπει να
ανήκες στην ..Ιερά εξέταση του μεσαίωνα, άλλως δεν νοείται
άνθρωπος σώφρων, να επικαλείται ιδιότητες θεού ευτόν ποιών
θεόν και κολαζόμενος… Πρόσεχε τις εκφράσεις σου έχεις ξεφύγει τελείως και εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα. Δείχνεις κυριολεκτικά
έξω φρενών…

Αγαπητέ μου ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ, αν δεν ξέρεις από μασωνία και βαθμούς
και κύκλους, μην τοποθετείσαι γιατί έτσι βρίσκεσαι εκτειθέμενος
και διαβάζουν πολλοί…Δεν είναι μόνο φιλοσοφία, όπως το βλέπεις
εσύ. Αν δεν ξέρεις μπορώ να σου συστήσω ..σειρά βιβλίων περί
στοών και οργανώσεων τεκτονισμού, ελευθεροτεκτονισμού,
ροδοσταύρων, κλπ, που θα σου έδιναν μια καλύτερη εικόνα για
το πόσα στάδια, επίπεδα και στυλ μασωνίας και γενικότερα
τεκτονισμού υπάρχουν…
Πιστεύω ότι ότι έκανες το έκανες αυθόρμητα και γι’ αυτό
δεν σε παρεξηγώ… Άλλως, δεν μπορεί να λες τέτοια χαζά πράγματα….:
«Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ "ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΘΙΚΗΣ", το οποίο εσύ δέν το αντιλαμβάνεσαι κι όμως μιλάς γιαυτό...ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΗΘΙΚΟ","ΕΛΕΥΘΕΡΟ" και "ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ","ΣΥΜΒΟΛΙΣΤΙΚΟ" ΚΑΙ "ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ"...
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ" ΜΕΣΩ "ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ" , ο καθένας εντός τού Τεκτονισμού συμβολίζει/αποσυμβολίζει ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ...και αναλόγως του επιπέδου του,της συνειδήσεώς του τής προσωπικότητάς του κ.λ.π.,με τρόπο "ΔΥΝΑΜΙΚΟ" ,με τήν ένοια τής ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ,γιά τόν καθένα κατά τήν πορεία του στήν ζωή.»
Φίλε μου διαβάζεις κάποιο μυθιστόρημα περί τεκτονισμού; Γιατί δεν εξηγούνται αλλοιώς αυτά που λες… Σύνελθε … Ο τεκτονισμός, έγινε στο Ισραήλ, κατά την διάρκεια της εγέρσεως του ναού του Σολομώντα και είχε να κάνει με τη λατρεία του ΜΑΤΣ ή διαβόλου, όπως προήλθε μέσα από την ενασχόληση με δαιμόνια και την κλίμακα των διαμονιών…
Φίλε, δεν είναι τα πράγματα τόσο αθώα όσο τα πιστεύεις…
Δεν μιλάμε για κάποια ηθική,αλλά για την αποηθικοποίηση του
ανθρώπου...Για να ρίξουμε και το γάντι...

GALEXΜέλος
07/05/2008, 17:51:09
Αγαπητή Nst,

Είσαι τελείως out και λες πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έγραψα χθες το βράδυ γι' αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσω μερικά πραγματάκια.

1. Ανάφερέ μου έστω μία μου φράση που να ήταν ειρωνική ή προσβλητική για σένα ή για οποιονδήποτε άλλον ή που να ξέφευγε από ό,τι είναι πολύ συνηθισμένο στις απαντήσεις και τοποθετήσεις όλων των άλλων μελών του forum. Γιατί λοιπόν απαντάς με αυτόν τον τρόπο ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΕΜΕΝΑ? Μήπως γιατί είσαι προκατηλειμένη μαζί μου? Μα δεν έχεις κανέναν λόγο πέραν του ότι δεν συμφωνώ μαζί σου.

2. Ξαναδιάβασα 5 φορές την χθεσινή μου τοποθέτηση για να βρώ που ΠΡΟΒΑΛΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΜΟΥ και δεν βρήκα πουθενά ούτε προβολή ούτε μεγαλείο.

3. Δεν επιθυμώ, τουναντίον μάλιστα, να επιβάλω τις δικές μου απόψεις. Δεν είναι ούτε της παιδίας μου, ούτε της στάσης που κρατώ σε όλη μου την ζωή, αλλά και ούτε της θητείας μου στον Τεκτονισμό όπου κατ' εχοχήν δεν επιβάλονται απόψεις μιά και ο θεσμός είναι απολύτως αδογμάτιστος.

4. Λες:

quote:
Πρώτον η συμμετοχή σου σε μια εσωτερική ομάδα, δεν λέει τίποτα αν εσύ σαν οντότητα δεν αποδείξεις οτι ωφελήθηκες απο αυτήν , αν η ποιότητα σου ως άνθρωπος δεν βελτιωθεί και αν δεν χρησιμεύσεις ως παράδειγμα. Κατα τα άλλα δεν σφάζει κανείς κοκόρια ,μωρά και αλλες τέτοιες αηδείες.....

. Εγώ αγαπητή μου φίλη δεν ανέφερα τα περί τεκτόνων για να κομπαστώ για τίποτα. Για ξαναδιάβασε σε παρακαλώ, ειλικρινά σε παρακαλώ, την μία γραμμή που έγραψα αναφερόμενος στην ιδιότητά μου αυτή. Απλά το χρησιμοποίησα σαν απάντηση στον Eidos που έλεγε ότι οι πρώτοι χριστιανοί είχαν κατηγορηθεί ότι έπειναν το αίμα μωρών. Δεν είχε καμία σχέση με το τι κάνω εγώ, αν είμαι Τέκτων ή δεν είμαι ή είμαι Ροταριανός η δεν ξέρω τι άλλο.

5. Άσε εμένα σε παρακαλώ να ξέρω και να κρίνω αν έχω περάσει δύσκολες στιγμές και εάν ναι, πως τις ξεπέρασα. Δεν χρειάζομαι βοήθεια ούτε ψυχολογική υποστήριξη. Σε διαβεβαιώ ότι οι απόψεις μου ήταν ίδιες πολύ πριν από αυτό το γεγονός. Απλά το ανέφερα σαν επιχείρημα (για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχεις πει κουβέντα).

6. Λες:

quote:
εκτός απο το φόρουμ εχουμε και δουλειές και παιδία να διαβάσουμε κλπ και μερικές φορές δεν προαλαβαίνουμε να φιλοσοφούμε ...

. Αυτό τώρα γιατί μου το λες? Ένας θεός ξέρει. Σου είπε κανείς ότι εγώ είμαι αργόσχολος? Αλλά εν πάσει πριπτώσει κανείς δεν σε υποχρεώνει να φιλοσοφείς. Και εγώ έλειπα για δουλειές 4 ημέρες αλλά δεν απολογήθηκα γι' αυτό.

Ειλικρινά, παρ' ότι θα ήθελα, δεν καταλαβαίνω το σύνολο αυτού του μηνύματός σου.

GALEXΜέλος
07/05/2008, 18:13:24
Αγαπητή Nst,

Είχα αρχίσει να συντάσσω την απάντηση που σου έστειλα προηγουμένως, από πολύ νωρίς σήμερα στο γραφείο μου εν μέσω πολλών άλλων ασχολιών, αι έτσι δεν είχα δει ότι στο ακατανόητο αρχικό σου μήνυμα υπήρχε και συνέχεια σε επόμενη σελίδα.
Φυσικά σαν γιατρός (γιατί υποθέτω ότι είσαι γιατρός, αφού λες ότι είσαι 20 χρόνια στον χώρο της υγείας) έχεις γνώσεις που δεν έχω εγώ. Και επομένως ουδέν σχόλιον για την χημεία του πόνου και τα άλλα εξειδικευμένα ιατρικά θέματα που θίγεις, τα οποία εκλαμβάνω ότι είναι έτσι όπως τα λές.

Όμως μπαίνεις στο ίδιο τρυπάκι που λέγεται "Ό,τι δεν κατανοώ ΤΩΡΑ με την λογική μου και με την επιστήμη που θεραπεύω, τα αποδίδω στον θεό ή σε κάποιον μεταφυσικό λόγο.

Εγώ λέω: Ό,τι δεν κατανοώ ΤΩΡΑ με το παρόν επίπεδο εξέλιξης της λογικής μου και με τις παρούσες τεχνικές εξειδικεύσεις της εποχής μου, θα κατανοηθεί στο μέλλον (εγγύς ή μακρυνότερο, αδιάφορο) όπως κατανοήθηκαν ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να συλογάται ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Και..."Συλογάται καλά όποιος συλογάται ελεύθερα". Δεν αρχίζω όμως να επικαλούμαι τα ΤΟΤΕΜ του 2008 για να δώσω εξηγήσεις, γιατί κάθε εποχή έχει τα δικά της ΤΟΤΕΜ μέχρι που κάποια στιγμή δίδεται η λογική απάντηση και τα ΤΟΤΕΜ πάνε λίγο πιό πέρα στα επόμενα που δεν καταλαβαίνουμε.

eidosΜέλος
07/05/2008, 18:38:06
sonofzeus

δεν μου είπες τι θεωρείς πιο ανήθικο:
μια έκτρωση=φονο, εναν πόλεμο=πολλοί φόνοι,
μία άρνηση να δεχτεί κάποιος αίμα, με πιθανή κατάληξη τον θάνατο; (όχι φόνο)
τι από τα τρία;

θεωρώ ότι η χρήση αίματος σε λίγα χρόνια και όταν θα έχουν πειστεί όλοι για του λόγου το αληθές, θα είναι σαν την χρήση καπνού:
'το υπουργείο υγείας προειδοποιεί... το αίμα βλάπτει σοβαρά τους πιθανούς λήπτες του'

τα ιδανικά, είναι ιδανικά δεν πρέπει να χωράνε αμφισβήτιση

Ο ΤΡΟΠΟΣ

Ετσι ανασταίνεται η καρδιά
και έτσι αποδιώχνονται τα γνέφια
τα κενά σούρουπα έτσι
έτσι οι ταλαιπωρημένες θυμήσεις

έτσι σκιρτάνε οι λογισμοί
κι ίσκιοι ξεθωριάζουν
έτσι κιοτεύουν οι αναμνήσεις
πλήθεια γκρίζες αναμνήσεις

έτσι πλάθεται η πίστη
υψωμένη σε κάποια ιδανικά
έτσι γεννιέται η ελπίδα
κι η προσμονή έτσι τρέφεται

με ζήλο και καρτερικότητα

οκ;;

όσον αφορά τον galex
σε καμμία περίπτωση δεν τον υποβιβάζω, τουναντίον μάλλον, και δεν καταλαβαίνω πως προάγεις μια λάθος αντίληψη περί τούτου...

εφόσον όπως λες η συνείδηση είναι επίκτητη, γιατί διαφωνείς μαζί μου, ότι αυτό κρύβει την πιθανότητα κάποιος να μην την αποκτήσει ποτέ;

(εγώ βεβαίως υποστηρίζω ότι η συνείδηση είναι εγγενής (έμφυτη)
(έχω παιδιά και η εμπειρία μου είναι από τα ίδιαν)

ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ
.... ...άστο καλύτερα

Edited by - eidos on 07/05/2008 18:51:52

eidosΜέλος
07/05/2008, 18:50:32
τρέχα και μην πηγαίνεις αργά τα ζα μου...

είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές εξοργίζομαι,
αλλά αυτό για να συμβεί πρέπει να υπαρχεί και η ανάλογη αιτία...
λυπάμαι, είσαι λίγος, για αιτία...
δεν έχεις λόγο, δεν έχεις πραγματική άποψη...
είσαι κάτι συγχεχυμένο από μόνος σου...
ε! όχι και να οργισθώ μαζί σου...
να εκφρασω για σένα λύπη η και οδύνη αν θέλεις ναι! όχι όμως οργή... ...όχι οργή...

βρίσκεσαι
στο πάτο τούτουνε του πηγαδιού
πούχει κόπρα γαιδουριου... (με το συμπάθιο) (ρίμα είναι απο ποίημα)

ερώτηση προς όλους:
η συγκεκριμένη απάντηση μου, εμπεριέχει ηθική, η είναι ανήθικη;;;

GALEXΜέλος
07/05/2008, 19:38:06
Αγαπητέ Τρεχαγύρευε,

Σου απαντώ λοιπόν και εγώ σχετικά με την έκληξή σου: "δεν ήξερα ότι είσαι …..Τέκτων… Βαριά κουβέντα"
Κατ' αρχήν κακώς, κάκιστα, αναφέρεσαι σ' αυτό το οποίο δεν έχει καμία απλολύτως σχέση με το θέμα, ούτε σε ενδιαφέρει. Το ίδιο κάκιστα που αναφέρθηκε και η Nst. Εγώ το χρησιμοποίησα μόνο σαν παράδειγμα.

Το ότι είμαι Τέκτων δεν θα έπρεπε ούτε να σε εκπλήττει ούτε βαρειά κουβέντα είναι. Όπως είμαι ηλεκτρονικό μέλος 1ης βαθμίδας του παρόντος forum είμαι και μέλος κάποιας άλλης βαθμίδας ενός άλλου οργανισμού. Κάνουμε το ίδιο πράγμα, διαλογιζόμαστε, συζητάμε, διαφωνούμε, συμφωνούμε επι θεμάτων που έχουν τεράστια ομοιότητα με αυτά που συσητάμε εδώ. Μάλιστα σε πληροφορώ ότι για το παρόν θέμα με τον τίτλο "Η προέλευση της Ηθικής" έχει γίνει ομιλία από εμένα τον ίδιο στην Στοά που ανήκω και σε διαβεβαιώ ότι πολλές από τις τοποθετήσεις των παρισταμένων ήταν παρεμφερείς και με της Nst και με τις δικές σου αλλά και με του Sonofzeus ή τις δικές μου.
Η διαφορά έγγειται στο ότι από παλαιοτάτων χρόνων - για λόγους που δεν θέλω να αναπτύξω εδώ γιατί δεν είναι αυτό το θέμα - στον Τεκτονισμό (που αυτή είναι η Ελληνική λέξη και όχι Μασονισμός) χρησιμοποιείτο ως μέσον επικοινωνίας αλλά και στις μυήσεις η συμβολική τέχνη. That's all και τίποτα παραπάνω.
Όλα τα άλλα που φημολογούνται είναι απλά Radio Arvila. Προσωπικά εμένα όμως δεν με ενδιαφέρει.

Όσο για το ποιά είναι η ηθική μου ως Τέκτων θα σου μεταφέρω απλά εν συντομία την ερμηνεία του λείματος Τεκτονισμός από την πολύ παλαιά (σίγουρα δεν την γνωρίζεις λόγω ηλικίας, υποθέτω) εγκυκλοπαίδεια "ΗΛΙΟΣ" που αποτελείτο από 32 τόμους και που για θέματα που ΔΕΝ άπτονται σύγχρονης τεχνολογίας ή επιστημονικών ανακαλύψεων θεωρώ ότι είναι η καλύτερη που γράφτηκε ποτέ:
"Τεκτονισμός: Εσωτερική, κλειστή οργάνωση που τα μέλη της θεωρούν ως ύψιστο αγαθό την Ηθική και την εφαρμογή της στην καθημερινότητα.
Η διδασκαλία λαμβάνει χώρα δια της μεθόδου των αλληγοριών, συμβολισμού και μύθων."

Αλλά μην το ψάχνεις και το παιδεύεις ρε Τρεχαγύρευε. Όπως εμένα δεν με ενδιαφέρει τι κάνει στην ζωή του ο καθένας από σας, μην ενδιαφέρει και εσένα. Και να σου πως και κάτι άλλο? Λες ότι θες να ξέρεις πως σκέφτεται ένας Τέκτων για να ξέρεις για τι είδους Ηθική θα μιλάμε.
Θα σου απαντήσω ότι περισσότερο χρήσιμο για να ξέρουμε για τι είδους ηθική μιλάμε, θα ήταν να ξέρουμε τα μέλη του forum τι ηλικία έχει ο συνομηλιτής μας, αν είναι άντρας ή γυναίκα κ.α. Αντί γι' αυτό οι περισσότεροι στα profil σας δεν έχετε αναφέρει τίποτα απολύτως για σας πέραν από ένα ξερό ψευδώνυμο.
Εγώ έχω αναφέρει και ολόκληρο το πραγματικό μου όνομα και που μένω. Και αν με ρώταγε η αίτηση θα ανέφερα και ηλικία και ότιδήποτε άλλο. Δεν έχω να κρύψω τίποτα.

07/05/2008, 22:33:56
Φίλε μου Galex, πάλι τίθεται θέμα όπου ότι κάνει ένας, απαγορεύεται στον άλλο… Φίλε μου ο λόγος που αναφέρθηκα στο τι τέκτων είσαι είναι γιατί υπάρχουν πολλοί τέκτονες και το ξέρεις πιστεύω… Εννοώ, τέκτων απλός, ελευθεροτέκτων, ροδόσταυρος, κλπ κι αυτό επειδή όπως ομολόγησες, συζητάτε παρόμοια θέματα και ήθελα να ξέρω το επίπεδο της μύησης σου στον τεκτονισμό για να καταλάβω περί τι επιπέδου ηθικής θα συζητήσουμε… Κι αυτό το ξαναλέω γιατί έχω ασχοληθεί και με αυτόν τον χώρο από παλιά και μιας και ρωτάς για ηλικίες , είμαι 43 χρονών, έχω τρεις γιούς, το έχω ξαναγράψει και ο ένας είναι 20 χρονών, από τον πρώτο μου γάμο, αφού λες ότι εσύ μόνο μίλησες ανοικτά κι οι υπόλοιποι εμείς …κρυβόμαστε…
Αγαπητέ μου φίλε, το τι είναι ο καθένας λες είναι δικό του θέμα και συγχρόνως με κατηγορείς ( για να μην πω μας κατηγορείς όπως είπες…) ότι δεν λέμε τα στοιχεία μας… Λίγο μπερδεμένα φίλε μου Κι δεν σε παρεξηγώ, αλλά μάλλον χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι θέλεις, να μιλάμε ανοιχτά ή όχι; Γιατί εγώ δεν κατάλαβα…
Μάλλον κάνεις λάθος πάντως για την ηλικία μου και τις γνώσεις μου… Έχω αρκετά περισσότερα από σένα βιβλία και γνώσεις περί τεκτονισμού, γιατί δεν ασχολήθηκα τώρα τελευταία, τα έχω παρατήσει εδώ και κάτι χρόνια,…Όχι ότι ανήκα σε στοά, απλά ασχολήθηκα με πολλές έννοιες, κι όχι λόγω χριστιανισμού, για να σε προλάβω… Βλέπεις ασχολήθηκα, επαναλαμβάνω με την μαγεία κι άλλα αποκρυφιστικά επί 20 συναπτά έτη και πριν 12 τα παράτησα… τι έλεγες για την ¨Ηλιος» την εγκυκλοπαίδεια; Τι λέει το λήμμα τέκτων; Φίλε μου ξέρεις από πού προήλθεκαι τι ήταν οι πρώτοι τέκτονες, ή απλά λές ότι σου πλασάρανε;
Αλλά είπαμε να μιλήσουμε για ηθική, λέμε… Ηθική φίλε μου δεν είναι μέσο επιβολής, είναι μέσο αναγνώρισης , καθώς ηθικές υπάρχουν πολλές… Κι αυτό δεν φαντάζομαι να το αμφισβητήσεις… Θα είναι φασιστικό…Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα και κάθε λαός, να πιστεύει ότι θεωρεί ηθικό, αλλά αν μιλήσουμε για ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ, θα πρέπει, όπως είπα να ξέρω σε τι βάση θα μιλήσουμε…τι λογική ηθικής θα χρησιμοποιήσουμε.. Του ατόμου, του συνόλου, του ανθρώπου, της μάζας, του ανθρώπου με πνευματική υπόσταση , του υλιστή ανθρώπου, για ποια ηθική, επαναλαμβάνω , θα μιλήσουμε;…..

Αγαπητέ μου eidos, γιατί έχω την εντύπωση ότι σαν να με…ξορκίζεις να χαθώ; Τόσο πολύ σε ενοχλεί η …συνείδηση σου; Σε ευχαριστώ για τα καλά σου ..λόγια, όχι τίποτε άλλο , αλλά για να δείξεις ότι όντως έχεις μείνει άνευ επιχειρημάτων…

sonofzeusΜέλος
07/05/2008, 22:39:49
Φίλε eidos
ευχαρίστως να σ' απαντήσω σ'όσες ερωτήσεις θέλεις και δεν με πειράζει που εσύ αποφεύγεις να απαντήσεις στις δικές μου-δεν το θεωρώ "ανήθικο" καταλαβαίνω τη δυσκολη θέση σου αισθάνεσαι επιτιθέμενος από παντού.
quote:
eidos
δεν μου είπες τι θεωρείς πιο ανήθικο:
μια έκτρωση=φονο, εναν πόλεμο=πολλοί φόνοι,
μία άρνηση να δεχτεί κάποιος αίμα, με πιθανή κατάληξη τον θάνατο; (όχι φόνο)
τι από τα τρία;

Δεν σου είπα γιατί δεν με ρώτησες!
Απευθυνόσουν στον "τρεχαγυρευε και τρεχα κάνε ένα κρύο ντους"
Αλλά αφού ρωτάς και μένα σου απαντώ. Εγώ προσωπικά κανένα από τα τρία .
Η ηθική δεν είναι απόλυτη για μένα δεν είναι νόμοι κάποιου Θεού/ανώτατου Οντος.
Πιο αναλυτικά
Δεν θεωρώ την έκτρωση ανήθικη πράξη. Δεν θεωρώ τα εκατοντάδες εκατομμύρια (μαζί με τους Κινέζους) που έκαναν ή υπέστησαν έκτρωση ανήθικα άτομα.
Εγώ φυσικά έχω κάνει και κάνω ότι μπορώ για να μη χρειαστεί τέτοια επέμβαση σε αγαπητά μου ή έστω απλώς φιλικά μου πρόσωπα αναγνωρίζοντας το ψυχολογικό αντίκτυπο μιας έκτρωσης.
Ο πόλεμος ούτως ή άλλως, και μάλιστα ο αμυντικός ή ο απελευθερωτικός, είναι ηθικός κατά την κοινή γνώμη, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα ηθικής . Ο επιθετικός που δεν είναι προληπτικός/αμυντικός, αλλά καθαρά κατακτητικός δημιουργεί πρόβλημα ηθικής. Πράγματι αυτόν τον χαρακτηρίζω ανήθικο.
"μία άρνηση να δεχτεί κάποιος αίμα" είναι όχι μόνο ηθική αλλά και επικροτούμενη από μένα ειδικά αν υπάρχει έλλειψη αίματος δίνει την ευκαιρία να σωθεί καποιος άλλος!! Μπράβο!
Θα σ'απαντήσω και στο "μία άρνηση να" δώσει "κάποιος αίμα"
Κι εδώ δεν βλέπω τίποτα το ανήθικο. Κάπως ανήθικο θεωρώ την πώληση αίματος ή οργάνων και σίγουρα ανήθικη την παράνομη αγοραπωλησία.
Οι ηθικολόγοι ας φανούν αυτοί πρώτα πιο γενναιόδωροιμε το να μή σταματήσουν στο αίμα , ας δώσουν μυελό,ένα νεφρό,ένα δάκτυλο και ότι άλλο δεν τους είναι τελείως απαραίτητο.
Το ηθικό πρόβλημα που έξυπνα αποφεύγεις είναι
Είναι ηθικό γονείς να σκοτώνουν τα πιδιά τους ή να διακινδυνεύουν την ζωή των παιδιών τους για να μην τυχόν δείξουν ανυπακοή στο Θεό τους;
Φυσικά ο Αβραάμ δεν θα προλάβαινε να δει το "θαύμα" του Θεού του θα τον είχαν κλείσει σε ψυχιατρείο.
Ελπίζω να σ'απάντησα σ'όλα
Όσο για
quote:

θεωρώ ότι η χρήση αίματος σε λίγα χρόνια και όταν θα έχουν πειστεί όλοι για του λόγου το αληθές, θα είναι σαν την χρήση καπνού:
'το υπουργείο υγείας προειδοποιεί... το αίμα βλάπτει σοβαρά τους πιθανούς λήπτες του'

Κανένα πρόβλημα ηθικής. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα το αλάθητο της Ιατρικής ή οποιασδήποτε επιστήμης ούτε καν των μαθηματικών κι αυτά σε αξιώματα βασίζονται. Όταν συμβεί αυτό και δεν λέω άμα, το βρίσκω πολύ πιθανόν να βρεθεί κάτι καλύτερο, θα αλλάξουμε την ηθική αιματοχρησίας.

quote:

όσον αφορά τον galex
σε καμμία περίπτωση δεν τον υποβιβάζω, τουναντίον μάλλον, και δεν καταλαβαίνω πως προάγεις μια λάθος αντίληψη περί τούτου...

Το πως στο εξήγησα, το ότι μάλλον τον ανεβάζεις θα το βλέπεις μέσω αγιογραφίτικης αντίληψης περι παιδιών και ουράνια βασιλεία, πάω πάσο.

Πάλι γράφεις

quote:
eidos
εφόσον όπως λες η συνείδηση είναι επίκτητη, γιατί διαφωνείς μαζί μου, ότι αυτό κρύβει την πιθανότητα κάποιος να μην την αποκτήσει ποτέ;

Ποιός σου είπε ότι διαφωνώ; Δεν διαβάζεις όλα όσα γράφω ή έχεις πρόβλημα μνήμης; Έφερα και παραδείγματα ατόμων (κυρίως νοητικά ή ψυχασθενικά άρρωστα-sociopaths) που νομίζω ότι δεν έχουν συνείδηση.
Η έμφυτη συνείδηση για μένα προυποθέτει και απόλυτη ηθική που δεν τη βλέπω πουθενά και πόσο μάλλον στον Θεό των Χριστιανών /Εβραίων.
Θέλεις παραδείγματα; δεν νομίζω τα έχεις ακούσει πολλές φορές. Θεός που αλλάζει νόμους Του δεν φανερώνει απόλυτη ηθική. Ακόμη και το ότι οι άνθρωποι ήταν φυτοφάγοι και μετά τους επέτρεψε να τρώνε κρέας δεν μου στέκει σαν απόλυτη ηθική.

τέλος στη ερώτηση σου αν
"η συγκεκριμένη απάντηση μου, εμπ) εριέχει ηθική, η είναι ανήθικη;"
Το φιλικό πείραγμα δεν είναι ανήθικο, αλλά η αγένεια είναι. Αν το 'γραφες για μένα θα το θεωρούσα πείραγμα Εσύ ξέρεις πως το είπες στο φίλο όσον αφορά τον galex

Φιλικά Γιάννης