- Πόσο ελεύθεροι είμαστε; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Όσο για τα ηθικά θέματα, είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να προχωρήσουμε σε κάτι που η κοινωνία μας δεν αποδέχεται. Όμως, όπως λέει και η Φυσική, για κάθε πράξη μας, επέρχεται και η αντίστοιχη συνέπεια. Επομένως, είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να προβούμε σ’ αυτήν την πράξη. Η κοινωνία όμως δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Σωστό βέβαια πως πρέπει να προοδεύει και να εξελίσσεται, αλλά πόσο; Μέχρι που θα θέλατε να φτάσει αυτή η εξέλιξη; Μήπως είμαστε προκατειλημμένοι; Μήπως όλα αυτά περί ελευθερίας έχουν ήδη γίνει πράξη; Πόσο πιο ελεύθεροι θα θέλαμε να ήμασταν; Τι παραπάνω θα θέλαμε να μπορούμε να κάνουμε που δεν μπορούμε τώρα;
Φιλικά
Ευγένιος
"Ζησε και ασε τους αλλους να ζησουν".
Οταν υπαρχει παραβαση σε καποιο απο τα δυο σκελη δεν υπαρχει ελευθερια.
πχ Δεν εισαι ελευθερος να μαρσαρεις στις 0300 τα χαραματα γιατι θελω να κοιμηθω. Εισαι ελευθερος να σκοτωθεις ομως με τη μηχανη σε κοντρες αρκει να μη χτυπησει αλλος και να πληρωσεις εσυ εντατικες και κηδειες.
ΜΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ -ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΜΑΣ- ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ?
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ? ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ? ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 2,3,4 ΚΟΜΜΑΤΑ?
ΝΑ... ΝΑ....ΝΑ...
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ? ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ? ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ?
ΕΛΕΓΕ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ... ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ "ΘΕΛΕΙ" ΑΥΤΟ ΠΟΥ "ΠΡΕΠΕΙ" ΝΑ ΚΑΝΕΙ

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
quote:
ΕΛΕΓΕ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ... ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ "ΘΕΛΕΙ" ΑΥΤΟ ΠΟΥ "ΠΡΕΠΕΙ" ΝΑ ΚΑΝΕΙ
Αγαπητή φίλη τα είπες όλα σε δύο γραμμές.
Πραγματικά πολύ ωραίο θέμα !
Αυτό που μας στερεί την ελυθερία είναι το τεράστιο ΕΓΩ μας με τις επιθυμίες του και όχι οι εξωτερικοί παράγοντες.

Θεωρω ομως πως οι εξωτερικοι παραγοντες διαμορφωνουν το Εγω μας. Ενα ερκετα μεγαλο ποσοστο βεβαια ανθρωπων βολευονται στην ''ελευθερια'' που νομιζουν οτι εχουν. Αφομοιωνονται απ' το υπαρχον συστημα. Επαναπαυονται στην ''θαλπωρη'' και την ψευδαισθηση ασφαλειας που τους παρεχει. Βολευονται και συμβιβαζονται!
Ευτυχως υπαρχουν και οι αλλοι. Αυτοι που ψαχνονται, αυτοι που εχουν ανησυχιες και αποριες αλυτες. Θεωρω, φιλοι μου, πως οσο και να ειμαστε δεσμιοι και φυλακισμενοι στην φυσικη μας υποσταση, τουλαχιστον μπορουμε να εχουμε ελευθερα πνευματα! Ο νους και το πνευμα δεν φυλακιζονται!
ex MoonDragon

''Confirmo o Deus potentissimus''
Από την στιγμή που θα γεννηθούμε,βομβαρδιζόμαστε από εμπειρίες και εντολές και είναι πραγματικά τραγικό όταν έρχεται η στιγμή που κατανοείς πως αν θέλεις να είσαι πραγματικά ελεύθερος,πρέπει να γκρεμίσεις όλο αυτό το οικοδόμημα που αγωνίστηκες να κατασκευάσεις.
Αλλά είναι και ένα μεγάλο βήμα αν το κατανοήσεις.
Διότι όπως πολύ σωστά είπες,πολλοί ουδέποτε το κατανοούν.

quote:
Η έννοια της οριακής ελευθερίας, η απόλυτη έκφραση της δημοκρατίας, αντιστέκεται ακόμα. Κι αυτό γιατί όσο κι αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ελεύθεροι,
Φοβάμαι οτι η δημοκρατία, σαν όργανο επιλογών στα χέρια ενός κυρίαρχου λαού, ο=που επιλέγει σε ατομικό επίπεδο του τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, ήταν και θα είναι μία ουτοπία.
Πρόσεξε !
Δεν εννοώ οτι η ιδέα τησ δημοκρατίας είναι λάθος και π΄ρεπει να την αλλάξουμε.
Ανοίγω π.χ. μια εφημερίδα και διαβάζω, οτι η κυβέρνηση πήρε την τάδε απόφαση, π.χ. να ξεσκίσει φορολογικά τους μικρομεσαίους.
Αν κάτσω να σκεφτώ, ποίος εκλέγει τη κυβέρνηση, θα πώ.. ο λαός.
Άν κάτσω να σκεφτώ, ποιοί είναι οι μικρομεσαίοι, θα φτάσω πάλι στο συμπέρασμα, οτι είναι ... ένα μεγάλο μέρος του λαού.
Αντιφατικό.
Μπά
Η κάθε κυβέρνηση κάνει τα δικα της.
Αν και η κυβέρνηση εκλέγεται *υποτίθεται* από το λαό, δεν ελέγχεται πραγματικά απ το λαό.
Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της εκλογής και της πρακτικής της εκάστοτε κυβέρνηση;, είναι πιο μεγάλο από την δυνατότητα μνημης του μέσου πολίτη.
Έτσι φτάνουμε στο συμπέρασμα, οτι εκλέγουμε, αλλά δεν κυβερνούμε.
Αυτά !
* * * Άμα δεν μπορείς, άλλαξε δουλειά * * *
Ελεύθερος άνθρωπος ή ελεύθερη ψυχή.
Υπάρχει ο κανόνας που λέει πως ο καθένας μας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει μέχρι το όριο που δεν θίγει το διπλανό του.
Ελεύθερος είναι αυτός που είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Αυτό που μπορεί να παραμερίσει το εγώ του και να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα να αποδεχτεί το πραγματικό.
Ο άνθρωπος όμως είναι δεσμευμένος με αυτό που λέγεται ύλη. Από αυτή πρέπει να καταφέρει να απεξαρτηθεί. Να καταφέρει να αντισταθεί στις επιδοκιμασίες και τις αποδοκιμασίες των άλλων.
Μέσο είναι η αγάπη, και ο ελεύθερος άνθρωπος αγαπάει τους άλλους για αυτό που είναι και όχι για αυτό που τον βολεύει.
Αυτός που είναι σκλάβος του εγωισμού του δεν μπορεί ούτε να αγαπήσει ούτε να ελευθερωθεί.
Μήπως τελικά μόνο η φύση είναι ελεύθερη και παρατηρώντας της ίσως καταφέρουμε και εμείς να φτάσουμε κάπου?
Δεν είναι λοιπόν καθόλου απλό το θέμα της ελευθερίας γιαυτό λοιπόν συμφωνώ και διαφωνώ με όλους.
ΓΡΑΦΕΙΣ
quote:
Δεν είναι λοιπόν καθόλου απλό το θέμα της ελευθερίας γιαυτό λοιπόν συμφωνώ και διαφωνώ με όλους.
ΝΑ ΣΟΥ ΘΕΣΩ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ : ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Ενδιαφερον και παναρχαιο το θεμα της ελευθεριας. Συμφωνω με τα περισσοτερα απ΄ τα οσα ειπωθηκαν παραπανω. Θελω ομως να απαντησω Οδυσσεα_Nemo για τα ορια της ελευθεριας. Εγω φιλοι μου πιστευω πως οταν τεθουν ορια στην ελευθερια αυτη θα μετατραπει αυτοματα σε αν-ελευθερια. Η ελευθερια δεν εχει λιγο ή πολυ. Ή εισαι ελευθερος ή δεν εισαι.
Να φερω και ενα παραδειγμα: Συμφωνουμε ολοι φανταζομαι πως μια τιγρης στη Ζουγκλα ειναι Ελευθερη. Ειναι ελευθερη να φαει οτι θελει εαν πεινασει. Ακομη κι εμας εαν βρεθουμε κοντα της. Αν της απαγορεψουμε να μας φαει της περιοριζουμε την ελευθερια. Και πως θα το πετυχουμε αυτο? Ή βαζοντας την σε κλουβι, η σκοτωνοντας την. Οταν μας απειλει η ελευθερια της, της την αφερουμε.
Πιστευω καταλαβαινετε τι θελω να πω με ολα αυτα.
ΕΛΛΑΣ = ΕΛ-ΛΑΣ = ΓΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
quote:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ "ΘΕΛΕΙ" ΑΥΤΟ ΠΟΥ "ΠΡΕΠΕΙ" ΝΑ ΚΑΝΕΙ
Θα μου πείτε :" Μα νόμος και ελυθερία...αφού ο νόμος από τη φύση του σε δεσμεύει".
Ας θυμηθούμε τη διαφορα του "Νομοταγής" από το "Δίκαιος".
Ο πρώτος υπακούει στους νόμους από το φόβο των κυρώσεων,ενώ ο δεύτερος από πραγματική κατανόηση των περιορισμών που αυτοί θέτουν.
Αυτό που ακριβώς δήλωνει η δεύτερη φράση :ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ "ΘΕΛΕΙ" ΑΥΤΟ ΠΟΥ "ΠΡΕΠΕΙ" ΝΑ ΚΑΝΕΙ
Τοποθετώντας και το πολύ ωραίο κομμάτι της φίλης Ελπίδας :Μήπως τελικά μόνο η φύση είναι ελεύθερη και παρατηρώντας της ίσως καταφέρουμε και εμείς να φτάσουμε κάπου?
έχουμε αυτό που για μένα σημαινει ελευθερία.
Η φύση είναι ελεύθερη
Διέπεται όμως από περιοριστικότατους νόμους
Τους οποίους ευλαβικά τηρεί
Αν κι εμείς παρατηρώντας την μάθουμε τι "πρέπει" να κάνουμε και φτάσουμε στο πνευματικό επίπεδο να "θέλουμε" να κάνουμε αυτό το πρέπει,τότε είμαστε ελεύθεροι....και ευτυχείς.
Δεν ξέρω πόσο κάλα το διατύπωσα.
Έστω έτσι απλά και χαζά.....αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη.![]()

quote:
Κάθε κίνηση-ενέργεια δημιουργεί μια σειρά αλληλοεπηρεαζόμενων γεγονότων (γνωστό το παράδειγμα με το πέταγμα της πεταλούδας).
Ωραία jimazz!
Έχεις καταλάβει το πολύπλοκο του ζητήματος.
Μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τις προεκτάσεις αυτής της πρότασης;
Με την κάθε μας πράξη,
με το κάθε μας συναίσθημα,
με την κάθε μας σκέψη και
με την κάθε λέξη που εκστομούμαι
θέτουμε σε κίνηση μία άπειρη σειρά αποτελεσμάτων..! Επιδρούμε στο παν!
Και αντιστρόφως, επηρεαζόμαστε από τα πάντα!
Σε τι έγκειται η ελευθερία μας;
Σε τούτο: στην δυνατότητα να επιλέγουμε την "συχνότητα συντονισμού",
να επιλέγουμε το "πεδίο-ενέργεια" που θα επιδράσει πάνω μας,
στη δυνατότητα να επιλέγουμε το
είδος της "ύλης" που χρησιμοποιούμε, την ποιότητα των λόγων μας, των συναισθημάτων, των σκέψεων.
quote:
Elpida: Μήπως τελικά μόνο η φύση είναι ελεύθερη και παρατηρώντας της ίσως καταφέρουμε και εμείς να φτάσουμε κάπου?
Να σε διορθώσω λιγάκι καλή μου Ελπίδα! Η φύση δεν είναι ελεύθερη. Κι αυτό γιατί πρώτον υπακούει σε χιλιάδες νόμους, που ακόμα και σημερα δεν τους έχουμε βρει.Πρόσφατα διάβαζα για έναν νόμο της Alice που αναιρεί λέει ή επεκτείνει την θεωρία του Αινστάιν, αλλά τέλοσπάντων αυτό είναι άλλη ιστορία. Εκείνο που θέλω να πω είναι πως δεν έχει την απόλυτη ελευθερία. Όμως, απ' την άλλη επικρατεί μια καταπληκτική αρμονία στην φύση, τέτοια που πραγματικά, όπως είπες, θα φτάναμε σε καταπληκτικά πρότυπα οργάνωσης αν την παρατηρούσαμε πιο προσεκτικά. Ποιος μπορεί να αρνηθεί πως η έννοια της οριακης ελευθερίας δεν εφαρμόζεται τέλεια στην φύση που ενεργοποιεί κάθε μηχανισμό αυτοσυντήρησης; Εκτός κι αν εννοείς πως τα ζώα είναι ελεύθερα... Αυτά όμως τρώγονται μεταξύ τους (τροφική ισορροπία) κι αυτό γιατί δεν έχουν μυαλό για να οργανωθούν καλύτερα.
quote:
Odysseus_nemo: ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ;
Θα είμαι λιγάκι απόλυτος φίλε μου αλλά έτσι είναι! Προς το παρόν τα όρια υπακούουν σε έναν κανόνα μόνο, απλό, σοφό και περιεκτικό:
"Η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου."
Το θέμα βέβαια είναι:
ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ;;; ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ, ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΠΟΥ;;;
quote:
Vrill: Η κάθε κυβέρνηση κάνει τα δικα της.
Αν και η κυβέρνηση εκλέγεται *υποτίθεται* από το λαό, δεν ελέγχεται πραγματικά απ το λαό.
Υποτίθεται; Ίσως... Η αλήθεια είναι πως εκλέγεται από ένα μέρος του λαού και όχι από όλο τον λαό. Και βέβαια δεν ελέγχεται. Από την στιγμή που η συμμετοχική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει και να λειτουργήσει στην σύγχρονη Ελλάδα, η κυβέρνηση (προσοχή, όχι όλοι οι εκπρόσωποι του λαού, μόνο η κυβέρνηση) κάνει ό,τι της αρέσει, ό,τι κρίνει καλό. Έτσι μια φορολογία υπέρ όσων την ευνοούν φανερά θα είναι εναντίον όσων ευνοούν τους αντιπάλους της με την ψήφο τους. Και δυστυχώς τώρα πια μπορεί ο κάθε πολιτικός αρχηγός να ξέρει πως έχει για παράδειγμα θετικό το 75% των χασάπηδων αλλά 5% των μικρεμΠόρων. Οπότε;![]()
χαίρομαι που σας ενδιέφερε το τόπικ! Με συγχωρείτε για την καθυστέρηση αλλά είχα προβλήματα σύνδεσης με το ίντερνετ εδώ και αρκετό καιρό... Μαζί βέβαια με την εξεταστική του Σεπτεμβρίου!
Φιλικά προς όλους
Ευγένιος
Θα σου δόσω τόσο, θα μου δόσεις τόσο κλπ.
Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι έννοιες θεωρητικές.
Στην πράξη δέν αντιστοιχούν στον (θεωρητικό) ορισμό τους.
* * * Άμα δεν μπορείς, άλλαξε δουλειά * * *
quote:
Να σε διορθώσω λιγάκι καλή μου Ελπίδα! Η φύση δεν είναι ελεύθερη. Κι αυτό γιατί πρώτον υπακούει σε χιλιάδες νόμους, που ακόμα και σημερα δεν τους έχουμε βρει.
Μιλάς για νόμους που κανείς δεν ξέρει? Άρα πως ξέρεις ότι υπάρχουν?
Το κάθε τι για να λειτουργήσει πρέπει να διέπεται από κάποιους «κανόνες» - «αξιώματα». Αυτό δεν σημαίνει πως στερείται η ελευθερία.
Ελευθερία δεν σημαίνει ούτε αυθαιρεσία ούτε αναρχία.
ΑΥΤΟΣ που δημιούργησε όλα αυτά για να λειτουργήσουν σωστά σαφώς και δεν τα αφήνει να λειτουργούν αυθαίρετα.
Μήπως μέσα από την φύση εάν την παρατηρήσουμε καταφέρνουμε να φτάσουμε λίγο πιο κοντά στην αλήθεια ?
Παρατηρώντας λοιπόν και μελετώντας ίσως ανακαλύψουμε πράγματα που έχουν άμεση σχέση με εμάς αλλά αρνούμαστε να τα παραδεχθούμε.
Τελικά τι είναι αυτό που μας κρατάει δέσμιους? Μήπως η εξάρτησή μας από την ύλη?