- σατανας ποιος ειναι ;;; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
[quote]Και στο Ισλάμ υπάρχει σατανάς και δεν έχει σχέση με τα τζίνι. Ακόμα και οι ινδουιστικές θρησκείες που δεν δέχονται την ύπαρξη αγγέλων, ωστόσο χωρίζουν τους θεούς τους σε καλούς και κακούς.
Ποιές είναι οι πηγές σου;
Για το Ισλάμ το Κοράνι, για τις ινδουιστικές θρησκείες διάφορα βιβλία και άρθρα γενικά για τις θρησκείες. Θυμήθηκα όμως ότι κάπου είχα συναντήσει την λέξη ''μαρά'', ο οποίος σημαίνει τον διάβολο στον ινδουισμό.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΝΩ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΗ ΚΑΛΟΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ .
ΜΗΠΟΣ ΓΗΝΕΤΕ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΗ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΨΗΧΕΣ ?
Όπως ανέφερα σε προηγούμενο post μου, αναφέρω ποιός από τους 2 φαίνεται μέσα από την "Αγία Γραφή" κακός κι εκδικητικός και γιατι.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
Προσοχή,όχι τον εγκέφαλο αλλά τον Νου.
Όταν ο άνθρωπος ξεγελάστηκε από το Διά-βολο (και συγκεκριμένα εκείνη η Εύα),νομίζω ότι έκανε κάτι που του "έκοψε" την επαφή με τον Ανώτερο Νου του,την πηγή των ανώτερων συν-αισθημάτων του.
Νομίζω ότι ο άνθρωπος απο-κόπηκε από έναν τρόπο σκέψης που είχε σχέση με το να τον κάνει καλύτερο και πού φοβάμαι ότι αυτό συνέβη εξ αιτίας μίας κοινής ανθρώπινης δραστηριότητας,του σεξ.
Υπό αυτή την έννοια λοιπόν,πιστεύω ότι ο Διά-βολος της Χριστιανικής
θρησκείας είναι οι κακές σκέψεις,το Εγώ.
Η λερναία Ύδρα του Ηρακλή.
Οι Σειρήνες της Οδύσσειας.
Οι τύψεις,οι ενοχές,τα ενοχλητικά αποτελέσματα των κακών σκέψεων και πράξεων.
Φυσικά δεν πιστεύω σε αυτό που έχει ήδη αναφερθεί,δηλαδή στον κύριο με την τρίαινα και τα κατσικοπόδαρα (και μια ουρίτσα στο τέλος).
Αλλά μου φάνηκε παράξενο που στις εικόνες που μας παρέθεσε η πάντα έγκυρη Ostria, ο Διά-βολος εικονίζεται έτσι ακριβώς !
Πιστεύω ότι Διά-βολος είναι ό,τι ενισχύει σε επικίνδυνο βαθμό,το Εγώ.
Και θα κλείσω με δύο ερωτήσεις:
1)Γιατί στήν ιστορία με την Εύα,ο Διά-βολος έχει μορφή φιδιού ?
2)Γιατί ο Διά-βολος λέγεται και Σατανάς ?
Μήπως το δεύτερο σημαίνει κάτι διαφορετικό ?
Η λέξη "Satan" είναι εβραϊκή, σημαίνει "εναντιούμενος, εχθρός" και πέρασε ως "Σατανάς" στη ελληνική, στην μετάφραση της Π.Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα.
Ο "Διάβολος" είναι η ελληνική απόδοση της λέξης, εκ του ρήματος "διαβάλλομαι" που σημαίνει "εχθρεύομαι, συκοφαντώ".
Το "Βελζεβούλης" είναι σημιτική λέξη, και δηλώνει τον "Θεό των Μυγών" (να θυμίσω εδώ το "Ζευς Απόμυιος") ή τον "Θεό της Κόπρου".
"Εωσφόρος" είναι η ονομασία που αναφέρεται στην πρότερη ιδιότητα του πριν εκπέσει (Ησαίας 14,12: "Πως εξέπεσεν εκ του ουρανού ο εωσφόρος ο πρωί ανατέλλων") ή αλλιώς είναι απλά ο Αυγερινός ή αν θέλετε η Αφροδίτη. Όταν η λαϊκή φαντασία εμπνέεται από την φύση...
Το "Αντίχριστος" αρχικώς γεννήθηκε να δηλώνει τον εχθρό της Χριστιανικής πίστης, και ειδικότερα το άτομο που θα διαπράξει την εσχάτη ύβρη, πριν τη συντέλεια του κόσμου. Πλέον όμως η λέξη ταυτίζεται εννοιολογικά με τον Διάβολο.
Υπάρχει και ο "Μεφιστοφέλης" του Γκαίτε, που έχει περισσοτερη λογοτεχνική παρά θεολογική αξία και ο "εξαποδώς" που όλοι φανταζόμαστε πως προήλθε...
Το "Δαίμονας" είναι αρχαία ελληνική λέξη και σήμαινε είτε τον καλό είτε τον κακό Θεό...
Το φίδι τώρα ως συμβολισμός στις εκάστοτε θρησκείες, σε συνδυασμό με την κοινή αντίληψη , με μπερδεύει και μένα φίλε Αγνοών... Αν θέλετε το αναλύουμε...
quote:
Ο Μωυσής είχε διδαχτεί από το ιερατείο της Αιγύπτου. Εκεί είχαν 'σπουδάσει ' και σοφοί δικοί μας.
Σημαίνει ότι η δική μου γνώμη είναι κατώτερη γιατί δεν έτυχα μύστης αλλά ας τη γράψω.
Το φίδι της γένεσης νομίζω ότι συμβολίζει τον ανθρώπινο φαλλό.
Και λέει ο μωυσής οτι ήταν το πιο ήσυχο και ευγενές ζώο του παραδείσου.
Και ξαφνικά το φίδι γίνεται διάλος.
Αν το μεταφέρουμε στη σύγχρονη εποχή θα πικράνουμε χριστιανούς και άθεους. Γιαυτό ας τον μύθο όπως είναι.
quote:
Για το Ισλάμ το Κοράνι, για τις ινδουιστικές θρησκείες διάφορα βιβλία και άρθρα γενικά για τις θρησκείες. Θυμήθηκα όμως ότι κάπου είχα συναντήσει την λέξη ''μαρά'', ο οποίος σημαίνει τον διάβολο στον ινδουισμό.
Φίλη Αθηναίς στο Κοράνι ο Σατανάς (Iblis) παρουσιάζεται ως ένα από τα τζίνι.
O Μαρά είναι το κακό ή καλύτερα το πονηρό πνεύμα που στέλνει τους πειρασμούς στον Βούδα. Υπάρχει ως θεότητα και στον Ινδουισμό αλλά ως αρχηγός στρατιάς δαιμόνων κυρίως στον Βουδισμό, όπου προσπαθεί να αποτραβήξει τον Siddharta από τον δρόμο του φωτός και τελικά δεν τα καταφέρνει.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Έχω την εντύπωση ότι όταν ο Ιησούς μιλούσε για τον "ουράνιο Πατέρα" του,εννούσε τον Νου.
Προσοχή,όχι τον εγκέφαλο αλλά τον Νου.
Όταν ο άνθρωπος ξεγελάστηκε από το Διά-βολο (και συγκεκριμένα εκείνη η Εύα),νομίζω ότι έκανε κάτι που του "έκοψε" την επαφή με τον Ανώτερο Νου του,την πηγή των ανώτερων συν-αισθημάτων του.
Καλή ερμηνεία φίλε αγνοών, αλλά μιλούσε όντως για τον Νού ο Ιησούς; Προσωπικά αμφιβάλλω.
quote:
Φυσικά δεν πιστεύω σε αυτό που έχει ήδη αναφερθεί,δηλαδή στον κύριο με την τρίαινα και τα κατσικοπόδαρα (και μια ουρίτσα στο τέλος).
Αλλά μου φάνηκε παράξενο που στις εικόνες που μας παρέθεσε η πάντα έγκυρη Ostria, ο Διά-βολος εικονίζεται έτσι ακριβώς !
χεχε πού να δεις και άλλες εικόνες και τοιχογραφίες από εκκλησίες και μοναστήρια... θα πάθεις πλάκα!
quote:
Το φίδι πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει τις παλαιότερες χθόνιες θεότητες.
Η ερμηνεία του φαλλού που αναφέρει ο dimitris έχει μία βάση, αν δεχτούμε ότι εκείνες οι θεότητες συμβολίζουν την γονιμότητα της Γης αρχικά αλλά και όσων όντων υπάρχουν πάνω της.
Ας μην ξεχνάμε τους συσχετισμούς πχ. Ο Αγιος Δημήτριος σκοτώνει τον δράκο (μορφή εξελιγμένου φιδιού) ενώ ο Απόλλωνας σκοτώνει τον Πύθωνα που και αυτός έχει μορφή δράκου-φιδιού που είχε δημιουργηθεί από την λάσπη που είχαν σχηματίσει τα νερά του κατακλυσμού.
Για το Διάβολος, ίσως να υπάρχει σχέση και με το αρχαίο "Διόβολος" που σημαίνει ο υπό του Διός ριφθείς ή εξακοντισθείς.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Τώρα όσον αφορά την ταύτιση του φιδιού με τον Διάβολο, νομίζω ότι είναι παγίδα το να προσπαθήσουμε να βρούμε την καταβολή ενός εβραϊκού μύθου από ένα βιβλίο (βλ. Παλαιά Διαθήκη) που βρίθει αναληθειών, αβάσιμων στοιχείων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κλεψίτυπα των παλαιών θρησκευτικών αρχών. Το φίδι σαν σύμβολο έχει ταυτιστεί με την γνώση όχι με την γενικευμένη έννοια του όρου αλλά με την γνώση η οποία είναι «απαγορευμένος καρπός» για τους αμύητους και ειδικά μέσα από την Γένεση είναι ξεκάθαρο το σημείο που πραγματεύεται την αυτογνωσία του ανθρώπου και την αφύπνιση του πνεύματός του, ασχέτως που το παρουσιάζει σαν πράξη ανυπακοής κλπ. προς το πρόσωπο του «Θεού». Το φίδι πάντως σαν μυστικιστικό σύμβολο έχει «αγαπηθεί» και χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από μυστικιστές, ψυχολόγους, καλλιτέχνες, «ανήσυχα» πνεύματα, ίσως επειδή και σύμφωνα με τους επιστήμονες στην παρεγκεφαλίδα (που ονομάζεται και εγκέφαλος των ερπετών) υπάρχουν κρυμμένα όλα τα αταβιστικά χαρακτηριστικά που κουβαλάει ο άνθρωπος από τα πρώτα θηλαστικά μέχρι την σημερινή του μορφή. Τελειώνοντας θα ήθελα να θυμίσω τα ιερά φίδια της Κρήτης, το ουροβόρο φίδι των πνευματιστών πολλές άλλες περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζεται το φίδι και εντελώς τυχαία (;) όλες έχουν να κάνουν με μία βαθύτερη γνώση.
"Κονξ Ομ Πανξ"
για να συμβολίσει την Ιατρική επιστήμη γενικότερα.Αλλά γιατί το φίδι κι όχι άλλο ζώο να συμβολίζει το Διά-βολο ?
Μία πιθανή ερμηνεία είναι αυτή με το φαλλικό σύμβολο,αλλά τότε,κάτι δεν πάει καλά με το φαλλό !!!
Αγαπητή Ostria θα ήταν όμορφο να βλέπαμε κι άλλες εικόνες με εικονο-γραφία του Σατανά ή Δια-βόλου ή Εωσφόρου (που είναι και η λέξη που προτιμώ πιο πολύ απ'όλες).
Πιστεύω ότι θα'χεις κι άλλες.
Όσο για την ερμηνεία τη σχετική με το Νου,με βοηθάει να κατανοήσω το θέμα του Δια-βόλου ως σκέψη περισσότερο κι όχι ως ενέργεια ή και μορφή.
Δεν ισχυρίζομαι ότι ισχύει,το βλέπω ως πιθανή εμηνεία
(κι αυτό διότι δεν ακολουθώ κατά γράμμα αυτά που λέγονται για τον Ιησού,αλλά τα εξετάζω ως μεταφορικά).
Συμφωνώ αφενός επειδή η στάση της αυτό έχει δείξει ως τώρα κι αφετέρου επειδή η αναπαράσταση του Αγίου Γεωργίου που σκοτώνει το φίδι-δράκο αυτό υπαινίσσεται.
Χμμμ!
Με καλύπτει ως εξήγηση...

quote:
Συνοψίζοντας λοιπόν απ' ό,τι διάβασα ως τώρα, η Χριστιανικη Εκκλησία, που μισεί το φίδι το οποίο συμβολίζει την σοφία, την ιατρική επιστήμη
O φαλλός προπτωτικά ήταν το καλύτερο ζώο του παραδείσου.
Μεταπτωτικά έρπει.
η χ.εκκ. προσδιορίζςι την υγεία προπτωτικά.
quote:
Για να σκανδαλίσω λίγο λοιπόν (για μία ακόμη φορά), γιατί να μην υποθέσουμε πως ο Σατανάς σε αυτές τις 2 περιπτώσεις ήθελε να αφυπνίσει το ανθρώπινο γένος...?
Αυτο θα ητανε καλο να αναλυθει γιατι αν ο θεος δεν προβληματιζοντανε τοσο για την πραξη των ανθρωπων γιατι βαζει την ρομφαια να φυλαει την εισοδο προς το ξυλο της ζωης και σκεφτεται οτι αν παρουν απο το ξυλο της ζωης οι ανθρωποι θα γινουν εξυπνοι και ζησουν αιωνια?
Για εμενα ο θεος των Εβραιων μαλλον δεν "πηγαινε" τον ανθρωπο.
Τον ηθελε να υπαρχει μεχρι εως ενα σημειο και μολις ο ανθρωπος σηκωσε κεφαλι με την βοηθεια του Εωσφορου τοτε ο θεος τον εδιωξε απο κοντα του.
Αλλα παντα ειχε τον φοβο του ανθρωπου γι αυτο αλλωστε και η ρομφαια φυλαγε το ξυλο της ζωης.
Ισως τελικα ο Εωσφορος να μην ειναι τοσο κακος οσο παρουσιαζεται.
Εχω ομως και μια απορια στο κατα ποσο μπορει καποιος να παρει στα σοβαρα την Π.Διαθηκη οταν ξερουμε οσοι την εχουνε μελετησει οτι ειναι βιβλιο για μικρα παιδια.
Αρα μηπως θα πρεπει να αναλυσουμε περισσοτερο την εννοια του καλου και του κακου και να αφησουμε το πως η καθε θρησκεια τα προσωποποιει?
Και να πω και κατι τελευταιο.
Δυστηχως εχω παρατηρησει οτι στις μερες μας καποιοι σκοτεινοι κυκλοι εκμεταλευονται ολες αυτες τις προκαταληψεις και με πλαγιους τροπους προσπαθουνε να ελεγξουνε το ανθρωπινο ειδος.
Αλλα αυτο χρειαζεται περισσοτερο αναλυση οποτε το αφηνω για αλλη στιγμη.
«όταν μας είπαν πως θα εχουμε ενάντιους τους ανέμους εμείς μάθαμε να ταξιδεύουμε με όλους τους καιρούς»Φ.Νιτσε
Κι εγώ πιστεύω πως ο Γιαχβέ όπως παρουσιάζεται μέσα απο την Αγία Γραφή (κι ειδικά από την Παλαιά Διαθήκη) αλλά και την ιδεολογία των Χριστιανών είναι ένας Θεός που αποπνέει τον τρόμο και την τιμωρία.
Πρέπει να τον εξευμενίζουμε υποτίθεται κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την ταπεινότητα μας και με το ακολουθούμε το θέλημα του.
Σχετικά με αυτό που είπες για την γνώση του Καλού και του Κακού, πιστεύω πως ο Σατανάς, όπως πάλι παρουσιάζεται από την Αγία Γραφή τους, μας αφύπνισε και μας βοήθησε να μην είμαστε "ρομπότ".

(αυτός που φέρνει το φως)-κάτι από Ινδιάνο θυμίζει.
Να κάνω κι ένα παραλληλισμό.
Αυτή η λέξη μου φέρνει στο μυαλό τον Προμηθέα που θέλησε να φέρει τη φωτιά (το φως ?) στην ανθρωπότητα.
Γι'αυτό και υπέμεινε όλα τα βασανιστήριά του.
Αυτός βέβαια τράβηξε τα πάνδεινα,ο Διά-βολος της Χριστιανικής θεώρησης όμως παρουσιάζεται πιο δυνατός,πιο ικανός,πιο τρομαχτικός.
Με τον Προμηθέα,σχεδόν συμπάσχει κανείς.
Είμαι σίγουρος ότι ο Διά-βολος,δεν είναι καινούριο "πρόσωπο" στη ανθρωπότητα,αλλά μια συρραφή από παλιότερους μύθους,μεταφερμένοι σε ένα πρόσωπο (ή,έννοια).
Ostria ??? Καμμιά εικόνα ???
Αν θες,μπορείς να μου υποδείξεις κάποια εκκλησία στην περιοχή Αττικής που να έχει "ιδιαίτερη" εικονογράφηση ?
Αν γνωρίζεις φυσικά !
ο Εωσφόρος είναι ο δικός μας Απόλλωνας που ήταν Θεός της Μουσικής και του Φωτός.
Τώρα, γιατί ενοχλεί τους Εβραίους και τους Χριστιανούς γενικότερα κάποιος που "φέρει το φώς", πραγματικά απορώ...
Όσο για το ότι ο Διάβολος είναι μια συρραφή από παλιότερους μύθους, αυτό είναι σίγουρο.

Όλοι οι ιουδαιοχριστιανοί βδελύσσονται λοιπόν τον Εωσφόρο-Σατανά.
ΚΑΚΩΣ!
Κατ’αρχάς κακώς διότι δίχως τον Εωσφόρο ουσιαστικά δεν υφίσταται ο ιουδαιοχριστιανισμός. Για να φανταστούμε για λίγο τον χριστιανισμό δίχως Σατανά: ΑΔΥΝΑΤΟΝ!
Επομένως, και σε…«ελεύθερη μετάφραση», μπορούμε να πούμε πως ο Εωσφόρος ΕΙΝΑΙ ουσιαστικά ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ του χριστιανισμού.
Εάν πάμε στην περίφημη «Αποκάλυψη», και ανοίξουμε το κεφάλαιο ΚΒ’16, τότε διαβάζουμε τα εξής «ενημερωτικά» από το στόμα του ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ: «Εγώ είμι η ρίζα και το γένος Δαυϊδ, ο αστήρ ο λαμπρός ο πρωινός».
Και αν δεν απατώμαι ο «αστήρ ο λαμπρός ο πρωινός» ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ. Αυτά για το «τυπικόν» της υποθέσεως………
Σε «βιβλικό επίπεδο» τώρα, εάν ψάξουμε να δούμε τα έργα και τις ημέρες του καημένου του Σατανά-Εωσφόρου, θα βρεθούμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ προ εκπλήξεων.
Και αυτό διότι ο Σατανάς εμφανίζετε ΕΛΑΧΙΣΤΑ στη βίβλο, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του είναι θα λέγαμε όμοια με αυτή ενός……Κυρίου!
Και λέω ενός ΚΥΡΙΟΥ, διότι εάν συγκριθεί με τα έργα και τις διδαχές του βιβλικού θεού Γιαχβέ που οδήγησαν σε σφαγές, ακρωτηριασμούς, βιασμούς, καψίματα, και διάφορα άλλα ανώμαλα και απάνθρωπα, τότε μάλλον ως…..Άγιος και Αγγελούδι φαντάζει ο Σατανάς!!
Κάντε λοιπόν και μόνοι σας την σύγκριση, αναζητήστε τα έργα και τις προσταγές του ενός και του αλλουνού και δείτε ΠΟΙΟΣ ομοιάζει με την περιγραφή ενός Σατανά.
Και κάτι ακόμα: η συμπεριφορά του Σατανά-Εωσφόρου ΥΠΕΡΕΧΕΙ ακόμα και από αυτή…..του Ιησού της Κ.Δ.
Δεν οργίζεται ο Σατανάς, δεν καταριέται κανέναν, δεν απειλεί κανέναν με τιμωρίες, δεν βωμολοχεί. Πράγματα τα οποία κάνει ο Ιησούς, ενώ θα τα περίμενε κανείς από ένα πρόσωπο στο οποίο έχει αποδοθεί η έννοια του απόλυτου κακού.
Και η ερώτηση: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΩΣΦΟΡΟΣ?
quote:
Σε «βιβλικό επίπεδο» τώρα, εάν ψάξουμε να δούμε τα έργα και τις ημέρες του καημένου του Σατανά-Εωσφόρου, θα βρεθούμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ προ εκπλήξεων.Και αυτό διότι ο Σατανάς εμφανίζετε ΕΛΑΧΙΣΤΑ στη βίβλο, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του είναι θα λέγαμε όμοια με αυτή ενός……Κυρίου!
Και λέω ενός ΚΥΡΙΟΥ, διότι εάν συγκριθεί με τα έργα και τις διδαχές του βιβλικού θεού Γιαχβέ που οδήγησαν σε σφαγές, ακρωτηριασμούς, βιασμούς, καψίματα, και διάφορα άλλα ανώμαλα και απάνθρωπα, τότε μάλλον ως…..Άγιος και Αγγελούδι φαντάζει ο Σατανάς!!
Κάντε λοιπόν και μόνοι σας την σύγκριση, αναζητήστε τα έργα και τις προσταγές του ενός και του αλλουνού και δείτε ΠΟΙΟΣ ομοιάζει με την περιγραφή ενός Σατανά.
Και κάτι ακόμα: η συμπεριφορά του Σατανά-Εωσφόρου ΥΠΕΡΕΧΕΙ ακόμα και από αυτή…..του Ιησού της Κ.Δ.
Δεν οργίζεται ο Σατανάς, δεν καταριέται κανέναν, δεν απειλεί κανέναν με τιμωρίες, δεν βωμολοχεί. Πράγματα τα οποία κάνει ο Ιησούς, ενώ θα τα περίμενε κανείς από ένα πρόσωπο στο οποίο έχει αποδοθεί η έννοια του απόλυτου κακού.
Ακριβώς φίλε/η Schwabe!!!
Αυτά τα είχα πει σε προηγούμενες σελίδες κι εγώ.
Μπροστα σε όλες τις εγκληματικές πράξεις που αναφέρονται στο βιβλίο των Χριστιανών ο Σατανάς φαίνεται όχι μόνο να μην έχει κάνει κάτι το κακό αλλά και να βοηθάει το ανθρώπινο γένος να αφυπνιστεί και να βρεί την δυναμικότητα του, την περηφάνια του και υψώσει το κεφάλι του.
Από τα διάφορα εδάφια λοιπόν που αναφέρονται, ο Σατανάς φαίνεται Άγγελος μπροστά στον Γιαχβέ...

[/D:G_MKDS Vol.IIImage BankFantasy art he_son_of_baphomet.jpg]
Καλησπέρα (δεν ξέρω τι θα γίνει με το θέμα των εικόνων αλλά επειδή είμαι ακόμη στην πορεία και την ψάχνω την όλη φάση, σε κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα καταφέρω να στείλω κάποια και έχω πάρα πολλές που πιστεύω ότι θα ικανοποιήσουν τον αγνοών). Τώρα στο θέμα μας: Εννοείται ότι δεν θα μπορούσαν οι "Εβραίοι σεναριογράφοι" της Παλαιάς Διαθήκης να δώσουνε μεγάλο ρόλο στον Εωσφόρο και αρκέστηκαν απλά στην΄αναφορά του σαν δευτεραγωνιστής και κλασσικά ο ρόλος του κακού-δευτεραγωνιστή είναι να ενισχύει το image και το κύρος του πρωταγωνιστή, όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση του casting τον ρόλο πήρε ο Γιαχβέ! Πιστεύω Schwabe ότι πολύ σωστά κάνεις αυτό τον παραλληλισμό μεταξύ των τριών Γιαχβέ - Εωσφόρος - Ιησούς αλλά δυστυχώς είναι εντελώς διαφορετικό το προφίλ του Ιησού από αυτό του Γιαχβέ και συνεπώς διαφορετικά τα έργα και οι ημέρες και του μεν και του δε. Ο Γιαχβέ σου λένε οι Εβραίοι ήταν σκληρός αλλά το έκανε από αγάπη για το τελειότερο "δημιούργημά" του και επειδή δεν ήθελε να τον δει να γίνεται βορά των ανθρώπινων αδυναμιών και τον πειρασμών που θα τον οδηγούσε το «κακό πνεύμα». Ο Εωσφόρος λοιπόν εάν δεχτούμε την άποψη σχετικά με την υπόστασή του, νομίζω ότι ήρθε πολύ πιο κοντά στον άνθρωπο απ’ότι ο Γιαχβέ επειδή έδειξε στον άνθρωπο την πραγματική φύση της ανθρώπινης ύπαρξης.
"Κονξ Ομ Πανξ"
Τα θέματά τους είναι από τους Ψαλμούς, την Μέλλουσα Κρίση και την Αποκάλυψη, κυρίως.
Το γενικό τους όνομα "Αίνοι" (Ψαλμοί). Δυστυχώς αυτός που τις είχε στο site του τις έχει κατεβάσει -προσωρινά λέει- επειδή ετοιμάζει ένα σχετικό άρθρο για το περιοδικό 'Byzantine and Modern Greek Studies'. Ενα μικρό δείγμα εδώ.

Για την περιοχή της Αττικής δυστυχώς δεν γνωρίζω τι υπάρχει.
-Arthur C. Clarke-