ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Επιγνωση - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Επιγνωση - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Wise Teacher61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
08/03/2016, 00:42:35
Και εις ανώτερα

08/03/2016, 00:48:15
Βλέπετε πόσο δίκιο είχα με την ανάλυση της...Πυρινης νοημοσύνης?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Edited by - ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ on 08/03/2016 00:48:37

08/03/2016, 02:18:43
Άδικο είχες Μάριε. Τώρα που το σκέπτομαι, κακώς τα βάζεις με τον Πύρινο, πρώην Dr. Μια χαρά συμμετοχή κάνει. Κι εγώ λάθος ήμουν.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

08/03/2016, 02:21:03
Δικαίως κι ο Συντονιστής φρόντισε να με βάλει στη θέση μου με το "DSM !".

08/03/2016, 03:38:09
Ελπίζω DSM να μην τρόμαξες από την σφοδρότητα της παρέμβασης.
Αμφιβάλλω αν έχει μείνει κανένα καλό καλσόν μετά την επέμβαση του ΝΙΚΟΜΑΧΟΥ
Σε αντίθετη περίπτωση, πάρε αγκαλιά τη μύγα
Τα κατοικίδια λειτουργούν αγχολυτικά
ΗΧΩΜέλος
08/03/2016, 08:59:38
Συνοδινος δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί οι νέοι του σήμερα κοιτάνε προς την θρησκεία. Αν και εγώ δεν βλέπω τέτοια άτομα, ίσως γιατί απέχω από την θρησκεία. Αλλά ακούω πολλούς να το λένε.

Πιστεύεις πως έχουν να δουν κάπου στέρεα? Βλέπουν τους μεσήλικες πιο αμορφωτους από ποτέ, βλέπουν τους ηλικιωμένους ότι δήθεν και καλά ξεπέρασαν τα βάσανα τής ζωής με την χάρη του Θεού.

Θέλει πολύ ο νέος του σήμερα για να λαλήσει? Και κάπως έτσι η ιστορία επαναλαμωανεται. Πάνω που πήγαμε να βγούμε από τις θρησκείες και τις ταμπέλες, τώρα θα κρατάμε και πάνω.
Τώρα όσον αφορά τους ηλικιωμένους, δεν πιστεύω ότι είναι καμένα χαρτιά. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι άξιοι σεβασμού. Αυτοί που είναι καμένοι τώρα ήταν καμένοι εγκεφαλοι και στα νιάτα τους.

08/03/2016, 20:41:43
quote:
Συνοδινός.1
Εμένα με προβληματίζει βασικά η θρησκευτική μανία των νέων.
Τώρα με το διαδίκτυο ο θρησκευτικός παραλογισμός βρίσκει εύκολα θύματα ανάμεσα στους νέους.
Ειδικά για τους δικούς μας νέους, εκτιμώ ότι τα πράγματα είναι τραγικά. Ο θρησκευτικός παραλογισμός ξαναζεί και βασιλεύει.

Η θρησκοληψία φίλε Συνοδινός.1, αναπτύσσεται όπου υπάρχει ένδεια και έλλειψη παιδείας. Εκεί οι διάφοροι απολογητές, κατηχητές, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και πουλάνε ελπίδες στους απελπισμένους άνεργους, ή απογοητευμένους από την ζωή όπως ο "Χριστιανός Ορθόδοξος" νέους, και σε όσους από τους υπερήλικες τρομάζει το επέκεινα και η απολογία επί του φοβερού βήματος του Ιησού Μανώλη.
Υπάρχουν άνθρωποι που δουλειά τους είναι να πλησιάζουν απογοητευμένα νεαρά άτομα, και αφού τα πείσουν ότι στην μοναστική ζωή θα βρουν την σωτηρία, τα πουλάνε στον πλειοδότη. Η δε τιμή ποικίλει ανάλογα με την περιουσία του υποψήφιου μοναχού, που μεταβιβάζεται στο μοναστήρι.

*

Edited by - Sesostris on 08/03/2016 20:43:11

08/03/2016, 23:29:24
Μόνο που φίλε sesostri η παιδεία μας είναι όντως για κλάματα και σε συνδυασμό με την δυνατότητα ταχύτατης και πολύπλευρης θρησκευτικής προπαγάνδας -μέσο διαδικτύου- πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Αυτοί, οι απολογητές και κατηχητές, όπως λες, πριν από το ίντερνετ δεν είχαν την δυνατότητα να έχουν επαφή και μάλιστα, μαζικά, με τους πιστούς της χώρας.
Στα δικά μας χρόνια υπήρχε βασικά, μόνο ο ξύλινος σχολικός θρησκευτικός προσηλυτισμός και δεν υπήρχε η δυνατότητα επιρροής από άλλα προπαγανδιστικά θρησκευτικά κέντρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση, όπως αυτά έχουν την δυνατότητα να το κάνουν με ευκολία σήμερα.
Αυτή τη στιγμή, μέσω διαδικτύου, εκατοντάδες θρησκευτικές και παραθρησκευτικές ιστοσελίδες έρχονται καθημερινά στα σπίτια των Ελλήνων και γεμίζουν μαζικά τα κεφάλια των ανυποψίαστων πολιτών, με όλα αυτά, τα γνωστά, φοβερά και τρομερά, του θρησκευτικού παραλογισμού (άγιοι, θαύματα, προφητείες, κλπ...)
Οι πιο ηλικιωμένοι μάλιστα, είναι τόσο εντυπωσιασμένοι με όλα αυτά που διαβάζουν, που μοιάζει μόλις να έχουν ανακαλύψει την θρησκεία τους. Δεν είναι άνθρωποι τύπου X.O. (Ο Χ.Ο μας δουλεύει..).
ΗΧΩ, η αναφορά μου σε καμένα χαρτιά, αφορά μόνο αυτούς που δεν έχουν πλέον την δυνατότητα επαφής με την λογική. Για θεούσες γριές κάναμε λόγο.
Υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα (αν ζούσαν) θα ήταν 2500 χρονών και έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου όσο αφορά το επίπεδο αντίληψής τους. Φυσικά κατανοώ και συμφωνώ με τον συλλογισμό σου.

09/03/2016, 14:41:47
quote:
Συνοδινός.1
Αυτή τη στιγμή, μέσω διαδικτύου, εκατοντάδες θρησκευτικές και παραθρησκευτικές ιστοσελίδες έρχονται καθημερινά στα σπίτια των Ελλήνων και γεμίζουν μαζικά τα κεφάλια των ανυποψίαστων πολιτών, με όλα αυτά, τα γνωστά, φοβερά και τρομερά, του θρησκευτικού παραλογισμού (άγιοι, θαύματα, προφητείες, κλπ...)

Πριν λίγο φίλε Συνοδινός.1 διάβασα το pm που μου έστειλες. Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Ένας από τους λόγους που γράφω στην ενότητα "ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ" είναι για να αφυπνιστούν τα νέα παιδιά που μας διαβάζουν, και να μην πέφτουν εύκολα στις παγίδες των διαφόρων απολογητών. Ωστόσο πιστεύω ότι για να γεμίση ένα κεφάλι με την προπαγάνδα των ρασοφόρων, πρέπει προηγουμένως να είναι άδειο από γνώσεις και ιστορία. Αλλιώς πως είναι δυνατόν να πιστεύη σε τέτοια παραμύθια;

*

10/03/2016, 15:03:09
quote:

... Ένας από τους λόγους που γράφω στην ενότητα "ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ" είναι για να αφυπνιστούν τα νέα παιδιά που μας διαβάζουν, και να μην πέφτουν εύκολα στις παγίδες των διαφόρων ....
Μάλιστα αυτοχρισμένος ιεραπόστολος-καθοδηγητής ...καλό κι αυτό...
quote:

quote:
Συνοδινός.1

Πριν λίγο φίλε Συνοδινός.1 διάβασα το pm που μου έστειλες. Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Ένας από τους λόγους που γράφω στην ενότητα "ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ" είναι για να αφυπνιστούν τα νέα παιδιά που μας διαβάζουν, και να μην πέφτουν εύκολα στις παγίδες των διαφόρων ....
Συμφωνούμε στο οτι παραλογισμός υπάρχει αλλά όχι μόνο από την πλευρά που το βλέπεις. Κι εσύ δείχνεις μέρος του.

...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ

26/01/2013, 01:38:06
Χρόνια τώρα παρατηρώ σε τούτο το κομμάτι του forum να διεξάγεται ένας εν ολίγοις μάταιος πόλεμος μεταξύ οπαδών. Πιθανώς αυτό να είναι νομοτελειακά συνεπαγόμενο της φύσης των θρησκευτικών θεμάτων. Διαπιστώνω πως σε γενικές γραμμές υπάρχει αρκετά υψηλό επίπεδο μεταξύ των συμμετεχόντων στο ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Ο PanosT και ο zip (προσωπικά μου λείπει η ευθύτητά του), ο macedon και ο skartados, λόγου χάρη, που όμως αισθάνομαι να περιορίζονται σε αυτή τη μεριά του forum. Με τους υπόλοιπους λίγο ως πολύ γίνεται πολύ όμορφη κουβέντα και στη ΓΝΩΣΗ.

Θα ήθελα λοιπόν να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Το ιδανικό στη σκέψη μου, θα ήταν να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη θρησκεία με τους όρους που σιγά-σιγά έχουμε καταφέρει να κουβεντιάζουμε στο από 'κει κομμάτι της αρένας. Εννοώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα, περίσκεψη, εμβάθυνση, λογική, κατανόηση, φαντασία και κυρίως ευγένια. Αν διαπιστώσω πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, θα είμαι ο πρώτος που θα αποχωρήσει απ' τη συζήτηση. Ειδικά αν αισθανθώ πως κάποιος προσπαθεί να κάνει προπαγάνδα ή προβοκάτσια. Απλώς θα ήθελα να κάνω μια τέτοιου είδους προσπάθεια, κυρίως για λόγους αισθητικής, όπως πονηρά συνηθίζω να λέω...

Το θέμα που θα ήθελα να προσεγγίσω, είναι το θρησκευτικό συναίσθημα ως υποχρεωτική εκδήλωση της ανθρώπινης φύσης. Δεν γνωρίζω αν εδώ έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια προσέγγιση, και δεν μπορώ να το βρώ στην αναζήτηση. Ακόμα όμως κι αν στο παρελθόν έχει ανοίξει τέτοιο θέμα, είμαι σχεδόν βέβαιος για το πως θα κατέληξε. Θέτοντας επομένως τους παραπάνω όρους, ίσως προκύψει μια εκ νέου ευκαιρία, μια καθαρή αρχή για κουβέντα.

Η προσωπική μου θέση:

Δεν γνωρίζω αν κάποια, οποιαδήποτε θρησκεία, όποτε κι αν αυτή εμφανίστηκε, κατέχει την αλήθεια, ή και ψήγματά της απλώς. Πιστεύω όμως πως το είδος μας είναι απόλυτα εξαρτημένο από τη θρησκευτική εμπειρία. Θεωρώ μάλιστα, οτι η θρησκευτική εμπειρία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μονοπάτι για την κατά το δυνατόν πληρέστερη αντίληψη του Κόσμους. Και το λέω αυτό, χωρίς καθόλου να με απασχολεί το περιτύλιγμα, δογματικό, τελετουργικό ή ιστορικό.

jouer au football...

26/01/2013, 10:54:56
Καλημέρα φίλε μου.

Πώς είναι δυνατόν, να ανοίγεις θέμα εδώ και να περιμένεις να μην εκτραπεί?

Απο τα έως τώρα θέματα, δεν έχεις διδαχθεί τον ΚΑΝΟΝΑ?

Ο θρησκευόμενος οποιασδήποτε βαθμίδος,δηλαδή απο απλός έως φανατικός,αδυνατεί,να συζητήσει με βάση την λογική και την επιστημονική εμπειρία.

Ο λόγος είναι απλός.Δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει τέτοια πράγματα και να είναι και έξυπνος.Θα είναι πάντα αυτοαναιρούμενος.Τι εννοώ?

Ας πάρουμε έναν επιστήμονα, ο οποίος στον κλάδο του και πάνω στο αντικείμενο της εργασίας του είναι κορυφαίος.Π.χ ένας βιολόγος.Αφου λοιπόν ο εν τω παραδείγματι, έχει αναλύσει όλη την δομή του κυττάρου και γνωρίζει όλα τα εξ' ών συνετέθη αυτό,σου λέει ότι είναι πιστός της τάδε θρησκείας ή ότι πιστεύει σε μια ανωτέρα δύναμη.
Δεν θεωρώ έξυπνο αυτο το άτομο.

Ολες οι "μπαρούφες" του τύπου << ο άνθρωπος θεοποίησε ότι δεν μπορούσε να εξηγήσει>> και << ο άνθρωπος έχει την εσωτερική ανάγκη να πιστεύει σε κάτι δυνατότερο απο αυτον για προστασία>>,δεν θεωρώ ότι έχουν θέση στο μυαλό ενος έξυπνου,λογικού,σκεπτόμενου ατόμου.

Οταν οι άνθρωποι θεοποίησαν τον Ηλιο,ασφαλώς θα υπήρχαν ανάμεσά τους και έξυπνοι,που θα εναντιωνόντουσαν, αλλά σιώπησαν λόγω αριθμητικής υπεροχής των ηλιθίων.Το ότι επικράτησε η θρησκεία του Ηλιου για ένα διάστημα,έως ότου αντικατασταθεί απο κάποια άλλη,οφείλεται στην ηλιθιότητα και μόνον.Είμαι απόλυτος,αλλά τι να κάνω?Αυτός είμαι.

Πρίν απο λίγο καιρό, ανακαλύψαμε ένα αστρο νετρονίων,το οποίο έχει κάνει την αστρονομία μας "κωλοτούμπες"!!Το εν λόγω πάλσαρ εκπέμπει ανα δωδεκάωρο ακτίνες Χ και ραδιοκύματα απο τους πόλους του.Αδύνατον και όμως αληθινό.Τι πρέπει να κάνουμε τώρα?Να το θεοποιήσουμε και να πούμε ότι είναι ο θεός που την μισή μέρα είναι θυμωμένος με τους ανθρώπους ( x-ray) και την άλλη μισή επικοινωνεί (ραδιοκύματα) μαζί μας με μηνύματα αγάπης?

Πάντως DSM, όταν ανοίγεις ένα θέμα, είσαι υποχρεωμένος να το υποστηρίξεις, ανεξάρτητα απο τον βαθμό νοημοσύνης των συμμετεχόντων.Αλλοιώς μην το ανοίγεις.Τώρα, αφού σε έτρωγε ο...κώλος σου θα κάτσεις να τον...ξύσεις!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

26/01/2013, 11:43:31
DSM όπως βλέπεις έχουμε ήδη μερικές καλοπροαίρετες, συνετές, μη-απόλυτες απόψεις:
quote:
Ο θρησκευόμενος οποιασδήποτε βαθμίδος,δηλαδή απο απλός έως φανατικός,αδυνατεί,να συζητήσει με βάση την λογική και την επιστημονική εμπειρία.

Ο λόγος είναι απλός.Δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει τέτοια πράγματα και να είναι και έξυπνος.

Και μιας που έκανες αυτή την αναφορά ΝΙΚΟΜΑΧΕ, να σου γνωρίσω έναν αστροφυσικό (γνήσιο επιστήμονα ε; όχι γιαλατζί...) χωρίς τον οποίο, όλα αυτά τα διαστημόπλοια που στέλνει η ΝΑΣΑ στο υπερπέραν, θα είχαν μείνει στην θεωρία. Αν ξέρεις αγγλικά έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις τη βιογραφία του.

Γνώρισε τον John Whiteside Parsons:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Whiteside_Parsons

Τώρα για πόσο καιρό ακόμα θα εθελοτυφλείς.. είναι δικό σου θέμα

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 26/01/2013 12:14:58

26/01/2013, 12:49:11
quote:
Πάντως DSM, όταν ανοίγεις ένα θέμα, είσαι υποχρεωμένος να το υποστηρίξεις, ανεξάρτητα απο τον βαθμό νοημοσύνης των συμμετεχόντων.Αλλοιώς μην το ανοίγεις.Τώρα, αφού σε έτρωγε ο...κώλος σου θα κάτσεις να τον...ξύσεις!!
Με άλλα λόγια μη σε νοιάζει αν σου γα.... το θέμα, είσαι υποχρεωμένος να μείνεις

Και πάμε παρακάτω

quote:
Η προσωπική μου θέση:

Δεν γνωρίζω αν κάποια, οποιαδήποτε θρησκεία, όποτε κι αν αυτή εμφανίστηκε, κατέχει την αλήθεια, ή και ψήγματά της απλώς. Πιστεύω όμως πως το είδος μας είναι απόλυτα εξαρτημένο από τη θρησκευτική εμπειρία. Θεωρώ μάλιστα, οτι η θρησκευτική εμπειρία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μονοπάτι για την κατά το δυνατόν πληρέστερη αντίληψη του Κόσμους.

Το θέτεις πολύ ωραία και γενικά όλο το θέμα είναι όμορφα διατυπωμένο. Υπάρχει αυτό που λες, η βιωματική εμπειρία.
Μπορούμε να πούμε οτι όλοι οι πιστοί, σε γενικές γραμμές, έχουν μια βιωματική εμπειρία, το πρόβλημα δημιουργείται οταν αυτήν την εμπειρία την ταυτίζουν με ένα συγκεκριμένο δόγμα, οργάνωση, ιερατείο κτλπ.
Δηλ. ο ορθόδοξος, που μεγάλωσε σε ορθόδοξη χώρα, και έχει το ορθόδοξο βίωμα, νομίζει οτι ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ απο την ορθοδοξία μπορεί κάποιος να έχει το βίωμα του Θεού. Γιατί το νομίζει αυτό; Γιατί έτσι του είπανε. Του είπαν "η δικιά μας θρησκεία έχει την αλήθεια" και του εμφυσήσανε και άλλες ιδέες, όπως αυτή τη σωτηρίας.
Οπότε ο καημένος ο πιστός εγκλωβίζεται, γιατί ταυτίζει το βίωμα που έχει, με ένα συγκεκριμένο δόγμα, μια συγκεκριμένη οργάνωση, συγκεκριμένη φιλολογία κλπ. Και γιατί λέω εγκλωβίζεται; Γιατί μέσα σε αυτό το σύστημα αυτός δεν έχει το περιθώριο να αναπτύξει τη δική του θέση για την πίστη, το θάνατο, το σεξ κλπ. Μπορεί να το κάνει, μόνο στα πλαίσια που δεν παραβιάζει το δόγμα. Αυτό αποτελεί περιορισμό.

Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος ειδωλοποιεί τα ιερά κείμενα, την εκκλησία, τους παπάδες, τους αγίους κτλπ. Προσκολλάται. Η προσκόλληση είναι ειδωλολατρεία, πάντα ήταν.
Τα ιερά αυτά κείμενα μπορεί πράγματι να προήλθαν απο μια θεϊκή επιρροή. Αλλά δεν είναι τα κείμενα καθ'αυτά ο Θεός. Τα κείμενα είναι ένα εργαλείο για να ζήσεις τη ζωή σου και να προσεγγίσεις τον Θεό. Ένα εργαλείο, τίποτα άλλο. Ένα εργαλείο που φτιάχτηκε απο άτομα που είχαν αυτη την θεϊκή έμπνευση, που αν θέλεις (προσπαθήσεις) μπορείς να την έχεις ΚΑΙ ΕΣΥ. Δεν είναι κάτι το αδύνατο για σένα.
Αλλά όλοι οι πιστοί νομίζουν οτι η δικιά τους εκκλησία έχει το δίκαιο. Οι Ινδουιστές πηγαίνουν στο Ashram, οι Ισλαμιστές στo Τζαμί, οι χριστιανοί στις εκκλησίες κλπ.. Πάσχουν απο την ψευδαίσθηση οτι η πορτοκαλιά με την οποία μεγαλώσανε, είναι η μοναδική που κάνει πορτοκάλια.

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 26/01/2013 12:59:10

26/01/2013, 14:17:23
Ντοτόρο

Είμαι απόλυτος!

θρησκευόμενος και έξυπνος είναι σαν το,Ελλην και Χριστιανός Ορθόδοξος.

Συγνώμη σου ζητώ ντοτόρο μου,αλλά δεν παρεκλίνω απο αυτήν την άποψή μου.
Είναι σωστή,είναι λάθος, δεν ξέρω.Το μόνο που ξέρω είναι, ότι είναι δική μου!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

27/01/2013, 10:51:30
Σχόλια επί του τίτλου.

Αν δούμε την ανθρώπινη φύση ορθολογικά,σαφώς έχει αδυναμίες.

Μια εξ' αυτών είναι και η εξεύρεση εύκολου δρόμου προς εξάλειψη αυτών των αδυναμιών,ήτοι μέσω θρησκευτικής επίλυσης.

Το φαύλο είναι αυταπόδεικτο.

Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μια αδυναμία για να βελτιώσεις μια άλλη,πόσο μάλλον το σύνολο των αδυναμιών της ανθρώπινης φύσης.

Σχόλια επί των τοποθετήσεων.

DSM,

Η προσπάθεια "εκπολιτισμού" μιας συζήτησης περί θρησκευτικών θεμάτων,είναι για μένα θεμιτή.
Το θεωρώ παρά ταύτα απίθανο να συμβεί,δεδομένου του στατιστικού δείγματος που διαθέτουμε.
Φυσικά τη στήριξή μου θεώρησέ τη δεδομένη.

Dr,

Σύμφωνα με αυτή σου την τοποθέτηση:

quote:
το πρόβλημα δημιουργείται οταν αυτήν την εμπειρία την ταυτίζουν με ένα συγκεκριμένο δόγμα, οργάνωση, ιερατείο κτλπ.
Δηλ. ο ορθόδοξος, που μεγάλωσε σε ορθόδοξη χώρα, και έχει το ορθόδοξο βίωμα, νομίζει οτι ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ απο την ορθοδοξία μπορεί κάποιος να έχει το βίωμα του Θεού. Γιατί το νομίζει αυτό; Γιατί έτσι του είπανε. Του είπαν "η δικιά μας θρησκεία έχει την αλήθεια" και του εμφυσήσανε και άλλες ιδέες, όπως αυτή τη σωτηρίας.
Οπότε ο καημένος ο πιστός εγκλωβίζεται, γιατί ταυτίζει το βίωμα που έχει, με ένα συγκεκριμένο δόγμα, μια συγκεκριμένη οργάνωση, συγκεκριμένη φιλολογία κλπ. Και γιατί λέω εγκλωβίζεται; Γιατί μέσα σε αυτό το σύστημα αυτός δεν έχει το περιθώριο να αναπτύξει τη δική του θέση για την πίστη, το θάνατο, το σεξ κλπ. Μπορεί να το κάνει, μόνο στα πλαίσια που δεν παραβιάζει το δόγμα. Αυτό αποτελεί περιορισμό.

Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος ειδωλοποιεί τα ιερά κείμενα, την εκκλησία, τους παπάδες, τους αγίους κτλπ. Προσκολλάται. Η προσκόλληση είναι ειδωλολατρεία, πάντα ήταν.

,φαίνεται ότι μάλλον συμφωνείς ότι οι θρησκείες έχουν επιεικώς αρνητική χροιά...

Αυτοί που τις υπερασπίζονται ένθερμα(δε λέω καν φανατικά) μήπως πρέπει να σκεφτούν πιο ψύχραιμα;

Προσοχή.Μιλώ περί θρησκειών και θρησκευομένων.

Περί θεού γενικότερα και αόριστα,το θέμα είναι πιο πολύπλοκο.

Θεωρώ όμως ότι ο Νικόμαχος,παρ' ότι απόλυτος τα "βάζει" στην τοποθέτησή του με τους θρησκευόμενους,κατά μείζονα λόγο, και όχι με τους ένθεους.
Αν μη τι άλλο τους τελευταίους μάλλον τους θεωρεί λιγότερο ηλίθιους-sic-

Νικόμαχε,

Συμφωνώ μαζί σου στο 95% και το ξέρεις.
Εγώ θα βάλω πλάτη σε κάτι που θεωρώ απίθανο αλλά θεμιτό(όπως εξήγησα άνωθεν στον DSM).

θα προσθέσεις άλλες δυο ωμοπλάτες;
(είτε διότι και εσύ το θεωρείς θεμιτό,είτε για χάρη μου)

Την καλημέρα μου σε όλους σας.

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

27/01/2013, 12:34:51
quote:
Αυτοί που τις υπερασπίζονται ένθερμα(δε λέω καν φανατικά) μήπως πρέπει να σκεφτούν πιο ψύχραιμα;
Καλό θα ήταν να ψάξουν μέσα στον εαυτό τους την αιτία που το κάνουν αυτό.

Και τι όφελος αποκομίζουν από αυτό που κάνουν.

27/01/2013, 15:16:31
quote:
Νικόμαχος
Πώς είναι δυνατόν, να ανοίγεις θέμα εδώ και να περιμένεις να μην εκτραπεί?

Δεν κατάλαβα βρε Νικόμαχε. Δίκη προθέσεων, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία συζήτηση μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Και στη τελική ανάλυση, αν κανείς δεν προσπαθήσει μια καινούργια προσέγγιση, και μάλιστα με νέους όρους, τί περιμένουμε να αλλάξει? Νομίζω, πως τουλάχιστον έτσι όπως το έθεσα, δημιούργησα κι ένα ανάχωμα για δεύτερες σκέψεις ως προς τους τρόπους συμμετοχής. Αν το θες, φρόντισα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον στο οποίο η κάθε παρεκτροπή θα δηλώνει αυτομάτως πως είναι και σκοπευμένη, άρα θα εκθέτει και εντελώς αυτόν που την επιχειρεί.

quote:
Νικόμαχος
Ολες οι "μπαρούφες" του τύπου << ο άνθρωπος θεοποίησε ότι δεν μπορούσε να εξηγήσει>> και << ο άνθρωπος έχει την εσωτερική ανάγκη να πιστεύει σε κάτι δυνατότερο απο αυτον για προστασία>>,δεν θεωρώ ότι έχουν θέση στο μυαλό ενος έξυπνου,λογικού,σκεπτόμενου ατόμου.

Συμφωνώ απολύτως. Ο τρόπος και ο λόγος για τον οποίο η επίσημη επιστήμη (κοινωνική ανθρωπολογία, ψυχολογία, νευρολογία, αρχαιολογία, ιστορία, θρησκειολογία) θεωρεί πως δημιουργήθηκαν οι θρησκείες, είναι τουλάχιστον παιδικός. Ίσως παρακάτω να το δούμε κι αυτό το ζήτημα. Αυτό όμως που προσπαθώ εδώ να ανιχνεύσω, είναι η πιθανότητα να είμαστε ούτως ή άλλος προγραμματισμένοι, ή αν θες, συντονισμένοι σε κάποιου είδους θρησκευτικό συναίσθημα, το οποίο όπως λέει και ο δόκτορας, οδηγεί περιστασιακά και σε βιωματικές εμπειρίες. Όχι απαραίτητα λόγω αδυναμίας, ανασφάλειας ή υπαρξιακού άγχους, αλλά εξ αιτίας κατασκευαστικών προδιαγραφών.

quote:
Dr Jekyll Mr Hyde
Μπορούμε να πούμε οτι όλοι οι πιστοί, σε γενικές γραμμές, έχουν μια βιωματική εμπειρία, το πρόβλημα δημιουργείται οταν αυτήν την εμπειρία την ταυτίζουν με ένα συγκεκριμένο δόγμα, οργάνωση, ιερατείο κτλπ.

Το θέμα μου αν θες εδώ, έλκει τις αφορμές του και από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι, ανεξαρτήτως πολιτισμικού, κοινωνικού ή μορφωτικού επιπέδου, έχουν βιωματικές εμπειρίες θρησκευτικής υφής, χωρίς απαραίτητα να ασπάζονται έστω και κατ' ελάχιστο κάποιο συγκεκριμένο δόγμα.

quote:
ΑΜΕΙΝΙΑΣ
Η προσπάθεια "εκπολιτισμού" μιας συζήτησης περί θρησκευτικών θεμάτων,είναι για μένα θεμιτή.
Το θεωρώ παρά ταύτα απίθανο να συμβεί,δεδομένου του στατιστικού δείγματος που διαθέτουμε.
Φυσικά τη στήριξή μου θεώρησέ τη δεδομένη.

Ξέρω πως αυτό που θα πω θα ακουστεί οξύμωρο, αλλά δεν αισθάνομαι πως ανήκω σε κάποιο στατιστικό δείγμα. Και να το πω κι αλλιώς, δεν αισθάνομαι μόνος σε αυτό το εκτός στατιστικής δείγμα. Η παρέμβασή σου το επιβεβαιώνει.

27/01/2013, 15:38:37
Ας καταθέσω κι εγώ μια γνώμη και . . . βλέπουμε γι αργότερα .

Οι άνθρωποι θρησκεύονται , επειδή πιστεύουν , όχι τόσο ότι είναι ατελείς , όσο ότι είναι άρρωστοι .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

27/01/2013, 15:40:56
quote:
ΑΜΕΙΝΙΑΣ
Συμφωνώ μαζί σου στο 95% και το ξέρεις.
Εγώ θα βάλω πλάτη σε κάτι που θεωρώ απίθανο αλλά θεμιτό(όπως εξήγησα άνωθεν στον DSM).

Φυσικά βρε!!

Οντως είναι απίθανο, αλλά θεμιτό.Και θα κρατηθεί εντός "προδιαγραφών" θεματοθέτη,άν οι φανατικοί καταφέρουν να εγκλιματισθούν.Βέβαια αυτο θα είναι "θαύμα", αλλά όλα γίνονται.

DSM παραπονιάρη...!!!
Αξια συγχαρητηρίων η προσπάθειά σου.Δεν έφερα αντίρρηση, απλά αστειεύτηκα λόγω,στατιστικής όπως λέει και ο φίλος μας ο ΑΜΕΙΝΙΑΣ.

Αυτο που λες περι γονιδιακής καταγραφής ( συντονισμού κλίσης προς θρησκεία ), ανεξαρτήτως πίστης,δόγματος,αθεϊας, αθρησκείας, δεν το διαπιστώνω στον εαυτό μου.Νοιώθω εντελώς ψυχρός και μπορώ να πώ και αηδιασμένος προς κάθε τέτοια κατεύθυνση.Τι στο καλό, εξωγήϊνο DNA έχω?

Βιωματικές εμπειρίες, έζησα κι εγώ και μάλιστα πολύ έντονες.Τις απέριψα όμως,δεν έγινα "πιστός".Τις θεώρησα ώς προσπάθεια "προσυλητισμού", κάποιας απο τις "κατασκευαστικές" προδιαγραφές, που αναφέρεις.
Δεν φοβάμαι τίποτα,δεν πιστεύω τίποτα,είμαι λεύτερος.Αθάνατε Νικόλα!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.