ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η δολοφονία της Υπατίας - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Η δολοφονία της Υπατίας - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Αίολος30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
05/10/2012, 12:34:50
...και έχουμε και άλλη εκκρεμότητα.
Πρέπει να χρησιμοποιήσω ανάλλογο τρόπο;

05/10/2012, 12:47:51
Φυσιολάτρης. Εντάξει. Μάλιστα, συμφωνώ κατά το ήμισυ από πια επιφανειακή σκοπιά.

Σου διαφεύγει κάτι. Δεν θεώρησα τον "παγανισμό" ως κάτι κακό αλλά ούτε ως και κάτι καλό. Θέλω να σου πω Αίολε, υπάρχουν λογής λογής φυσιολατρικά πιστεύω και πρακτικές. Μπορεί δηλαδή κάποιος παγανιστής να αφιερώνει μωρά και να θεωρηθεί μοχθηρός, ενώ κάποιος να κάνει αναίμακτες τελετές και προσφορές και να θεωρηθεί αγαθός. Τώρα ποιον θα θεωρήσεις αγαθό ή κακό, είναι δική σου επιλογή.

Σαν λέξη ο παγανισμός δεν φανερώνει κάτι το κακό. Πάντως, έλα τώρα, πολλά πράγματα αλλάζουν. Η νεο-φυσιολατρία έχει πολλά καινούργια στοιχεία και φυσικά υπάρχουν και σατανιστές παγανιστές/φυσιολάτρες.

Αίολε, ο κόσμος είναι πολύπλοκος, οι λέξεις έχουν εμπλουτιστεί με πολλές σημασίες γιατί ο κόσμος δεν είναι στατικός - πολλά αλλάζουν. Μπορεί να μείνει κάτι αυθεντικό αλλά έχουμε όλο και νέες ιδέες και μορφές.

Με τον παγανισμο μπορεί να εννοούμε ένα σώρο μύρια πράγματα, καλά ή κακά. Πάντως, ετυμολογικά πιστεύω και οι 2 ερμηνείες μας είναι ικανοποιητικές.

AgentMulderΜέλος
05/10/2012, 13:14:28
quote:

Δεν απευθυνόμουνα σ' εσένα AgentMulder, αλλά έστω.

Α, δεν πειράζει Αίολος το ξέρω ότι δεν απευθυνόσουν σε εμένα.

Απλά βρήκα την ευκαιρία να το κοιτάξω λίγο.

Προσωπικά όταν προσκυνάω μια εικόνα το κάνω τιμής για τον Άγιο που απεικονίζει και όχι το ξύλο σαν υλικό.

Είναι σαν μια κορνίζα με τη φωτογραφία ενός αγαπημένου συγγενή, την έχεις στο σαλόνι και προσέχεις να μην σπάσει :)

Προσωπική άποψη και μόνο!

Λένε ότι υπήρχαν αγάλματα που μιλούσαν στην Αρχαία Ελλάδα ε; βλ. Τσούτσουρο..

AgentMulderΜέλος
05/10/2012, 13:19:12
quote:

Φυσιολάτρης. Εντάξει. Μάλιστα, συμφωνώ κατά το ήμισυ από πια επιφανειακή σκοπιά.

Σου διαφεύγει κάτι. Δεν θεώρησα τον "παγανισμό" ως κάτι κακό αλλά ούτε ως και κάτι καλό. Θέλω να σου πω Αίολε, υπάρχουν λογής λογής φυσιολατρικά πιστεύω και πρακτικές. Μπορεί δηλαδή κάποιος παγανιστής να αφιερώνει μωρά και να θεωρηθεί μοχθηρός, ενώ κάποιος να κάνει αναίμακτες τελετές και προσφορές και να θεωρηθεί αγαθός. Τώρα ποιον θα θεωρήσεις αγαθό ή κακό, είναι δική σου επιλογή.

Σαν λέξη ο παγανισμός δεν φανερώνει κάτι το κακό. Πάντως, έλα τώρα, πολλά πράγματα αλλάζουν. Η νεο-φυσιολατρία έχει πολλά καινούργια στοιχεία και φυσικά υπάρχουν και σατανιστές παγανιστές/φυσιολάτρες.

Αίολε, ο κόσμος είναι πολύπλοκος, οι λέξεις έχουν εμπλουτιστεί με πολλές σημασίες γιατί ο κόσμος δεν είναι στατικός - πολλά αλλάζουν. Μπορεί να μείνει κάτι αυθεντικό αλλά έχουμε όλο και νέες ιδέες και μορφές.

Με τον παγανισμο μπορεί να εννοούμε ένα σώρο μύρια πράγματα, καλά ή κακά. Πάντως, ετυμολογικά πιστεύω και οι 2 ερμηνείες μας είναι ικανοποιητικές.

Με κάλυψες εμένα Χρίστο!

Μια ερώτηση.. οι Δρυϊδες είναι παγανιστές ή φυσιολάτρες ή μήπως έμπνευση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών; να ευθυμίσουμε λίγο.

Πιο λογική μου φαίνεται η αναίμακτη "θυσία", τι νόημα έχει να σφάζεις ανθρώπους; Να εξαγνήσεις τα τελώνια; λολ

Edited by - AgentMulder on 05/10/2012 13:23:12

05/10/2012, 14:16:17
quote:

Αυτό είναι σοβαρή παρατήρηση;
Παλιά, όταν ήμουν πιτσιρικάς, οι μεγαλύτεροι μας έλεγαν, όταν βλέπαμε παπά να πιάνουμε τ' ...
Αν δεν θέλεις να σε αντιμετωπίζω με τον ίδιο τρόπο, μην γράφεις μαλακίες.
Δεν κάνουμε γαργάρες ότι δεν μας βολεύει...

Για "γαργάρες σε ότι δε με βολεύει" το είχατε πει ξανά μαζί με το Σωτήρη για το Σταγειρίτη και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ σε ποιο ή ποια σημεία έκανα γαργάρα.

Επιπλέον μετά από την απόδοση που έκανε ο Σωτήρης (και όχι μόνο) στο "εισελθείν προς" και στον "ασπασμό" της Παναγίας από τον Άγγελο ΜΟΝΟ ΠΛΑΚΙΤΣΑ.

Μη μου μεταφέρετε παλιά άρθρα του Δαυλού διότι μου προκαλείτε πλήξη και βαρεμάρα καθώς ΗΔΗ ξέρετε τον ΑΝΤΙΛΟΓΟ...

Ερευνάτε τας Γραφάς

05/10/2012, 14:20:45
quote:

Που και που διαβάζουμε και καμμιά...αλήθεια!!

Για την Υπατία θα βάλεις κανένα χεράκι για το παρεάκι το γύρισε στην ...ετυμολογία του παγανισμού!

Αν όχι πήγαινε στο "Περί Αθείας..." γιατί εκκρεμούν κάποιες εξηγήσεις επί προσωπικού...

Μετά μπορείς να χαίρεσαι όσο θες αφού δεν μπορείς να καταλάβεις και πολλά-πολλά από τα γραφόμενα στο forum.

Ερευνάτε τας Γραφάς

05/10/2012, 14:43:09
τι πίνεις βρε μπαγάσα...

05/10/2012, 14:44:41
Ρε παιδιά, σοβαρά τώρα: Τι στραβό είπα;
Τι είπα και τι απάντησε;;;

α ρε macedon...

Edited by - Αίολος on 05/10/2012 14:46:24

05/10/2012, 14:51:39
quote:

quote:
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΙΟΛΕ.
Τις πρωτογενείς που όμως τυγχάνει να είναι ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ του γεγονότος. (Κοίτα και το Υ.Γ μου για να καταλάβεις τι σε βρήκε και γιατί έγινες εντελώς ρόμπα μαμώ τα ελληνικά μου μέσα...χεχεχεχε)

Άρα Σωτηράκη πέτα έξω το συμπαθή Μαλάλα καθώς είναι κατά έναν αιώνα μεταγενέστερος.

Πολύ σωστά! Με αυτό το σκεπτικό στα σκουπίδια Ηρόδοτος, Ομηρος, Παπαρρηγόπουλος, ακόμα η Καινή ΚΑΙ η παλαιά Διαθήκη σας βρε όργιο!

Μα, αυτός δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της παρείτσας για τα Ιστορικά γεγονότα (που άπτονται του Χριστιανισμού βεβαίως)?

Γιατί σε πείραξε τώρα που ακολουθώ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ με εσάς στην περίπτωση της Υπατίας???

Από πότε σας έπιασε ο πόνος για την Αρχαία Ελληνική γραμματεία τον Παπαρρηγόπουλο και την Αγία Γραφή???

Επί της ουσίας δε βλέπω κάτι σαν απάντηση.
Ούτε για την Υπατία ούτε για τον Ορέστη...

quote:

Οταν μιλάμε για πρωτογενείς πηγές, εννοούμε τις πλησιέστερες στην υπό έρευνα εποχή και όχι αποκλειστικά σύγχρονες της ιδίας περιόδου.

Ο macedon συμφωνεί μ'αυτό που γράφεις?

Έχεις καμμία πιστοποίηση ISO που να καθορίζει το "πλησιέστερα" πιο συγκεκριμένα για να σας την υπενθυμίζω στις μελλοντικές μας συζητήσεις?

Έχετε πλάκα πάντως όταν μου τα γυρίζετε...

quote:

Υπάρχει ένα κενό όμως.
Δεν μας είπες τι υποστηρίζεις με την πηγή σου.

Κατ'αρχάς είναι δική σας πηγή ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣ.

quote:

Οτι η Υπατία πέθανε από βαθειά γεράματα ή από κάτι άλλο;

Δεν πιστεύω να μου ζητήσεις και μετάφραση του Σωκράτη του Σχολαστικού?

Είπαμε, ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟ.

Εσείς από ποιες πηγές ανακαλύψατε θρησκευτικό έγκλημα προερχόμενο από θρησκευτικό μίσος και ηθική αυτουργία του Κυρίλλου???

Με τρώει η αγωνία (λέμε τώρα, καθώς ξέρω ήδη τις παγανιστικές πηγές σας) να δω πόσα χρόνια απέχει η πρωτογενής σας πηγή από το γεγονός.

quote:

Δεν είναι δυνατόν να γίνει σοβαρή συζήτηση όταν μας λες "μαντέψτε τι θέλω να πω".
Να μάθεις να ξεκαθαρίζεις πρώτα την δική σου θέση και μετά να ρωτάς τους άλλους.

Αφού δεν σου ήταν από το πρώτο μου ποστ ξεκάθαρη η θέση μου στην...ξανακαθάρισα!

Άντε να δούμε τον αντίλογο σας...

Υ.Γ Ισχύει ακόμα η προσφορά μου να συζητήσουμε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ θρησκευτικου διωγμού από Χριστιανούς νομίζετε ότι έχετε ιστορικά στοιχεία και σας βολεύει στην προπαγάνδα σας.

Ερευνάτε τας Γραφάς

05/10/2012, 15:08:30

*

05/10/2012, 15:56:19
quote:
Τελικά είσαι τρελάρας Πλάκα μου κάνεις(αυτό πιστεύω) ή μιλάς σοβαρά; Σε πρόσβαλα, προπαγάνδα, ασχετοσύνη... Τί λες καλέ; Ηρέμησε - συζητάμε!
Χρίστος Έλ don't feed he trolls
05/10/2012, 16:53:21
quote:
Σωτήρης

O ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ (ΚΑΙ) ΑΠΟ ΥΠΑΤΙΑ ΝΩΡΙΣ-ΝΩΡΙΣ!!!!

NEEEEEEXT.....

Ερευνάτε τας Γραφάς

05/10/2012, 17:20:27
Απ' ό,τι διάβασα δεν υπάρχει ομοφωνία για το τι πραγματικά έγινε και έχουν διατυπωθεί ποικίλες απόψεις για το θάνατο της Υπατίας.

Ταυτόχρονα τέθηκε και το ενδιαφέρον δίλημμα αν πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο τις σύγχρονες με τα γεγονότα πηγές ή και τις μεταγενέστερες, ένα θέμα που συζητήσαμε και στο topic περί των διωγμών των χριστιανών. Εγώ πιστεύω ότι και οι δύο είναι χρήσιμες (δεν μιλάω για πηγές που έχουν αποδειχθεί κάλπικες εννοείται).

Δεν θα θεωρούσα μόνο αντικειμενικό έναν συγγραφέα σύγχρονο των γεγονότων ειδικά για ένα ευαίσθητο θέμα που θα μπορούσε να ερμηνευεί ποικιλοτρόπως από τους σύγχρονους σχολιαστές/αφηγητές ανάλογα με τις ιδεολογικές, πολιτικές ή θρησκευτικές προκαταλήψεις τους. Και σήμερα βλέπουμε πόσο διαφορετικά ερμηνεύουν π.χ. οι διάφοροι σχολιαστές των ΜΜΕ ένα φλέγον ζήτημα ανάλογα με το "στρατόπεδο" στο οποίο ανήκουν.

Δεδομένης της όχι και τόσο μεγάλη γκάμας πηγών για το θάνατο της Υπατίας το πιθανότερο είναι το θέμα να παραμείνει στο σκοτάδι εκτός συνταρακτικού απροόπτου και ο καθένας δέχεται την εξήγηση που θεωρεί λογικότερη ή που είναι εναρμονισμένη με τις δικές του (ιστορικοθρησκευτικές) πεποιθήσεις.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

05/10/2012, 18:08:54
[quote]

Sesostris

Εν τούτω ταν γαν,ανάστρεψον...

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

05/10/2012, 18:22:55
quote:
PanosT
Εγώ είμαι πιο μαλάκας απ'όλους αυτούς μαζί, φίλε μου...

Τουλάχιστον έχεις το γνώθι σ' αυτόν .

*

05/10/2012, 20:07:47
quote:

05/10/2012, 21:32:36
quote:

quote:
PanosT
Εγώ είμαι πιο μαλάκας απ'όλους αυτούς μαζί, φίλε μου...

Τουλάχιστον έχεις το γνώθι σ' αυτόν .

Ούτε εσύ κατάλαβες τι εννοούσα και χαίρεσαι σαν το ΝΙΚΟΜΑΧΟ που το σχολίασε επίσης.

Ευτυχώς που βρήκες κάτι να ψελλίσεις στο thread για την...Υπατία.

Πες μου πως αισθάνεσαι που δεν μπορείς να υπερασπιστείς την Υπατία ακόμα και μπροστά σε εμένα με ότι κατάλαβες ότι εννοούσα τέλοσπαντων???

Υ.Γ Ο Αίολος ίσως να κατάλαβε γιατί δεν τον είδα να σχολιάζει...

Ερευνάτε τας Γραφάς

Edited by - PanosT on 05/10/2012 21:37:39

05/10/2012, 22:03:47
quote:
Agnostic

Απ' ό,τι διάβασα δεν υπάρχει ομοφωνία για το τι πραγματικά έγινε και έχουν διατυπωθεί ποικίλες απόψεις για το θάνατο της Υπατίας.

Ταυτόχρονα τέθηκε και το ενδιαφέρον δίλημμα αν πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνο τις σύγχρονες με τα γεγονότα πηγές ή και τις μεταγενέστερες, ένα θέμα που συζητήσαμε και στο topic περί των διωγμών των χριστιανών. Εγώ πιστεύω ότι και οι δύο είναι χρήσιμες (δεν μιλάω για πηγές που έχουν αποδειχθεί κάλπικες εννοείται).

Δεν θα θεωρούσα μόνο αντικειμενικό έναν συγγραφέα σύγχρονο των γεγονότων ειδικά για ένα ευαίσθητο θέμα που θα μπορούσε να ερμηνευεί ποικιλοτρόπως από τους σύγχρονους σχολιαστές/αφηγητές ανάλογα με τις ιδεολογικές, πολιτικές ή θρησκευτικές προκαταλήψεις τους. Και σήμερα βλέπουμε πόσο διαφορετικά ερμηνεύουν π.χ. οι διάφοροι σχολιαστές των ΜΜΕ ένα φλέγον ζήτημα ανάλογα με το "στρατόπεδο" στο οποίο ανήκουν.

Δεδομένης της όχι και τόσο μεγάλη γκάμας πηγών για το θάνατο της Υπατίας το πιθανότερο είναι το θέμα να παραμείνει στο σκοτάδι εκτός συνταρακτικού απροόπτου και ο καθένας δέχεται την εξήγηση που θεωρεί λογικότερη ή που είναι εναρμονισμένη με τις δικές του (ιστορικοθρησκευτικές) πεποιθήσεις.

Συμφωνώ και επαυξάνω.

Για εμένα ακόμα και οι αποδεδειγμένα κάλπικες πηγές έχουν τρομακτική αξία διότι σου ανακαλύπτει πολλά για τα κίνητρα της απάτης όταν μάθεις το ποιος/ποιοι, πότε και γιατί επέλεξαν την απάτη.

Στα πλαίσια της σοβαρής πλακίτσας που ευαγγελίζομαι και γνωρίζοντας εκ των προτέρων την επιχειρηματολογία τους από Δαυλό, Ρασσιά και λοιπούς απατεώνες (κατά Φουράκη) καθώς και την πρακτική που ακολουθούν στις ιστορικές πηγές που άπτονται του Χριστιανισμού είπα να τους πνίξω στα γρήγορα...

Για εμένα Agnostic το κλειδί είναι η στάση του Ορέστη μέχρι το θάνατο της Υπατίας.

Ερευνάτε τας Γραφάς

Edited by - PanosT on 05/10/2012 22:04:23

05/10/2012, 23:22:25
quote:
Agnostic

Φίλε Agnostic . Η παρέμβασή σου στο θέμα μου θυμίζει λίγο μερικές ανακοινώσεις του Αμερικανικού Κογκρέσου , που συνιστούν αυτοσυγκράτηση και από τα δύο μέρη των εμπλεκομένων , βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα .
Στην περίπτωση της δολοφονίας της Υπατίας , υπάρχει σαφής αναφορά και περιγραφή για το ποιοι και πως την δολοφόνησαν , από τον χριστιανό ιστορικό της εποχής Σωκράτη Σχολαστικό την οποία μπορείς να διαβάσης στο έργο του ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ , στις παραγράφους 7.14-7.15 σελ. 165-166 .
Οι μόνοι που επιχειρούν με γελοίες δικαιολογίες , δίχως να παραθέτουν αξιόπιστα στοιχεία να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και να δικαιολογήσουν τους ομοδόξους τους για το έγκλημα , είναι οι φανατικοί χριστιανοί , οι οποίοι για μένα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους ισλαμιστές ταλιμπάν .

*

05/10/2012, 23:35:50
Οι περισσότερες πηγές,συμφωνούν στα εξής:

1. Η Υπατία έχαιρε της εκτίμησης των πιο πολλών συμπολιτών της(ανεξαρτήτως θρησκειών).

2. Ενεπλάκηκε το όνομά της στην πολιτική διαμάχη Ορέστη(διοικητή Αλεξανδρείας) και Κυρίλλου(επισκόπου Αλεξανδρείας)

3. Ο θάνατός της ήταν εξαιρετικά βίαιος και δράστες ήταν περίπου 500 Χριστιανοί υπό το καθεστώς φανατισμού.

4. Ο Κύριλλος ενίσχυσε με την στάση του την εξέλιξη του συμβάντος,και θεωρείται ηθικός αυτουργός,πράγμα που επιβεβαιώνεται από την γενικότερα φανατισμένη στάση του σε σειρά θεμάτων της εποχής,που άπτονται πολιτικοθρησκευτικών ζητημάτων.

ΟΜΩΣ δεν υπήρχαν αποδείξεις της πρακτικής εμπλοκής του (αν υπήρξε) και άρα ΔΕΝ θεωρήθηκε ένοχος.

Συμπέρασμα: Αρκετοί Χριστιανοί της εποχής ήταν αρκετά ανοιχτά μυαλά ώστε να απολαμβάνουν της παρέας και της διδασκαλίας της Υπατίας,αλλά και αρκετοί ακόμη εγκλημάτισαν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο,μη τηρώντας ούτε κατά διάννοια τις διδαχές αγάπης που αναφέροντο σε αρκετά κείμενα της Χριστιανικής θρησκείας,προτιμώντας να ακολουθήσουν επιλεκτικά κάποια άλλα κείμενα της ίδιας θρησκείας ή προτροπές κάποιων εκ των ιεραρχών της, που ωθούσαν στη βία και στο αίμα.

Το αν ήταν ο Κύριλλος ,σε επίπεδο οργάνωσης, πίσω από το φονικό,λίγο ενδιαφέρει, και μάλλον δε θα το μάθουμε ποτέ.

Άλλωστε τα "παράσημά" του ήταν ήδη πολλά και χωρίς αυτό του θανάτου της Υπατίας.

Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν είχαν γίνει φονικά εγκλήματα από όλες τις θρησκείες,σε όλη την διάρκεια της ιστορίας τους(με το Χριστιανισμό δυστυχώς να ισοβαθμεί στην πρώτη θέση μαζί με τον Ισλαμισμό,προφανώς δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την ιστορία.

ΥΣ: Επειδή βαριόμουν να ανατρέξω βραδυάτικα στις πηγές κατευθείαν,χρησιμοποίησα επίτηδες τις αναφορές του ιστόχωρου της ΟΟΔΕ,που προφανώς είναι οι επιεικέστεροι προς την Χριστιανική πλευρά.Παρά ταύτα,προκύπτουν τα ανωτέρω συμπεράσματα.

Χριστιανομάχος δεν είμαι,αλλά δε ζηλεύω καθόλου και την πλευρά που προσπαθεί να υπερασπιστεί τη θέση των εκφραστών του Χριστιανισμού,στη διάρκεια της ιστορίας της θρησκείας.
Σε ένα μεγάλο μέρος της είναι εμετική,όπως και όλες οι θρησκείες ευρείας απήχησης.Λυπάμαι γι' αυτό,αλλά δεν παύει να είναι αδιαπραγμάτευτο.

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.