ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- τι ειναι ο χρονος? - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- τι ειναι ο χρονος? - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

axilmar30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
axilmarΝέο Μέλος
26/06/2005, 23:37:43
Χρονος ειναι ο ρυθμος ανανεωσης των σωματιδιων απο τον οποιο αποτελειται η υλη. Οσο μεγαλυτερη ενεργεια εχει ενα σωματιδιο, τοσο μικροτερος ειναι ο ρυθμος ανανεωσης των σωματιδιων, με αποτελεσμα οσο αυξανει η ταχυτητα ενος σωματος τοσο να επιμηκυνεται ο χρονος πανω στο σωμα αυτο σε σχεση με εναν εξωτερικο παρατηρητη.

Εντος του συμπαντος ο χρονος εχει σχετικοτητα, δηλ. εξαρταται απο το σημειο αναφορας. Εκτος συμπαντος σιγουρα υπαρχει ενα απολυτο σημειο αναφορας, με το οποιο μπορουμε να τεμαχισουμε τον χρονο σε κβαντα.

Αλλωστε στο μελλον θα αποδειχθει οτι ο ρυθμος αλλαγης του χρονου σε σχεση με την ταχυτητα του ειναι σταθερος.

Ελπιζω να σας κουφανα αρκετα...

aries0Μέλος
26/07/2005, 12:21:59
Αλλωστε στο μελλον θα αποδειχθει οτι ο ρυθμος αλλαγης του χρονου σε σχεση με την ταχυτητα του ειναι σταθερος.

Χρονος ....... τι ειναι αυτο....????

Χρονος υπαρχει για αυτους που δουλευουν...για τα ρολογια ...για αυτους που λενε ο χρονος ειναι χρημα...
Χρονου φειδου...

Χρονος ....υπαρχει πραγματι χρονος??? ειναι μια εννοια ...αβεβαιη....

απλα για να μπορεσουμε να ζησουμε και να βαλουμε τα πραμματα σε ταξη...εφευραμε τον Χρονο....

Ο "χρονος" μπροστα στην αιωνιοτητα ...ειναι ( Ο ) ....ποια αιωνιοτητα ??? αυτη που ειναι μεσα στα πλαισια του χρονου ...που οπως ειπαμε χρονος δεν υπαρχει ειναι ολα σχετικα...!!

αν λοιπον σας κουφανα και εγω...καιρος να πατε σε καποιν ΩΡΛ εχετε καιρο <χρονο> μη βιαζεστε....

BYEEEEEEEEE

Edited by - aries0 on 26/07/2005 12:23:36

xmavidisΝέο Μέλος
01/08/2005, 11:46:13
Χρόνος είναι μία από τις συντεταγμένες του χωροχρόνου σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας και συμβολίζεται με t. Κάθε χωροχρονικό γεγονός έχει κάποιες συντεταγμένες (x,y,z,t) ως προς ένα σημείο ή σύστημα αναφοράς.

Enjoy the web

scorpinakiΝέο Μέλος
10/08/2005, 17:26:39
Ειχα δει παλια σε μια εκπομπη, δεν θυμαμαι ποια ηταν, μια συζητηση πανω στο θεμα αυτο. Καποιος ειδικος ειχε δωσει το εξης παραδειγμα, ενας κρατουμενος εχει δικαστει για ενα εγκλημα και τον κλεινουν στη φυλακη. Ο ανθρωπος αυτος δεν μπορει να δραπετευσει γιατι υπαρχει το υψος το πλατος και το μηκος του κελιου της φυλακης και θα ηταν αδυνατο για τον ανθρωπο να διαπερασει τους τοιχους. Ομως υπαρχει και κατι ακομα... ο ανθρωπος θα μπορουσε να μην ειναι φυλακη αν δεν διεπραττε αυτο το εγκλημα ομως δεν μπορει να αλλαξει το χρονο για να μην κανει το εγκλημα, οπως ακριβως δεν μπορει να αλλαξει τις διαστασεις του κελιου της φυλακης στο οποιο ειναι μεσα. Αρα βλεπουμε οτι ο χρονος ισως να ανηκει στην κατηγορια των διαστασεων του πλατους, μηκους και υψους!

Δε θέλω να γίνω καλύτερη από κανένα, θέλω να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερη από το χθεσινό εαυτό μου.

11/08/2005, 07:49:06
quote:
Αρα βλεπουμε οτι ο χρονος ισως να ανηκει στην κατηγορια των διαστασεων του πλατους, μηκους και υψους!

scorpinaki, βρίσκω άτοπο αυτό που είπε ο άνθρωπος που παρακολούθησες τη συγκεκριμένη εκπομπή.
Δε μπορούμε να αλλάξουμε και τα όνειρα που έχουμε δεί.
Με την ίδια λογική ο χρόνος βρίσκεται σε παρόμοια διάσταση με αυτήν του ονείρου?

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...

scorpinakiΝέο Μέλος
11/08/2005, 14:35:57
Σωστός... Η αλήθεια είναι οτι δεν το ειχα σκεφτει ετσι, το ειδα απο αποψη της δικης μας διαστασης. Επρεπε να το ψαξω περισσοτερο το θεμα .

Δε θέλω να γίνω καλύτερη από κανένα, θέλω να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερη από το χθεσινό εαυτό μου.

11/08/2005, 23:17:14

ας το θέσουμε ποιητικά...:)
Ελύτης...
Ο χρόνος είναι γρήγορος ίσκιος πουλιών
Τα μάτια μου ορθάνοιχτα μες στις εικόνες του

Γύρω απ' την ολοπράσινη επιτυχία των φύλλων
Οι πεταλούδες ζουν μεγάλες περιπέτειες

Ενώ η αθωότητα

Ξεντύνεται το τελευταίο της ψέμα

Γλυκιά περιπέτεια Γλυκιά
Η Ζωή.

στον χώρο της παιδείας...
http://2lyk-edess.pel.sch.gr/library/roloi/diagonismoi.html

χρόνος συνιφασμένος με τον άνθρωπο και την αντιληψή του γι'αυτόν(χρόνο) στις διαστάσεις που υπέροχα περιγράφετε:)

ενέργειες που υφίστανται μέσα σε αυτόν και με τις αισθήσεις μας που αντιλαμβανόμαστε...

όμως αν εξετάσουμε τις αισθήσεις,τις ενέργειες,τις αντιλήψεις...κάθε μία ξεχωριστά...στο κάθε "τώρα",στην κάθε στιγμή,τι συμπεράσματα άραγες θα αποκομήσουμε...?

και αν προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε θα γίνει εφικτό...?

χρόνος....

μέσα στον χρόνο....

ενέργειες μέσα σε στιγμές...?

ή

οι στιγμές είναι ενέργειες....και όλα τα παραπάνω...?

οι στιγμές του ανθρώπου ,μέσα στον χρόνο...σύνολο απο ενέργειες...ίσως...

μιας κίνησης αντίστροφης του αποτελέσματος....όταν περάσουμε στην άλλη πλευρά...

εκείνης του ύπνου...ή και του θανάτου...που για τον Έντγκαρ άλλαν πόε ήταν μικρά διαστήματά του....

με απέραντο σεβασμό και αγάπη ο μάνος σας

WHISPERS OF THE DREAMS

Edited by - manos on 11/08/2005 23:20:20

ALOSΜέλος
12/08/2005, 07:33:24
Xρόνος είναι η αποτύπωση της συνεχούς κίνησης στο σύμπαν.

Δέν το βλέπω σαν μια τέταρτη διάσταση αλλα η μία διάσταση
που περιέχει KAI τις βασικές τρείς.

12/08/2005, 07:47:08
Εγώ πιστεύω οτι είναι πιό πιθανό να τις εμπεριέχει ο χωροχρόνος παρά ο χρόνος μόνος του...

mchantziΝέο Μέλος
14/08/2005, 15:06:02
Μια πιο δόκιμη διατύπωση θα ήταν: τι είναι ο χώρος και τί ο χρόνος. Καρτεσιανά σκεπτόμενοι, πράγματι έχουμε μάθει να βαθμονομούμε τέσσερις άξονες και να μιλάμε για μήκος-πλάτος-ύψος και χρόνο. Μάλιστα έχουμε βρει ορισμένες σχέσεις που ενισχύουν την υπόθεση περί του ισοδυνάμου των 4 διαστάσεων (με μια μικρή διαφορά όσον αφορά το χρόνο). Από την άλλη, νομίζω αξίζει, να σας δώσω την διατύπωση της κεντρικής εξισώσεως της γενικής σχετικότητας με λόγια: Η γεωμετρία παραμορφώνεται από την ύλη και η ύλη ακολουθεί την καμπύλωση της γεωμετρίας. Πρακτικά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η γεωμετρία(=χωροχρόνος) ταυτίζεται με την ύλη (κατά πολλούς ότι η ύλη είναι κόμποι στρεβλωμένων διαστάσεων).Να λοιπόν άλλη μία αναπάντητη ερώτηση. Τί είναι η Ύλη;.. Ας μην λοιπόν προσπαθούμε να απαντήσουμε σε μεμονωμένες πτυχές, υπάρχει η πίστη σε ορισμένους κύκλους, ότι η απάντηση θα είναι μία και θα καλύπτει όλα τα παραπάνω. Μόνο που πολλοί είναι οι θεωρητικοί φυσικοί που πέθαναν χωρίς να δουν αυτό το τέλος και δε βλέπω ειλικρινά πώς θα αλλάξει αυτό. Ορισμένοι μιλούν εδώ και καιρό, για μια αναδιάρθρωση της μαθηματικής δομής. Δεν ξέρω αν κι αυτό μπορεί να δουλέψει...
Σε κάποιο σημείο, φίλος ρώτησε για τις υπερχορδές. Άσ'το φίλε μου, ούτε εκεί είναι η απάντηση, απλώς είναι μια μετάθεση του προβλήματος, από τη σημειακή (απειροστική) φυσική στην μονο-διάστατη αντιμετώπιση με την ελπίδα αποφυγής κάποιων απειρισμών. Αυτό είναι περισσότερο τεχνικό θέμα, δεν έχει να κάνει με την έννοια αυτή καθεαυτή του χωρο-χρόνου, δεν φτιάχτηκαν (οι υπερχορδές) για να απαντήσουν σε αυτές τις θεμελειώδεις ανησυχίες (ή καλύτερα για να μείνω πιστός στα προλεγόμενα μου, στην -ίσως- μία και μοναδική θεμελειώδη ανησυχία μας). Κι αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή ερώτηση.
15/08/2005, 12:09:50
καλημέρα σε όλους/όλες,καλωσήρθες mchantzi:)

με απέραντο σεβασμό και αγάπη ο μάνος σας

WHISPERS OF THE DREAMS

mchantziΝέο Μέλος
15/08/2005, 12:44:58
Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, μόνο που οι συνθήκες άλλαξαν και θα προτιμούσα να είναι αποχαιρετισμός.

Φιλικά,

Μ.Χ.

15/08/2005, 13:17:25
Αν θέλεις αποχαιρετισμό τότε, να πάς στο καλό, φίλε μου!

NASAROYTAKIΜέλος
07/11/2010, 21:35:30
συμφωνα με τον ¨Αινστάιν χρονος δεν υπαρχει. μπορουμε να δουμε μονο το παρελθον καθως παρρον και μελλον δεν υπαρχει (π.χ εγω βλεπω εσενα αυτη την στιγμη οπως εισουν πριν απο χιλιοστα του δευτερολεπτου, ποτε δεν θα μπορεσω να σε δω στο παρρον)
οποτε αφου δεν υπαρχει χρονος δεν μπορουμε να ταξιδευψουμε στο μελλον καθως και να μπορουσαμε οι αποφασεις του καθενος θα επιρρεαζαν το μελλον και ποτε δεν θα ηταν το ιδιο.

http://img209.imageshack.us/img209/7339/pirates007.jpg

insightΝέο Μέλος
09/12/2010, 15:03:22
Χρόνος είναι η εξέλιξη...
Χρόνος είναι η ποσότητα του μετρά την μη-αναστρεπτή πορεία προς το 'επόμενο'.

http://psychology-in-sight.blogspot.com/

09/12/2010, 18:09:00
ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.ΑΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ,ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ?ΑΝ ΟΜΩΣ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΚΒΑΝΤΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙ...ΧΑΛΑΡΑ ΦΙΛΕ ΤΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ?ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ.
ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΕ ΑΠΑΤΑΕΙ...

2233

NotirkΜέλος
12/12/2010, 13:37:30
χΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΡΟΗ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ.

13/12/2010, 19:29:37
Ο χρόνος αποτέλεσε κατ’επανάληψη αντικείμενο θεωρητικής έρευνας και από την πλευρά των φιλοσόφων .

Ο μαθηματικός Gerald J. Whitrow , συγγραφέας του σημαντικού έργου “The Natural Philosophy of Time” (Η Φυσική Φιλοσοφία του Χρόνου) , επεξηγεί πώς οι ιδέες του Αρχιμήδη και του Αριστοτέλη αντιπροσωπεύουν δύο ακραίες οπτικές για το χρόνο :

Ο Αριστοτέλης θεωρούσε το χρόνο ενδογενή και , αντίθετα από τον Αρχιμήδη , θεμελιακό για το σύμπαν . Αυτή η διαμάχη συνεχίστηκε , με τη μια ή την άλλη μορφή , μέσα στους αιώνες .

Στο κοσμολογικό έργο του Πλάτωνα , “Τίμαιος” , ο Τίμαιος αρχίζει με τη διάκριση ανάμεσα στο είναι και στο γίγνεσθαι , δύο έννοιες που επανεμφανίζονται με διάφορες μορφές στις σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες .

Για τον Πλάτωνα , ο κόσμος του Είναι αποτελεί τον πραγματικό κόσμο “καταληπτό από την νόηση με τη βοήθεια των συλλογισμών , επειδή είναι αιώνια ο ίδιος” , ενώ αυτός του γίγνεσθαι “είναι το αντικείμενο της γνώμης και της ανορθολογικής αισθητηριακής αντίληψης , διότι γεννιέται και πεθαίνει , ουδέποτε όμως είναι απολύτως πραγματικός” .

Ο Πλάτων έκανε την ίδια διάκριση όπως ανάμεσα σε ένα ταξίδι (γίγνεσθαι) και τον προορισμό του (είναι) , ισχυριζόμενος ότι μόνο το τελευταίο είναι πραγματικό . Αυτή η διάκριση , στην οποία ο φυσικός κόσμος , μαζί και ο χρόνος , ανήκαν σε μια δευτερεύουσα , φαινομενική πραγματικότητα , κυριαρχούσε σ’ολόκληρη τη φιλοσοφία του Πλάτωνα .

Σ’αυτή την άποψή του , είχε προηγηθεί του Πλάτωνα ο Παρμενίδης, που πίστευε πως η πραγματικότητα είναι ταυτόχρονα αδιαίρετη και αχρονική.

Ο μαθητής του Ζήνων ο Ελεάτης από τη Νότια Ιταλία μας περιγέλασε με τα φημισμένα παράδοξά του που αποσκοπούσαν να υπονομεύσουν όλη την αντίληψή μας για το χρόνο .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

14/12/2010, 16:36:23
Ένα από τα γνωστότερα παράδοξα του Ζήνωνα αναφέρεται συνήθως ως το παράδοξο του Αχιλλέα με τη χελώνα.

Το παράδοξο ισχυρίζεται ότι δείχνει πως η κίνηση είναι αδύνατη αν ο χρόνος μπορεί να υποδιαιρεθεί απεριόριστα .

Η εικόνα αφορά τον Αχιλλέα που κυνηγάει μια χελώνα : στη διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται ο Αχιλλέας για να φτάσει στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η χελώνα , η τελευταία έχει στο μεταξύ προχωρήσει κατά μια (μικρή) απόσταση .

Στο χρόνο που χρειάζεται ο Αχιλλέας για να καλύψει αυτή την απόσταση , η χελώνα έχει και πάλι προχωρήσει . Και αυτό συνεχίζεται επ’άπειρον.

Οι γνώμες για τη σημασία αυτού και των άλλων παραδόξων του Ζήνωνα διχάζονται .

Στους είκοσι τέσσερις αιώνες που μεσολάβησαν από τη διατύπωσή τους , είτε απορρίφθηκαν ως παράλογα είτε αντιμετωπίστηκαν ως τα πλέον βαθυστόχαστα στην τεράστια βιβλιογραφία που δημιούργησαν .

Στην προσεκτική του ανάλυση ο Whitrow καταλήγει ότι υπάρχουν δύο μόνον τρόποι με τους οποίους είναι δυνατόν να επιλυθούν τα παράδοξα .

Είτε να αρνηθεί κανείς την ιδέα του γίγνεσθαι , οπότε ο χρόνος αποκτά ουσιαστικά ιδιότητες τύπου χώρου , είτε να απορρίψει την παραδοχή ότι ο χρόνος , όπως ο χώρος , μπορεί να διαιρείται επ’άπειρον σε συνεχώς μικρότερα κομμάτια.

Ου τα πάντα τοις πάσι ρτά

15/12/2010, 19:46:24
Ο Ιμμάνουελ Καντ διατεινόταν ότι όπως ακριβώς το κόκκινο χρώμα μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές εντυπώσεις σε διαφορετικούς παρατηρητές , ενώ είναι ουσιαστική συνιστώσα της θέας , έτσι και ο χρόνος , ενώ είναι ουσιαστική συνιστώσα της νόησής μας , στερείται αντικειμενικής πραγματικότητας : “Ο χρόνος δεν είναι κάτι το αντικειμενικό . Δεν είναι ούτε ουσία ούτε τυχαίο ούτε σχέση , αλλά μια υποκειμενική συνθήκη , που οφείλεται αναγκαστικά στη φύση του ανθρώπινου μυαλού” .

Η “υποκειμενιστική” οπτική του Καντ μπορεί να παραλληλιστεί με τον τρόπο που επιλέγουν ορισμένοι σύγχρονοι επιστήμονες να εξηγήσουν το χρόνο . Ένας πολύ απλός και προφανής τρόπος διεξόδου , δημοφιλής ανάμεσα στους ιδεαλιστές όλων των εποχών – τον Παρμενίδη , τον Πλάτωνα , τον Σπινόζα , τον Χέγκελ - , είναι να πεις ότι ο χρόνος είναι βαθύτατα συνυφασμένος με αντιφάσεις , άρα δεν μπορεί να είναι πραγματικός .

Μια περιφρονητική παρατήρηση γι’αυτού του είδους τη μεταφυσική διφορούμενη στάση οφείλεται στον επιστήμονα της λογικής M. Cleugh: “Το να πεις απλώς ότι ο χρόνος πρέπει να είναι μόνο μια φαινομενικότητα επειδή είναι αντιφατικός στο εσωτερικό του , βρίσκεται πολύ μακριά από τη λύση των προβλημάτων . Δεν αποτελεί καν κάποια απάντησή τους” .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά