- H επιστήμη της Ορθόδοξης Ψυχοθεραπείας - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
βρήκες ευκαιρία να χαρείς πάλι??![]()
![]()
Η πίστη σε κάτι πάνω και πέρα από εμάς, η πίστη ότι κάτι μας προστατεύει και θα μας οδηγήσει, είναι μια πανάρχαια ΑΝΑΓΚΗ του ανθρώπου. Μια ανάγκη που υπήρξε αποτέλεσμα της ικανότητας του να ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ο άνθρωπος.
Η φαντασία, γέννησε και τους Θεούς…...
Ωστόσο, και ενώ μας παρουσιάζεις τα όσα περί της «κατευθυνόμενης πίστης» ως σαν «θαυματουργά» προκύπτουνε, δεν σκέφτηκες ποτέ σου ότι καμία προσευχή και καμία επίκληση εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο ούτε απέτρεψε τους αιματηρούς πολέμους αλλά ούτε και έσωσε π.χ. κανέναν πάπα από την ασθένεια του?
Ωστόσο, και προκειμένου να μην υποβιβαστεί από τον σχολιασμό μου η δύναμη ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, οφείλω να υπενθυμίσω θέσεις που είπα και παλαιότερα.
Η μια και μόνη θεραπευτική δύναμη που μπορεί να κατακτήσει ο άνθρωπος, έχει πολλά ονόματα: Δημιουργικός Νους-Υποσυνείδητη Δύναμη-Μητέρα Φύση-Θεός.
Όλες οι θρησκείες του κόσμου αντιπροσωπεύουν ΜΟΡΦΕΣ ΠΙΣΤΗΣ, και η πίστη αυτή ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα και με την περιοχή και το πολιτιστικό επίπεδο των λαών.
Ο νόμος της ζωής είναι η πίστη.
Κανένα βιβλίο, ούτε καν και η ίδια η Αγία Γραφή, δεν μιλά για την πίστη μας σε κάποιο τελετουργικό, ιεροτελεστία, μορφή, θεσμό, συνταγή ή άνθρωπο. Τα παραμύθια περί «θεανθρώπου» και «ενσαρκώσεως» αποτελούνε απλά τις νοητικές ακροβασίες και παραποιήσεις σχολαστικών εξουσιαστών και τίποτα περισσότερο, οι οποίοι και ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ την πίστη των ανθρώπων που έτυχαν της επιρροής τους.
Η Αγία Γραφή μιλά ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ. Η πίστη του καθενός είναι η σκέψη που επικρατεί στον νου. Τι πιστεύετε για τον εαυτό σας, τη ζωή και το σύμπαν? Η ζωή σας θα είναι ανάλογη με αυτά που πιστεύετε και «βλέπετε» μέσω της αυθυποβολής, μέσω της αυθυποβολής που «βιώνεις» και εσύ Ψηλέ ως «πραγματικότητα»…..
Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά ανόητο να πιστεύουμε σε «Αγίους», «άγιες εικόνες» και «θαύματα», σε νεκραναστάσεις και άλλα παράλογα εσχατολογικά φούμαρα. Είναι ανόητο να πιστεύουμε σε κάτι που μπορεί να μας «κρίνει» και ενδεχομένως να μας κάνει κακό βάζοντας μας στην «κόλαση» και την «αιώνια τιμωρία».
Σε τελική ανάλυση, δεν είναι αυτό που πιστεύουμε που μας κάνει ή θα μας κάνει κακό, αλλά είναι η πίστη ή η σκέψη που υπάρχει μέσα μας που επιφέρει το κακό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι αυτό το οποίο μας έμαθαν να πιστεύουμε, π.χ. ο «θεάνθρωπος Ιησούς», είναι απλά ένα σύμβολο, μια έννοια, και ΟΧΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Ένα ΣΥΜΒΟΛΟ για να πιαστούμε, διότι αυτό ψάχνουν οι περισσότεροι όταν σκέφτονται την πίστη, την πηγή που θέλουνε να αντλήσουνε δύναμη.
Όλες οι εμπειρίες μας, όλες οι πράξεις, τα γεγονότα και οι συνθήκες της ζωής μας είναι η αντανάκλαση και οι αντιδράσεις ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.
Οι παιδαριώδεις αλλά και μισαλλόδοξες απόψεις των δογμάτων, στρέφουν την πίστη στο ΜΑΝΤΡΙ ΤΟΥΣ, με προφανή συνάμα οφέλη……
Αυτά τα λίγα Ψηλέ.![]()
![]()
quote:
Οι βραζιλιάνοι μάγοι της Σελεσάο δεν κρατούν κρυφή την πίστη τους στον Θεό. Προσεύχονται κατά μόνας, σε μικρές ομάδες ή και όλοι μαζί, όπως στη φωτογραφία πριν από την έναρξη του ματς με την Ιαπωνία, την οποία νίκησαν τελικά με 4-1
Είμαι σίγουρος ότι ο Θεός έδωσε δύναμη στους Βραζιλιάνους να νικήσουν την υπερδύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με τα πολυάριθμα τρόπαια, Ιαπωνία. Μπορείς να μου πεις όμως γιατί ο Θεός δεν βοήθησε τους Βραζιλιάνους όταν έφαγαν 3 μπαλάκια από τη Γαλλία το 98???![]()
quote:
Με ανάλογο τρόπο - προσευχήθηκαν γονατιστοί - πανηγύρισαν οι Σαουδάραβες το πρώτο γκολ που σημείωσαν στο Μουντιάλ 2006 εναντίον της Τυνησίας
Πάντως ο Αλλάχ δεν τους βοήθησε και τόσο όταν έφαγαν 8 τεμάχια από τη Γερμανία στο προηγούμενο Μουντιάλ της Κορέας/Ιαπωνίας![]()
Πέρα από την πλάκα τώρα...Ψηλέ αυτό το ποστ που έκανες είναι μακράν από τα καλύτερα στο Esoterica!!!!
Μεγάλε το ότι θα συσχετιζες τον Θεό και τη θρησκευτική πίστη με το μουντιάλ ειλικρινά δεν το περίμενα!!!! Είσαι γίγαντας!!!
Απίστευτο ποστ!!!
Σε συγχαίρω τέκνο μου!!!
Ο "Θεός" να σ'έχει καλά![]()
![]()
![]()
![]()

Τι να σου πω τώρα;;
Δεν μπορεί κάποιος να παραθέσει και κάτι το διαφορετικό εδώ μέσα; Μια απλή πληροφορία βρε αδελφέ!
Ένα ενδιαφέρον άρθρο είναι που δείχνει κάποια πράγματα, έτσι πάρτο!
Πρέπει όλα να τα "αντικρούσεις";; Τόσο τέρας εξυπνάδας και γνώσεων είσαι;;
Ευτυχώς που είμαι εγώ ο "φανατικός" εδώ μέσα και κάποιοι άλλοι περνιούνται για ανυχτόμυαλοι!!!!
Για όρισέ μου εσύ λοιπόν με τι επιτρέπεται να συσχετίζεται ΜΟΝΟ ο θεός ή η θρησκευτική πίστη;;![]()

το πρωτο γκολ το πετυχε ο πιστοπουλος που μετα απο δυλεπτη προσευχη η μπαλα σαν να καταυθηνοταν απο ενα αορατο χερι κατερληξε στα δυχτια του πιστουλη που προσευχοταν μολις για 1,5 λεπτο
το δευτερο γκολ το πετυχε ο νηστευτης αμεσως μολις ολοκληρωσε το ταμα του που ηταν να κανει τον γυρο του σταδιου γονατιστος
το τελικο γκολ μπηκε απο τον προσευχουλη που δηλωσε οτι αν το βαλει θα κλειστει σε μοναστηρι
η ιστορια εγραψε
πιστοι 3 οχι και τοσο πιστοι 0
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
quote:
Το πώς κατέληξα να είμαι τόσο βέβαιος, είναι το αποτέλεσμα ενός αθροίσματος γεγονότων και εμπειριών που με οδήγησαν και με οδηγούν καθημερινά προς αυτό το συμπέρασμα!
Θετικος στοχος η αγαπη φιλε μου.Ειμαι ο τελευταιος που θα απορριψει αυτο που πιστευεις .Αν προσβαλα καποιον κανοντας χιουμορ να ξερει πως δεν ηταν στις προθεσεις μου.
Φιλικα παντα.
Ευγνωμοσυνη
quote:
[quote]Δυστυχως τιποτε μα τιποτε δεν μας φοβειζη πλεον ουτε και αυτος ακομα ο θεος.
Αν κατάλαβα καλά, η άποψή σου είναι ότι ο θεός θα έπρεπε να ήταν μια έννοια που να μας φοβίζει??
Δεν ξέρω...πολύ μεσαιωνική άποψη αυτή, του στυλ "κάψτε τη μάγισσα, για να μην οργιστεί ο Θεός" κτλ....
Κανεις λαθως φιλεμου οχι ο θεος αλλα η ανασφαλια με φοβιζη.Οσο για μαγια και μεσαιωνικη αποψη. Μαθατε το τροπαριο την καθε ρετσινια να την κολλατε στην ορθοδοξη εκκλησια. Και αφησε την ειρωνεια kai μαθε να κανεις διαλογο. διοτι δεν ειμασται παιδακια.
Φιλε ca95f να σε σιγουρος η ζωη με διδαξε παραπολλα και ο θανατος ειναι ανταμα. Οπως Και καθε αρρωστια ιτε καρκινος ειναι αυτη και οτι αλλο ειναι. Τα δεχωμαστε και δεν λεμε kismet και μοιρολατρια. αλλα κατι σαν του λογου σου που δειχνουν μεγαλοι ποσο μικρει γινονται οταν τους βρι κατι τετιο και τρεχουν στα μοναστηργια κλαψουριζωντας.
Οσο για τον παπα της ενοριας σου και παλιο συμμαθητησου. εδω κρινεις εναν ανθρωπο εν αγνοιατου και δειχνεις τον χαρακτηρασου........................................................
Φιλε dimitris84. Κανεναν δεν φοφαμε εκτος την αμαρτια και κανεναν δεν βλεπω αντιπαλο εκτος τον πονηρο.![]()
Νασε καλλα. ανδρεας
quote:
Ψηλός
Χωρίς πίστη και χωρίς Θεό δεν λειτουργεί καμία ομάδα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Να ρωτήσω τότε, με ποιά κριτήρια ο Θεός αποφασίζει ποιά ομάδα θα προχωρήσει και ποιά θα επιστρέψει σπίτι της, αφού ΟΛΕΣ οι ομάδες πιστεύουν στο θεό;
Από τα αποτελέσματα πάντως, ο Θεός των ορθοδόξων είναι μάλλον ανύπαρκτος, οι θεοί voodoo της Γκάνα κατετρόπωσαν τον χριστιανό θεό των Αμερικανών ενώ ο καθολικός θεός των Ιταλών και των Βραζιλιάνων πάει μια χαρά.

macedon
ne köllsche Pils? Hört sich doch gut an!![]()
Bin wohl meistens um Hannover-Berlin unterwegs, aber einfach per pm eine Rufnummer hinterlassen.
Mfg
Schwabe
quote:
Agnostic,
Τι να σου πω τώρα;;Δεν μπορεί κάποιος να παραθέσει και κάτι το διαφορετικό εδώ μέσα; Μια απλή πληροφορία βρε αδελφέ!
Ένα ενδιαφέρον άρθρο είναι που δείχνει κάποια πράγματα, έτσι πάρτο!
Μα χαλαρά το πήρα το άρθρο σου βρε Ψηλέ. Ειλικρινα είχε φάση.
Δεν σε ειρωνεύομαι![]()
quote:
Τόσο τέρας εξυπνάδας και γνώσεων είσαι;;
Τουλάχιστον για τα mundial-ικά δρώμενα είμαι ενημερωμένος αγαπητέ![]()
quote:
Για όρισέ μου εσύ λοιπόν με τι επιτρέπεται να συσχετίζεται ΜΟΝΟ ο θεός ή η θρησκευτική πίστη;;
Αλλη φορά. Τώρα στις 5 παρά τέταρτο τα ξημερώματα, βαριέμαι να σκέφτομαι και να φιλοσοφώ.![]()

quote:
Κανεις λαθως φιλεμου οχι ο θεος αλλα η ανασφαλια με φοβιζη.Οσο για μαγια και μεσαιωνικη αποψη. Μαθατε το τροπαριο την καθε ρετσινια να την κολλατε στην ορθοδοξη εκκλησια. Και αφησε την ειρωνεια kai μαθε να κανεις διαλογο. διοτι δεν ειμασται παιδακια.
Μια χαρά ξέρω να κάνω διάλογο αγαπητέ και δεν σε ειρωνεύομαι.
Δεν έχω μάθει κανένα τροπάριο.
Ειλικρινά η άποψη ότι "ούτε φόβο Θεού δεν έχουμε" είναι για μένα μεσαιωνικής προελεύσεως για να μην πω νεολιθικής προελεύσεως.
Αυτό που είπες για ανασφάλεια με μπέρδεψε λίγο.

Πιστεύω πως αυτή ακριβώς η σύνδεση είναι ένα σημείο πολύ σημαντικό και θα πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο σε τι μας ωφελεί η πίστη προς την ανώτερη δύναμη που ονομάζουμε Θεό αλλά και ποιά είναι τα κίνητρα που την καθοδηγούν.
Η ιδανική αιτία που κάποιος άνθρωπος τρέφει μια πίστη για αυτό το Ανώτερο Ον είναι, τουλάχιστον για μένα, η Αγάπη.
Από που προέρχεται ο άνθρωπος αλλά και που είναι η επιθυμητή κατάληξη της ανθρώπινης ψυχής.
Στον Χριστιανισμό έχουμε την επιθυμητή κατάληξη της ψυχής η οποία είναι ο Παράδεισος, στο Μουσουλμανισμό έχουμε πάλι κάτι ανάλογο, στον Ινδουϊσμό έχουμε το τέλος της σαμσάρας κτλ.
Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε τι είναι αυτό που μας υπαγορεύει ώστε να συμπεριφερόμαστε με τον Α ή τον Β τρόπο στην καθημερινή μας ζωή.
Είναι η αγάπη ή είναι ένας φόβος εσχατολογικού τύπου?
Πως θα κατανοήσουμε το μεγαλείο του Θεού (αν όντως υπάρχει αυτή η ανώτερη δύναμη) όταν το αίσθημα που παρακινεί την πίστη μας είναι ο φόβος?
Θα μπορέσουμε να βιώσουμε την εικόνα του Θεού όσο καλύτερα γίνεται ή θα την βιώσουμε επιπόλαια κι επαφανειακά?
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.
Έστω οτι δυο άνθρωποι θεωρούν ως το μεγαλύτερο αμάρτημα το να διαπράξουν ένα φόνο.
Ο ένας πιστεύει οτι αν σκοτώσει έναν συνάνθρωπο του θα πάει στην Κόλαση και θα τυραννιέται αιώνια για αυτό.
Ο άλλος πιστεύει οτι δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή επειδή έχει μάθει να αγαπάει τον διπλανό του και παράλληλα βλέπει στον διπλανό του μια προέκταση της Ανώτερης Δύναμης όπως ακριβώς είναι κι αυτός.
Ποιός έχει κατανοήσει καλύτερα κι ουσιαστικότερα την έννοια της ζωής αλλά και του Θεού?
Εν κατακλείδι, φίλοι μου, αυτό που θέλω να πω είναι οτι ο φόβος δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με την πίστη προς τον Θεό.
Πιστεύω πως όχι μόνο κλείνει την ψυχή μας και δε μας αφήνει να δούμε καθαρά όλες τις όψεις των πραγμάτων επιβάλλοντας μας περιορισμούς και θολώνοντας την κρίση μας, αλλά κάνει και την όποια πίστη μας επιφανειακή.

In anticipation of my resurrection...
Ή έχετε την εντύπωση ότι δεν τα "έχω χώσει" κανονικά στον συμμαθητή μου για την ανικανότητά του; Και προσέξτε, δεν αμφισβητώ την ικανότητά του σαν ιερέας - ο άνθρωπος είναι αγαθός και ενδεχομένως πολύ πιο τίμιος από πολλούς άλλους "εξυπνότερους" ρασοφόρους. Τον κατηγορώ όμως ότι ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΗΧΗΣΗ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ειδικά στις τόσο μικρές ηλικίες που συνήθως στέλνουν στο κατηχητικό...
Δεν το έχετε ακούσει το "μ' όποιον δάσκαλο καθίσεις...";
Και επειδή δεν μ' άρεσε αυτό το "κάτι σαν του λόγου μου", ποίου λόγου είμαι δηλαδή κύριε Ανδρέα? Ή νομίζετε πως με γνωρίζετε επειδή παρερμηνεύσατε δύο αράδες που έγραψα. Παρακαλώ ανακαλέστε τον όποιο χαρακτηρισμό προς το άτομό μου. Εκτός φυσικά αν είναι τα λόγια της αγάπης προς τον πλησίον σας, για την οποία τόσο πολύ κόπτεστε.
Ψηλέ, εσύ λόγω ύψους και μόνο θα είσαι λογικά πιο κοντά στον Θεό από εμένα.
Έχεις δίκιο εν μέρει, πράγματι υπάρχουν αξιόλογα άτομα στο ιερατείο.
Αμφιβάλλεις όμως ότι υπάρχουν άτομα ανάξια λόγου που αυτή τη στιγμή αμείβονται ως δημόσιοι λειτουργοί και ουσιαστικά πρόκειται για δαίμονες κάτω από ράσο; Αμφιβάλλεις ότι πρέπει να αλλάξει το Αγιολόγιο της εκκλησίας και να διαγραφούν όλοι αυτοί οι ανθέλληνες που τιμώνται κάθε τόσο;
Δεν είναι σκοταδισμός όλες αυτές οι τιμωρίες που επιβάλλει το ποινολόγιο της εκκλησίας για τα πιο γελοία πράγματα;
Πιστεύεις δηλαδή ότι όλα όσα έγραψαν αυτοί οι "Άγιοι" πατέρες μας είναι θεόπνευστα; Πέρα από τη διδασκαλία του Χριστού, όλα τα άλλα βιβλία και κείμενα που πλαισιώνουν το τελετουργικό του χριστιανισμού είναι γραμμένα από ανθρώπους. Και μάλιστα ανθρώπους που έζησαν σε άλλες εποχές, με εντελώς διαφορετικές συνθήκες και τελείως διαφορετικές ανάγκες.
Στο παρελθόν η εκκλησία είχε την ευελιξία μέσω των συνόδων να αναπροσαρμόζεται και να ελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της και τις προσταγές της εποχής. Δεν είναι δυνατόν σήμερα που τα πράγματα αλλάζουν με τέτοιο ρυθμό να είναι τόσο προσκολλημένη στο παρελθόν.
Ακόμα και οι πιο συντηρητικοί καθολικοί το έχουν πάρει χαμπάρι και προσπαθούν να προσαρμοστούν. Δεν χρειαζόμαστε ένα Θεό δυνάστη. Έχουμε ανάγκη όμως έναν Θεό αρωγό.
Ο καιρός για αλλαγή δεν έχει απλά έρθει, πολύ φοβάμαι πως έχει περάσει.
Το δυστυχές είναι ότι μετά θα πλανάται πάλι η απορία: αφού οι νέοι δηλώνουν πως πιστεύουν στον Θεό, γιατί οι ναοί είναι άδειοι…;
quote:
Φιλε dimitris84. Κανεναν δεν φοφαμε εκτος την αμαρτια και κανεναν δεν βλεπω αντιπαλο εκτος τον πονηρο.
Νασε καλλα. ανδρεας
Και εσυ να εισαι καλα φιλε.
Αυτο που σκεφτομαι ομως ειναι πως οταν υπαρχει η αντιπαλοτητα δεν διαφερει απο οπου και αν προερχεται.Φερνει πολεμο και αντισταση.
Το να πιστευουμε κατι ειναι επιλογη μας αλλα αν επιλεγουμε κατι σαν την αγαπη (Αν υπαρχει αυτο που ερμηνευουμε σαν αγαπη)δεν την αναιρει αν πραξη μας ειναι η αντιπαλοτητα;
Φιλικα παντα.
Ευγνωμοσυνη
quote:
ca95f:
Πιστεύεις δηλαδή ότι όλα όσα έγραψαν αυτοί οι "Άγιοι" πατέρες μας είναι θεόπνευστα; Πέρα από τη διδασκαλία του Χριστού, όλα τα άλλα βιβλία και κείμενα που πλαισιώνουν το τελετουργικό του χριστιανισμού είναι γραμμένα από ανθρώπους. Και μάλιστα ανθρώπους που έζησαν σε άλλες εποχές, με εντελώς διαφορετικές συνθήκες και τελείως διαφορετικές ανάγκες.
Πολλοί Άγιοι της εκκλησίας μας ήταν πασίγνωστοι για το τεράστιο κοινωνικό τους έργο. Μοίρασαν όλα τα υπάρχοντα τους στους φτωχούς έζησαν στην έρημο και πέθαναν κουρελήδες και ζητιάνοι.
Είχαν βέβαια όλα τα προσόντα να ζήσουν πουτελή βίο και να φτάσουν σε πολύ ψηλά αξιώματα αλλά μόχθησαν για τον συνάνθρωπο και όχι για τον εαυτό τους.
Αυτούς λοιπόν αξίζει να τιμάμε παράλληλα με τον μεγάλο δάσκαλο τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, που έζησαν σύμφωνα με το πνεύμα του, σύμφωνα με την αγνή Χριστιανική διδασκαλία.
Πολλοί βέβαια όπως σωστά αναφέρεις κατέφυγαν σε παρατραβηγμένες ακρότητες παντελώς αντίθετες με το Χριστιανικό πνεύμα της αγάπης. Αυτούς μπορούμε απο μόνοι μας να τους απορρίψουμε, να μήν τους αναγνωρίσουμε άσχετα με το τί λέει η επίσημη εκκλησία να ακούμε το όνομα τους και να γυρίζουμε την πλάτη.
Είναι οτι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Είναι η καλύτερη στάση που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε.
quote:
Πολλοί βέβαια όπως σωστά αναφέρεις κατέφυγαν σε παρατραβηγμένες ακρότητες παντελώς αντίθετες με το Χριστιανικό πνεύμα της αγάπης. Αυτούς μπορούμε απο μόνοι μας να τους απορρίψουμε, να μήν τους αναγνωρίσουμε άσχετα με το τί λέει η επίσημη εκκλησία να ακούμε το όνομα τους και να γυρίζουμε την πλάτη.
Είναι οτι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Είναι η καλύτερη στάση που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε.
Λυπάμαι φίλε Snoopy αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου γιατί βρίσκω την στάση σου πολύ παθητική.
Αν αυτοί οι πολλοί όπως λες που ήταν (και φυσικά οι πολλοί που και σήμερα είναι) ευνοούμενοι της εκκλησίας και εντελώς αντίθετοι προς την χριστιανική ζωή ήταν ηγεμόνες μας (βασιλίάδες, δικτάτορες, υπουργοί κτλ), ο κόσμος θα έβγαινε στους δρόμους για να τους αποκυρήξει και να τους "ξηλώσει". Για τέτοιους λόγους γίνονται οι επαναστάσεις. Η εκκλησία όμως μας θέλει "ποίμνιο" δηλαδή, άβουλο κοπάδι. Έτσι μας έχουν εκπαιδεύσει να μην κακολογούμε κανέναν παπά ασχέτως του πόσο εγκληματική προσωπικότητα είναι, από φόβο του ότι προσβάλλοντας το πρόσωπο του ιερέα, προσβάλλεις τα ιερά και δείχνεις ασέβεια.
Ο ίδιος ο Ιησούς πήρε τη μαγκούρα και κυνήγησε όλους αυτούς που εμπορεύοταν την θρησκεία στον ναό. Ποιούς νομίζεις "εμπόρους" κηνύγησε, τον "Κωτσόβολο" και τον "Κλαουδάτο" ή όλο το παπαδαριό που θησαύριζε πουλώντας τάματα, φυλαχτά και θεραπείες στους δυστυχείς;
Δεν θέλω να πω άλλα γιατί αισθάνομαι πικρία που κάποιοι από τους κάποτε διψασμένους για ελευθερία συμπατριώτες μου, μάθαν τόσο καλά στο χαλινάρι που τους αρέσει πια...
Ένα απόσπασμα μόνο από την μπαλάντα του κυρ-Μέντιου από τον μεγάλο Κώστα Βάρναλη:
Eίκοσι χρονώ γομάρι
σήκωσα όλο το νταμάρι
κ' έχτισα, στην εμπασιά
του χωριού, την εκκλησιά
Kι ο παπάς με την κοιλιά του
μ' έπαιρνε για τη δουλειά του
και μου μίλαε κουνιστός:
― Σε καβάλησε ο Xριστός!
― Δε βαστάω! Θα πέσω κάπου!
― Nτράπου! Tις προγόνοι ντράπου!
― Aντραλίζομαι!... Πεινώ!...
― Σουτ! Θα φας στον ουρανό!
Xάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο,
χάιντε Σύμβολον αιώνιο!
Aν ξυπνήσεις, μονομιάς
θά ρτει ανάποδα ο ντουνιάς.
quote:
ca95f:
Ο ίδιος ο Ιησούς πήρε τη μαγκούρα και κυνήγησε όλους αυτούς που εμπορεύοταν την θρησκεία στον ναό. Ποιούς νομίζεις "εμπόρους" κηνύγησε, τον "Κωτσόβολο" και τον "Κλαουδάτο" ή όλο το παπαδαριό που θησαύριζε πουλώντας τάματα, φυλαχτά και θεραπείες στους δυστυχείς;
Κυνήγησε τους Φαρισαίους που καπήλευαν το όνομα του Θεού και το δικό του για να πλουτίσουν. Δυστυχώς αυτοί είναι που αντιπροσωπεύουν την συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργών της εκκλησίας σήμερα.
ΑΝ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ.
Υπάρχουν βέβαια και φωτεινές εξαιρέσεις οι αληθινοί ποιμενάρχες μονάχα αυτούς πρέπει να βλέπουμε, μονάχα αυτούς να ακολουθούμε.
Αυτοί αναγνωρίζονται απο την ζωή τους και τα έργα τους, άν και μειοψηφία αποτελούν φωτεινά παραδείγματα.
Και άν δέν μπορούμε να τους βρούμε υπάρχει μία και μοναδική λύση :
ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.
«Κυνήγησε τους Φαρισαίους που καπήλευαν το όνομα του Θεού και το δικό του για να πλουτίσουν.»
Εάν δεν είχατε αυτές τις υπερβολές και τις αυθαιρεσίες, τότε θα μπορούσατε να καταστείτε και σοβαροί συνομιλητές για το Άγνωστο Θείο.
Το «δικό του» το όνομα δεν το καπηλεύτηκε κανείς στον Ναό, καθώς………κανείς δεν του χρώσταγε κάτι!!
Το ότι ένας Ραβίνος Ιουδαίος ΘΕΩΡΗΣΕ κακό αυτό που γίνονταν, αν και γίνονταν ΝΟΜΙΜΑ το εμπόριο, και προσωποποιώντας το Θείο «έβλεπε» τον Θεό ως Κύριο και «εντολέα» του, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ.
Άσε λοιπόν τις αυθαιρεσίες διότι τίποτα σχετικό δεν ισχύει. Τότε και σήμερα.
snoopy:
«ΑΝ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ.»
Σαφέστατα όχι.
Σαφέστατα όχι καθώς ο κόσμος του τότε δεν έχει τίποτα απολύτως με τον κόσμο του σήμερα. Σήμερα για παράδειγμα θα έπρεπε να πάει και σε άλλα μέρη προκειμένου να ακουστεί και να δοκιμαστεί, καθώς τότε επέλεξε (ως πιστός Ραβίνος..) να μην μολυνθεί πατώντας γη μη περιτετμημένων.
snoopy:
«ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.»
Αυτό δεν είναι απαραίτητα λύση για την κοινωνία των πολιτών του σήμερα.
Αναζητώντας τον Χριστό, εδώ και αιώνες, αιματοκυλίστηκε άπειρες φορές ο κόσμος, αναζητώντας τον Χριστό, χτίστηκε ένα καρκίνωμα με μανδύα.
Η Αυτογνωσία μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν καλύτερο και ΕΛΕΥΘΕΡΟ κόσμο από…….μαντριά σκέψης και προβατάρχες (!), και όχι με το να ερωτοτροπούμε με απολιθώματα Ασιατικής σκέψης και έθους.
quote:
Πολλοί Άγιοι της εκκλησίας μας ήταν πασίγνωστοι για το τεράστιο κοινωνικό τους έργο. Μοίρασαν όλα τα υπάρχοντα τους στους φτωχούς έζησαν στην έρημο και πέθαναν κουρελήδες και ζητιάνοι.
Το κοινωνικό έργο δεν είναι να πεθάνεις κουρελής και ζητιάνος.
Δεν είναι έτσι απλά να μοιράσεις την περιουσία σου.
Αυτά είναι έλλειψη γενναιότητας και παράδοση στο πάθος του ατομικισμού.
Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη απο αποχωρητές , αλλά απο θαραλλέους που θα τραβήξουν το νήμα της ζωής. Όχι της παραίτησης.
Αν δεν τρομάζεις απο σπαθιά, διάβασε λίγο Ηρόδοτο για τον μάντη Μεγιστία.
quote:
Αν δεν τρομάζεις απο σπαθιά, διάβασε λίγο Ηρόδοτο για τον μάντη Μεγιστία.
Οντως η περίπτωσή του είναι ξακουστή.
Ο μάντης Μεγιστίας εξετάζοντας τα σπλάχνα των θυσιασμένων ζώων ανακοινώνει δυσοίωνες προβλέψεις. Ο Λεωνίδας καλεί πολεμικό συμβούλιο και αποφασίζει να μείνει να υπερασπιστεί τα στενά, ενώ επιτρέπει σε όσους από τους συμμάχους ήθελαν να φύγουν. Ο Μεγιστίας μένει, ενώ γνωρίζει ήδη ότι θα πεθάνει μαζί με όσους έμειναν.
Προς τιμήν του μάντη Μεγιστία, γράφτηκε το εξής επίγραμμα:
«ΜΝΗΜΑ ΤΟΔΕ ΚΛΕΙΝΟΙΟ ΜΕΓΙΣΤΙΑ, ΟΝ ΠΟΤΕ ΜΗΔΟΙ ΣΠΕΡΧΕΙΟΝ ΠΟΤΑΜΟΝ ΚΤΕΙΝΑΝ ΑΜΕΙΨΑΜΕΝΟΙ, ΜΑΝΤΙΟΣ, ΟΣ ΤΟΤΕ ΚΗΡΑΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑΣ ΣΑΦΑ ΕΙΔΩΣ ΟΥΚ ΕΤΛΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΠΡΟΛΙΠΕΙΝ»
(Τούτο το μνημείο είναι του ξακουστού Μεγιστία που κάποτε οι Μήδοι, όταν πέρασαν τον Σπερχειό ποταμό, τον σκότωσαν, τον μάντη, που μ’ όλο που ήξερε καλά τον θάνατο που τον περίμενε, όμως δεν καταδέχτηκε να αφήσει τον Βασιλιά της Σπάρτης)
Βέβαια έχουμε και τέτοια παραδείγματα από Χριστιανούς έτσι; Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπήρξαν πολλοί που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα και για τον Χριστό.
Υπήρξαν και άλλοι βέβαια (δες στο Βυζάντιο) που προτίμησαν να κλειστούν στα μοναστήρια ή γίνουν αναχωρητές παρά να πολεμήσουν.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 30/06/2006 14:14:19