ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

nst30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
21/05/2008, 09:48:40
quote:
Αγαπητή μου nst, ηθική είναι αυτό που είναι αιώνιο και
θα μείνει…
Τι λές; Δηλαδή δεν είναι κάτι που εξαρτάται από μένα
και σένα, Αλλά έχει δική του υπόσταση και δεν οριοθετείται
από μας. Εμείς πρέπει να το εννοήσουμε….

Δεν καταλαβαίνω τι ρωτάς?

21/05/2008, 13:03:19
Παρακολουθώ τόν διάλογο και δέν εκφέρω γνώμη,διότι δαβάζω καταθέσεις απόψεων οι οποίες με καλύπτουν ,όπως του φίλτατου GALEX...:"Αγαπητή μου φίλη, έχεις απόλυτα δίκιο και στα δύο statements.
Ακριβώς το κενό αυτό, προσπαθούν, στην φαντασία μας, να γεμίσουν οι θρησκείες και με την ψευδαίσθηση της μετά θάνατον "ζωής" όπου θα κριθούν οι πράξεις μας εάν ήταν σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο και θα πάρουμε την ανάλογη ανταμοιβή μας.
Όσον αφορά στο δεύτερο, πράγματι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς κάποιο σταθερό σημείο. Ο αθλητής του μήκους ή του άλματος, χρειάζεται ένα σταθερό σημείο, ένα εφαλτήριο, για να στηριχθεί προκειμένου να κάνει ένα μεγάλο άλμα. "Δωσ' μοι ταγάν και την γην κινήσω" είπε, ο Αρχιμήδης (εάν δεν κάνω λάθος).
Οι θρησκείες, για όσους τις αποδέχονται ως τέτοιο, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως σταθερό και ακλόνητο σημείο, μιάς και υποτίθεται ότι ήρθαν στους ανθρώπους δι'αποκαλύψεως. Και μιάς και δεν επιδέχονται ερεύνης και αμφισβήτησης σαφώς και για πολλούς ανθρώπους "είναι μια κάποια λύση" (όπως είπε και ο Καβάφης στους "Βαρβάρους") Γιατί αν κάποια στιγμή κατερίπτετο ο μύθος των θρησκειών τότε οι άνθρωποι θα έλεγαν πανικόβλητοι: "Και τώρα? Τι θα απογινουμε τώρα χωρίς βαρβάρους?"

Για όσους όμως η θρησκεία δεν αποτελεί κ'αν σημείο - πόσο μάλλον σταθερό - αφού δεν τις δέχονται, που θα βρουν μία άλλη σταθερά για να προχωρήσουν, αφού και στην φυσική και τα μαθηματικά χρησιμοποιούμε σταθερές προκειμένου να λύσυμε μία εξίσωση?
Εκεί λοιπόν έρχεται η ώρα της ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ όπου πρέπει, ισορροπώντας ΚΑΙ μεταξύ της ζωώδους πλευράς μας ΚΑΙ μεταξύ της ανώτερης πλευράς μας να βρούμε σταθερές και να προχωρήσουμε όπως μας διδάσκει ο Πλάτων (ο φιλόσοφος εννοώ) χαλιναγωγώντας το νοητικό, θυμικό και βουλητικό ώστε το άρμα με τα δύο ατίθασα άλογα να μείνει στην ευθεία."........Και εδώ θα συμπληρώσω ότι αυτός ο οποίος έχει "ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ",δέν έχει τήν ανάγκη κανενός ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥ ,όπως η θρησκεία.Εδώ θα πρέπει να ερευνήσουμε και να απαντήσουμε περί του ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ και τήν ανάπτυξη τής ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΟΣ ιστορικά στο ανθρώπινο είδος.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 21/05/2008 13:44:14

UnseenΜέλος
21/05/2008, 13:31:20
Αγαπημένη μου nst,

Κατ' αρχάς, θέλω για τη σημερινή μέρα να σου στείλω πολλά

quote:
Ναι , μόνο που δεν βλέπω ποτέ κανένα να απαντάει στις ''απλοϊκές'' ερωτήσεις αλλά όλοι επιχειρούν να τοποθετηθούν σε ότι αόριστο και ανεξήγητο προβάλλει στον ορίζοντα.
Μα από το αόριστο εξηγείς το συγκεκριμένο, όταν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς. Όταν δεν ξέρεις, βέβαια, απλά δημιουργείς προπετάσματα καπνού. Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να σου πετάξει τη φράση “συλλογικό κάρμα” και να θεωρήσει ότι πρέπει να καταλάβεις, ότι έτσι απαντήθηκαν όλα. Για μένα πάλι τέτοιες φράσεις μοιάζουν με άλλοθι, με δικαιολογίες που κάνουν ολόκληρους λαούς να σκύβουν το κεφάλι και να μην παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Επίσης, όταν δίνονται τέτοιες εξηγήσεις για ατομικές ιστορίες, μου φαίνονται περισσότερο σαν παρηγοριά (συνήθως επί πληρωμή) παρά σαν κάτι που όντως υφίσταται. Αλλά αυτή είναι η προσωπική μου θέση για το κάρμα και τα συναφή.

Τα πράγματα περί ηθικής είναι, για τα δικά μου μάτια, απλά και έχουν να κάνουν με απλές συνειδητοποιήσεις, μια και ο φίλος ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε για συνειδητοποίηση. Ή πιστεύει κανείς σε ένα σύμπαν κατ' ουσίαν “καλό”, το οποίο δεν περιλαμβάνει έκπτωτους κόσμους, αλλά είναι όλο “καλό” (ακόμη κι όταν φαίνεται πως δεν είναι) ή πιστεύει σε ένα μερικά καλό σύμπαν όπου υφίστανται έκπτωτοι (και άρα κακοί) κόσμοι και όπου δημιουργείται η ανάγκη να υπάρχουν πλάσματα όπως οι άγγελοι ή οι δαίμονες έτσι όπως τους εννοεί ο πολύς κόσμος...

Προσωπικά πιστεύω στο πρώτο είδος σύμπαντος, το οποίο περιλαμβάνει και δημιουργικές και καταστρεπτικές δυνάμεις (που και οι δεύτερες εργάζονται για το “καλό”, όμως με τρόπους ενδεχομένως επώδυνους για τον άνθρωπο) και γι' αυτό δεν υποστηρίζω ότι ο διαχωρισμός σε καλό και σε κακό είναι θεϊκή εκπόρευση αλλά ότι έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί η διάνοια του ανθρώπου, με το πώς εμείς οι άνθρωποι οργανώνουμε τον κόσμο σε ζεύγη αντιθέτων.

Όσο για το “πέραν της ανθρώπινης λογικής”, η άποψή μου είναι ότι η ανθρώπινη λογική είναι ατελές όργανο και ότι μπορεί να ψηλαφήσει ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικότητας. Όσοι μιλούν για τέτοια πράγματα (πέραν της λογικής), βασίζονται σε αλήθειες εξ αποκαλύψεως. Δεδομένης της τρομερής ενορατικής σου ικανότητας που θυμάμαι, θα στοιχημάτιζα ότι μπορείς να κατανοήσεις τέτοιου είδους αλήθειες με μεγαλύτερη ευκολία... Όμως συμβαίνει συχνά και σε όλους μας να μην εμπιστευόμαστε τα δώρα με τα οποία ερχόμαστε στον κόσμο. Φταίει ο επιγενετικός προγραμματισμός μας.

Πολλές ευχές, με αγάπη,
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.

21/05/2008, 13:40:31
Πρίν αναλύσω εγώ ή άλλος περί "ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΟΣ",έχρέος να αναφερθώ στόν "ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ".Ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο της συνειδητότητος.Δέν θα αναλύσω περί ορθολογισμού,διότι είναι γνωστά.Θά κάνω μνεία όμως στούς ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ,ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ,ΕΠΙΚΟΥΡΟ,ΣΩΚΡΑΤΗ και στούς ΓΑΛΛΟΥΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΣΤΕΣ όλους τους ΥΠΕΡΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.Επίσης θα αναφερθώ στον ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ,τον ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟ διότι συνάδει τών ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ.ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ είναι:γνώμες,ιδέες,πιστεύω,τα οποία είναι ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ και έχουν ενταχθεί στό εννοιολογικό υπόβαθρο τής αντίληψής μας{αυτόματο και ασυνείδητο}.Στήν συνέχεια ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ,ΔΙΕΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ και ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ τήν περαιτέρω ΑΝΤΙΛΗΨΗ τής ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ,συνήθως με τρόπο ΜΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ.Αυτό εγώ το ονοματίζω..."ΜΕΤΕΓΓΙΣΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟΥ A.I.D.S.".
21/05/2008, 14:37:49
Μετά χαράς αγαπητή μου nst να σε οδηγήσω στο φως…
Λέω ότι η ηθική υπάρχει από μόνη της, δεν την φτιάχνουμε εμείς.
Εμείς προσπαθούμε να δείξουμε πόσο άνθρωποι είμαστε και ποσο ζώα
Δεν είμαστε με το να τη φτάσουμε.. Έχει δική της υπόσταση η ηθική, δεν περιμένει να την περιορίσουμε ή οριοθετήσουμε εμείς, απλά εμείς είναι το θέμα αν μπορούμε να την εννοήσουμε… Αν δηλαδή μπορούμε να την καταλάβουμε…
Κοινώς, όταν έχεις κάποιον άρρωστο , του κάνεις ερωτήσεις για να δεις πόσο καλά είναι, ώστε να του επιτρέψεις την έξοδο από το ψυχιατρείο…
21/05/2008, 22:57:44
Είναι αρκετή ώρα που κάτι φώτιζε το μυαλό μου και έλεγα τι να είναι ...τι να είναι.... Τα βήματα μου με οδήγησαν μπροστά απο τον υπολογιστή [ είχα πολύ καιρό να τον ανοίξω...] και νασου ξάφνου μια λάμψη στην όθόνη μου..
Ειναι ο... , ειναι ο τρεχαγύρευε...τον βρήκα ,,ζήτω μου..

Αστειεύομαι τρεχαγύρευε.,..πάντως συμφωνώ με όσα εγραψες.
Αυτο με το ψυχιατρείο λέω να το παρακάμψουμε...

Γλυκεία μου Unseen ευχαριστώ πολύ πολύ για τα φιλάκια.

quote:
Είναι πολύ εύκολο για κάποιον να σου πετάξει τη φράση “συλλογικό κάρμα” και να θεωρήσει ότι πρέπει να καταλάβεις, ότι έτσι απαντήθηκαν όλα. Για μένα πάλι τέτοιες φράσεις μοιάζουν με άλλοθι, με δικαιολογίες που κάνουν ολόκληρους λαούς να σκύβουν το κεφάλι και να μην παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο.

Το αυτό υποστηρίζω κι εγώ και συγχρόνως λέω οτι προφανώς αυτό που εμείς οι άνθρωποι ονομάζουμε δίκαιο , διαφέρει ολοσχερώς απο αυτο του σύμπαντος.

Προσωπικά πιστεύω σε ενα σύμπαν ''καλό'' που ομως μεσα του περιλαμβάνει ολη την γκάμα της εξέλιξης. Για μενα Θεοί και δαίμονες είναι αλληγορικές έννοιες όπως τις περιγράφουμε και εικονοποιούμε.

Αυτο αντιλαμβάνομαι ως τώρα και δεν πιστεύω οτι διαθέτω καμία ενορατική ικανότητα πλην μερικων διαισθήσεων κατα καιρούς..

Καληνύχτα σε όλους

22/05/2008, 00:41:09
Το σύμπαν ούτε καλό είναι,ούτε κακό.Όταν π.χ. ο ήλιος καταστρέψει τήν γή αυτό θα είναι καλό ή κακό;.....Όχι,θα αποτελεί απλά μία εξέλιξη του σύμπαντος,ένα εξελικτικό γεγονός,έστω και άν αφανισθεί ο πλανήτης μας και όλα τα έμβια όντα{άν υπάρχουν τότε}πάνω σ'αυτόν.ΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ...

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 22/05/2008 00:44:43

22/05/2008, 10:34:50
Αγαπητέ ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ, συμφωνώ μαζί σου ότι σχεδόν ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να έχει κάποια σταθερά σημεία στην ζωή του προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει.
Άλλος θα έχει την θρησκεία του - που περιέγραψες αρκετά καλά πως λειτουργεί - άλλος ένα φιλοσοφικό σύστημα αξιών, άλλος την επιστήμη του κλπ.

Τα σταθερά αυτά σημεία θα μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για αυτόν και να τον βοηθήσουν να εξελιχθεί.
Κάποια στιγμή όμως αυτά ίσως να πάψουν να αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του και θα αρχίσουν να γίνονται τροχοπέδη για την αναζήτηση κι εξέλιξη του.
Σημαντικό λοιπόν είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο το άτομο να έχει την διάκριση να το αναγνωρίσει και να σκεφθεί ότι το καταφύγιο αυτό αρχίζει και γίνεται φυλακή, οπότε και θα πρέπει να προχωρήσει παραπέρα.
Αν μπορέσει και το κάνει, θα αναζητήσει ένα άλλο σταθερό σημείο.

Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο καταφύγιο μάλλον θα είναι "λεπτοφυέστερης δομής", κάτι ανώτερο από το προηγούμενο.
Ταυτόχρονα όμως θα είναι πιο δύσκολο για τον αναζητητή να εντοπίσει το σημείο που αυτό θα αρχίσει να μετατρέπεται σε φυλακή ώστε να προχωρήσει παραπέρα.
Οπότε κατά την διάρκεια της εξέλιξης του ο άνθρωπος ενδεχομένως να μετακινείται από τη μία σε πιο "εκλεπτυσμένα" καταφύγια αλλά από την άλλη η διαφυγή του από αυτά θα είναι πιο δύσκολη.

In anticipation of my resurrection...

22/05/2008, 11:21:42
quote:
Το σύμπαν ούτε καλό είναι,ούτε κακό.Όταν π.χ. ο ήλιος καταστρέψει τήν γή αυτό θα είναι καλό ή κακό;.....Όχι,θα αποτελεί απλά μία εξέλιξη του σύμπαντος,ένα εξελικτικό γεγονός,έστω και άν αφανισθεί ο πλανήτης μας και όλα τα έμβια όντα{άν υπάρχουν τότε}πάνω σ'αυτόν.ΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ...

Συμφωνώ, αυτό ακριβώς τονίζουμε όλοι. Και εκεί είναι που ρωτάω ...
Εμείς , κρίνουμε τι είναι η δεν είναι ηθικό αναλόγως του αν πρόσκειται η οχι σε ορισμένες αξίες μας. Αυτές εχουν να κάνουν με την έννοια του καλού και του κακού όσον αφορά το ανθρώπινο είδος γενικά και ατομικά.
Δλδ αμφιβάλλω αν θα υπήρχε όλη αυτή η κίνηση σχετικά με την καταστροφή του περιβάλλοντος αν αυτό δεν είχε καμία σχέση με την διατάραξη της δικής μας ζωής και ευτυχίας...
Αν πάλι ο φόνος δεν επέφερε τον θάνατο, αν η κλοπή δεν προκαλούσε κανένα συναίσθημα η πρόβλημα ως προς την απώλεια κλπ όλα αυτά δεν θα χαρακτηρίζονταν ανήθικα.
Οπως φαίνεται η ηθική μας είναι μια συνθήκη που εξασφαλίζει μια σχετική ''ησυχία'' η ισορροπία ωστε να είμαστε ευτυχισμένοι.
Επομένως αυτη η ηθική μας είναι ανηθικότητα με κυρίαρχο το ψέμμα.
ΛΟΓΙΚΑ συμπεράσματα.

Στο σύμπαν ομως υπάρχει ηθική και αν υπάρχει με τι μορφή αυτή εκδηλώνεται?

22/05/2008, 11:32:52
quote:
Σημαντικό λοιπόν είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο το άτομο να έχει την διάκριση να το αναγνωρίσει και να σκεφθεί ότι το καταφύγιο αυτό αρχίζει και γίνεται φυλακή, οπότε και θα πρέπει να προχωρήσει παραπέρα.

Προσωπικά, δεν μπορω να φέρω καμία αντίρρηση εδω, επειδή μέχρι τώρα αυτό παρατηρώ να γίνεται γενικώς.
Μερικές φορές αυτό το καταφύγιο γίνεται τόσο οικείο πια που παύουμε να το βλέπουμε ως τέτοιο και άρχίζει να μοιάζει με το σπίτι μας.
Ισως άλλοι το παραδεχθούν και αλλοι σπεύσουν να βεβαιώσουν οτι οι ίδιοι είναι ελεύθεροι και αυτόνομοι..

Παρ΄οτι η αφεντιά μου βράζει μεσα στο ίδιο καζάνι, υπάρχει μια δυνατή σκέψη στο μυαλό μου που φωνάζει οτι ποτέ δεν θα είναι κανείς ελεύθερος οσο αλλάζει σταθερές και σημεία. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να γίνει οσο είμαστε εν ζωή η οχι...δεν γνωρίζω αν μπορεί η σκέψη να κινήται ελέυθερα απο συνειρμούς και παρελθόν ολοκληρωτικά και χωρίς συγκέντρωση αλλά είμαι σίγουρη οτι ο ακέραιος άνθρωπος δεν αναζητά κανένα καταφύγιο..

22/05/2008, 17:20:24
Βασικά εδώ είναι ίσως που κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια...
Αν υπάρχει η δυνατότητα να καταστραφεί η γή και ότι συνεπάγεται
αυτή η πιθανότητα. Αν ότι υπάρχει γύρω μας έχει τη μορφή
τυχαίων γεγονότων που απλά υπακούουν σε κάποια
αρμονία κοσμική ή υπάρχει αυτό το Ον που λέμε Δημιουργός
και το οποίο ορίζει αυτή την πλάση και άρα ορίζει αυτή
την ηθική και λογική που διέπει τα πράγματα.
Αν αυτή η ηθική του κόσμου είναι ήδη ορισμένη κι εμείς
πρέπει να την εννοήσουμε ή αν ορίζεται συνεχώς και αλλάζει κατά το δοκούν ή ανάλογα με όποιους άλλους νόμους, που εξαρτώνται
από άλλους παράγοντες...
23/05/2008, 03:16:23
Είπε ο DYING_INCUBUS....."Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο καταφύγιο μάλλον θα είναι "λεπτοφυέστερης δομής", κάτι ανώτερο από το προηγούμενο.
Ταυτόχρονα όμως θα είναι πιο δύσκολο για τον αναζητητή να εντοπίσει το σημείο που αυτό θα αρχίσει να μετατρέπεται σε φυλακή ώστε να προχωρήσει παραπέρα.
Οπότε κατά την διάρκεια της εξέλιξης του ο άνθρωπος ενδεχομένως να μετακινείται από τη μία σε πιο "εκλεπτυσμένα" καταφύγια αλλά από την άλλη η διαφυγή του από αυτά θα είναι πιο δύσκολη.".....Ιδίως στήν τελευταία πρότασή του στέκομαι και θεωρώ ότι προκύπτει από τα γραφόμενά του ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ που έχει τεθεί στήν συζήτηση.DYING INCUBUS... ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ...

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 23/05/2008 03:17:09

23/05/2008, 10:12:39
Φίλε ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ, να ξέρεις ότι ενίοτε κοκκινίζω εύκολα...

Αγαπητή nst, πιστεύω πως ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη ροπή προς την προσωπική του ευτυχία οπότε βρίσκω λογικό το να βαφτίζουμε ως ηθικά ή ανήθικα διάφορα γεγονότα.
Δεν θα πω πως είναι ανήθικο, αυτό δηλαδή δεν είναι απαραίτητα κάτι το αρνητικό αλλά περιέχει σε ένα μεγάλο βαθμό μια ψευδαίσθηση του ανθρώπινου νου.
Στην ουσία δηλαδή οι ταμπέλες του ηθικού κι ανήθικου έρχονται όταν πλήττονται κάποια καταφύγια μας κι απειλείται αυτή η ευτυχία.

Ως άνθρωπος θεωρώ ανήθικο για τον εαυτό μου να προσπαθήσω να βλάψω τα καταφύγια των συνανθρώπων μου.
Το να μείνει ένας άνθρωπος "ξεκρέμαστος" με βίαιο τρόπο και χωρίς να έχει ξεκινήσει από μόνος του - αυτό είναι και λίγο σχετικό - την διαδικασία "μετακόμισης" από το ένα καταφύγιο στο επόμενο, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για αυτόν.
Είναι διαφορετικό το να δώσεις σε έναν συνάνθρωπο σου το ερέθισμα για να κάνει μια προσπάθεια να απαλλαγεί από κάποια φυλακή που μπορεί να τον κρατάει δέσμιο και διαφορετικό το να αναλάβεις αυθαίρετα την πρωτοβουλία να τον απαλλάξεις.
Άλλωστε, αυτό που εσύ θεωρείς φυλακή για αυτόν να είναι και μια δική σου πλάνη και μια τέτοια συμπεριφορά είναι αρκετά κοντά στην πλάνη του Μεσσία...

quote:
Στο σύμπαν ομως υπάρχει ηθική και αν υπάρχει με τι μορφή αυτή εκδηλώνεται?

Αγαπητή μου, εδώ ο άνθρωπος έχει καταστρατηγήσει την ηθική που διέπει την Φύση.
Θα μπορέσει να κατανοήσει την συμπαντική ηθική - αν αυτή είναι υπαρκτή;

Αν υπάρχει ηθική πάντως σε συμπαντικό επίπεδο, μια πιθανή αιτία είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει κατορθώσει ακόμη να βάλει το χέρι του σ' αυτό.

In anticipation of my resurrection...

23/05/2008, 16:02:45
quote:
Ως άνθρωπος θεωρώ ανήθικο για τον εαυτό μου να προσπαθήσω να βλάψω τα καταφύγια των συνανθρώπων μου.
Το να μείνει ένας άνθρωπος "ξεκρέμαστος" με βίαιο τρόπο και χωρίς να έχει ξεκινήσει από μόνος του - αυτό είναι και λίγο σχετικό - την διαδικασία "μετακόμισης" από το ένα καταφύγιο στο επόμενο, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για αυτόν.

Εχεις απολύτο δίκιο, εκτός αυτού δεν νομίζω οτι εχουμε καμία δουλειά με το μυαλό των άλλων ανθρώπων.
Πιστεύω οτι αυτό που προέχει και είναι σημαντικό για εμας , είναι η ανεύρεση του δικού μας εαυτού και οτι φέρει αυτός μαζί του.
Γι αυτό και όσον αφορά εμένα συνομιλώ σχετικά με αυτά τα ζητήματα , μόνο με αυτούς που ''πανε γυρεύοντας''....κατα τα άλλα ούτε στα παιδιά μας δεν εχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε. Είτε γκρεμίζει κανείς , είτε χτίζει καταφύγεια ....αν είναι για άλλους.... παραμένει ανήθικο.

quote:
Αν υπάρχει ηθική πάντως σε συμπαντικό επίπεδο, μια πιθανή αιτία είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει κατορθώσει ακόμη να βάλει το χέρι του σ' αυτό.

ΣΟΦΟ ...πολύ σωστό....

eidosΜέλος
23/05/2008, 21:26:34
ηθικώτατον το να καταλώνετε κάποιος σε αβρότητες και φιλοφροσύνες...

ανηθικώτατον το να είναι κάποιος μια μικρή χαραμάδα στην πόρτα, και ωστοσω να νομίζει εαυτόν, άνοιγμα του παντός...

λοιπόν, όσο απέχετε από τη ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ της ηθικής... ...απλά θα φιλοφρονείτε αλλήλους, και θα το κάνετε να μοιάζει αυτό ηθικό, και ας είναι ανήθικο...

Edited by - eidos on 23/05/2008 21:33:31

24/05/2008, 00:35:47
quote:
Unseen -Ή πιστεύει κανείς σε ένα σύμπαν κατ' ουσίαν “καλό”, το οποίο δεν περιλαμβάνει έκπτωτους κόσμους, αλλά είναι όλο “καλό” (ακόμη κι όταν φαίνεται πως δεν είναι) ή πιστεύει σε ένα μερικά καλό σύμπαν όπου υφίστανται έκπτωτοι (και άρα κακοί) κόσμοι και όπου δημιουργείται η ανάγκη να υπάρχουν πλάσματα όπως οι άγγελοι ή οι δαίμονες έτσι όπως τους εννοεί ο πολύς κόσμος...

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που γράφεις Unseen .

Υπάρχει ένα απόσπασμα από έναν γνωστό μας φιλόσοφο που του άρεσε να παίζει πολύ με τα «αντίθετα», που αναφέρει ότι … «Για τον Θεό όλα είναι ωραία και αγαθά και δίκαια, ενώ οι άνθρωποι άλλα τα θεωρούν άδικα και άλλα δίκαια»

Βέβαια στο όνομα Θεός ο καθένας μας μπορεί να βάλει ότι του ταιριάζει καλύτερα αφού έτσι και αλλιώς το καλό και το κακό, ειδικά όταν το αποδίδουμε σε θεϊκούς ή συμπαντικούς νόμους, δεν παύει να είναι δικές μας ανθρωποκεντρικές ιδιότητες ….

quote:
Dying_Incubus - Τα σταθερά αυτά σημεία θα μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για αυτόν και να τον βοηθήσουν να εξελιχθεί.
Κάποια στιγμή όμως αυτά ίσως να πάψουν να αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του και θα αρχίσουν να γίνονται τροχοπέδη για την αναζήτηση κι εξέλιξη του…….. Σημαντικό λοιπόν είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο το άτομο να έχει την διάκριση να το αναγνωρίσει και να σκεφθεί ότι το καταφύγιο αυτό αρχίζει και γίνεται φυλακή, οπότε και θα πρέπει να προχωρήσει παραπέρα.

Από την άλλη όμως φίλε μου D. Incubus ο όρος καταφύγιο όπως το εκλαμβάνω εγώ, δεν παύει να είναι παρά ένα κατάλυμα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος για να προφυλάσσεται από τον ίδιο του τον εαυτό του ….

Θέλοντας και μη, αυτό το κατάλυμα θα γίνει όπως αναφέρεις και εσύ, μια επιχρυσωμένη φυλακή, μια στασιμότητα μέσα στην προσωπική εξέλιξη του καθενός μας, που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο για το τον αναζητητή να αντιληφθεί ότι όσο αυτή η λάμψη σαγηνεύει τα μάτια του, άλλο τόσο τυφλώνει τον Νου του .

Ίσως τελικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίσει ο κάθε άνθρωπος/αναζητητής, είναι πως δεν υπάρχουν σταθερά σημεία και καταφύγια, αλλά ένας συνεχής δρόμος εξέλιξης και επίγνωσης της «ανάγκης» μας .

24/05/2008, 06:37:52
quote:

ηθικώτατον το να καταλώνετε κάποιος σε αβρότητες και φιλοφροσύνες...

ανηθικώτατον το να είναι κάποιος μια μικρή χαραμάδα στην πόρτα, και ωστοσω να νομίζει εαυτόν, άνοιγμα του παντός...

λοιπόν, όσο απέχετε από τη ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ της ηθικής... ...απλά θα φιλοφρονείτε αλλήλους, και θα το κάνετε να μοιάζει αυτό ηθικό, και ας είναι ανήθικο...

Edited by - eidos on 23/05/2008 21:33:31

ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ; ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ;
24/05/2008, 06:48:37
EIDOS.......Ιδίως μετά από την συμφωνία που όλοι κάναμε,για μή περαιτέρω εκτροπή του θέματος και που όλοι σεβαστήκαμε,άνθρωποι σάν τούς:NST,ELO,GALEX και τον DYING_INCUBUS,ανεβασαν τόσο ψηλά το επίπεδο της συζήτησης,που εγώ πραγματικά απολαμβάνω τα γραφόμενά τους{και άν προσέξεις δέν συμφωνούμε σε όλα}.Πιστεύω ακράδαντα ότι τώρα γίνεται ένας υγειέστατος διάλογος,πραγματικός και με σωστό τρόπο αντιπαράθεσης.Μήν τόν χαλάς.
24/05/2008, 07:18:42
Είπες ELO...:"Από την άλλη όμως φίλε μου D. Incubus ο όρος καταφύγιο όπως το εκλαμβάνω εγώ, δεν παύει να είναι παρά ένα κατάλυμα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος για να προφυλάσσεται από τον ίδιο του τον εαυτό του ….

Θέλοντας και μη, αυτό το κατάλυμα θα γίνει όπως αναφέρεις και εσύ, μια επιχρυσωμένη φυλακή, μια στασιμότητα μέσα στην προσωπική εξέλιξη του καθενός μας, που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο για το τον αναζητητή να αντιληφθεί ότι όσο αυτή η λάμψη σαγηνεύει τα μάτια του, άλλο τόσο τυφλώνει τον Νου του .

Ίσως τελικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίσει ο κάθε άνθρωπος/αναζητητής, είναι πως δεν υπάρχουν σταθερά σημεία και καταφύγια, αλλά ένας συνεχής δρόμος εξέλιξης και επίγνωσης της «ανάγκης» μας .
"...Δέν νομίζω ότι διαφέρεις από αυτό που ενοεί ο DYING_INCUBUS.Εμένα η τοποθέτησή σας μου φαίνεται παρόμοια.Δέν νομίζω ότι ο D.I. αγνοεί αυτό που αναφέρεις περί "τεχνητών" καταφυγίων και περί συνεχούς δρόμου εξέλιξης.Αλλά όπως και αυτός,έτσι και εγώ ποτέ δέν θα θελήσω να "βγάλω" βιαίως έναν άνθρωπο από το "καταφύγιό του",όποιο και να είναι αυτό,ούτε εσύ φαντάζομαι.Άν βέβαια ο ίδιος θελήσει να συνομηλήσει μαζί μου σε επίπεδο διαφορετικό από τα τετρημένα,τότε θα αναφέρω αυτά που εγώ θεωρώ και νοώ,ασχέτως άν αυτά "θίξουν" το καταφύγιότου,αφού βεβαίως έχω εκτιμήσει τίς "αντοχές" του{ψυχικές-διανοητικές}.

24/05/2008, 07:27:33
Διάβασες θεωρώ αυτά που ανέφερα περί μυστικισμού και θρησκειών.Αυτά που λέω εκεί π.χ. δέν θα τα αναφέρω με επιμονή,σε άτομα,τα οποία κρίνω ότι δέν είναι έτοιμα να τα δεχθούν και γνωρίζω ότι αυτά τα καταφύγια είναι σημαντικά γιά τήν ψυχική τους ισορροπία.