- ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
όσο ο ΚΑΙΣΑΡΟΠΑΠΙΣΜΟΣ (που κληρονομήσανε απο την Κωνσταντίνεια απάτη) υπάρχει...φως ΔΕΝ βλέπω.
Βέβαια, με τον καιρό πέφτουνε οι μάσκες, αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Εχουμε δρόμο μπροστά μας...
ΤΟΥΣ ΖΥΓΟΥΣ ΛΥΣΑΤΕ λοιπόν.
quote:
...Φίλε hrismig κρατούσες κάποιο επίπεδο στη συζήτηση μέχρι τώρα. Αν έχεις κάτι να πεις πες το. Επιχειρηματολογείς με εκφράσεις του στυλ: "Τα λόγια σου είναι...ΠΟΙΗΜΑ!!!" ή "Μην του λες τέτοια του Schwabe βρε... Θα αρχίσει να πηγαίνει εκκλησία!!!";;
το πρώτο...ήταν για τον "poet" φίλε μου...δεν ήταν ειρωνία...το διώρθωσα αν κοιτάξεις πιο πάνω.
Το δεύτερο είναι χιούμορ! Απλό, αγνό, φιλικό ΧΙΟΥΜΟΡ!
Πάντως εσύ συνέχισε...είσαι από τους λίγους σοβαρούς εδώ μέσα...
φιλικά hrismig.
Στο πλαίσιο αυτό και το αγνό, απλό και φιλικό χιούμορ όπως λες, μπορεί πολύ εύκολα να παρερμηνευθεί ή παρεξηγηθεί. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να παραθέτουμε την άποψή μας πάνω στο θέμα του topic (στο πλαίσιο του δυνατού βέβαια).
Προφανώς το ανωτέρω δεν έχει σχέση με το προς εξέταση θέμα, αλλά γράφεται προς επίλυση πιθανών παρεξηγήσεων.
Συγγνώμη για την ενόχληση
Με εκτίμηση
--Je^3--
..."follow me" the wise man said, but he walked behind...
Θεωρώ απαράδεκτα σχόλια τύπου: "κάτι ήξερε ο Χίτλερ" κτλ. Δεν θυμάμαι ακριβώς τί γράφτηκε. Και οι Εβραίοι άνθρωποι είναι και εγώ δεν έχω κάτι μαζί τους σαν λαός, όπως δεν έχω και με κανέναν άλλο λαό, έθνος κτλ. Το σωστό κατά τη γνώμη μου είναι να αντιμετωπίζεις κάποιον μεμονωμένα με βάση το τί είναι σαν άνθρωπος και σα χαρακτήρας και όχι με την καταγωγή, την πίστη, την εθνικότητα, το χρώμα, το φύλο, την ηλικία, κτλ.
Τα σχόλια που θέλω να κάνω, ας μην ληφθούν σαν τη δική μου άποψη, απλά σαν προβληματισμοί.
quote:
ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗ ΓΗ ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΜΑΣ
quote:
ΟΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Κάποιος είχε πει: "Πιστεύετε σε έναν Θεό της Αγάπης. Αν ο Θεός αυτός άφησε να σταύρωσουν τον Υιό του, τρέμω στη σκέψη του τί θα κάνει σε εσάς." (τα λόγια αποδίδουν το νόημα, γιατί δεν τα θυμάμαι ακριβώς)
quote:
Και ενταξη μπορει καποιος να πει μου αρκει η δυναμη μου για να ανταπεξελθω στισ δυσκολιες τα τοσα θαυματα που εγιναν ρε παιδια πως τα εξηγειτε????
Ναι, αλλά θαύματα γίνονται και σε ανθρώπους που δεν πιστεύουν ή πιστεύουν σε άλλες θρησκείες.
Συμφωνώ με αυτόν που είπε ότι οι θρησκείες δημιουργήθηκαν για να καλύψουν κάποιες ανάγκες του ανθρώπου. Και με τον παραλληλισμό του χάρτη. Πολύ πετυχημένο τον βρίσκω.
Για μένα ο ισχυρισμός ότι μια θρησκεία κατέχει τη μόνη αλήθεια, είναι από μόνος του ύποπτος και με απωθεί. Βλέπω τις θρησκείες σαν διαφορετικούς δρόμους για "κάτι". Όμως δρόμοι για το ίδιο "κάτι" υπάρχουν και πέραν των θρησκειών. Κρατάω το καλύτερο που έχουν να δώσουν και σίγουρα αυτό που μου ταιριάζει και προχωράω.
Σημασία έχει να αγαπάς, να σέβεσαι, να κατανοείς και να ανέχεσαι πρώτα εσένα και έπειτα τους άλλους. Εξάλλου αν δεν αγαπάς και δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, δεν μπορείς να αγαπήσεις και σεβαστείς τους άλλους και πόσο μάλλον να τους κατανοήσεις και να ανεχτείς τη διαφορετικότητά τους. Όμως αυτά πρέπει να τα κάνεις όχι γιατί προσβλέπεις σε κάποια επιβράβευση σε μια άλλη ζωή ή γιατί φοβάσαι μια τιμωρία. Για μένα αυτό στερεί την πράξη από νοήμα. Σημασία έχει να το κάνεις γιατί είσαι άνθρωπος. Όλα τα άλλα για μένα είναι ψιλά γράμματα.
For my life
Still ahead
Pity me...
Edited by - Steppenwolf on 27/11/2003 16:58:29
quote:
Φίλοι του αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος σας χαιρετώ.
Να μια φορά φίλε Schwabe, που συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Μα θέλω να ρωτήσω τον φίλο/η Poet, πως και που ανακάλυψε την Ευαγγελική αλήθεια;
Έχει μεγάλη σημασία για τα λόγια του μέλους Poet....
Αν προήρθαν από μια αίρεση του νεοιουδαϊσμού ή όχι. Γιατί φευγοντας από την όποια "πλάνη" και φορώντας στο πνεύμα σου μια άλλη, πάλη εγκλωβίζεις την νόηση σε μιά φυλακή.
Σας χαιρετώ.
Φίλε zezberg
Κατ'αρχάς να με συγχωράς που δεν απάντησα νωρίτερα στο μήνυμα σου, μα μου διέφυγε εντελώς η ερώτησή σου.
Στο θέμα μας λοιπόν, όχι δεν ανήκω σε καμμία Χριστιανική αίρεση. Να σου ξεκαθαρίσω λοιπόν πως είμαι Χριστιανός που έχει ως προϊστάμενο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (καθ'όσον ανήκω και εγώ στις νέες χώρες).
Ρωτάς πως και πού ανακάλυψα την Ευαγγελική αλήθεια. Μεγάλη κουβέντα λές. Ευαγγελική αλήθεια νομίζω ουδείς μπορεί να ανακαλύψει. Θεωρώ ως αλήθεια μόνο το Θεό, τον οποίο "ουδείς πώποτε εώρακε" μάλιστα ούτε καν τον πλησίασε τόσο ώστε να τον "ανακαλύψεϊ" ή να τον "κατανοήσει" ο Θεός απλά ήταν, είναι και θα είναι ...
Δεν μπορούμε να χωρέσουμε στο μυαλό μας που ακόμα και η φαντασία του έχει τα όρια της, την περατότητά της τον Θεό που είναι απέραντος και ακατάληπτος, επομένως φίλε, η αλήθεια δεν γίνεται καταληπτή ... ποτέ.
Επίσης λάβε εδώ δεδομένο ότι ως άνθρωποι, υπακούουμε σε κάποιους φυσικούς νόμους, δηλαδή βλέπουμε όχι τα πάντα αλλά μόνο ότι είναι μέσα στο συγκεκριμμένο εύρος του μήκους κύματος που γίνεται αντιληπτό από τα μάτια μας, δεν βλέπουμε για παράδειγμα τις υπέρυθρες ακτίνες, επίσης ακούμε μόνο στο συγκεκριμένο διάστημα συχνοτήτων που αντιλαμβάνονται τα αυτιά μας, δεν ακούμε για παράδειγμα υπέρηχους ή υπόηχους. Τέλος πάντων, γίνεται αντιληπτό σε εμάς μόνο ένα μικρό κομμάτι του όλου και μάλιστα πολλές φορές και αυτό το εύρος ποικίλει από άτομο σε άτομο.
Συγκεντρώνοντας λίγο τη σκέψη μας, ως άνθρωποι έχουμε πέντε φυσικές αισθήσεις με τις οποίες μπορούμε να δεχόμαστε ερεθίσματα από το περιβάλλον μας. Πιθανότατα να υπάρχουν πολλές ακόμα αισθήσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε για να καταλαβαίνουμε άλλα ζητήματα, όπως ο μαγνητισμός, η βαρυτική έλξη κλπ, αλλά και από αυτές τις αισθήσεις που έχουμε, δεχόμαστε ερεθίσματα πάντα μόνο σε ένα συγκεκριμμένο εύρος τιμών, και το εύρος αυτό είναι απειροελάχιστο, καθόσον αν το τοποθετήσουμε το εύρος αυτό σε έναν άξονα και πάρουμε ένα τμήμα του από το α στο βήτα, απο το α και αριστερά υπάρχουν άπειρες τιμές, από το β και δεξιά υπάρχουν επίσης άπειρες τιμές.
Πιστεύω λοιπόν πως έχεις καταλάβει πόσο ανόητος θα ήμουν άν έλεγα ότι ανακάλυψα την αλήθεια. Την αλήθεια δεν μπορούμε να την ανακαλύψουμε, δυνητικά τουλάχιστον αυτό δεν είναι εφικτό. Ποτέ από το μέρος δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το όλον. Πάρε για παράδειγμα μιά ψηφιακή φωτογραφία. Πάρε το μικρότερο κομματάκι της, που είναι ένα pixel. Έστω λοιπόν ότι διάλεξες ένα pixel που είναι πράσινο. Αν έχεις σαν δεδομένο μόνο αυτό το pixel, τότε μπορείς να πείς ότι όλα τα pixel είναι πράσινα, άρα όλη η φωτογραφία είναι μιά μεγάλη πρασινάδα. Αντίστοιχα σκέψου τι υποθέσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε άν είχαμε 2 pixel πράσινα ή ... προσάρμοσέ το το ερώτημα όπως εσύ θέλεις. Αυτό λοιπόν που πιστεύω είναι ότι "Η αλήθεια" μας ανακάλυψε, όχι εμείς την αλήθεια. Αυτή είναι και η λογική εξήγηση που δίνω στην έλευση του Χριστού στη γή και σ'αυτό ικανοποιείται το πνεύμα μου.
Πάρα πολλές φορές νοιώθω εγκλωβισμένος, ξέρεις υπάρχει μιά ολόκληρη φιλολογία περί της εξόδου από τον παράδεισο, οι παλιοί ασκητές της Νιτρίας έλεγαν, αλλά και στην υμνολογία της εκκλησίας συναντάται τη μεγάλη τεσσαρακοστή, ότι ο Αδάμ είναι εξόριστος από τον παράδεισο. Αυτή λοιπόν φίλε μου την εξορία, ή ίσως μέρος αυτής, την νοιώθω και εγώ κατά καιρούς. Σκέφτομαι το θέμα μιά από την πλευρά της επιστήμης, μιά από την πλευρά της θεολογίας, όπως και να το δώ βλέπω ότι είμαστε φυλακισμένοι να ζούμε πάνω σε έναν πλανήτη. Φαντάσου λέει ότι μπορούμε να επιβιώνουμε χωρίς ατμόσφαιρα, για παράδειγμα με σκοτεινή ύλη του διαστήματος. Δεν θα μπορούσαμε να κάναμε βόλτες από πλανήτη σε πλανήτη και από αστέρι σε αστέρι; Δεν είναι αυτό που ζούμε τώρα σαφώς υποδεέστερο αυτού που θα μπορούσαμε να ζούμε; Να πετάμε για παράδειγμα στο διάστημα. Δεν είναι αυτό μιά φυλακή;
Έπειτα, το ότι μπορούμε να είμαστε στον χώρο μόνο σε ένα σημείο κάθε φορά, ενώ χωροχρονικά θα μπορούσαμε να είμασταν σε πολλά σημεία, αν μάλιστα δεχτούμε και ως σωστή τη θεωρία της στρέβλωσης του χωροχρόνου θα μπορούσαμε να είμασταν σε πολλά σημεία ταυτόχρονα (βλέπε Άγιοι, Άγγελοι κλπ.) δεν είναι αυτό ένας περιορισμός, δεν είναι αυτό μιά φυλακή;
Ποιά αλήθεια λοιπόν φίλε μου θα μπορούσα να έχω ανακαλύψει άν πάρεις όλα τα παραπάω υπ'όψιν σου, αλλά και άλλα παρόμοια που είναι πάρα πολλά;
Η αλήθεια λοιπόν που εμείς κατανοούμε, η οποία είναι σύνθεση της γνώσης μας, της μνήμης μας, της φαντασίας μας, των αισθήσεων μας, των επιθυμιών μας και των κόμπλεξ μας, νομίζω ότι είναι εντελώς υποκειμενική, αλλάζει δέ κάθε στιγμή, αφού κάθε στιγμή αλλάζουν κάποιοι ή όλοι οι παράγοντες που την διαμορφώνουν.
Από την άλλη μεριά υπάρχει η μοναδική "αλήθεια" που είναι ο ίδιος ο Θεός. Αυτή η μοναδική αλήθεια λοιπόν, η οποία λειτουργεί είτε εντός φυσικών νόμων, γνωστών ή αγνώστων, είτε εκτός, για κάποιους λόγους που ο ίδιος ο Θεός γνωρίζει, έρχεται και επεμβαίνει και στη δική μας προσωπική αλήθεια, και ένας προσφιλής τρόπος είναι το βίωμα. Η ανακάλυψη μου λοιπόν φίλε μου, είναι ότι η αλήθεια δεν γνωρίζεται, δεν περιέχεται, δεν περικλείεται, δεν αποκτιέται, αλλά βιώνεται. Αυτός πιστεύω ήταν και ο λόγος έλευσης του Χριστού στη γή. Να δείξει πως μπορούμε να τη ζούμε αυτή την αλήθεια, να "κοινωνούμε με αυτήν", γι' αυτό έλεγε και ξανάλεγε "εγώ ειμί η αλήθεια", "εγώ ειμί η οδός", "εγώ ειμί η ζωή". Κομμάτι λοιπόν αυτής της πραγματικής αλήθειας νομίζω ότι είχα την χαρά να γνωρίσω και η αιτία ήταν μιά επίσκεψη τουριστικής φύσεως στο Άγιον Όρος.
Πόση χαρά και πόση χάρη δεν έλαβα από τότε, σε στιγμές που να λές "καί πόθεν μοι τούτο"; Από πού μούρθε τώρα αυτό;
Δεν ξέρω αν έχεις πάει ή όχι, αλλά για μένα ήταν η προσωπική μου αποκάλυψη κάπου στο Μάϊο του 1984. Έκτοτε πήγα 62 φορές αν δεν κάνω λάθος στο μέτρημα, ... αλλά και έκτοτε ... κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα.
Ελπίζω να σε διαφώτισα λίγο με την απάντηση μου.
Καλή Χρονιά
(Αν και κάθε στιγμή αρχίζει μιά καινούργια χρονιά, εξαρτάται από που αρχίζεις να μετράς την αρχή της τροχιάς της γής !!!)
![]()
Και, αν και το έχω ξαναπεί, ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΙΩΠΑ!
Το ίδιο ακριβώς άτομο εάν είχε μεγαλώσει π.χ. στο Ιράν θα μίλαγε με τον ίδιο θερμό αλλά και συνάμα στοργικό λόγο για τον δικό του τον "Θεό". Για τον "Θεό" που του είπανε ότι θα έχει στη ζωή του και θα τον φωτίζει στο σκοτάδι και την συναλλαγή με αυτό.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή του εξελληνισμένου ιουδαϊκού δόγματος, έχει βέβαια και κάποια στοιχεία (ένεκα υφαρπαγμένου "υλικού") τα οποία να ανταποκρίνονται και στην ιδιοσυγκρασία του έλληνα. Της Ελληνικής Σοφίας.
Το θέμα απλά είναι ότι ουσιαστικά αποδεχόμενος το μερικώς μεταλλαγμένο ιουδαϊκό δόγμα, αφήνει εναν ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ του μισελληνισμού στο πλαϊ του.
Και αυτό το "πλαϊ" του, είναι μέσα στο μυαλό του.
Μια ματιά στην διαδρομή της ιστορίας ξεκαθαρίζει τον παραλογισμό.
Πάντα αυστηρά προσωπικές μου απόψεις...
- Πρώτα θα σου πώ ότι άστοχα λές "έχοντας ως υποβολέα τα όσα του έχουνε απο μικρό μάθει" διότι δεν με γνωρίζεις και δεν μπορείς να εκφράζεις άποψη για το τί έχω μάθει από μικρός και πως ήμουνα μέχρι το '84.
- Στην ίδια πρόταση λές "σχετικά για εναν Κόσμο που σιωπά". Εδώ δεν θα σε κατηγορήσω, απλά να σου πώ ότι δεν υπάρχει τίποτα πιό δραστικό και πιό επαναστατικό στον κόσμο από το να παλεύεις διαρκώς με τον εσωτερικό σου εαυτό, με τους λογισμούς σου, με τις επιθυμίες σου, με τα κολλήματά σου, με τα πάθη σου, όπως δεν υπάρχει τίποτα πιό αδρανές από το να είσαι βολεμένος και να έχεις ήδη συνθηκολογήσει μέσα σου. Και για να σε προλάβω, σου λέω ότι αυτή η πάλη είναι απαραίτητη, γιατί το βόλεμα έχει τεράστιο δυναμικό και είναι πολύ γλυκό το ρημάδι.
- Παρακάτω λές "Το ίδιο ακριβώς άτομο εάν είχε μεγαλώσει π.χ. στο Ιράν θα μίλαγε με τον ίδιο θερμό αλλά και συνάμα στοργικό λόγο για τον δικό του τον "Θεό". Για τον "Θεό" που του είπανε ότι θα έχει στη ζωή του και θα τον φωτίζει στο σκοτάδι και την συναλλαγή με αυτό". Εδώ δεν θα σου πώ τη γνώμη μου, τι δηλαδή θα έκανα άν είχα γεννηθεί στο Ιράν, πιστεύω όμως ότι το πνεύμα του ανθρώπου είναι το ίδιο ανήσυχο, αλλάζει μονάχα το εξωτερικό του που είναι η γνώση, όχι η ίδια η λειτουργία του πνεύματος. Αυτό που δείχνεις να μην έχεις καταλάβει μέχρι τώρα από τα μηνύματά μου είναι ότι σε σχέση με εμάς ο Θεός είναι custom (όχι με την έννοια του έθιμου, αλλά με την έννοια της πληροφορικής) δηλαδή ο κάθε ένας κόβει και ράβει έναν Θεό στα μέτρα του. Έτσι και αλλιώς όμως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, για τους λόγους που έχω εξηγήσει παραπάνω. Πρέπει λοιπόν να καταλάβεις ότι δεν είναι πρόθεση μου να παρουσιάσω και να προωθήσω την δική μου customia, ούτε έχω λόγο να την υποστηρίξω, γνωρίζοντας ότι έτσι ή αλλιώς διαφορετική θα είναι στον άλλον.
- Παρακάτω λές "Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή του εξελληνισμένου ιουδαϊκού δόγματος, έχει βέβαια και κάποια στοιχεία (ένεκα υφαρπαγμένου "υλικού") τα οποία να ανταποκρίνονται και στην ιδιοσυγκρασία του έλληνα. Της Ελληνικής Σοφίας." Εδώ δεν έχω να σου πώ τίποτα περί του "εξελληνισμένου ιουδαϊκού δόγματος" από τα μηνύματά σου δείχνεις ότι σε εκφράζει αυτό, αδιάφορο κατά πόσο είναι σωστό ή λάθος, είναι δικό σου θέμα, και αφού σε καλύπτει εσένα να το χρησιμοποιείς εμένα με περισσεύει, (προσωπικά με το ιουδαιοχριστιανός μειδιώ), μου κάνει εντύπωση αυτό που λές ιδιοσυγκρασία του Έλληνα που σημαίνει ότι δέχεσαι ότι ο Έλληνας έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, αυτό δεν το περίμενα από εσένα.
- Τα υπόλοιπα συμπεράσματα περί δουρείου ίππου και μισελληνισμού τα βρίσκω λίγο ασύνδετα, και εν πάσει περιπτώσει τόσο καιρό προσπαθώ να καταλάβω το πνεύμα σου που βλέπω ότι ενώ έχει δυναμικό, τείνει να αυτοεπαναλαμβάνεται επικίνδυνα. Πάντως ελπίδα υπάρχει ... τουλάχιστον αφήνεις παράθυρο ανοιχτό με το "Πάντα αυστηρά προσωπικές μου απόψεις...", εδώ ναί, είσαι Έλληνας!!!
Νάσαι καλά και Καλή Χρονιά
quote:
απλά να σου πώ ότι δεν υπάρχει τίποτα πιό δραστικό και πιό επαναστατικό στον κόσμο από το να παλεύεις διαρκώς με τον εσωτερικό σου εαυτό
Συγχαρητήρια......καιρό είχα να δω κάτι σπουδαίο....
quote:
Τα υπόλοιπα συμπεράσματα περί δουρείου ίππου και μισελληνισμού τα βρίσκω λίγο ασύνδετα
poet
Και γω με τη σειρα μου αναρωτιεμαι...
Ποτε, στο διαβα της ιστοριας και σε στιγμες μεγαλης κρισης του Ελληνισμου, το εκαστοτε ιερατειο ειχε πατριωτικη σταση;
Δεν αναφερομαι μονο στα χριστιανικα ιερατεια, αλλα σε ΟΛΑ τα ιερατεια...
Απο τον υπουλο και υποπτο μειοδοτικο ρολο του Δελφικου ιερατειου στα χρονια των Περσικων πολεμων, μεχρι τα χρονια της αλωσης, της επαναστασης του '21, της κατοχης κλπ, ποτε ΔΕΝ συνταχθηκε με τον αντιπαλο το καθε ιερατειο και ποτε ΔΕΝ αφορισε τα πατριωτικα κινηματα και τους Ηρωες επαναστατες;
Γιατι η ιστορια ΑΛΛΑ μας διδασκει...
Γιατι η ιστορια, αποδεικνυει αναμφιβολλα οτι τα εκαστοτε ιερατεια, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ επαιξαν το ρολο του δουρειου ιππου και σε καθε κριση του Ελληνισμου, δυστυχως διαπνεονταν απο μισελληνισμο...
Κι ας μην αναφερθω στο ρολο των δογματων εναντια στα βασικα δικαιωματα του ανθρωπου...
Κατα δεύτερον, Πασχάλη, ξέρεις πόσα ερωτήματα θέτεις τώρα ;
Μάλιστα δε ερωτήματα που χιλιετίες δεν έχουν απαντηθεί. Το ύφος όμως της γραφής σου, αφήνει να εννοηθεί ότι υποκρύπτεται μιά διαρκής συνομοτική πλεκτάνη οποιασδήποτε μορφής ιεραρχείου εις βάρος του Ελληνισμού.
Εδώ λοιπόν το πρώτο πράγμα που πρέπει να απαντήσουμε είναι εάν οι θρησκείες είναι εθνικές, κρατικές ή υπερεθνικές, οικουμενικές. Αφού λοιπόν δώσουμε απάντηση σε αυτό το θέμα, που σου θυμίζω ότι είναι η ουσία της διαφωνίας Βαρθολομαίου - Χριστόδουλου, που δεν την έχουν δώσει οι άμεσα εμπλεκόμενοι για αιώνες, προφανώς ορμώμενοι από συμφέροντα, αυτοκαταργούμενοι, με βάση αυτήν την απάντηση θα πρέπει να εξετάσουμε και τον ρόλο του ιερατείου.
Αν η απάντησή μας είναι ότι η θρησκεία είναι υπερεθνική, τότε θα πρέπει να αφορίσουμε τα εκάστοτε ιεραρχεία που εμπλέχτηκαν σε πολέμους, ευλόγησαν όπλα, έκαναν αγώνες εθνικούς, και έχυσαν αίμα.
Αν η απάντηση μας είναι ότι η θρησκεία είναι υπόθεση εθνική, τότε θα πρέπει να αφορίσουμε τα εκάστοτε ιεραρχεία που αποστασιοποιήθηκαν από εθνικούς αγώνες.
Λοιπόν, είτε έτσι είτε αλλιώς ο κάθε κριτής των ιεραρχείων έχει το λόγο του στο να τα κατηγορεί.
Θα σε πάω όμως λίγο πιό μπροστά από αυτό το σοφιστικό δίλημμα.
Οι εκάστοτε θρησκείες κηρύσσουν την κοσμοθεωρία τους. Οι κοσμοθεωρίες αυτές περιλαμβάνουν μιά σειρά οδηγιών, νόμων και κανόνων, περί του πώς πρέπει να ζεί ο άνθρωπος. Βέβαια αυτά όλα είναι γενικά, ισχύουν τα ίδια για όλους και προπαντός είναι ιδεατά. Αυτό λοιπόν που δεν λέει καμμία θρησκεία, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε "πιστός" "διαπραγματεύεται" με αυτά. Εδώ χρειάζεται νομίζω παράδειγμα. Ο Χριστιανισμός λέει "αν σε ραπίσουν στο ένα σου μάγουλο, γύρισε και το άλλο", δεν λέει όμως πως μόλις σε ραπίσουν θα εγερθεί όλη η ύπαρξη και θα ξεσηκωθεί το μέσα σου, δεν λέει πως θα σε καταλάβει τεράστιο πάθος ανταπάντησης, ή ακόμα ακόμα και θα σου βγούν και τα ένστικτα της αυτοπροστασίας, πρόσεξε, δεν λέει "σήκω φύγε", να ικανοποιούσε ίσως το ένστικτο της αυτοπροστασίας, λέει "γύρνα και από την άλλη μεριά", δηλαδή μιλάμε για ανθρωπίνως δύσκολα έως αδύνατα πραγματοποιήσιμο. Αυτό λοιπόν που θέλω να πώ είναι ότι εντάξει, τα δόγματα υπάρχουν, αλλά ο τρόπος συνδιαλλαγής με το δόγμα είναι εντελώς προσωπικός για τον κάθε ένα.
Έτσι λοιπόν μπορούμε να κατανοήσουμε και γιατί τουλάχιστον στην Χριστιανική ιστορία υπήρξαν οι μάρτυρες, που δεν δεχθήκαν να προσκυνήσουν "θεούς αλλοτρίους", υπήρχαν όμως και πάρα πολλοί που δεχθήκαν και προσκυνήσαν. Υπήρχαν πολλοί που δεν εξισλαμίσθηκαν τον καιρό της Τουρκοκρατίας, και υπήρχαν ακόμα πιό πολλοί που εξισλαμίσθηκαν. Εμείς βέβαια έχουμε το δικαίωμα να τιμάμε αυτούς που τιμήσαν την πίστη τους, δεν έχουμε όμως δικαίωμα να κρίνουμε αυτούς που αλλαξοπίστησαν, γιατί και εμείς δεν ξέρουμε τι θα κάναμε άν είμασταν στη θέση τους.
Με το ίδιο λοιπόν πνεύμα φίλε μου, έχουμε δικαίωμα να τιμούμε τους κατα καιρούς ιεράρχες που αποδείχθηκαν αντάξιοι της θέσης τους και του ρόλου τους, δεν έχουμε όμως δικαίωμα να αφορίζουμε τον οποιονδήποτε, πολλές φορές μη εξετάζοντας καν στοιχεία, ή κάμνοντας ανεπίτρεπτες γενικεύσεις του στύλ, ο τάδε Δεσπότης ήταν χουντικός, άρα όλοι οι Δεσποτάδες είναι χουντικοί ή όλη η εκκλησία είναι χουντικοί (παράδειγμα φέρνω, μην κολλήσεις σ'αυτό).
Νά'σαι καλά
Τα μεγαλύτερα μυστήρια (εκείνα που οδηγούν στην ουσιώδη γνώση και άρα στη δύναμη) δεν χρειάζεται να παραμείνουν ‘σκοτεινά’ και αφανή για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο του ενδιαφέροντος. Αρκεί απλά να τοποθετηθούν σε όσο το δυνατόν πιο εμφανή θέση, να θεωρηθούν ως κάτι απλά συμβατό και αναμενόμενο και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, να μην συγκεντρώνουν την προσοχή μεγάλης μερίδας του κοινού, θα έχει επιτευχθεί. Όπως είναι γνωστόν η ουσία της ‘δύναμης’ βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξης και όσο βαθύτερα στρώματα της συνείδησης ‘αφυπνίζουμε’ τόσο αυξάνεται και η ένταση της . Εδώ θα αναφερθώ σε ένα άκρως μυστήριο (για τα δικά μου προσωπικά κριτήρια πάντα) ζήτημα που είναι αποτέλεσμα και αιτία μαζί μιας τέτοιας ‘δύναμης’.
Το ζήτημα με τα καπάκια στους δρόμους των ελληνικών πόλεων που φέρουν διάφορους μυστικιστικούς – απόκρυφους συμβολισμούς, θίχτηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό με την τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Μπαλάνου : Μυστήρια της Ελλάδος, στην τότε Ερτ2, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Στην παρούσα φάση θα αναφερθώ στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι το ζήτημα ως μια μορφή εισαγωγής όπως και, περιληπτικά, στις έρευνες των συγγραφέων που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με όλο θέμα, με κριτήριο πάντα την σοβαρότητα και την επισταμένη προσπάθεια για εύρεση της όποιας ‘αλήθειας’.
Τα συγκεκριμένα καπάκια, λοιπόν, σπάνια προσελκύουν το ενδιαφέρον των περαστικών. Οι πιο πολλοί συνήθως εκπλήσσονται όταν πληροφορούνται την ύπαρξή τους, ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουν περάσει χιλιάδες φορές δίπλα ή πάνω από αυτά. Συνήθως βρίσκονται παραπλήσια σε αυτά των δημόσιων εταιριών (Δ.Ε.Η , Ο.Τ.Ε) αλλά και σε ιδιαίτερα απόμερα μέρη με ‘περίεργο’ ιστορικό. Η σπουδαιότητα τους έγκειται στα σύμβολα τα οποία φέρουν, που εκτός των πεντάκτινων αστεριών που φαίνεται να υπερτερούν αριθμητικά, παρατηρούνται : ημισέληνοι , διαβήτες , ρόμβοι, ομόκεντροι κύκλοι, τρίαινες, αστέρι του Δαβίδ , πολύγωνα σχήματα κτλ . Βέβαια το κάθε σύμβολο μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά είτε ως διακοσμητικό σχέδιο είτε ως απλό σήμα της ανάλογης κατασκευαστικής εταιρίας αλλά το γεγονός του απείρου των πιθανών εκδοχών κάθε συμβόλου, καθώς και της έλλειψης σφραγίδας κατασκευαστή (ενώ όλα τα ‘απλά’ καπάκια έχουν) γεννά ερωτήματα και δίνει το δικαιώμα να παρακινδυνέψουμε και κάποια άλλα σενάρια για τα αίτια της τοποθέτησής τους στα συγκεκριμένα σημεία του πεζοδρομίου.
Είναι γνωστή η ύπαρξη των γραμμών Leys καθώς και η σύνδεση αρχαίων ιερών βάση μιας περίπλοκης γεωμετρίας, σε συσχέτιση με διάφορες πλανητικές αντιστοιχίες κτλ. Φαίνεται πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και μέσα στις πόλεις και τα εν λόγω καπάκια να έχουν το ρόλο ενεργειακής ‘σημαδούρας’. Κάτι που λογικό είναι να αφήνει ανοικτά τα ενδεχόμενα, ύστερα από εύρεση της συγκεκριμένης δυναμικής ροής, και της αξιοποίησή της (ίσως και εκμετάλλευση της από μερικούς). Ο Γιώργος Μπαλάνος τα συσχέτιζε με την ύπαρξη υπόγειων τούνελ με ιδιαίτερα ‘ύποπτη’ χρησιμότητα και με την μορφή μιας ασυνείδητης πανανθρώπινης άμυνας ,με την επιλογή και τη χρήση των συγκεκριμένων συμβόλων (που αποτελεί και την σύγχρονη τοποθέτησή του), απέναντι σε μια οντότητα που ο ίδιος ονομάζει ‘Ερπουσα Σκιά’. Ο Θανάσης Βέμπος φαίνεται να συμφωνεί με την παραπάνω άποψη προσθέτοντας τις παρατηρήσεις του για τη διάταξη των συγκεκριμένων συμβόλων στο νησί Αστυπάλαια και θεωρώντας τα μια σύγχρονη αντίδραση του ανθρώπου στις δυνάμεις του ‘αλλόκοσμου’.
Σύντομα θα αναφερθώ και σε κάποιες δικές μου παρατηρήσεις
( χαρτογράφηση των συμβόλων, μελέτη και σύνδεση των ονομάτων των οδών στις οποίες παρατηρούνται τέτοια σύμβολα κ.α ) καθώς και σε ότι άλλο προκύψει μέχρι τότε….
Υ.Γ : Aξίζουν συγχαρητήρια στους διαχειριστές του συγκεκριμένου forum για την μέχρι τώρα επιτυχία τους να διατηρηθεί ένα φιλικό και υγιές κλίμα μεταξύ των συνομιλητών . Καλή συνέχεια παιδιά !
Νίκος
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο πολιτισμού στο Forum (συγκριτικά με άλλα παρόμοιου είδους) και χαιρόμαστε που κάποιοι το αναγνωρίζουν.
Περιμένουμε και τα υπόλοιπα στοιχεία σου και τις παρατηρήσεις σου που προανήγγειλες.

alex
Οσο μεγαλωνει κανεις, μαθαινει!!!

Όπως θα είδες πιθανότατα, απενεργοποιήθηκαν ήδη τα παραπλήσια θέματα που άνοιξες:
Όταν ανοίγουμε ένα νέο θέμα δεν είναι ανάγκη να ανοίξουμε αρκετά παραπλήσια.
Το κατάλληλο θέμα και στην κατάλληλη Κατηγορία αρκεί. ![]()
Σχετικά με το θέμα που θέτεις προς συζήτηση, εσύ πως αντιλαμβάνεσαι την έννοια "μεταφυσική κερδοσκοπία"?
Τι πιστεύεις ότι μπορεί να είναι?

In anticipation of my resurrection...
Το φιανομενο που κυριαρχει τα τελευταια 50 χρονια περιπου

Στην κρίση του καθενός είναι εάν ξεπεράσει εύκολα το εμπόδιο ή πέσει στην παγίδα θύμα του καθενός απατεώνα.
![]()
Αεί ο Θεός γεωμετρεί