ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΕΡΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ... - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- ΠΕΡΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ... - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

23/02/2006, 11:18:49
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.

ΑΝΟΙΞΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΠΑΛΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ESOTERICA.gr ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ,ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ...

ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ....

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΜΗΡΙΚΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ ΚΑΠΟΙΩΝ.

ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΤΟΛΜΙΣΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ...

ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΑΤΙΑΣΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ...

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΣΜΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΕΙΨΕΙΣ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

23/02/2006, 11:29:26
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 10-15 ΜΕΡΕΣ ΜΟΥ ΗΛΘΕ ΕΝΑ ΕΜΑΙΛ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ) ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΠΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ (ΗΠΑ).

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΕΦΕΡΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΚΛΗΣΙΑ..

ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΜΠΑΙΝΩ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ ΜΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ....

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΙΣΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΛΕΓΧΩ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ TA ΕΧΩ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

AngelosΜέλος
23/02/2006, 13:14:46
Σεβομαι τον άλλο δηλαδή.

1) Δεν τον βρίζω.
2) Δεν τον Βαράω.

Οι "απόψεις" οι "ιδέες" τα "επιχειρήματα" οι "δοξασίες" οι "θεωρίες" κ.τ.λ.
ειναι ανθρώπινα δημιουργήματα, υποκείμενα στην κρίση ολων των ανθρώπων.

Αν βγώ και πώ "Η θεωρία της Σχετικότητας ειναι μαλακία" μπορεί να έχω δίκιο
μπορεί και όχι. Η συγκεκριμένη διατύπωση αποτελεί ασέβεια στον εαυτό μου
και σε κάνεναν άλλο. Διοτι δείχνει οτι δεν μπορώ να εκφράσω την άποψή μου
πολιτισμένα καλαίσθητα και τεκμηριωμένα. Σαν να φτύνω τα μούτρα μου ένα πράγμα.

Αντιπαράδειγμα.

Αν βγώ και πώ "Ο χριστιανισμός είναι μια θρησκεία με ασθενή φιλοσοφική βάση και αναχρονιστικά κοινωνικά μυνήματα" τότε μπορεί να έχω δίκιο ή αδικο. Θα κριθώ απο τα επιχειρήματα μου. Αλλα πάντως δεν ειμαι ασεβής.

Το πρόβλημα είναι οτι πολλές φορές οι άνθρωποι, ταυτίζουν τον εαυτο τους με τις
ιδέες (θεωρίες, δοξασίες, απόψεις) που ασπάζονται (αλλο κεφάλαιο αυτό).
Ετσι στο προηγούμενο παράδειγμα με το χριστιανισμό πάντα θα βρεθεί κάποιος να πει "Ποιον είπες αφιλοσόφητο και αναχρονιστικό ΡΕ ?". Οπως και στο προηγούμενο παράδειγμα με τη σχετικότητα θα βρεθεί κάποιος να πει "Ποιον ειπες Μαλακα ΡΕ ?". Το να μην παιρνουμε τα πάντα προσωπικά εινα μια εσωτερική άσκηση αδιαμφισβήτητης αξίας.

Συμπέρασμα. ΝΑΙ στην προστασία του ανθρώπου ΟΧΙ στην προστασά των απόψεων.

Αλλωστε, οι ιδέες για να μεγαλώσουν και να ανθίσουν ή να ξεχαστουν και να μαραθούν δεν πρέπει να μπαινουν μέσα σε αεροστεγή προστατευτική γυάλα.

Αγγελος.

23/02/2006, 16:59:17
quote:

Angelos

αυτο ειναι το πιο σημαντικο να εμπεδωθει, οχι μονο για το δικτυο αλλά και για την κοινωνικοπολιτικη παγκοσμια πραγματικοτητα.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

www.johnniebegood.gr

23/02/2006, 18:22:08
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ
ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΕΙ
ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ.
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.
KrisnnaΜέλος
23/02/2006, 19:17:19
quote:
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΜΗΡΙΚΟΙ ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ ΚΑΠΟΙΩΝ.
ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΤΟΛΜΙΣΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ...

Πραγματικά γίνονται πολλοί καυγάδες σε έντονο βαθμό πολλές φορές ιδιαίτερα στο - Μύθος και Θρησκεία - . Και γίνονται και απο τις δύο πλευρές απο τα ίδια και γνωστά μέλη που μάλιστα φτάνουν στο σημείο να μήν δέχονται να γράψουν μήνυμα σε άλλους χώρους των Forum (π.χ. Αχλαδότυρο, Παράξενο) παρά μόνο εκεί!!
Δέν είναι κακό να υποστηρίζεις φανατικά της απόψεις σου,αρκεί να μήν υπερβαίνεις τους Κανόνες λειτουργίας των Forum. Αυτό βέβαια δέν σημαίνει ΔΙΑΓΡΑΦΗ με την πρώτη παραβίαση, πρέπει να τους δοθούν πάρα πολλές ευκαιρίες ακόμα μέχρι να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το ολοκληρωτικό σημείο.
Οι καυγάδες στις διαφωνίες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της κοινωνίας μας όχι μόνο στο Esoterica, σε όλα τα Forum και όχι μόνο στα Forum ΠΑΝΤΟΥ, στα ραδιόφωνα, τα τηλεοπτικά παράθυρα δέν υπάρχει κανένα μέρος που να λείπουν. Αυτό που προέχει πάνω απ'όλα είναι να μήν προσβάλλουμε εκτός απο το ίδιο το μέλος που μιλάμε τα θρησκευτικά πιστεύω, τα Εθνικά πιστεύω, και πρόσωπα - Θρύλους που δέν βρίσκονται στην ζωή.

http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ

23/02/2006, 22:39:21
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Krisnna ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΕΓΩ ΣΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. (ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ)

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΣΕ ΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΝΤΟΝΟΣ.

ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΜAI ΝΑ ΠΩ...
ΜΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ..
ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ...
ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ...
ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ...

ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ...
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΑΓΓΕΛΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...

quote:

Αλλωστε, οι ιδέες για να μεγαλώσουν και να ανθίσουν ή να ξεχαστουν και να μαραθούν δεν πρέπει να μπαινουν μέσα σε αεροστεγή προστατευτική γυάλα.

ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ...

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ Η ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

24/02/2006, 01:15:35
Μιλάμε για "ιδέες" και "απόψεις"...Θα 'θελα κι εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω την άποψή μου για τις απόψεις, την οποία μπορεί να θεωρήσετε τραβηγμένη, αλλά...θα πρέπει να τη σεβαστείτε, κατά τον τίτλο του θέματος...

Για μένα, τα προβλήματα ξεκινούν όταν αρνούμαστε να παραδεχτούμε το ευμετάβλητο των ιδεών μας. Ακούω πολλές φορές να λένε κάποιοι "Εγώ, που είμαι σταθερός στις απόψεις μου!", "Εγώ, που δεν αλλάζω τα πιστεύω μου!" κλπ κλπ και σκέφτομαι μήπως τελικά το να θεωρούμε a priori τις ιδέες μας ως κάτι σταθερό και αμετάβλητο οδηγεί τελικά στο να προσπαθούμε να υπεραμυνθούμε αυτών πάση θυσία, πολλές φορές περνώντας και στην επίθεση κατά όσων διαφωνούν μαζί μας. Κάποτε, είχα χαρακτηρίσει τις ιδέες ως "διανοητικά χαρτιά υγείας"... Τραβηγμένος όρος, θα μου πείτε, όμως νομίζω ότι δείχνει την άποψη που έχω γι' αυτές, ότι δηλαδή είναι κι αυτές "εργαλεία" προσέγγισης του κόσμου και τίποτε περισσότερο...Σήμερα έτσι, αύριο ενδεχομένως αλλιώς...Σήμερα είπα, αύριο...ξείπα...

Ακροβατώ μάλλον στα όρια της αφερεγγυότητας και της ανευθυνότητας; Τι λέτε;

Προφανώς και στην παραπάνω άποψή μου δίνω τις ίδιες πιθανότητες να αλλάξει κάποια στιγμή...

24/02/2006, 01:24:05
Διαβάζοντας πιο προσεκτικά το μήνυμα του αγαπητού Άγγελου δεν έχω παρά να υπογραμμίσω με τη σειρά μου αυτό που είπε :

"Συμπέρασμα. ΝΑΙ στην προστασία του ανθρώπου ΟΧΙ στην προστασά των απόψεων.

Αλλωστε, οι ιδέες για να μεγαλώσουν και να ανθίσουν ή να ξεχαστουν και να μαραθούν δεν πρέπει να μπαινουν μέσα σε αεροστεγή προστατευτική γυάλα."

24/02/2006, 04:34:14
quote:

Ακούω πολλές φορές να λένε κάποιοι "Εγώ, που είμαι σταθερός στις απόψεις μου!", "Εγώ, που δεν αλλάζω τα πιστεύω μου!" κλπ κλπ

εγω το λεω αυτο δυσκοιλιοτητα!

quote:

λεω να μη μεινω εγκυος μαζι σου αφου δεν εισαι φερεγγυος - αλλα να συζηταμε μπορουμε.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

www.johnniebegood.gr

24/02/2006, 12:54:17
quote:

εγω το λεω αυτο δυσκοιλιοτητα!

Γι' αυτό, όπως λέει κι ένας "γνωστός" μου : "Άπαξ και τραβήξεις το καζανάκι, τα πήρε όλα ο χείμαρρος!" (Πάει με τα "χαρτιά υγείας" αυτό...)

quote:
λεω να μη μεινω εγκυος μαζι σου αφου δεν εισαι φερεγγυος - αλλα να συζηταμε μπορουμε.

Μα έχω καλό σκοπό!!! ...

Και, τώρα που το σκέφτομαι, πόσες φορές όταν συζητάμε είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε άποψη; Με λίγα λόγια : "Γιατί συζητάμε;"

quote:

ΑΠΑΙΧΤΟ!!!! Μου θυμίζει λίγο και τους "δυσκοίλιους" που προαναφέραμε!

24/02/2006, 13:01:38
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ durden_alie ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΕΣ...

ΕΑΝ ΚΑΤΙ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ...

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ...
ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΔΟΓΜΑ....

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ...
ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΙΔΕΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ...
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ..
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ...

ΤΟΤΕ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ..
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΙΨΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Η' ΟΡΘΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Xotchipilli2Μέλος
24/02/2006, 15:41:33
Αχ,δεν ξέρω τι με έχει πιάσει με τις ειλικρινείς ατάκες (Minor Θεώρημα του Ζότσι των Ημαλαίων νο 2: αν κάτι είναι ειλικρινές ,αυτομάτως γίνεται ατάκα)! Όπου βλεπω φώς (νοητικό ντε) το κυνηγώ σαν μαιμού που είδε γλυκά μέσα στο βάζο ή σαν τον Γκουσκούνη που άκουσε οτι στην παραλία παίζουν γαλλίδες τουρίστριες (ξέρεται τώρα ,"Ah Tres Jolie" και τέτοιες φάσεις!)

Θα πιάσω τον durden που κουdurdenσε με την θετική έννοια και γενικότερα με εξιτάρει! (Γιατρέ,θα χρειαστούμε βοήθεια να επαναφέρουμε θεματάκι που κοντέβει να μας σβήσει,περι εφηρμοσμένης φιλοσοφίας! ΕΔΩ : http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=4506&whichpage=3&ARCHIVE= )

quote:
Για μένα, τα προβλήματα ξεκινούν όταν αρνούμαστε να παραδεχτούμε το ευμετάβλητο των ιδεών μας. Ακούω πολλές φορές να λένε κάποιοι "Εγώ, που είμαι σταθερός στις απόψεις μου!", "Εγώ, που δεν αλλάζω τα πιστεύω μου!" κλπ κλπ και σκέφτομαι μήπως τελικά το να θεωρούμε a priori τις ιδέες μας ως κάτι σταθερό και αμετάβλητο οδηγεί τελικά στο να προσπαθούμε να υπεραμυνθούμε αυτών πάση θυσία, πολλές φορές περνώντας και στην επίθεση κατά όσων διαφωνούν μαζί μας. Κάποτε, είχα χαρακτηρίσει τις ιδέες ως "διανοητικά χαρτιά υγείας"... Τραβηγμένος όρος, θα μου πείτε, όμως νομίζω ότι δείχνει την άποψη που έχω γι' αυτές, ότι δηλαδή είναι κι αυτές "εργαλεία" προσέγγισης του κόσμου και τίποτε περισσότερο...Σήμερα έτσι, αύριο ενδεχομένως αλλιώς...Σήμερα είπα, αύριο...ξείπα...

Δεν πιστέυω οτι ακροβατείςσε τούτα τα όρια.Διαφέρει ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ η μεταβλητότητα των απόψεων απο την ανευθυνότητα του τυπά που κάνει κατάχρηση του άνωθεν κλείνωντας πορνηρα το ματάκι και λέγωντας σχεδόν χυδαία "Ε, είπα ξειπα,τι θέλεις φίλος?". Το δεύτερο είναι απλός λαμογισμός στα ξενόγλωσσα βιβλία παθολογίας αναφέρεται ώς "Common Lamogism"

Το πρώτο όμως η ευμεταβλητότητα,η για να το θέσω λιγότερο "παρεξηγίσημα" η ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ των απόψεων μας είναι κεφάλαιο απο μόνο του.

Επι τροχάδην οι σκέψεις μου :

Θεωρία της εξέλιξης παιδες και εδώ. Φέρουμε μια Χ άποψη που πές είτε την πήραμε μανίσια είτε την φορέσαμε αργότερα. Αν μείνει ίδια και απαράλαχτη τρία μπορεί να συμβαίνουν (συμπληρώστε ελεύθερα) :

1)Δεν λαμβάνουμε περαιτέρω δεδομένα πάνω στο θέμα ,όποτε η άποψή μας παραμένει απαράλαχτη ελλείψι κινητηρίου δύναμης
2)Δεν ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ/ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ τα δεδομένα που λαμβάνουμε (αυτό είναι πολύ άσχημο παίδες,μακριά μας!)
3)Η άποψή μας είναι σωστότατη->άρα περιγράφει πλήρως την "πραγματικότητα στο Χ θέμα το οποίο αναφέρεται και κάθε εκδοχή της (σαν μαθηματικός τύπος δηλαδή!)-> άρα πιάσαμε τον Πάπα απο τα στολίδια.

Προσωπική μου άποψη το τρίτο δεν συμβαίνει και τόσο συχνά.

Το να προσαρμόζονται οι απόψεις σου στα καινούργια δεδομένα δείχνει

1)Εξυπνάδα : Η εξυπνάδα απο μόνη της σημαίνει προσαρμοστικότητα! ΒΝα δείς ,κάπου το δίαβασα και ήτανε ωραίο "Η εξυπνάδα μπορεί να οριστεί ώς το πλήθος επιλογοών/συμπεριφορών που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος/που τον κόβει να τις σκεφτεί για μια δεδομένη κατάσταση"

2)Σοφία :Όχι,όχι εκεινη την τύππισα με το τρελλό μπούστο>Την άλλη λέω που έρχεται με την πείρα και λέει οτι όσες φορές και να πάρεις φόρα και να βαρέσεις το κεφάλι σου στον τοίχο της εξέλιξης αυτός δεν σπάει. Είναι απρόσωπος,χωρίς νευρικές απολήξεις πόνου.Δεν λέω ,βάρα το κεφάλι σου όσο θές πάνω αλλα να ξέρεις "Ιτσ ΝΟΤ δι γουόλ δατ μπρεηκς ,ιτσ γιορ χεντ" (Κατα τις διδαχές του Oracle απο το ματριξ)

3) Οτι έχεις κάνει ένα βηματάκι προς την "Αλήθεια" (οτιδήποτε είναι αυτό): Έχεις κάνει ένα βηματάκι επειδή έχεις αρχίσει να καταλαβένεις ή τουλάχιστον να διασκεδάζεις την άποψη οτι η Αλήθεια ισως να μην είναι κάτι βαρετά στατικό! ϊσως να αλλάζει,και γιαυτό δεν μπορείς να την βρείς όταν αναζητάς πράματα στην ίδια φόρμα, στο ίδιο μουσικό κλειδί! Αλήθειά,ενώ έχουμε γυναικεία ονόματα όπως Πϊστη,Σοφία,Ελευθερία,Ελπίδα,Αγάπη γιατί δεν έχουμε και ώς γυναικείο όνομα και το Αλήθεια? Μήπως όλα τα άλλα μπορούν να βρεθούν ευκολότερα απο τούτη?

Πέραν των παραπάνω αμπελοφιλοσοφιών μου,και εγώ έχω υπάρξει δυσκοίλιος με απόψεις μου,όταν είχα ταυτιστεί με αυτές. Όταν ταυτίζεσαι ,οτιδήποτε τις απειλει ,απειλεί εσένα,και η εξαγωγή τους απο την "βάση δεδομένων σου" (Διάβαζε: κοσμοθεώρηση) είναι σαν εξαγωγή φρονιμίτη "Στο καρφί"-"Χωρις αναισθητικό".

Εδώ όμως είναι η μαστοριά,που αναρωτιέμαι πόσοι την κατέχουνέγώ το παλυύω ακόμα μέχρι να πάρω πρέφα μάλλον οτι.."δεν την παλεύω".Η μαστοριά είναι στην συνειδητοποίηση του παραπάνω και στην ενσυνείδητη αλλαγή της.

Γιαυτό σου λέω φίλε Durden και σε όσους με διαβάζουν,περάστε απο το θεματάκι που έδωσα προς "ανανηψη" είναι συγγενικό και...πρακτικότατο!

Reality: A serotonine induced Hallucination?

nobody5001Μέλος
24/02/2006, 16:31:37
Φίλε μου Xotchipilli2 σε χαιρετώ και με βρίσκεις σύμφωνο με τις απόψεις σου και ακόμα περισσότερο με το σαρκαστικό στυλ σου χεχεχε….

Φίλε μου AVATARGR τα ταπεινά μου χαίρετε και σε σένα…

Λες:

quote:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΕΣ...

ΕΑΝ ΚΑΤΙ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ...

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ...
ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΔΟΓΜΑ....

ΤΟΤΕ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ..
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΛΕΙΨΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Η' ΟΡΘΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...

καθώς και:

quote:

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Krisnna ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΕΓΩ ΣΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. (ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ)

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΣΕ ΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΝΤΟΝΟΣ.

ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΧΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΥΝΑΜAI ΝΑ ΠΩ...
ΜΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ..
ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ...
ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ...
ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ...

ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ...
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΑΓΓΕΛΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...

quote:
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

ΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΘΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ...

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ Η ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ...

Συμφωνώ μαζί σου αλλά θα προσθέσω πως στο ταξίδι της εσωτερικής και μη, αναζήτησης μας το να δημιουργεί κάποιος διάφορες απόψεις και στην πορεία να τις αναιρεί βάση νέων δεδομένων είναι και κάτι το «φυσιολογικό», η συνεχόμενη σπειροειδής εξέλιξη μας…

Αυτό όμως προϋποθέτει θάρρος, καθαρό και ανοιχτό μυαλό, αντικειμενικότητα, ειλικρίνεια, σεβασμό προς τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας και στις ιδέες και απόψεις του κτλ…

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε κιόλας πως όταν κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα εξ ορισμού – μιας και τα διδαχτήκαμε από μικρά παιδιά, τα άτομα του περίγερού μας το πιστεύουν ακράδαντα κτλ.. – τόσο πιο ισχυρό θα είναι το νοητικό σοκ που θα υποστούμε και για αυτό χρειάζονται τα παραπάνω χαρακτηριστικά που προανέφερα…

Επίσης, αν εμείς στο ταξίδι μας αντιληφθούμε άλλες «πραγματικότητες» και οι συνάνθρωποι μας όμως παραμένουν προσκολλημένοι στα «παλιά» εμείς οφείλουμε να τους σεβαστούμε, να τους δώσουμε κάποια ερεθίσματα δίχως να διαταράξουμε την εσωτερική τους ηρεμία και να προσμένουμε τη στιγμή που και οι ίδιοι θα νοιώθουνε έτοιμοι να κάνουν το ανάλογο άλμα…

Τώρα, ποια είναι η αλήθεια? Για τον καθένα μας είναι διαφορετική ανάλογα με το νοητικό και πνευματικό επίπεδο που βρίσκεται ο καθένας μας δίχως αυτό να σημαίνει πως κάποιος είναι ανώτερος από τον άλλο… Τα πάντα όμως προϋποθέτουν σεβασμό ως προς τον άλλο και όχι υποβολή απόψεων…

Αυτά προς το παρόν…

Με εκτίμηση πάντα,

nobody

24/02/2006, 19:12:43
Φίλε AVATARGR, πάνω σ' αυτό που λες :

quote:

ακριβώς γι' αυτό έβαλα την ένσταση περί "αναξιοπιστίας"...Διότι μια τέτοια στάση δηλώνει είτε διανοητική αστάθεια είτε συμφεροντολογική αντιμετώπιση των πάντων, που και τα δυο τους οδηγούν στο γνωστό "όπου φυσάει ο άνεμος". Το μυστικό πιστεύω πως κρύβεται στο συνεχή έλεγχο των όσων πιστεύουμε και στα...ανοιχτά παραθυράκια... Για να θυμηθώ και το Xotchipilli2 σε κάτι παλιότερο που είχε γράψει : Πόσο σίγουροι είμαστε για τα όσα θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινή μας ζωή; Πόσες φορές τα έχουμε περάσει από έλεγχο;

Για να μην ξεφεύγουμε και απ' το θέμα λοιπόν, θεωρώ πως ο σεβασμός των απόψεων των άλλων περνάει μέσα από την αναγνώριση των δικών μας απόψεων (πολεμική σε απόψεις άλλων χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο υπόβαθρο από την πλευρά μας = πολύ συχνό φαινόμενο), τον έλεγχο των θεμελίων τους και την παραδοχή του ευμετάβλητου αυτών (πρωτίστως των δικών μας βεβαίως).

Τώρα για σένα, φίλε Xotchipilli2, τι να πω! Ξέρεις, πολλές φορές μου συμβαίνει διαβάζοντάς σε να σκέφτομαι "Μα να, κι εγώ αυτό ήθελα να πω, εδώ κάτω απ' τη γλώσσα μου το είχα, αλλά τι ωραία που τα λέει ο άτιμος!" . Με έχεις καλύψει απόλυτα και θα υπογραμμίσω αυτό που είπες στο τέλος ότι :

quote:
Η μαστοριά είναι στην συνειδητοποίηση του παραπάνω και στην ενσυνείδητη αλλαγή της.

Απλά να πω ότι και η απλή συνειδητοποίηση του παραπάνω είναι το πρώτο βήμα για "να την παλαίψεις" (για να μην πω ότι μάλλον "την παλεύεις" μετά), κάτι διόλου εύκολο βεβαίως αφού οδηγεί σε "σοκαριστικά" για τη συνείδηση παρελκόμενα που μπροστά τους η εξαγωγή του φρονιμίτη μάλλον μοιάζει με "ευχάριστο απόγευμα"...

Για το θεματάκι, κάνω ένα briefing και σου 'ρχομαι...

Edited by - durden_alie on 24/02/2006 19:14:46

24/02/2006, 23:31:26
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΝΑ ΝΟΜΙΖΑ ΠΩΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑ
ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΙΣΕΙ....

ΝΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ....

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΗΛΘΑΝ ΝΑ ΤΑΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ,ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ...

Ο ΦΙΛΟΣ Xotchipilli2 ΜΕ ΕΝΑ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΛΜΗΡΟ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΜΑ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΑΝ ΑΥΤΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΥΤΩΝ) ΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΚΑΛΑ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ...

ΕΑΝ ΟΜΩΣ Η ΕΥΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Η ΣΤΟΝ
"ΛΑΜΟΓΙΣΜΟ" ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ....

ΕΑΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΤΙΣ "ΔΟΥΜΕ" ΝΑ ΤΙΣ "ΝΙΩΣΟΥΜΕ" ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ...

ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ ΟΤΑΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΙΔΕΕΣ ?????

ΕΔΩ ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ....

ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ nobody5001 ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ..

quote:
Τώρα, ποια είναι η αλήθεια? Για τον καθένα μας είναι διαφορετική ανάλογα με το νοητικό και πνευματικό επίπεδο που βρίσκεται ο καθένας μας δίχως αυτό να σημαίνει πως κάποιος είναι ανώτερος από τον άλλο… Τα πάντα όμως προϋποθέτουν σεβασμό ως προς τον άλλο και όχι υποβολή απόψεων…
ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

25/02/2006, 00:06:49
Νομίζω ότι το έχω ξαναπεί ότι προτιμώ τις διαφωνίες από τις συμφωνίες, επειδή αυτές είναι πιό πιθανό, να σου φέρουν νέα δεδομένα. Είτε στα φέρνει στο πιάτο ο άλλος (και στα πετάει στα μούτρα), είτε σε αναγκάζει να το ψάξεις μόνος σου.
Από κει και πέρα και στην περίπτωση που υπάρχουν και δεν συμβαδίζουν με την δική σου θέαση, το αν θα τα λάβεις υπ όψιν σου ή όχι, είναι προσωπικό σου θέμα. Καμιά φορά εθελοτυφλούμε συνειδητά για να μην χαλάσουμε το οικοδόμημά που έχουμε χτίσει με τόσο κόπο (λέμε τώρα, σπάνια το χτίζουμε με κόπο και υπάρχει επιχείρημα για αυτό- δεν χτίζεις με κόπο κάτι που σου ταιριάζει και σε ικανοποιεί). Βασικά ισχύει το ότι φοβόμαστε τις αλλαγές. Τις θεωρούμε επικίνδυνες για την ισορροπία μας.

Τέλος πάντων, στο θέμα του σεβασμού δεν πολυσυμφωνώ. Τι θα πει "σέβομαι"; σέβομαι, σέβω, σημαίνει βασικά αποδέχομαι. Αρα όταν δεν αποδέχομαι κάτι δεν το σέβομαι. Οπότε νομίζω τσάμπα μιλάμε για σεβασμό. Αλλο να δέχεσαι να ακούγονται όλες οι απόψεις και να τις αντικρούεις με ήρεμο τρόπο και άλλο να τις σέβεσαι δηλ να τις αποδέχεσαι. Γι αυτό και μιλάμε για εκείνο το ρητό που μας έμεινε από τον Βολταίρο "Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω, και με το τίμημα της ζωής μου ακόμα, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πρεσβεύεις".
Ακόμα και αυτό το ρητό όμως, μπορεί να είναι παγίδα; Μπορείς να αφήνεις τον άλλο να προπαγανδίζει ας πούμε ελεύθερα ιδέες που κάνουν κακό στην κοινωνία (πχ ιδεολογίες φυλετικές, ναζιστικές και ότι παρόμοιο;) Δεν το έχω ξεκαθαρίσει ακόμα.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

25/02/2006, 01:23:13
quote:
Ακόμα και αυτό το ρητό όμως, μπορεί να είναι παγίδα; Μπορείς να αφήνεις τον άλλο να προπαγανδίζει ας πούμε ελεύθερα ιδέες που κάνουν κακό στην κοινωνία (πχ ιδεολογίες φυλετικές, ναζιστικές και ότι παρόμοιο;) Δεν το έχω ξεκαθαρίσει ακόμα.

Σε μια κοινωνία στην οποία υφίσταται πραγματική ελευθερία του λόγου δυστυχώς ακόμα και ρατσιστικές/φυλετικές, ναζιστικές/σοβινιστικές απόψεις και ιδεες θα ακούγονται...το βλέπεις άλλωστε και σήμερα με νεοφασιστικά έντυπα που κυκλοφορούν και εθνικιστικές/ρατσιστικές ιδέες που μεταδίδονται πολλές φορές οχι τόσο φανερά αλλά συγκαλιμένα, από κανάλια ή και από λόγους πολιτικών και οργανώσεων(ονόματα δεν λέμε)
Το θέμα λοιπόν ειναι τι κοινωνία θέλουμε να χτίσουμε? Μία κοινωνία που θα στηρίζεται σε ρατσισμο και μισσαλοδοξία ή κοινωνία που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στην ισότητα των ανθρώπων? Και πιστεύω οι περισσότεροι θα συμφωνούν με το δεύτερο.
Αποψή μου είναι πως αν πάμε να φιμώσουμε έναν που έχει ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες ...μάλλον γινόμαστε σχεδόν σαν κι αυτόν. Η αληθινή ΜΑΓΚΙΑ είναι να αφήνουμε στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης ακόμα και τους φασίστες να εκφράζουν τις ακραίες θέσεις τους αλλά τελικά να μην μπορούν να βρουν απήχηση στο κοινωνικό σύνολο και η πλειοψηφία να τις απορρίπτει. Ασε που έτσι τρώνε και μεγάλη ήττα οι εκφραστές ρατσιστικοφασιστικών ιδεών διότι ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν, τελικά μόνο στους ίδιους έχουν απήχηση οι παρανοϊκές ιδέες τους και όχι στο σύνολο.
Και πώς θα κατορθώσει το σύνολο των ανθρώπων να απορρίπτει τις ναζιστικές και ρατσιστικές ιδέες?? Με ΜΟΡΦΩΣΗ και γενικά πνευματική/ηθική καλλιέργεια

Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...

Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...

Ο ΚΕΦΤΕΣ ΓΑΡ ΒΑΡΥΣ....ακόμα πονάει το στομάχι μου...

25/02/2006, 01:49:19
Θα συμφωνήσω με τον Agnostic και στην ερώτησή σου, Ostria :

quote:
Μπορείς να αφήνεις τον άλλο να προπαγανδίζει ας πούμε ελεύθερα ιδέες που κάνουν κακό στην κοινωνία (πχ ιδεολογίες φυλετικές, ναζιστικές και ότι παρόμοιο;)

θα απαντούσα με ένα μεγάλο ΝΑΙ!

Η πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από κανέναν...Αυτό που την απειλεί είναι η άγνοια, αλλά σε μια κοινωνία άγνοιας δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία.

Η άποψή μου λοιπόν είναι, ναι σε όλα! Οι άμυνες υπάρχουν και λειτουργούν μια χαρά σε συνθήκες ελευθερίας και "φωτός"......Και οι διάφοροι "γραφικοί" εκτίθενται ανεπανόρθωτα στο "τραπέζι του διαλόγου"!

(Μου θύμισε αυτό που είπες το παράδειγμα κάποιων πολιτικών που έβγαζαν σπυριά στην ιδέα μιας επίσκεψης του πρώην Βασιλιά λες και θα "μαγάριζε" την "υπέροχη δημοκρατία" μας ή το άλλο παράδειγμα που κάποιοι άφησαν τον πρώην δικτάτορα Παπαδόπουλο να σαπίσει και να πεθάνει στη φυλακή επειδή δε "ζήτησε χάρη"...Αυτά δείχνουν μια κοινωνία εκδίκησης και όχι ελευθερίας!)

Odysseus_nemoΜέλος
25/02/2006, 04:59:40
Και τα λόγια αέρας!
Σήμερα φυσούν εδώ και αύριο θα φυσούν αλλού!

Και οι ιδέες όνειρα!
Σήμερα κήπος ολάνθιστος και αύριο εφιάλτης του χαμού!!!

Μα ο Λόγος μένει λόγος!
Άλλοτε ήλιος καλοκαιριού και άλλοτε ήλιος χειμώνα.
Σήμερα ζεσταίνει μα... αύριο μπορεί να καίει!!

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo