- Κεφάλια με....σώμα (Νησί του Πάσχα) - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
quote:
Italos:
Πάντως, εμένα τα αγάλματα κάτι μου θυμίζουν...
quote:
Admin:
Τι;
quote:
Italos:
θα προτιμούσα admin να σχολιάσεις πρώτα το συλλογισμό μου και μετά να κάνουμε υποθέσεις..

Δεν ήθελα να ανοίξω το θέμα περισσότερο, ήθελα να εστιάσω στο γεγονός ότι κάποιοι κατοικούν στη μέση του πουθενά, και να βρούμε κάποια λογική για το πως και γιατί θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό.
Αν έλεγα ας πούμε για άλλους πολιτισμούς με μονολιθικά αγάλματα, όπως Κυκλαδίτες, Ασιάτες , αφρικάνοι ή δεν ξέρω γω τι, το θέμα θα έχει ως επακόλουθο να πλατειάσει και η συζήτηση να μην έχει ουσία. Και επειδή βλέπω ότι είσαι του σημειολογικού και εσύ πάμε:
quote:
θα προτιμούσα admin να σχολιάσεις πρώτα το συλλογισμό μου και μετά να κάνουμε υποθέσεις..
Θα προτιμούσα admin να σχολιάσεις το συλλογισμό μου
(όπου δεν είναι αυθαίρετος προσπαθώ να τον υποστηρίξω παραπάνω, αν θες Αμαλία να κάνω και παραπομπές στο τι γράφω κάθε φορά να τα διαβάζουμε ξανα και ξανα) και μετά να ανοίξουμε το θέμα με τα αυθαίρετα μου συμπεράσματα μου όσον αφορά τον κοινό τρόπο σκέψης των λαών, σε σημεία που αυτό θα ήταν αδύνατο για εκείνη την εποχή και όσον αφορά την τεχνοτροπία, τις τέχνες, τις θρησκείες, κτλ.
Τώρα Αμαλία ελπίζω να μην αξίζω τον εμπαιγμό σου. Καλημέρα σας..
Ξέρεις και συ πολύ καλά, ότι τα θέματα που καταπιάνεται ο εσωτερισμός, είναι στο σύνολο τους κάπως "λεπτά", και η απόσταση από το να χαρακτηριστείς γελοίος ως το να χαρακτηριστείς ερευνητής απέχει μια κλωστή. Αποδείξεις για τέτοια θέματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, και ερευνητής με πολλά λεφτά να είσαι και να γυρίζεις τον κόσμο, δύσκολα θα βρείς. Αυτό που μπρείς να κάνεις όμως με τη σημερινή ροή πληροφοριών, είναι να αποκτάς ΚΡΙΤΙΚΗ σκέψη, ανάλογα βέβαια με την ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ του καθενός. Ετσι, αν και δεν μπορείς να ξέρεις μετα βεβαιότητας, μπρείς να αποκλείσεις κάποια ενδεχόμενα, ή να σκεφτείς μια λογική εξήγηση για κάποια άλλα.
Δεν μπαίνω στο εσωτέρικα να κάνω τον φωτεινό παντογνώστη, ούτε να κάνω το μαθητή. Μπαίνω να αποκομίσω είτε μέσω της συζήτησης ενίοτε ή μέσω της ανάγνωσης νέους ορίζοντες στους περιορισμένους δικούς μου, είτε αυτό αφορά πολιτικά θέματα, είτε θρησκευτικά, ή μεταφυσικά.
Και επειδή ξέρω ότι το ύφος που γράφω γενικά δεν είναι του τύπου διατριβής, αλλά το πάω λάου λάου, και επειδή τις 3 στις 5-6 φορές που ασχολήθηκα σχετικά ενεργά με ένα θέμα ένιωσα ότι έπρεπε σε κάθε μου πρόταση να αμύνομαι αυτού που έλεγα γιατί κάποιοι απλά "ξέρουν",άρα άσκοπη και η συζήτηση, αν Αμαλία μου και οι διαχειριστές είστε υπέρ αυτής της πολιτικής να ψάξω να βρώ αλλού να κάνω εσωτερικές συζητήσεις, με ανθρώπους που δεν κατέουν την γνώση, αλλά τη ψάχνουν όπως και γω.
Τέλος να έχεις υπόψιν ότι υπάρχουν πολλοί που διαβάζουν κα ασχολούνται και αγαπάνε αν θες το Εσοτέρικα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να ειναι διαχειριστές ή ενεργά μέλη,και όχι μόνο ο Ιταλος.
Αυτά στα λέω χωρίς ίχνος επιθετικότητας και με πάσα φιλικότητα, άλλωστε διαβάζω πάντα τα ποστ σου και τα θέματα που ανοίγεις με ενδιαφέρον. Συγνώμμη που ξέφυγα του θέματος,, και φιλοδοξώ από δω και στο εξής να παραμένω σε αυτό. Την καλημέρα μου και πάλι.
Η εγώ τα λέω μπερδεμένα, ή η θέληση για τεκμηριωμένη αντίληψη μας οδηγεί σε αδιέξοδα...
Πολύ απλά, μου φάνηκε αστείο το ότι εσύ ξεκίνησες με μια υπόνοια υπόθεσης ("Πάντως, εμένα τα αγάλματα κάτι μου θυμίζουν... ") και όταν ο Admin σε ρώτησε, όπως είναι φυσικό, τι σου θυμίζουν, προέτρεψες να μην "κάνουμε" υποθέσεις. Ο πληθυντικός αριθμός μου φάνηκε αστείος, γιατί τις υποθέσεις δεν τις κάνατε προφανώς μαζί, εσύ μάλλον τις έκανες.
Αυτό, τίποτε άλλο.
Παρακαλώ, συνεχίστε την ενδιαφέρουσα συζήτησή σας. ![]()

quote:
ItalosΓια να ξαναμπούμε στο θέμα: Για ποιο λόγο μια ομάδα από ψαράδες θα έμπαινε στον κόπο να ταξιδέψει μέχρι ένα τόσο μακρινό νησί, όπως έκανε και ο προαναφερθέντας επιστήμονας, με αποτέλεσμα να αποικήσει κιόλας σε αυτό, διατηρώντας αν και απλοί ψαράδς μια τέχνη, να κατασκευάζουν τεράστια μονολιθικά αγάλματα κατά εκατοντάδες, ενώ κατά τα άλλα ήταν άγριοι στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Δεν είναι απλά μια ομάδα από ψαράδες.
Πρόκειται για μια κοινωνία με καθιερωμένο σύστημα τάξεων (βασιλιάς, πολεμιστές, ιερείς, κοινοί κάτοικοι/"θνητοί") με σχετικά σύνθετα έθιμα. Ήταν και γεωργοί αφού καλλιεργούσαν ζαχαροκάλαμο, ταρό, μπανάνες, γλυκοπατάτες και παράλληλα διέθεταν εξημερωμένα κοτόπουλα. Δεν τους λες άγριους με τίποτα.
Επίσης ήταν ήδη έμπειροι ναυτικοί με γνώση κατασκευής ειδικά διαμορφωμένων πλεούμενων ικανών να πλεύσουν στον ωκεανό. Αν δεις όλο τον αποικισμό της Πολυνησίας και των παρακείμενων νησιωτικών συμπλεγμάτων από τους αυστρονησιακούς λαούς που προηγήθηκε του αποικισμού της νήσου του Πάσχα θα διαπιστώσεις την ύπαρξη συσσωρευμένης εμπειρίας για τέτοια μακρινά ταξίδια. Όσο για το λόγο που το έκαναν...προφανώς για τους συνηθισμένους λόγους που μετανάστευαν οι άνθρωποι. Εύρεση νέων πόρων, νέων εδαφών προς εκμετάλλευση, υπερπληθυσμός σε μια παλιότερη τοποθεσία διαβίωσης, πιέσεις από άλλους πληθυσμούς κλπ.
Τα αγάλματα πιθανώς κατασκευάστηκαν για να τιμηθούν γενναίοι πρόγονοι ή μεγάλοι αρχηγοί. Ίσως ήταν κάτι σαν φύλακες που προστάτευαν τον πληθυσμό του νησιού. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο η απόδοση τιμών στους προγόνους ή στους ηγεμόνες και ενίοτε συνοδεύεται από κάποιες μεγαλοπρεπείς κατασκευές. Για μένα η περίπτωση της νήσου του Πάσχα είναι από τις λιγότερο μυτηριώδεις.

Κατ αρχάς δεν τους λέω εγώ άγριους, ο Ολλανδός Ρέγκεβεν όταν έφτασε στο νησί βρήκε όπως λέει και η επίσημη ιστορία, μόνο μερικούς ιθαγενείς.
Οτιδήποτε για την ιστορία του νησιού πριν το 1722 είναι υποθέσεις, με εξαίρεση το γεγονός ότι οι ίνκας το αναφέρουν ως κατοικήσιμο νησί.
Οσον αφορά τους ιθαγενείς τώρα, ήταν γύρω στους 2000 όταν πήγε ο Ολλανδός θαλασσοπόρος, ενώ τα αγάλματα ήταν περίπου 1000, και μάλιστα λόγω της έλλειψης τροφής, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες είχαν κόψει ότι δέντρο υπήρχε στο νησί, (και αυτό υπόθεση, αφού από πουθενά δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι πριν το νησί έβριθε από δάση και δεν ήταν έτσι από την αρχή), τρώγανε ο ένας τον άλλο, δηλαδή ήταν κανίβαλλοι.
Αρα όσον αφορά το ότι ήταν πολιτισμένοι είναι σχετικό..
Οσον αφορά το πως έφτασαν μέχρι εκεί, η επίσημα άποψη είναι με σχεδίες. Πήραν δηλαδή τις σχεδίες τους, κάλυψαν 3800 χιλιόμετρα στην ανοιχτή θάλασσα (τόση είναι η απόσταση από τν κοντινότερη στεριά της Χιλής), και αποφάσισαν να κατοικήσουν σε ένα νησάκι 118 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Από τα 1000 αγάλματα, τα 7 κοιτάνε τη θάλασσα. Τα υπόλοιπα κοιτάζουν ένα σημείο στον ουρανό, και σύμφωνα πάλι με τους επιστήμονες, και όχι με μένα, οι νοητές γραμμές από τα μάτια τους σχηματίζουν-μάντεψε-μια νοητή πυραμίδα.
Το 1955 ένας εθνολόγος, ο θορ Χιέγερνταλ, έβαλε γλύτπτες να προσπαθήσουν να κατασκευάσουν αντίστοιχα αγάλματα σε λίθους της περιοχής με εργαλεία που βρέθηκαν πάνω στο νησί και φαίνεται ότι αυτά χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς. Μετά από 15 μέρες τα παράτησαν γιατί φυσικά δεν μπορούαν να φτιάξουν κάτι αντοίστιχο.
Τέλος για σήμερα να πάμε και για ύπνο
, όσον αφορά ο ότι θα μπορούσαν τα αγάλματα να συμβολίζουν περασμένουν βασιλιάδες που πέρασαν, θα μπορούσε να ισχύει. Θα ήθελα φίλε μου Agnostic να αρχίσουμε να μετράμε προς τα πίσω τα 1000 αγάλματα, να δούμε που θα φτάσουμε σε χρονολογία, νομίζω θα είχε ενδιαφέρον...
Καλό βράδυ.
αν μου επιτρέπεις,
θεωρώ ότι κάνεις έναν λάθος συμψηφισμό στο συλλογισμό σου.
quote:
Κατ αρχάς δεν τους λέω εγώ άγριους, ο Ολλανδός Ρέγκεβεν όταν έφτασε στο νησί βρήκε όπως λέει και η επίσημη ιστορία, μόνο μερικούς ιθαγενείς.
Δεν αμφισβητούμε αυτό που γράφει ο Ολλανδός καπετάνιος, αλλά με 2 σημειώσεις:
1) Ο,τι εγραψε/είδε αυτός αφορά την κατάσταση του δικού του παρόντος χρόνου (δηλ. όπως βρήκε το λαό και το νησί εν ετει 1722)
2) Είναι γνωστή η (σ)τάση των πλείστων από αυτούς τους δυτικο-& βορειο-Ευρωπαίους "εξερευνητές" σχετικά με οποιονδήποτε άλλον λαό που ήταν λιγότερο ή περισσότερο μελαψός από αυτούς, δεν έχτιζε καθεδρικούς ναούς, και το κυριότερο δεν είχε ανακαλύψει την πυρίτιδα και τα ...κουμπούρια.
Τους χαρακτήριζαν συλλήβδην "Αγριους" και πρωτόγονους, και οι περισσότεροι δεν έμπαιναν καν στον κόπο να δουν πολιτισμικές και πολιτιστικές διαφορές, βαθμιδες, πρόοδο προς αλλη κατευθυνση κλπ. Μπαίνανε σε κάθε νέο τόπο ως κυρίαρχοι και αποικιοκράτες με τουπέ και αφ'υψηλού, και τα υπόλοιπα όλα ήταν λεπτομέρειες γι'αυτούς (εν πολλοίς και οι συγχρονοι απόγονοί τους αυτό συνεχίζουν να κάνουν).
Μετά από αυτές τις διευκρινήσεις, έρχομαι κι εγώ να συμφωνήσω με τον φίλο Agnostic:
quote:
Δεν είναι απλά μια ομάδα από ψαράδες.
Πρόκειται για μια κοινωνία με καθιερωμένο σύστημα τάξεων (βασιλιάς, πολεμιστές, ιερείς, κοινοί κάτοικοι/"θνητοί") με σχετικά σύνθετα έθιμα. Ήταν και γεωργοί αφού καλλιεργούσαν ζαχαροκάλαμο, ταρό, μπανάνες, γλυκοπατάτες και παράλληλα διέθεταν εξημερωμένα κοτόπουλα. Δεν τους λες άγριους με τίποτα.
Τωρα για το παρακάτω
quote:
....τρώγανε ο ένας τον άλλο, δηλαδή ήταν κανίβαλλοι.
Αυτό είναι πάλι εικασία από κάποια "φαγωμένα" οστά που βρεθηκαν, αλλά εκτός του ότι μπορεί να ηταν και καποιο τελετουργικό, να δεχτούμε ότι όντως οι λιγοστοί εναπομειναντες κατοικοι έγιναν και κανιβαλοι στο τελος. (δηλ. το 1722) και γενικά ξεπέσανε, λόγω έλλειψης πόρων.
Δεν ξερουμε αν κανιβαλιζαν και το 1500 ή το 1600 για παραδειγμα, ούτε τί βαθμίδα πολιτισμού είχαν τότε.
Ο εξ ανάγκης κανιβαλισμός δεν είναι μόνο προνόμιο των "αγρίων", αλλά και των καθωσπρέπει σύγχρονων ανθρώπων υπό ειδικές συνθήκες (πχ. το γνωστό αεροπορικό ατύχημα στις Ανδεις...)
quote:
Οσον αφορά το πως έφτασαν μέχρι εκεί, η επίσημα άποψη είναι με σχεδίες. Πήραν δηλαδή τις σχεδίες τους, κάλυψαν 3800 χιλιόμετρα στην ανοιχτή θάλασσα (τόση είναι η απόσταση από τν κοντινότερη στεριά της Χιλής), και αποφάσισαν να κατοικήσουν σε ένα νησάκι 118 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η επικρατούσα αποψη είναι ότι ήρθαν από αλλα νησιά του Ειρηνικού (Πολυνησία) και όχι από Ν.Αμερική.
Δηλαδή αυτό εδειξαν τα γενετικά τεστ στους εναπομείναντες απογονους.
Ενίσταμαι σοβαρά στο "αποφάσισαν...".
Θεωρώ ότι το βλέπεις με κριτήρια σύγχρονου ανθρώπου. Πχ. αποφασίζω να πάω στις Μαλδίβες και να κάτσω 1 βδομάδα και να κάνω scuba-diving.
Αυτό το λέω εγώ κι εσύ σήμερα, που ξέρω πού είναι και τι είναι οι Μαλδίβες, κατα πού πεφτουν, τι συνθηκες υπαρχουν και τι τουριστικά πακετα προσφερονται.
Ο Πολυνήσιος "μεταναστης" δεν ήξερε τίποτα από αυτά.
Ηξερε (ή μαλλον ποιώντας την ΑΝΑΓΚΗ φιλοτιμία) μπήκε σε μια βαρκα με άλλους συγγενείς και φίλους συν γυναιξί και τεκνοις
και εφυγε ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ...
Και δεν ήταν μόνο ένας, ούτε μόνο μια χρονική περίοδος μόνο (πιθανότατα...)
Πολλοί θα το εδοκίμασαν,
και από τους ελάχιστους που ελέω ΤΥΧΗΣ και ευνοϊκότερων συνθηκών (καιρού, ωκεανού, αποθεμάτων, αντοχής,κλπ) τελικά το ΕΠΕΤΥΧΑΝ,
προήλθε η απομονωμένη αρχική κοινότητα των πρωιμων αποίκων του Ν.Πάσχα.
Το μυστήριο λοιπόν δεν είναι ούτε ΠΩΣ πήγαν ούτε ΠΟΙΟΙ πήγαν εκεί.
Παίζει λίγο ίσως η χρονολογία, αν ήταν το 1200 ή το 1300 ή το 1400, αλλά δεν νομίζω αυτό να είναι το κυριότερο ζητούμενο.
Αν υπάρχει κάποιο μυστήριο είναι στο ΓΙΑΤΙ από όλες τις δυνατές εκφρασεις θρησκευτικής ή καλλιτεχνικής απεικόνισης, διαλεξαν να κατασκευάζουν και να μετακινούν αυτά τα ενεργοβόρα (από άποψη εργατοωρών, πόρων, φαγητού, τεχνικών μέσων, ξυλων, εργαλείων, κλπ)
και χρονοβόρα (πόσο χρόνο θα τους επαιρνε να σκαλίσουν και να μετακινησουν ένα τετοιο αγαλμα αραγε, με τα μέσα τους?) ΜΑΟΙ, και όχι να κάνουν κατι αλλο πιο 'απλό' και ποιο 'εύκολο' για τα δεδομένα των πόρων και της περιοχής τους.
Αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα,
και μιας και δεν υπάρχουν γραπτά ντοκουμεντα ή κατοικοι που να ξερουν αυτη την παραδοση, μάλλον το μυστικό το πηρανε μαζί τους ........

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Στο συγκεκριμένο παρουσιάζεται ο γερμανός ακαδημαικός κύριος Γιόζελφσον, να έχει κάνει μια δεκαετή έρευνα γύρω από την πιθανότητα οι πολυνησιακές γλώσσες να έχουν επιρροές από την αρχαία ελληνική. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει βρει 1100 αρχαίες ελληνικές ρίζες στις πολυνησιακές γλώσσες, επιρροές στις τέχνες και τη μουσική, και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Νήσο του πάσχα. Εκτός από ελληνική επιρροή διαπίστωσε και Αιγυπτιακή. Αν δεν βαριέστε ρίχτε μια ματιά, αλλιώς να ποστάρω κάνα κομμάτι εδώ.
Δεν υποστηρίζω ότι Ελληνες ταξίδευσαν μέχρι την Πολυνησία όπως γράφουν στο συγκεκριμένο σαιτ. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για τους Ελληνες που γνωρίζουμε σήμερα ως αρχαίους. Πάλι στο ίδιο καταλήγω. Μήπως θα πρεπε να πάρουμε πιο ζεστά τον Πλάτωνα? Πρόσφατα διάβασα ένα απόσπασμα από την απόδοση της βίβλου των νεκρών των Αιγυπτίων. Πραγματικά σου σηκώνεται η τρίχα αν αναλογιστείς πως όλες οι κοινωνικές δομές, και όλες οι θρησκείες έχουνε την ίδια βάση και καταλήγουν στα ίδιο πράμα.
Δεν υποστηρίζω ότι οι Ελληνες ταξίδευσαν ως την Πολυνησία. Υποστηρίζω πως ένας πολιτισμός προκατακλυσμιαίος είχε άκρες ως την πολυνησία. Εμείς απλά υπήρξαμε ένα κομμάτι του, και έτυχε να διατηρήσουμε λόγω γεωγραφικής θέσης πολλά από τα στοιχεία του. Πλατυάζω όμως ας μείνουμε στη Νήσο του Πάσχα.
Agnostic με ενδιαφέρει η απάντηση σου όσον αφορά αυτά που έγραψα παραπάνω. Καλή μέρα.
quote:
Δεν αμφισβητούμε αυτό που γράφει ο Ολλανδός καπετάνιος, αλλά με 2 σημειώσεις:1) Ο,τι εγραψε/είδε αυτός αφορά την κατάσταση του δικού του παρόντος χρόνου (δηλ. όπως βρήκε το λαό και το νησί εν ετει 1722)
2) Είναι γνωστή η (σ)τάση των πλείστων από αυτούς τους δυτικο-& βορειο-Ευρωπαίους "εξερευνητές" σχετικά με οποιονδήποτε άλλον λαό που ήταν λιγότερο ή περισσότερο μελαψός από αυτούς, δεν έχτιζε καθεδρικούς ναούς, και το κυριότερο δεν είχε ανακαλύψει την πυρίτιδα και τα ...κουμπούρια.
Τους χαρακτήριζαν συλλήβδην "Αγριους" και πρωτόγονους, και οι περισσότεροι δεν έμπαιναν καν στον κόπο να δουν πολιτισμικές και πολιτιστικές διαφορές, βαθμιδες, πρόοδο προς αλλη κατευθυνση κλπ. Μπαίνανε σε κάθε νέο τόπο ως κυρίαρχοι και αποικιοκράτες με τουπέ και αφ'υψηλού, και τα υπόλοιπα όλα ήταν λεπτομέρειες γι'αυτούς (εν πολλοίς και οι συγχρονοι απόγονοί τους αυτό συνεχίζουν να κάνουν).
Εμμ..Δεν διαφωνώ σε κάτι, είναι παροιμιώδες το γεγονός άλλωστε οτι ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, ενώ στην Αμερική ήδη κατοικούσαν ιθαγενείς πληθυσμοί.
Για τον κανιβαλισμό δεν έχω να πώ κάτι, και δεν το θεωρώ ουσιώδες θέμα. τα αγάλματα είναι για μένα το πρωτεύον θέμα. Ιι ήτα ναυτά τα 1000 αγάλματα. και ξαναλέω, που ακριβώς στα γύρω νησιά υπάρχει ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ πολιτισμός, κάτι που να υποδηλώνει την προέλευση αυτών των αγαλμάτων. Οι άνθρωποι συνήθως κουβαλάνε τις παραδόσεις μαζί τους... Αυτοί από πού τις φέρανε αυτές τις παραδόσεις?
quote:
Παίζει λίγο ίσως η χρονολογία, αν ήταν το 1200 ή το 1300 ή το 1400, αλλά δεν νομίζω αυτό να είναι το κυριότερο ζητούμενο
Κι όμως,είναι πολύ βασικό. Ποιος σου λέει ότι αυτοί που λέμε ότι μετανάστευσαν στο νησί δεν βρήκαν εκεί το νησί να κατοικείται ήδη από ιθαγενείς κατοίκους. Το ξαναλέω και δεν βαριέμαι, ψάχνουμε να βρούμε αντίσοιχο στυλ τεχνοτροπίας και αντίστοιχο στυλ πολιτισμού στις πολυνησίες. Αφού μιλάμε για το 1200-1400 μΧ, δεν θα έπρεπε φίλε μου να αναρωτιόμαστε.
quote:
Αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα,
και μιας και δεν υπάρχουν γραπτά ντοκουμεντα ή κατοικοι που να ξερουν αυτη την παραδοση, μάλλον το μυστικό το πηρανε μαζί τους ........
Οι Άγνωστες Φυλές του Νησιού
Οι κάτοικοι του νησιού πιστεύεται πως έφθασαν σε αυτό από άλλες περιοχές, κάτι που υποστηρίζεται και από τους μύθους που υπάρχουν. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι πρόκειται για Πολυνήσιους που μετανάστευσαν εκεί περίπου τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Βέβαια, όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχουν και άλλες εκδοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί όπως το τείχος του Άχου Βινάπου θεωρούνται ότι κατασκευάστηκαν τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ. γεγονός που εκλαμβάνεται ως ισχυρή ένδειξη για την παρουσία ενός αρκετά παλαιότερου πολιτισμού που υπήρχε εκεί.
Σύμφωνα με τον κύριο μύθο του νησιού, οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από μια ήπειρο που ονομαζόταν Χάιβα και συγκεκριμένα από μια χώρα που λεγόταν Μαορί. Αυτή η ήπειρος καταστράφηκε από έναν κατακλυσμό και χάθηκε στη θάλασσα. Πριν την καταστροφή ο βασιλιάς Χότου Μάτουα συγκέντρωσε το λαό του σε δύο μεγάλες βάρκες και μετά από 120 ημέρες ταξιδιού στη θάλασσα έφθασαν στο νησί του Πάσχα.
Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι σε πολύ παλιές εποχές ο θεός Ουάκε θυμωμένος προκάλεσε σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων στην ευρύτερη περιοχή της Πολυνησίας. Χρησιμοποιώντας ένα γιγάντιο κοντάρι έβγαζε τα νησιά από τη θέση τους και έτσι αυτά παρασέρνονταν από τεράστια κύματα, ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο στο νησί του Πάσχα καθώς εκεί ο κοντάρι του έσπασε.
Οι μύθοι του νησιού του Πάσχα οι οποίοι ουσιαστικά αναφέρονται σε μια πανάρχαια καταστροφή, οδήγησαν πολλούς ερευνητές να συσχετίσουν την ιστορία του με εκείνη της μυθικής ηπείρου Μου – Λεμουρίας, καθώς και με την Ατλαντίδα.
πηγή http://www.e-zine.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=180
quote:
Το μυθικό ον, Ουόκε και η χώρα Χίβα.Και αν η άφιξη των πρώτων ευρωπαίων εξερευνητών στο νησί, είναι πέρα για πέρα αληθινή, υπάρχει μία άλλη που από κάποιους αντιμετωπίζεται ως μυθική, ενώ για άλλους αποτελεί τη λύση του μυστηρίου. Σύμφωνα με αυτήν, ένα υπεράνθρωπο ον που ονομαζόταν Ουόκε, έφτασε πριν από εκατομμύρια χρόνια στο Νησί του Πάσχα, από την χώρα του, τη Χίβα.
Στόχος του, να καταστρέψει ολοκληρωτικά το νησάκι! Αντί να συμβεί αυτό όμως μία θεομηνία χτύπησε τη δική του πατρίδα και ανάγκασε τους 300 κατοίκους της να τον ακολουθήσουν και να βρουν καταφύγιο στην Νήσο του Πάσχα. Εκεί δημιούργησαν αυτά τα τεράστια αγάλματα, τα οποία με κάποιο άγνωστο τρόπο θα τους προφύλασσαν από μια νέα καταστροφή όπως εκείνη που είχε εξαφανίσει τη Χίβα!
Πηγή: http://peri-igitis.blogspot.com/2012/10/blog-post_1607.html#ixzz2DQWyJz00
quote:22
Η ιστορία που λές για την Υπατία είναι αληθινή.Δυστυχώς βρήκε τραγικό θάνατο από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνταν χριστιανοί,και που στο όνομα αυτού που είπε αγαπάτε αλλήλους,την σκότωσαν με βάναυσο τρόπο.Αν όμως προσπαθείς να μας πείσεις ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν χριστιανοί,λυπάμαι θα σε διαψεύσω,διότι και εγώ μπορεί να λέω ότι είμαι δημοκρατικός πολίτης αλλά αν δω μπροστά μου ένα μαύρο, να βγάλω στιλέτο και να του το καρφώσω,τι θα αποδειχτεί τότε; ότι ό,τι λέω πως είμαι είναι απλώς μια μάσκα πίσω από την οποία κρύβομαι για να προστατέψω τα ατομικά συμφέροντά μου και να συνεχίσω να καλλιεργώ τα πάθη. Αν πραγματικά έχεις ασχοληθεί με τηην ιστορία,θα ξέρεις ότι φοβερά εγκλήματα έγιναν και από <<χριστιανούς>> και από <<Δωδεκαθειστές>>,όμως αν κοιτάξεις πίσω από τα γεγονότα δεν θα δεις τίποτα παραπάνω από συμφέροντα παρατάξεων,διότι η φιλοσοφία και η παράλληλή θρησκευτική έκφραση της εποχής,είχαν φτάσει σε ένα επίπεδο όπου πλέον <<έπρεπε>> να έρθει Κάποιος που στο πρόσωπό του θα μετουσιωθεί η αρχαία ελληνική σκέψη σε τρόπο ζωής,δλδ να γίνει από φιλοσοφική σκέψη, θρησκεία. Όλα αυτά βέβαια έγιναν με βάση κάποιο Θεικό σχέδιο,ή αυτό που έλεγε ο Πλάτωνας Θεία πρόνοια,για αυτό βλέπουμε ότι ό,τι έγινε,έγινε την κατάλληλη χρονική στιγμή. Μέσα στην περίοδο αυτών των αλλαγών,όπως και σε κάθε μεγάλη αλλαγή της ανθρωπότητας,υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να συμβαδίσουν με την εποχή τους και προτιμούν να εξυπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα,ακόμα και αν χρειαστεί να σκοτώσουν.Αυτοί οι άνθρωποι ήταν που και από τις δύο πλευρές έκαναν τα χίλια-μύρια.
δεν συναντησα αντιμετωπιση, που να συναδει με Τον Χριστο και την Αγαπη, εδω μεσα στην κριτικη μου...
το αντιθετο - δεχομαι απειλες αν παρατηρησες.
τι ειδους χριστιανοι ακριβως συχναζουν στο στεκι σας?
ειδα αλλαζονεια, ειδα φανατισμο, ειδα ανεξελεγκτο θυμο, ειδα προθεση για βια, ειδα υβρεις, ειδα Υβρι!
καποιος μαλιστα διεκδικει τον Ενα Θεο που εφτιαξε το συμπαν ως "ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΝΟ"
εμας ποιος μας εφτιαξε ρε μεγαλε?
τους Κινεζους?
τους Ινδους?
τους Νεγρους?
αλλος Θεος?
αρα εσεις εισαστε πολυθεϊστες, και απλα ο "δικος σας" ο θεος ειναι ο καλυτερος!
κι ολα αυτα το 2005...
χαιρεσθε!
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
stratis79
"Ρε παιδιά μπήκατε,κάνατε την πλάκα σας,"
;;;;;;;
stratis79
"γιατί δεν αποχωρείτε;"
;;;;;;;
stratis79
"Δε νομίζω ότι εμείς θίξαμε ή μπήκαμε και προσβάλλαμε τους συνομιλητές στα θέματα που ανοίξατε και μετέχετε εσείς;"
;;;;;;;
stratis79
"Χριστό δεν έχετε..."
;;;;;;;
stratis79
"...ευγένεια δεν έχετε;"
;;;;;;;
stratis79
"Κατεβατά με κοροϊδίες και προσβολές σε μας δεν προσφέρουν."
;;;;;;;
stratis79
"Και εν τέλει αν είμαστε πλανεμένοι άστε μας στην πλάνη μας, δε ζητήσαμε σωτήρες."
Παπακωνσταντίνου έτσι;;; καλό τραγουδάκι
stratis79
"Μου θυμίζουν κάτι παιδιά στο σχολείο που δεν τα ήθελε κανείς στην παρέα κι έρχονταν τσιμπούρια από δίπλα, τρώγανε τις ψιλές και φεύγανε."
;;;;;;;
stratis79
"Έχουμε ένα θέμα σε ένα site που -ας το πω όσο πιο ευγενικά γίνεται- αντιμετωπίζει ουδέτερα έως εχθρικά τον Χριστιανισμό ως μια απλή φιλοσοφία και διδασκαλία ξεπερασμένη."
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
stratis79
"Κι όμως τσούζουν οι 120 σελίδες και οι 50.000-60.000 χιλιάδες επισκέψεις. Αυτό ενοχλεί, αυτό πονάει, η εξέλιξη της κουβέντας, το δέσιμο της παρέας, η αναγνωσιμότητα της κουβέντας που ξεπερνάει όλες τις άλλες εδώ μέσα, πράγμα που δείχνει ότι ο κόσμος ψάχνει το Χριστό κι όχι το Δαλάι Λάμα, τον Βούδα, κτλ κτλ."
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα
Αν διαφωνείς με αυτά που λέγονται πες το, δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε τέτοια μέτρα, ποιός σε έχρισε σωτήρα δηλαδή???? Μη μου πείς ότι έχεις και εσύ το "κομπλεξ του σωτήρα" που έχει και ο Dim.Kar, αν είμαστε πλανεμένοι βρε παιδί μου άσε μας στην πλάνη μας τί σε νοιάζει;;;
Όσο για το αν διαβάζουν παιδιά το forum είμαι σίγουρος ότι όταν βρίσκουν χρόνο να ξεκολλήσουν από τα τσοντο-sites, δεν θα παραλήψουν να μπούν στο esoterica![]()
. Λίγη σοβαρότητα ρε φίλε, άλλωστε όποιος διαβάζει αυτά τα φόρουμ και είναι προκατειλημμένος υπέρ της αυτοκτονίας είναι ήδη επιρρεπής σε πλύση εγκεφάλου και εμείς δεν φταίμε για αυτό. Άλλοι φταίνε και με την ίδια αιτιολογία μπορεί να την βρεί απο οπουδήποτε την δικαιολογία να αυτοκτονήσει, σε μας τα ρίχνεις;;;; Άντε σοβαρέψου.
Τα τόπικ "βρυκολακες η αληθεια ειναι αυτο που δεν φανταζεστε" και "επικλήσεις προς τον σατανα" δεν τα παρακολουθούμε γιατί δεν μας ενδιαφέρει η θεματολογία!!! (προφανώς). Άλλωστε ποιός σου είπε ότι εγώ είμαι καλός χριστιανός ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
quote:
δεν συναντησα αντιμετωπιση, που να συναδει με Τον Χριστο και την Αγαπη, εδω μεσα στην κριτικη μου...το αντιθετο - δεχομαι απειλες αν παρατηρησες.
τι ειδους χριστιανοι ακριβως συχναζουν στο στεκι σας?
ειδα αλλαζονεια, ειδα φανατισμο, ειδα ανεξελεγκτο θυμο, ειδα προθεση για βια, ειδα υβρεις, ειδα Υβρι!
καποιος μαλιστα διεκδικει τον Ενα Θεο που εφτιαξε το συμπαν ως "ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΝΟ"
εμας ποιος μας εφτιαξε ρε μεγαλε?
τους Κινεζους?
τους Ινδους?
τους Νεγρους?
αλλος Θεος?
αρα εσεις εισαστε πολυθεϊστες, και απλα ο "δικος σας" ο θεος ειναι ο καλυτερος!
κι ολα αυτα το 2005...
χαιρεσθε!
Η απάντησή μου είναι προφανής και την ξέρεις, αν είμασταν τέλειοι δεν θα είμασταν άνθρωποι
Errare humanum est, λεβέντη μου όπως κάνεις λάθη και εσύ, κάνουμε και εμείς.
Δεν λέω πως είστε κλίκα άλλά είναι "περίεργο" το πως σκάσατε μύτη σχεδόν ταυτόχρονα...
Facts: Knowledge is power, Power corrupts.
Conclusion: Study hard, Be evil.
quote:
Απεστάλη: 13/10/2005, 09:08:45 Εμφάνιση Προφίλ Στείλτε Email στον Συγγραφέα Send dim.kar a Private Message Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους dim.kar Επεξεργασία Μηνύματος Απάντηση με Παραπομπή (Quote) Διαγραφή Απάντησης Καλημέρα σε όλες και όλους!Μια φορά ήταν ένας βρυκόλακας. Κάθε μέρα πήγαινε στο νοσοκομείο, στην αιμοδοσία, έπαιρνε μια μπουκάλα αίμα και γύριζε σπίτι του να την απολαύσει. Το ήξεραν όλοι, και πρώτα από όλα η κουτσομπόλα περιπτερού της γειτονιάς. Μιά μέρα νάσου ο βρυκόλακας κρατώντας μια φρατζόλα ψωμί. "Πού πάς κυρ βρυκόλακα με τη φρατζόλα;", ρωτάει η περιπτερού. "Πού είναι η μπουκάλα με το αίμα;", συμπληρώνει. Και ο βρυκόλακας απαντά: "Να έγινε ένα αυτοκινητιστικό λίγο πιο κάτω και πάω να βουτήξω".
Φαντάζομαι λοιπόν τον Άρη, πάνω από το χειρουργικό τραπέζι, με ανοιγμένο τον ασθενή, να βγάζει ψωμάκι και να ετοιμάζεται να κολατσίσει!
Tέλος θα παρακαλούσα θερμά τον Άρη, εάν δε μας δουλεύει (που πολύ το εύχομαι) να ρίξει μια ματιά στο παρακάτω link http://www.msu.gr/chart.asp?Perifereia_ID=9
Eάν δεν κατοικεί στην Αττική μπορεί με την αναζήτηση να βρει αντίστοιχη λύση...
Η συμβουλή της μέρας: ΛΟΒΟΤΟΜΗ: τα λύνει ΟΛΑ και ...συμφέρει!
Δ.Κ. ή ο άνθρωπος whisky
Εσείς πού είσασταν; σε λίγο ο άνθρωπος θα αρχίσει να καθαρίζει κόσμο; δεν σας ενδιαφέρει;
Και ένα μήνυμα προσωπικό για την "μαθήτρια". Το φυσιολογικό και σύνηθες είναι οι μαθήτριες να ψάχνουν να βρουν κανένα ντραβραντιζμένο νεαρό για μυηθούν αμφότεροι στον έρωτα... Τι γυρεύεις εσύ με τους (κατά πλειοψηφία) αγάμητους, ανώμαλους και στερημένους;
Όσο για τα δεν είναι χριστιανοί αυτοί που κατακρεούργησαν την Υπατία, που έκαναν με το ξίφος χριστιανούς τους ρώσσους, που κατέστρεψαν, αφόρισαν, λήστεψαν θεάρεστα κλπ κλπ ας διαβάσουν την Καινή Διαθήκη (την έχω διαβάσει δυό φορές και θα με κάνετε να την διαβάσω τρίτη...) που λέει "το δέντρο κρίνεται απ' τους καρπούς του...". Αυτοί λοιπόν είναι οι καρποί του χριστανισμού, αυτό και το δέντρο σας...
Να το χαίρεστε...
Και συνεχίζω να σπάω μεγάλη πλάκα!!!
Εύγε!!!
Η συμβουλή της μέρας: ΛΟΒΟΤΟΜΗ: τα λύνει ΟΛΑ και ...συμφέρει!
Δ.Κ. ή ο άνθρωπος whisky
http://www.msu.gr/chart.asp?Perifereia_ID=9
ΕΓΙΝΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΩΝ
amalia
δεν συναντησα αντιμετωπιση, που να συναδει με Τον Χριστο και την Αγαπη, εδω μεσα στην κριτικη μου...
το αντιθετο - δεχομαι απειλες αν παρατηρησες
====
JohnBg εγώ σε απείλησα ή σε έβρισα; Θα σε παρακαλέσω επίσης όπως και άλλοι να μην αραδιάζεις κατεβατά και συνέχεια enter enter enter. Όποιος θέλει να διαβάσει τη θέση σου θα τη διαβάσει, δε χρειάζονται πλακάτ.
Γειά σε όλη την παρέα! Διαβάζω αρκετό καιρό τώρα το forum αλλά
είναι η πρώτη φορά που γράφω. Πως σας φαίνεται η παραπάνω προφητεία του Αγ. Κοσμά? Από ότι έχω διαβάσει, τις 3 φορές που ελευθερώσαμε τη Β.Ήπειρο ποτέ ο ελληνικός στρατός δεν έφτασε μέχρι την Αυλώνα.
Λέτε να γίνει σύντομα?...
Παρενέβην στο θέμα για καλό και βρήκα το μπελά μου!
Ανήκω σε κλίκα, έχω φωτογραφία με κάποιον που κρατάει μια καρδιά, μπήκα για να προσβάλλω μια συζήτηση και να την αποσυντονίσω κτλ....
Αν μη τι άλλω, θα έπρεπε όσοι με κατηγόρησαν να αναλογιστούν οτι η παρέμβαση μου είναι μια παρέμβαση που προσπάθησε να εκτονώσει μια κατάσταση οξυμένη από χθές.
Και για να μη γίνει μπάχαλο από ανταλλαγή ύβρεων και προσβολών κι επέλθει κλείδωμα του topic είπα να προσπαθήσω να σας ηρεμήσω.
Που είδατε προσπάθεια μου να αποσυντονίσω το θέμα από τη ροή του?
Είδατε να κάνω σχόλιο για τις προφητείες, για την θρησκεία του Χριστιανισμού ή να προσβάλλω κανέναν?
Μάλλον όχι!
Προσπάθησα να σας πώ να μην κάνετε το θέμα μπάχαλο.
Από κι ως που βγήκε το συμπέρασμα λοιπόν οτι είμαι κλίκα με τον dim.kar, τον Jbg και τον GDS1?
Από το γεγονός οτι προέτρεψα κι αυτούς κι εσάς να μην επιδίδεστε σε μια ανούσια διαμάχη?
Σε ποιόν από εσάς μίλησα με ασέβεια, τον ειρωνεύτηκα και τον προσέβαλα σήμερα?
Σε αυτό το forum όσο καιρό είμαι μέλος δεν ανήκω σε καμία κλίκα κι ούτε με ενδιαφέρει να συμμετάσχω.
Μόνος μου είμαι και μόνος μου θα συνεχίσω να είμαι.
Κυριακόπουλε, μου είπες για την Ψηφιακή μου Υπογραφή.
Παρότι δεν σε αφορά τι φωτογραφία θα βάλω εγώ θα σου εξηγήσω τι δείχνει.
Απεικονίζει 5 Δρυΐδες κι ο ένας που σχολίασες δεν κρατάει μια καρδιά αλλά ένα βιβλίο και διαβάζει.
Κι εν τέλει δεν έχω κανένα λόγο να απολογηθώ σε κανένα για το τι φωτογραφίες επιλέγω ως Ψηφιακές μου Υπογραφές.
Θέλετε να φαγωθείτε μέχρι την Δευτέρα Παρουσία οι μέν με τους δέν?
Δικαίωμα σας και κακώς που προσπάθησα να πώ σε όλους με αντικειμενική πρόθεση να προσπαθήσετε να κάνετε έναν ήρεμο και πολιτισμένο διάλογο.

In anticipation of my resurrection...
Facts: Knowledge is power, Power corrupts.
Conclusion: Study hard, Be evil.
"gds καμία σχέση με Παπακωνσταντίνου, εκτός να τυχαία είναι στίχος τραγουδιού του."
κοντεύει
stratis79
"Δε νομίζω ότι πρόβλημα αφορά εσένα."
Πριν ήμουν κλίκα από κάποιο μέλος οπότε στον πλυθηντικό συμπέρανα και εμένα
stratis79
"Όσον αφορά την κλίκα και σένα, συ είπας. "
Άλλος είπε strattis79 άλλος... το συ είπας δεν κολάει παντού ιδιαίτερα όταν ο άλλος αναφέρεται ειρωνικά σε προηγούμενο σχόλιο Αυτονόητο και Ευκολονόητο
stratis79
"δεν συναντησα αντιμετωπιση, που να συναδει με Τον Χριστο και την Αγαπη, εδω μεσα...."
Δεν νομίζω και να βρεις πουθενά
stratis79
"...στην κριτικη μου...το αντιθετο - δεχομαι απειλες αν παρατηρησες"
Πότε, Που και από Ποιούς;;;;;;
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα