- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Αγαπητε φιλε elo ας το παρουμε απο την αρχη το θεμα.
Τι ειναι αληθεια?Η υποθεση με την οποια γεννιεται ικανοποιηση ,η ελαχιστη δαπανη πνευματικης δυναμης.
Ο ευκολοτερος τροπος σκεψης κατακτα τον δυσκολοτερο.Η διδασκαλια του ειναι των πραγματων ,καθε ειδους παγιωμενων ενοτητων ειναι εκατο φορες ευκολοτερη απο τη διδασκαλια του γιγνεσθαι της αναπτυξης.Η λογικη συνεληφθη σαν δυευκολυνση,σαν μεσο εκφρασης-οχι σαν αληθεια..Αργοτερα λειτουργησε σαν αληθεια....Αλλα εγω πριν απο πολυ καιρο εχω κυρηξει πολεμο σε αυτον τον οπτιμισμο των ειδημονων της λογικης.
Συμπερασμα:Υπαρχουν πολλων ειδων ματια.Ακομη και η Σφιγγα εχει ματια και συνεπως υπαρχουν πολλων ειδων αληθειες και συνεπως δεν υπαρχει αληθεια.
Σε εναν κοσμο που ειναι ουσιαστικα ψευδης,η φιλαληθεια θα ηταν αντιφυσικη ταση.
Ελπιζω τωρα να μη με εχασες
Ε.Τ
Τι είναι αλήθεια ;
Αλλά το να ρωτάμε τι είναι η αλήθεια, είναι σαν να ρωτάμε τι και ποιος ο σκοπός της ύπαρξης…
.
Έχεις σκεφτεί άραγε πόσες αλήθειες θα ακούσεις ;
Αλήθειες που «προέρχονται» από την νόηση (νου) σχηματίζοντας μια «συνείδηση» της εικόνας του υποκείμενου .
Αλήθειες για «πράγματα» όπως είναι στην πραγματικότητα "καθ` εαυτά" και όχι όπως έχουμε την δυνατότητα να τα «συλλαμβάνουμε» με την νόηση μας .
Αλήθειες που ξεπηδούν μέσα από τις ανθρώπινες ανάγκες μας .
Αλήθειες που καταρρίπτονται για να μπουν καινούργιες (θεωρίες) στην θέσεις τους .
Αλήθειες που μας φανερώνουν την γνώση τις άγνοιας μας (πλάνη) .
quote:
ΤΑΡΑΣΟΥ-Συμπερασμα:Υπαρχουν πολλων ειδων ματια.Ακομη και η Σφιγγα εχει ματια και συνεπως υπαρχουν πολλων ειδων αληθειες και συνεπως δεν υπαρχει αληθεια.
Θα συμφωνήσω ότι όσα μάτια υπάρχουν άλλες τόσες είναι και οι αλήθειες, αλλά μήπως όλες αυτές οι αλήθειες είναι κομμάτια της Μιας αλήθειας ;

υπάρχει κι η ίδια η έρημη η αλήθεια... Κι αν με
ρωτήσεις ποιά από όλες, θα σου απαντήσω ότι εσύ είσαι
ο elo, αλλά ποιος από όλους;...
Κοινώς υπάρχει μια κεντρική ουσία, δεν είναι το πόσες
αντανακλάσεις μπορούμε να έχουμε.....
quote:
Αλήθειες που «προέρχονται» από την νόηση (νου) σχηματίζοντας μια «συνείδηση» της εικόνας του υποκείμενου .Αλήθειες για «πράγματα» όπως είναι στην πραγματικότητα "καθ` εαυτά" και όχι όπως έχουμε την δυνατότητα να τα «συλλαμβάνουμε» με την νόηση μας .
Αλήθειες που ξεπηδούν μέσα από τις ανθρώπινες ανάγκες μας .
Αλήθειες που καταρρίπτονται για να μπουν καινούργιες (θεωρίες) στην θέσεις τους .
Αλήθειες που μας φανερώνουν την γνώση τις άγνοιας μας (πλάνη) .
Θα συμφωνησω..οι φρασεις σου με παραμπεπουν στο πλατωνικό σπήλαιο..είμαστε ανγκασμένοι να φιλοσοφούμε γυρω απο τις σκιες που βλεπουμε καθως πάντα βλεπουμε ένα είδωλο της αλήθειας..
Άραγε ο ανθρωπος με τις δυνατοτητες που εχει μπορει να ξεφυγει απο την υποκειμενικότητα της αλήθειας και να επεισελθει στην αντικειμενικότητα της?είμαστε προορισμένοι να την ανακαλύψουμε σε αυτή την πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε??
Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
quote:
Θα συμφωνήσω ότι όσα μάτια υπάρχουν άλλες τόσες είναι και οι αλήθειες, αλλά μήπως όλες αυτές οι αλήθειες είναι κομμάτια της Μιας αλήθειας ;
Αυτο αγαπητε φιλε ισως ειναι μια απο τις αληθειες που προσδοκουμε ολοι να πιστεψουμε.
Ανεξαρτητα απο το ποσο πολυ πιστευουμε ενα πραγμα ,η δυναμη της πιστης δεν ειναι κριτηριο της αληθειας.Αλλα τι ειναι αληθεια?Μηπως ενα ειδος πιστης που εχει γινει συνθηκη ζωης?
Ε.Τ
quote:quote:
η αλήθεια είσαι εσύ.Αγαπητέ/-ή loveworks, ελπίζω ειλικρινά η αλήθεια να μην είναι σαν εμένα. Γιατί αν συμβαίνει αυτό, η αλήθεια είναι ένα πολύ σύνθετο, μπερδεμένο και κάποτε βλακώδες πράγμα. Ίσως η ερώτηση που πρέπει να ακολουθήσει τη θέση σου είναι «ποιο τμήμα μου είναι η αλήθεια;». Ο αιώνιος εαυτός, η ψυχή, το πνεύμα, ο νους, η καρδιά ή το εγώ μου; Ή ίσως η αντανάκλαση κάποιου απ’ όλα αυτά σε κάποιον καθρέπτη;
Μοιάζει μάλλον η αλήθεια με έναν χώρο, μια κατάσταση φώτισης, που μπορεί κανείς να ενοικήσει, να αφυπνιστεί σε σχέση με αυτήν.
Κι αν είναι ένας χώρος, τότε είναι ένας χώρος πολύ μοναχικός. Συγνώμη, έλειψα για ένα διάστημα και δεν ξέρω αν όσα γράφω έχουν αναφερθεί ήδη. Το να μπορείς να έχεις μια πιο «αληθινή» εποπτεία του κόσμου, πίσω από την επιφάνεια και τα φαινόμενα, συνεπάγεται ευθύνη και μοναξιά, γιατί ποιος άλλος θα μπορέσει ποτέ να σε καταλάβει; Πόσα απ’ όσα αντιλαμβάνεσαι μπορείς να αποκαλύψεις χωρίς να πληγώσεις κάποιον άλλον με την αλήθεια που εσύ βλέπεις, αλλά εκείνος αγνοεί;
quote:
γιατί δεν υπάρχει αλήθεια; γιατί για να υπάρχει η έννοια της αλήθειας, πρέπει εξ'ορισμού να υπάρχει η έννοια της πλάνης.Δεν ξέρω… σκέφτομαι πάλι ότι ίσως να πρέπει να ξεφύγουμε κάποτε από τις δυαδικές μορφές σκέψης «μία αλήθεια/καμία αλήθεια» ή «αλήθεια-πλάνη». Ίσως η αλήθεια να είναι ταυτόχρονα όλα…
quote:
Αυτοσυνείδηση…
Έναν ορισμό, καλέ μου elo;Με αγάπη,
Unseen
Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.
Edited by - Unseen on 18/08/2007 23:09:41
μη μου το dna τάρατε
στερημένα, αλλά ποιός ο λόγος να φερόμαστε σαν
κομπλεξικοί;Επαναλαμβάνω ότι ο άνθρωπος είναι θεός, απλά
δεν το ξέρει και δεν το συνειδητοποεί, οι ψευδαλήθειες έρχονται
σαν απόρροια αυτής του της τάσης για συμβιβασμό, δεν είναι
πολλές...
Το θέμα είναι έχουμε τα κότσια να την αναζητήσουμε μέσα μας,
αφού καλά την ξέρουμε, αλλά αλλοιθωρίζουμε παριστάνοντας
ότι δεν την γνωρίζουμε;
quote:
trexagireve- Κι αν με
ρωτήσεις ποιά από όλες, θα σου απαντήσω ότι εσύ είσαι
ο elo, αλλά ποιος από όλους;...
Σωστό ερώτημα φίλε μου φίλε μου, γιατί ακόμα συνεχίζω να με ανακαλύπτω και να ξεσκεπάζω αυτά που κάποτε έκρυβα με πολύ επιτήδειο τρόπο από τον εαυτό μου… ![]()
quote:
Κούφια Γη -Άραγε ο ανθρωπος με τις δυνατοτητες που εχει μπορει να ξεφυγει απο την υποκειμενικότητα της αλήθειας και να επεισελθει στην αντικειμενικότητα της? είμαστε προορισμένοι να την ανακαλύψουμε σε αυτή την πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε??
Ειλικρινά Κούφια Γη δεν γνωρίζω αν ο άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει από όλες αυτές τις υποκειμενικές αλήθειες, βέβαια ίσως όλες αυτές οι εικόνες και οι αντανακλάσεις της μιας Αλήθειας να έχουν κάποιον σκοπό.
Έναν σκοπό στο να γνωρίσουμε όλες τις πλευρές ενός πρίσματος και να ανακαλύψουμε την δέσμη του φωτός (αλήθεια) που δημιουργεί τις χρωματικές διασπορές από χρώματα (υποκειμενικές αλήθειες) .
Για εμένα το ερώτημα δεν είναι το αν είμαστε προορισμένοι να ανακαλύψουμε αυτή την πραγματικότητα, αλλά ο τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε… ![]()
quote:
ΤΑΡΑΣΟΥ -Ανεξαρτητα απο το ποσο πολυ πιστευουμε ενα πραγμα ,η δυναμη της πιστης δεν ειναι κριτηριο της αληθειας.Αλλα τι ειναι αληθεια?Μηπως ενα ειδος πιστης που εχει γινει συνθηκη ζωης?
Πιστεύουμε για να γνωρίσουμε (αλήθεια) ή γνωρίζουμε για να πιστέψουμε ;… ![]()

Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"
quote:
Unseenquote:
η αλήθεια είσαι εσύ.Αγαπητέ/-ή loveworks, ελπίζω ειλικρινά η αλήθεια να μην είναι σαν εμένα. Γιατί αν συμβαίνει αυτό, η αλήθεια είναι ένα πολύ σύνθετο, μπερδεμένο και κάποτε βλακώδες πράγμα. Ίσως η ερώτηση που πρέπει να ακολουθήσει τη θέση σου είναι «ποιο τμήμα μου είναι η αλήθεια;». Ο αιώνιος εαυτός, η ψυχή, το πνεύμα, ο νους, η καρδιά ή το εγώ μου; Ή ίσως η αντανάκλαση κάποιου απ’ όλα αυτά σε κάποιον καθρέπτη;
"σαν" εσένα δεν ξέρω αν είναι, πάντως δεν εννοούσα αυτό λέγοντας "η αλήθεια είσαι εσύ".. γιαυτό και αναλογίζεσαι στη συνέχεια για το που βρίσκεσαι, ποιό "τμήμα σου" σε αντιπροσωπεύει αληθινά και δεν είναι ψευδαίσθηση. άραγε έχεις συναίσθηση για το που βρίσκεσαι; είναι ο εαυτός σου μέσα στο κεφάλι σου; που ακριβώς; ανάμεσα στα μάτια; στο κέντρο του εγκεφάλου; στο στήθος; στην καρδιά; στις σκέψεις; βρίσκεσαι κάπου συγκεκριμένα στην πραγματικότητα ή μήπως είναι μια ψευδαίσθηση αυτό; και αν ο εντοπισμός του εαυτού σε κάποιο τμήμα είναι ψευδαίσθηση, τότε δεν είναι η αλήθεια, όμως άραγε ποιά είναι; ότι δεν βρίσκεσαι πουθενά.. αλλά και παντού, σε μηδενικό αλλά και παντοτινό χρόνο; η αλήθεια είναι μάλλον πολύ πιο παράξενη από ό,τι πιο παράξενο μπορούμε να σκεφτούμε.. γιατί αν βρισκόμαστε μέσα σε όλες τις πιθανές διαστάσεις, αυτό θα σήμαινε ότι ο εαυτός είναι αδιάστατος, άχρονος, άϋλος, άχωρος, ανυπόστατος, ελεύθερος, κοινός..
quote:
Μοιάζει μάλλον η αλήθεια με έναν χώρο, μια κατάσταση φώτισης, που μπορεί κανείς να ενοικήσει, να αφυπνιστεί σε σχέση με αυτήν.
μοιάζει, αλλά δεν είναι. οι ψευδαισθήσεις μας την κάνουν να μοιάζει με έναν χώρο, μια κατάσταση φώτισης ή αφύπνισης. αλλά δεν είναι.. οι ψευδαισθήσεις είναι αυτές που αποκτούν χώρο, συσκότιση, ύπνωση και όχι η αλήθεια η οποία είναι συνειρμικά το απόλυτο ον.
quote:
Κι αν είναι ένας χώρος, τότε είναι ένας χώρος πολύ μοναχικός. Συγνώμη, έλειψα για ένα διάστημα και δεν ξέρω αν όσα γράφω έχουν αναφερθεί ήδη. Το να μπορείς να έχεις μια πιο «αληθινή» εποπτεία του κόσμου, πίσω από την επιφάνεια και τα φαινόμενα, συνεπάγεται ευθύνη και μοναξιά, γιατί ποιος άλλος θα μπορέσει ποτέ να σε καταλάβει; Πόσα απ’ όσα αντιλαμβάνεσαι μπορείς να αποκαλύψεις χωρίς να πληγώσεις κάποιον άλλον με την αλήθεια που εσύ βλέπεις, αλλά εκείνος αγνοεί;
έχεις δίκιο.. γιαυτό και η έκφρασή μου ήταν "η αλήθεια είσαι εσύ". αν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν μπορείς να τον δείξεις σε κάποιον, σε κάποιον μπορείς να δείξεις μόνο το δικό του εαυτό για να καταλάβει, αν έχει τη διάθεση.
quote:quote:
γιατί δεν υπάρχει αλήθεια; γιατί για να υπάρχει η έννοια της αλήθειας, πρέπει εξ'ορισμού να υπάρχει η έννοια της πλάνης.Δεν ξέρω… σκέφτομαι πάλι ότι ίσως να πρέπει να ξεφύγουμε κάποτε από τις δυαδικές μορφές σκέψης «μία αλήθεια/καμία αλήθεια» ή «αλήθεια-πλάνη». Ίσως η αλήθεια να είναι ταυτόχρονα όλα…
ακριβώς. και πάλι θα αναφερθώ στον παραπάνω ψευδοορισμό μου της αλήθειας, που δεν είναι δυαδικός. η αλήθεια είναι ότι κάποτε, για πολύ λίγο, ήμουν ένα και μόνο κύτταρο.. (και πριν "ήμουν" βέβαια, αλλά μόνο ως σκέψη ή επιθυμία).. αλλά δεν θυμάμαι τίποτα.
και μήπως όλοι μας κάποτε ήμασταν μαζί με ολόκληρο το σύμπαν, μια μοναδικότητα; ένα σημείο αδιάστατο, μηδενικό αλλά και άπειρο, το οποίο εξερράγη; αν αυτή είναι η αλήθεια, ποιός μπορεί να τη φανταστεί ή να τη θυμηθεί;
μη μου το dna τάρατε
πλάνη εδώ πέρα... Υπάρχει μια αλήθεια γύρω από κάποιο
θέμα και υπάρχουν και κάποια ράδιο αρβύλα ψέμματα...
Τα δεύτερα υπάρχουν ή τα δημιουργούμε αλλά δεν στέκουν; Φυσικά
το δεύτερο καιέτσι είναι και με την αλήθεια. Υπάρχει η αλήθεια
που είναι στο ύψος που είναι και εμείς οι άνθρωποι
προσπαθούμε να την φτάσουμε. Τώρα αν βολευόμαστε με ότι
επιπόλαιο και γήινο, δεν έχει να κάνει με υπόσταση του
ψέματος, αλλά με τη δική μας διάθεση να το ξεπεράσουμε...
Όπως καταλαβαίνετε η αλήθεια δεν έχει αάγκη από μας,
αλλά εμείς από αυτήν... Άρα, τι σημασία έχει πόσοι πιστεύουμε
σε μια μερική αλήθεια-πλάνη, όταν αυτή θαχαθεί και δύναται
να χαθούμε και μεις μαζί της;
ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΠΛΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.
ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ..............
..............ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΛΑΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΑΦΤΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΝΗ.
..............ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΛΑΝΕΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
.............ΤΩΡΑ ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ,ΓΙΑΤΙ ΜΙΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ.
Η «Αλήθεια» του καθενός μας είναι σαν ένα υγρό που ρίχνουμε μέσα ένα δοχείο, το υγρό που χύνεται μέσα, θα παίρνει πάντα το σχήμα του συγκεκριμένου δοχείου και πάντα θα είναι περιορισμένο σε ποσότητα .
Μόνο όταν καταφέρουμε και βρούμε το κατάλληλο υλικό που θα κάνει το δοχείο να παραμένει συμπαγές, αλλά και να παίρνει το σχήμα του υγρού και να μην είναι περιορισμένο σε ποσότητα, τότε μόνο θα μπορέσουμε να αγγίξουμε ένα μέρος της πολυπλοκότητας από την αλήθεια .

ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΟΠΟΙΗΣΗ.
ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ... ΝΟΜΙΖΟ ΟΤΙ ΑΠΛΑ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΦΤΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΕ ΚΟΜΑ Η ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΠΟΙΗΣΩ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΥΓΑ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
που προσπαθούν να επιβιώσουν και να επικρατήσουν...Κι η
αλήθεια είναι κάτι που ψαχνει τον ...μάστορα της...
Διαφωνώ...
Φίλε Νους, για ναφτάσει κάπου ο ανθρώπινος νους, μάλλον
μπορεί να τον ακολουθήσει και το σώμα του... Οπότε μη
φβάσαι μη βρεθούμε χαμένοι στο διάστημα κι δεν έχουμε δρόμο
επιστροφής... Μάλλον αυτή είναι η επόμενη πορεία του ανθρώπου...
quote:
trexagireve -Αγαπητέ μου Elo, όπως το θέτεις το θέμα είμαστε ζώα
που προσπαθούν να επιβιώσουν και να επικρατήσουν...Κι η
αλήθεια είναι κάτι που ψαχνει τον ...μάστορα της...
Διαφωνώ...
…
που είδες κάτι τέτοιο φίλε μου…
.
Θα σου αναλύσω καλύτερα τι εννοώ αργότερα (αφού μου δώσεις να καταλάβω που το είδες αυτό ;), γιατί τώρα έχω μια άλλη αλήθεια ποιο σοβαρή…
τον πιτσιρικά που θέλει να τον πάω βόλτα .
Τα λέμε…![]()

δεν είναι κομμάτια, αλλά εμείς την κάναμε κομμάτια
για να βολέψουμε την πραγματικότητα κατά πως τη
θέλουμε γύρω μας...
Η αλήθεια είναι μία, εμείς πολλοί και μάλλον ανίκανοι
να ομονοήσουμε και να την εννοήσουμε...
.... Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΟΝΤΩΣ.