ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Είμαστε η Αγία Τριάδα - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

- Είμαστε η Αγία Τριάδα - .-= Η ΨΥΧΗ =-.

pihoye61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
05/07/2023, 01:11:27
quote:
Τα ερωτήματα παραμένουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ωραίες οι μυήσεις και τα σύμβολα, κάποτε τσουτσούριαζα, μετά μου φυγε, αλλά και πάλι:
1. Ποιοι είμαστε.
2. Που είμαστε. Το ερώτημα εδώ είναι διπλό. Υλικό, και Πνευματικό.
3. Γιατί είμαστε εδώ.

Όλα τα άλλα, είναι να χαμε να λέγαμε.

Συν το 'Από πού ερχόμαστε' και 'Πού πάμε' αναφερόμενοι στο πριν και στο μετά του στιγμιότυπου της ζωής μας. Που μάλλον εμπεριέχεται συνελικτικά στα ερωτήματα 2 και 3 ούτως ή άλλως.

quote:
Το θέμα είναι ότι εμείς είμαστε εδώ και είμαστε μόνοι μας.

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "

kangaroΜέλος
10/07/2023, 07:23:07
quote:
Τα ερωτήματα παραμένουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ωραίες οι μυήσεις και τα σύμβολα, κάποτε τσουτσούριαζα, μετά μου φυγε, αλλά και πάλι:
1. Ποιοι είμαστε.
2. Που είμαστε. Το ερώτημα εδώ είναι διπλό. Υλικό, και Πνευματικό.
3. Γιατί είμαστε εδώ.
Όλα τα άλλα, είναι να χαμε να λέγαμε.

Τα ερωτήματα δεν παραμένουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Εμείς επιμένουμε να τα θέτουμε, προφανώς γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως τις απαντήσεις τους ή γιατί οι απαντήσεις τους δεν χορταίνουν το αδηφάγο "εγώ" μας. Και οι τρόποι με τους οποίους έχουν απαντηθεί είναι πολλοί : μέσα από την τέχνη, μέσα από την ποίηση, από την φιλοσοφία, μέσα από το χιούμορ.

Το βασικό πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι γλωσσικό, επικοινωνιακό. Ο κώδικας επικοινωνίας μας έχει μία έννοια η οποία μας μπερδεύει διαρκώς και μας δημιουργεί ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε : την έννοια του "είμαι". Στην φύση, στην ύπαρξη ή στο σύμπαν αν θέλετε, δηλ. σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση όπου τα πάντα ρει, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, δεν υπάρχει "είμαι". Το "είμαι" είναι μια κατάσταση στιγμής. Αυτήν την στιγμή "είμαι", αυτήν την στιγμή "γράφω", την επόμενη "δεν είμαι", την επόμενη "δεν γράφω". Στην ύπαρξη υπάρχει μόνο "γίγνεσθαι", "γίνομαι". Το "είμαι" υποδηλώνει παύση, στάση, μη μεταβολή. Μόνο οι νεκροί "είναι". Είναι νεκροί. Τέλος.

(ακόμη όμως και σ' αυτήν την κατάσταση, δηλ. στην κατάσταση των νεκρών, της παύσης, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως οι νεκροί δεν "είναι" : ζωή μετά θάνατον κτλ)

Αν λοιπόν πούμε και αναρωτηθούμε : "ποιοι είμαστε ;" είναι σαν να χαρακτηρίζουμε τους εαυτούς μας νεκρούς, ή σαν να τους στερούμε την δυνατότητα της μεταβολής, της αλλαγής. Ποιος είμαι ; Αν δώσω μια τελεσίδικη απάντηση, π.χ είμαι καθισμένος σε μια καρέκλα, ναι μεν περιγράφω μια κατάσταση, αλλά μπορώ να "είμαι καθισμένος σε μια καρέκλα" επ' άπειρον ; Όχι φυσικά. Το είμαι περιγράφει στιγμή. Εμείς όμως δεν ζητάμε να δώσουμε μια απάντηση στο "ποιοι είμαστε¨ της στιγμής, έτσι ; Αν λοιπόν χρησιμοποιούμε την έννοια του "είμαι", δεν πρόκειται ποτέ να δώσουμε μια απάντηση τελεσίδικη σ' αυτά τα ερωτήματα.

Δοκίμασε φίλε, να αλλάξεις τα ερωτήματά σου κι αντί για το "είμαι", βάλε στην θέση του κάτι πιο ... υπαρξιακό, πιο ζωντανό, βάλε το "γίνομαι". Τότε θα αρχίσουν πολλά πράγματα να γίνονται πιο ξεκάθαρα ...

"Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς", Berthold Brecht, "Η όπερα της πεντάρας"
kangaroΜέλος
10/07/2023, 07:41:41
Το θέμα δεν είναι απλώς να γίνει μια αντικατάσταση του "είμαι" με το "γίγνεσθαι". Πρέπει αυτή η "αντικατάσταση" να γίνει κατάσταση, βιωματική. Να συνειδητοποιήσουμε δηλ. ότι "δεν είμαστε" και να ζούμε με αυτήν την κατάσταση, να επικοινωνούμε δηλ.

Υπάρχει μια ιστορία, η οποία λέει αυτό το πράγμα : Πήγε λέει κάποτε κάποιος στον Βούδα. Και μόλις τον είδε, τον έφτυσε κι έφυγε. Ο Βούδας ... βούδας, ατάραχος. Δεν σάλεψε, δεν κούνησε βλέφαρο. Μετά από λίγο, ο τύπος που τον έφτυσε ξαναγύρισε πίσω στον Βούδα και του ζήτησε συγνώμη για την συμπεριφορά του. Και ο Βούδας του απάντησε "γιατί ζητάς συγνώμη ; ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ πια αυτός που ήσουν".

Αν σταματήσουμε την ιστορία στο σημείο που ο άνθρωπος φτύνει τον Βούδα και φεύγει. Τι θα πούμε γι' αυτόν ; Το λιγότερο δηλ. πως αυτός ο άνθρωπος ΕΙΝΑΙ ανάγωγος. Αν ολοκληρώσουμε την ιστορία, μετά την συγνώμη του, εξακολουθεί να ΕΙΝΑΙ ανάγωγος ; Όχι. Έχει αλλάξει, έχει συνειδητοποιήσει το λάθος του και έχει δείξει μια μεταμέλεια ας πούμε.

Συνεπώς, το "είναι" υποδηλώνει κάτι στιγμιαίο. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε εκεί. Τώρα βέβαια, φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό πρακτικά ...

kangaroΜέλος
10/07/2023, 08:01:54
Που είμαστε ;

To "είμαστε", το είπαμε. Πάμε τώρα στο "που". Εδώ τώρα, πάλι έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας, γλωσσικό. Τι εννοείς "που" ; Οριοθέτησε το "που". Στον περιβάλλοντα χώρο που είμαστε ; Εγώ τώρα π.χ είμαι στο γραφείο μου. Στη Γη που είμαστε ; Στο σύμπαν που είμαστε ; (υλικό επίπεδο)

(πνευματικό επίπεδο). Που είμαστε στο επίπεδο της κατανόησης ; Αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί, με την χρήση του "είμαστε". Φίλε μου είμαστε, εκεί που ήμασταν. Δεν έχουμε εξελιχθεί καθόλου. Είμαστε πίθηκοι με βόμβες, γορίλες με αεροπλανοφόρα και μπαμπουίνοι με smartphones. Αυτό είμαστε σε πνευματικό επίπεδο. Όταν πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας να έρθει το ΕΚΑΒ, όταν συγκρούονται τρένα τον 21ο αιώνα, τι ρωτάς που είμαστε ; Πουθενά δεν είμαστε σαν ανθρωπότητα. Σκατά τα έχουμε κάνει. Ή μήπως η ερώτησή σου αφορά μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων ; Αλλά και ξεχωριστή να αφορά, η ευθύνη είναι συλλογική. Στο μηδέν είμαστε.

kangaroΜέλος
10/07/2023, 08:17:16
Γιατί είμαστε εδώ ;

Τώρα πάλι, το "εδώ" τι σημαίνει ; Εδώ στο φόρουμ ; Εδώ στην Ελλάδα ; Εδώ στον πλανήτη ;

Ας αρχίσω από το τέλος. Εδώ στον πλανήτη, ο καθένας είναι για τους δικούς του λόγους. Δεν μπορείς να πεις ότι είμαστε όλοι εδώ για κάποιον σκοπό ή για τον ίδιο σκοπό. Πρόσεξε : αυτό που σου λέω, ισχύει είτε το "εδώ" αφορά το φόρουμ, είτε την Ελλάδα, είτε τον πλανήτη, είτε το σύμπαν. Δεν μπορείς δηλ. να βάλεις όλη την ανθρωπότητα σε μια τελεσίδικη απάντηση του τύπου "είμαστε όλοι για τον Τάδε σκοπό". Πρέπει να ρωτήσεις έναν έναν. Γιατί, π.χ κάποιος έχει ως σκοπό της ζωή του να θεραπεύει κόσμο, είναι γιατρός. Κάποιος άλλος έχει ως σκοπό της ζωή του να κάνει οικογένεια, να μεγαλώσει τα παιδιά του κτλ. Και κάποιος άλλος, δεν έχει σκοπό, απλά ... ζει. Ο σκοπός της ζωής μας, είναι κάτι προσωπικό. Κάποιος έχει, κάποιος άλλος δεν έχει. Γιατί δηλ. σώνει και ντε πρέπει να υπάρχει ένας ΚΟΙΝΟΣ σκοπός ;

kangaroΜέλος
10/07/2023, 08:24:42
quote:
Από που ερχόμαστε ;

Εννοείς από που ερχόμαστε ως άνθρωποι ή πως προήλθε η ζωή ;

quote:
Που πάμε ;

Φίλε, πολύ χλωμό το κόβω. Πουθενά δεν πάμε. Έχουμε κολλήσει στην λάσπη.

Τώρα, αν εννοείς που πάμε μετά θάνατον, πάλι χλωμό το κόβω. Πάλι πουθενά θα πω. Πεθαίνεις ; Πάπαλα. Τέλος. Finito. Η αθανασία είναι μεγάλη υπόθεση και για να περάσει κάποιος σ' αυτήν, πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις όταν είναι ζωντανός. Δεν περνάνε όλοι οι άνθρωποι στην αθανασία. Εξαρτάται τι έχεις αφήσει πίσω σου, τι έχεις κάνει δηλ. το έργο σου όταν ζούσες.

21/07/2023, 21:31:01
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που φιλοσοφούν;

Kangaroo (καλησπέρα κατ'αρχάς, και το ότι υπάρχει άνθρωπος που ακόμα ασχολείται με τέτοια θέματα με εξέπληξε μπορώ να πω) όλα αυτά που λες, εμπεριέχουν την έννοια του Χρόνου. Για να μην ανοίξω ολόκληρο θέμα με τον Χρόνο (αν θες το κάνω), θα κάνουμε μια συμφωνία: από εδώ και κάτω, πάτα ένα pause.

Βγες από αυτόν τον κόσμο, και παρατήρησε τον απ΄έξω. Όλα είναι ακίνητα σε αυτή τη συνθήκη. Η Γη, οι πλανήτες, η κίνηση γενικότερα. Εκεί, πάνω στη Γη, βλέπεις τον Άνθρωπο. Ως σύνολο και ατομικότητες.

Ξαναδιάβασε τώρα τα ερωτήματα:
1. Ποιος είναι (αν θες βάλε και το ίσταμαι, τώρα είσαι ακίνητος) ο άνθρωπος. Ή αν δεν σου αρέσει, ΤΙ είναι ο άνθρωπος. Τι κάνει εκεί, τι ρόλο βαράει, από που κρατάει η σκούφια του.

Το κακό με αυτόν τον κόσμο, είναι ότι τα πάντα, έχουν μια Αρχή. Κάτι τα Ορίζει. Έχουν μια Αιτία. Η τυχαιότητα, είναι η αποδοχή μας ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.
Οι Αφρικανοί δεν είναι μαύροι κατά λάθος. Εχει ήλιο στην Αφρική.
Οι μαιμούδες δεν έχουν μεγαλύτερα χέρια κατά λάθος. Πρέπει κάπως να ανεβαίνουν στα δέντρα, κάτω δεν είναι ασφαλή τα πράγματα. Τα ψάρια δεν έχουν βράγχια κατά λάθος, το νερό δεν είναι φιλικό σε πλάσματα δίχως βράγχια. Τα φύλλα των δέντρων επίσης δεν παίρνουν τυχαία το πράσινο χρώμα, και βασικά τα χρώματα δεν είναι τυχαία, υποδεικνύουν θερμοκρασία.
Μπορώ να στο πάω μικρο και μάκρο απεριόριστα, αλλά δεν βρίσκω το λόγο.
Πάμε τώρα στο ζητούμενο: Εμείς τι ρόλο βαράμε;
Τι κάνουμε εδώ, τόσο παράταιροι με το περιβάλλον, που του αλλάζουμε τον αδόξαστο; Μήπως είμαστε εδώ να καταστρέφουμε, να κάνουμε τον κύκλο και να αρχίζει όλο πάλι από την αρχή; Δες το σε μεγάλη κλίμακα για να το καταλάβεις, όχι με τα μάτια σου. Δες τον άνθρωπο σαν είδος, σαν ένα, σαν να είσαι απέξω.

Και τώρα που δεν βρήκαμε την απάντηση, πάμε στο δεύτερο και τρίτο ερώτημα.
Αυτό το εδώ, τι είναι. Που είναι; Και κυρίως γιατί υπάρχει; Από υλικής πλευράς, οι απαντήσεις μας μπορεί να ναι από εντελώς δυσοίωνες έως παράξενες. Άλλοι την ψάχνουν με διαστάσεις, άλλοι με Matrix και εικονικούς κόσμους, άλλοι με παράλληλα σύμπαντα, αλλά όλοι, πάντα, το κοιτάμε από μέσα. Και η αιτία για την ύπαρξη του χώρου, μάλλον, βρίσκεται απέξω.

Από πνευματικής πλευράς, μπορεί να μην είμαστε καν εδώ, εσύ στην καρέκλα σου, και γω στο γραφείο μου.
Γιατί καλέ μου φίλε Kangaroo, αν είμαστε εδώ, και άλλα ερωτήματα γεννιούνται, όπως το ότι γιατί έχουμε τέτοιες απορίες ενώ είμαστε αποκλειστικά μέρος αυτού που βιώνουμε, και όχι και παρατηρητές. Αλλά αν δεν είμαστε εδώ, πως ορίζεις κάτι σαν χώρο όταν δεν ξέρεις τι είναι;

Και Kangaroo, γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε και έχουμε τέτοιες απορίες; Γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε να έχουμε απορίες γενικότερα;

quote:
Τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Εμείς επιμένουμε να τα θέτουμε, προφανώς γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως τις απαντήσεις τους ή γιατί οι απαντήσεις τους δεν χορταίνουν το αδηφάγο "εγώ" μας.

Α γεια σου. Αυτό το "εγώ", γιατί αποτελεί προνόμιο του ανθρώπου; Από αυτό το εγώ ξεκινάνε όλα, και εκεί καταλήγουν. Αν εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί τις απαντήσεις, γνωρίζεις κάποιον να τις έχει αντιληφθεί να απευθυνθώ; Κάποιον έλλογο, με φαντασία, ικανό να δημουργεί, να μετατρέπει, να παράγει, να εξελίσσει και όχι μόνο να εξελίσσεται.

Στην πραγματικότητα, αυτή σου η τοποθέτηση, ενισχύει τα παραπάνω μου ερωτήματα, καθώς και το ότι είμαστε μόνοι μας.
Τι έχει αυτός ο άνθρωπος που αντιλαμβάνεται αυτή την ατομικότητα και το εγώ, ο εγωίσταρος, που δεν έχει όλη η υπόλοιπη πλάση, και το ψάχνουμε παντού; Από που το κληρονομήσαμε το προνόμιο; Τι στο καλό είμαστε;

Τα ερωτήματα δεν είναι δικά μου. Η προσπάθεια να απαντηθούν στο παρελθόν, για το διαχωρισμό του ανθρώπου από τη Φύση, και την ίδια τη φύση της ύπαρξης του, έγινε με τον Προμηθέα, με τη Γεννεση, με χίλια δυο. Μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια, τα ερωτήματα παραμένουν εκεί.
Η επιστήμη παρατηρεί, η θρησκεία, ο εσωτερισμός υποθέτει, τα ερωτήματα παραμένουν.

Εγραψες σε άλλο θέμα για την τεχνητή νοϋμοσύνη. Η ΑΙ είναι κατ εικόνα και καθ ομοίωση μας, αυτό που αλλάζει είναι το περιβάλλον. Εμείς είμαστε στο τρισδιάστατο σύμπαν μας, αυτή στο περιβάλλον που δημιουργείται. Περιβάλλον Java,περιβάλλον Python, βάλε ότι θες. Does this ring a bell?

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...

21/07/2023, 21:39:30
quote:
Από πνευματικής πλευράς, μπορεί να μην είμαστε καν εδώ, εσύ στην καρέκλα σου, και γω στο γραφείο μου.
Γιατί καλέ μου φίλε Kangaroo, αν είμαστε εδώ, και άλλα ερωτήματα γεννιούνται, όπως το ότι γιατί έχουμε τέτοιες απορίες ενώ είμαστε αποκλειστικά μέρος αυτού που βιώνουμε, και όχι και παρατηρητές. Αλλά αν δεν είμαστε εδώ, πως ορίζεις κάτι σαν χώρο όταν δεν ξέρεις τι είναι;

Και Kangaroo, γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε και έχουμε τέτοιες απορίες; Γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε να έχουμε απορίες γενικότερα;

Δικαιούσαι μια εξήγηση. Επειδή εγώ σκέφτομαι αχταρμά,δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε έτσι.

Ότι στοιχείο έχουμε πάνω μας, είναι πεπερασμένο. Είμαστε φτιαγμένοι, από υλικά αυτού του πλανήτη. Επιβιώνουμε, με βάση το πως επιβιώνουν και τα υπόλοιπα ζώα. Αναπαραγόμαστε το ίδιο. Υπάρχει ένα μοτίβο.
Και αν δεν υπάρχει, πιθανώς το κληρονομήσαμε από κάποιο άλλο σημείο του σύμπαντος. Τα πάντα, είναι πεπερασμένα.
Τα πάντα εκτός από ένα: Το εγώ.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν εξωγήινοι. Προς το παρόν, δεν τους βλέπω πουθενά.
Ξέρω ότι αυτή τη διαφορετικότητα από τα υπόλοιπα έμβια στη Γη, από κάπου πρέπει να την τσιμπήσαμε. Αν δεν είναι από τη Γη, από που είναι; Από άλλο γαλαξία; Από άλλο κόσμο; Από ένα Θεό που το κληρονόμησε μόνο σε μας, και τώρα είμαστε μόνοι;
Τώρα, ελπίζω να κατάλαβες το ερώτημα.

Νιάου νιάου νιάου φρρρρρρρ...

23/07/2023, 13:55:01
quote:
Τα ερωτήματα δεν παραμένουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί. Εμείς επιμένουμε να τα θέτουμε, προφανώς γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως τις απαντήσεις τους ή γιατί οι απαντήσεις τους δεν χορταίνουν το αδηφάγο "εγώ" μας. Και οι τρόποι με τους οποίους έχουν απαντηθεί είναι πολλοί : μέσα από την τέχνη, μέσα από την ποίηση, από την φιλοσοφία, μέσα από το χιούμορ.

Δεν θα έλεγα ότι έχουν απαντηθεί, στον απόλυτο βαθμό. Προφανώς σκιαγραφήθηκαν ή αφουγκράστηκαν τις απαντήσεις ή μέρος αυτών, μέσω τέχνης, ποίησης, φιλοσοφίας, κλπ, αλλά δε νομίζω ότι απαντήθηκαν εις το όλον και απολύτως. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε, και ίσως δεν μπορούμε να βρούμε όλες τις απαντήσεις, τουλάχιστον επί του παρόντος.

quote:
Δοκίμασε φίλε, να αλλάξεις τα ερωτήματά σου κι αντί για το "είμαι", βάλε στην θέση του κάτι πιο ... υπαρξιακό, πιο ζωντανό, βάλε το "γίνομαι". Τότε θα αρχίσουν πολλά πράγματα να γίνονται πιο ξεκάθαρα ...

Στη διαφορά μεταξύ του Είμαι και του Γίνομαι/Γίγνεσθαι, συμφωνώ.
Δεν είμαστε κάτι στατικό, κυρίως στο πνευματικό πεδίο, στο πεδίο της νόησης, των ιδεών, της συμπεριφοράς, των αισθημάτων, και περισσότερο ταιριάζουμε στο 'τα πάντα ρεί'.

Είμαστε ίσως λίγο πιο σταθεροί στο βιολογικό/σωματικό κομμάτι, αλλά κι εκεί γίνονται αλλαγές, απλώς όχι τόσο κραυγαλέες άμεσα, και όχι τόσο γρήγορες (πχ. το ότι γερνάμε παίρνει κάποια χρόνια για να δείξει τη φθορά και την κατάπτωση βαθμιαία)

quote:
Που είμαστε ;
To "είμαστε", το είπαμε. Πάμε τώρα στο "που". Εδώ τώρα, πάλι έχουμε πρόβλημα επικοινωνίας, γλωσσικό. Τι εννοείς "που" ; Οριοθέτησε το "που". Στον περιβάλλοντα χώρο που είμαστε ; Εγώ τώρα π.χ είμαι στο γραφείο μου. Στη Γη που είμαστε ; Στο σύμπαν που είμαστε ; (υλικό επίπεδο)

(πνευματικό επίπεδο). Που είμαστε στο επίπεδο της κατανόησης ; Αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί, με την χρήση του "είμαστε". Φίλε μου είμαστε, εκεί που ήμασταν. Δεν έχουμε εξελιχθεί καθόλου. Είμαστε πίθηκοι με βόμβες, γορίλες με αεροπλανοφόρα και μπαμπουίνοι με smartphones. Αυτό είμαστε σε πνευματικό επίπεδο. Όταν πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας να έρθει το ΕΚΑΒ, όταν συγκρούονται τρένα τον 21ο αιώνα, τι ρωτάς που είμαστε ; Πουθενά δεν είμαστε σαν ανθρωπότητα. Σκατά τα έχουμε κάνει. Ή μήπως η ερώτησή σου αφορά μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων ; Αλλά και ξεχωριστή να αφορά, η ευθύνη είναι συλλογική. Στο μηδέν είμαστε.

Το πού είμαστε το αντιλαμβάνομαι ως αναφορά σε διάφορα πεδία.
Προφανώς στο υλικό, γεωγραφικό, κλπ πεδίο, γνωρίζουμε πού είμαστε. Στην πόλη μας, στη χώρα μας, στη Γη, στο Ηλιακό μας σύστημα.

Σε άλλες 'σφαίρες' όμως, δεν ξέρουμε τί μας γίνεται. Σε πνευματικό, ιδεολογικό, ανθρωπιστικό επίπεδο, και όλα αυτά που συνδέεουν τη λεπτή υφή που μας ξεχωρίζει υποτίθεται από τα υπόλοιπα ζώα. Επομένως εκεί το ερώτημα έχει σημασία, γιατί δεν νομίζω να το έχουμε προσδιορίσει επαρκώς. Επίσης εκεί ο χρόνος τρέχει διαφορετικά για τον καθένα.
Γι'αυτό λέμε πχ. αυτός είναι πολύ μπροστά για την εποχή του για κάποιον πρωτοπόρο, δημιουργικό ή οραματιστή, ενώ για άλλους ότι είναι 200 χρόνια πίσω (στα μυαλά και στα ήθη) με τις πρακτικές, τις συμπεριφορές και τη βιοθεωρία τους.

.
.
.

23/07/2023, 14:17:07
Και πάμε τώρα στα πραγματικά βαριά ερωτήματα.

quote:
Γιατί είμαστε εδώ ;

Απλή και ευθεία απάντηση: Δεν το ξέρουμε, δεν το γνωρίζουμε. (όπως και να ορίσουμε το 'εδώ').
Γενικά τα ερωτήματα που αρχίζουν με το Γιατί, είναι συνήθως και τα δυσκολότερα.
Το 'τι συμβαίνει', το βλέπεις, το μετράς, το περιγράφεις, το απαντάς.
Το Γιατί συμβαίνει, πάει ένα σκαλί παραπάνω. Πρέπει να κατανοήσεις μιαν αλληλουχία, έναν 'σκοπό', ένα σχέδιο, έναν μηχανισμό.
Στα φυσικά φαινόμενα, ίσως είναι πιο εύκολο, αν και εκεί μας πήρε κάτι αιώνες να καταλάβουμε γιατί πχ. βρέχει, γιατί χιονίζει και γιατί κάνει ανεμοστρόβιλους, ή γιατί τους κεραυνούς δεν τους ρίχνει ο Δίας.

Στα πνευματικά όμως γίνεται... το έλα να δεις.
Επίσης αυτό το ερώτημα, είναι αναγκαστικά συνδυαστικό και συνελικτικό. Εξαρτάται και από τα άλλα ερωτήματα, που είναι εξίσου δύσκολο να απαντήσει κάποιος.

Δηλαδή όχι μόνο τον ορισμό του 'παρόντος χώρου' / χωρόχρονου,
αλλά και το τί υπήρξε/ήταν/γινόταν, ΠΡΙΝ από αυτόν (=από πού ήρθαμε) αλλά και το τί θα υπάρξει/γίνει/είναι ΜΕΤΑ από αυτόν (=πού πάμε).

Επίσης το ερώτημα είναι τόσο ατομικό, όσο και συλλογικό/σε επίπεδο είδους (ανθρωπότητα), σε επίπεδο πλανήτη/Γης, σε επίπεδο Σύμπαντος κλπ.

quote:
quote:
Από που ερχόμαστε ;

Εννοείς από που ερχόμαστε ως άνθρωποι ή πως προήλθε η ζωή ;

Αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος, και ίσως αυτό που έχουμε προχωρήσει αρκετά [πάλι επί του βιολογικού πεδίου]. Αλλά ακόμα και εδώ όχι 100% και...πέραν πάσης αμφιβολίας.

quote:
Που πάμε ;
Φίλε, πολύ χλωμό το κόβω. Πουθενά δεν πάμε. Έχουμε κολλήσει στην λάσπη.

Τώρα, αν εννοείς που πάμε μετά θάνατον, πάλι χλωμό το κόβω. Πάλι πουθενά θα πω. Πεθαίνεις ; Πάπαλα. Τέλος. Finito. Η αθανασία είναι μεγάλη υπόθεση και για να περάσει κάποιος σ' αυτήν, πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις όταν είναι ζωντανός. Δεν περνάνε όλοι οι άνθρωποι στην αθανασία. Εξαρτάται τι έχεις αφήσει πίσω σου, τι έχεις κάνει δηλ. το έργο σου όταν ζούσες.

Αυτό είναι η καυτή πατάτα.
Πάμε στο τίποτα πραγματικά, και ματαιότης ματαιοτήτων...?
Πόσο απόλυτο είναι αυτό?
Βιολογικά γνωρίζουμε τα περί αποσύνθεσης, κλπ βεβαίως. Τον κύκλο της ύλης, ανόργανα οργανικά όλο το τουρλουμπούκι και η ανακύκλωση.
Και φυσικά είμαστε αστερόσκονη, και φυσικά κάποτε όλοι μας θα γίνουμε τροφή για σκουλήκια ή στάχτη, αναλόγως την τελευταία μας επιθυμία για τα της κηδείας μας....

Όμως η υπόλοιπη άυλη κληρονομιά? Οι εγγραφές, το αποτύπωμα? Και δεν μιλάμε μόνο για αυτό που μένει στις μνήμες των άλλων.
Εκεί δεν νομίζω πάλι να ξέρουμε τι μας γίνεται, ούτε να έχουν δοθεί καρατσεκαρισμένες απαντήσεις.

quote:
Το κακό με αυτόν τον κόσμο, είναι ότι τα πάντα, έχουν μια Αρχή. Κάτι τα Ορίζει. Έχουν μια Αιτία. Η τυχαιότητα, είναι η αποδοχή μας ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Συμφωνώ με αυτό, και αυτή η Αιτιότητα είναι ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος. Αν τα περισσότερα ή όλα έχουν μια Αιτία, τότε λογικώς επαγόμενα θα έχονυ αιτία όλα. Τα πάντα όλα.
Ο κόσμος δεν φαίνεται να είναι, ούτε πιθανόν να έγινε, ως αποτέλεσμα του βαράτε βιολιτζήδες στου καραγκιόζη το γάμο. Και αυτό μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Την οποία και τις οποίες ακόμα αποκωδικοποιούμε.

Άρα ναι, συμφωνώ στο κομμάτι του ότι η έυκολη λύση/απάντηση είναι...Τυχαία, τύχη, κλπ. Είναι ομολογία άγνοιας, ελλιπούς κατανόησης, αποφυγής, υπεκφυγής, .... γνωσιακής ήττας

Τι θα πει τυχαία?

quote:
Η τυχαιότητα, είναι η αποδοχή μας ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Η τυχαιότητα είναι ο στόκος που σπατουλάρουμε για να βουλώσουμε τις πνευματικές τρύπες και τις ρωγμές της άγνοιας. Μια βολική εφεύρεση για να κρύψουμε τη σκόνη κάτω από το χαλί και να ξεμπερδεύουμε.

quote:
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που φιλοσοφούν;

Θέλουμε να νομίζουμε πως ναι.
Αν και βαίνουν συνεχώς μειούμενοι...

.
.
.

23/07/2023, 14:19:34
quote:
Ότι στοιχείο έχουμε πάνω μας, είναι πεπερασμένο. Είμαστε φτιαγμένοι, από υλικά αυτού του πλανήτη. Επιβιώνουμε, με βάση το πως επιβιώνουν και τα υπόλοιπα ζώα. Αναπαραγόμαστε το ίδιο. Υπάρχει ένα μοτίβο.
Και αν δεν υπάρχει, πιθανώς το κληρονομήσαμε από κάποιο άλλο σημείο του σύμπαντος. Τα πάντα, είναι πεπερασμένα.
Τα πάντα εκτός από ένα: Το εγώ.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν εξωγήινοι. Προς το παρόν, δεν τους βλέπω πουθενά.
Ξέρω ότι αυτή τη διαφορετικότητα από τα υπόλοιπα έμβια στη Γη, από κάπου πρέπει να την τσιμπήσαμε. Αν δεν είναι από τη Γη, από που είναι; Από άλλο γαλαξία; Από άλλο κόσμο; Από ένα Θεό που το κληρονόμησε μόνο σε μας, και τώρα είμαστε μόνοι;
Τώρα, ελπίζω να κατάλαβες το ερώτημα.

Αργά ή γρήγορα όλες οι ερωτήσεις θα συγκλίνουν εκεί.
Γιατί αυτό είναι στην ουσία το μέγα ερώτημα.

.
.
.

08/11/2011, 14:12:39
quote:

Το ξερεις οτι μ'αυτο που εγραψες ειμαι ικανος να κρατησω την αναπνοη μου μεχρι λιποθυμιας;

Αφού μόλις το επιβεβαίωσες

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

JegudielΝέο Μέλος
08/11/2011, 14:55:12
quote:

Εχεις δει την ταινια the cube,να τη δεις

Μάλλον στην ταινία "Cube: zero" αναφέρεσαι, η οποία είναι ψυχολογικό θρίλερ. Οι άλλες 2 "Cube" είναι θρίλερ με αίματα κλπ.

ΝΙΚΟΜΑΧΕ σου έχω στείλει ένα e-mail, όποτε ευκαιρήσεις δες το σε παρακαλώ

-------------------------------------
http://en.wikipedia.org/wiki/Jegudiel

Edited by - Jegudiel on 08/11/2011 14:59:41

08/11/2011, 15:00:01
Jegudiel δεν εχω λάβει τίποτα.Που το εστειλες?
Ουτε σε p.m βλέπω κάτι.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

08/11/2011, 15:04:19
X

quote:
Περίμενα να πεις "Οι πηγές αυτών των δήθεν προφητειών είναι αναξιόπιστες", ή "Με βάση τα στοιχεία που έχω είναι κατασκευασμένες" κλπ.

Τις διάφορες αναλύσεις για τις προφητείες, την προέλευσή τους, τις πηγές τους, την αξιοπιστία τους κτλ. την έχω κάνει εκτεταμένα σε προηγούμενο χρόνο, στο 3ο μέρος αυτού του θέματος, και συγκεκριμένα:

- Οι "προφητείες" και η "θεοπνευστία" τους Μέρος 1 και Μέρος 2

- Η αξιοπιστία των "προφητειών" του Κοσμά του Αιτωλού (και εδώ)

- Οι "προφητείες" του Παϊσιου

- O Παπουλάκος o Α΄ και ο Παπουλάκος Β΄

- H "προφητεία" του Λέοντος περί "πτωχού Βασιλέως" ("Ψευδοπροφήτες και παραμύθια")

- Οι "προφητείες" του Αγαθάγγελου

- "Προφητείες εναντίον προφητειών" ή "αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα"

- Η κατασκευή προφητειών από σύγχρονους παπατζήδες

oπότε, η παραπάνω φράση μου της απάντησης στον stiv αντανακλά απλά το συνολικό συμπέρασμα με δυο λόγια.

quote:
Και δεν έχει σχέση το ΙQ. Οι άνθρωποι γενικά πιστεύουν αυτά που τους αρέσουν, αυτά που ελπίζουν να συμβούν, ή αυτά που συμφωνούν με τις ιδεολογίες τους, χωρίς να σκοτίζονται περαιτέρω

Αν δεν έχουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη να εκτελέσουν μια λογική διεργασία και να δημιουργήσουν μια στοιχειωδώς κριτική σκέψη, νομίζω πως είναι απολύτως πρόβλημα IQ.

quote:
Μην βιαζόμαστε λοιπόν να βαφτίζουμε τους άλλους ηλίθιους

Δεν βαφτίζω κανέναν. Απλά διατυπώνω τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να πιστεύει τις προφητείες, πάντα κατά τη γνώμη μου.

Η άλλη περίπτωση να δείχνει κάποιος ότι πιστεύει στις "προφητείες", είναι αυτή του επαγγελματία πιστού (π.χ. ιερωμένων). Αυτός πληρώνεται για να πιστεύει αυτά που πιστεύει οπότε η πίστη στις προφητείες είναι ένα είδος επαγγελματικής υποχρέωσης.

macedon

Edited by - macedon on 08/11/2011 16:03:42

JegudielΝέο Μέλος
08/11/2011, 15:04:21
Χρησιμοποίησα την Φόρμα αποστολής e-mail. PM έψαξα αλλά δεν βρήκα πως μπορώ να σου στείλω

08/11/2011, 15:09:40
quote:

Χρησιμοποίησα την Φόρμα αποστολής e-mail. PM έψαξα αλλά δεν βρήκα πως μπορώ να σου στείλω

Κατω αριστερα στην σελιδα του φόρουμ υπάρχει η ενδειξη inbox ρίξε μια ματια.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

ΧΜέλος
08/11/2011, 16:30:21
Παπατρέχα,
quote:
Γιατι να είναι πλανεμένος κάποιος αν εχει μυαλό?
Το είπα ήδη. Ιδεολογίες, προκαταλήψεις ή απλή αδιαφορία. Δεν επιτρέπεται να κάνεις τέτοιες ερωτήσεις όταν έχεις υπ' όψιν την περίπτωση του γρασαδόρου.
quote:
Δηλαδή κατα την υμίν, σεβαστήν πάντα ,γνώμην, ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται έξυπνος άνθρωπός?
Πρώτον ο "άνθρωπος" παίρνει έναν τόνο. Δεύτερον, ένας ψηφοφόρος από μόνος του μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευφυής. Όταν όμως μπαίνουν στην μέση οι ιδεοληψίες και το προσωπικό συμφέρον, τότε όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα αλλάζουν.
quote:
Αρνείσαι οτι το 80% της ανθρωπότητας χρειάζεται ορούς φαιάς ουσίας?
Δεν θα το διατύπωνα έτσι. Είναι γεγονός οτι o όχλος στερείται λογικής και χειραγωγείται εύκολα.

Αυτό όμως συμβαίνει επειδή δεν χρησιμοποιεί την φαιά ουσία που έχει, όχι επειδή την στερείται.

ΧΜέλος
08/11/2011, 16:43:47
Σαταναζισταρόπουλε,
quote:
Τις διάφορες αναλύσεις για τις προφητείες, την προέλευσή τους, τις πηγές τους, την αξιοπιστία τους κτλ. την έχω κάνει εκτεταμένα σε προηγούμενο χρόνο, στο 3ο μέρος αυτού του θέματος, και συγκεκριμένα... oπότε, η παραπάνω φράση μου της απάντησης στον stiv αντανακλά απλά το συνολικό συμπέρασμα με δυο λόγια.
Τα έχω δει αυτά, απλώς η απάντησή σου ("πιστεύω οτι είναι μαλακίες...") φαίνεται λίγο προκατειλημμένη σε κάποιον που δεν ξέρει.
quote:
Αν δεν έχουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη να εκτελέσουν μια λογική διεργασία και να δημιουργήσουν μια στοιχειωδώς κριτική σκέψη, νομίζω πως είναι απολύτως πρόβλημα IQ.
Ρε σαδιστόπουλε μη με τρελαίνεις τώρα. Αυτό που επεσήμανα είναι οτι την νοημοσύνη μπορεί να την έχουν, αλλά για διάφορους λόγους ανά περίσταση δεν την χρησιμοποιούν (πχ γρασαδόρος).

Νόμιζα ήταν σαφές.

quote:
Δεν βαφτίζω κανέναν. Απλά διατυπώνω τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να πιστεύει τις προφητείες, πάντα κατά τη γνώμη μου.
Υπάρχει όμως και η περίπτωση να αγνοεί οτι είναι κατασκευασμένες.
quote:
Η άλλη περίπτωση να δείχνει κάποιος ότι πιστεύει στις "προφητείες", είναι αυτή του επαγγελματία πιστού (π.χ. ιερωμένων).
Σε αυτή την περίπτωση τα εισαγωγικά χρειάζονται στο "πιστεύει", όχι στις προφητείες.

Spawn13Μέλος
08/11/2011, 17:11:02
Εχει γουστο να βγει ο Γραψας υπουργος...!!