- τριπλη βιβλιοπαρουσιαση στην Πεντελη - ουαου - Περιοδικά - Βιβλία
Από τον ίδιο εξαρτάται αν θα ασχοληθεί μαζί τους ή θα τις προσπεράσει. Μπορεί τα ufo ή οι θεωρίες συνομωσίας να φαίνονται άσχετα με την εσωτερική αναζήτηση, αλλά είναι κι αυτά μέρη της γνώσης που πρέπει να ερευνήσει και να για να καταλάβει τον κόσμο γύρω του και να αναπτυχθεί ως πνευματικό ον.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 16/05/2005 20:26:34
αν η Αυτογνωσία & Αυτοβελτίωση είναι σκοπός του εσωτεριστή?,
η αντικειμενική όσο το δυνατόν άποψη μιάς ή πολλών καταστάσεων του ερευνητή?
αναζήτηση έσω κόσμου ή κόσμων?
ο εσωτεριστής είναι ερευνητής πρώτα απ'όλα του ίδιου του του εαυτού,των πιστεύω του,των αντιληψεών του,της αλήθειας του,του είναι του,της ψυχής του.
το παράξενο είναι "κομμάτι",πιστεύω,μέρος της αναζήτησης για όλα τα παραπάνω,στην όποια αναζήτηση για κατανόηση του είναι μας,οι αναθεωρήσεις,οι αντιλήψεις που έχουμε ή είχαμε για εμάς αλλάζουν πολλές φορές "παράξενα" απο επίκτητες ή και βιολογικές καταστάσεις.
όπου επίκτητες μπορεί να είναι είτε η θέαση ενός αντικειμένου στον ουρανό,που αυτόματα μας κάνει να σκεφτόμαστε ένα σωρό πράγματα.
είτε ένα γεγονός που το βιώνουμε προσωπικά έντονα,χωρίς να μπορούμε να δώσουμε εξηγήσεις,όπως το να δείς ένα αγαπημένο πρόσωπο στον ύπνο σου ,την στιγμή που εκείνο(αγαπημένο πρόσωπο) μαθαίνεις αργότερα πως είχε ατύχημα....
δεν ξέρω αν με τα παραδείγματα που έχω βιώσει προσωπικά και τα εναπώθεσα,μπόρεσα στο ελάχιστο να βοηθήσω στο αρχαϊκό ερώτημα.
είναι η πτυχή με την οποία "οδεύω" στην διαδρομή πρός τα έσω....
το αν με έχουν βοηθήσει στο να με ανακαλύψω ,αυτο το αφήνω στον χρόνο και στον "τόπο"(διαστημά) μου...
σημασία έχει η προσπάθεια,η έρευνα και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε.
όμορφο θέμα ,σε ευχαριστούμε AVATARGR:)
με απεραντο σεβασμο και αγαπη ο μανος σας
WHISPERS OF THE DREAMS
Edited by - manos on 16/05/2005 20:40:06
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΑΝΟ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΟΥ....
quote:ΑΥΤΟ/Α ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ,ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ...
αναζήτηση έσω κόσμου ή κόσμων?ο εσωτεριστής είναι ερευνητής πρώτα απ'όλα του ίδιου του του εαυτού,των πιστεύω του,των αντιληψεών του,της αλήθειας του,του είναι του,της ψυχής του.
το παράξενο είναι "κομμάτι",πιστεύω,μέρος της αναζήτησης για όλα τα παραπάνω,στην όποια αναζήτηση για κατανόηση του είναι μας,οι αναθεωρήσεις,οι αντιλήψεις που έχουμε ή είχαμε για εμάς αλλάζουν πολλές φορές "παράξενα" απο επίκτητες ή και βιολογικές καταστάσεις.
ΟΙ ΥΠΑΡΞΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΥΠΑΡΞΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΡΟ ΜΑΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ).
ΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΤΗΣ ΕΝΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ ΟΦΙΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΡΕΥΝΑ..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ
Η δικιά μου λοιπόν άποψη φίλε Άβαταρ,είναι ότι το παράξενο σε έναν άνθρωπο δίνει κάτι το οποίο δεν έχει συνηθίσει,τον θέτει σε μία κατάσταση διαφορετικής αντίληψης κι έτσι γνωρίζει πως υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι εκτός από αυτούς που περπατά συνήθως.Αύτο τον κάνει αυτόματα να ερευνά τον κόσμο γύρω του,αλλά και μέσα του για να γνωρίσει πως ο ίδιος του ο εαυτός αντιδράει στο παράξενο γεγονός,την παράξενη εμπειρία...
Γενικά,το παράξενο θέτει νέους ορίζοντες,πολύ πιο πέρα από το συνηθισμένο...Επίσης κάποιες άλλες ενότητες που θα μπορούσα να προσδιορίσω οι οποίες,κατά την άποψή μου έχουν τις ίδιες "επιπτώσεις" με το παράξενο είναι κάποιες πχ αρρώστιες που θέτουν σε διαφορετικούς ρυθμούς τη λειτουργεία του σώματός μας,όπως το ίδιο καταφέρνουν και κάποιες ουσίες...ο τρόπος που νιώθεις κάποιες φορές είναι παράξενος...κι όλα αυτά μας κινούν να ερευνήσουμε,να αναζητήσουμε...
Ευχαριστώ...
I'm the lizard king,I can do anything!
Τι εννοούμε με αυτό?
Μάλλον κάτι που δεν καταλαβαίνουμε?
Τότε ναι ,νομίζω ότι πρέπει να είναι μέσα στις αναζητήσεις ενός εσωτεριστή ,πόσο μάλλον ενός ερευνητή.
Καθε τι έχει μία εξηγηση.
Αυτό που σήμερα μας φαίνετε αδιανόητο ,τα εγγόνια μας πιθανότατα δεν θα το αναφέρουν καν γιατί θα είναι απλό.

C*-)
----
Ζω, ενδιαφέρομαι, αναζητώ, μαθαίνω.
Ας κρατήσουμε ότι μας ενδιαφέρει, ότι μας «συναρπάζει / γοητεύει» χωρίς «ενοχές».
Φιλικά

* Ειρήνη *
~ Love is the only truth ~
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ.
ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ...
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ (ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΟΣΟΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ) ΠΩΣ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ.
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ oneiric1 ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ..
ΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ...
ΟΛΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ....
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ Η ΕΞΩΘΕΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ...
ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΥ ΜΙΑ ΦΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ...
"ΕΝΤΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
quote:
ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ(ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ).-ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
-ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΩΝ
-U.F.O. (ΥΠΑΡΞΗ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ-ΓΑΛΑΞΙΕΣ-ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ)
-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ (ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)AKOMA EAN ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Oπως και στον Ερωτα...ετσι και στη γνωση, το παραξενο φλερταρει με το πνευμα.
Ομως το παραξενο ειναι μοναχα η "αρχη" καθε σχεσης.

Ας μην βάζουμε μόνοι μας ταμπέλες που τελικά ίσως μας «υπαγορεύουν» συμπεριφορές και συναισθήματα. Γιατί ν’ απορρίψουμε αυτή την «κατηγορία» του Παράξενου αφού δεν έχουμε απαντήσεις? Μήπως τις βρήκαμε όλες...?
Φιλικά

* Ειρήνη *
~ Love is the only truth ~
Και εγώ θα συμφωνήσω με τους γράφοντες εδώ.
Η αναζήτηση ΕΣΩ και η αναζήτηση ΕΞΩ, η αναζήτηση σε όλα τα επίπεδα,
και στις Πύλες που τα ενώνουν, η αναζήτηση ενός χαμένου δρόμου...
Πολλές φορές κατηγορούμε τη θεματολογία του Παράξενου για την
υπερβολή της: Συνομοσιολογίες, υπερβολικά περιστατικά, εστίαση
στην "επιφανειακή" περιέργεια, ανώριμο ενδιαφέρον για "μαγικές συνταγές",
αλλοιωμένες περιγραφές της πραγματικότητας, ακόμη και εκεί που
τα φαινόμενα είναι σαφέστατα, παραπλανήσεις, κολλήματα...
είναι μερικά από τα αρνητικά σχόλια, που μπορεί να διαβάσει κανείς.
Και συχνά αυτά συνδέονται με αντίστοιχα αναγνώσματα στο χώρο...
Μάλιστα ο Εσωτερισμός έχει ενοχοποιηθεί αρκετά από το συσχετισμό του
με το Παράξενο και μερικοί δεν μπορούν να εννοιολογίσουν ξεκάθαρα
τις 2 έννοιες και τη σχέση μεταξύ τους.
Η υπερβολή, η καθήλωση στα φαινόμενα, οι προκαταλήψεις κλπ.
σίγουρα δε θα βοηθήσουν τον εργάτη του πνεύματος. Με αυτή την έννοια,
ίσως θεωρηθεί σπατάλη χρόνου η διαρκής, εξονυχιστική ενασχόληση
με το Παράξενο, αν δεν αποτελέσει αυτό αφετηρία για παραπέρα
έρευνα.
Ποιό είναι το κίνητρο της έρευνάς μας; Σε τί στοχεύουμε;
Αν είναι το "κουτσομπολιό", τότε κάτι δεν πάει καλά... Τότε οφείλουμε
να επανεξετάσουμε τις προθέσεις μας.
Τελικά, το Παράξενο, ενοχοποιημένο επειδή ελκύει και όπως η Κίρκη
"δένει τον Οδυσσέα στο νησί της", είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί
να της αποδωθεί ένας θετικός ή αρνητικός χαρακτηρισμός.
Σαν ένα σπαθί, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή για κακό
σκοπό, και το παράξενο είναι ένας δρόμος, ένα εργαλείο και
ο σκοπός, το αποτέλεσμα και το κίνητρο
(κάτι βέβαια που ΔΕ διαφαίνεται από την πρώτη επαφή),
θα το τοποθετήσει στη θέση του,
και όχι γενικά, αλλά σε σχέση με αυτόν που το χρησιμοποιεί ως
εργαλείο.
quote:
Ο ΑΝΑΖΗΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΜΟΥ Η ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΖΕΙ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ...
erotisi...pos mporei....enas opados mias siggekrimenis thriskeis...aspoume enas Xristianos na einai ESOTERISTIS diladi na einai xoris paropides apo ti stigmi pou i idia tou i thriskeia tou lei...PISTEVE KAI MI EREVNA
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ixwr ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ "ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ"...
ΑΥΤΟ ΦΙΛΕ ixwr ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ...
ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΕΝΟΚΕΦΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ...
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ (ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ) ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΟΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.....
ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΗΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
Πιστεύω πως η ενασχόληση με το παράξενο δεν είναι κάτι που "πρέπει" ή που "απαιτείται" για κανέναν.
Σίγουρα, όμως, ένας εσωτεριστής "δύναται" να ασχοληθεί μ'αυτό και νομίζω πως, αν έχει το ενδιαφέρον, "καλό θα είναι"!
Εξηγούμαι:
Η γοητεία του παράξενου συνήθως ξυπνά στην παιδική-εφηβική ηλικία. Η περιέργεια, το θαυμαστό, αυτή η μικρή γλυκειά δόση ανατριχίλας και φόβου, η αναζήτηση κάποιου είδους "μαγείας" σε ένα κόσμο που όλα (θα μπορούσαν να) είναι πιθανά συχνά μας πρωτοαγγίζουν πριν η ενήλικη καθημερινότητα μας αποκόψει από τον κόσμο όπως τον βλέπουμε παιδιά.
Αν συνεχίσουμε σ'αυτή την πορεία σαν "ενήλικες" νιώθουμε ένα κομμάτι αυτής της παιδικότητας, του ενδεούς τρόπου ενατένισης του κόσμου, να παραμένει ζωντανό μέσα μας. Αυτό από μόνο του το θεωρώ καλό (για τους περισσότερους!) και δημιουργικό. Προστίθενται, όμως, και άλλοι παράγοντες, με άλλου είδους ενδιαφέρον.
Αν ασχοληθείς με σοβαρότητα και νηφαλιότητα με το παράξενο, βρίσκεσαι να μαθαίνεις για ενδιαφέροντα πράγματα με τα οποία οι περισσότεροι δεν θα ασχοληθούν ποτέ: από ψυχιατρική μέχρι φυσιολογία του ματιού, από ιστορία έως μεσαιωνική αρχιτεκτονική, από αφρικανική λαογραφία έως αστρονομία... Μπορεί να βρεθείς να ασχολείσαι με μια απίστευτη ποικιλία θεμάτων. Λίγα πράγματα μπορούν να σε ωθήσουν τόσο έντονα σε μια πληθώρα διαφορετικών μελετών όσο το παράξενο. Για κάποιους αυτά μπορεί να είναι μόνο πληροφορίες. Για άλλους -κι για εμένα- είναι κέφι αλλά και εργαλεία κατανόησης του κόσμου και του εαυτού (αν υποθέσουμε πως διαφέρουν!).
Πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα από τα προηγούμενα είναι τα εξής:
Η συνήθεια να ανιχνεύεις τις λάθος "απαντήσεις" που όλοι μας προσφέρουν αφειδώς επί παντός επιστητού.
Η εξάσκηση στο να βλέπεις τα πράγματα από άλλες πλευρές (ή από πολλές ταυτόχρονα).
Η εμπέδωση της αίσθησης ενός κόσμου πολύ λιγότερο παγιωμένου και παγωμένου, και πολύ περισσότερο πολύπλοκου και ρευστού, πιο πλούσιου σε εμπειρίες, απ'όσο αντιλαμβανόμαστε συνήθως.
Η από πρώτο χέρι εμπειρία της αναλήθειας των όρων "αντικειμενικό" και "υποκειμενικό".
Η κατανόηση του πώς ο παρατηρητής διαμορφώνει το παρατηρούμενο και οι πιθανότητες κατάλυσης αυτών των όρων σε μια εννιαία έννοια.
Βλέπεις πως η λογική δεν είναι παρά ένα εργαλείο (μα αλίμονό σου αν δε μάθεις να το δουλεύεις καλά).
Το να βλέπεις τον κόσμο με περισσότερο χιούμορ.
Είναι κάτι από αυτά που δεν θα ήταν ουσιαστικά χρήσιμο σε έναν "εσωτεριστή";
Ομολογώ πως σκιαγραφώ μια ιδανική περίπτωση. Το παράξενο -όπως και ο εσωτερισμός- είναι πνευματικά ναρκοπέδια. Οι πιο ανασφαλείς βρίσκουν μια θεωρία να κουρνιάσουν και την εναγκαλίζονται μετά μανίας. Οι πιο ανενημέρωτοι αποδέχονται τις πιο ανούσιες τερατολογίες. Τι να κάνουμε, προσωπικότητες επιρρεπείς στον εθισμό υπάρχουν παντού. Κανένας από τους δυο χώρους δεν είναι το φάρμακο που παίρνει κανείς για να "σωθεί". Είναι, όμως, και οι δυο δρόμοι στους οποίους δοκιμάζεσαι. Αμόνια πάνω στα οποία μπορείς να δουλέψεις για να καταλάβεις τι είσαι.
Και, ναι, είναι δρόμοι που μπορούν να συνδιαστούν. Καμιά φορά με πολύ όμορφα αποτελέσματα. Και με την προειδοποίηση πως σε τέτοια ταξίδια εγγυήσεις δεν περιλαμβάνονται.
"Here there be monsters"!.
No Method, No Guru, No Teacher
ΦΙΛΕ ΜΟΥ wendigo Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΟΥ...
quote:
Το παράξενο -όπως και ο εσωτερισμός- είναι πνευματικά ναρκοπέδια. Οι πιο ανασφαλείς βρίσκουν μια θεωρία να κουρνιάσουν και την εναγκαλίζονται μετά μανίας. Οι πιο ανενημέρωτοι αποδέχονται τις πιο ανούσιες τερατολογίες. Τι να κάνουμε, προσωπικότητες επιρρεπείς στον εθισμό υπάρχουν παντού. Κανένας από τους δυο χώρους δεν είναι το φάρμακο που παίρνει κανείς για να "σωθεί". Είναι, όμως, και οι δυο δρόμοι στους οποίους δοκιμάζεσαι. Αμόνια πάνω στα οποία μπορείς να δουλέψεις για να καταλάβεις τι είσαι.
Και, ναι, είναι δρόμοι που μπορούν να συνδιαστούν. Καμιά φορά με πολύ όμορφα αποτελέσματα. Και με την προειδοποίηση πως σε τέτοια ταξίδια εγγυήσεις δεν περιλαμβάνονται.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..
ΑΜΟΝΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ (ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ) ΣΦΥΡΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
Αγαπητέ σου βγάζω το καπέλο.Σπάνια συναντώ σκέψεις διατυπωμένες με τόση διαύγεια,ακρίβεια και αντικειμενική αντίληψη των πραγμάτων.
Περιμένω αυτά που μπορείς να προσθέσεις κι εσύ στην εδώ κουβέντα. Χαίρομαι που ο αγαπητός AVATARGR την ξεκίνησε, θα έπρεπε να είχε τεθεί εδώ και καιρό. Η ενότητα "ΠΑΡΑΞΕΝΟ" έχει αμφισβητηθεί από αρκετούς ως χώρος με γραφικότητες και ιστορίες για αγρίους. Και συχνά έτσι είναι.
Αλλά η γοητεία του παράξενου δεν ορίζεται από αυτή την εκκεντρική επιφάνεια. Αυτή είναι απλά οι "κίνδυνοι του επαγγέλματος" -και τα ...θύματά τους!
Με τον κίνδυνο να γίνω κι εγώ γραφικός, αναρωτιέμαι αν η συζήτηση που έδωσε την έμπνευση στον θεματοθέτη έγινε μεταξύ μελών (ή συνεργατών) του esoterica -ίσως κι αν έπαιξε ρόλο η ανυπαρξία σχετικής ενότητας (αν θυμάμαι καλά) σε νεότευκτο και "συγγενικό" φόρουμ.
Δεν θα άλλαζε την ουσία της συζήτησής μας. Θα με στενοχωρούσε, όμως, αν στη διάρκεια ενός απολογισμού της ως τώρα πορείας κάποιοι φίλοι έβλεπαν στο παράξενο μόνο την γραφική πλευρά.
quote:
ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ(ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ).-ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
-ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΩΝ
-U.F.O. (ΥΠΑΡΞΗ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ-ΓΑΛΑΞΙΕΣ-ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ)
-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ (ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ)AKOMA EAN ΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ.
Φίλε AVATARGR επιφυλάσσομαι για περισσότερες σκέψεις επ'αυτού.
Από τη μια έχω στο νου μου πολλές κατηγορίες. Από την άλλη νομίζω πως το Ανεξήγητα Φαινόμενα μπορεί να είναι αρκετό για να τα συμπεριλάβει όλα, καθώς πιστεύω πως οι υποδιαιρέσεις παραπλανούν και μας κάνουν να βλέπουμε τα δέντρα κι όχι το δάσος. Έχω την αίσθηση πως συχνά η κατηγοριοποίηση των παράξενων φαινομένων ως ξεχωριστής φύσης μπορεί να ξεγελά. Απέναντί μας έχουμε την Πραγματικότητα, φίλοι μου, (ό,τι κι αν είναι αυτό!) κι όχι βολικά συρταράκια με ταμπέλες.
Προς το παρόν ξεθάβω κάτι που είχα γράψει παλιότερα (συγνώμη στους φίλους που θα το ξανα-ματά-διαβάσουν, αλλά μεταδίδει με σαφήνεια το τι θέλω να πω και δεν έχω πάντα τόση ρέντα, κι ας λέει ο Mercury!). Αφορμή ήταν η ταινία The Mothman Prophecies βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του John Keel. Αγαπητή oneiric1, τελευταία φορά που θα το υποστείς, το υπόσχομαι:
quote:
Βλέποντας για τρίτη φορά το φιλμ (και έχοντας διαβάσει το συναρπαστικό "Mothman Prophecies" του John Keel) σκέφτηκα τα εξής:1. Το "παράδοξο" ή "παραφυσικό" -ή όποια άλλη ταμπέλα προτιμάμε- εκδηλώνεται χαοτικά, σουρεαλιστικά. Αν το διέπουν κανόνες, δεν είναι αυτοί που νομίζουμε ή θα περιμέναμε. Η τάξη του υπερβαίνει την δική μας αίσθηση τάξης. Η αταξία του ξεπερνά τις απλοποιήσεις μας.
2. Η κατηγοριοποίηση των παράδοξων φαινομένων είναι ένα κουσούρι που δεν μας φέρνει κοντύτερα στην αλήθεια. Το να εξετάζονται χωριστά τα UFO, η κρυπτοζωολογία, οι άγγελοι, οι δαίμονες, τα στοιχειακά, τα θαύματα, οι νεράϊδες κλπ σαν αυτόνομα φαινόμενα/φήμες με ξεχωριστή εξήγηση δεν συνάδει με την συσσωρευμένη ανθρώπινη εμπειρία. Μάλλον πρέπει να βλέπουμε ένα πλέγμα φαινομένων που έχουν κάποια κρυφή κοινή συνιστώσα.
3. Η αυτόματη τάση μας να βλέπουμε το "κακό" ή το "καλό" στα πράγματα και να τους επιβάλλουμε έναν περίεργο ανθρωπομορφισμό δεν μας πάει μακριά. Δεν είναι καλός ή κακός ο άγνωστος "Ίντριντ Κολντ" στην ταινία. Δεν ξέρουμε τι είναι, ποιά τα κίνητρά του, σε ποιό βαθμό μετέχει της δικής μας πραγματικότητας, δεν ξέρουμε καν αν προστατεύει, βλάπτει, προειδοποιεί ή απλά παίζει. Είναι ενδεικτικός ο τίτλος άλλου γνωστού βιβλίου του συγγραφέα, "Disneyland of the Gods".
4. Οι προσωπικές εμπειρίες δύσκολα μπορούν να μεταφερθούν ή να κριθούν. Ο ίδιος ο όρος "αντικειμενικότητα" δεν δύναται να έχει εφαρμογή σε τέτοια φαινόμενα, χωρίς αυτό να τα σταματά. Και για τους λίγους που κάποια πολύ έντονα φαινόμενα λειτούργησαν ως προσωπική επιφοίτηση: συνήθως είχαν κακό τέλος. Η ταμπέλα κάτω από την οποία τα δέχτηκαν και τα ερμήνευσαν ήταν δικό τους κατασκεύασμα ακι τελικά εθίστικαν σ'αυτήν και στο χαοτικό παράγοντα των εμπειριών. Άλλοι ίδρυσαν θρησκείες. Άλλοι αυτοκτόνησαν.
5. Μοιάζει να είναι στην ίδια τη φύση αυτού του χώρου μελέτης το εξής παράδοξο: όσο πιο πολύ τον μελετάς και μορφώνεις μια θεωρία τόσο περισσότερο τα στοιχεία που παρουσιάζονται μπροστά σου ενισχύουν την -όποια- θεωρία σου. Αυτό δίνει την ψευδαίσθηση της απόδειξης. Ποτέ δεν υπάρχει "απόδειξη". Μόνο άπειρες και αλληλοσυγκρουόμενες ενδείξεις.
Ο παρατηρητής διαμορφώνει το φαινόμενο. Κι αν αυτό για κάποιους είναι απόδειξη της μη ύπαρξης του "παράδοξου", ας το σκεφτούν ξανά. Σε τέτοια θεώρηση του κόσμου μας οδηγούν και κάμποσα ρεύματα της σύγχρονης φυσικής
Εσείς τι λέτε γι αυτά φίλοι μου;
ΥΓ: Πάλι πολυλόγησα, κοτζάμ AVATARGR και λέει όσα θέλει σε πέντε σειρές μόνο. ΟΚ, θα βελτιωθώ.
ΦΙΛΕ ΜΟΥ wendigo ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΩ (ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΟΥ) ΕΑΝ "ΠΡΕΠΕΙ" Η ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΠΑΡΑΞΕΝΟ" Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΠΑΡΑΔΟΞΟ".
ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ...
quote:
2. Η κατηγοριοποίηση των παράδοξων φαινομένων είναι ένα κουσούρι που δεν μας φέρνει κοντύτερα στην αλήθεια. Το να εξετάζονται χωριστά τα UFO, η κρυπτοζωολογία, οι άγγελοι, οι δαίμονες, τα στοιχειακά, τα θαύματα, οι νεράϊδες κλπ σαν αυτόνομα φαινόμενα/φήμες με ξεχωριστή εξήγηση δεν συνάδει με την συσσωρευμένη ανθρώπινη εμπειρία. Μάλλον πρέπει να βλέπουμε ένα πλέγμα φαινομένων που έχουν κάποια κρυφή κοινή συνιστώσα.
ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ ΤΩΡΑ...
ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ/ΦΗΜΕΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΡΥΦΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ?????
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ????
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΤΗ...
ΙΣΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ "Α" ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "Β" ΣΧΕΤΙΚΗ..
ΑΛΛΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ..
quote:ΕΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ (ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΧΑΟΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ....
4. Οι προσωπικές εμπειρίες δύσκολα μπορούν να μεταφερθούν ή να κριθούν. Ο ίδιος ο όρος "αντικειμενικότητα" δεν δύναται να έχει εφαρμογή σε τέτοια φαινόμενα, χωρίς αυτό να τα σταματά. Και για τους λίγους που κάποια πολύ έντονα φαινόμενα λειτούργησαν ως προσωπική επιφοίτηση: συνήθως είχαν κακό τέλος. Η ταμπέλα κάτω από την οποία τα δέχτηκαν και τα ερμήνευσαν ήταν δικό τους κατασκεύασμα ακι τελικά εθίστικαν σ'αυτήν και στο χαοτικό παράγοντα των εμπειριών. Άλλοι ίδρυσαν θρησκείες. Άλλοι αυτοκτόνησαν.
ΕΠΙΣΕΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ....
ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΟΤΙΚΟ...
ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ wendigo...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
Η άποψή μου (και δεν είναι, ασφαλώς, τελεσίδικη!) είναι πως ενώ η κατηγοριοποίηση παράξενων φαινομένων βολεύει -μέχρις ενός σημείου- δημιουργεί μια πλάνη πως πρόκειται για ουσιωδώς διαφορετικά πράγματα, ενώ μπορεί κάλλιστα να μην είναι έτσι. Μπορεί να είναι εκφράσεις των ίδιων "ιδιοτήτων" του κόσμου μας.
Σύντομα παραδείγματα:
Το "θρησκευτικό θαύμα" της Φατίμα στην Πορτογαλία μπορεί να ειδωθεί και σαν μια έκφραση του φαινομένου των UFO (έχει κάνει περίφημα τον παραλληλισμό με λεπτομέρειες ο γνωστός, αξιόλογος μελετητής Jacques Vallee).
Ανάλογα, τα θρησκευτικής σημασίας γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση των Μορμόνων από τον Τζόζεφ Σμιθ (μια πραγματικά σουρεαλιστική θρησκεία, αν ασχοληθεί κανείς με τα διδάγματά της!) μπορούν να ιδωθούν και από την οπτική της UFOλογίας και των Men in Black, και από την οπτική του πνευματισμού, και από την οπτική μιας σύγχρονης "αγγελολογίας".
Οι ομοιότητες των λαογραφικών αναφορών για νεράϊδες-ξωτικά-μικρό λαό, των μεσαιωνικών για δαίμονες-αγγέλους και των σύγχρονων για UFO και "εξωγήινους" είναι συναρπαστικές.
Οι περιοχές που βρίθουν από ιστορίες και φήμες για ενός είδους παράξενα φαινόμενα συνήθως είναι πλούσιες σε αναφορές διάφορων παράξενων φαινομένων.
Από τα παραπάνω είναι σαφές πως η πιθανή εμμονή σε ξεχωριστά και περιχαρακωμένα "είδη" παράδοξων φαινομένων μπορεί να μας στερεί τη δυνατότητα να μελετήσουμε μια πληρέστερη εικόνα, ένα παζλ που αποτελείται από πολλά "διαφορετικά" μεταξύ τους πράγματα. Τα οποία συχνά δείχνουν να έχουν μια κοινή συνιστώσα.
Θεωρώ χαρακτηριστικό το έργο των Μπαλάνου, Βέμπου (από Έλληνες) και J.Vallee, John Keel (από ξένους) ως προς τον δρόμο που έχουν πάρει οι σκέψεις μου τα τελευταία χρόνια.
Η Πραγματικότητα στην οποία αναφέρομαι δεν είναι η μια και μοναδική την οποία θεωρώ πως κατέχω! Χρησιμοποίησα τον όρο ελεύθερα, ποιητικά ας πούμε. Είναι η αληθινή φύση των πραγμάτων (που μπορεί να είναι πολλαπλή) και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και που δεν μπορούμε, ως τώρα, να κατανοήσουμε. Είναι ό,τι κρύβεται πίσω από αυτό που θεωρούμε πραγματικότητα και δεν χωρά στα μικρά συρταράκια που πάμε να το χώσουμε.
quote:
ΕΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ (ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ) ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΧΑΟΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ....
Δεν το αποκλείω, αλλά η μέχρι τώρα προσπάθεια δεν έχει αποδώσει. Ίσως η ίδια τους η φύση να είναι "χαοτική" (δηλαδή ενός επιπέδου τάξης που δεν μπορούμε ακόμα να αντιληφθούμε). Ή πάλι μπορεί να είναι το ποιά ακριβώς μεθοδολογία θα αποδειχθεί κατάλληλη.
Προσπαθώ τα παραπάνω να μη γίνουν η δική μου "ταμπέλα". Είναι απλά το παρών στίγμα μου στην μακριά πορεία κατανόησης. Θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τις απόψεις σου φίλε AVATARGR, αλλά και των άλλων μελών που ενδιαφέρονται. Αν, φυσικά, θεωρείς πως δεν απομακρυνόμαστε από το θέμα μας αλλά εμβαθύνουμε σ'αυτό.
Φιλικά...
Oculatis Abis (Φεύγεις οξυδερκής)
Ο ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ...
Ένα φαινόμενο δεν είναι παράξενο ή σύνηθες, φυσιολογικό ή μυστήριο, κατανοητό ή ανεξήγητο.
Ένα φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως παράξενο ανάλογα με τον τρόπο που έχουμε δομήσει την πραγματικότητά μας, τα γνωστικά θεμέλια πάνω στα οποία την στηρίζουμε και τα βιωματικά, τοιχία με τα οποία την έχουμε διαμορφώσει.
Αν και φαινομενικά θα μπορούσαμε να πετύχουμε μία συμφωνία για το τι χαρακτηρίζουμε παράξενο, αυτό θα είναι περισσότερο απόρροια του παραπλήσιου τρόπου με τον οποίο, ως μέτοχοι κοινής λίγο – πολύ παιδείας, έχουμε δομήσει τον «κόσμο» μας και λιγότερο μιας αυτής καθαυτής «αντικειμενικής» ιδιότητας που φέρουν τα «παράξενα» φαινόμενα.
Παρατηρείστε τη διαδικασία «απόσυρσης» ενός «παράξενου» φαινομένου από αυτήν την κατηγορία και την ένταξή του στην κατηγορία των «φυσιολογικών - εξηγήσιμων» ή με άλλα λόγια στην κατηγορία όσων μπορούν να ενταχθούν στο οικοδόμημα της πραγματικότητάς μας.
Το παράξενο είναι εν δυνάμει, μία απειλή για την «πραγματικότητά» μας αλλά ταυτόχρονα και ένα τεστ αντοχής της ανθεκτικότητάς της, είναι μία δυνατότητα για επέκταση και ενδυνάμωση του οικοδομήματός της αλλά ταυτόχρονα και ένας διαβρωτικός παράγοντας που μπορεί να το οδηγήσει σε ολοκληρωτική κατάρρευση.
Με αυτήν την έννοια το παράξενο αρχίζει εκεί που τελειώνουν τα τείχη της πραγματικότητάς μας. Μπορούμε να το κρατήσουμε για πάντα απέξω ή μπορούμε να διευρύνουμε τα όρια της συνειδητότητάς μας και να το περιλάβουμε εντός των «τειχών» των οποίων μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το νέο δομικό υλικό τους.