- ΟΙ 12 ΘΕΟΙ + ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Εχεις εχεις ! Και εσυ και κυριως αυτοι απ΄οπου αντλεις τα στοιχεια (απολογητες κλπ)
Όχι φίλε Αδιάβαστε..........δεν έχω τέτοιο σκοπό!
quote:Η διαστρευλωση ή ηπαραχαραξη ή η κατα το δοκουν ερμηνεια δεν αποτελει απολαυση αλλα μαρτυριο ...
κάθισε και απόλαυσε.....
Οι αναφορες του Ηροδοτου (5ος αιωνας π.Χ.) και του Παυσανια (1ος αιωνας π.Χ.) επονται του Ορφεα κατα μια χιλιετια το λιγοτερο και ειναι αποριας αξιον γιατι δεν εκανε αναφορα στα καθοριστικα σημεια που ανεφερα χθες ο Ηροδοτος αλλα και ολοι οι συγχρονοι ερευνητες - ιστορικοι . Ειναι γνωστο αλλωστε πως πολλοι απο τους γιγαντες της αρχαιοτητας οπως ο Αισχυλος , ο Ομηρος , ο Ησιοδος , ο Πυθαγορας , ο Ηρακλειτος , ο Αναξαγορας , ο Εμπεδοκλης , ο Ερυπιδης , Ο Πλατων , ο Αριστοτελης κ.α. ειχαν δανειστη αποψεις απο τον Ορφεα και απο τους Ορφικους ,οπως αυτα καταγραφονται στους "ΥΜΝΟΥΣ" στα "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ" κλπ .
Ολοι λιγο ή πολυ ειχαν δειπνησει απο το πνευματικο τραπεζι του Ορφεα ( για να χρησιμοποιησω και το εκφραστικο σχημα του Αισχυλου) και επομενως τι πιο λογικο για εναν ερευνητη που συλλεγει πληροφοριες να ανατρεξει στην πηγη .
Η αρχαια Ελληνικη θρησκεια αγαπητε μου , προερχεται απο τον Ορφεα και τους Ορφικους .
quote:Ετσι ακριτα δεν θα μας παρουσιαζεις αποσπασματα διοτι επιβεβαιωνεις την αρχικη μου τοποθετηση περι παραπληροφορησης ή αν θελεις εσκεμμενης αμελειας του συγγραφεα . Εριξα μια προχειρη ματια στην Παπυρος Λαρους στις λεξεις κονκς , παξ , ευοι , που ανεφερες(και που αποτελουν την φραση Κονκς ομ παξ) και βλεπω τα εξης :
Την μη ελληνικότητα των μυστηρίων μαρτυρούσι και λέξεις μη ελληνικαί, χρησιμοποιούμεναι εν αυτοίς, αι voces mysticae, παξ, κογξ, βαυβώ (η μητρική κοιλία, το γυναικείον αιδοίον), ευοί, σαβοί (επιφωνήσεις προς τον Διόνυσον), η χρήσις του ναρκίσσου (λ. μη ελληνική) εν τοις μυστηρίοις της Ελευσίνος, Αξιόκερσος, Αξιοκέρσα, Αξίερος» (Δημητρίου Ν. Γουδή, Τα μυστήρια της Ελευσίνας, Αθήναι 1935, επανέκδ. εκδ. Δημιουργία, σ. 21-22).
Κονκς = απο την κογχη ή το κογχος = κοιλωμα του σωματος , μεταφορικα τα ματια .
Ομ = (αιολ. τυπος) προθεση = ανα . Αιολικος τυπος της προθεσης ανα προ των χειλικων συμφωνων ( παρ. αιολ. ομμενω αντι αναμενω) : ανα > αν (με αποκοπη) > ον (με κωφωση) > ομ (με αφομοιωση).
Παξ Επιφωνημα απο την συνεσταλμενη βαθμιδα παγ του πηγνυμι ή πηγνυω (παρ. α-παξ , καθ-απαξ ) ( παρεκελευσματικο επιφωνημα προκειμενου να τελειωσει μια συζητηση = αρκετα , φτανει πια , αρκει) .
Ευοι = Βακχικο επιφωνημα , συνηθως ακολουθει : ευα , ευοι ευα (οπως λεμε σημερα ωπα ωπα τα μπουζουκια !)
Η φραση Κονκς ομ παξ λεγοταν στην Μινωικη Κρητη σε τελετη μυησης απο τον ιεροφαντη στους μυστες και σημαινει : αρκετα ανα τα ματια δηλαδη , δεν χρειαζεται να εχετε το χερι στα ματια , αρκετα πια ( μερος της μυησης ηταν το χερι στα ματια). Για τα μυστηρια υπαρχει αναφορα και στα Ορφικα και αρα δεν υπαρχει περιπτωση μη Ελληνικοτητας αυτων .
Και επειδη ειμαι πολυ κουρασμενος δωσε μας εσυ την ερμηνεια των υπολοιπων λεξεων , αφου μας πεις πρωτα αν οι 5 -10 λεξεις που αναφερεις ειναι αρκετες να αποδειξουν την μη Ελληνικοτητα των μυστηριων .

quote:
Με τι είχε συγκινηθεί ο μπαρμπα-Γιάννης! ένας Θεός ξέρει....Δημοτικό δεν είχε πάει και όλο το έργο ήταν στην αρχαία γλώσσα, δεν καταλάβαινε γρι!!!..........
Λες ο μπαρμπα-Γιάννης να καταλάβαινε, όσα και οι πιστοί στη λειτουργεία, που κάνουν μετάνοιες, ενώ τους βρίζουνε;;;;![]()
![]()
![]()
Πρόσεχε με τι γελάς αγόρι μου και κυρίως με ποιού μούτρα γελάς...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:Καμια παραπομπη στο αρχαιο κειμενο ; Υπαρχει ή εμπιστευεσαι τον ... απολογητη ;
europaios2
Οι κατεκτημένοι Πελασγοί βλέποντας τους Κατακτητές Αχαιούς να απαγορεύουν τη θρησκεία τους και να επιβάλλουν τη θρησκεία των Ολύμπιων, τελούσαν τη λατρεία τους τη νύχτα, και μάλιστα τη λατρεία αυτή την περιέβαλαν με πέπλο μυστηρίου, ώστε οι Αχαιοί να τη σεβαστούν, θεωρώντας την μυστηριώδη και «ανώτερη».
quote:Καλα εκανες και τονισες τις λεξεις .
Ψηλος
Θα ήθελα να μάθω ποιοι "ανιστόρητοι", "ανθέλληνες", "κουμάσια" γράφουν τέτοια πράγματα;;;;;;

Ο ΚΡΟΝΟΣ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΠΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΟΤΑΝ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΕΚΘΡΟΝΙΣΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ, ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄3, καί Κ΄8 ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΑΧΒΕΧ: "ΟΥΚ ΕΣΟΝΤΑΙ ΣΟΙ ΘΕΟΙ ΕΤΕΡΟΙ ΠΛΗΝ ΕΜΟΥ" - "ΜΝΗΣΘΗΤΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΩΝ ΑΓΙΑΖΕΙΝ ΑΥΤΗΝ".
Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΕΒΑΪΚΟ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΟΝΟΥ - SATURNUS DAY
Η "ΕΛΛΗΝ"ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΩΝ 7 ΠΛΑΝΗΤΩΝ

α) Ευοι = Βακχικο επιφώνημα από το Λατ. evoe, αντίστοιχο Ελληνικό αιαί.... τώρα φιλε Αδιάβαστε?
β)σαβοί=κραυγή των Σαβών κατά την εορτή του Σαβαζίου
Πρόσεξε τώρα από το ίδιο λεξικό....Σαβάζιος= Φρυγική Θεότις όπου τα μυστήρια ομοιάζουν με αυτά του Βάκχου.
Στο ίδιο λεξικό....Σαβάζω= γιορτάζω την εορτή του Βάκχου...
γ)παξ= επιφώνημα ως το Λατινικό pax=αρκεί σώνει , τέρμα εις συζήτηση
δ) έγραψα κογξ και όχι κονκς
κογξ= ο ήχος ον προυξενοι, η ψήφος πίπτουσα εις την κάλπην (αντί κογξ ομοίως παξ). ........που σημαίνει αγαπητέ ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ να μην ακούγεται κιχ όταν το επκαλούσαν.
quote:
AΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Οι αναφορες του Ηροδοτου (5ος αιωνας π.Χ.) και του Παυσανια (1ος αιωνας π.Χ.) επονται του Ορφεα κατα μια χιλιετια το λιγοτερο και ειναι αποριας αξιον γιατι δεν εκανε αναφορα στα καθοριστικα σημεια που ανεφερα χθες ο Ηροδοτος αλλα και ολοι οι συγχρονοι ερευνητες - ιστορικοι .
Έχω την αίσθηση ότι πας να βγάλεις τον Ηρόδοτο ανθέλληνα? με εσκεμμένες ενέργειες απόκρυψης?
Τα στοιχεία είναι τόσα πολλά που μόνο με εθελοτυφλισμό μπορεί να τα προσπεράσει κανείς αφού λοιπόν τα παρακάτω δεν τα θεωρείς σαφή αλλά ελλιπή..........τότε καλά κάνεις και με κατηγορείς για αντιγραφή από απολογητή κ.λ.π........ είναι και αυτός ένας τρόπος αντίδρασης........

Στα ξαναγράφω να τα εμπεδώσεις καλύτερα......
«Οι Έλληνες θεωρούσαν, χωρίς άλλο σωστά, ότι αυτές οι περίεργες τελετές [της λατρείας του Διόνυσου] δεν ήταν γεννημένες στην Ελλάδα: ο Ηρόδοτος τις ονομάζει νεωστί εσηγμένα (2, 49, όπου το νεωστί μοιάζει να αναφέρεται στον καιρό του Μελάμποδος, πριν από τον Τρωικό πόλεμο)
και ο Ευριπίδης παριστάνει τη διονυσιακή λατρεία σαν είδος “παγκόσμιας θρησκείας”, που τη μετέφεραν “ιεραπόστολοι” (όπως δεν είχε γίνει ποτέ με καμιά ελληνική λατρεία) από τη μιά χώρα στην άλλη. Κατά τη γνώμη του, αρχική της έδρα ήταν τα βουνά της Λυδίας και της Φρυγίας (Βάκχες, 13, 55, 86 κτλ.), άποψη που ενισχύεται από τη σύγχρονη ανακάλυψη ότι Βάκχος είναι το λυδικό αντίστοιχο του Διονύσου» (Euripides Bacchae, edited with Introduction and Commentary by Ε. R. Dodds, Second edition, Oxford, At the Clarendon Press, 1960).
Παυσανίας, 4, 32, 4: «Εγώ ξέρω πως οι Χαλδαίοι και οι μάγοι των Ινδών πρώτοι είπαν πως η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη και πως πίστεψαν σ’ αυτούς κι άλλοι Έλληνες, ιδιαίτερα όμως ο γιος του Αρίστωνα, Πλάτων».
Παυσανία, Λακωνικά, 11, 7: «Το μέρος που ονομάζεται Λιμναίο είναι αφιερωμένο στην Ορθία Άρτεμη. Λένε ότι αυτό το ξόανο είναι εκείνο που έκλεψαν ο Ορέστης και η Ιφιγένεια από την Ταυρική». Ώστε οι Λακεδαιμόνιοι λάτρευαν το ξόανο μιας θένης θεότητας, η οποία υπέθεταν πως είναι η Άρτεμη.
Αν εσύ θέλεις να κλείνεις τα μάτια σε αυτά τα στοιχεία..........κλείστα.........δικαίωμά σου......
quote:
europaios2:
Οι κατεκτημένοι Πελασγοί βλέποντας τους Κατακτητές Αχαιούς να απαγορεύουν τη θρησκεία τους και να επιβάλλουν τη θρησκεία των Ολύμπιων, τελούσαν τη λατρεία τους τη νύχτα, και μάλιστα τη λατρεία αυτή την περιέβαλαν με πέπλο μυστηρίου, ώστε οι Αχαιοί να τη σεβαστούν, θεωρώντας την μυστηριώδη και «ανώτερη».AΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Καμια παραπομπη στο αρχαιο κειμενο ; Υπαρχει ή εμπιστευεσαι τον ... απολογητη ;
Για ποια θέλεις παραπομπή? για τα αυτονόητα? Μία θρησκεία που βρισκόταν υπό διωγμό λογικό ήταν να τελούνταν τη νύχτα. Τα άλλα δηλαδή τα αποδέχεσαι?
quote:
AΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
διαστρευλωση ή ηπαραχαραξη ή η κατα το δοκουν ερμηνεια δεν αποτελει απολαυση αλλα μαρτυριο ...Οι αναφορες του Ηροδοτου (5ος αιωνας π.Χ.) και του Παυσανια (1ος αιωνας π.Χ.) επονται του Ορφεα κατα μια χιλιετια το λιγοτερο και ειναι αποριας αξιον γιατι δεν εκανε αναφορα στα καθοριστικα σημεια που ανεφερα χθες ο Ηροδοτος αλλα και ολοι οι συγχρονοι ερευνητες - ιστορικοι . Ειναι γνωστο αλλωστε πως πολλοι απο τους γιγαντες της αρχαιοτητας οπως ο Αισχυλος , ο Ομηρος , ο Ησιοδος , ο Πυθαγορας , ο Ηρακλειτος , ο Αναξαγορας , ο Εμπεδοκλης , ο Ερυπιδης , Ο Πλατων , ο Αριστοτελης κ.α. ειχαν δανειστη αποψεις απο τον Ορφεα και απο τους Ορφικους ,οπως αυτα καταγραφονται στους "ΥΜΝΟΥΣ" στα "ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ" κλπ .
Ολοι λιγο ή πολυ ειχαν δειπνησει απο το πνευματικο τραπεζι του Ορφεα ( για να χρησιμοποιησω και το εκφραστικο σχημα του Αισχυλου) και επομενως τι πιο λογικο για εναν ερευνητη που συλλεγει πληροφοριες να ανατρεξει στην πηγη .
Η αρχαια Ελληνικη θρησκεια αγαπητε μου , προερχεται απο τον Ορφεα και τους Ορφικους .
Ο Απόλλων οικειοποιήθηκε τη λατρεία του προελληνικού θεού Υάκινθου στις Αμύκλες (M. Nilsson, Ιστορία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, εκδ. Παπαδήμα σ. 127). Σήμερα, λέει ο Ρισπέν (Ελληνική Μυθολογία, τ. Α’, σ. 160), η επιστήμη γνωρίζει ότι ο Υάκινθος είναι πέρα από κάθε αμφιβολία προελληνικός θεός, μινωικής καταγωγής σημαίνει συνάμα και ένα λουλούδι.
«Ο Ορφέας, πήρε από την Αίγυπτο τις περισσότερες από τις μυστικές τελετουργίες, τις οργιαστικές τελετές που συνοδεύουν τις περιπλανήσεις του και τη μυθική παράδοση για τις εμπειρίες του στον Άδη» (Διόδωρου Σικελιώτη Βιβλιοθήκης Ιστορικής Βίβλος πρώτη 96, 5).
quote:
γιαπετ:
Λες ο μπαρμπα-Γιάννης να καταλάβαινε, όσα και οι πιστοί στη λειτουργεία, που κάνουν μετάνοιες, ενώ τους βρίζουνε;;;;
Μην πας να πάρεις τα πρωτεία του Schwabe...

Δεν θυμάμαι αν σε έχω ρωτήσει ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ η Κων/λη για σένα ήταν ή όχι Ελληνική?
"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"
Edited by - europaios2 on 04/07/2008 10:19:34
quote:
γιαπετ:
Λες ο μπαρμπα-Γιάννης να καταλάβαινε, όσα και οι πιστοί στη λειτουργεία, που κάνουν μετάνοιες, ενώ τους βρίζουνε;;;;
--------------------------------------------------------------------------------
Μην πας να πάρεις τα πρωτεία του Schwabe...
Αυτήν την απάντηση θα μπορούσες να δώσεις, εσύ... τι άλλο;;;
Όταν λες μια κουτσομπολίστικη ανοησία, να έχεις τα κότσια να την υπερασπιστείς και να μην συνεχίζεις με μια μεγαλύτερη.
Εδώ μέσα δεν είσαι με ανθρώπους που μαζευτήκατε να κάνετε... ευχέλαιο!!!
Απάντησέ μου ντε... τί καταλαβαίνουν οι γονυπετείς πιστοί απ' τη λειτουργία στις εκκλησίες;
Περισσότερα απ' τον μπαρμπα- Γιάννη, που τον κοροϊδεύατε, εσείς, οι "διάνοιες" και τα "τέρατα μόρφωσης";
Ή μήπως εσύ, καταλαβαίνεις "γρι" όταν ακούς τον εσπερινό;;;
Ή νομίζεις ότι κατανοείς το νόημα αυτών που αντιγράφεις εδώ;;
ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΙΝΟΣ ΜΟΥΤΡΑ ΓΕΛΑΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΕ.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

Μετράει κανένας τα υπέρ και τα κατά ώστε στο τέλος να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα?
Πιθανότατα όχι.
Μένετε πολύ στους θεούς και λίγο στους ανθρώπους.
Ας δούμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων που είχαν σαν θρησκεία τους Ολύμπιους και τα επιτεύγματα των ανθρώπων που είχαν ως θρησκεία την χριστιανική.
Διότι για εμένα,το κριτήριο με το οποίο πρέπει να εξετάζεται μια θρησκεία είναι που οδηγεί τους ανθρώπους.
And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate
Αντί για παιδική εξυπνάδα, δεν έχεις να κάνεις σχόλιο, επί του συγκεκριμένου;
Και ούτε καν ντρέπεσαι;;;;
Τίποτε, εκτός από κουτσομπολιό για τον χλευασμό σε ένα γέρο άνθρωπο;
Τόση κενότητα και ματαιοδοξία;;;
Να δω πότε και πώς θα το υποστηρίξεις αυτό που έγραψες... κατά τ' άλλα μίλησες σε μένα για καμήλες και καμπούρες...
.....Άκου γελάγανε με το γέρο που δεν κξαταλάβαινε "γρι"......
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Ας δούμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων που είχαν σαν θρησκεία τους Ολύμπιους και τα επιτεύγματα των ανθρώπων που είχαν ως θρησκεία την χριστιανική.
Διότι για εμένα,το κριτήριο με το οποίο πρέπει να εξετάζεται μια θρησκεία είναι που οδηγεί τους ανθρώπους.
Πολύ σωστό αυτό, φίλε Στελάρα, αλλά όποτε έχει πάει προς τα εκεί η συζήτηση, αυτό που γράφεται εδώ, απ' τους γνωστούς χριστιανόπληκτους (το αντίθετο του χριστιανομάχου), είναι ότι με το χριστιανισμό πήγαμε στο... φεγγάρι
ή ότι και οι αρχαίοι Έλληνες, χριστιανοί ήταν!!!!![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Stelaras
Στην αρχαία Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε μια ενιαία θρησκεία τόσο σε χρόνο όσο και σε τόπο.
Οι Ολύμπιοι, ήταν μεταξύ του πλήθους θεών και θεοτήτων που λατρευόταν.
Μην πέφτεις στην παγίδα αυτών που θέλουν ντε και καλά να παρουσιάσουν την λατρεία των ολυμπίων θεών ως τη θρησκεία της αρχαίας Ελλάδας.
Η λατρεία των ολύμπιων θεών, πολλών εξ αυτών ξενόφερτων, επιβλήθηκε δια πυρός και σιδήρου από αυτούς που την εισήγαγαν.
****Γιαπετ, αυτός που βρίσκεται απέναντι στους χριστιανομάχους είναι ο χριστιανός.

quote:
γιαπετ:
Ευρωπαίε, το ποιός και γιατί παίρνει μηδέν, άστο σ' αυτούς που παρακολουθούν τους διαλόγους, έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ να βαθμολογήσεις κανένα... αυτό φαίνεται απ' τα μαργαριτάρια με τα οποία, συχνά, στολίζεις το φορουμ.Αντί για παιδική εξυπνάδα, δεν έχεις να κάνεις σχόλιο, επί του συγκεκριμένου;
Και ούτε καν ντρέπεσαι;;;;
Τίποτε, εκτός από κουτσομπολιό για τον χλευασμό σε ένα γέρο άνθρωπο;
Τόση κενότητα και ματαιοδοξία;;;
Να δω πότε και πώς θα το υποστηρίξεις αυτό που έγραψες... κατά τ' άλλα μίλησες σε μένα για καμήλες και καμπούρες...
.....Άκου γελάγανε με το γέρο που δεν κξαταλάβαινε "γρι"......
Kανένας μας δεν καταλάβαινε αλλά μόνο ο συχωρεμένος έκλαιγε! Φαίνεται όμως για να τον υπερασπίζεσαι τόσο ...........θα τον ήθελες να συμμετείχε στο forum! αν ήταν δυνατόν, μήπως και άνοιγε το στόμα για να χάψει αυτά που λες..........
Πάρε για παράδειγμα τον Stelaras:<< Μένετε πολύ στους θεούς και λίγο στους ανθρώπους.
Ας δούμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων που είχαν σαν θρησκεία τους Ολύμπιους και τα επιτεύγματα των ανθρώπων που είχαν ως θρησκεία την χριστιανική.>>
Θεωρεί ότι ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας οφείλεται στο δωδεκάθεο.......αν τον ρωτήσω όμως η παρακμή της αρχαίας Ελλάδας που οφειλόταν........ίσως βάλει τα κλάματα........σαν τον μπαρμπα-Γιάννη Θεός σχωρέστον ...........
Με τι λογική του Ο Μιχαήλ Άγγελος πρέπει να έμεινε στην ιστορία εξαιτίας του Χριστιανισμού το ίδιο και ο Ντα Βίντσι......αλλά και ο Κοπέρνικος! (και ειδικά για τον τελευταίο επειδή υποπτεύομαι τι ίσως να γράψεις........θα σου γυρίσει μπούμερανγκ, δεν τον αναφέρω τυχαία)

Γραφεις :
quote:
α) Ευοι = Βακχικο επιφώνημα από το Λατ. evoe, αντίστοιχο Ελληνικό αιαί.... τώρα φιλε Αδιάβαστε?
Τι τωρα φιλε μου , επειδη το γραφει το ταδε λεξικο και ο δηνα συγγραφεας εγω πρεπει να το δεχθω αβιαστα ;
Το Ευοι οπως αναγνωριζομε ολοι ειναι επιφωνημα χαρας και ενθουσιασμου των ακολουθων του Βακχου ( Διονυσου ) . Ευοι , ευαι ,ευα ,ευαν . Αλλα ονοματα του Βακχου (Διονυσου) ησαν τα , Ευιος και Ευας απ΄οπου προηλθε και το ευαζω , που θα πει κραυγαζω προς τιμην του Βακχου . Μου ειναι δυσκολο λοιπον να δεχθω πως "δανειστηκαν" επιφωνημα .
quote:
β) Πρόσεξε τώρα από το ίδιο λεξικό....Σαβάζιος= Φρυγική Θεότις όπου τα μυστήρια ομοιάζουν με αυτά του Βάκχου.
Στο ίδιο λεξικό....Σαβάζω= γιορτάζω την εορτή του Βάκχου...
Εγω τι να προσεχω φιλε μου ! Εσυ να προσεξεις . Οι Φρυγες ησαν Θρακικο Ελληνικο φυλο και το λημμα Σαβαζιος , ειναι απο τα προσωνυμια του Δια και αλλων θεοτητων ... δεν καταλαβα γιατι το ανεφερες εφιστωντας μου μαλιστα την προσοχη .
quote:
γ)παξ= επιφώνημα ως το Λατινικό pax=αρκεί σώνει , τέρμα εις συζήτηση
Πολλα σημαινει , αν θελεις να δεχθεις αυτο , δικαιωμα σου . Γιατι οπωσδηποτε να αναγετε στα λατινικα ... επειδη το λεει ο απολογητης ;
quote:
δ) έγραψα κογξ και όχι κονκς
κογξ= ο ήχος ον προυξενοι, η ψήφος πίπτουσα εις την κάλπην (αντί κογξ ομοίως παξ). ........που σημαίνει αγαπητέ ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ να μην ακούγεται κιχ όταν το επκαλούσαν.
Το ιδιο ειναι , συνελθε ...
Εφ΄οσον δεχθουμε την χρηση της φρασης στα Ελευσινια μυστηρια η αποδοση της στην νεοελληνικη ειναι αυτη που αναφερα . Η ιστορια της φρασης ειναι μπερδεμενη και ασαφης . Η ερμηνεια που δινεις εσυ προερχετε απο τον Ησυχιο και εχει ως εξης : Λεξικόν Ησυχίου, λήμμα Κ-3184:
κογξ· ομοίως παξ· επιφώνημα τετελεσμένοις και της δικαστικής ψήφου
ήχος, ως ο της κλεψύδρας παρά δε Αττικοίς βλοψ.
.
Εγραψες κατι αλλα δεν καταλαβες τι εγραψες ...
quote:Δεν βγαζω κανενα ανθελληνα , μη λες χαζομαρες . Ειναι γνωστα τα λαθη του Ηροδοτου αλλα δεν ειναι του παρωντος .
Έχω την αίσθηση ότι πας να βγάλεις τον Ηρόδοτο ανθέλληνα? με εσκεμμένες ενέργειες απόκρυψης?
Τα στοιχεία είναι τόσα πολλά που μόνο με εθελοτυφλισμό μπορεί να τα προσπεράσει κανείς αφού λοιπόν τα παρακάτω δεν τα θεωρείς σαφή αλλά ελλιπή..........τότε καλά κάνεις και με κατηγορείς για αντιγραφή από απολογητή κ.λ.π........ είναι και αυτός ένας τρόπος αντίδρασης........
Μια ειναι η δουλεια των απολογητων οπως παλαιοτερα εχω αποδειξη με την παρουσιαση των μηνυματων τους και εχουν βαλει στο λουκι και κατι αφελεις σαν και του λογου σου . Ρωτα τους το σχολιο τους για τους στιχους του Ορφεα στα Αργοναυτικα (44 : ηδ οσον Αιγυπτω ιερον λογον εξελοχευσα μεμφιν ες ηγαθεην πελασας ιερας τε ποληας Απιδος , 102-104 : ηδη γαρ μοι αλις καματων , αλις επλετο μοχθων , ων ικομην επι γαιαν απειριτον ηδε ποληας , Αιγυπτω , Λιβυη τε βροτοις ανα θεσφατα φαινων ) και να δεις τι γελιο θα ριξουμε ...
quote:Ωραια λοιπον , εξηγησε μου εσυ γιατι δεν λαμβανεις υπ΄οψιν σου τα στοιχεια που σου δινω εγω , αφου ανατρεπουν τα δικα σου στοιχεια ως προγενεστερα τους κατα μια χιλιετια (τουλαχιστον).
Αν εσύ θέλεις να κλείνεις τα μάτια σε αυτά τα στοιχεία..........κλείστα.........δικαίωμά σου......
quote:Θελω παραπομπη στα αρχαια κειμενα ωστε να μπορω να διασταυρωσω οτι η θρησκεια των πελασγων ητο υπο διωγμο απο τους Αχαιους .
Για ποια θέλεις παραπομπή? για τα αυτονόητα? Μία θρησκεία που βρισκόταν υπό διωγμό λογικό ήταν να τελούνταν τη νύχτα.
quote:Δεν με ρωτησες . Οχι .
Δεν θυμάμαι αν σε έχω ρωτήσει ΑΔΙΑΒΑΣΤΕ η Κων/λη για σένα ήταν ή όχι Ελληνική?

Aυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι το Ελληνικό Δωδεκάθεο είναι απ' όλα! Και ξένες προσμίξεις-διασκευές και ντόπιες.
quote:
ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ:
Μια ειναι η δουλεια των απολογητων οπως παλαιοτερα εχω αποδειξη με την παρουσιαση των μηνυματων τους και εχουν βαλει στο λουκι και κατι αφελεις σαν και του λογου σου . Ρωτα τους το σχολιο τους για τους στιχους του Ορφεα στα Αργοναυτικα (44 : ηδ οσον Αιγυπτω ιερον λογον εξελοχευσα μεμφιν ες ηγαθεην πελασας ιερας τε ποληας Απιδος , 102-104 : ηδη γαρ μοι αλις καματων , αλις επλετο μοχθων , ων ικομην επι γαιαν απειριτον ηδε ποληας , Αιγυπτω , Λιβυη τε βροτοις ανα θεσφατα φαινων ) και να δεις τι γελιο θα ριξουμε ...
Βλέπεις λοιπόν έχεις καταντήσει γραφικός σαν την Παπαρήγα (μετά συγχωρήσεως) καλημέρα τις λες.......κάτω η Αμερική σου λέει. Βλέπεις παντού Απολογητές. Εγώ απλά υπερασπίζομαι τις ιδέες μου και τίποτα περισσότερο.
Παραθέτω στοιχεία βάζω πηγές .........και συ μου λες ο Απολογητής.......αφελής κ.ο.κ........ Γιατί?
Όταν κατέβηκαν οι Δωριείς λογικό είναι αυτό να μην έγινε και τόσο αναίμακτα. Έτσι οι Φρύγες είτε έφυγαν με τη βία είτε με τη θέλησή τους (αλλά αναγκαστικά),για τη Μικρά Ασία όπου έφτιαξαν κράτος τη Φρυγία.
Μάλιστα πολέμησαν στο πλευρό των Τρώων.
Ακόμη πολέμησαν στο πλευρό των Περσών εναντίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου .. Ίσως όμως αυτό να συνέβη αναγκαστικά.....αλλά συνέβη.
Διάβασε ένα πολύ ενδιαφέρον link http://alex.eled.duth.gr/Eldoseis/kourtidis/texts/04glwssa.htm
και τα παρακάτω από το διαδύκτιο:<<Στον κατάλογο των Εθνών που παραθέτει ο Ηρόδοτος (7,73) απαντάται και ο τύπος «Βρίγες». Το χωρίο αυτό του Ηροδότου έχει ιδιαίτερη ιστορική αξία και αποτελεί κλειδί ερμηνείας για την προέλευση των Φρυγών. Λέει λοιπόν ο «Πατέρας της Ιστορίας» τα ακόλουθα: «Οι Φρύγες αυτοί, όπως λένε οι Μακεδόνες, ονομάζονταν Βρίγες, όσο χρόνο παρέμεναν στην Ευρώπη και ήσαν κάτοικοι των Μακεδόνων. Αφού όμως μετοίκησαν στην Ασία, μαζί με τη χώρα άλλαξαν και το όνομά τους σε Φρύγες». (7,73).
Εν συνεχεία ο Ηρόδοτος (7, 185) διαστέλλει τους Βρύγους, από τους Μακεδόνες, γράφοντας «Οι Βρύγοι, Οι Παίονες, οι Μακεδόνες». Σε προηγούμενο βιβλίο ο Ηρόδοτος θεωρεί τους Βρύγους Θρακική φυλή και γράφει: «Τον Μαρδόνιο και τους πεζούς κάποια νύχτα οι Βρύγοι Θράκες και σκότωσαν και πολλούς από αυτούς, πλήγωσαν μάλιστα και τον ίδιο τον Μαρδόνιο» (6, 45).
Από τα παραπάνω, σε συνάρτηση με όσα γράφουν ο Στράβων (Ζ, 295) και ο Πλούταρχος, συνάγεται ότι οι Φρύγες της Μ. Ασίας κατάγονται από τον θρακικό λαό των Βρυγών, που είχε εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία της Χερσονήσου τού Αίμου, ενώ ο κλάδος αυτού, σε κάποια άγνωστη εποχή, κατά τη ρητή μαρτυρία του Ηροδότου (7, 73), εισχώρησε στη Μ. Ασία και πήρε την ονομασία Φρύγες, λόγω φθογγολογικής διαφοράς, επειδή η θρακομακεδονική φθογγολογία του φ μετατρέπεται σε β (π.χ. Φίλιππος – Βίλιππος, Φερενίκη – Βερενίκη, Κεφαλά – Κεβαλά κ.λ.π.).
Η αντίληψη ότι οι Βρύγες ή Βρύγοι της Μακεδονίας – Θράκης είναι λαός ασιατικής καταγωγής, έχει καταπέσει προ πολλού. Απεναντίας κερδίζει έδαφος η άποψη του Ηροδότου, ότι δηλαδή οι Φρύγες της Μ. Ασίας κατάγονται από τον θρακομακεδονικό λαό των Βρυγών.
Οι Φρύγες – Βρύγες συνδέονται στενά με τις ελληνικές παραδόσεις από την προϊστορική περίοδο. Συγκεκριμένα, γενάρχης του Φρυγολυδικού έθνους θεωρείται ο Μάνης, που είναι γιος του Διός και της Γης. Γιοι του Μάνητος είναι ο Κότυς και ο Άτης.
Κατ’ άλλη παράδοση, οι Βρύγες, υπό την ηγεσία του Οδυσσέα και με τη βοήθεια του Άρη και του Απόλλωνα, πολέμησαν και νίκησαν τους Θεσπρωτούς. Οι μύθοι, που δεν είναι ένα απλό παραμύθι, πλάσμα της φαντασίας, αλλά ιστορική ανάμνηση, μεταφερόμενη από γενεά σε γενεά με την προφορική παράδοση, έχουν πυρήνα αληθείας. Όντως οι Βρύγοι κατά τον 7ο π.Χ. αι. προχώρησαν μέχρι Βορείου Ηπείρου, εγκαταστάθηκαν εκεί, εμφανιζόμενοι ως λαός Ιλλυρικός. Από εκεί επεκτάθηκαν μέχρι Επιδάμνου και Βορείου Αδριατικής κι έδωσαν το όνομά τους σε μια ομάδα νήσων («Βρυγηίδες νήσοι»). Σε μια από αυτές έκτισαν ναό της Αρτέμιδος.>>
Για να μην πλατειάζω όμως περισσότερο λέω ότι οι Φρύγες ήσαν προελληνικό φύλο. Όπως οι Πελασγοί. Τότε δεν υπήρχε κράτος. Ούτε καν τα κράτη-πόλεις. Νομαδικές φυλές υπήρχαν και οι Δωριείς ή οι Δαναοί για παράδειγμα ήσαν μία από αυτές.
Κάθε φυλή που ερχόταν εισήγαγε και τις δικές της δοξασίες. Έπαιρνε στοιχεία και από αυτές που έβρισκε υιοθετούσε ακόμη και από ξένους λαούς..........και τσουπ..........να το δωδεκάθεο...... Όταν λοιπόν ήρθαν τα νέα φύλα στην Ελλάδα λογικό ήταν να αναπροσαρμόσουν και το θρησκευτικό πάνθεον και τελετουργικό με ή χωρίς το ζόρι ανάλογα την περίπτωση.
Και όλα αυτά τα τελευταία επιβεβαιώνονται από τον Ηρόδοτο αλλά και τον Παυσανία.
Αυτό δε μειώνει σε καμία περίπτωση την Ελληνικότητα του συνόλου ή τη συγγένεια. Εξάλλου το θέμα μας είναι η θρησκεία και όχι η Εθνική καταγωγή. Το να υιοθετήσει ένα Έθνος μερικός ή ολικός στοιχεία από άλλο λαό ή φυλή, αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο στην Εθνική του ταυτότητα, απλά είναι μια αλήθεια.
Το λεξικό όταν κοίταξα την ετυμολογία των λέξεων αυτά και γράφει..........είπες όμως ............ "Τι τωρα φιλε μου , επειδη το γραφει το ταδε λεξικο και ο δηνα συγγραφεας εγω πρεπει να το δεχθω αβιαστα;"
Κοίταξε μιλάμε για το Μεγάλο Ελληνικό λεξικό...... καθαρά λεξικό των Ελλήνων....... Δε σου λέω να το δεχτείς αβίαστα αλλά αυτή την ενέργειά σου να την έχεις παντού και προς όλες τις κατευθύνσεις...
Υ.Γ. Αφού δε σε έχω ρωτήσει, σε ρωτάω τώρα η Κων/λη για σένα ήταν Ελληνική?

1) Απ'όσο έχω ψάξει, σαφή κείμενα ή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες απαγόρευαν ή καταδίωκαν συστηματικά την θρησκεία των Πελασγών δεν υπάρχουν. Ένα στοιχείο αξιομνημόνευτο για αλλαγή θρησκευτικης λατρείας σε περιοχή του αρχαίου ελλαδικου χώρου με μορφή βίας ανήκει στη σφαίρα της μυθολογίας. Και φυσικά αναφέρομαι στον φόνο του θηλυκού δράκου Πύθωνα από τον Απόλλωνα στις φαιδριάδες πέτρες στους Δελφούς. Ο Πύθωνας φύλαγε την περιοχή του μαντείου των Δελφών ενώ σ'αυτό λατρευόταν αρχικά η μητέρα του Πύθωνα, η Γαία που το όνομά της είναι αγνώστου ετύμου, πιθανώς προελληνικού(αργότερα βέβαια ενσωματώθηκε στην ελληνική μυθολογία ως θεϊκή οντότητα). Επειτα η λατρεία της Γαίας σταμάτησε και καθιερώθηκε σταδιακά αυτή του Απόλλωνα. Ομως δεν μπορούμε από τέτοιους μύθους να ισχυριζόμαστε ότι οι Αχαιοί απαγόρευαν συστηματικά τη θρησκεία των Πελασγών. Περισσότερο πιθανό είναι -αν δεχτούμε ότι ο μύθος εμπεριέχει κόκκους αλήθειας(που για μένα περιέχει)- κάποιο ελληνικό φύλο όπως οι Αχαιοί να επικράτησε στρατιωτικά έναντι ενός άλλου φύλου (πιθανώς προελληνικού) και μαζί με την κατάκτηση επήλθε και αλλαγή της λατρείας στην περιοχή.
Εξίσου αδύναμο και απλοϊκό βρίσκω τον ισχυρισμό ότι οι Πελασγοί τελούσαν τα μυστήριά τους το βράδυ για να μην τους πάρουν χαμπάρι οι Αχαιοί. Αν πραγματικά ήθελαν οι Αχαιοί να εξαλείψουν τη θρησκεία των κατακτηθέντων Πελασγών, θα μπορούσαν άνετα να τοποθετήσουν φρουρές και το βράδυ για να εμποδίζουν Πελασγικες λατρείες τις ώρες εκείνες. Επίσης δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε από τη μία ότι πολλοί θεοί και λατρείες των Ελλήνων πάρθηκαν από τους Πελασγούς και από την άλλη ότι η Πελασγική θρησκεία διωκώταν συστηματικά ή απαγορευόταν. Αυτά τα δύο κουτουλάνε μεταξύ τους.
2) Οι Φρύγες είναι συγγενικό φύλο με τους Ελληνες, οι γλώσσες τους μοιάζουν πολύ, υπάρχουν ομοιότητες στην θρησκεία, αλλά δεν παύουν να αποτελούν διαφορετικό λαό. Η γλώσσα τους έχει επίσης ομοιότητες με την Θρακική και με την Αρμενική, οδηγώντας τους επιστήμονες στην βάσιμη υπόθεση μιας θρακοφρυγικής γλωσσικής υποομάδας. Υπάρχουν στοιχεία ότι μετανάστευσαν από τη Μακεδονία στη Μικρά Ασία στο διαστημα 1200 π.Χ.-800 π.Χ. και συνδέονται με την καταστροφή της αυτοκρατορίας των Χετταίων μαζί με άλλους λαούς(των Αρμένιων συμπεριλαμβανομένων) που βύθισαν τη Μικρά Ασία στους λεγόμενους "Σκοτεινούς Χρόνους" σαρώνοντας Χεττιτικές πόλεις.

quote:
Θεωρεί ότι ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας οφείλεται στο δωδεκάθεο.......αν τον ρωτήσω όμως η παρακμή της αρχαίας Ελλάδας που οφειλόταν........ίσως βάλει τα κλάματα........σαν τον μπαρμπα-Γιάννη Θεός σχωρέστον ...........
Αγαπητέ μου είναι σαφές ότι ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας οφείλεται και στην θρησκεία της. Μία ανοιχτή θρησκεία που δεν εμπλέκεται στα πάντα και δεν επιβάλλει μια συγκεκριμένη οπτική για τα πάντα, αφήνει ανοιχτό το πεδίο στους ανθρώπους που σκέφτονται λίγο παραπάνω να αναπτύξουν τις δικές τους ιδέες, χωρίς τον φόβο της τιμωρίας. Το πολύ-πολύ μια ιδέα ή άποψη να γελοιοποιηθεί μέσω του διαλόγου με έναν άλλο ελεύθερα σκεφτόμενο άνθρωπο, όπως γινόταν κατά κόρον. Αλλιώς εξήγησε μου εσύ πώς έγινε αυτό το θαύμα και στην Ελλάδα αναπτύχθηκε το 90% της αρχαίας φιλοσοφίας και των επιστημών, με τόσους εκπροσώπους και τόσες διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η παρακμή είχε πολλές αιτίες και μία από αυτές ήταν και η εισβολή στην ελλάδα ξένων λατρειών που δεν ταίριαζαν και τόσο στον χαρακτήρα των αρχαίων ελλήνων, αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου άποψη.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Τις περισσοτερες φορες, η αιτια ειναι εισβολη ξενων "στοιχειων" (απο θρησκεια, μεχρι και ανθρωποι) και οι προσμιξεις με διαφορετικους πολιτισμους!
Το εδειξε η Ιστορια και ακομα το δειχνει!

Η Ελληνική Θρησκεία δεν ήταν ποτέ δόγμα,ποτέ δεν υπαγόρευσε έναν τρόπο ζωής και σκέψης.
Η διαφορά δεν περιορίζεται μεταξύ Ολυμπίων Θεών και Χριστιανισμού,αλλά Ολυμπίων Θεών και μεσσιανικών θεών.Αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ του Ελληνικού τρόπου σκέψης και του βαρβαρικού τρόπου σκέψης.
Η παρακμή της Ελλάδας της εποχής εκείνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένης και της θρησκείας.Πιστεύω ότι οφείλεται στην λάθος διαχείριση της δύναμης που απέκτησε η Ελλάδα μετά τους περσικούς πολέμους.
And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate
quote:Οχι δεν εχεις αναφερει αυτο που σου ζητησα .
Έχω ήδη αναφέρει πηγές-κείμενα.
quote:
Όταν κατέβηκαν οι Δωριείς λογικό είναι αυτό να μην έγινε και τόσο αναίμακτα.Παραθέτω στοιχεία βάζω πηγές .........και συ μου λες ο Απολογητής.......αφελής κ.ο.κ........ Γιατί?
Η λογικη με την τεκμηριωση δεν εχουν σχεση εν προκειμενω .
Ρωτας γιατι , αν και παρα πολλες φορες σου εξηγησα για τον στοχο τον απολογητων ; Δεν τους ενδιαφερει η ιστορικη αληθεια , τους αρκει να περασουν τις θεσεις τους .
Η καθοδος των Δωριεων αγαπητε μου ειναι ενα παραμυθι , ενα φιασκο , ενα εφευρημα των Γερμανων του 18ου αιωνα για να εξυπηρετησει την ιδεα της Ινδοευρωπαικης θεωριας , της προσπαθειας δηλαδη να αποκτησουν ιστορικο υποβαθρο οι λαοι του βορα κατα συνεπεια και αυτοι . Δεν υπαρχει καμια αναφορα σε κανενα ιστορικο κειμενο . Εγω συμμεριζομαι την αποψη που μιλα για επιστροφη των Ηρακλειδων .
Τωρα το γιατι μου γραφεις ολοκληρο κατεβατο για τους Φρυγες για να μου πεις οτι ειναι Ελληνικο φυλο , αφου κι εγω αυτο ειπα , δεν το καταλαβαινω . Οπως δεν καταλαβαινω και το ακολουθο : Οι Φρύγες – Βρύγες συνδέονται στενά με τις ελληνικές παραδόσεις από την προϊστορική περίοδο. Συγκεκριμένα, γενάρχης του Φρυγολυδικού έθνους θεωρείται ο Μάνης, που είναι γιος του Διός και της Γης , αφου αυτο ερχετε σε πληρη αντιθεση με αυτο που λες : Κάθε φυλή που ερχόταν εισήγαγε και τις δικές της δοξασίες. Έπαιρνε στοιχεία και από αυτές που έβρισκε υιοθετούσε ακόμη και από ξένους λαούς..........και τσουπ...... να το δωδεκάθεο...... . Αν γεναρχης των Φρυγων ειναι ο γιος του Δια σημαινει πως το δωδεκαθεο προηγειτε χρονικα και αρα ειναι υπαρχουσα θρησκεια την οποια βρηκαν οι Φρυγες .
quote:Για αλλη μια φορα σφαλης !
Κοίταξε μιλάμε για το Μεγάλο Ελληνικό λεξικό...... καθαρά λεξικό των Ελλήνων.......

Οι Δωριείς σύμφωνα με τον Πλάτωνα (Νόμοι, βιβλίο 3, 682) ήταν οι Έλληνες στρατιώτες που επέστρεψαν απ’ την Τροία.
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Στην διάρκεια όμως των δέκα χρόνων της πολιορκίας (της Τροίας) στην πατρίδα κάθε Αχαιού τα πράγματα είχαν χειροτερεύσει. Οι νεότεροι επαναστάτησαν και δεν καλοδέχτηκαν τους στρατιώτες όταν επέστρεψαν στον τόπο τους. Ακολούθησαν αμέτρητοι φόνοι, σφαγές κι εξορίες. Όσοι διώχτηκαν ξαναγύρισαν αργότερα με άλλο όνομα. Τώρα λέγονται Δωριείς αντί Αχαιοί. (προφανώς επειδή ανασυντάχθηκαν στην Δωρίδα πριν επιτεθούν στους ...«μνηστήρες».)
Λουκάς