- ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ (Σχετικά με την χρήση της Αγγλικής γλώσσας) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
μην φωρτώνεις καλό μου παιδί!!
Καλά ντε! ![]()
![]()
![]()
Τι είναι οι μάντολες???!!![]()
Θα απαντήσω στο πιο σχετικό με το θέμα ερώτημα του forum ![]()
quote:
Τι είναι οι μάντολες???!!
Καραμελωμένα ή ζαχαρομελωμένα αμυγδαλωτά τοπικής προέλευσης
Φιλικά
Κωστάκης
(εξ Αργοστολίου ορμώμενος)
Edited by - kostakis on 06/09/2006 08:47:10
quote:
Θα απαντήσω στο πιο σχετικό με το θέμα ερώτημα του forum
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ιδού........

Infinitum Finitum Producit
τα νοηματα αλλοιωνονται.
οι χωρες που επιμενουν να μεταγλωτιζουν τα παντα ειναι αυτες στις οποιες οι πολιτες νιωθουν ανασφαλεις και δεν ανεχονται αλλες ιδεες και πολιτισμους.
πως θα σας φαινοταν να μεταγλωτιζαν ελληνικες ταινιες? να ακουγατε τη Βουγιουκλακη να μιλαει ισπανικα?
τα μονα που δυστυχως αναγκαστικα πρεπει να μεταγλωτιζουμε ειναι τα παιδικα κινουμενα σχεδια για να τα καταλαβαινουν τα μικρα παιδια!
Σου εύχομαι να έχεις μια γόνιμη συμμετοχή!
Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες όμως δε μπορώ να καταλάβω γιατί στην Ελλάδα μεταγλωττίζονται οι Βραζιλιάνικες/Μεξικάνικες σειρές.
Από την άλλη, αν δούμε τις ξένες σειρές στην χώρα μας συνολικά νομίζω πως μεταγλωττίζονται πολύ λίγες.
Μερικά παραδείγματα που μπορώ να θυμηθώ τώρα είναι ο "Αστυνόμος Ρεξ" και "Στην Εντατική" (πλέον, παλιότερα ήταν με υπότιτλους).

In anticipation of my resurrection...
Η Ελληνικη Παρ-ερμηνεια των Τιτλων των ταινιων...ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ !!!
...and the Predators will prevail...
Katsu kangae wa motsu na makenu kangae wa hisuyo...Tekki ni yotte tenka seyo
Για να αποδοθεί όμως με αυτόν τον τρόπο πιστεύω οτι πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος, δεν γίνεται να μην γίνεται αντιληπτό αυτό το λάθος στους μεταφραστές.
Φίλε labruja, υπήρχε μια εποχή που άνοιγες την τηλεόραση κι έβλεπες Βραζιλιάνικες - Μεξικάνικες σειρές να παίζουν όλη την ώρα.
Σειρές παρεμφερείς μεταξύ τους, με τον έρωτα ενός πλούσιου άνδρα με μια φτωχή κι ανυπεράσπιστη κοπέλα ενώ στάνταρ έπαιζε και μια κακιά που ήθελε να τους χωρίσει.
Χεχε! ![]()
Υ.Γ. Συμφωνώ για τα Γιαπωνέζικα, έχουν πραγματικά άλλη χάρη να τα ακούς! ![]()

Απο την αλλη, ΟΝΤΩΣ ΙΣΧΥΕΙ οτι σε αλλες χωρες, μεταγλωττιζουν τις ταινιες...(κατα ενα ποσοστο 85% στην Γερμανια και σχεδον 90% στην Γαλλια) !!! Πραγμα αδιανοητο (για εμας) αλλα θεμα Πατριωτισμου (??) για εκεινους ! (Πως φαινεται ο σωβινισμος)
Katsu kangae wa motsu na makenu kangae wa hisuyo...Tekki ni yotte tenka seyo
Ακόμα και σ' αυτήν όμως την περίπτωση γιατί δε μεταφράζεται όπως είναι (σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να βγει νόημα) αλλά παραφράζεται σε μεγάλο βαθμό?

Να σου πω ενα παραδειγμα... Η γνωστη ταινι Final Destination πως θα ακουγοταν "καλυτερα" στο αυτι του "πελατη"-θεατη...
"Τελευταιος Προορισμος" (κανονικη μεταφραση) ή "Βλεπω το Θανατο σου" ???
Επισης, η ταινια "Monster" να αποδοθει σαν "Τερας" ή "Η Δολοφονος της Φλοριντα (ή οποια αλλη πολη ηταν...)"
Τι θα πουλουσε περισσοτερο για τους ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ διανομεις ταινιων στην Ελλαδα???
ΜΟΝΟ ΛΙΓΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ (ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ...ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ" ΤΙΤΛΟΣ...)
Βεβαια...το κανονικο θα ηταν να ηταν η πραγματικη αποδοση του τιτλου...οχι τιποτε αλλο, αλλα για να μπορουν να "μαθουν" εστω κατι αυτοι οι οποιοι δεν γνωριζουν την αγγλικη γλωσσα...

Ναι, ένας ελκυστικός τίτλος στα μάτια του θεατή σίγουρα κάνει την ταινία περισσότερο εμπορική.
Αλήθεια όμως, γιατί οι Αμερικάνοι για παράδειγμα δεν δίνουν στην ταινία αυτούς τους ελκυστικούς τίτλους από την αρχή? ![]()

Περα απο την πλακα... Οι Αμερικανοι ισως να μην εχουν ιδεα για το πως ΕΜΕΙΣ (οι καθε εμεις) ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥΣ...
Οποτε, θα επρεπε να ειχαν εναν μαντη ωστε να ξερουν και αυτοι πως θα δινουν τους τιτλους στις Ταινιες τους...
Οσο για ΕΜΑΣ καλο θα ηταν να αφηναμε τον ORIGINAL Τιτλο να μιλησει απο μονος του...και για οσους δεν γνωριζουν αγγλικα...να εχουν σε παρενθεση και με μικροτερα γραμματα τη μεταφραση. Ετσι αποφευγεται και η γελοιοποιηση μιας ταινιας...(πχ η Ταινια Signs που παραφραστηκε σε Οιωνος και ΟΧΙ ΣΗΜΑΔΙΑ)

Έχω δει κάποιους τίτλους (που θα μπορούσαν να είναι εξίσου εμπορικοί) να παίρνουν πολύ διαφορετική μετάφραση από την κανονική.
Μερικές φορές πάλι μου έχει τύχει να με ρωτάει κάποιος αν έχω δει μια ταινία λέγοντας μου τον τίτλο στα αγγλικά και να του απαντώ όχι επειδή "χάνομαι στη μετάφραση"!
Η λύση πάντως που πρότεινες δεν είναι άσχημη...
Αυτό είναι!
"Χαμένοι στη μετάφραση"! ![]()
![]()

quote:
Τελος παντων...εγω δεν κοιταω μια ταινια απο τον τιτλο, αλλα απο την υποθεση.
Κι αυτό είναι το σωστό όμως δεν το κάνουμε όλοι οι άνθρωποι, φίλε μου!
Και για αυτό το λόγο βγαίνουν οι φανταχτεροί τίτλοι! ![]()
quote:
Μπορει καποιος τιτλος να ειναι "φανταχτερος" και πολλα υποσχομενος...αλλα η ουσια να απουσιαζει.
Αυτό μου φέρνει στο νου κάτι ταινιούλες που διαφημίστηκαν τόσο πολύ πριν βγουν, θεωρήθηκαν γερά χαρτιά για την πώληση εισιτηρίων κι όταν το κοινό τις είδε μετάνιωσε που δεν πήρε μαζί του στον κινηματογράφο και μαξιλάρι... ![]()
![]()

Καποτε, δεν κοιτουσα τοσο την Υποθεση...μετα ομως απο καποιες "παθησεις" ΕΜΑΘΑ και τα υπολογιζω ολα. Προτειμω να μην παω σινεμα για ενα 6 μηνο... παρα να πηγαινω 3 φορες το μηνα (ετσι εκανα μια 6ετια πριν!!!)

quote:quote:
μην φωρτώνεις καλό μου παιδί!!Καλά ντε!
Τι είναι οι μάντολες???!!
Εγω ειμαι κατα της χρησης αγγλικης γλωσσας.