ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Αίτηση για τη νομιμοποίηση του Δωδεκαθεϊσμού - Τι έγινε? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Αίτηση για τη νομιμοποίηση του Δωδεκαθεϊσμού - Τι έγινε? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Sesostris61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/4
el.elyonΜέλος
08/02/2007, 11:12:56
Καλημέρα αγαπητή μου.

quote:
Αυτή την εποχή λοιπόν ξαναδιαβάζω προσεκτικά της ιστορία της γέννεσης και δημιουργώ τις δικές μου απορίες και είναι πάρα πολλές.. Οι δε ψίθυροι που "μεταφορικά" ονόμασα το θέμα, είναι η απορία μου για εκείνο τον "αρχικό ψίθυρο" προς τον άνθρωπο

Ποιος είναι ανώτερος ο δημιουργός η το δημιούργημα, ο Θεός η ο άνθρωπος; ποιος ορίζει τους κανόνες ;
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί προσπαθείς να αθωώνεις τον άνθρωπο μέσα από αυτήν την ιστορία ρίχνοντας την ευθηνή στον Θεό.
Αγαπητή μου το βιβλίο που διαβάζεις είναι ένα από τα ποιο σημαντικά αλλά και ένα από τα ποιο δύσκολα βιβλία στην ερμηνεία. Αυτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν είναι ότι αυτό το βιβλίο είναι μέρος ενός μεγαλύτερου βιβλίου που είναι η Αγια Γραφή. Π.χ. στην γένεση ( παλαιά διαθήκη) έχουμε τον πρώτο Αδάμ και στην ρωμαίους επιστολή ( καινή διαθήκη) έχουμε τον δεύτερο Αδάμ. Άρα αγαπητή μου η ιστορία που διαβάζεις έχει συνεχεία και αυτή η συνεχεία είναι ο δεύτερος Αδάμ!

quote:
Τι ακριβώς ήταν ο απαγορευμένος καρπός?
Ηταν το δέντρο της γνώσης? Αν ένα δημιουργήμα έχει εντολή από το δημιουργό του να μην αγγίξει το δέντρο της γνώσης έχει επίγνωση ενός θέματος μόνο. Του ότι απαγορεύεται να έχει γνώση. Αρα όλη του η γνώση επικεντρώνεται στην εντολή αυτή, και για τα υπόλοιπα έχει άγνοια. Αυτό εννοούσα με τη λέξη άγνοια.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκα? Τι το τόσο σημαντικό αποκαλύφθηκε στο πλάσμα αυτό έτσι ώστε να θυσιάσει τον παράδεισό του? Εκτός κι αν σταματήσουμε στη σκέψη ότι το αμάρτημα ήταν όντως να φάει κάποιος ένα μήλο! Και επίσης γιατί ήταν τόσο σημαντικό επίσης για τον "όφι" να ενημερώσει τον άνθρωπο γνωρίζοντας επίσης ότι θα είναι αιωνίως "καταραμένος?" Από αυτή την ιστορία της βίβλου ποιός κέρδισε αλήθεια?

Αλλά αφού είσαι ακόμα στον πρώτο ας πάμε ξανά σ’ αυτόν. Αγαπητή μου δεν υπάρχει καμία απαγόρευση, υπάρχει προειδοποίηση, υπάρχει εντολή αλλά όχι απαγόρευση. Ελευθέρια! Ελευθέρια, για ποιο πράγμα; Ελευθέρια να υπακούς τον Θεό και να είσαι κάτω από αυτόν και ελευθέρια να θέλεις να είσαι πάνω από τον Θεό, ελευθέρια να μην υπακούς τον Θεό. Όχι αγαπητή μου σ’ αυτή τη φάση της ιστορίας δεν υπάρχει καμία απαγόρευση. Αυτό έρχεται μετά. Μετά την παραβιάζει της εντολής αλλά ο άνθρωπος μονό Θεός δεν έγινε αλλα θνητός .

Απαγόρευση γνώσης, όχι αγαπητή μου, ο Αδάμ γνώριζε και γεύτηκε το καλό. Το κακό; Αχ αυτό το πρόβλημα του κακού. Ο Αδάμ ήξερε ποιο ήταν το κακό. Το κακό είναι πράξη, μια πράξη εναντία στον Θεό, η αμαρτία. Ο Αδάμ προτίμησε να ακούσει το ‘φίδι’ ένα κατώτερο πλάσμα από αυτόν και όχι τον Θεό που είναι ανώτερος από αυτόν. Προτίμησε να πιστέψει ότι όχι μονό δεν θα πεθάνει αλλα θα γίνει Θεός. Έκανε τον Θεό ψεύτη και το ‘φίδι’ αλήθεια. Αγαπητή μου από τότε έως σήμερα αυτό γίνεται. Παρα πολλοί είναι αυτοί που έχουνε δεχτεί το ‘φίδι’ να τους ψιψιρίζει γλυκά: είσαι Θεός, ανακάλυψε τον εαυτό σου, είσαι μέρος της Θεότητας, δεν υπάρχει κακό, δεν υπάρχει αμαρτία, δεν υπάρχει ένας Θεός αλλα και εσύ είσαι Θεός. Αυτό προσφέρει το ‘φίδι’ την Θεότητα και σαφώς είναι ελεύθεροι να επιλέξουν να ακούν και να υπακούν το ‘φίδι’. Άρα αγαπητή μου δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση στην απόλαυση της γνώσης του ‘φιδιού’, της γνώσης της Θεότητας, της γνώσης, του φωτός, όχι καμία απαγόρευση, αγαπητή μου. Ελευθέρια!

Αγαπητή μου σ’ ευχαριστώ για τις απορίες και τις σκέψεις σου. Με τη σειρά μου παρουσιάζω και εγώ τις σκέψεις μου χωρίς να προσβάλω αλλα πάντα λέγοντας την ‘υποκειμενική μου αλήθεια’ στον άνθρωπο γιατί για μένα ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ..

Αυτά για τώρα.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

lousipanΜέλος
08/02/2007, 12:41:45
Φιλε EL ELYON καλη σου μερα.Οταν ανεφερεις 2 Αδαμ τι εννοεις.Ειναι 2ιστορικα προσωπα η ειναι καποιος συμβολισμος.Επισης ο θεος ως πανισχυρο πνευμα που γνωριζει το μελλον δεν γνωριζε οτι οι πρωτοπλαστοι θα δοκιμασουν τον απαγορευμενο καρπο?Απο την αλλη ο σαταν αφου ηταν πλεον εκπτωτος αγγελος πως μπορεσε να εισελθει στον παραδεισο εκει που "κατοικει" ο θεος και να γελασει στην ουσια κατω απο την μυτη του τους πρωτοπλαστους.
el.elyonΜέλος
08/02/2007, 13:51:20
Καλησπέρα φίλε μου lusipan.

quote:
Οταν ανεφερεις 2 Αδαμ τι εννοεις.Ειναι 2ιστορικα προσωπα η ειναι καποιος συμβολισμος.

Απλά λέω αυτό που λέει η Αγια Γραφή φίλε μου.

quote:
Επισης ο θεος ως πανισχυρο πνευμα που γνωριζει το μελλον δεν γνωριζε οτι οι πρωτοπλαστοι θα δοκιμασουν τον απαγορευμενο καρπο?

Ναι το γνώριζε αφού είναι παντογνώστης.

quote:
Απο την αλλη ο σαταν αφου ηταν πλεον εκπτωτος αγγελος πως μπορεσε να εισελθει στον παραδεισο εκει που "κατοικει" ο θεος και να γελασει στην ουσια κατω απο την μυτη του τους πρωτοπλαστους.

Αγαπητέ μου το ‘παράδεισο’ που αναφέρεις ο Θεός το δημιούργησε για τον Αδάμ και την Αδαμα. Πουθενά δεν αναφέρετε ότι ο ‘σαταν’, που αναφέρεις, μπήκε στο ‘παράδεισο’. Δεν τους γέλασε ο ‘σαταν’ αλλα το ‘φίδι’ αυτό λέει η ιστορία, φίλε μου. Και το ‘φίδι’ ήταν εκεί από τη στιγμή της δημιουργίας του. Τώρα εάν ο ‘σαταν’ διαμορφώθηκε σε ‘φίδι’ αυτό η ιστορία δεν μας το λέει.
Αγαπητέ μου δεν ήξερε ο Θεός το τι θα έκανε το ‘φίδι’ και ποιος είναι το ‘φίδι’; Σαφώς και το ήξερε. Γιατί το επέτρεψε; Φίλε μου δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις την απάντηση. Προσπάθησε λίγο φίλε μου, απλά είναι τα πράγματα.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

snoopyΜέλος
08/02/2007, 13:54:32
quote:
el.elyon: Ο Αδάμ προτίμησε να ακούσει το ‘φίδι’ ένα κατώτερο πλάσμα από αυτόν και όχι τον Θεό που είναι ανώτερος από αυτόν. Προτίμησε να πιστέψει ότι όχι μονό δεν θα πεθάνει αλλα θα γίνει Θεός. Έκανε τον Θεό ψεύτη και το ‘φίδι’ αλήθεια.

Για να γίνεις θεός πρέπει να το αξίζεις, να το πιστέψεις να απαλλαγείς απο τα ανθρώπινα πάθη προσκόλλησης στην ύλη. Είναι αστείο να βλέπουμε έναν άνθρωπο σάν κάποιον σημερινό βουτηγμένο στην αμαρτία παράδειγμα να θέλει να εκβιάσει για τον εαυτό του τον τίτλο του θεού.
Είναι η χειρότερη ιεροσυλία προσβολή απέναντι στον ίδιο τον θεό, η πράξη κάποιου όντος ... το φίδι στην προκειμένη περίπτωση να οδηγήσει τα θεία δημιουργήματα σε αυτή την θέση είναι κάτι αποδιδόμενο μονάχα στον σατανά.
Εδώ ο σατανάς εμφανίζεται υπο μορφή φιδιού, σε άλλες περιπτώσεις υπο την μορφή γλυκού πειρασμού αλλά πάντοτε με τον ίδιο σκοπό.

el.elyonΜέλος
08/02/2007, 14:26:33
Καλησπέρα snoopy.

quote:
Για να γίνεις θεός πρέπει να το αξίζεις, να το πιστέψεις να απαλλαγείς απο τα ανθρώπινα πάθη προσκόλλησης στην ύλη.

Εάν εσύ θα γίνεις ο Θεός τότε ο Θεός τι θα γίνει , εσύ; αλλα δεν κατάλαβα ο Θεός γίνεται, γεννιέται,; για ποιον Θεό/θεούς μιλάς αγαπητέ μου;

quote:
Είναι αστείο να βλέπουμε έναν άνθρωπο σάν κάποιον σημερινό βουτηγμένο στην αμαρτία παράδειγμα να θέλει να εκβιάσει για τον εαυτό του τον τίτλο του θεού.

Τίτλος ο Θεός;

quote:
Είναι η χειρότερη ιεροσυλία προσβολή απέναντι στον ίδιο τον θεό, η πράξη κάποιου όντος ... το φίδι στην προκειμένη περίπτωση να οδηγήσει τα θεία δημιουργήματα σε αυτή την θέση είναι κάτι αποδιδόμενο μονάχα στον σατανά.
Εδώ ο σατανάς εμφανίζεται υπο μορφή φιδιού, σε άλλες περιπτώσεις υπο την μορφή γλυκού πειρασμού αλλά πάντοτε με τον ίδιο σκοπό.

Γιατί τιμώρησε το ‘φίδι’; και γιατί το ‘φίδι’ δεν παραπονέθηκε όπως ο Αδάμ και η Αδαμα;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

snoopyΜέλος
08/02/2007, 14:42:41
quote:
el.elyon: Εάν εσύ θα γίνεις ο Θεός τότε ο Θεός τι θα γίνει , εσύ; αλλα δεν κατάλαβα ο Θεός γίνεται, γεννιέται,; για ποιον Θεό/θεούς μιλάς αγαπητέ μου;

ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΘΕΟΣ, ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
ΑΝ ΖΗΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟ ΘΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ, ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΜΕΡΠΗ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΖΗΛΕΙΑ, ΤΟ ΜΙΣΟΣ, ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑΕΙ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΟΣΟ ΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.

quote:
el.elyon:Τίτλος ο Θεός;

Φσικά και όχι δέν γνωρίζουμε κάν τί είναι ο θεός.
Μερικοί εσφαλμένα τον χρησιμοποιούν σάν τίτλο.

quote:
el.elyon: Γιατί τιμώρησε το ‘φίδι’; και γιατί το ‘φίδι’ δεν παραπονέθηκε όπως ο Αδάμ και η Αδαμα;

Γιατί το φίδι είναι το απόλυτο κακό, δέν αναγνρίζει καθόλου το καλό.
Αντίθετα ο άνθρωπος που πέριέχει τόσο το καλό, όσο και το κακό μπορεί να αναγνωρίσει το καλό.

el.elyonΜέλος
08/02/2007, 15:24:03
quote:
ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΘΕΟΣ, ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
ΑΝ ΖΗΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟ ΘΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΘΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ, ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΜΕΡΠΗ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΖΗΛΕΙΑ, ΤΟ ΜΙΣΟΣ, ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΝΑ ΑΓΑΠΑΕΙ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΟΣΟ ΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ.

quote:
Φσικά και όχι δέν γνωρίζουμε κάν τί είναι ο θεός.

Για ποιον Θεό μιλάς αγαπητέ μου, snoopy;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

vasiliskosΜέλος
08/02/2007, 19:45:03
El.elyon.
quote:
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί προσπαθείς να αθωώνεις τον άνθρωπο μέσα από αυτήν την ιστορία ρίχνοντας την ευθηνή στον Θεό.

Να ρίξω ευθύνες εγώ σε κάποιον? Εγω αγαπητέ μου απλά σκέφτομαι, μελετώ και δημιουργώ απορίες. Τις ευθύνες για όλα αυτά σίγουρα δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε εμείς σε κανέναν. Θα ήταν αστείο. Μπορούμε όμως να σκεφτόμαστε να αναλύουμε και να κρίνουμε αν όλα αυτά που μας έχουν ειπωθεί όπως μας έχουν ειπωθεί στέκουν ή όχι. Πόσο πολύ έχει αλλοιωθεί το αρχικό νόημα, τα αρχικά γεγονότα από λόγια, αναλύσεις, θεωρίες, κλπ κλπ. Κλπ.

quote:
Αγαπητή μου το βιβλίο που διαβάζεις είναι ένα από τα ποιο σημαντικά αλλά και ένα από τα ποιο δύσκολα βιβλία στην ερμηνεία.

Που ξαναδιαβάζω. Το βιβλίο αυτό το έχω διαβάσει αρχικά πριν από ότιδήποτε άλλο και το είχα δεί με άλλα μάτια, μετά από χρόνια μελέτης άλλων πολλών βιβλίων, και μια πορεία εσωτερικής αναζήτησης που μετράει κάπου 25 χρόνια τώρα πιά, το ξαναδιαβάζω και το βλέπω με άλλα μάτια.

quote:
Ο Αδάμ προτίμησε να ακούσει το ‘φίδι’ ένα κατώτερο πλάσμα από αυτόν και όχι τον Θεό που είναι ανώτερος από αυτόν. Προτίμησε να πιστέψει ότι όχι μονό δεν θα πεθάνει αλλα θα γίνει Θεός. Έκανε τον Θεό ψεύτη και το ‘φίδι’ αλήθεια.

Το φίδι. Αλήθεια αγαπητέ μου, με τη λογική πάντα, πιστεύεις ότι ο ψιθυρίζων στον άνθρωπο τα μυστικά της γνώσης ήταν ένα φίδι? Σαν παραβολη, μπορουμε να το ονομάσουμε έτσι. Ομως δεν πιστεύουμε σίγουρα ότι ήταν ένα φίδι !

Στον ουρανό πολύ πριν γίνει το αμάρτημα του Αδάμ είχε προηγηθεί η αποστασία των αγγέλων. Το δικο μας αμάρτημα έπεται....Η κάνω λάθος?

Oι έκπτωτοι παραβίασαν τη θέληση του δημιουργού πρώτοι και ο άνθρωπος στη συνέχεια. Γιατί όμως? Για να γίνουν θεοί οι ίδιοι. Αφού γνώριζαν ότι η τιμωρία θα είναι μεγάλη και ότι δεν μπορούσαν να την αποφύγουν. Προτίμησαν να παραβιάσουν την εντολή του θεού τους γνωρίζοντας το τίμημα που θα πλήρωναν. Αυτό με κάνει να σκεφτώ ότι λειτουργούσαν λες και έλπιζαν σε κάτι άλλο. Αλλοιώς δεν έχει καμμία έννοια η απόφασή τους.

Και ποιοί ήταν αυτοί οι άγγελοι που ψιθύρισαν τα μυστικά στον άνθρωπο? Ο σατανάς? Κάπου μακριά δεν βρισκόταν πλέον με όλη την ακολουθία ? Μήπως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή? Μήπως εκτός των πιστών αγγέλων και των έκπτωτων υπήρχε και άλλη κατηγορία που μπορούσε να πλησιάσει τον άνθρωπο και που ακόμα είχε τη δύναμη να το κάνει.... δεν ήταν δηλαδή ακόμα τιμωρημένοι? Σκέψεις κάνω πάντα.

Να συμπληρώσω και μια ακόμα απορία (σαν πολλές έγιναν...) Το βιβλίο του Ενώχ γιατί έχει ταξινομηθεί στα «απόκρυφα» από τις επίσημες εκκλησίες? Τι θεωρούν ότι δεν είναι πρέπον στα όσα περιγράφει το βιβλίο αφού ειλικρινά είναι ένας ύμνος προς τον δημιουργό και μια απόλυτη κατακραυγή στους «άλλους».

Πάντα αναρωτιόμουν γιατί...

quote:
Αγαπητή μου από τότε έως σήμερα αυτό γίνεται. Παρα πολλοί είναι αυτοί που έχουνε δεχτεί το ‘φίδι’ να τους ψιψιρίζει γλυκά: είσαι Θεός, ανακάλυψε τον εαυτό σου, είσαι μέρος της Θεότητας, δεν υπάρχει κακό, δεν υπάρχει αμαρτία, δεν υπάρχει ένας Θεός αλλα και εσύ είσαι Θεός. Αυτό προσφέρει το ‘φίδι’ την Θεότητα και σαφώς είναι ελεύθεροι να επιλέξουν να ακούν και να υπακούν το ‘φίδι’. Άρα αγαπητή μου δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση στην απόλαυση της γνώσης του ‘φιδιού’, της γνώσης της Θεότητας, της γνώσης, του φωτός, όχι καμία απαγόρευση, αγαπητή μου. Ελευθέρια!

Σ’αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου. Οντως υπάρχει ελευθερία. Τόση πολλή ώστε να μπορεί να καλύπτει όλες τις πιθανότητες να βρει κανείς την αλήθεια. Την γνωρίζω αυτήν την ελευθερία πολύ καλά.

quote:
Αγαπητή μου σ’ ευχαριστώ για τις απορίες και τις σκέψεις σου. Με τη σειρά μου παρουσιάζω και εγώ τις σκέψεις μου χωρίς να προσβάλω αλλα πάντα λέγοντας την ‘υποκειμενική μου αλήθεια’ στον άνθρωπο γιατί για μένα ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ..

φυσικά και δεν υπάρχει θέμα προσβολής... Ισα ίσα αυτό που επιθυμώ είναι μια ανοιχτή συζήτηση για ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα. Κι επειδή είμαι ένας άνθρωπος που έχει περάσει πολλά μονοπάτια, ακόμα και αυτό του αθεισμού, ακόμα κι αυτό της πλήρους άρνησης των πάντων , κι επειδή κάποτε θεωρουσα εντελώς αστείο και το να αναφερθώ στην αγία γραφή, το θεωρούσα μπορώ να σου υποτιμητικό και αφελές, φαίνεται η ζωή φυλάει πάντα εκπλήξεις που ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πριν σου συμβούν.

Οπως είπε και ο φίλος πιο πάνω ίσως μια μέρα στη ζωή να φθάσει που για «κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους» ότι κορόιδευες και αγνοούσες μπορεί γίνουν οι αλήθειες που έψαχνες.

09/02/2007, 00:31:29
Φίλε μου el.elyon καλησπέρα .

Θα ήθελα πραγματικά να μου δώσεις να καταλάβω , το τι αντιπροσωπεύει για εσένα το ξύλο της γνώσεως του καλού και του κακού ;

Ποιος ο λόγος της εντολής και της προειδοποιήσεις όπως αναφέρεις , ότι τρώγοντας από τον καρπό του δέντρου θα πεθάνει εκείνη την στιγμή , αφού γνωρίζουμε από την Γένεσις , ότι ο Αδάμ μετά την απομάκρυνση του από την Εδέμ συνέχισε να ζει ; « και έγειναν αι ημέραι του Αδάμ αφού εγέννησε τον Σηθ, οκτακόσια έτη. και εγέννησεν υιούς και θυγατέρας. και έγειναν πάσαι αι ημέρες του Αδάμ, τας οποίας έζησεν, εννεακόσια τριάκοντα έτη. και απέθανε»

Και κάτι τελευταίο ο όφις από ότι διαβάζουμε στην Γένεσις , δεν είπε ότι θα γίνουνε Θεοί τρώγοντας από το δέντρο , αλλά ως Θεοί
« θέλετε είσθαι ως θεοί ,γνωρίζοντες το καλόν και το κακόν »

Και εδώ είναι η διαφωνία μου φίλε μου el.elyon, ο άνθρωπος ποτέ δεν είχε σκοπό να γίνει ένα με τον Θεό , αλλά να καταφέρει να μοιάσει στην τελειότητα του πνεύματος του Θεού ( ΑΓΑΘΟΣ ) συνειδητοποιώντας την διαφορά μεταξύ του καλού και του κακού .

el.elyonΜέλος
09/02/2007, 11:10:44
Αγαπητή μου vasiliskos καλημέρα.

quote:
Το φίδι. Αλήθεια αγαπητέ μου, με τη λογική πάντα, πιστεύεις ότι ο ψιθυρίζων στον άνθρωπο τα μυστικά της γνώσης ήταν ένα φίδι? Σαν παραβολη, μπορουμε να το ονομάσουμε έτσι. Ομως δεν πιστεύουμε σίγουρα ότι ήταν ένα φίδι !

Για τον Αδάμ και την Αδαμα ήταν σίγουρα το ‘φίδι’. Ποια ‘μυστικά της γνώσης’, το ψέμα που τους ψιθύριζε...

quote:
Στον ουρανό πολύ πριν γίνει το αμάρτημα του Αδάμ είχε προηγηθεί η αποστασία των αγγέλων. Το δικο μας αμάρτημα έπεται....Η κάνω λάθος?

Σωστά, αλλα για αυτό το θέμα δεν γνωρίζουμε πολλά.

quote:
Oι έκπτωτοι παραβίασαν τη θέληση του δημιουργού πρώτοι και ο άνθρωπος στη συνέχεια. Γιατί όμως? Για να γίνουν θεοί οι ίδιοι. Αφού γνώριζαν ότι η τιμωρία θα είναι μεγάλη και ότι δεν μπορούσαν να την αποφύγουν. Προτίμησαν να παραβιάσουν την εντολή του θεού τους γνωρίζοντας το τίμημα που θα πλήρωναν. Αυτό με κάνει να σκεφτώ ότι λειτουργούσαν λες και έλπιζαν σε κάτι άλλο. Αλλοιώς δεν έχει καμμία έννοια η απόφασή τους.

Αγαπητή μου υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους ‘εκπτώτους’ που αναφέρεις και στον άνθρωπο. Η Ιστορία που ξαναδιαβάζεις θα έχει ολοκληρωθεί με τον δεύτερο Αδάμ. Είσαι στην αρχή άρα οι απορίες σου μπορεί να ‘λυθούν’ στην συνεχεία. Ο δεύτερος Αδάμ είναι η λύση, αγαπητή μου, στην ιστορία που ξαναδιαβάζεις.

quote:
Και ποιοί ήταν αυτοί οι άγγελοι που ψιθύρισαν τα μυστικά στον άνθρωπο? Ο σατανάς? Κάπου μακριά δεν βρισκόταν πλέον με όλη την ακολουθία ? Μήπως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή? Μήπως εκτός των πιστών αγγέλων και των έκπτωτων υπήρχε και άλλη κατηγορία που μπορούσε να πλησιάσει τον άνθρωπο και που ακόμα είχε τη δύναμη να το κάνει.... δεν ήταν δηλαδή ακόμα τιμωρημένοι? Σκέψεις κάνω πάντα.

Σαφώς , οι σκέψεις δεν έχουν όρια και για αυτό προσπερνάνε τα όρια που υπάρχουν.

quote:
φυσικά και δεν υπάρχει θέμα προσβολής... Ισα ίσα αυτό που επιθυμώ είναι μια ανοιχτή συζήτηση για ένα τόσο ιδιαίτερο θέμα. Κι επειδή είμαι ένας άνθρωπος που έχει περάσει πολλά μονοπάτια, ακόμα και αυτό του αθεισμού, ακόμα κι αυτό της πλήρους άρνησης των πάντων , κι επειδή κάποτε θεωρουσα εντελώς αστείο και το να αναφερθώ στην αγία γραφή, το θεωρούσα μπορώ να σου υποτιμητικό και αφελές, φαίνεται η ζωή φυλάει πάντα εκπλήξεις που ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πριν σου συμβούν.

Ελπίζω να είμαι μια ευχάριστη έκπληξη…

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
09/02/2007, 11:25:37
Καλημέρα φίλε μου elo.

quote:
Θα ήθελα πραγματικά να μου δώσεις να καταλάβω , το τι αντιπροσωπεύει για εσένα το ξύλο της γνώσεως του καλού και του κακού ;

Την υπακοή και την ανυπακοή στον Θεό.

quote:
Ποιος ο λόγος της εντολής και της προειδοποιήσεις όπως αναφέρεις , ότι τρώγοντας από τον καρπό του δέντρου θα πεθάνει εκείνη την στιγμή , αφού γνωρίζουμε από την Γένεσις , ότι ο Αδάμ μετά την απομάκρυνση του από την Εδέμ συνέχισε να ζει ; « και έγειναν αι ημέραι του Αδάμ αφού εγέννησε τον Σηθ, οκτακόσια έτη. και εγέννησεν υιούς και θυγατέρας. και έγειναν πάσαι αι ημέρες του Αδάμ, τας οποίας έζησεν, εννεακόσια τριάκοντα έτη. και απέθανε»

Στην ερώτηση σου έχεις και την απαντήσει φίλε μου elo: και απέθανε»

quote:
Και κάτι τελευταίο ο όφις από ότι διαβάζουμε στην Γένεσις , δεν είπε ότι θα γίνουνε Θεοί τρώγοντας από το δέντρο , αλλά ως Θεοί

Το ως Θεός θα πει ίσα με τον Θεό. Με λίγα λόγια θα πάψουν να είναι ο Αδάμ και η Αδαμα, θα πάψουν να υπακούσουν στις εντολές του Θεού. Άρα Θεοί φίλε μου.

quote:
Και εδώ είναι η διαφωνία μου φίλε μου el.elyon, ο άνθρωπος ποτέ δεν είχε σκοπό να γίνει ένα με τον Θεό , αλλά να καταφέρει να μοιάσει στην τελειότητα του πνεύματος του Θεού ( ΑΓΑΘΟΣ ) συνειδητοποιώντας την διαφορά μεταξύ του καλού και του κακού

Την διαφωνία σου φίλε μου όχι σε μένα αλλα στον Θεό της Αγίας Γραφής. Το ποιος είναι ο σκοπός αυτού του ‘ανθρώπου’ που αναφέρεις δεν έχει καμιά σχέση με το σκοπό που έχει για τον άνθρωπο, που ο ίδιος δημιούργησε, ο Θεός της Αγιας Γραφής!

Αγαπητέ μου εδώ μιλάμε για την Αγια Γραφή.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

vasiliskosΜέλος
09/02/2007, 14:22:56
Αγαπητέ el.elyon,

quote:
Σαφώς , οι σκέψεις δεν έχουν όρια και για αυτό προσπερνάνε τα όρια που υπάρχουν.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση από τη ροή του θέματος.
Η πίστη σε ένα δόγμα απαιτεί υπακοή, η πίστη με την ευρύτερή της έννοια απαιτεί σίγουρα σκεψεις, πολλές σκέψεις. Τι ακριβώς είναι η πίστη? Είναι κάτι που απασχολεί τη σκέψη για πράγματα τα οποία είναι υποθετικά. Λέγοντας υποθετικά περιλαμβάνω όλο το φάσμα του γραπτου και άγραφου λόγου που αφορά αυτά τα ζητήματα.

Μελετώ λοιπόν τα θρησκευτικά κείμενα δεν σημαίνει ότι αυτόματα αποδέχομαι την ορθότητά τους. Στα ζητήματα πίστης τα συμπεράσματα είναι εντελώς προσωπικά. Και συνδέονται με ένα μεγάλο αριθμό άλλων παραγόντων που έχουν διαμορφώσει τη προσωπικότητα και τη σκέψη ενός ανθρώπου.

Ισως λοιπόν ο πλέον πολύτιμος συνεργάτης στην έρευνα αυτή για τον καθένα μας, είναι οι σκέψεις. Οι οποίες σίγουρα μπορούν να πάνε πιο μακριά από δόγματα, θεωρίες, κανόνες.

Η αγία γραφή που αναφερόμαστε είναι ένα κείμενο. Θεόπνευστο για ένα μέρος του πληθυσμού της γης, αδιάφορο για άλλους. Και για κάθε θρησκευτικό κείμενο το ίδιο συμβαίνει. Γιατί η ερμηνεία των κειμένων, πάλι από ανθρώπους έχει γίνει με ανθρώπινα κριτήρια.

Η πίστη στην ευρύτερή της έννοια, προσπαθεί να συλλάβει κάτι το ασύληπτο. Και κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας αναγκαστικά το προσαρμόζει σε ανθρώπινα πρότυπα.

Η ουσία όμως η αρχική μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτά τα ανθρώπινα πρότυπα. Εκεί ακριβώς είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τη σκέψη μας. Τη δική μας σκέψη και κρίση μέσα από τους λόγους των άλλων.

Η αγία γραφή λοιπόν είναι ένα κείμενο που γράφτηκε σε μια άλλη εποχή από ένα διαφορετικό λαό, με διαφορετικά ήθη, έθιμα και αντιλήψεις και με διαφορετική οπτική απ'ότι ένας έλληνας έγραφε.

Αν διαβάσουμε τη κοσμογονία εκεί αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν διαβάσουμε το κοράνι επίσης. Ομως πάνω από όλα τα γραπτά των ανθρώπων υπάρχει η αλήθεια η μια και μοναδική. Αν κάποιος μελετήσει τις κοινές συνισταμένες των θρησκειών σαν άνθρωπος, όχι σαν τάδε κάτοικος του τάδε τόπου, πιστεύω ότι μπορεί να ανακαλύψει ξανά από την αρχή νοήματα και λέξεις.

Και αν κατορθώσει να ξεφύγει από τα δεσμά του δόγματος, όπου αυτό εμφανίζεται στείρο.

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για όλα αυτά θα ήταν κάποιος να είχε αποδείξεις για αυτά που λέει. Αλλά αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός του ανθρώπου ε? Η έλλειψη αναδιαμφισβήτητων αποδείξεων... Οπότε προσπάθησε πάντα να φτιάξει αναδιαμφισβήτητες θρησκείες βασιζόμενες σε αμφισβητούμενες αποδείξεις...

el.elyonΜέλος
09/02/2007, 15:42:42
quote:
Αγαπητέ el.elyon,

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση από τη ροή του θέματος.
Η πίστη σε ένα δόγμα απαιτεί υπακοή, η πίστη με την ευρύτερή της έννοια απαιτεί σίγουρα σκεψεις, πολλές σκέψεις. Τι ακριβώς είναι η πίστη? Είναι κάτι που απασχολεί τη σκέψη για πράγματα τα οποία είναι υποθετικά. Λέγοντας υποθετικά περιλαμβάνω όλο το φάσμα του γραπτου και άγραφου λόγου που αφορά αυτά τα ζητήματα.

Μελετώ λοιπόν τα θρησκευτικά κείμενα δεν σημαίνει ότι αυτόματα αποδέχομαι την ορθότητά τους. Στα ζητήματα πίστης τα συμπεράσματα είναι εντελώς προσωπικά. Και συνδέονται με ένα μεγάλο αριθμό άλλων παραγόντων που έχουν διαμορφώσει τη προσωπικότητα και τη σκέψη ενός ανθρώπου.

Ισως λοιπόν ο πλέον πολύτιμος συνεργάτης στην έρευνα αυτή για τον καθένα μας, είναι οι σκέψεις. Οι οποίες σίγουρα μπορούν να πάνε πιο μακριά από δόγματα, θεωρίες, κανόνες.

Η αγία γραφή που αναφερόμαστε είναι ένα κείμενο. Θεόπνευστο για ένα μέρος του πληθυσμού της γης, αδιάφορο για άλλους. Και για κάθε θρησκευτικό κείμενο το ίδιο συμβαίνει. Γιατί η ερμηνεία των κειμένων, πάλι από ανθρώπους έχει γίνει με ανθρώπινα κριτήρια.

Η πίστη στην ευρύτερή της έννοια, προσπαθεί να συλλάβει κάτι το ασύληπτο. Και κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας αναγκαστικά το προσαρμόζει σε ανθρώπινα πρότυπα.

Η ουσία όμως η αρχική μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτά τα ανθρώπινα πρότυπα. Εκεί ακριβώς είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τη σκέψη μας. Τη δική μας σκέψη και κρίση μέσα από τους λόγους των άλλων.

Η αγία γραφή λοιπόν είναι ένα κείμενο που γράφτηκε σε μια άλλη εποχή από ένα διαφορετικό λαό, με διαφορετικά ήθη, έθιμα και αντιλήψεις και με διαφορετική οπτική απ'ότι ένας έλληνας έγραφε.

Αν διαβάσουμε τη κοσμογονία εκεί αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν διαβάσουμε το κοράνι επίσης. Ομως πάνω από όλα τα γραπτά των ανθρώπων υπάρχει η αλήθεια η μια και μοναδική. Αν κάποιος μελετήσει τις κοινές συνισταμένες των θρησκειών σαν άνθρωπος, όχι σαν τάδε κάτοικος του τάδε τόπου, πιστεύω ότι μπορεί να ανακαλύψει ξανά από την αρχή νοήματα και λέξεις.

Και αν κατορθώσει να ξεφύγει από τα δεσμά του δόγματος, όπου αυτό εμφανίζεται στείρο.

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για όλα αυτά θα ήταν κάποιος να είχε αποδείξεις για αυτά που λέει. Αλλά αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός του ανθρώπου ε? Η έλλειψη αναδιαμφισβήτητων αποδείξεων... Οπότε προσπάθησε πάντα να φτιάξει αναδιαμφισβήτητες θρησκείες βασιζόμενες σε αμφισβητούμενες αποδείξεις...

Αγαπητή μου vasiliskos άλλο πράγμα είναι να σκέφτεσαι αυτό που λες και άλλο να λες αυτό που σκέφτεσαι. Το πρώτο έχει αρχή και τέλος, τάξη θα το έλεγα ενώ το δεύτερο δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, χάος , θα το έλεγα.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

10/02/2007, 03:57:20
quote:

Στην ερώτηση σου έχεις και την απαντήσει φίλε μου elo: και απέθανε»

Ακριβώς el.elyon η σάρκα πάντα θα πεθαίνει , ο Θεός όμως τόνισε ότι «θέλεις εξάπαντος αποθάνει» δηλαδή , εκείνη την στιγμή θα πεθάνεις, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβηκε . Στην πραγματικότητα η πτώση του Αδάμ ( άνθρωπος ) είναι ο πνευματικός θάνατος , η απομάκρυνση από αυτό που όλοι μας λέμε αόριστα Θεός

quote:

Την υπακοή και την ανυπακοή στον Θεό.

Αυτή είναι η επιφανειακή όψη του θέματος φίλε μου el.elyon
Η υπακοή και η ανυπακοή όπως γράφεις για το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού προσωπικά για εμένα , μας δείχνει ότι ο άνθρωπος μέσα από της αδυναμίες του και τα πάθη του , θα μπορέσει μόνο να δοκιμαστεί , ώστε να θωρακιστεί με πίστη για να κατανοήσει και να γνωρίσει την πνευματική τελειότητα ( ηθική ) , ότι και να πρεσβεύει αυτό για τον καθένα .
Αυτό ακριβώς μας δείχνει και ο δεύτερος Αδάμ .
Ότι μέσα από τις δοκιμασίες του , και της στιγμιαίες αδυναμίες του , ο τέλειος πνευματικός του νους ( Θεϊκός ) υπερπήδησε κάθε εμπόδιο , και μέσα από τον σαρκικό θάνατο ( πάθη ) μας έφερε την πνευματική αθανασία .
To ξύλο της γνώσης του καλού και του κακού έγινε η αιτία της πτώσεως του πρώτου ανθρώπου. . Το ξύλο του Σταυρού μας δείχνει τον δρόμο για να γίνει πάλι ο άνθρωπος πνευματικά αθάνατος.
Βλέπεις η σωστή χρησιμοποιήσει της γνώσης είναι κάτι πολύ δύσκολο .

quote:
Το ως Θεός θα πει ίσα με τον Θεό. Με λίγα λόγια θα πάψουν να είναι ο Αδάμ και η Αδαμα, θα πάψουν να υπακούσουν στις εντολές του Θεού. Άρα Θεοί φίλε μου.

Το διευκρινίζει el.elyon γνωρίζοντες το καλόν και το κακόν , όχι Θεοί αιώνιοι ( αδημιούργητοι ) αλλά γνωστές του καλού και του κακού .

quote:
Την διαφωνία σου φίλε μου όχι σε μένα αλλα στον Θεό της Αγίας Γραφής. Το ποιος είναι ο σκοπός αυτού του ‘ανθρώπου’ που αναφέρεις δεν έχει καμιά σχέση με το σκοπό που έχει για τον άνθρωπο, που ο ίδιος δημιούργησε, ο Θεός της Αγιας Γραφής!
Αγαπητέ μου εδώ μιλάμε για την Αγια Γραφή.

Της διαφωνίες μου el.elyon δεν μπορώ να τις έχω σε κάτι τόσο αόριστο , αλλά με ανθρώπινες ιδιότητες όπως είναι ο Θεός της Αγίας γραφής . Αλλά με ανθρώπους που γράψανε την Αγια γραφή , και περισσότερο με αυτούς που δεν βλέπουν τους συμβολισμούς που υπάρχουν πίσω από αυτή .

Για να γνωρίσουμε το τέλος μας πρέπει να γνωρίσουμε την αρχή μας.

snoopyΜέλος
10/02/2007, 08:11:44
quote:
el.elyon:Για ποιον Θεό μιλάς αγαπητέ μου, snoopy;

Τον Θεό της αγάπης

quote:
el.elyon: Αγαπητή μου υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους ‘εκπτώτους’ που αναφέρεις και στον άνθρωπο. Η Ιστορία που ξαναδιαβάζεις θα έχει ολοκληρωθεί με τον δεύτερο Αδάμ. Είσαι στην αρχή άρα οι απορίες σου μπορεί να ‘λυθούν’ στην συνεχεία. Ο δεύτερος Αδάμ είναι η λύση, αγαπητή μου, στην ιστορία που ξαναδιαβάζεις.

Ο δεύτερος Αδάμ δέν είναι άλλος απο τον Ιησού μας, τον τέλειο θεό και τον τέλειο αναμάρτητο άνθρωπο.
Τον άνθρωπο Αδάμ τον πρώτο Αδάμ πρίν την πτώση του, πρίν γνωρίσει την αμαρτία. Ταυτόχρονα και τον θεό που δέν θα δώσει ξανά την ευκαιρία σε κανένα φίδι να τον παραπλανήσει πάλι στην πτώση. Ο δεύτερος Αδάμ δέν επαναλαμβάνει τα σφάλματα του πρώτου ταυτόχρονα έδειξε και στον αμαρτωλό άνθρωπο τον ίδιο δρόμο.

vasiliskosΜέλος
10/02/2007, 09:51:17
Αγαπητέ el.elyon γράφεις

quote:
Αγαπητή μου vasiliskos άλλο πράγμα είναι να σκέφτεσαι αυτό που λες και άλλο να λες αυτό που σκέφτεσαι. Το πρώτο έχει αρχή και τέλος, τάξη θα το έλεγα ενώ το δεύτερο δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, χάος , θα το έλεγα.

Ο ΄Ιλια Πριγκοζίν (βραβευμένος με το Νόμπελ της Χημείας, και θεμελιωτής της θεωρίας του χάους) έγραφε "Το χάος παραπέμπει τη σκέψη μας στην αταξία, την αδυναμία πρόβλεψης, όμως, θα δουμε ότι δεν είναι έτσι. Αντιθέτως μπορούμε να συμπεριλάβουμε το χάος στους νόμους της φύσης, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι πρέπει να διευρυθνούν ώστε να συμπεριλάβουν τις έννοιες της πιθανότητας και της μη αναστρεψιμότητας"

Δανειζόμενη αυτά τα λόγια θα σου έλεγα ότι συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχουν "τακτικές" και "χαώδεις" σκέψεις σίγουρα. Δεν είναι είναι όμως απαραίτητο ότι αν κάποιος σκέφτεται κάτι πολύ προσεκτικά πριν το πει στο τέλος θα πει και κάτι το σωστό, ούτε αν κάποιος μιλάει αυθόρμητα πετάγοντας άναρχες σκέψεις ότι δεν θα υπάρχουν μέσα σωστά νοήματα. Ολα συνδυάζονται με το πόσο διευρυμένοι είναι οι ορίζοντες του ακροατή.

Η παλαιά διαθήκη είναι γεμάτη από ιστορίες που εκ πρώτης όψεως φαίνονται καλπάζουσα επιστημονική φαντασία! Αν αφαιρέσει κανείς την έρευνα για κάποια κρυμένα νοήματα, αλληγορίες, το βαθύτερο νόημα δηλαδή και παραμείνει ψυχρά στις λέξεις, δεν θα βγαίνει κανένα νόημα.

Και αν θέλεις μπορούμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα σε ποιά σημεία αναφέρομαι (μερικά από τα χιλιάδες).

Και θα ξεκινήσω από μια απορία που έχω ήδη εκφράσει και δεν απαντήθηκε. Αφού αφήσουμε το αμάρτημα του αδάμ και αποδεχτούμε ότι ο πρωτόπλαστος υπακούοντας σε ένα φίδι ασήμαντο και κατώτερο του θεού του έχασε το παράδεισο και πάμε στη συνέχεια της ιστορίας βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη ανεξήγητη ιστορία.

Ποιοί ήταν οι γιοι του Θεού που ενώθηκαν με τις κόρες των ανθρώπων που ήταν και καλές (καλές ως προς τι?) και γέννησαν τους ...γίγαντες...που ήταν άνθρωποι θαυμαστοί (θαυμαστοί ως προς τι) ? Τι σημαίνει αυτό το κομμάτι της ιστορίας.

Δηλαδή άυλα πνεύματα (οι έκπτωτοι άγγελοι) ενώθηκαν με θνητές γυναίκες με σάρκα και έκαναν παιδιά? Αυτό αγαπητέ μου κι άν είναι χαώδης σκέψη...Η μήπως όχι?

el.elyonΜέλος
10/02/2007, 11:44:57
Καλημέρα φίλε μου elo.

quote:
ο Θεός όμως τόνισε ότι «θέλεις εξάπαντος αποθάνει» δηλαδή , εκείνη την στιγμή θα πεθάνεις, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβηκε . Στην πραγματικότητα η πτώση του Αδάμ ( άνθρωπος ) είναι ο πνευματικός θάνατος , η απομάκρυνση από αυτό που όλοι μας λέμε αόριστα Θεός.

Αόριστα μπορεί να είναι για σένα αλλα όχι για μένα. Η Αγια Γραφή φίλε μου δεν παρουσιάζει κανέναν αόριστο Θεό αλλα ο ίδιος ο Θεός φανερώνει τον εαυτό του και τα σχεδία του.
Αγαπητέ μου η πτώση του Αδάμ είναι η ανυπακοή του η αμαρτία, ο θάνατος μετά από 930 χρονιά είναι καρπός της αμαρτίας.
Πάντως ο Αβελ δεν απομακρύνθηκε από τον Θεό και είναι από τους πρώτους στην λίστα των πιστών ανθρώπων στην προς Εβραίους επιστολή. Τι έγινε αυτός δεν είχε πεθάνει ‘πνευματικά’ ; για αυτόν ο Θεός δεν ήταν κάτι αόριστο και απόμακρο;

quote:
Ακριβώς el.elyon η σάρκα πάντα θα πεθαίνει

Αυτό ο Αδάμ το ήξερε πριν την αμαρτία η το έμαθε μετά ότι είναι ο καρπός της αμαρτίας του; Άρα ο Θεός όταν δημιούργησε τον Αδάμ του είπε ότι η σάρκα του έχει ημερομηνία λήξεως 930 χρονιά;

quote:
Αυτή είναι η επιφανειακή όψη του θέματος φίλε μου el.elyon
Η υπακοή και η ανυπακοή όπως γράφεις για το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού προσωπικά για εμένα , μας δείχνει ότι ο άνθρωπος μέσα από της αδυναμίες του και τα πάθη του ,

Ποιες ήταν οι αδυναμίες και τα πάθη του Αδάμ; ο Θεός τον δημιούργησε με αδυναμίες και πάθη η του έδωσε την ελευθερία να τις αποκτήσει μέσω της αμαρτίας και έτσι να απόλαυση και το καρπό της αμαρτίας που είναι ο θάνατος;

quote:
ώστε να θωρακιστεί με πίστη για να κατανοήσει και να γνωρίσει την πνευματική τελειότητα ( ηθική ) , ότι και να πρεσβεύει αυτό για τον καθένα .

Πιστή; σε ποιον; σωστά ο Αδάμ πίστεψε όχι τον Θεό αλλα το ‘φίδι’.

quote:
Αυτό ακριβώς μας δείχνει και ο δεύτερος Αδάμ .
Ότι μέσα από τις δοκιμασίες του , και της στιγμιαίες αδυναμίες του , ο τέλειος πνευματικός του νους ( Θεϊκός ) υπερπήδησε κάθε εμπόδιο , και μέσα από τον σαρκικό θάνατο ( πάθη ) μας έφερε την πνευματική αθανασία .

Αγαπητέ μου ο δεύτερος Αδάμ δεν γεννήθηκε μέσα από την αμαρτία, δεν γεννήθηκε από το σπέρμα του πρώτου Αδάμ, δεν έγινε από χώμα αλλα ο ίδιος ο Λόγος Θεός ενσαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος . έγινε τέλειος άνθρωπος και υπάκουσε σε όλα τον Θεό. Αυτό που απέτυχε ο πρώτος Αδάμ το πέτυχε ο δεύτερος . ο δεύτερος ηρθε για να νικήσει το ‘φίδι’, για να νικήσει το θάνατο, για να νικήσει την αμαρτία. Και όλα αυτά από αγάπη για το δημιούργημα του, τον άνθρωπο, αλλα και για τον Πατερα Θεό. Ο πρώτος Αδάμ έφερε τον θάνατο, ο δεύτερος Αδάμ μέσω του θανάτου του έφερε την αιωνία ζωή. Ο μισθός της αμαρτίας είναι ο θάνατος αλλα το δώρο του Θεού είναι η αιωνία ζωή. Ο δεύτερος Αδάμ ελευθερώνει τον άνθρωπο από την εξουσία της αμαρτίας μέσο τη θυσίας του σταυρού. Με το αίμα του πλήρωσε για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Είναι ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Είναι ο μονος σωτηρας. Μια σωτηρία που ο άνθρωπος μπορεί να την αποκτήσει μονό διαμέσου της πιστής στο έργο του σταυρού. Όταν ο άνθρωπος μετανοεί για τις αμαρτίες του και ζητήσει συγχώρεση, το αίμα του δευτέρου Αδάμ τον καθαρίσει από κάθε αμαρτία. Η αμαρτία πλέων δεν έχει καμιά εξουσία επάνω του. Αλλα η χαρά της σωτηρίας και η παρουσία του Αγίου Πνεύματος είναι αυτά που τον συνοδεύουν μέχρι εκείνη την θαυμαστή στιγμή που θα βρεθεί μπροστά στον θρόνο του Θεού. Και δεν θα παρουσιαστεί μπροστά Του για να τον κρίνει , θα κρίνει όσους δεν δεχτήκαν τον δεύτερο Αδάμ, αλλα θα παρουσιαστεί μπροστά του ως παιδί Του, σαν συγκληρονόμος του δευτέρου Αδάμ.

quote:
To ξύλο της γνώσης του καλού και του κακού έγινε η αιτία της πτώσεως του πρώτου ανθρώπου. . Το ξύλο του Σταυρού μας δείχνει τον δρόμο για να γίνει πάλι ο άνθρωπος πνευματικά αθάνατος.
Βλέπεις η σωστή χρησιμοποιήσει της γνώσης είναι κάτι πολύ δύσκολο .

Το ξύλο του σταυρού ήταν μονό για τον δεύτερο Αδάμ. Ο οποίος έγινε κατάρα για τους ανθρώπους. Πέθανε εκείνος στην θέση όλων τον ανθρώπων. Το ξύλο του σταυρού μας δείχνει την αγάπη και την δικαιοσύνη του Θεού. Η αγάπη και η δικαιοσύνη του Θεού έστειλαν στο σταυρό τον δεύτερο Αδάμ. Αλλα αυτό πλέων έχει τελειώσει. Ο ίδιος ο δεύτερος Αδάμ είπε το: τελέστε! Στο ξύλο του σταυρού ο δεύτερος Αδάμ νίκησε το ‘φίδι’ ο οποίος προσπάθησε να τον εμποδίσει αλλα δεν τα κατάφερε, νίκησε τον θάνατο και αναστήθηκε και ελευθέρωσε τον άνθρωπο από την εξουσία της αμαρτίας , διαμέσου της πιστής ! Ναι το ξύλο του σταυρού δείχνει την σωστή χρησιμοποιήσει της γνώσης: υπακοή στον Θεό! Σαφώς και είναι δύσκολο. Οι Έλληνες ζητούσανε Σοφία και οι Ιουδαίοι Θαύμα αλλα το ξύλο του σταυρού μας δείχνει το δρόμο της Σωτηρίας, που είναι μόρια για τους Σοφούς και Σκάνδαλο για τους θρησκευόμενους. Αλλα είναι η δύναμης του Θεού για την σωτηρία κάθε ανθρώπου ο οποίος υπακούει στο έργο του σταυρού. Αυτό κάνει το ξύλο του σταυρού, μας δείχνει το δρόμο της σωτηρίας , μας δείχνει τον Σωτηρα. Και ο δρόμος της σωτηρίας είναι πίστη στον δεύτερο Αδάμ που είναι ο Σωτηρας. Ο δίκαιος δια μέσου της πίστης θα σωθεί. Σαφώς και η υπακοή σ’ αυτή η γνώση είναι πολύ δύσκολη αφού όπως είπαμε για τους Σοφούς είναι μόρια και τους θρησκευόμενους είναι Σκάνδαλο.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
10/02/2007, 12:40:45
Καλημέρα αγαπητή μου vasiliskos.

quote:

Ο ΄Ιλια Πριγκοζίν (βραβευμένος με το Νόμπελ της Χημείας, και θεμελιωτής της θεωρίας του χάους) έγραφε "Το χάος παραπέμπει τη σκέψη μας στην αταξία, την αδυναμία πρόβλεψης, όμως, θα δουμε ότι δεν είναι έτσι. Αντιθέτως μπορούμε να συμπεριλάβουμε το χάος στους νόμους της φύσης, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι πρέπει να διευρυθνούν ώστε να συμπεριλάβουν τις έννοιες της πιθανότητας και της μη αναστρεψιμότητας"

Δανειζόμενη αυτά τα λόγια θα σου έλεγα ότι συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχουν "τακτικές" και "χαώδεις" σκέψεις σίγουρα. Δεν είναι είναι όμως απαραίτητο ότι αν κάποιος σκέφτεται κάτι πολύ προσεκτικά πριν το πει στο τέλος θα πει και κάτι το σωστό, ούτε αν κάποιος μιλάει αυθόρμητα πετάγοντας άναρχες σκέψεις ότι δεν θα υπάρχουν μέσα σωστά νοήματα. Ολα συνδυάζονται με το πόσο διευρυμένοι είναι οι ορίζοντες του ακροατή.

Αγαπητή μου δεν μίλησα για σωστό και λάθος . Σαφώς και δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους ορίζοντες και η σκέψη που προσπαθεί να το κάνει για αυτό και είναι χαώδης γιατί ξεπερνάει τα όρια του ορίζοντα. Νομίζω ότι αυτό σου είπα σε κάποιο προηγούμενο μήνυμα μου.

quote:
Η παλαιά διαθήκη είναι γεμάτη από ιστορίες που εκ πρώτης όψεως φαίνονται καλπάζουσα επιστημονική φαντασία! Αν αφαιρέσει κανείς την έρευνα για κάποια κρυμένα νοήματα, αλληγορίες, το βαθύτερο νόημα δηλαδή και παραμείνει ψυχρά στις λέξεις, δεν θα βγαίνει κανένα νόημα.

Και αν θέλεις μπορούμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα σε ποιά σημεία αναφέρομαι (μερικά από τα χιλιάδες).

Έχω διαβάζει τώρα τελευταία ένα βιβλίο που μιλούσε για 101 μύθους της Βίβλου μάλλον για σένα είναι 1001 η 10001. Ναι θα το ήθελα να μάθω και άλλη ‘μυθολογία’, γιατί όχι αγαπητή μου vasiliskos.

quote:
Και θα ξεκινήσω από μια απορία που έχω ήδη εκφράσει και δεν απαντήθηκε. Αφού αφήσουμε το αμάρτημα του αδάμ και αποδεχτούμε ότι ο πρωτόπλαστος υπακούοντας σε ένα φίδι ασήμαντο και κατώτερο του θεού του έχασε το παράδεισο και πάμε στη συνέχεια της ιστορίας βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη ανεξήγητη ιστορία.

Ποιοί ήταν οι γιοι του Θεού που ενώθηκαν με τις κόρες των ανθρώπων που ήταν και καλές (καλές ως προς τι?) και γέννησαν τους ...γίγαντες...που ήταν άνθρωποι θαυμαστοί (θαυμαστοί ως προς τι) ? Τι σημαίνει αυτό το κομμάτι της ιστορίας.

Δηλαδή άυλα πνεύματα (οι έκπτωτοι άγγελοι) ενώθηκαν με θνητές γυναίκες με σάρκα και έκαναν παιδιά? Αυτό αγαπητέ μου κι άν είναι χαώδης σκέψη...Η μήπως όχι?

Αυτό είναι ένα από τους χιλιάδες μύθους; Άραγε γιατί να υπάρχει μέσα στην ιστορία αυτό το κομμάτι ; τότε δεν ήταν χαώδης αυτή η σκέψη; υπήρχαν πράγματι γίγαντες που ήταν άνθρωποι θαυμαστοί; Γιατί στους συνοδούς που έγιναν από την εκκλησιά δεν πετάξαν έξω από την Αγια Γραφή τους χιλιάδες μύθους ; ποιοι ήταν οι ορίζοντες σε όλους αυτούς; Είναι το ίδιο και για μας; Χαώδης σκέψη, γιατί; Γιατί να μην είναι αλήθεια αυτό που αναφέρει ; Αγαπητή μου η ιστορία έχει πολύ δρόμο αλλα φοβάμαι ότι εάν μπλεχτείς στα δρομάκια και στη χαώδη σκέψη και παραμείνεις εκεί τότε δεν θα μπορέσεις να δεις το τέλος του δρόμου, το τέλος της ιστορίας.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

beyondΜέλος
11/02/2007, 00:01:52
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ !!!

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ 2 ?

Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ ?

ΕΓΩ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΨΑΞΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑ !!!

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ?

ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΦΙΔΙ ,ΜΠΑΓΑΣΙΚΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ
ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΨΑΞΑ ΣΤΑ ΑΡΧ.ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
ΣΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ...ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΗΡΑ
ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ,ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΠΝΙΞΕ Ο ΕΛΛΗΝ ΗΡΩΑΣ ...

ΕΚΕΙΝΟΙ Ο 2 ,Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ 2 ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΕΝΑ ΦΙΔΙ ? ΣΑΝ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ !!!!
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΡΕΖΙΛΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΦΥΛΗ ,ΕΕ?

ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ !!!!

Α,ΠΑ,ΠΑ !!!

Υ.Γ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΑΔΑΜ-ΕΥΑ...

" Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Δίας και ο Προμηθέας βρίσκονταν σε μεγάλη αντιμαχία. Έτσι με εντολή του Δία ο Ήφαιστος πλάθει με χώμα και νερό την Πανδώρα,την πρώτη γυναίκα. Η Αφροδίτη και οι Χάριτες τη στολίζουν με χάρη, η Αθηνά της διδάσκει τις τέχνες και τέλος ο Ερμής της φυτεύει μέσα στα στήθη της τα ψέματα και τα πλάνα λόγια που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη συμφορά. Η Πανδώρα άνοιξε και το καπάκι από το κουτί που περιείχε όλα τα κακά του κόσμου κι έτσι "μύρια πάθη στους ανθρώπους σκόρπισαν".

Πρωταγόρας (Πλατωνικός διάλογος)

Σύμφωνα με τον πλατωνικό διάλογο οι θεοί έπλασαν τα ζώα μέσα από γη και φωτιά, σμίγοντας και όσα με τη φωτιά και με τη γη γίνονταν κράμα. Όταν έπρεπε να τα στείλουν στο φως πρόσταξαν τον Προμηθέα και τον Επιμηθέα να τα στολίσουν και να μοιράσουν δυνάμεις στο καθένα, όπως έπρεπε. Ο Προμηθέας ζήτησε από τον Επιμηθέα να κάνει τη διανομή, αλλά επειδή ο δεύτερος δεν ήταν όσο σοφός απαιτούσε το έργο έκανε κακή διαχείριση, ξόδεψε όλες τις δυνάμεις και άφησε αστόλιστο το γένος των ανθρώπων. Ο Προμηθέας ψάχνοντας να βρει σωτηρία για τους ανθρώπους έκλεψε από τον Ήφαιστο και την Αθηνά την έντεχνη σοφία μαζί με τη φωτιά και τους τα χάρισε. Βέβαια για την πράξη του αυτή ο Προμηθέας τιμωρήθηκε σκληρά από τους θεούς.

Σε άλλους μύθους ο Προμηθέας ενώνεται με την πρώτη γυναίκα την Πανδώρα, που γεννά το Δευκαλίωνα και την Πύρρα και γίνεται ο γενάρχης των ανθρώπων γενικά και των Ελλήνων ειδικά. Ο Προμηθέας δίδαξε στους ανθρώπους τις τέχνες και τις επιστήμες με τις οποίες επιβίωσαν.

Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα

Στον Πίνδαρο και στον Απολλόδωρο συναντάμε μετακατακλυσμιαίες ανθρωπογονίες. Τα πολύ παλιά χρόνια επειδή οι άνθρωποι είχαν γίνει κακοί ο Δίας αποφάσισε να τους εξαφανίσει με κατακλυσμό. Με συμβουλή του Προμηθέα (του προστάτη των ανθρώπων) ο Δευκαλίωνας κατασκεύασε μια λάρνακα και κλείστηκε μέσα σε αυτήν μαζί με τη γυναίκα του την Πύρρα και όλα τα απαραίτητα εφόδια. Όταν τα νερά του κατακλυσμού σκέπασαν τα πάντα, η λάρνακα του Δευκαλίωνα που ταξίδευε πολλές μέρες προσάραξε σε μια βουνοκορφή, στον Παρνασσό (ή στην Όρθρη ή στον Άθω ή στη Δωδώνη). Όταν η βροχή σταμάτησε και τα νερά αποτραβήχτηκαν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα βγήκαν από τη λάρνακα και αφού ευχαρίστησαν το Δία που τους έσωσε του ζήτησαν να δημιουργήσει εκ νέου ανθρώπους. Ακολουθώντας τις οδηγίες του θεού, ο Δευκαλίων και η Πύρρα σκέπασαν τα πρόσωπά τους και στη συνέχεια έπαιρναν πέτρες από τη γη και τις έριχναν πίσω από την πλάτη τους χωρίς να κοιτάζουν. Από τα λιθάρια που έριξε ο Δευκαλίωνας γεννήθηκαν οι άνδρες, ενώ από τα λιθάρια που έριξε η Πύρρα γεννήθηκαν οι γυναίκες. Οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τις πέτρες ονομάστηκαν λαός, δηλαδή οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από τις πέτρες, επειδή στα αρχαία Ελληνικά η πέτρα ονομάζεται λας. Από το Δευκαλίωνα και την Πύρρα γεννήθηκε και ο Έλληνας, από τον οποίο έλκουμε το όνομά μας.

Συμπόσιον ( και πάλι Πλάτωνας)

Σύμφωνα με αυτόν το μύθο το ανθρώπινο γένος στην αρχή διακρινόταν σε τρία φύλα, αρσενικό, θηλυκό και μεικτό. Το κάθε σώμα ήταν σφαιρικό και είχε διπλές σειρές από μέλη και όργανα. Διέθετε υπερβολική δύναμη και αλαζονεία, και οι θεοί επειδή ήθελαν να περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα έκοψαν το κάθε σώμα στα δύο, δηλαδή από κάθε σώμα δημιουργήθηκαν δυο άνθρωποι. Οι άνθρωποι αυτοί επειδή είναι και επειδή νιώθουν μισοί επιδιώκουν με τον έρωτα, ετεροφυλόφιλο ή ομοφυλόφιλο, να ενωθούν πάλι με το χαμένο μισό τους. Ο Πλάτωνας ξεφεύγοντας από τη φυσιογνωμία του μύθου προσπαθεί να εξηγήσει την οποιαδήποτε ερωτική έλξη σαν τάση επανασύνδεσης του καθενός με το χαμένο κομμάτι του."

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

Edited by - beyond on 11/02/2007 00:10:11

vasiliskosΜέλος
11/02/2007, 11:04:07
quote:
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ !!!
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ 2 ?
Ο ΑΔΑΜ ΚΑΙ Η ΕΥΑ ?

Αγαπητέ beyond,
Απ΄ότι ξέρω σαν ελληνίδα, ο Αδάμ και η Εύα είναι πρόσωπα μιας ιστορίας που ασπάζεται η επίσημη εκκλησία της Ελλάδας, στο όνομα αυτής της ιστορίας βαπτίζεται κάθε ελληνόπουλο που γεννιέται, η ιστορία αυτή είναι μάθημα στα ελληνικά σχολεία και σε αυτήν πιθανότατα πιστεύουν πόσο ποσοστό των ελλήνων? Αυτό δεν ξέρω στατιστικά πόσο είναι. Σωστά?

Αρα είτε θέλει κάποιος ή όχι αυτό είναι η σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Οπως θα είδες αν διάβασες τις ερωτήσεις μου από την αρχή, είπα λοιπόν ότι αυτή την εποχή μελετώ αυτή την ιστορία, όπως έχω μελετήσει θρησκευτικά κείμενα από άλλες θρησκείες.

Οταν στη χώρα μας όπου γυρίσεις τα μάτια σου υπάρχουν χριστιανικές εκκλησίες, όταν ανοίξεις τη τηλεόραση σε κάθε συζήτηση βρίσκεται κι ένας εκπρόσωπος της εκκλησίας, όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος της γης για την οποία μιλάς ανήκει σ’αυτή την εκκλήσία, το να πεις δεν ξέρω τους αγνοώ δεν λύνει τίποτα. Αγνόησέ τους. Ε και? Βοήθησες στο να αναπτυχθούν οι δικές σου αρχαιοελληνικές ιδέες, έμαθαν κάτι παραπάνω οι συμπατριώτες σου από ότι ήξεραν? Οχι βέβαια.

Εγώ στο θέμα αυτό ξεκίνησα να θέτω μερικά ερωτήματα που είναι προσωπικές μου απορίες να δω πως τα εξηγεί κάποιος ο ποίος πιστεύει στο παραμύθι που λες. Η παλαιά διαθήκη όπως και η καινή διαθήκη δεν είναι τυχαία κείμενα. Γιατί αν ήταν τυχαία δεν θα είχαν επιβληθεί σε σε τέτοια διάσταση.

Αν μου πεις είναι γνωστό πως επιβλήθηκε ο χριστιανισμός, θα σου απαντήσω ότι από τη στιγμή που έγινε και είναι μια παγκόσμια δύναμη που κινεί τα νήματα της ιστορίας, το να ειρωνευτώ ή να περιφρονήσω το γεγονός αλλάζει κάτι?

Οχι αγαπητέ μου, δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ο δρόμος για να διδαχτούν οι νεώτεροι άνρθωποι αλήθειες. Ο σωστός δρόμος είναι κατ’αρχήν να μάθουν «τι ακριβώς λέει» αυτή η ιστορία , τι λένε οι θρησκείες άλλων λαών και πολιστισμών, τι έχει γίνει ιστορικά και αφού έχουν γνώσεις να μπορούν να αντιληφθούν κατ’ιδίαν τα γεγονότα και στο τέλος να επιλέξουν τι ακριβώς θα πιστεύουν ή ακόμα και να μην πιστεύουν σε τίποτα.

Σαν ελληνίδα λοιπόν, σκέφτομαι, ψάχνω, κρίνω, επιλέγω δεν δέχομαι χωρίς μελέτη αυτό που «οποιοσδήποτε» θα μου πλασάρει. Και στον οποιονδήποτε δεν βάζω μόνο τους χριστιανούς, βάζω κάθε έναν που έχει μια έτοιμη ιστορία να μου σερβίρει και μου λέει «πίστεψε».

Κάτι άλλο. Οπως επίσης έγραψα ήδη, κατά τη δική μου αντίληψη, οι θρησκείες έχουν κοινές συνισταμένες και πάρα πολλές ομοιότητες. Ο τρόπος που επιλέχθηκε κατά περίπτωση από τους ανθρώπους και μόνον να γίνει η «εφαρμογή» τους πάνω στο κόσμο δεν έχει καμμία σχέση με την θρησκεία σαν έννοια κοσμοθεώρησης.

Ενας κατακλυσμός αναφέρεται σε κάθε θρησκεία, πρωτόπλαστοι υπάρχουν σε κάθε θρησκεία, η ένωση αθανάτων και θνητών υπάρχει σε κάθε θρησκεία, ο παράδεισος που κάπου είναι υπάρχει σε κάθε θρησκεία, η επαφή των ανθρώπων με τους θεούς υπάρχει σε κάθε θρησκεία και ο κατάλογος ατελείωτος ακόμα και στα επί μέρους θέματα.

Η αντιπαράθεση λοιπόν μπορεί να είναι σημαντική αν ρωτήσεις τους χριστιανούς να σου εξηγήσουν και να σκεφθούν βαθειά μέσα τους τι ακριβώς πιστεύουν που δεν έχουν πει και οι υπόλοιποι? Εκεί μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος, αν πεις δεν με ενδιαφέρετε λέτε βλακείες το μόνο που θα γίνει είναι να μείνουν όλα στο ίδιο σημείο που είναι τώρα. Οι μεν να διαβάζουν ένα και μοναδικό βιβλίο, και εσύ να διαβάζεις όλα τα άλλα εκτός από αυτό.

quote:
ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ !!!!

Αγαπητέ μου εγώ ασχολούμαι μαζί τους? Εχω βαπτισθεί χριστιανή ορθόδοξη χωρίς να ερωτηθώ. Πριν απορρίψω ή αποδεχτώ να μην ψάξω να δω τι ακριβώς είναι αυτό στο οποίο με βαπτίσανε???

quote:
Υ.Γ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΝΟΜΑ ΑΔΑΜ-ΕΥΑ...
" Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Δίας και ο Προμηθέας βρίσκονταν σε μεγάλη αντιμαχία. Έτσι με εντολή του Δία ο Ήφαιστος πλάθει με χώμα και νερό την Πανδώρα,την πρώτη γυναίκα. Η Αφροδίτη και οι Χάριτες τη στολίζουν με χάρη, η Αθηνά της διδάσκει τις τέχνες και τέλος ο Ερμής της φυτεύει μέσα στα στήθη της τα ψέματα και τα πλάνα λόγια που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη συμφορά. Η Πανδώρα άνοιξε και το καπάκι από το κουτί που περιείχε όλα τα κακά του κόσμου κι έτσι "μύρια πάθη στους ανθρώπους σκόρπισαν".

Aυτό δεν είναι θρησκεία? Είναι. Κάποιος άθεος όπως εσύ απορρίπτεις τη παλαιά διαθήκη θα πρέπει να απορρίψει και αυτό το παραπάνω κείμενο. Τι θα του απαντήσεις όταν σου πει. Τι παραμύθια πιστεύεις βρε παιδί? Η μήπως για να φύγουμε από την τυφλή πίστη σε κάτι πρέπει να ασπαστούμε κάτι άλλο? Και η διαφορά είναι ότι πρέπει να πίστευουμε τυφλά αρκεί να είναι από το τόπο καταγωγής μας οι Θεοί?

Εγώ λοιπόν αγαπητέ μου δεν πιστεύω ότι ο θεός έχει τόπο καταγωγής. Οπως πιστεύω και στην ψυχή που είναι αθάνατη. Πιστεύω ακόμα και στους θεούς που κάποτε ήταν πιο κοντά μας . Πιστεύω ότι γύρω μας υπάρχει σκοτάδι, άγνοια, αποπροσανατολισμός. Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες που έχει μέσα του ο άνθρωπος είναι μόνιμο αντικείμενο εκμετάλλευσης της κάθε μορφής εξουσίας. Αυτό που ο άνρθωπος δεν κατανοεί το έφερε στα μέτρα του και το προσάρμοσε όπως τον συνέφερε.

Και όταν δεν μπορούσε να το επιβάλει με το καλό το επέβαλε με τη βία. Και αν θέλεις να το πω και με μια αίσθηση χιουμοριστική, ανά εποχή κερδίζει κάθε δόγμα που έχει καλύτερες δημόσιες σχέσεις ή τα ισχυρότερα όπλα. Η αλήθεια όμως υπάρχει πέρα από τους ανθρώπινους φανατισμούς. Και δεν θα καταργηθεί ακόμα κι αν κανείς δεν τη πιστέψει ή κι αν όλοι την αλλοιώσουν.

Επειδή είναι δύσκολο να φθάσουμε σ’αυτήν αλήθεια, ας προσπαθήσουμε κατ’αρχήν με επιχειρήματα , αν γίνεται, να απομυθοποιήσουμε τα ψέματα, τις ανακρίβειες ή τις αλλοιώσεις. Είσαι βέβαιος ότι και τα κείμενα που απορρίπτεις έχουν την έννοια που τους έχουν δώσει οι άνθρωποι που τα οικειοποιήθηκαν? Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε από αυτό τα παραμύθια γιατί τελικά είχαν τόση απήχηση ενώ οι άλλοι μύθοι δεν είναι παρά μια αναφορά στα βιβλία της ιστορίας.... Είναι σημαντικό να καταλάβουμε το ΓΙΑΤΙ.

Οσο για το έλληνας. Και ο χριστιανός έλληνας αισθάνεται, και ο άθεος έλληνας αισθάνεται, μην το υποτιμάμε αυτό. Ελληνες αισθανόμαστε άσχετα τι βιβλία διαβάζουμε. Το πως βρεθηκαμε εδώ που βρεθήκαμε δεν θα το αποδώσουμε στο θεό βέβαια ε? Οι άνθρωποι είναι αυτοί που επέλεξαν. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που επιλέγουν ακόμα....

Την ιστορία που μας περιέγραψες την διάβασες στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Τα σχετικά βιβλία πωλούνται ΕΛΕΥΘΕΡΑ στα βιβλιοπωλεία μας. Γιατί ο διπλάνος σου συνέλληνας δεν τα διαβάζει φίλε μου? Γιατί δεν τον πείθεις εσύ και τον πείθει η άλλη πλευρά?

ΥΣ. Στα φόρουμ όταν γίνεται μια συζήτηση όσο κι αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε με το περιεχόμενο, μην ξεχνάς, υπάρχει κι ένας τρίτος που παρακολουθεί, ακόμα κι αν δεν συμμετέχει, κι εκείνος ο τρίτος θα βγάλει τα συμπερασματά του και μάλιστα μέσω πολλαπλών επιλογών