- Ελληναρες!!!! - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
διάβασε αυτό!
Πως "έμαθα" ν' αγαπώ την Ελλάδα...
Δεν ήταν πάντα έτσι.
Πριν από χρόνια, η Ελλάδα με είχε απογοητεύσει, όπως πολλούς από εσάς. Έφευγα μακριά της συχνά γιά μικρά ή μεγαλύτερα χρονική διαστήματα. Έφευγα λέγοντας, παντού θα είναι καλύτερα απ' ότι εδώ.
Πήγα σε άλλη χώρα, και έμεινα σαν κάτοικος, όχι σαν τουρίστας. Είχε και καλά, είχε και κακά, αυτή η χώρα. Την αγάπησα γιαυτό που ήταν, γιά τις στιγμές που την αγαπούσα και γιά τις στιγμές που την μισούσα, την άλλη χώρα...
Πήγα και σε άλλη χώρα και ένιωσα το ίδιο. Την αγάπησα που ήταν όμορφη χώρα, την αγάπησα και που τη μίσησα.
Πίσω μου, αντίλαλος στα βήματά μου, ένας "φίλος" πάντα υπήρχε να τονίζει: "δεν είναι καλά εδώ, πάμε να φύγουμε..."
και φεύγαμε, και φεύγαμε, και πουθενά δεν ήταν καλά...
Γιατί, πουθενά δεν είναι ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ!
Αυτό όμως που με πλήγωνε περισσότερο στις άλλες χώρες, δεν ήταν η εναλλαγή καλού και κακού, αλλά το ότι ήμουν ξένη, ανάμεσα σε ξένους.
Όταν γύρισα στην Ελλάδα, δεν περίμενα λοιπόν να βρώ τον Παράδεισο. Απλά, γύρναγα "σπίτι", στην "οικογένειά" μου, γνωρίζοντας πλέον, ότι δεν είναι τέλεια, αλλά μαθαίνοντας ότι γιά να αγαπήσεις κάτι, οφείλεις να το αγαπήσεις, έτσι όπως είναι, όχι εξιδανικευμένο...
Γύρισα λοιπόν, και δεν περίμενα να δω την Αθήνα να μεταμορφώνεται σε μία "πολιτισμικά αναβαθμισμένη μητρόπολη του κόσμου". Άρχισα να ψάχνω την ομορφιά και την αγάπη, μέσα σε αυτό που ήταν... ατελής, βασανισμένη, καμπούρα, βρώμικη, αλλά και απίστευτα ζωντανή.
Σκέφτηκα, πόσο πολύ μου θυμίζει η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα την ύπαρξή μου, ατελή και βασανισμένη και καμπούρα και... και... και...
Και πως με αυτή μου την ύπαρξη είμαστε ένα και της οφείλω συμφιλίωση και αγάπη...
Ύστερα γύρναγα, μύριζα το χώμα, έβλεπα γκρεμισμένα σπίτια, τους τσιγγάνους, τα μικρά λιμανάκια, τους λωποδύτες, κατατρεγμένους των πόλεων, τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα, τον αγώνα γιά επιβίωση...
Και συνειδητοποίησα ότι η χώρα μου έχει ταυτότητα και ενέργεια. Και ότι αυτό έχει σημασία γιά μένα, γιατί είναι η χώρα μου. Γιατί, όπου και να πήγα, σε όποια άλλη χώρα, εδώ μόνο ένιωσα ότι ανοίκω πραγματικά.
Ελληνίδα γεννήθηκα, δεν το επέλεξα. Απλά έμαθα να είμαι και να αγαπώ αυτό που είμαι!
O εφιάλτης της Περσεφόνης
Μουσική: Χατζηδάκις Στίχοι: Γκάτσος
Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
Τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο
Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης
Στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς
Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
Τώρα πετάνε τα αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο παν να δουν διυλιστήριο
Κοιμήσου Περσεφόνη...
Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
Τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
Άδεια κορμιά, σιδερικά, παιδιά κι ελάσματα
Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης
….Τα παιδιά δεν έχουν μνήμη
τους προγόνους τους πουλούν
‘και’ ότι αρπάξουν
δεν θα μείνει
γιατί ευθείς μελαγχολούν….
Edited by - ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ on 14/05/2003 12:25:32
quote:
Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
Τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινοΚοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης
Στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείςΕκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο
Τώρα πετάνε τα αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο παν να δουν διυλιστήριοΚοιμήσου Περσεφόνη...
Εκεί που η θάλασσα γινόταν ευλογία
κι ήταν ευχή του κάμπου τα βελάσματα
Τώρα καμιόνια κουβαλάν στα ναυπηγεία
Άδεια κορμιά, σιδερικά, παιδιά κι ελάσματαΚοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης
Και όχι ότι μ' αρέσουν οι ανταγωνισμοί και οι αναμετρήσεις αλλά συλλογιέμαι.....Αν ήμασταν και μεις 50 000 000 θα γινόντουσαν παραβιάσεις στο Αιγαίο; Λέω....αν ήμασταν 200 000 000;
Συμφωνώ απόλυτα με τον ΕΟΝ. Βρε παιδιά Χ Α Ν Ο Μ Α Σ Τ Ε. Μακάρι να ήμασταν πιο πολλοί στο δεκαπλάσιο, και πιο φτωχοί στο εικοσαπλάσιο(στην τζέπη). Ας κυτάξουμε την μοίρα μας στα μάτια. Οι πρόγονοι μας δεν μας έχουν καμιά ανάγκη και είμαστε και ανάξιοι μπροστά τους. Οι απόγονοι μας όμως; Ε ας τους κάνουμε το χατήρι να τους γεννήσουμε βρε παιδιά.
Ελεύθερος
- Δε χανομαστε, δεν προκειται να χαθουμε. Δυο χιλιαδες χρονια τωρα κατοχη και ακομα υπαρχουμε.
- Τωρα τι να φοβηθουμε; τωρα που οι ψιθυροι της αγανακτησης αρχισαν να γινονται κραυγες;Δεν εχει σημασια, αν οι φωνες ειναι ΚΑΙ απο τα ακρα. Σεβαστοι και αυτοι, ασχετα αν διαφωνουμε με τους τροπους τους.
- Ο ΕΛΛΗΝΑΣ, ανεχτηκε την καταπιεση, ανεχτηκε την αδικια, ανεχτηκε την κλοπη, ανεχτηκε τις υβρεις, ανεχτηκε, ανεχτηκε...
Ευτυχώς όμως φαίνεται να κλείνουν τον κύκλο τους.
Ελέυθερος
ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΚΑΤΙ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ.....
quote:Τι λες βρε ελευθερε; Εμπορικοι αντιπροσωποι ειναι! Οικοπεδακια στον ..Παραδεισο πουλανε! Ε,αμα δωσεις και κατι παραπανω, ολο και θα πετυχεις καποιο ..προνομιακο κομματι! Αν κληροδοτησεις και ολη την περιουσια σου; Τρεις μπαντες αγγελων θα εχεις και μια ομαδα ΟΣΙΕΣ να σε περιμενουν, θαχεις και προνομιακη μεταχειριση και δικαιωμα ακροασης οποτε θελησεις...Για ξανασκεψου το;
Τι λες βρε Πασχάλη μου τώρα; Οι παπάδες δεν είναι κοροϊδία που την ανεχόμαστε τόσους αιώνες; (Ελευθερος)
Που να τα βρεις αυτά στον παράδεισο; Μπα....
Ελεύθερος
Εψαχνα στην αναζητηση διαφορες λεξεις και εντελως τυχαια επεσα και σε ετουτο το τοπικ και θεωρω κριμα που εμεινε στα αζητητα για 5-6 μηνες.
Εκατσα και το διαβασα και θα'θελα να πω οτι ουδεποτε εφυγα για μακρυ χρονικο διαστημα απο την Ελλαδα(οχι γιατι δεν ειχα τις ευκαιριες),αλλα γιατι εγω δεν το θελησα.
Δεν θελησα ποτε να φυγω γιατι απο μικρη η ψυχη μου και η καρδια μου ειναι μονο και για παντα γεματα απο τις ομορφιες της Ελλαδας.
Σιγουρα ομορφα μερη υπαρχουν παντου αλλα πουθενα δεν θα βρω ανθρωπους που να εχουν την δικη μας νοοτροπια και τον δικο μας τροπο σκεψης.
Πουθενα δεν θα μπορεσω να βρω τον τροπο ζωης που μεγαλωσα και
ενηλικιωθηκα γιατι απλα δεν υπαρχει πουθενα παρα μονο εδω.
Αυτο ειναι καθε χωρας το τοπικο χρωμα :ο τροπος που δουλευουν ολα ,απο την κυβερνηση μεχρι τον τελευταιο βοσκο πανω στα βουνα,και αυτο το τοπικο χρωμα δεν το αλλαζω με κανενα αλλο στον κοσμο.
Δεν εχει σημασια αν εχω παιδια και ποσα αλλα οτι κατα μια μεγαλη πλειοψηφια(για να μην πω ολοι),μπορει να βριζουμε την Ελλαδα αλλα
κανεις απο οσους την βριζει δεν σηκωνεται να αλλαξει τοπο κατοικιας.
Οπως ειπε και στην εναρξη του θεματος η Μαρα ακομα και οι ξενοι αμα ερθουν θα μεινουν γιατι βλεπουν αυτο το ιδιαιτερο κατι που εχει αυτος ο τοπος.
Εγω δηλωνω ερωτευμενη με την Ελλαδα και ποτε δεν θα'θελα να μεινω αλλου ,λατρευω το χωριο μου και δεν φευγει ποτε απο την σκεψη μου(Αχ το χωριο μου...),λατρευω την ελληνικη υπαιθρο (με την υπεροχη και αναντικαταστατη φιλοξενια της,λατρευω την(κατα εμενα)αξεπεραστη ομορφια των δασωμενων βουνων της,λατρευω το να μπορω να εχω βραδυνη ζωη ,το να μπορω να κυκλοφορησω(ακομα και αυτη την εποχη)το βραδυ χωρις να φοβαμαι(αυτο για τις επαρχιες...οχι για την Αθηνα η την Θεσσαλονικη),λατρευω το τζατζικι και την φετα,λατρευω το ψησιμο του αρνιου το Πασχα,και κυριως λατρευω το γεγονος οτι απο Ανατολη μεχρι την Δυση,απο την Αμερικη μεχρι την Ιαπωνια οσο μα οσο και να μας βριζουν και να μας λενε υπαναπτυκτους τις διακοπες τους εδω θα ερθουν να τις κανουν,οχι γιατι ειναι φθηνα,ουτε γιατι θελουν να δουν τα αρχαια μονο αλλα γιατι εδω θα μπορεσουν να φανε φαγητα που στις χωρες τους δεν υπαρχουν και γιατι εδω θα μπορεσουν να βρουν αυτο που λειπει απο τις δικες τους χωρες,την περιφημη Ελληνικη φιλοξενια.
Θα μπορουσα να λεω ωρες τι λατρευω στην Ελλαδα αλλα...υπαρχει τεχνικο προβλημα...θα αναγκαστει ο Αντμιν να κλειδωσει το θεμα για να με κανει να σταματησω...
Δεν παει να πει αυτο οτι δεν μπορω να δω τα κακα και τα στραβα της Ελλαδας ,τα οποια ειναι παρα πολλα,αλλα οσα στραβα και αναποδα να εχει ειναι η χωρα μου στην οποια εχω μεγαλωσει και ανατραφει και δεν θελω να την αλλαξω οσες ευκαιριες και να εχω.
Καλη σας νυχτα
Edited by - Το ξωτικό on 19/11/2003 23:41:50
quote:
" Τι λες βρε Πασχάλη μου τώρα; Οι παπάδες δεν είναι κοροϊδία που την ανεχόμαστε τόσους αιώνες;
Ευτυχώς όμως φαίνεται να κλείνουν τον κύκλο τους."
quote:
Τι λες βρε ελευθερε; Εμπορικοι αντιπροσωποι ειναι! Οικοπεδακια στον ..Παραδεισο πουλανε! Ε,αμα δωσεις και κατι παραπανω, ολο και θα πετυχεις καποιο ..προνομιακο κομματι! Αν κληροδοτησεις και ολη την περιουσια σου; Τρεις μπαντες αγγελων θα εχεις και μια ομαδα ΟΣΙΕΣ να σε περιμενουν, θαχεις και προνομιακη μεταχειριση και δικαιωμα ακροασης οποτε θελησεις...Για ξανασκεψου το;
Εγω ενα ξερω οτι παραδεισος δεν υπαρχει.Αλλα μπορει να δημουργηθει;
Μονο οταν η ανθρωποτητα ωριμασει.Τοτε θα εχουν αυτοκαταργηθει τα εθνη,οι Εκκλησιες και οι διαφοροι παπαδες με τα ρασα,τοτε δεν θα
υπαρχουν σημαιες,συμβολα,θρησκειες και οτιδηποτε χωριζει τους λαους.
Μεχρι τοτε ας ζησουμε στην κολαση μας.
Ο βασικός λόγος όσων γράψω, αγαπητοί διαδικτυακοί φίλοι, είναι το γεγονός οτι πολλοί συγγραφείς επεχείρησαν, κατά καιρούς, να διαστρεβλώσουν την Ελληνική ιστορία και να μειώσουν ή να αμφισβητήσουν τη συμβολή του Ελληνικού πνεύματος στην ανάπτυξη της Ανθρωπότητας, είτε απο άγνοια ή ημιμάθεια, είτε και με σκοπιμότητα. Το πιο λυπηρό όμως, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τέτοια φαινόμενα έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμη και από Έλληνες συγγραφείς οι οποίοι διακατέχονται απο ξενομανία και δείχνουν να αγνοούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς χωρίς να τους έχουν μελετήσει τόσο όσο, ενδεχομένως, θα μπορούσαν.
Αυτά που γράφω, αποβλέπουν σε δύο πράγματα:
α. Να καταδείξουν ποιά ήταν η συμβολή του Ελληνικού πνεύματος στην δημιουργία του πολιτισμού και
β. Να θυμηθούμε ως Νεοέλληνες και να σκεφτούμε ποιά είναι η βαριά κληρονομιά με βάση την οποία αναπτύχθηκαν και μεγαλούργησαν νεότεροι λαοί τους οποίους σήμερα θαυμάζουμε για την πρόοδό τους.
Η πλέον χαρακτηριστική απόδειξη οτι οι Έλληνες υπερείχαν απέναντι σε όλους τους αρχαίους λαούς, αποδεικνύεται στον «Τίμαιον» του Πλάτωνα. Κατά τη συνομιλία του Σόλωνος με τον Ιερέα της Ίσιδος για την Ατλαντίδα και τους κατοίκους της, ο Αιγύπτιος Ιερέας διακηρύσσει την υπεροχή των Ελλήνων. Αξίζει να σημειωθεί πως και τότε οι Αιγύπτιοι θεωρούνταν ως ο αρχαιότερος λαός κι αυτό γιατί οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ελάχιστα περί των «Αιγαίων» και του πολιτισμού τους. Λέει λοιπόν ο Αιγύπτιος ιερέας απευθυνόμενος στον Σόλωνα:
«Όταν οι Θεοί διαμοίρασαν μεταξύ τους τη γη, τη δική μας και δική σας χώρα ανέλαβε η θεά (εννοεί την Αθηνά που απο τους Αιγύπτιους λατρεύετο ως Ίσιδα) αλλά πρώτα έθρεψε και εκπαίδευσε εσάς, χίλια χρόνια πριν απο εμάς και κατοίκησε στην πόλη σας αφού πρώτα διάλεξε τον τόπο που γεννηθήκατε γιατί γνώριζε καλά πως η επικρατούσα ευκρασία των εποχών στον τόπο σας θα κάνει άνδρες νοημονέστατους»·
και συνεχίζει με τα εξής:
«Επειδή η θεά είναι φιλοπόλεμος και φιλόσοφος, διάλεξε τον τόπο σας γιατί εκεί έμελλε να γεννηθούν άνδρες που να της μοιάζουν. Εσείς που κατοικείτε σΆ αυτόν τον τόπο, έχετε τους καλύτερους νόμους και ξεπερνάτε σε αρετή, όπως είναι φυσικό, όλους τους ανθρώπους, αφού γεννηθήκατε κι εκπαιδευτήκατε απο θεούς !».
Αλλά και ο περίφημος μύθος του Οιδίποδα (το δίποδον το οποίο «οίδε», δηλαδή γνωρίζει τα καθ εαυτόν), αποδεικνύει με εύγλωττο τρόπο την υπεροχή του Ελληνικού πνεύματος. Η Σφίγξ, το μέγα Αιγυπτιακό σύμβολο, έθεσε το πρόβλημα-αίνιγμα: «ποιό είναι το ον το οποίο το πρωί βαδίζει επι τεσσάρων ποδών, τη μεσημβρία επι δύο και την εσπέρα επί τριών» και ο Οιδίπους έλυσε το αίνιγμα απαντώντας «αυτό είναι ο άνθρωπος». Για να φανεί, όμως, η βαθύτερη έννοια και σημασία αυτού, είναι απαραίτητο να γίνει μια αναφορά στο έργο του Πλούταρχου (ισόβιος Ιερέας του Απόλλωνος), περί «Ίσιδος και Οσίριδος», όπου λέει τα εξής:
«Στο άδυτο του ναού της Αθηνάς, που οι Αιγύπτιοι καλούν Ίσιδα, στη Σαΐδα, υπάρχει η εξής επιγραφή: «Εγώ ειμί παν το γεγονός και ον και εσόμενον και το εμόν πέπλον ουδείς πω θνητός απεκάλυψεν· ον εγώ καρπόν έτεκον, ήλιος εγένετο».
Ο καρπός, «ο ήλιος» είναι το αποτέλεσμα και η λύση του προβλήματος. Ο Απόλλων των Ελλήνων, ο θεός του φωτός είναι η λύση του προβλήματος της αλήθειας. Το παράγγελμα του Απόλλωνα «γνώθι σαυτόν» (δηλαδή γνώρισε τη φύση και την ουσία σου) είναι ξεκάθαρα η αυτοκατανόηση με την ανάπτυξη του πνεύματος. Η πλήρης συναίσθηση και κατανόηση των όντων και των αιτιών της δημιουργίας και του κόσμου.
Παρά το γεγονός οτι νεότεροι αστρονόμοι της εποχής μας υποστηρίζουν τη γνώμη οτι η πυραμίδα του Χέοπος είναι μνημείο στο οποίο τοποθετήθηκαν οι αστρονομικές και γαιωδετικές γνώσεις των Αιγυπτίων αλλά και ότι αποτελεί υλοποίηση ανώτερων μαθηματικών, έχει αποδειχθεί οτι πρώτοι οι Έλληνες συστηματοποίησαν τις γνώσεις και την ύπαρξη του ηλιοκεντρικού συστήματος (Αρίσταρχος, Ερατοσθένης, κ.ά.) και πρώτοι μίλησαν για σφαιρικότητα της γης (Θαλής) ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι ποιό σημείο είχαν αναπτύξει τα Μαθηματικά οι Πυθαγόρειοι.
Το γεγονός οτι οι διάφοροι αρχαίοι λαοί και όλως ιδιαιτέρως οι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει αξιόλογο πολιτισμό κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Οι τεχνικές τους γνώσεις ήταν μεγάλες, κάτι εξάλλου που αποδεικνύεται και απο όσα έμειναν απο τα τεχνικά τους έργα. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει οτι οι Αιγύπτιοι γνώριζαν γεωμετρία. Εκείνο όμως που πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας, είναι ο χαρακτήρας αυτών των γνώσεων. Οι γνώσεις αυτές ήταν κτήμα ελάχιστων ανθρώπων μέσα στους ερμητικούς κύκλους του ιερατείου και ήταν καθαρά εμπειρικές. Η απόσταση όμως μεταξύ εμπειρίας και επιστήμης είναι τεράστια. Για να γίνει η εμπειρική γνώση επιστημονική, δεν αρκεί η παρατηρητικότητα. Χρειάζεται και το δαιμόνιον του μεγάλου νου. Χρειάζεται ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, ο Ευκλείδης, ο Ερατοσθένης, ο Αρχιμήδης, κ.ά. Κατασκεύασαν οι Αιγύπτιοι τις πυραμίδες αλλά ο Θαλής μέτρησε το ύψος τους απο τη σκιά τους.
Και οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν αστρονομία αλλά ο Αρίσταρχος εθεμελίωσε το ηλιοκεντρικό σύστημα και ο Ερατοσθένης μέτρησε το μήκος του μεσημβρινού της γης. Όλοι έβλεπαν τον Γαλαξία αλλά μόνο ο Δημόκριτος είπε οτι πρόκειται περί «πολλών αστέρων συμφωτιζομένων αλλήλοις δια την απόστασιν και τον συναυγασμόν». Όλοι υποψιάζονταν την άνωση, αλλά μόνο ο Αρχιμήδης διετύπωσε τους νόμους της υδροστατικής.
Οσα έγραψα, ελπίζω να μη θεωρηθούν οτι έχουν σωβινιστικό χαρακτήρα, ούτε και αποβλέπουν στην αναβίωση κάποιας «Μεγάλης Ιδέας», παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη «Μεγάλη Ιδέα», κατά την ταπεινή μου γνώμη και σύμφωνα με την άποψη που μέχρι σήμερα έχω διαμορφώσει απο όσα έχει διαβάσει (35άρης γαρ, χωρίς να έχω ζήσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής), δεν ήταν προσπάθεια κατάκτησης ξένων εδαφών, αλλά η απαίτηση ενός λαού να αποκατασταθεί σε εδάφη στα οποία έζησε και μεγαλούργησε επί χιλιάδες χρόνια. Κατακτητικούς πολέμους έκαναν και κάνουν ακόμη νεότευκτοι λαοί χωρίς ιστορικά ή εθνολογικά δικαιώματα με αστεία προσχήματα, πότε για να ιδρύσουν αυτοκρατορίες και πότε για να εγκαθιδρύσουν ανελεύθερα πολιτικά και πολιτειακά καθεστώτα.
Ωστόσο, καλά κι ωραία όλα αυτά, αλλά επειδή δεν ανήκω σ εκείνους του ...ελληναράδες ελληνοκεντρικούς εψιλονομανείς και εψιλονολάγνους που τους αρέσει να θαυμάζουν στείρα το ένδοξο παρελθόν, ας στοχαστούμε στον όχι κατΆ εμέ άσχετο με τα «έσω» Τζίμη Πανούση στο τραγούδι «Νεοέλληνας» :
Κάνω βουτιές σε βόθρο με εικόνες,
φουσκώνω τα βυζιά μου με ορμόνες
Θέλω να γίνω σαν Αμερικάνος,
μ' αρέσει στα κρυφά (κι) ο Μητροπάνος
Καίω τα δέντρα, χτίζω μεζονέτες,
θα κάνω τα παιδιά μου μαριονέτες
Σ' ένα κλουβί-γραφείο σαν αγρίμι
παίζω ατέλειωτο, βουβό, ταξίμι
Φάκα Αντίντας μου 'πιασε τη φτέρνα
μπερδεύω το τζουκ-μποξ με τη λατέρνα
Πάνω απ' του τάφου μου το κυπαρίσσι
μαύρη χελώνα μ' έχει κατουρήσει
(Έλληνας-Νεοέλληνας)
Μαράθηκε η λουλουδιασμένη ιτιά
και ψήλωσε η κοντούλα λεμονιά
Στα Σάλωνα δεν σφάζουνε αρνιά,
δεν πάει το παπάκι στη ποταμιά
Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή
χαϊδεύει δώρο-συσκευή
σ' ένα τηλεπαιγνίδι πουλημένο
Πουλάκι ξένο, πουλί χαμένο
μου τρώει τα σπλάχνα, δε βγάζω άχνα
Υ.Γ. Ευχαριστώ τον φίλο Κ.Γ. για κάποια στοιχεία που μου έδωσε όταν έγραφα αυτό το κείμενο και ζητώ συγνώμη απο όλους σας για την έκτασή του

quote:
Οσα έγραψα, ελπίζω να μη θεωρηθούν οτι έχουν σωβινιστικό χαρακτήρα, ούτε και αποβλέπουν στην αναβίωση κάποιας «Μεγάλης Ιδέας», παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη «Μεγάλη Ιδέα», κατά την ταπεινή μου γνώμη και σύμφωνα με την άποψη που μέχρι σήμερα έχω διαμορφώσει απο όσα έχει διαβάσει (35άρης γαρ, χωρίς να έχω ζήσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής), δεν ήταν προσπάθεια κατάκτησης ξένων εδαφών, αλλά η απαίτηση ενός λαού να αποκατασταθεί σε εδάφη στα οποία έζησε και μεγαλούργησε επί χιλιάδες χρόνια. Κατακτητικούς πολέμους έκαναν και κάνουν ακόμη νεότευκτοι λαοί χωρίς ιστορικά ή εθνολογικά δικαιώματα με αστεία προσχήματα, πότε για να ιδρύσουν αυτοκρατορίες και πότε για να εγκαθιδρύσουν ανελεύθερα πολιτικά και πολιτειακά καθεστώτα.
Αν κοιτάξουμε λίγο σοβαρά αυτά που γράφεις φίλε Oannes ανοίγει μιά πολύ ενδιαφέρουσα σκοπιά παρατήρησης των πραγμάτων.
Διαφωνώ ριζικά με την αρχική τοποθέτηση σ`αυτό το τόπικ να παρουσιαστεί ο Έλληνας σαν γραφικός τύπος , ελαφρόμυαλος και γραψαρχιδιστής, και να περιορίζεται η περιγραφή play bouzouki , tzatziki και syrtaki dancing.
Aυτά είναι περιγραφή της τουριστικής βιομηχανίας και του ¨τρελλού του χωριού"
quote:
Αλλά και ο περίφημος μύθος του Οιδίποδα (το δίποδον το οποίο «οίδε», δηλαδή γνωρίζει τα καθ εαυτόν), αποδεικνύει με εύγλωττο τρόπο την υπεροχή του Ελληνικού πνεύματος.
Εμένα αυτό μου αρέσει στους Ελληνες... η ΑΝΑΡΧΙΑ τους...
Απο που και ως που βγαίνει οτι το ΟΙΔΙΠΟΥΣ σημαίνει τον "γνωρίζωντα τον εαυτόν του" είναι ένα "ελληνικό μυστήριο"...
Και γώ που ήξερα τόσο καιρό οτι ΟΙΔΙ-ΠΟΥΣ σημαίνει αυτόν με τα πρησμένα πόδια...που τον έριξαν με τα πόδια δεμένα απο το βουνό και τον βρήκαν η Μερόπη και ο Πολυβος.
"παιδος δε βλαστας ου διεσχον ημέραι
τρεις, και νιν αρθρα κεινος ΕΝΖΕΥΞΑΣ ΠΟΔΟΙΝ
ερριψεν αλλων χερσιν αβατον εις ορος...." έτσι δεν του τα είπε η Ιοκάστη ?
Διαβάστε τα πρώτα και μετά βγάλτε συμπέρασμα γμτ...
Edited by - AION on 22/11/2003 10:48:40
Εγώ μάλλον θα συνεχίσω να αλλάζω πεζοδρόμιο περήφανος που είμαι Έλληνας και όχι ελληνάρας.
Edited by - coperrolo on 28/11/2003 15:32:42
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΟΑΝΝΕΣ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ....
ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΓΙΝΩ ΛΙΓΟ ΕΛΛΗΝΟΚΕΤΡΙΚΟΣ.....
ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ....
ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ
quote:
Κατασκεύασαν οι Αιγύπτιοι τις πυραμίδες αλλά ο Θαλής μέτρησε το ύψος τους απο τη σκιά τους.
ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.
ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ/OI ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣAN ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΞΕΡΑΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ) ΠΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΥΨΟΣ ??????????
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
quote:
Και εγώ που πάσχω από Ελληναροφοβία στο εξωτερικό, τί θα κάνω; Εγώ που όταν βλέπω τον everlasting Ελληνάρα με το κίτρινο timberland μποτάκι και το πουπουλένιο μπουφάν και αλλάζω πεζοδρόμιο, που τον ακούω να μπινελικώνει και να κατινιάζει τα πάντα για τη χώρα που επισκέπτεται λες και στο χωρίο του έχουνε άσφαλτο, που τον βλέπω να φέρνει πωλήτριες σε δύσκολη θέση με τις κόρες του (και όχι μόνο) σε διαστολή και ντρέπομαι για λογαριασμό μας. Αυτούς του ελληνάρες που ταξιδεύουν μόνο και μόνο για να αποδείξουν στους εαυτους τους ότι σαν την Ελλαδάρα τους πουθενά και μετά για να το παίξουν στα κολλητάρια τους μορφωμένοι. Που όταν τους ρωτάω γιατί λένε ότι επειδή οι Έλληνες είναι ανώτεροι, αλλά η υγειής ανωτερώτητα, φίλε, προϋποθέτει σεβασμό.
Εγώ μάλλον θα συνεχίσω να αλλάζω πεζοδρόμιο περήφανος που είμαι Έλληνας και όχι ελληνάρας.
Υπάρχουν Έλληνες , Ελληναρες , Γραικύλοι, και Ελληνισκοι.
Με το να δίνουμε τον προσδιορισμό «Έλληνας» σε καθέναν κάτοικο του κρατιδίου Ελλάς, είναι επόμενο να πέφτουμε σε σφάλματα.
Και ο πλέον ανθέλληνας γνωρίζει την ετυμολογία της λέξης «Έλληνας»
Που σημαίνει το ον που προέρχεται από την γη του Φωτός, τον φωτοδότη , τον σπορέα του πνεύματος και της γνώσης.
Ας αυτοπροσδιοριστει λοιπόν ο καθένας μας κι ας διαλέξει ποιον τίτλο προτιμάει
quote:
ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΓΙΝΩ ΛΙΓΟ ΕΛΛΗΝΟΚΕΤΡΙΚΟΣ.....
ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ....
Πρόσεξε πολύ Avatargr.
Δεν θέλει και πολύ να σου βγει το όνομα.........
Και οι Αθηναιοι-Σπαρτιατες ηταν αιωνιοι εχθροι αλλα οι Σπαρτιατες εδωσαν τη ζωη τους για να μην πεσει η Αθηνα στα χερια των Περσων. Αυτο λεει πολλα για την ψυχολογια του Ελληνα...
Κατι που ηθελα να πω, για να μην το εχω αποθημενο... τοσες πολλες υβρεις, ημιμαθειες και ηλιθιοτητες δεν εχω διαβασει πουθενα αλλου "φιλε" ΕοΝ... εγω παντως (και μην με παρεξηγησεις καθολου) για Αλβανο ή Βουλγαρο σε περνω...
Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.