- Περι αντιπαλότητας χριστιανών και "δωδεκαθεϊστών" στο Esoterica. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Μια επίσης ευθύτατη και άνευ παρερμηνειών δήλωση ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (που ομιλεί δια στόματος του Ιωάννη υποτίθεται…), όπου για μια ακόμη φορά διαβεβαιώνει τις μελλοντικές γενεές ότι ο ίδιος του είναι το Α και το Ω ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ.Συμπέρασμα: τόσο ο Γιαχβέ όσο και ο Ιησούς διαβεβαιώνουνε για ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Ο Γιαχβέ είναι το Α και το Ω και Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ, και ο Ιησούς είναι επακριβώς το Α και το Ω και Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ.
Αυτά λοιπόν από τον Ιησού της Αποκάλυψης (αγνώστου συντάκτη συνάμα…), και όπως συνήθως, ας διαλέξει ο καθένας…….ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ!
Μαλιστα...και γιατι ειναι προβλημα αυτο; εαν δεν ειναι ο Θεος το Α και το Ω, ποιος θα ειναι; εγώ ή εσυ;
quote:
Μαλιστα...και γιατι ειναι προβλημα αυτο; εαν δεν ειναι ο Θεος το Α και το Ω, ποιος θα ειναι; εγώ ή εσυ;
Φυσικά!
Ο άνθρωπος είναι το Α και το Ω του εαυτού του, όχι κάποιος ανύπαρκτος Θεός...
quote:
Δεν ηταν; ο θεος του κρασιου ηταν!
Ήταν!
Ποιός τον κάνει μπεκρή όμως?
Ο Γιαχβέ δηλαδή μέσα από την Παλαιά Διαθήκη πως φαίνεται να είναι?
Τιμωρός, εκδικητικός και τρομακτικός.
quote:
Εκανε βαρβαροτητες ομως, οπως και να το κανουμε. Εκαψε και εξαφανισε ολοκληρες πολεις, τα στρατευματα του βιαζαν τις γυναικες οπου και να πηγαιναν.Εκτος και εαν πιστευεις οτι κατεκτησε ενα μεγαλο μερος του κοσμου με τον λογο.
Μόνο που αυτό έγινε και με κάποιους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες, την Ιερά Εξέταση...
Ποιόν θαυμάζουν ως σήμερα?
Τον Μέγα Αλέξανδρο ή τους Ιεροεξεταστές...?
quote:
Κανεις λαθος ομως. Ο Χριστιανισμος δεν σου λεει να προσκυνησεις τον Θεο, αλλα να εισαι ταπεινος και να τον αγαπησεις.
Από πότε η ταπεινότητα είναι αρετή κι όχι η περηφάνεια...?
quote:
χμμμ...και που κατεληξε ολη αυτη η φιλελευθερη και ελευθεριαζουσα αρχαια ελληνικη κοινωνια; σε τριαντα χρονια πολεμου, ενος πολεμου που κατεστρεψε τα παντα στην Ελλαδα, ενος πολεμου οπου καθε μεσο που μπορουσε να χρησιμοποιηθει εναντιον του εχθρου, χρησιμοποιηθηκε (ακομα και χημικα-βιολογικα οπλα με την μορφη ανιατων ασθενειων).
Κατέληξε να μας θαυμάζουν ως και σήμερα για τον πολιτισμό που αναδείξαμε και για τους επιφανείς φιλοσόφους, πολιτικούς κτλ που είχαμε.
Πές μου εσύ μερικούς σημαντικούς Εβραίους από αυτούς τους χώρους τησ τότε εποχής που τους θυμούνται ως τώρα...
quote:
Εισαι biased, φιλαρακο. Υπαρχουν πολλοι που απαντουν, στο μετρο που ο καθενας γνωριζει.
Μπά, μην το λές...
quote:
Ρε φιλε, ξεκολλα απο τον Ελληνισμο ως γιγαντα. Αυτα ηταν πριν 2000 χρονια και...κοιτα τωρα πως ειναι η κατασταση.
Πώς την ΕΚΑΝΑΝ την κατάσταση και τον επέβαλαν τον Χριστιανισμό....
Το να πιστέψουμε πως ένας κοινός θνητός, γιός μίας απλής κοπέλας κι ενός άνδρα ήρθε με άμωμη σύλληψη, ήταν γιός ενός ανύπαρκτου Θεού κτλ κτλ, τι να πώ....?
Όσο για εσένα, filosofos3, δεν ήρθα εδώ ούτε για να προπαγανδίσω ούτε για τίποτα παρόμοιο.
Δεν είναι ανάγκη να προσβάλλετε τον καθένα εδώ μέσα που έχει αντίθετη γνώμη με σας. Αν είναι έτσι, προπαγανδίζεις κι εσύ. Μάθε να σέβεσαι τον άλλον κι άσε τις ταμπέλες.
Κι ούτε είναι ανάγκη να πιστέψω ό,τι υποκειμενική έννοια μου δίνεις.
Σου παραθέτονται στοιχεία μέσα από εδάφια και λές αοριστολογίες.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
quote:
Δε διάβασα τη συζήτηση που προηγήθηκε αλλά ...Λάιμπνιτς, Νεύτωνας , Πασκάλ (έτσι πρόχειρα ) είναι αρκετοί ή θέλεις και άλλους;Επειδή βαριέμαι να ψάχνω ... για κάτι που μπορεί να βρει κανείς σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαιδεια.
Φίλε φιλόσοφε απο την αρχή των μυνημάτων μου σε αυτή την συζήτηση αναφέρομαι στο πώς έχει επηρεαστεί η Ελλάδα απο τον χριστιανισμό και προφανώς το ερώτημα μου απευθηνόταν σε Έλληνες φιλόσοφους....αν είχες την καλοσύνη να μου αναφέρεις πληροφοριακά ορισμένους θα σου ήμουν ευγνώμων...
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΙΟΣ
ΙΕΡΟΥ ΦΩΤΟΣ
ΕΞ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ ΚΙΝΗΣΑΣΕΣ
ΔΥΟ ΤΕ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΓΑΛΑΞΙΑΣ
ΑΠΟΙΚHΣΑΣΕΣ
ΖΗΝ ΔΙΑΔΩΣΑΣΕΣ
ΕΙΣ ΓΑΙΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΣΕΣ
ΔΙΑ ΤΑΞΕΩΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ
ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΘΑΡΣΙΝ
quote:
Ακομα θυμισου οτι οι Ελληνες σκοτωσαν τον Σωκρατη γιατι τολμησε να αμφισβητησει το δωδεκαθεο και να μιλησει για εναν Θεο.
![]()
![]()
![]()
Ρε φίλε έλεος δε χρειάζεται να εκτίθεσαι άλλο.
Ολες οι απαντήσεις σου για να μην τις πιάσω μια μια δείχνουν οτι είσαι τουλάχιστον άσχετος και αδαής.
Δεν υπάρχει λόγος να παπαγαλίζεις αυτά που ακούς απο εδώ και απο κεί, κάνεις
κακό στον ευατό σου![]()

Όσο για τον Crusader να πω ότι δεν αντιλάμβάνομαι την ερώτησή του. Ασφαλώς οι απόψεις που εκφράζω είναι αυτές που έχω διαμορφώσει διαβάζοντας πλήθος έργων (και χριστιανών). Δεν καταλαβαίνω πως αλλιώς μπορείς να έχεις γνώμη πάνω σε ένα θέμα.
quote:
υιοθετήσει πλήθος εθίμων και θρησκευτικών ιδεών των Ελλήνων
Συμπληρώνω
και την Ελληνική Ιστορία(βλ. κατακλυσμός Δευκαλίωνα)

quote:
Αν λοιπόν ο Θεός είναι το Α και το Ω σημαίνει ότι είναι πεπερασμένος; Μπορεί να πάει πιο κάτω από το Ω; Πιο απλά μπορεί να είναι πιο ισχυρός από τον εαυτό του;

quote:quote:
Αν λοιπόν ο Θεός είναι το Α και το Ω σημαίνει ότι είναι πεπερασμένος; Μπορεί να πάει πιο κάτω από το Ω; Πιο απλά μπορεί να είναι πιο ισχυρός από τον εαυτό του;
Την ερώτηση αυτή την σκέφτηκες αφού διάβασες τα πολλά βιβλία (κ Χριστιανών) ή πριν τα διαβάσεις; Γιατί τέτοιες ερωτήσεις κάνουν συνήθως τα παιδάκια, πριν πάνε στο νηπιαγωγείο.
Ο Θεός είναι πεπερασμένος αλλά όχι περιορισμένος, είναι δηλαδή Άπειρος. Αυτό μπορεί πολύ απλά να ισχύει αν ερμηνεύσουμε το Α και Ω, όχι ως αρχή και τέλος, αλλά ότι το τέλος είναι μια νέα αρχή.
Α.
quote:
actr, ο Κατακλυσμός του Νώε θυμίζει και τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, και τον Κατακλυσμό του Γκιλγκαμές...
Dying, σωστός παράλειψή μου
Allien να σου κάνω μια ερώτηση?
Μπορεί ο Θεός να δημιουργήσει μια πέτρα τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να την σηκώσει?![]()

quote:
Dying, σωστός παράλειψή μουAllien να σου κάνω μια ερώτηση?
Μπορεί ο Θεός να δημιουργήσει μια πέτρα τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να την σηκώσει?
Γινεται ο actr να ωριμασει για λιγο;οχι για παντα,μονο για λιγο,για να σταματησει επιτελους να κανει ηλιθιες ερωτησεις.
Πρωτα πρωτα στην ερωτηση σου δεν περνεις υποψη σου τι οντοτητα ειναι ο Θεος,δευτερον δεν περνεις υποψη σου τι ειναι η πετρα και τι το Συμπαν και τριτο αγνοεις προφανως την εννοια της δημιουργιας.
Οταν μεγαλωσεις,ελα να σου εξηγησω την "αγαθη" απορια σου.
Μα ποτε θα σοβαρευτουν ορισμενοι;
Αλλά πάντα όταν τα παρατιθέμενα στποιχεία δεν σε ικανοποιούν τα βγάζεις σκάρτα.

Είσαι τόσο κολλημένος και τόσο ηλίθιος που προφανώς δεν κατέχεις και λίγη αίσθηση του χιούμορ.
Ξέρω οτι πρέπει με κάποιο τρόπο να παπαγαλίσεις αυτά που ακούς απο τα παπαδαριά που σου πιπιλάνε το μυαλουδάκι σου (αν υπάρχει ακόμη) αλλά τουλάχιστον βρες τις κατάλληλες στιγμές για να μην εκτίθεσαι συνέχεια που θες και να μου εξηγήσεις κακομοιράκο. Ανοιξε λίγο το μυαλουδάκι σου πρώτα (ξαναλέω αν υπάρχει).
Αντε λοιπόν τώρα στα κουβαδάκια σου κολλημένε με την μπάλα και κοίτα να αλλάζεις και καραμελίτσες που και πού
Dying μου εξηγείς τί ακριβώς θες να πείς?
Γιατί μάλλον νυστάζω και δεν καταλαβαίνω![]()

Edited by - actr on 15/08/2005 04:33:20
quote:
Dying μου εξηγείς τί ακριβώς θες να πείς?
Γιατί μάλλον νυστάζω και δεν καταλαβαίνω
Εννοώ, αγαπητέ μου, πως μπορεί να υπάρχουν άτομα που μόλις παραθέτουμε στοιχεία κι αποδείξεις τα παρουσιάζουν σκάρτα και μετά σου λένε οτι δε μιλάς με επιχειρήματα και σε προσβάλλουν, παρότι λένε οτι είναι Χριστιανοί....
Ελπίζω να σε κάλυψα! ![]()

quote:
Την ερώτηση αυτή την σκέφτηκες αφού διάβασες τα πολλά βιβλία (κ Χριστιανών) ή πριν τα διαβάσεις; Γιατί τέτοιες ερωτήσεις κάνουν συνήθως τα παιδάκια, πριν πάνε στο νηπιαγωγείο.Ο Θεός είναι πεπερασμένος αλλά όχι περιορισμένος, είναι δηλαδή Άπειρος. Αυτό μπορεί πολύ απλά να ισχύει αν ερμηνεύσουμε το Α και Ω, όχι ως αρχή και τέλος, αλλά ότι το τέλος είναι μια νέα αρχή.
Α.
Φίλε Allien σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Την ερώτηση αυτή τη σκέφτηκα πριν διαβάσω οτιδήποτε όταν ακόμη ήμουν παιδάκι στο νηπιαγωγείο. Αυτό δείχνει ότι τα νήπια έχουν μεγαλύτερη λογική από τους "σοφούς" χριστιανούς Μεγάλους Πατέρες, οι οποίοι κυριολεκτικά παραλληρούν στην ανοησία φάσκοντας και αντιφάσκοντας, όπως ακριβώς κάνεις και συ. Πάντως και αφού διάβασα τα πολλά βιβλία (και χριστιανών) και αφού φοίτησα και 4 χρόνια στη θεολογική σχολή Αθήνας πάλι κανείς δεν απάντησε στην ερώτησή μου. Εσύ είσαι ο πρώτος που το κάνεις. Μόνο άνοιξε κανένα λεξικό να δεις ότι πεπερασμένος=περιορισμένος. Εκτός αν συνεχίζεις την παράδοση των εκκλησιαστικών συγγραφέων που αντιφάσκουν όλοι μεταξύ τους και ο καθένας με τον εαυτό του. Πάντως κρατάω την απάντησή σου ότι ο θεός σου είναι πεπερασμένος. Μόνον αν είσαι πιστός χριστιανός μην εκφέρεις τέτοια άποψη στον πνευματικό σου. Σε βλέπω για πολλές μετάνοιες και νηστείες!
quote:
arisseirios
Επειδή βλέπω ότι κάποιοι χριστιανοί επιμένουν στο θέμα θέλω να παρατηρήσω ότι όλες τους οι παρεμβάσεις έχουν ως αφετηρία και τέρμα λόγια ευαγγελικά τα οποία φυσικά καμμιά αντικειμενική αξία δεν έχουν. Δεν υπάρχει ουδεμία αξιόπιστη ιστορική πηγή που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Ιησού ως ιστορικού προσώπου
Εφόσον τις πηγές που υπάρχουν, και το ξέρεις πολύ καλά ότι υπάρχουν, τις θεωρείς, τελείως μα τελείως αυθαίρετα, αναξιόπιστες και ως μη αντικειμενικές (όπως κάνει πολύ συχνά και ο Σβάμπε), απαιτώ να μου φέρεις αξιόπιστα στοιχεία από πρώτες πηγές, και καταλαβαίνεις τι θέλω να πω πρώτες πηγές, που να αποδεικνύουν τα όσα λες, στοιχεία αντικειμενικών πηγών τα οποία θα κάνουν σαφή αναφορά περί μη ύπαρξης του Ιησού ως ιστορικού προσώπου.
Θα περιμένω.![]()
Φιλικά όπως πάντα
«..απαιτώ να μου φέρεις αξιόπιστα στοιχεία από πρώτες πηγές, και καταλαβαίνεις τι θέλω να πω πρώτες πηγές, που να αποδεικνύουν τα όσα λες, στοιχεία αντικειμενικών πηγών τα οποία θα κάνουν σαφή αναφορά περί μη ύπαρξης του Ιησού ως ιστορικού προσώπου.»
Δεν νομίζω ότι είσαι σε θέση να «απαιτείς» φίλτατε. Πρώτα πρέπει να αποδείξεις ΕΣΥ αυτό για το οποίο κόπτεσαι, και μετά οι υπόλοιποι που απλά αναδεικνύουνε την πλαστότητα των δήθεν «στοιχείων» σου.
Έχει ειπωθεί και παλαιότερα, ότι το κύριο στοιχείο της δύναμης του ονόματος Χριστός-Ιησούς δεν είναι οι ιδέες του (και άλλοι δίδαξαν όμοιες ιδέες) αλλά η (υποτιθέμενη) Θεότητα του.
Αυτή είναι η σπουδαιότερη ιδιότητα του, όχι αυτά που είπε ή έκανε. Έχει λοιπόν σημασία αν υπήρξε η όχι, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΤΕ Η ΟΧΙ, γιατί από την φυσική του ή μη ύπαρξη εξαρτάται η στερεότητα η όχι του οικοδομήματος της Ιδέας-Ιησούς/Χριστιανισμός.
Θέτοντας το παράδοξο ερώτημα που θέτεις υπό τον μεγεθυντικό φακό της λογικής σκέψης, σε σχέση με τις αποδείξεις «μη ύπαρξης», γεννώνται δύο καυτά θα λέγαμε ζητήματα:
Πρώτον είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες «αποδείξεις μη ύπαρξης» δεν υπάρχουν! Δεν υπάρχει με άλλα λόγια κάποια γραπτή αναφορά πριν τον 18ο αιώνα που να λέει ότι ο Ιησούς που περιγράφει ο Ευαγγελισμός ΔΕΝ υπήρξε. Η έλλειψη αποδείξεων ΜΗ ύπαρξής του οδηγεί συνάμα σε δύο υποθέσεις:
Η πρώτη υπόθεση ακούει στο ότι δεν υπάρχουν αναφορές που να απορρίπτουν την ύπαρξη του Ιησού, επειδή αυτός πράγματι υπήρξε. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, θα έπρεπε να υπήρχαν αποδείξεις ύπαρξής του (πως άραγε έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις ύπαρξης προσώπων που έζησαν 3.000 - 4.000 χρόνια πριν και δεν έχουμε για ένα πρόσωπο που έζησε 2.000 χρόνια πριν? )
Η δεύτερη υπόθεση ακούει στο ότι υπήρχαν όντως αναφορές που απέρριπταν την ύπαρξη του Ιησού, αλλά καταστράφηκαν. Υπόθεση που ιστορικά στέκει, καθώς μετά την επικράτηση του χριστιανισμού ακολούθησε η γνωστή «κάθαρση αγάπης», ένα από τα αποτελέσματα της οποίας ήταν η καταστροφή του 90% περίπου της Ελληνικής Γραμματείας.
Να υπενθυμίσουμε απλά για παράδειγμα ότι το δεκαπεντάτομο έργο του Πορφύριου «Κατά Χριστιανών» καταστράφηκε, αλλά με αυτοκρατορική διαταγή καταστράφηκαν και τα βιβλία των χριστιανών απολογητών που απαντούσαν σ' αυτό το έργο, ώστε αυτό να μην μπορεί να ανασυσταθεί από την κριτική εναντίον του (όπως έγινε με τον Αληθή Λόγο του Κέλσου, που ανασυστάθηκε από την κριτική του Ωριγένη και αυτό όχι ολοκληρωτικά).
Σε μια δυσώδη εποχή χριστιανικής θρησκοληψίας και θεοκρατίας που απλά και μόνον η δήλωση «είμαι Έλλην» επέφερε τον θάνατο, δεν χρειάζεται να βασανίσουμε πολύ το μυαλό μας ώστε να αναγνωρίζουμε εάν θα τολμούσε κάποιος να κρύψει στο σπίτι του ένα βιβλίο που θα αμφισβητούσε την ύπαρξη του «Ενός και Μοναδικού Θεού».
Και σε περίπτωση που κάποιος έχει αμφιβολίες περί αυτής της πραγματικότητας δεν έχει παρά να αγοράσει το βιβλίο «Αντιπαγανιστική Νομοθεσία στην Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή» όπου η συγγραφέας κωδικοποιεί όλους τους νόμους (έδικτα, νεαρές κ.α.) από τον Θεοδόσιο μέχρι τον Ιουστινιανό.
Το δεύτερο ζήτημα που γεννάται με την αξίωσή σου αγαπητέ Ψηλέ για αποδείξεις……«μη ύπαρξης» (!) είναι επιστημονικό. Στην επιστήμη ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ! Εάν δεν μπορέσει να αποδείξει τη θεωρία του, αυτομάτως αυτή απορρίπτεται. Αυτά επιτάσσει η λογική σκέψη τουλάχιστον.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι εγώ υποστηρίζω πως 6 δις έτη φωτός από τη Γη υπάρχει ένας πλανήτης, ολόιδιος μάλιστα με τη Γη ή ότι ο Τιτάν Υπερίων ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή ... ή... ή...δέν ξέρω τι άλλο ακόμα. ΕΓΩ φέρω το βάρος της απόδειξης αυτών που υποστηρίζω. Αν δεν μπορέσω να ΑΠΟΔΕΙΞΩ τις παραπάνω υποθέσεις μου, τότε αυτές απορρίπτονται και θεωρείται ότι «δεύτερη» Γη απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, και ο Τιτάν Υπερίων δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.
Εγώ μπορεί σαφέστατα να το πιστεύω αυτό το οποίο ισχυρίζομαι. Όπως μπορεί να βρω κι άλλους πέντε, δέκα, χίλιους κοκ που να το πιστεύουν κι αυτοί με την σειρά τους. Όμως η πίστη μου και η πίστη άλλων ας πούμε 2 δις ανθρώπων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. Είναι απλά πίστη, δηλαδή μια υπόθεση!!
Βέβαια θα πρέπει ταυτόχρονα να αναλογιστούμε ότι η παραπάνω πρακτική της πίστης, που τυφλά ασπάζεσαι αγαπητέ, ακολουθείται για τον απλούστατο λόγο ότι αν δεν ακολουθείτο, ο καθένας θα έλεγε το μακρύ και το κοντό του και όλοι οι υπόλοιποι θα είμασταν υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε με το πως θα απορρίψουμε την κάθε ιδεοληψία.
Έτσι όμως, η επιστήμη και η ανθρωπότητα δεν θα προχωρούσε ούτε βήμα.
Μπορεί κάποιος από εμάς να απορρίψει την υπόθεση (την πίστη δηλαδή) ότι κάπου στον Κόσμο υπάρχει μια «δεύτερη Γη»? Μπορεί κάποιος από εμάς να απορρίψει τη δήλωση κάποιου που λέει «εγώ είδα και συνομίλησα με τον Θεό»?
Το ανθρώπινο μυαλό, όπως αποδεικνύει το πλήθος των κινηματογραφικών σεναρίων ή των τοπικών παραδόσεων (θρησκείες επίσης αποκαλούνται) μπορεί να πλάσει ιστορίες και ιστορίες. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ??
Και εάν το τραβήξουμε το θέμα λίγο περισσότερο, μιας και όλα αυτά που εκφράζω δεν έχουν σχέση με το θέμα της πίστης στο Χριστό αλλά με την «μονομανία» του Χριστιανισμού να ταυτίσει την ύπαρξη του θεού με την ύπαρξη του προσώπου, τότε βλέπουμε ότι όταν η θεωρία πάσχει είναι αναγκασμένη να βρει φτηνά κόλπα και παράλογα επιχειρήματα επιβεβαίωσής της.
Ας υποθέσουμε λοιπόν, σε αντίθεση με την επιστήμη και την ρημάδα την λογική, ότι ο Ιησούς υπήρξε. ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? Από που κι ως που η ύπαρξη του Ιησού, σημαίνει και ύπαρξη του Θεού? Επειδή εγώ υπάρχω, σημαίνει ότι υπάρχει και ο θεός που εγώ λέω ότι υπάρχει?
Αλλά είπαμε, το κρυφτούλι από την αμφισβήτηση είναι ένα παιχνίδι για το μικρό παιδί και…….τον μεγάλο Θεό!!!![]()
![]()
![]()
![]()
quote:
Εφόσον τις πηγές που υπάρχουν, και το ξέρεις πολύ καλά ότι υπάρχουν, τις θεωρείς, τελείως μα τελείως αυθαίρετα, αναξιόπιστες και ως μη αντικειμενικές (όπως κάνει πολύ συχνά και ο Σβάμπε), απαιτώ να μου φέρεις αξιόπιστα στοιχεία από πρώτες πηγές, και καταλαβαίνεις τι θέλω να πω πρώτες πηγές, που να αποδεικνύουν τα όσα λες, στοιχεία αντικειμενικών πηγών τα οποία θα κάνουν σαφή αναφορά περί μη ύπαρξης του Ιησού ως ιστορικού προσώπου.Θα περιμένω.
Φιλικά όπως πάντα
Φίλε ψηλέ πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι μου ζητάς. Να σου φέρω πηγές που να λένε τι; Ότι Ιησούς δεν υπήρξε; Μα αν δεν υπήρξε πώς να υπάρχουν πηγές; Δεν έχω βρει ποτέ πηγές αξιόπιστες ή μη για κάτι που δεν υπάρχει. Είναι σαν να γράψεις εσύ ένα βιβλίο και να λες ότι δεν υπάρχει κάποιος σύγχρονός σου. Μα αν δεν υπάρχει γιατί να γράψεις ένα βιβλίο που να το επιβεβαιώνει; Η χριστιανική θρησκεία όπως γνωρίζεις πολύ καλά στηρίχτηκε στα κείμενα που έγραψε μια ομάδα ανθρώπων φερόμενων ως μαθητών του Ιησού. Αρχικά ξεκίνησε ως μια περιθωριακή αίρεση του Ιουδαϊσμού περιορισμένη στα στενά σύνορα της Παλαιστίνης. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να διαμορφωθεί η νέα θρησκεία (με την απόλυτη και καθοριστική συμβολή του Παύλου) και φυσικά τότε δεν υπήρχε ο Ιησούς. Ποιος λοιπόν θα έγραφε νωρίτερα (γιατί αυτό φαντάζομαι εννοείς "πρώτες πηγές")ένα βιβλίο για να αμφισβητήσει την ύπαρξη ενόες ανθρώπου τον οποίο ούτε καν είχε ακούσει;Όσο για τις πηγές που υπάρχουν όντως τις γνωρίζω πολύ καλά. Είναι τα Ευαγγέλια κανοινικά και απόκρυφα που όλα γράφτηκαν από οπαδούς του Ιησού και φυσικά δεν αποτελούν πρότυπο αντικειμενικότητας. Υπάρχει η αναφορά κάποιου μη χριστιανού συγγραφέα της εποχής που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Ιησού;
quote:
Υπάρχει η αναφορά κάποιου μη χριστιανού συγγραφέα της εποχής που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Ιησού;
Αυτό θα ήθελα πολύ να το μάθω και εγώ......
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΙΟΣ
ΙΕΡΟΥ ΦΩΤΟΣ
ΕΞ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑΣ ΚΙΝΗΣΑΣΕΣ
ΔΥΟ ΤΕ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΓΑΛΑΞΙΑΣ
ΑΠΟΙΚHΣΑΣΕΣ
ΖΗΝ ΔΙΑΔΩΣΑΣΕΣ
ΕΙΣ ΓΑΙΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΣΕΣ
ΔΙΑ ΤΑΞΕΩΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ
ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΘΑΡΣΙΝ
quote:
Μόνο άνοιξε κανένα λεξικό να δεις ότι πεπερασμένος=περιορισμένος.Πάντως κρατάω την απάντησή σου ότι ο θεός σου είναι πεπερασμένος.
Όχι, η απάντησή μου δεν ήταν αυτή!
Ας το πω περιγραφικά για να μην υπάρχουν παρερμηνείες λόγω .. του λεξικού. Μπορεί κάτι να είναι πεπερασμένο αλλά όχι περιορισμένο.
Μπορεί δηλαδή να έχει όρια αλλά όχι αρχή και τέλος, όπως η επιφάνεια μιας σφαίρας.
Και ο Θεός λοιπόν δεν έχει όρια χρονικά και χωρικά, δεν έχει δηλαδή αρχή και τέλος, είναι Αιώνιος και Άχρων, αλλά ωστόσο θα μπορούσε να είναι πεπερασμένος, στον χωροχρόνο, όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο Θεός είναι Πνεύμα και έτσι ενώ δεν είναι περιορισμένος χωρικά και χρονικά, ωστόσο μπορεί σε άλλες διαστάσεις να είναι πεπερασμένος.
Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν έχουν νόημα συγκρίσεις με χωρικό ή χωρικό περιεχόμενο, όπως ισχυρότερος ή βαρύτερος, κλπ.
Ουσία του Θεού είναι ο Λόγος (Θεός ην ο Λόγος) και ο Λόγος είναι Άπειρος και Έξω από τον χρόνο. Πεπερασμένες είναι οι αναπαραστάσεις.
Με λίγα λόγια, μπορεί εμείς να θεωρούμε τον Θεό πεπερασμένο κάτω από το πρίσμα του χωροχρόνου, όπου ερμηνεύουμε τα πάντα, αλλά ο Θεός είναι μη περιορισμένος σε συστήματα άχρονα και αιώνια.
Α.