ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Eπιστολη ενος 13χρονου σε γνωστη εφημεριδα - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Eπιστολη ενος 13χρονου σε γνωστη εφημεριδα - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

VIKING34 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
VIKINGΜέλος
09/11/2006, 15:35:38
Γεια σας.

Παραθετω την επιστολη του.

quote:
«Σε σας μιλάω, γονείς...»

Αναμφισβήτητα σε ό,τι αφορά την πιο συγκλονιστική είδηση από τον Τύπο και την τηλεόραση μέσα στο 2006 πρέπει να είναι η εξαφάνιση του συνομήλικού μου και συνονόματού μου Αλέξανδρου από τη Βέροια και η ιστορία με τον βιασμό μιας μαθήτριας της Αμαρύνθου.

Τα μαντάτα δυσάρεστα. Οι εμπλεκόμενοι, παιδιά της δικής μου ηλικίας, και τα σενάρια εφιαλτικά.

Οι συναισθηματικές διαταραχές μέσα στην ελληνική οικογένεια μεγάλες, και μια μανία να ανακαλύψουν συμπτώματα παραβατικά στα παιδιά τους.

Η νέα λέξη που πιπιλίζουν σαν καραμέλα οι μεγάλοι είναι η παραβατικότητα.

Η νέα μόδα που κατασκευάζουν οι επιστήμονες για να φωτογραφίσουν ένα παιδί άτακτο, κακό, είναι η λεξοπαραβατική.

Ξαφνικά, κρίνονται - απορρίπτονται παιδιά που μέχρι σήμερα ήταν λίγο πιο ζωηρά ή παιδιά από ξένες χώρες με άλλη κουλτούρα.

Ολα αυτά συμπληρώνονται με εκφράσεις υποτιμητικές και με πολύ πολύ μυστήριο. Σε ερώτηση που θα θέσουμε εμείς οι μικρότεροι: Γιατί τόση υστερία έτσι ξαφνικά; Τόση ευαισθησία; Σπεύδουν να μας απαντήσουν ότι το κάνουν από ενδιαφέρον ουσιαστικό και αγάπη.

Ας μην τρελαθούμε, αγαπητοί μου γονείς, ανεκπαίδευτοι κατά τα άλλα. Από εσάς ξεκινά το πρόβλημα.

Ναι, σε σας μιλάω. Δεν γεννιέται κανείς έτσι ξαφνικά παραβάτης, ούτε μας χτύπησε ίωση παραβατικότητας από τη μια στιγμή στην άλλη.

Εσείς μας την εισάγετε μαζί με τα επώνυμα ρούχα - τα ακριβά αυτοκίνητα - τα σπίτια με τις πισίνες. Μέσα από την τηλεόραση - τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας επιβραβεύουν με μπόνους, με έναν όρο, να σκοτώσουμε όλο και πιο πολλούς. Τέλος, μέσα από την αλλοδαπή ανεκπαίδευτη προβληματική baby sitter.

Θα σας θέσω κάποιες ερωτήσεις και αν έχετε θάρρος απαντήστε μας.

Πείτε μου, αν έχετε Θεό, πότε καθήσαμε στον καναπέ με παρατεταμένη αγκαλιά και χωρίς την πίεση του χρόνου του στρες σαν οικογένεια να μιλήσουμε για τους προβληματισμούς μας;

Να μιλήσουμε για ανθρώπους του πνεύματος και για την πρόοδο της επιστήμης;

Να τρέξουμε στη φύση;

Αφήστε, εγώ θα σας πω, γιατί από τρελό και από παιδί μόνο ακούς την αλήθεια.

Ποτέ. Με ακούτε. Ποτέ. Κάποτε όμως γινότανε. Τότε που υπήρχε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς.

Χωρίς να έχετε τίποτα, τα είχατε όλα.

Σήμερα παραβιάσατε τη συνείδηση, παύσατε μέσα σας να υποκαθιστάτε το θαυμαστικό με το ερωτηματικό.

Σήμερα εγκλωβιστήκατε στην καταλυτική αποχαύνωση.

Οι ανάγκες σας είναι άλλες. Τα θέλετε όλα χωρίς να μετράτε την τσέπη σας, αλλά τον εγωισμό σας.

Και να τα ακριβά αυτοκίνητα, τα ακριβά ρούχα. Και να τα δάνεια και οι λογαριασμοί.

Ψέματα λέω; Αν λέω, να με κάψει ο Θεός.

Αλήθεια δεν είναι πως όπου βρεθείτε μιλάτε για μια Λάμπρου, μια Μπεζαντάκου και ένα νινί που σέρνει καράβια; Αλήθεια δεν είναι πως μιλάτε για παρανομίες και για εύκολο χρήμα; - ναρκωτικά - σεξ - αδικία - όπλα - θάνατο - fame story; Αυθάδεια και όλα αυτά μπροστά μας; Αυτό για σας λέγεται παιδεία, κουλτούρα;

Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη. Αχ! γονείς εσείς, ανεκπαίδευτοι και σαλταρισμένοι, ξύλο που σας χρειάζεται. Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; Πότε καθήσαμε ήρεμα στα γόνατά σας, έτσι, για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανοίξουμε ένα βιβλίο του Καβάφη, του Ρίτσου, έναν Καζαντζάκη; Σαν εκείνο να δεις που διάβαζε η γιαγιά μας σε σας, «Ενα παιδί μετράει τα άστρα». Ποτέ. Ναι, ποτέ. Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς; Ποτέ. Μας εκπαιδεύσατε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αισθητική. Σε έναν κόσμο που κερδίζετε με τη δύναμη της υποταγής, του φόβου, του όπλου, τη μαγκιά και την πνευματική μιζέρια.

Αλλά όταν έρθει η ώρα να δείτε κατάμουτρα το δημιουργικό σας χάλι, την κατάντια σας, αντί να προσπαθήσετε να επανορθώσετε, λέτε πως δεν μας αναγνωρίζετε.

Προς Θεού τόσο εγωισμός, μα τόσο...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

13 ετών

Μαθητής Α'τάξη Γυμνασίου

Βουλιαγμένης

http://www.enet.gr/online/online

Δεν μπορω να κρινω αν οντως γραφτηκε απο το παιδι αυτο αλλα θα ηθελα να σχολιασετε την επιστολη.Συμφωνειτε με το περιοχομενο της επιστολης;

angiΜέλος
10/11/2006, 00:59:54
Μου ειναι πολυ δυσκολο να απαντησω...
Με πληγωνει ιδιαιτερως το ολο θεμα...
Μια παρομοια δηλωση ειχα δημοσιευσει στην εφημεριδα "Βραδυνη"(αν θυμαμαι καλα) πριν 17 χρονια περιπου...
Απο τοτε μεχρι τωρα ακομη συνεχιζει να με πληγωνει το ολο θεμα οπως προειπα...
Ειναι αδυναμια μου ισως, αλλα ενω θελω να επεκταθω στην συγκεκριμενη περιπτωση, κατι με τραβαει και δεν με αφηνει...
Προτιμω να τα σκεφτομαι μονη μου...
Με πληγωνει πολυ...
Εχει κοινωνικες, πολιτικες, πολιτιστικες και οχι μονο προσωπικες επεκτασεις...

mysticΜέλος
10/11/2006, 15:12:49
Τι να σχολιάσει κανείς...;
Ουδέν σχόλιον.
Αν όντως έχει γραφτεί από ένα 13χρονο παιδί τότε υπάρχει ακόμα ελπίδα.

''Ο Θεός είναι ένας κύκλος που το κέντρο του είναι παντού και η περιφέρεια του πουθενά''
VIKINGΜέλος
10/11/2006, 16:32:48
Γεια σας.

Η επιστολη του μικρου λεει πολλες χιλιοειπωμενες αληθειες για τον σημερινο κοσμο.Ισως να υπαρχει μια δοση λαικισμου,αφορισμοι και γενικευσεις.

Σε γενικες παντως γραμμες ειναι φανερο οτι
οι νεοι εχουν διαπαιδαγωγηθει με λαθος προτυπα.Οτι εχουν μεριδιο ευθυνης και οι γονεις και για ολα αυτα τα κρουσματα βιας,παραβατικοτητας κ.λ.π.Τι ειναι λοιπον αυτο που φταιει;τι πρεπει να αλλαξει;Για ποιο λογο στο παρελθον δεν ειχαμε σε τοσο μεγαλο βαθμο αυτα τα φαινομενα,τι αλλαξε μεσα σε περιπου 15,20 χρονια;

Brie BoyΜέλος
10/11/2006, 19:18:29
quote:
VIKING
Δεν μπορω να κρινω αν οντως γραφτηκε απο το παιδι αυτο αλλα θα ηθελα να σχολιασετε την επιστολη. Συμφωνειτε με το περιοχομενο της επιστολης;

Εγώ πάλι πιστεύω πως μπορώ να κρίνω. ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση η επίστολή αυτή να γράφτηκε από 13χρονο. Και προσωπικά, αν όντως είχε γραφτεί, θα θεωρούσα τουλάχιστον επικίνδυνο ένα παιδάκι της 'Α Γυμνασίου να μιλάει σαν τον Χατζηνικολάου, ή ακόμη χειρότερα, να γράφει σαν δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας: φουλ λαϊκίσμοι, στερεότυπα σχήματα λόγου, υπερβατικές μετωνυμίες και αυτό το βαρετό εξυπνακίστικο στυλάκι που πολύ μου την δίνει.

Μα

quote:
λεξοπαραβατική

;;;;

Έλεος.

Αν όντως ήταν γραμμένη από παιδί που κατέχει τόσο καλά την γλώσσα, δεν θα πέταγε την ατάκα "θα τα πάρω" μόνο και μόνο για να αποδείξει το νεαρόν της ηλικίας του. Πολύ χαζό. Περισσότερο μου θύμισε τον Χριστόδουλο με το "Και εγώ σας πάω"

Από κει και πέρα, ούτε με το περιεχόμενο της επιστολής συμφωνώ: Δεν θεωρώ αποκομμένους τους γονείς από την σημερινή κοινωνία και την φθορά της, για την οποία όλοι ευθυνόμαστε. Αν από κει και πέρα τα ΜΜΕ θέλουν να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω, κατηγορώντας την έλλειψη χρόνου των γονιών, ας βρίσκουν λιγότερο φτηνά κόλπα. Στην τελική, δεν επέλεξαν οι γονείς να δουλεύουν 80 ώρες την ημέρα, σε δυο και τρεις δουλειές για να ζήσουν τα βλαστάρια τους που ζητούν, ζητούν, ζητούν.

Όσον αφορά το:

quote:
Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; Πότε καθήσαμε ήρεμα στα γόνατά σας, έτσι, για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανοίξουμε ένα βιβλίο του Καβάφη, του Ρίτσου, έναν Καζαντζάκη; Σαν εκείνο να δεις που διάβαζε η γιαγιά μας σε σας, «Ενα παιδί μετράει τα άστρα».

αυτό δεν έγινε ΠΟΤΕ, τουλάχιστον ευρέως, στην ελληνική κοινωνία.

Και τέλος πάντων, όλο αυτό μου βγάζει τόσο έλλειψη φαντασίας, τόσο εύκολη παπαγαλία παλαιομοδίκων κλισέ, τόσο γλυκερό και ανούσιο, που θέλω να ελπίζω πως δεν το έγραψε παιδάκι 13 χρονών.

angiΜέλος
11/11/2006, 02:39:36
quote:
α ποιο λογο στο παρελθον δεν ειχαμε σε τοσο μεγαλο βαθμο αυτα τα φαινομενα,τι αλλαξε μεσα σε περιπου 15,20 χρονια;

Εαν πω την γνωμη μου μου θα με πουν εθνικιστρια...αστο καλυτερα...ουτως ή αλλως η κοινωνια μας εχει διαλεξει τον δρομο της...με τα καλα της και ε τα κακα της...
Η κοινωνια παρεπιπτοντως ειμαστε εμεις...

Brie Boy,
δεν εχεις δικιο σε πολλα...
αλλα εχεις δικιο σε ενα: το παιδι δεν ειναι 13χρονο...ειναι μαλλον ανω των 30...και φιλοσοφημενο....

kostakisΜέλος
11/11/2006, 12:45:51
Καλημέρα σε όλους

quote:
Αναμφισβήτητα σε ό,τι αφορά την πιο συγκλονιστική είδηση από τον Τύπο και την τηλεόραση μέσα στο 2006 πρέπει να είναι η εξαφάνιση του συνομήλικού μου και συνονόματού μου Αλέξανδρου από τη Βέροια και η ιστορία με τον βιασμό μιας μαθήτριας της Αμαρύνθου.

Μμμμμ... ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για παιδιά μεταναστών; Άλλες συγκλονιστικές ειδήσεις δεν υπήρχαν ή δεν τις έμαθε ο επιστολογράφος; να του θυμήσω την κουκουλωμένη πλέον υπόθεση των υποκλοπών; τη δίμηνη αποχή των εκπαιδευτικών από τα σχολεία; τις καθημερινές κινητοποιήσεις κοινωνικών ομάδων που τη βγάζουν με τρεις κι εξήντα; τα τεκταινόμενα στο Ιράκ και τον πόλεμο στη μέση Ανατολή;

quote:
Οι συναισθηματικές διαταραχές μέσα στην ελληνική οικογένεια μεγάλες, και μια μανία να ανακαλύψουν συμπτώματα παραβατικά στα παιδιά τους.

Η νέα μόδα που κατασκευάζουν οι επιστήμονες για να φωτογραφίσουν ένα παιδί άτακτο, κακό, είναι η λεξοπαραβατική.

Να ανακαλύψουν συμπτώματα παραβατικότητας; ενδιαφέρον. Εγώ που δεν είμαι γονέας γιατί τα ανακαλύπτω;
Λεξοπαραβατική... ενδιαφέρουσα λέξη. Να τη βάλουμε σα θέμα στην έκθεση της πρώτης γυμνασίου σε πανελλαδικό επίπεδο.

quote:
Ξαφνικά, κρίνονται - απορρίπτονται παιδιά που μέχρι σήμερα ήταν λίγο πιο ζωηρά ή παιδιά από ξένες χώρες με άλλη κουλτούρα.

Για τα ζωηρά απαιδιά να το συζητήσουμε, άλλωστε ζωηρά παιδιά ανέκαθεν υπήρχαν. Μήπως το "ζουμί" είναι στα άλλα; τα ξένα; τόση αγάπη και συμπαράσταση στους κατατρεγμένους μετανάστες από ένα 13χρονο; πολύυυυ ενδιαφέρον!!!

quote:
Εσείς μας την εισάγετε μαζί με τα επώνυμα ρούχα - τα ακριβά αυτοκίνητα - τα σπίτια με τις πισίνες. Μέσα από την τηλεόραση - τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μας επιβραβεύουν με μπόνους, με έναν όρο, να σκοτώσουμε όλο και πιο πολλούς. Τέλος, μέσα από την αλλοδαπή ανεκπαίδευτη προβληματική baby sitter.

Σύμφωνοι σε όλα, αλλά και εσείς ρε παιδάκι μου πάντα ερωτεύεστε και μιμείστε τους ΔΥΝΑΤΟΥΣ ήρωες που σκοτώνουν και όχι τους αδύναμους που βρίσκονται στην άκρη. Για να μην πω για την "απέχθεια" που έχετε στα κινητά τηλέφωνα και τα κάθε λογής "gadgets". Όσο για τις απαιτήσεις που έχετε... ας κλείσουμε την τηλεόραση μη δείτε καμία διαφήμιση και τρέχει ο γονιός για υπερωρίες!

quote:
Ποτέ. Με ακούτε. Ποτέ. Κάποτε όμως γινότανε. Τότε που υπήρχε το απόλυτο μέτρο σύγκρισης. Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το γιατί κι εσείς δε θέλετε να γίνετε άνθρωποι του μόχθου, αλλά ζητάτε να είστε πάντα πρωταθλητές : με "μάστερ" (ελληνιστί μεταπτυχιακό τίτλο), διδακτορικά και μεταδιδακτορικά, με οκτώ ξένες γλώσσες, με τρία διαφορετικά αθλήματα και "χόμπι" (ελληνιστί ενδιαφέροντα), τα οποία απλά εμφανίζετε στους συνομίληκους σας, ενώ ενδεχομένως δε σας αρέσουν. Ναι, το ψώνιο των γονιών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, αλλά και εσείς δεν περιορίζετε ποτέ τις απαιτήσεις και τα θέλω σας!

quote:
Αλήθεια δεν είναι πως όπου βρεθείτε μιλάτε για μια Λάμπρου, μια Μπεζαντάκου και ένα νινί που σέρνει καράβια; Αλήθεια δεν είναι πως μιλάτε για παρανομίες και για εύκολο χρήμα; - ναρκωτικά - σεξ - αδικία - όπλα - θάνατο - fame story; Αυθάδεια και όλα αυτά μπροστά μας; Αυτό για σας λέγεται παιδεία, κουλτούρα;

Πολύ κάθισες και άκουσες την κουβέντα των γονιών σου, ώρα για ύπνο. Μερικά πράγματα δε χρειάζεται να τα ακούνε τα παιδιά.

quote:
Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη. Αχ! γονείς εσείς, ανεκπαίδευτοι και σαλταρισμένοι, ξύλο που σας χρειάζεται. Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; ... Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς; ... Αλλά όταν έρθει η ώρα να δείτε κατάμουτρα το δημιουργικό σας χάλι, την κατάντια σας, αντί να προσπαθήσετε να επανορθώσετε, λέτε πως δεν μας αναγνωρίζετε.

Ούτε εγώ στα 13 μου δεν έγραφα τέτοια "πύρινα" λόγια. Προτιμούσα να μιλώ με τις πράξεις. "Ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη" από τη μία, "σαλταρισμένοι, baby sitter" και λοιπα καλούδια από την άλλη.
"Ξύλο που σας χρειάζεται"... ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Αποτάσσομαι τη βία, είπες φίλε "πιτσιρικά";
"Να μην τα πάρω"... καλά, πάρτα, αλλά και φέρτα πίσω μετά.
"Τσιφτετέλληνες"... ωραία λέξη, ξέρω επίσης και το "trendy", το "in", το "hi five" και άλλα ωραία που χρησιμοποιεί η γενιά σας. Αν όλοι είστε τόσο Έλληνες όσο θες να μας πείσεις, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Να δω τις επιδόσεις σας στην Αρχαία Ελληνική.

quote:
ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση η επίστολή αυτή να γράφτηκε από 13χρονο. Και προσωπικά, αν όντως είχε γραφτεί, θα θεωρούσα τουλάχιστον επικίνδυνο ένα παιδάκι της 'Α Γυμνασίου να μιλάει σαν τον Χατζηνικολάου, ή ακόμη χειρότερα, να γράφει σαν δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας: φουλ λαϊκίσμοι, στερεότυπα σχήματα λόγου, υπερβατικές μετωνυμίες και αυτό το βαρετό εξυπνακίστικο στυλάκι που πολύ μου την δίνει.... Αν όντως ήταν γραμμένη από παιδί που κατέχει τόσο καλά την γλώσσα, δεν θα πέταγε την ατάκα "θα τα πάρω" μόνο και μόνο για να αποδείξει το νεαρόν της ηλικίας του. Πολύ χαζό. Περισσότερο μου θύμισε τον Χριστόδουλο με το "Και εγώ σας πάω".... Και τέλος πάντων, όλο αυτό μου βγάζει τόσο έλλειψη φαντασίας, τόσο εύκολη παπαγαλία παλαιομοδίκων κλισέ, τόσο γλυκερό και ανούσιο, που θέλω να ελπίζω πως δεν το έγραψε παιδάκι 13 χρονών.... το παιδι δεν ειναι 13χρονο...ειναι μαλλον ανω των 30...και φιλοσοφημενο....

Συμφωνώ 100% με όλα. Και εντέλει, φίλη Angi, μη φοβάσαι να σε πουν εθνικίστρια. Στο κάτω της γραφής, ο καλός εννοούμενος εθνικισμός είναι βλετίων σε σχέση με το μο κατανοούμενο πολυπολιτισμό.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

11/11/2006, 13:08:03
Ομολογώ πως η συγκεκριμένη επιστολή με έχει προβληματίσει αρκετά τις τελευταίες ημέρες...

Ακούω γύρω μου αρκετά άτομα να συζητούν για την επιστολή αυτή κι επικεντρώνονται στο αν την έγραψε ένα παιδί 13 χρονών ή ένας ενήλικας.
Όσον αφορά αυτό συγκεκριμένα, με προβληματίζει το κατά πόσο ένα παιδί 13 ετών μπορεί να γράψει ένα τέτοιο γράμμα.
Και δε μιλάω για το συντακτικό γιατί απ' ό,τι έχει ειπωθεί διορθώθηκε σε κάποια σημεία.
Αναφέρομαι στον τρόπο γραφής και στο λεξιλόγιο.
Τη λέξη "λεξοπαραβατικότητα" για παράδειγμα την άκουσα πρώτη φορά στην ζωή μου παρόλο που στα διάφορα θεωρητικά μαθήματα είχα πολύ καλές επιδόσεις.

Ακόμη κι έτσι όμως να είναι, το γράμμα δηλαδή να προέρχεται από αλλού, το ζητούμενο θα πρέπει να είναι άλλο.
Κατά πόσο αυτά που έχουν γραφτεί απεικονίζουν την ελληνική - κι όχι μόνο - πραγματικότητα.
Μήπως ένα παιδί πράγματι νιώθει όλα αυτά τα συναισθήματα και θέλει να παραπονεθεί για όσα άσχημα βλέπει γύρω του?

In anticipation of my resurrection...

Brie BoyΜέλος
11/11/2006, 15:01:42
quote:
Dying_Incubus

Ακόμη κι έτσι όμως να είναι, το γράμμα δηλαδή να προέρχεται από αλλού, το ζητούμενο θα πρέπει να είναι άλλο.
Κατά πόσο αυτά που έχουν γραφτεί απεικονίζουν την ελληνική - κι όχι μόνο - πραγματικότητα.
Μήπως ένα παιδί πράγματι νιώθει όλα αυτά τα συναισθήματα και θέλει να παραπονεθεί για όσα άσχημα βλέπει γύρω του?

Βρε συ Dying γιατί πρέπει να είναι άλλο το ζητούμενο;

Ο μοναδικός λόγος που πήρε αξία και τράβηξε το ενδιαφέρον αυτή η μπούρδα, είναι επειδή και καλά γράφτηκε από 13χρονο.

Το ζητούμενο είναι αυτό, και μόνο.

quote:
α ποιο λογο στο παρελθον δεν ειχαμε σε τοσο μεγαλο βαθμο αυτα τα φαινομενα,τι αλλαξε μεσα σε περιπου 15,20 χρονια;

quote:
angi
Εαν πω την γνωμη μου μου θα με πουν εθνικιστρια...αστο καλυτερα...ουτως ή αλλως η κοινωνια μας εχει διαλεξει τον δρομο της...με τα καλα της και ε τα κακα της...
Η κοινωνια παρεπιπτοντως ειμαστε εμεις...

Ε, κοίτα, αν μας πεις ότι τα τελευταία 15-20 χρόνια πάμε κατά διαόλου επειδή έπεσε η Χούντα, μάλλον δικαίως θα σε πουν εθνικίστρια.
Διαφορετικά, δεν βλέπω τον λόγο να φοβάσαι να πεις την γνώμη σου.
Δημόσιο φόρουμ είναι.

11/11/2006, 16:03:09
quote:

Βρε συ Dying γιατί πρέπει να είναι άλλο το ζητούμενο;

Ο μοναδικός λόγος που πήρε αξία και τράβηξε το ενδιαφέρον αυτή η μπούρδα, είναι επειδή και καλά γράφτηκε από 13χρονο.

Επειδή, αγαπητή μου, θα πρέπει να δούμε μήπως τα παιδιά του σήμερα έχουν όντως παρόμοιες σκέψεις και να αναλογιστούμε τι μπορεί να τους απασχολεί αλλά και πως μπορεί να βλέπουν τον κόσμο.
Εκτός κι αν κλείσουμε τα μάτια μας και πούμε οτι μεγαλώνουν σε έναν happy world...
Αυτή είναι η λύση όμως?
Να πούμε οτι "ok, δεν γράφτηκε από ένα παιδί αυτό το γράμμα" και να το βάλουμε στην άκρη ή με αφορμή αυτό το γράμμα να δούμε λίγο μήπως κάποια από τα γραφόμενα αγγίζουν την πραγματικότητα?

11/11/2006, 16:29:41
Mηπως για την πραγματικοτητα πρεπει να "σκαψουμε" βαθυτερα? Μηπως στο Οικογενειακο περιβαλλον, στο οποιο γαλουχειται η συμπεριφορα των παιδιων?

Αυτο το προβλημα πρεπει να ειναι "κληρονομικο" καθως και οι γονεις, αναλογα πως και σε τι περιβαλλον μεγαλωσαν, ετσι εμαθαν και ετσι θα συμπεριφερθουν, οπως και ετσι τα παιδια τους θα συμπεριφερθουν! Τι πρεπει να γινει ομως για να σπασει αυτη η αλυσιδα?

GENUS PANTHERAS FELIDAE

...and the Predators will prevail...

11/11/2006, 16:31:27
quote:
Σε σας μιλάω, γονείς...»

Τα μαντάτα δυσάρεστα. Οι εμπλεκόμενοι, παιδιά της δικής μου ηλικίας, και τα σενάρια εφιαλτικά.

Ολα αυτά συμπληρώνονται με εκφράσεις υποτιμητικές και με πολύ πολύ μυστήριο. Σε ερώτηση που θα θέσουμε εμείς οι μικρότεροι: Γιατί τόση υστερία έτσι ξαφνικά; Τόση ευαισθησία; Σπεύδουν να μας απαντήσουν ότι το κάνουν από ενδιαφέρον ουσιαστικό και αγάπη.

Ας μην τρελαθούμε, αγαπητοί μου γονείς, ανεκπαίδευτοι κατά τα άλλα. Από εσάς ξεκινά το πρόβλημα.

Ναι, σε σας μιλάω. Δεν γεννιέται κανείς έτσι ξαφνικά παραβάτης, ούτε μας χτύπησε ίωση παραβατικότητας από τη μια στιγμή στην άλλη.

Θα σας θέσω κάποιες ερωτήσεις και αν έχετε θάρρος απαντήστε μας.

Πείτε μου, αν έχετε Θεό, πότε καθήσαμε στον καναπέ με παρατεταμένη αγκαλιά και χωρίς την πίεση του χρόνου του στρες σαν οικογένεια να μιλήσουμε για τους προβληματισμούς μας;

Να μιλήσουμε για ανθρώπους του πνεύματος και για την πρόοδο της επιστήμης;

Να τρέξουμε στη φύση;

Αφήστε, εγώ θα σας πω, γιατί από τρελό και από παιδί μόνο ακούς την αλήθεια.

Χωρίς να έχετε τίποτα, τα είχατε όλα.

Σήμερα παραβιάσατε τη συνείδηση, παύσατε μέσα σας να υποκαθιστάτε το θαυμαστικό με το ερωτηματικό.

Σήμερα εγκλωβιστήκατε στην καταλυτική αποχαύνωση.

Οι ανάγκες σας είναι άλλες. Τα θέλετε όλα χωρίς να μετράτε την τσέπη σας, αλλά τον εγωισμό σας.

Και να τα ακριβά αυτοκίνητα, τα ακριβά ρούχα. Και να τα δάνεια και οι λογαριασμοί.

Ψέματα λέω; Αν λέω, να με κάψει ο Θεός.

Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη. Αχ! γονείς εσείς, ανεκπαίδευτοι και σαλταρισμένοι, ξύλο που σας χρειάζεται. Πέστε μου, για να μην τα πάρω, πότε είχαμε γονική παρουσία εμείς τα παιδιά του 21ου αιώνα; Πότε καθήσαμε ήρεμα στα γόνατά σας, έτσι, για να γνωριστούμε καλύτερα, να ανοίξουμε ένα βιβλίο του Καβάφη, του Ρίτσου, έναν Καζαντζάκη; Σαν εκείνο να δεις που διάβαζε η γιαγιά μας σε σας, «Ενα παιδί μετράει τα άστρα». Ποτέ. Ναι, ποτέ. Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς; Ποτέ. Μας εκπαιδεύσατε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αισθητική. Σε έναν κόσμο που κερδίζετε με τη δύναμη της υποταγής, του φόβου, του όπλου, τη μαγκιά και την πνευματική μιζέρια.

Αλλά όταν έρθει η ώρα να δείτε κατάμουτρα το δημιουργικό σας χάλι, την κατάντια σας, αντί να προσπαθήσετε να επανορθώσετε, λέτε πως δεν μας αναγνωρίζετε.

Προς Θεού τόσο εγωισμός, μα τόσο...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

13 ετών

Μαθητής Α'τάξη Γυμνασίου

Βουλιαγμένης

13χρονος, ε;...Μα καλά ποιόν κοροϊδεύουν;!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

Brie BoyΜέλος
11/11/2006, 16:53:57
Δηλαδή, έπρεπε να διαβάσετε ή να πιστέψετε αυτή την βλακεία, για να καταλάβετε ότι τα παιδιά έχουν προβληματισμούς; Τι σας έκανε τόση εντύπωση; Ότι τα παιδιά σκέφτονται;

Μάλλον τα 13, τα έχετε αφήσει πίσω σας προ πολλού. Μα υπάρχει πιο ανήσυχη ηλικία από την εφηβεία; Έχουν πολύ περισσότερο προβληματισμό και αγωνία από όλους εμάς, ακόμη και αν δεν μπορούν να τα εκφράσουν τόσο ...περίτεχνα και ταλαντούχα όσο η μικρομέγαλη επιστολή της Ελευθεροτυπίας.

Τι πάει να πει, μήπως η επιστολή "απεικονίζει" την ελληνική πραγματικότητα; Σιγά τα ωά! Όλα όσα είναι γύρω μας απεικονίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Και η Μπεζαντάκου, και το νινί, και ο Μπαμπινιώτης, και ο Νίκος Λιγερός, και ο Ελύτης, όλα συνθέτουν την ελληνική πραγματικότητα. Έτσι είναι η πραγματικότητα. Σύνθετη. Αυτό το πράγμα όμως δεν είναι ελληνική πραγματικότητα, είναι ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ, γιατί τα παιδιά μας δεν μιλάνε έτσι, ούτε σκέφτονται τόσο παρωχημένα.
Έτσι μιλάνε οι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.

Νομίζω πως η επιστολή αυτή μειώνει και την νοημοσύνη μας και τα παιδιά.

11/11/2006, 19:46:43
H Έλληνικη πραγματικοτητα δεν πηγαζει απο κανενα γραμμα ανηλικου... Εμεις την δημιουργουμε... Γιατι βλεπεις 13 χρονα να συμπεριφερονται σαν 30 χρονοι!!!! Εγω στα 13 μου ουτε την λεξη "ρε" δεν ηξερα να πω! Και ομως, βλεπουμε 13χρονα, την πρωτη ηλικια κατα την εφηβεια να διαπραττουν βιασμους, να εγκληματουν!!!!

Κατι πρεπει να γινει για αυτα τα παιδια! Και πρεπει να ξεκινησει ενα συστημα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ... καθως και οι γονεις δεν κανουν αυτο που θα επρεπε... ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ... να προσπαθησουν να κανουν το σωστο, το δικαιο!!!! Αλλιως κριμα στις επομενες γενειες, καθως θα ζησουμε για να δουμε τα ιδια προβληματα σε ακομα μικροτερες ηλικιες!!!!

Αυτη τη στιγμη, εγω ειμαι 23 στα 24 και νιωθω ντροπιασμενος για τους μικροτερους μου εφηβους, για αυτους που θα ερθουν στην δικη μου ηλικια και σκεφτομαι τι θα γινουν/κανουν τοτε!!!!

Ομως ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ... φταιει το συστημα που μεγαλωνουν/μαθαινουν

GENUS PANTHERAS FELIDAE

...and the Predators will prevail...

ImperatorΜέλος
12/11/2006, 01:33:31
Συμφωνώ απολύτως με τον Brie Boy. Αμάν πια με αυτές τις γραφικότητες...
Brie BoyΜέλος
12/11/2006, 01:42:32
Την Brie Boy παρακαλώ. Α ρε Imperator, μας ξέχασες.
ImperatorΜέλος
12/11/2006, 02:10:51
LOL, συγγνώμη. Αλλά όταν είδα "ΒΟΥ", είχα την εντύπωση ότι ήταν άντρας
Brie BoyΜέλος
12/11/2006, 02:21:18
quote:
PREDATOR

Εγω στα 13 μου ουτε την λεξη "ρε" δεν ηξερα να πω! Και ομως, βλεπουμε 13χρονα, την πρωτη ηλικια κατα την εφηβεια να διαπραττουν βιασμους, να εγκληματουν!!!!

Ρε συ Predator, άμα περιμέναμε από τα παιδιά να συμπεριφέρονται όπως εμείς 20 χρόνια πριν, ζήτω που καήκαμε.

Από που και ως που εμείς ήμασταν οι ok, και τα παιδιά τώρα έχουν πρόβλημα;

Από που και ως που τα παιδιά εγκληματούν και βιάζουν;

Μη μου πεις για τα ρεπορτάζ του Ευαγγελάτου με τα όργια, γιατί θα σου θυμίσω κάτι ταινίες καταστροφολογίας δεκαετίας 80 με κοινωνικό κατηγορώ στυλ:"Νιάτα στη Λάσπη" "Ναρκωτικά στα σχολεία", "Φυλακές ανηλίκων" που ουσιαστικά μίλαγαν για ΜΑΣ, και την κατρακύλα της γενιάς μας.

Ένα κάρο μπούρδες δηλαδή.

Και οι γονείς του πατέρα μου, αντιστοίχως, έβλεπαν το "Νόμος 4000" στην δεκαετία του 60, και φρίκαραν για την κατρακύλα της δικής τους νεολαίας.

Κάθε προηγούμενη γενιά βγάζει τον συντηρητισμό της σε ότι διαφοροποιεί την επόμενη.

Αυτό λέγεται χάσμα γενεών, και αν θες την γνώμη μου, χαίρομαι που υπάρχει. Σημαίνει πως, αν μη τι άλλο, υπάρχει κάποια εξέλιξη.

quote:
Κατι πρεπει να γινει για αυτα τα παιδια! Και πρεπει να ξεκινησει ενα συστημα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ... καθως και οι γονείς δεν κανουν αυτο που θα επρεπε... ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ... να προσπαθησουν να κανουν το σωστο, το δικαιο!!!! Αλλιως κριμα στις επομενες γενειες, καθως θα ζησουμε για να δουμε τα ιδια προβληματα σε ακομα μικροτερες ηλικιες!!!!

Το σωστό, το δίκαιο... Και ποιος τα ορίζει αυτά βρε Predator;

12/11/2006, 13:02:46
Όχι, αγαπητή μου Brie Boy!
Δεν πρέπει να διαβάσουμε κάποια επιστολή - υποθέτω όλοι μας - για να σκεφτούμε πως είναι η ελληνική πραγματικότητα και πως μπορεί οι έφηβοι να αντιμετωπίζουν τον κόσμο ή και να τον βλέπουν.
Άσχετα με το αν η συγκεκριμένη επιστολή είναι γραμμένη ή όχι από ένα 13χρονο παιδί, άσχετα με το αν είναι κατασκευασμένη ή όχι θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε κάποια πράγματα.
Αλήθεια, στην διάρκεια του τελευταίου έτους πόσες ιστορίες έχουμε ακούσει γύρω από ανήλικους?

Το γεγονός οτι μια κοπέλα κατηγόρησε κάποιους συμμαθητές της για βιασμό, το γεγονός οτι ένα μικρό παιδί δολοφονήθηκε κι ακόμα να βρεθεί, το γεγονός οτι παίζουν videos από τις ερωτικές περιπτύξεις σε τουαλέτες σχολείων, το γεγονός οτι πολλά παιδιά κακοποιούνται - σεξουαλικά ή μη - κάτι δείχνει.
Και το πρόβλημα δεν είναι ούτε τα νινιά, ούτε τι τραγούδι είπε ο τάδε ούτε που έφαγε ο άλλος.
Αυτά είναι απλά πληροφορίες για να βλέπουμε την επιφάνεια, να περνάει η ώρα και να πιάνουμε το μπίρι μπίρι για το τι έκανε ο καθένας.
Τα προβλήματα όμως υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο εμείς δεν κάνουμε κάτι για αυτά, σωστά?