- Λογική ή Παράλογο? - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Οσο για την ερωτιση της φιλης Ostria
>>Θα φτάσει κάποτε η επιστήμη να εξαφανίσει τελείως την μεταφυσική απαντώντας σε όλα τα ερωτήματά μας;<<
η απαντιση συμφωνα με την δικη σου θεωριση (durden_alie) της "συναρτησης" ειναι στο απειρο. Τι θελω να πω για να μην σασ κουρασω με μαθηματικους ορους ποτε σε πραγματικο χρονο δεν προκειτε να μηδενιστει η μεταφυσικη αλλα ολο ενα και θα μειωνεται. Γι' αυπο και εγω δεν πιστεβω στο μεταφυσικο. Αφου σε βαθος χρονου θα ειναι πολι λιγα εκεινα που θα εξηγουντε μονο με το μεταφυσικο ας μεινω εγω με τις φυσικες επιστιμες μου και την λογικη μου να κατανοω το 99,9% και ας χασω το 0.1%, δεν ειμαι πλεονεκτης και δεν θελω να τα ξερω ολα. Τα ποσοστα βεβαια ειναι συμβολικα και δεν ανταποκρινονται σε καμια περιπτωση στην κατασταση που υπαρχει σημερα. Οντος η επιστιμη σημερα εχει απαντισει ελαχιστα ερωτηματα αλλα συνεχιζει.
Τωρα για να κανω τον δικηγορο του διαβολου κοντρα στον εαυτο μου, ολα αυτα που λεω ειναι κατω απο το πρισμα της εξελιξης της επιστιμης και των ανθρωπων. Ενας μεσαιωνας μακρας διαρκειας ή η καταστροφη του ανθρωπου απο τα επιστιμονικα του επιτευγματα αλαζουν τα δεδομενα.
Υ.Γ Μπραβο μου το πρωτο post υπο το φως ή εστω ημιφως της ημερας
1.61803398874989484820458683436564...
Ως προς τα υπόλοιπα, έχω να πω τα εξής :
Παίρνοντας ως παράδειγμα το συμβολικό ποσοστό που αναφέρεις του 0.1%, θα ξαναρωτήσω και με βάση την προηγούμενη τοποθέτησή μου : Αλήθεια η Επιστήμη θα είναι "αρμόδια" να δώσει απαντήσεις σ' αυτό το έστω και θεωρητικά μικρό πεδίο; Μήπως αυτό το ελάχιστο 0.1% είναι εντελώς διαφορετικής φύσης από το υπόλοιπο 99.9%; Εξακολουθώ να έχω την αίσθηση ότι, ναι μεν Επιστήμη και Μεταφυσική μπορεί να μπαίνουν συχνά η μία στα "χωράφια" της άλλης, όμως δεν πρόκειται, κατά την προσωπική μου άποψη, για δύο τελείως αντιδιαμετρικές έννοιες. Σε κάποια σημεία απλά σταματά η μία και αρχίζει η άλλη...Το ποια είναι τα σημεία αυτά, μάλλον είναι αρκετά νωρίς να απαντηθεί.
Τώρα όσο γι' αυτό που λες ότι :
quote:
ας μεινω εγω με τις φυσικες επιστιμες μου και την λογικη μου να κατανοω το 99,9% και ας χασω το 0.1%, δεν ειμαι πλεονεκτης και δεν θελω να τα ξερω ολα.
νομίζω ότι απλά και μόνο η ανθρώπινη περιέργεια δεν θα σε αφήσει να νιώσεις πλήρης γνώσεων. Και το χειρότερο είναι ότι ο όγκος της γνώσης δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί εκ των προτέρων...Ο άνθρωπος πάντα θα θέτει νέα ερωτήματα που θα ζητούν επιτακτικά απαντήσεις...
Το μέλλον θα δείξει, έτσι;![]()
quote:
Το μέλλον θα δείξει
Το να προσπαθουμε να κανουμε ασφαλεις προβλεψεις για το μελλον ειναι ατοπο.Ας περιμενουμε και λιγο να δουμε τι θα γινει
quote:
νομίζω ότι απλά και μόνο η ανθρώπινη περιέργεια δεν θα σε αφήσει να νιώσεις πλήρης γνώσεων
Σιγουρα αλλα το να νιωθεις πληρης γνωσεων δεν ειναι καθολου ωραιο.Ποιο ωραιο ειναι να ελπιζεις οτι καποια στιγμη θα αποκτησης την γνωση που σου λειπει. Δεν πρεπει ομως να εχεις πολυ μεγαλη αγωνια καποια στιγμη θα ερθει αυριο σε 1 χρονο σε 1 αιωνα καποτε αλλα σιγουρα οχι ποτε
Οι λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε σε παράλογες ερμηνείες δεν είναι τόσο λογικοί όσο συναισθηματικοί και πιο συγκεκριμένα η αναζήτηση της χαμένης ίσως,απο την επιστήμη,ελπίδας.Φυσικά η κυρία που αναφέρεις μετα του συζύγου της έχουν θησαυρίσει όχι απο αναζητούντες την μεταφυσική γνώση αλλά λύσεις σε κάποια απολύτως φυσικά προβληματα.Οι κύριοι αυτοί είναι τσαρλατάνοι και όχι φορείς μιας άλλης γνώσης.Η ικανότητα τους είναι να γοητεύουν με τον τρόπο τους άλλους ανθρώπους και να τους αποσπούν χρήματα.Η γοητευτική επιροή που τους ασκούνε μπορεί να τους μειώσει για μικρό χρονικό διάστημα κάποιον πόνο ή να τους κάνει να πιστέψουν οτι είναι καλύτερα.
Ωστόσο ο τσαρλατανισμός είναι η εμπορευματοποίηση της αναζήτηαης άλλων πηγών γνώσης και υπάρχει ακόμα και στην επίσημη επιστήμη.Τσαρλατάνοι δεν είναι και οι γιατροί που συνταγογραφούνε φάρμακα σε ασθενείς όχι επειδή τα χρειάζονται αλλά μόνο και μόνο για να αρπάξουν τα μπόνους απο τις φαρμακευτικές εταιρίες?
Κανείς δεν μιλάει για "σιγουριά" και βέβαια όχι για εφησυχασμό!
Με σιγουριά και χωρίς αποδείξεις μιλούν οι θρησκείες, γι αυτό και δύσκολα θα δεχτώ τις δογματικές απαντήσεις τους.
Η φιλοσοφία χρησιμοποιεί μια μεθοδολογία που την αποδέχομαι και την ακολουθώ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι φιλόσοφοι (αρχαίοι και σύγχρονοι) είναι κι αυτοί άνθρωποι, σκεπτόμενοι μεν, όχι όμως αλάθητοι. Με κάποια συμπεράσματά τους συμφωνώ και με άλλα όχι.
Αν σκεφτείς τις λάθος εκτιμήσεις πολλών σπουδαίων κατά τ' άλλα φιλοσόφων στα "φυσικά", κανείς δεν μας εγγυάται ότι οι εκτιμήσεις τους στα "μεταφυσικά" θα είναι οι σωστές.
Στην γενική συζήτηση τώρα...
Τελικά υπάρχουν μεταφυσικά μυστήρια, για τα οποία έχουμε ατράνταχτα στοιχεία και θεωρούμε ότι η επιστήμη δεν μπορεί και ίσως δεν θα μπορέσει να δώσει ποτέ μια επιστημονική απάντηση;
Αν ναι, ποιά είναι αυτά;
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
"Μεταφιλοσοφια";
Ο ορος "μεταφυσικη" ειναι τελειως πλασματικος και ανευ ουσιας.
Η "μεταφυσικη" εξεταζει καποια φαινομενα...
Η φυσικη ομως εξεταζει ΟΛΑ τα φαινομενα....
Τωρα αν καποιοι στο ονομα της επιστημης εκφρασαν καποιες δογματικες τους αντιληψεις, γιαυτο δεν ευθυνεται η επιστημη...
Μας εχουν συνηθησει να θεωρουμε οτι η φυσικη ασχολειται ΜΟΝΟ με τα απτα και τα αμεσα αντιληπτα..
Ο κοσμος δεν γνωριζει ομως οτι ο εφευρετης της οθονης της τηλεορασσης εχει ασχοληθει παραλληλα με τη διερευνηση φαινομενων που προσδιοριζονται σαν "μεταφυσικα".
Ο παραπανω εφευρετης ειναι ο Crooks.(Υπαρχει ογκωδες βιβλιο με μεταφυσικα πειραματα του Κρουκς).
Μεγαλες μορφες των επιστημων -οι μεγαλυτερες ισως- ειχαν εντρυφησει στα βαθυτερα μυστηρια της μεταφυσικης..Απο τον Νιουτον μεχρι και τους θεμελιωτες της συγχρονης κβαντομηχανικης...
Κυριολεκτικα, καθε μεγαλο επιστημονικο εργο, ειναι εργο ενος επιστημονα που εχει αμεση σχεση με τη μεταφυσικη...Θα ελεγα, καθε μεγαλο επιτευγμα-προσφορα προς την ανθρωποτητα, ειναι εργο ενος ΜΥΗΜΕΝΟΥ!
Γιατι μενουν "κρυφα" ολα αυτα; Εδω σηκωνει πολυ συζητηση...
Ας μη φανταζομαστε ομως οτι η επιστημη δεν διερευνα σημερα και ερωτηματα οπως τα προαναφερθεντα, "αν υπαρχει θεος η ποιος ο σκοπος της υπαρξης και της ζωης".
Σκοπος της ζωης δεν ειναι η ζωη, αλλα οπως η ιδια η φυση μας διδασκει, ειναι η εξελιξη..
Μπορει σημερα να αποδειξαμε οτι η δημιουργια δεν εχει αναγκη κανεναν δημιουργο, ομως με τη ΛΟΓΙΚΗ καταληγουμε στο συμπερασμα οτι χρειαζεται εναν ΝΟΜΟΘΕΤΗ, εναν προγραμματιστη...
Καποιοι αγνωστικιστες εκφραζουν τις απολυτες αποψεις τους, αυτοι ομως δεν εκφραζουν καμμια επιστημη..
Ας μη βαλλεται λοιπον η επιστημη εξαιτιας καποιων ανεγκεφαλων που αυτοπροσδιοριζονται επιστημονες...
Η επιστημη δεν εχει παρωπιδες..
μερικοι επιστημονες εχουν..
Η επιστημη ΕΧΕΙ απαντησεις για ολα τα ερωτηματα..
Οι επιστημονες ακομα οχι...
Αν οι γιατροι ειχαν την ικανοτητα και τις καταλληλες γνωσεις να εφαρμοσουν μια ολιστικη ιατρικη, καμμια ασθενεια δεν θα βαφτιζονταν ανιατη...
Η Ιατρικη μπορει να θεραπευσει ολες τις ασθενειες..
Οι γιατροι ακομα ΟΧΙ...
Καποιοι εχουν ταυτισει τη μεταφυσικη με εξωφυσικες μαγειες και μαγγανειες, με αποκρυφες και απολυτες γνωσεις περα απο τη γνωστικη δυνατοτητα του ανθρωπου..
ΛΑΘΟΣ..
Η μεταφυσικη, ειναι η ιδια η επιστημη των μαθηματικων, της φυσικης, της φιλοσοφιας....
Απλα επεκτεινει τη διερευνυση θετοντας διπλα στο ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ και το ερωτημα ΜΕ ΤΙ ΣΚΟΠΟ...
Οι μεθοδοι διερευνυσης ειναι περα για περα επιστημονικοι..
Μη ξεχναμε οτι ο βασικοτερος νομος για τη μεταφυσικη διερευνηση ειναι ο νομος της αναλογιας. (οπως πανω ετσι και κατω).
Διερευνωντας το "κατω" συναγουμε λογικα συμπερασματα και για το "πανω".
Σε ιδιους νομους υπακουει ο μικροκοσμος και ο μεγακοσμος..
Αναλογες μαθηματικες διατυπωσεις εχουν οι νομοι και στο ατομο και στο ηλιακο συστημα..
Αρκει βεβαια να μη συγχεουμε τη μεταφυσικη με το δογμα...
Στη μεταφυσικη θεοπνευστα μυνηματα και αποκαλυψεις ΔΕΝ χωρανε...
Οι αρκανες ειναι ολες συμπερασματα υψηλης νοητικης διεργασιας, που οδηγησε στην κατανοηση...
Ολο το μυστηριο που καλυπτε τη μεταφυσικη, ηταν συνεπεια των διωξεων των θρησκειων.
Οι μεγαλες ανακαλυψεις εμειναν φοβερα απορρητα..
Φανταστειτε στο μεσαιωνα να ελεγε καποιος: "Ο ανθρωπος ειναι θεος"..
Προφανως θα προλαβαινε να το πει μονον μια φορα!
Τωρα μπορουν να αποκαλυφθουν τα απορρητα, να γνωστοποιηθουν τα φοβερα μυστικα..Κανενας δεν μπορει να μας οδηγησει στην πυρα (αν και πολλοι θα το θελανε).
Αποκαλυπτικα βιβλια συνεχως θα γραφονται και κανενα δεν θα θερμενει πλεον τις πλατειες..
Η γνωση ειναι ελευθερη και σαν ποταμι χυνεται στη διψωσα ανθρωποτητα.
Η γνωση ειναι το κυριαρχο χαρακτηριστικο της εποχης του Υδροχοου, της εποχης που ανετειλε.
Τελειωσε η εποχη των δογματων..
Η γνωση βεβαια ειναι επικινδυνη σε ανωριμα χερια και ισως η νεα εποχη συνοδευτει και με θλιβερα αναπαντεχα.
Ομως, θεωρω οτι το οραμα μιας ανθρωποτητας που θα βιωνει με γνωσεις, παυοντας να ειναι υποχειρια στους δυναστες, που θα βιωνει με ελευθερια, παυοντας να υποκυπτει στους εκμεταλλευτες, που θα γνωριζει τον αληθινο ανθρωπισμο, παυοντας να αντιμαχεται τον ιδιο της τον εαυτο- συρομενη απο ηλιθιους δογματισμους και στειρες αντιπαραθεσεις- το οραμα μιας αληθινης κοινωνιας ανθρωπων και οχι ζωων, ειναι, απο καθε αλλη εποχη, περισσοτερο εφικτο σημερα.
Οι πανανθρωπινες αξιες και τα ανθωπιστικα ιδανικα που ανθισαν και εδωσαν τους σπορους μεσα απο την αρχαια Ελληνικη γραμματεια και φιλοσοφια, που σπαρθηκαν και προβαλλαν δειλα την εποχη της αναγεννησης, που μεταφυτευθηκαν σ' ολο τον κοσμο την εποχη του διαφωτισμου, ηρθε ο καιρος να καρποφορησουν παγκοσμια...
ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ....
Και, το συμπέρασμα με το οποίο θα συμφωνήσω απόλυτα, είναι ότι η ΓΝΩΣΗ είναι ΜΙΑ, ανεξάρτητα από τα ονόματα και τις ταμπέλες που κάθε φορά χρησιμοποιούμε γι' αυτή.
Τα ειπες ολα
quote:
Η επιστημη ΕΧΕΙ απαντησεις για ολα τα ερωτηματα..
Οι επιστημονες ακομα οχι...