- Et in Arcadia Ego - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Θα πάει μακριά μάλλον αυτή η βαλίτσα (είχαν βαλίτσες οι ιππότες;), που δεν ξέρω τί άλλο έχει μέσα, πάντως ένα δαγοβέρτειο – μεροβίγγειο διαβατήριο το έχει.
Και κοιτώντας το διαβατήριο βρίσκει κανείς σταθμούς και σταθμούς.
Από μέρη εξωτικά και ηλιοκαμμένα μέχρι κρύα έως παγωμένα.
Μερόη, λέει μια σφραγίδα τελωνείου.
Κι αυτή είναι κάτω βαθειά στο Νείλο, το γαλάζιο Νείλο (έβγαζε και γαλάζια μήλα άραγε;).
Εκεί κοντά μένανε κάτι περίεργοι, Κουσίτες το όνομα, που κρατάγανε από το Χάμ, που απ’ αυτούς λέει ήταν οι ξακουστοί αιγύπτιοι βασιλιάδες.
Εκεί κοντά και η κιβωτός λέει, που την πήγε ο Μενελήκ, καρπός του πάθους του Σολομώντα και της βασίλισσας της ερήμου.*
Ακόμα λέει, τη φυλάνε εκεί κάτι μαυριδεροί παπάδες.
Αλλά Κουσίτης απ’ ευθείας (γιός) ήτανε κι ο Νιμρώδ που έφτιαξε το ξακουστό χωριουδάκι Νινευή.
Απ’ αυτόνε λέει, ήτανε κάτι γίγαντες, που κι αυτοί πάλι, καλά μαστόρια, έφτιαξαν τη Βαβέλ (τώρα τί καλά μαστόρια ήταν αφού τους έπεσε στο κεφάλι...άστο).
Αυτοί λέει, που τους λέγανε και ακκαδαίους, μετά τη νίλα που πάθανε απ’ το Ναβουχοδονόσορα, την έκαναν για άλλα μέρη.
Μέχρι να βρούνε ένα μέρος που να τους αρέσει, πέρασαν λέει κι απ’ τα μέρη μας, έκατσαν για λίγο στην αρκαδία, άφησαν μερικούς εκεί και τελικά οι πολλοί άραξαν στη νότια Γαλλίαααα.
Αυτά βλέπουν οι δαγοβέρτοι και κορδώνονται από περηφάνεια, δεν είναι και λίγο να κρατάει η σκούφια σου από τόσο παλιά κι ένδοξα σόια.
Τώρα, από κει και μετά μπαίνουν στο χορό και οι αρθούροι και μετά οι κάθε λογής ιππότες, οι Σιώνες (η γνωστή αλλά κι αυτή της Ελβετίας), κάτι Σινκλέρηδες (λόρδοι και μη), αλλά σιγά - σιγά μη μας πέσει βαρύ.
Τώρα μου ‘ρθε στο νου κι ο Ρότζερ Μουρ, οχι αυτοπροσώπως αλλά ως Σάιμον Τέμπλαρ, που κάποια σχέση έχει με έναν λόρδο Σινκλέρ, κι αυτός πάλι με τον άλλο Σινκλέρ που πήγε στο Νέο Κόσμο (τα υπερατλαντικά που έλεγε ο spiral προ ημερών), κουβαλώντας ξερωγωτί μαζί του.
Τελικά ρε παιδί μου όλα έχουνε σχέση, και οι φίσερμεν, και οι ατλαντίδες, και οι (άγγλοι και γάλλοι) βασιλιάδες, και οι ναϊτες (φυσικά) και στη μέση απ’ όλα αυτά, ο Σονιέρος με τα καδράκια του.
Και μιας κι απίθωσες κι αυτά με τα σχηματάκια spiral, πολλά τέτοια σχηματάκια σε καδράκια έχει το νέο βίπερ του Ντάν, που κάνει κι αυτός υπερατλαντικό ταξιδάκι, συνδέοντας (με τα βιπεράκια του) την πολύπαθη νότια Γαλλία με το Νέο Κόσμο και ειδικώτερα τη D.C.
Εν αναμονή και της ταινίας με θέμα το “et in…”, που μπορεί να βγεί στα βίλατζ σέντρες και φέτος.
Πες μας κι άλλα, τί μας πετάς κοκκαλάκια; Το μενού, το μενού.
*Για τη βασίλισσα λέει τώρα στη ΝΕΤ η ταξιδεμένη η δικιά μας.
Edited by - lamogio on 16/01/2005 20:00:36
Άσε που ένιωσα ένα ρεύμα... και δεν εννοώ βέβαια τις γνωστές μου κρυάδες.
Από τη μια η παρουσία της Atma, από την άλλη όλα αυτά που γράφει ο Lamogio, ενθουσιάστηκα σήμερα. Νά 'στε καλά!
Φίλτατε Lamogio, για να αρχίσω ανάποδα, τι είναι το κινηματογραφικό που γράφεις; Πρόκειται να βγει τέτοια ταινία; Καλά, εγώ πού ζω; (Ίσως φταίει που έχω πάει μόνο μια φορά στη ζωή μου σε σέντρα και μου υποσχέθηκα ότι δεν θα με ξαναπάω, προτιμώ τις παραδοσιακές αίθουσες.)
Λοιπόν, όπως γράφω και στο άλλο τόπικ, δεν φανταζόμουν ότι η Ατλαντίδα και η Αρκαδία θα διασταυρώνονταν στο υπερδιάστημα, αλλά να που συμβαίνει κι αυτό. Και μου φαίνεται ότι αρχίζω να μπαίνω στο νόημα.
quote:Τελικά ρε παιδί μου όλα έχουνε σχέση, και οι φίσερμεν, και οι ατλαντίδες, και οι (άγγλοι και γάλλοι) βασιλιάδες, και οι ναϊτες (φυσικά) και στη μέση απ’ όλα αυτά, ο Σονιέρος με τα καδράκια του.
...Μάλιστα. Σαν να διασταυρώνονται όλα σε υπόγειες πηγές.
(Α, να και κάτι που δεν θυμάμαι να το θίξαμε τελευταία, τα υπόγεια ποτάμια της Αρκαδίας...)

Ποιο είναι το τελευταίο βιπεράκι του Νταν; Διάβασα το "Ιλλουμινάτι" που έσπευσε να εκδοθεί μετονομασμένο αλλά δεν μου είπε τίποτα, μία από τα ίδια. Μέχρι που κατάλαβα πώς θα τελείωνε. Μωρέ πιο καλή ήταν η Άγκαθα Κρίστι... Και ο Λέσλι Τσάρτερις με το Σάιμον Τέμπλαρ... αλλά και ο Μωρίς Λεμπλάν με τον Αρσέν Λουπέν (αμφιβάλλω αν τον θυμάται κανείς) και αν γράψω για τον Αρσέν Λουπέν, θα καεί το πελεκούδι. Αμ θα γράψω, δεν θα το γλιτώσουμε.
Ενώ έχουμε αφήσει τους Ασμοδαίους και λοιπούς συγγενείς να περιμένουν (Lamogio, νομίζεις ότι αφήνω καδράκι να περάσει απαρατήρητο;) έχουμε και την ερώτηση
quote:Πες μας κι άλλα, τί μας πετάς κοκκαλάκια; Το μενού, το μενού.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει κυρίως μενού. Υπάρχει ένας μεγάλος μπουφές.
Όρεξη νά 'χουμε...
Edited by - lamogio on 17/01/2005 17:04:20
Λοιπόνε,
η ταινία είναι μεταφορά του "κώδικα ντα βίντσι" στην οθόνη, σκηνοθέτης ο Ρον Χάουαρντ και παίζει (το Νταβίντσι μάλλον) ο "δικός μας" Τομ Χανκς.
Θα έχει και μπόλικη Ρενλεσατό μέσα.
Για τα δικαιώματα πλήρωσε η sony 6 δις ντάλαρς. (Πόσα σκοπεύει να βγάλει;).
Το δε νέο βιπεράκι του κου Νταν είναι το "Solomon's Key" και πάει την ιστορία στο Νέο Κόσμο (όχι αυτόνε με το τραμ).
Με το νέο αυτό πόνημα ο Νταν βουτάει στα (πιό) βαθειά, μιας και μπλέκει μέσα για τα καλά τέκτονες και άλλα καλά παιδάκια.
Εμείς στο μεταξύ προχωράμε ακάθεκτοι.
Δεν μας έφτανε ο Νταν - Βίντσι, θα πάρει αμπάριζα και τους Τέκτονες τώρα ο πολυγραφότατος; Τα πιάσαμε τα λεφτά μας. (Πάντως εκείνος τα δικά του θα τα πιάσει σίγουρα.)
Όμως για Ρεν-λε-Σατώ δεν θυμάμαι να γράφει ο Βιντσιόζος, εκτός αν η λεπτομέρεια αύτη με άφησε παγερά αδιάφορο και δεν την κατέγραψα στο ενσυνείδητο.
Ωστόσο, ψάχνοντας στα διαδίκτυα για περαιτέρω πληροφορίες, βρήκα το εξής:
Da Vinci Code movie release timed to Knights Templar deadline
"The Insider" mailing list article, 01 December 2004.
The Da Vinci Code movie release is timed to the year before the seventh centenary of the persecution of the Templars in 2007. The year 2006 is particularly special because 13th October falls on a Friday, echoing the last day of the Templars.
This blockbuster movie is slated for release on 19 May 2006. Group Chairman of Sony Pictures Entertainment Motion Picture, Amy Pascal, called it "the cornerstone" of the movie slate for that year. The film stars Tom Hanks and is based on the best-selling book by Dan Brown.
The Knights Templar have set the Pope a deadline of 13th October 2007 to apologise for the persecution of the Order.
SOURCE
The Insider, "Da Vinci Code movie release timed to Knights Templar deadline", 1 December 2004.
[ http://www.theinsider.org/mailing/article.asp?id=0730 ]
Να πάλι οι Τεμπλάριοι. Και πού να τους περιλάβει ο Νταν.
Κάτι ξέρουν οι σημερινοί Ναΐτες που ζητάνε τα δίκια τους πίσω.
Ύστερα λένε μερικοί, πώς πλούτισε ο Σωνιέρ. Πώς να μην πλουτίσει, εκεί όποια πέτρα και να σηκώσεις θησαυρό βρίσκεις από κάτω. Δεν χρειάζονται ούτε καδράκια, ούτε κώδικες, τίποτα. Αρκεί να μη σε πονάει η μέση σου.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα έργα της σειράς περιπετειών με ήρωα τον Αρσέν Λουπέν, με τίτλο «813», ο Λουπέν καλείται να λύσει το μυστήριο μιας δολοφονίας που περιβάλλεται από τους αινιγματικούς αριθμούς 8, 1, 3 και την εξ ίσου αινιγματική και ατελή λέξη ΑΡΟΟΝ.
Το μυστήριο βέβαια θα λυθεί, υποτίθεται ότι ο αριθμός 813 παραπέμπει σε μια συγκεκριμένη ώρα ενώ η λέξη αντιστοιχεί στη N-APOLEON και όχι στην APOLLON, όπως θα ήθελε να πιστεύει κάθε συνεπής αρχαιολάτρης.
Όμως, πέραν αυτών των επιφανειακών:
- 813 είναι το έτος που χτίστηκε το αββαείο του Aleth (στην ευνόητη περιοχή) το οποίο σχετίζεται με μυστικά του κόσμου και τέτοια.
- Στη λέξη ΑΡΟΟΝ έλειπε το αρχικό Ν (που αντιστοιχεί στον αριθμό του χρυσού) και 3 ενδιάμεσα γράμματα που αντιστοιχούν στον εξολοθρευτή άγγελο APOLLYON (κατά την ελληνική –που λέει ο λόγος– γραφή) ή Abaddon στα εβραϊκά, τουτέστιν Jesus BAR ABA.
Σύμφωνα με την εξωτερική αλλά και την «εσωτερική» ανάγνωση του μυθιστορήματος, ο χρυσός και η θυσία (του Ιησού) έχουν κάποιο νόημα…
Και άντε να μιλάει ο Λουπέν για αποκαλύψεις και για το νεκρό και για έγγραφα και για κτήνη, και ναι μεν εκείνος υποτίθεται ότι αναφέρεται σε περιστατικά της αστυνομικής ιστορίας αλλά εμείς οι παμπόνηροι άλλα καταλαβαίνουμε.
Κάτι τέτοια κωδικά υπάρχουν και σε άλλα μυθιστορήματα του Λεμπλάν. Λοιπόν, ή ο συγγραφέας χρησιμοποιούσε τα μυθιστορήματά του για να περνάει μηνύματα και ο νοών νοείτω, όπως υποστηρίζουν οι ειδήμονες, ή οι ειδήμονες έχουν μεγάλη φαντασία.
Πάντως, αν είναι έτσι όπως μας τα εξηγούν οι ειδήμονες, ο Λεμπλάν επιχειρούσε μέσα από τα μυθιστορήματά του να δώσει τις ενδείξεις για ένα σημείο θησαυρού.
Τι να πει κανείς…
…που εκφράζεται αλληγορικά μέσα από την Αρκαδία με τα κρυφά νοήματα,
…που εκδηλώνεται μέσα από τους Γνωστικούς και τα αινίγματά τους,
…που κλείνει στον ιστό της το κορυφαίο θρησκευτικό όνομα,
…που μάχεται με τους Ναΐτες ως αιχμή του δόρατος αλλά και με ένα σωρό μυστικούς στα μετόπισθεν,
…που κωδικοποιείται μέσα από τα έργα κορυφαίων επιστημόνων και καλλιτεχνών που γίνονται θεματοφύλακές της,
…που βάζει στο παιχνίδι γνωστούς πολιτικούς των νεώτερων χρόνων,
…που μερικές φορές παίρνει διαστάσεις μεταφορικά ή κυριολεκτικά εξωπραγματικές,
…που κάνει μια θριαμβευτική και ίσως τυχαία στάση στη Rennes-le-Château αλλά συνεχίζεται και θα συνεχίζεται,
…γιατί είναι η αιώνια ιστορία και το υπέρτατο νόημα.
Αυτά!

Edited by - Spiral on 27/01/2005 22:57:17
Βρήκα κάτι και μάλλον πρέπει να στο δωρίσω:
Αυτό το "Ε" που δεν είναι ακριβώς "Ε", είναι ιερόγλυφο, το οποίο, κατά την εκδοχή αυτή, αντιστοιχεί στο αρχικό γράμμα του ονόματός του Πουσέν "p".
Φυσικά, κάλλιστα κρύβει κι άλλο συμβολισμό...
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 03/02/2005 04:46:23
Αλλά δεν βρίσκει κανείς άκρη με αυτούς τους μυστήριους. Εγώ πάλι διάβαζα (και πού το διάβαζα, να δεις; έχω ξεχάσει πια πού διαβάζω τι) για το R. Γιατί, λέει, στον πίνακα του Πουσσέν (και αλλού) αυτός ο βοσκός (που μπορεί να μην είναι και βοσκός, λένε οι διαβασμένοι) δείχνει με το δαχτυλάκι του το R και δεν δείχνει ολόκληρο το σλόγκαν; Κάποια ερμηνεία λοιπόν υπήρχε για το R την οποία λησμόνησα (πιθανώς και να υπαινισσόταν τη Rennes-le-Chateau ή ό,τι αρχίζει από R).
Έχει γούστο να εννοεί ότι το R εξαιρείται, οπότε τι μας μένει; Et in Acadia Ego, τι είναι η Acadia το έχουμε εξηγήσει. Α, μου φαίνεται πως καιρός είναι να γράψω κι εγώ ένα βιβλίο που να υποστηρίζει αυτήν την άποψη, στο κάτω-κάτω ο καθένας γράφει ό,τι θέλει!
![]()
Δεν μπορώ να ξέρω αν ζεις και γνωρίζεις την ελληνική πραγματικότητα ή απλώς εκφράζεις τις δικές σου θεωρήσεις με όσα λες περί του ρόλου των γονιών και του σχολείου.
Όσο αφορά το τι γνωρίζουν τα παιδιά σήμερα, καθώς και το κατά πόσο οι, πνιγμένοι στο άγχος της καθημερινότητας γονείς και δάσκαλοι, διδάσκουν στα παιδιά, ο καθένας από τη "θέση που κατέχει", φαίνεται από τις παρακάτω έρευνες, τις οποίες βρήκα στο Διαδίκτυο, και σου τις παραθέτω:
"Έρευνα 27/10/02 ΤΟ ΒΗΜΑ
Σε δείγμα 172 γυμνασίων
Τι γνωρίζετε για την 28η Οκτωβρίου 1940;
ΑΓΝΟΙΑ: 24
ΕΛΑΧΙΣΤΑ: 20
ΙΚΑΝΟΠ: 18
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ: 38
Έρευνα 27/10/02 ΤΟ ΒΗΜΑ
Τι γνωρίζετε για τον Ελληνοιταλικό πόλεμο;
ΑΓΝΟΙΑ: 49
ΕΛΑΧΙΣΤΑ: 37
ΙΚΑΝΟΠ: 8
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ: 6
Έρευνα 27/10/02 ΤΟ ΒΗΜΑ
Τι γνωρίζετε για την Εθνική Αντίσταση;
ΑΓΝΟΙΑ: 68
ΕΛΑΧΙΣΤΑ: 13
ΙΚΑΝΟΠ: 4
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ: 15
Έρευνα 27/10/02 ΤΟ ΒΗΜΑ
Τι έγινε στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973;
ΑΓΝΟΙΑ: 37
ΕΛΑΧΙΣΤΑ: 32
ΙΚΑΝΟΠ: 9
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ: 20
Έρευνα 27/10/02 ΤΟ ΒΗΜΑ
Τι γνωρίζετε για την 25η Μαρτίου 1821;
ΑΓΝΟΙΑ: 18
ΕΛΑΧΙΣΤΑ: 34
ΙΚΑΝΟΠ: 19
ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ: 29"
Η κατάσταση, όπως μπορείς να διαπιστώσεις και εσύ, είναι τραγική.
ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!!
Πάνω σε αυτή την αδιαφορία βασίζεται και η νέα τάξη πραγμάτων, αυτή που συγγράφει τα νέα βιβλία (γιατί δεν είναι μόνο το βιβλίο της Ιστορίας) για να περάσει τις αποφάσεις της, πράγμα που εσύ υποτιμάς έως και περιγελάς.
Εγώ δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα άλλο.
Δεν υποστηρίζω τα ακραία φαινόμενα εθνικισμού και φανατισμούς.
Όχι όμως και να μην γνωρίζει η πλειοψηφία των μαθητών, οι μελλοντικοί ενήλικες πολίτες αυτής της χώρας, τι στην ευχή γύρευαν οι παππούδες τους στα βουνά της Αλβανίας, λίγες μόλις δεκαετίες πριν!!!
Δεν θα παραξενευτώ αν μια μέρα, σε κάποιο νέο βιβλίο ιστορίας μας γράψουν πως κυνηγούσαν λαγούς και πέρδικες!![]()

quote:quote:
sesostris
Άλλωστε κανένας δεν σε εμπόδισε να αντιπαραθέσης και τις δικές σου απόψεις , πράγμα που αποφεύγεις συστηματικά .quote:
el.elyon
Σου ξαναλέω ότι παπαγαλία δεν μπορώ!
Και δεν αποφεύγω συστηματικά να πω την άποψη μου. Δεν νομίζω εξάλλου να έχεις διαβάζει όλα τα μηνύματα μου και να έχεις παρακολουθήσει όλα τα θέματα που συμμετέχω!
Και λυπάμαι που επιμένεις στα παπαγαλία, χωρίς σκέψη!
Έκανα κάποιες ερωτήσεις στην αγαπητή κυρία erinya, αν θέλεις μπορείς να τις διαβάσεις και να σκεφτείς και αν μπορείς, απάντησε!
Αλλά ποιο πολύ λυπάμαι ότι ίσως τα συμπεράσματα μου δεν είναι λάθος……
Ο Παπαγάλος φίλτατε el.elyon , είναι ένα πουλί που επαναλαμβάνει ότι ακούει . Το ίδιο ακριβώς κάνεις και συ όταν επαναλαμβάνεις την απάντηση του συνομιλητή σου μετατρέποντάς την , όπως αποδεικνύεται σε άσκοπες ερωτήσεις , σαν εκείνες που έθεσες αναφερόμενος στον Edward Gibbon και το έργο του , ομολογώντας αργότερα ότι γνώριζες καλά ποιος ήταν .
Αφού λοιπόν γνώριζες για τον Edward Gibbon και το έργο του , σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά σου , προς τι αυτός ο καταιγισμός ερωτήσεων , και όχι η άποψή σου γι’ αυτόν ;
Μήπως τελικά ηθελημένα ή άθελα , δεν έχει σημασία , είσαι παπαγάλος ; ![]()
quote:
Ψηλός Φοβάσαι να σχολιάσεις ελεύθερα το βιβλίο, γιατί;
Μήπως θα χάσεις το μισθό σου;
Επειδή Ψηλέ , αναφέρεσαι τελευταία , όλο και συχνότερα στον μισθό μου και στους εργοδότες μου , σε πληροφορώ άπαξ και δια παντός , ότι τον μισθό και την σύνταξή μου , τα κέρδισα επάξια με την επιστημονική μου κατάρτιση και τον ιδρώτα μου .
Εργαζόμενος πάνω από 38 συναπτά έτη ανελλιπώς σε υπεύθυνες θέσεις , ακόμα και τα Σαββατοκύριακα όταν το απαιτούσαν οι ανάγκες της παραγωγής , σε ιδιωτικές βιομηχανίες , και κρινόμενος καθημερινά για την αποτελεσματικότητα και την απόδοσή μου , και όχι καθισμένος αναπαυτικά σε κάποιο γραφείο δημόσιας υπηρεσίας , αργόσχολος και μισθοδοτούμενος από την φορολόγηση των Ελλήνων φορολογουμένων .
Ως εκ τούτου λοιπόν δεν αποτελώ μισθαρνό όργανο κανενός . Αυτά θα τα βρής εν αφθονία μέσα στις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις , και το λέγω μετά λόγου γνώσεως Είναι οι κυνηγοί που ψάχνουν και βρίσκουν ανθρώπους απογοητευμένους από τη ζωή για διαφόρους λόγους , κυρίως νέους και τους παρασύρουν για να τους στείλουν να καλογερέψουν στα τα μοναστήρια .
Θα σε παρακαλέσω λοιπόν να μη ξανά αναφερθής σ’ αυτό . Ελπίζω να έγινα σαφής !
quote:
Ψηλός Έχω σώσει στο σκληρό δίσκο μου ολόκληρο το βιβλίο της ιστορίας.
Παρέθεσα στο προηγούμενο μήνυμά μου και ένα απόσπασμα (αυτό με τον Κεμάλ).
Δεν σε είδα να το σχολιάζεις Seostris.
Γιατί;
Μήπως συμφωνείς με τον Κεμάλ;
Μήπως συμφωνείς με αυτούς που ενώ τσιγκουνεύτηκαν να γράψουν δυο λέξεις για τις σφαγές των συμπατριωτών μας, παραχώρησαν τον απαραίτητο χώρο για τη δήλωση του Κεμάλ;
Και τώρα ας έλθουμε στο περίφημο βιβλίο της ιστορίας το οποίο μαζί με την περίφημη γελοιογραφία τα έχεις κάνει σημαία σου .
Ξέρεις λοιπόν τι παρατήρησα Ψηλέ ; Ότι όλη αυτή η στάση σας γύρω από αυτό το βιβλίο είναι άκρως υποκριτική , και η ευθιξία σας επιλεκτική . Στην ουσία δεν πολυσκοτίζεστε για τον «Συνωστισμό στο λιμάνι της Σμύρνης» ούτε για τον Κεμάλ . Αυτό είναι προπέτασμα καπνού , για να αποκρύψετε τους πραγματικούς λόγους της πολεμικής σας , που δεν τολμάτε να τους πείτε ξεκάθαρα για να μη σας πάρουν με τις ντομάτες , και που δεν είναι άλλοι από το ότι στο βιβλίο αυτό δεν αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα παραμύθια για την 25η Μαρτίου και το Κρυφό Σχολείο .
Αυτό το λέγω γιατί τόσο καιρό δεν είδα καμία ευαισθησία σας , για το ότι τα παιδιά δεν διδάσκονται για τον ρόλο των Φαναριωτών που ήταν σε ανώτατα αξιώματα του κρατικού μηχανισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , και το μακρύ χέρι του Σουλτάνου . Γιατί επίσης τόσα χρόνια δεν δείξατε κανένα ενδιαφέρον να μάθουν τα Ελληνόπουλα ολόκληρο τον Θούριο του Ρήγα , και όχι τα δυο τρία πρώτα στιχάκια .
Απλούστατα γιατί είχατε μάθει τόσα χρόνια , μέσα από την αντί ιστορία που μαθαίνανε τα παιδιά μας , να πουλάτε το παραμύθι , ότι οι Τούρκοι καταδυνάστευαν τους υποτελείς Έλληνες για λόγους θρησκευτικούς , και ότι το μόνο στήριγμα και ελπίδα τους σ’ αυτή την τυραννία , ήταν η Εκκλησία .
Όμως ουδέν ψευδέστερον . Δεν υποστηρίζω βέβαια ότι οι υποτελείς Έλληνες καλοπερνούσαν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό , άλλωστε αν ήταν έτσι δεν θα είχε λόγο να γίνη η Επανάσταση του 21 . Το Τουρκικό καθεστώς ήταν βάρβαρο , σκληρό και καταπιεστικό , άλλωστε ήταν βασισμένο πάνω στα Βυζαντινά πρότυπα των οποίων ήταν συνεχιστής . Όμως όχι μόνο για τους Έλληνες και τους Χριστιανούς γενικότερα , αλλά για όλους τους υποτελείς λαούς ακόμα και για τους Τούρκους .
Αλλά μιας και αναφερθήκαμε στον Ρήγα και τον Θούριό του Ψηλέ ,ας ρίξουμε μια ματιά να δούμε τι γράφει .
«. . . . . . . . . . . . . . . . . .
Βεζύρης, *Δραγουμάνος, αφέντης κι΄ αν σταθής,
O Τύραννος αδίκως, σε κάμει να χαθής.
Δουλεύεις ολ΄ ημέρα, σε ό,τι κι΄ αν σου πη,
Κι΄ αυτός πασχίζει πάλιν, το αίμα σου να πιή.
Ο Σούτζος, κι΄ ο Μουρούζης, Πετράκης, Σκαναβής,
Γγίκας, και Μαυρογένης, καθρέπτης, ειν΄ να ιδής.
Ανδρείοι Καπετάνοι, Παπάδες, λαϊκοί,
Σκοτώθηκαν κι΄ αγάδες, με άδικον σπαθί.
Κι΄ αμέτρητ΄ αλλοι τόσοι, και Τούρκοι, και Ρωμιοί,
Ζωήν, και πλουτον χάνουν, χωρις καμμιά ΄φορμή.
*Δραγουμάνος=Φαναριώτης διοικητής των νησιών .
Οι δραγουμάνοι του στόλου Ψηλέ αγοράζανε , όπως και ο Πατριάρχης τον διορισμό τους από τον Σουλτάνο , πληρώνοντας τεράστια ποσά , τα οποία στην συνέχεια έβγαζαν , μαζί με κάποιο κέρδος φυσικά , υπερφορολογώντας και καταδυναστεύοντας τους δυστυχείς νησιώτες .
και παρακάτω που προτρέπει ο Ρήγας τους ραγιάδες για τον ξεσηκωμό γράφει :
«. . . . .
Στην δόξαν του πολέμου, να τρέξωμεν μαζύ.
Βουλγάροι, κι΄ Αρβανίτες, Αρμένοι και Ρωμιοί,
Αράπιδες, και άσπροι, με μία κοινη ορμή.
Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί,
Πως είμασθ΄ αντρειωμένοι, παντού να ξακουσθή.
Όσ΄ απ΄ την τυραννίαν, πήγαν στη ξενητιά,
Στον τόπον του καθένας ας έλθη τώρα πια
Και συ που στο Χαλέπι, ελεύθερα φρονείς,
Πασιά καιρον μη χάνεις, στον κάμπον να φανής.
Με τα στρατεύματά σου, ευθύς να σηκωθής,
Στης Πόλης τα φερμάνια, ποτέ να μη δοθής.
Του Μισιργιού ασλάνια, για πρώτη σας δουλιά,
Δικόν σας ένα Μπέι, κάμετε Βασιλιά.
Χαράτζι της Αιγύπτου, στην Πόλ΄ ας μη φανή,
Για να ψοφήσ΄ ο λύκος, όπου σας τυραννεί.
Με μία καρδίαν όλοι, μία γνώμην, μία ψυχή,
Κτυπάτε του τυράννου, την ρίζαν να χαθή.
Ν΄ ανάψωμεν μία φλόγα, σε όλην την Τουρκιά,
Να τρέξ΄ από την *Μπόσνα, και ως την Αραπιά.
*Μπόσνα = η Βοσνία , και ως γνωστόν οι Βόσνιοι είναι Μουσουλμάνοι .
Όπως βλέπεις λοιπόν Ψηλέ , δεν ήταν μόνο οι Ρωμιοί καταπιεσμένοι , αλλά όλοι οι λαοί που στέναζαν κάτω από την τυραννία και την βαριά φορολογία του Σουλτάνου , βυθισμένοι στην φτώχια και την αγραμματοσύνη .
Εκτός βέβαια από την ελίτ των Φαναριωτών , και των τοπικών αρχόντων , πολιτικών και θρησκευτικών , που απολάμβαναν και πλούτη και μόρφωση και ότι άλλο ήθελαν αρκεί να είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν .
Και αυτά βεβαίως τα διέθεταν εν αφθονία αυτοί , τους οποίους ο Γέρος του Μωριά ήθελε να περάση από φωτιά και τσεκούρι , αλλά δεν το έκανε και παρά λίγο να τον εκτελέσουν .
Υ.Γ.
Για να μη συζητάμε εδώ εκτός θέματος , το ξενύχτησα και άνοιξα ένα νέο θέμα κατόπιν προτροπής του φίλου Dying_Incubus , σχετικό με την ιστορία στην ενότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
quote:
el.elyonΓιαπετ, γιατί επιβεβαιώνεις ότι είσαι ένας παπαγάλος?!
Γιατί επιμένεις στην παπαγαλία;
Επειδή δεν συμμετέχω παπαγαλία θα πει ότι αποφεύγω να πω την άποψη μου;
Μα χθες είπα την άποψη μου για την συμμετοχή σας, είπα τα συμπεράσματα μου και ευχήθηκα να είναι λάθος αλλά κανένας από σας δεν είπε τίποτα.
Δεν θα δώσω συνέχεια, μπορείς να συνεχίζεις το χιούμορ …….!
χαίρομαι που διακρίνεις το χιούμορ μου.
Εντάξει βρε, λίγη πλάκα δεν βλάπτει κανένα σοβαρό διάλογο.
Το αντίθετο...
Αλλά μη δίνεις και αφορμή συνέχεια κι εσύ...
Πάντως θα πρέπει να κοιτάξεις την άποψή σου για την παπαγαλία, δεν είναι τέτοιο πράγμα να λες την άποψή σου... άλλο είναι η παπαγαλία.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
.................................................................
Υποκριτές,λαϊκιστές, καιροσκόποι, συμφεροντολόγοι τυχοδιώκτες της πλάκας! Θέλετε να δηλητηριάζετε τις καρδιές των μικρών παιδιών με εθνικιστικές κορώνες και προπαγάνδα με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση προσωπικών σας συμφερόντων! Ουστ!
..................................................................
Χαιρετώ όλους τούς συμμετέχοντες στό Forum.
Περαστκός είμαι καί ίσως παραμείνω...εξαρτάται..
Συμφωνώ απολύτως μέ τίς παραπάνω απόψεις.
ΝΕΚΡΟΠΟΛΙΣ....ΝΕΚΡΟΠΟΛΙΣ....κάτι μού θυμίζει αυτή ή λέξη.
Καλέ μου φίλε Agnostic αλήθεια, εξακολουθεί νά υπάρχει
ή ΝΕΚΡΟΠΟΛΙΣ?
Αλήθεια πιστεύετε μετά από 2.000 χρόνια ότι εγώ ό ΝΕΡΩΝ
ήμουν τέτοιο τέρας?
Εγώ πού είχα δίπλα μου χριστιανό υπηρέτη?
Εγώ πού λάτρεψα τήν τέχνη?
Εγω...εγώ....
ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΙΣ.
Καλέ μου φίλε Agnostic
ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ.
quote:quote:quote:
sesostris
Άλλωστε κανένας δεν σε εμπόδισε να αντιπαραθέσης και τις δικές σου απόψεις , πράγμα που αποφεύγεις συστηματικά .quote:
el.elyon
Σου ξαναλέω ότι παπαγαλία δεν μπορώ!
Και δεν αποφεύγω συστηματικά να πω την άποψη μου. Δεν νομίζω εξάλλου να έχεις διαβάζει όλα τα μηνύματα μου και να έχεις παρακολουθήσει όλα τα θέματα που συμμετέχω!
Και λυπάμαι που επιμένεις στα παπαγαλία, χωρίς σκέψη!
Έκανα κάποιες ερωτήσεις στην αγαπητή κυρία erinya, αν θέλεις μπορείς να τις διαβάσεις και να σκεφτείς και αν μπορείς, απάντησε!
Αλλά ποιο πολύ λυπάμαι ότι ίσως τα συμπεράσματα μου δεν είναι λάθος……
Ο Παπαγάλος φίλτατε el.elyon , είναι ένα πουλί που επαναλαμβάνει ότι ακούει . Το ίδιο ακριβώς κάνεις και συ όταν επαναλαμβάνεις την απάντηση του συνομιλητή σου μετατρέποντάς την , όπως αποδεικνύεται σε άσκοπες ερωτήσεις , σαν εκείνες που έθεσες αναφερόμενος στον Edward Gibbon και το έργο του , ομολογώντας αργότερα ότι γνώριζες καλά ποιος ήταν .Αφού λοιπόν γνώριζες για τον Edward Gibbon και το έργο του , σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά σου , προς τι αυτός ο καταιγισμός ερωτήσεων , και όχι η άποψή σου γι’ αυτόν ;
Μήπως τελικά ηθελημένα ή άθελα , δεν έχει σημασία , είσαι παπαγάλος ;
Αγαπητέ μου φίλε sesostris ο παπαγάλος επαναλαμβάνει χωρίς σκέψη. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διάφορα……!
Φίλε μου σου είπα ότι δεν είδα καμία άποψη και γνώση για το έργο Gibbon! Απλά κάποιος επανέλαβε παπαγαλία ένα από τα συμπεράσματα του Gibbon. Γιατί;
Γιατί να πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Gibbon λέει την αλήθεια;
Οι ερωτήσεις μου θέλανε απλά να δούνε ποια είναι η γνώση του συνομιλητή για αυτό που λέει. Το λέει επειδή γνωρίζει ή επειδή είναι ενάντια στο Χριστιανισμό και για τον συνομιλητή αυτό είναι το ζητούμενο;
Φίλε μου sesostris προσπέρασες την άποψη μου για την συμμετοχή σας, προσπέρασες τις ερωτήσεις μου που έχουν άμεση σχέση με το θέμα και αυτά που ήταν για την κυρία erinya! Στην πραγματικότητα προσπερνάς την ουσία του θέματος, τους διωγμούς ενάντια στο χριστιανισμό!
Άραγε ήταν νόμιμη θρησκεία ο Χριστιανισμός?
( μόνο μια ερώτηση, αλλά σαφώς μπορείς να την ξαναπείς ότι είναι ανούσια )
Φίλε sesostris, συνήθως το περισσότερο χρόνο οι άνθρωποι διαβάζουν και γράφουν, εγώ το περισσότερο χρόνο σκέφτομαι αλλά όχι από συνήθεια. Το διάβασμα και το γράψιμο είναι μια συνήθεια αλλά όχι η σκέψη…….!
Καλή σας μέρα!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
γιαπετ: χαίρομαι που διακρίνεις το χιούμορ μου.
Εντάξει βρε, λίγη πλάκα δεν βλάπτει κανένα σοβαρό διάλογο.
Το αντίθετο...
Αλλά μη δίνεις και αφορμή συνέχεια κι εσύ...
Αγαπητέ γιαπετ σαφώς και το χιούμορ δεν βλάπτει είτε είναι παπαγαλία είτε δεν είναι γιατί στο κάτω – κάτω χιούμορ είναι……!
quote:
γιαπετ: Πάντως θα πρέπει να κοιτάξεις την άποψή σου για την παπαγαλία, δεν είναι τέτοιο πράγμα να λες την άποψή σου... άλλο είναι η παπαγαλία.
Τα παπαγαλία είναι μια δυσάρεστη ιστορία για την Ελλάδα και ειδικότερα για την παιδία. Όταν την άποψη σου την έχεις μάθει παπαγαλία, μόνο παπαγαλία μπορείς να τη πεις. Την μεγαλύτερη ευθύνη δεν την έχει ο μαθητής αλλά ο δάσκαλος……!
Το πίστευε και μη έρευνα δεν αφόρα το χριστιανισμό αλλά τα παπαγαλία…….!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
Ψηλός
Τι έγινε στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973;
Εδώ ο άλλος δεν γνώριζε τι γινόταν 7 (ολογράφως: ΕΦΤΑ) ολόκληρα χρόνια, γιατί, λέει, διάβαζε. Σε πείραξε που τα παιδιά δεν γνωρίζανε τι έγινε σε διάστημα τριών ημερών, 29 χρόνια πριν, όταν δεν ήταν καν γεννημένα; ![]()
Ασε, που ξέρεις, μπορεί να πηγαίνουν για επίσκοποι...

macedon
quote:
Εδώ ο άλλος δεν γνώριζε τι γινόταν 7 (ολογράφως: ΕΦΤΑ) ολόκληρα χρόνια, γιατί, λέει, διάβαζε. Σε πείραξε που τα παιδιά δεν γνωρίζανε τι έγινε σε διάστημα τριών ημερών, 29 χρόνια πριν, όταν δεν ήταν καν γεννημένα;
Ντροπή macedon...
Ο κύριος στον οποίο αναφέρεσε περνάει δύσκολες ώρες...
Σεβασμός...![]()
![]()
Impious Varmint
quote:
el.elyonΤο πίστευε και μη έρευνα δεν αφόρα το χριστιανισμό αλλά τα παπαγαλία…….!
Μάλλον ξέχασες να βάλεις το (,) για το οποίο είχε γίνει ολόκληρη συζήτηση πριν λίγο καιρό...![]()
Δεν αντελήφθην όμως, το νόημα της φράσης.
θέλεις να γίνεις πιο σαφής;
Τι θέλει να πει ο ποιητής, που θα έλεγες κι εσυ...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ