ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

el.elyon92 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/5
el.elyonΜέλος
18/09/2007, 14:55:04
quote:

Δεν μπορώ να καταλάβω που το πας...

Impious Varmint

Εγώ δεν το πάω πουθενά. Σκέψου λίγο αυτά που έγραψες και θα καταλάβεις τη διαφορά!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

eidosΜέλος
18/09/2007, 15:32:16
El. Elyon

μπορεις να μας εξηγησεις τη διαφορα αναμεσα στα αγαλματα και τις εικονες;

Impious VarmintΜέλος
18/09/2007, 15:34:59
Η νοημοσύνη μου αγαπητέ el.elyon δεν μου επιτρέπει να καταλάβω τους υπαινιγμούς σου.Είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο.Μπορούμε να θεωρήσουμε πως υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στον τρόπο λατρείας των Χριστιανικών εικόνων με την λατρεία των δωδεκαθειστικών αρχαίων αγαλμάτων.Τώρα δεν καταλαβαίνω τι το ιδιαίτερο θες να μου πεις...

Impious Varmint

18/09/2007, 18:25:44

quote:

quote:

Schwabe: Κατά τον ίδιο τρόπο, μην κάνεις το λάθος να αναφέρεσαι σε «ειδωλολατρία», διότι οι αρχαίοι έλληνες δεν ήσαν λάτρεις των ειδώλων (αυτά μονάχα ανιστόρητοι μπορούν να τα αναπαράγουνε..), και φυσικά εάν υπάρχει ένα δόγμα που δεν δικαιούται να ομιλεί για λατρεία ειδώλων, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ.
quote:

el.elyon: Ναι πολύ σωστά! Όχι είδωλα (εικόνες) αλλά αγάλματα!!!!!!!

Imbious Varmint
Δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στον τρόπο λατρείας του Δωδεκάθεου με την λατρεία της Χριστιανικής πίστης?Όπως λένε οι Χριστιανοί,όταν προσκυνούν μια εικόνα δεν λατρεύουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη αλλά το άγιο προσωπο το οποίο απεικονίζει.Το ίδιο δεν μπορεί να ισχυριστεί και ένας δωδεκαθειστής?Δεν λατρεύει το άγαλμα,αλλά αυτό που απεικονίζει το άγαλμα.

Οι Χριστιανοί φίλοι μας , φίλε Imbious Varmint απλούστατα αδυνατούν να αποδεχτούν , το ότι η λατρεία του πλέον αγαπητού τους προσώπου μέσα στο χριστιανικό πάνθεον , που είναι η Παναγία , αποτελεί συνέχεια της από αιώνων ριζωμένης λατρείας των προχριστιανικών θηλυκών θεοτήτων με τις οποίες την ταύτισαν κατά τους πρώιμους χριστιανικούς χρόνους , ικανοποιώντας την ανάγκη των ανθρώπων να συνεχίσουν την λατρεία τους προς αυτές , γι’ αυτό έχουμε και πολλές προσωνυμίες της .

Άλλο ένα απτό παράδειγμα των όσων έγραψα σε προηγούμενες απαντήσεις μου , όπου ανέφερα την ταύτιση της με την Αθηνά στην Ακρόπολη των Αθηνών , όπου ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε ναό αφιερωμένο στην Παναγία , και με την «Παναγία την Τσαμπίκα» στην Ρόδο , που μέσω αυτής οι Ρόδιοι συνέχισαν να λατρεύουν την πολιούχο τους «Ίσιδα Σαμβύκη» είναι και το παρακάτω .

Δίπλα στην Μητρόπολη των Αθηνών υπάρχει ένας ναός ο οποίος είναι αφιερωμένος στην «Παναγία Γοργοεπήκοο» και τον Άγιο Ελευθέριο , και κατασκευάστηκε στο τέλος του 12ου αιώνα, στα ερείπια ενός αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στην θεά Ειλειθυία., η οποία ως γνωστόν μαζί με την Αρτέμιδα εθεωρούντο προστάτιδες των τοκετών .

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B8%CF%85%CE%B9%CE%B1

Εκεί λοιπόν στον ίδιο χώρο , από αρχαιοτάτων χρόνων προσέφευγαν , και προσφεύγουν ακόμα μέχρι σήμερα οι έγκυες γυναίκες προκειμένου να προσευχηθούν για να έχουν ένα καλό και γρήγορο τοκετό , προσευχόμενες όχι πια στην Ειλειθυία , αλλά στην Παναγία με την οποία την ταύτισαν και την αντικατέστησαν .

Ακόμα ένα απτό παράδειγμα επιρροής της αρχαίας θρησκείας στον Χριστιανισμό , μπορείτε να διαβάσετε και στο παρακάτω άρθρο της Καθημερινής , στην διεύθυνση :

http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_25/03/2006_178337

19/09/2007, 08:37:57
Για να πω την αλήθεια, δε μπορώ να βρω κάποια διαφορά ανάμεσα στην απόδοση τιμών προς κάποιον άγιο μέσω μιας εικόνας και στην απόδοση τιμών προς κάποιον Θεό μέσω ενός αγάλματος.
Δε μπορώ να θεωρήσω ούτε τη μια περίπτωση ως μορφή ειδωλολατρείας ούτε την άλλη κι αν έπρεπε να το κάνω, θα θεωρούσα και τις δύο.

Δε λατρεύεται ούτε η εικόνα όπως δε λατρευόταν και το άγαλμα...
Πέραν τούτου, στη Ρωμαιοκαθολική θρησκεία υπάρχουν αρκετά αγάλματα, κάτι που μου φαίνεται προσωπικά ως μια μορφή κατάλοιπου από τις προηγούμενες θρησκείες.

Φίλε Sesostris, συμφωνώ με τα όσα αναφέρεις!

Προστάτιδα των τοκετών ήταν όντως η Ειλειθυία κι η Άρτεμις - ως θεά της γονιμότητας - καθώς κι η Ήρα.

In anticipation of my resurrection...

D.P.J. 10Μέλος
19/09/2007, 09:45:05
quote:

Δε λατρεύεται ούτε η εικόνα όπως δε λατρευόταν και το άγαλμα...

??????? !!!!!!!!
Και η λατρεία της Παναγίας της....Δεξιάς , της Φαρμακολύτριας , της Χοζοβιώτισσας , της....Χαμηλοβλεπούσας κ.λ.π., δεν συνεπάγεται λατρεία της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ εικόνας η οποία έχει και συγκεκριμένη ειδικότητα ; Άν αυτό δεν είναι ο ορισμός της ειδωλολατρείας τότε τι είναι ;
Παρεπιμπτόντως σε χθεσινή συζήτηση για το θέμα με (μορφωμένη) πιστή η θέση της ήταν η εξής : Φυσικά και ήταν ειδωλολάτρες οι αρχαίοι κ.λ.π. αφού προσκυνούσαν ...θεούς ! και όχι τον ένα, μοναδικό , και αληθινό (αφού έγιναν τα απολύτως φυσιολογικά : παρθενογένεση , θαύματα , ανάσταση και άλλα.....γεγονότα).Το ότι προσκυνούσαν- προσκυνούν και οι μεν και οι δε κάποια ΘΕΟΤΗΤΑ δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να το χωνέψει. Με τόση πλύση εγκεφάλου από νήπια τι περιμένεις... Δεν ξέρω βέβαια άν αυτή είναι και η επίσημη θέση της Εκλησίας-θρησκείας , αλλά φυσικά δεν μπορώ να φανταστώ να υπάρχει και κάποια λογική άποψη εκ μέρους τους......Καλά ,καλά μην βαράτε ...

el.elyonΜέλος
19/09/2007, 11:03:09
quote:

Η νοημοσύνη μου αγαπητέ el.elyon δεν μου επιτρέπει να καταλάβω τους υπαινιγμούς σου.Είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο.Μπορούμε να θεωρήσουμε πως υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στον τρόπο λατρείας των Χριστιανικών εικόνων με την λατρεία των δωδεκαθειστικών αρχαίων αγαλμάτων.Τώρα δεν καταλαβαίνω τι το ιδιαίτερο θες να μου πεις...

Impious Varmint

Δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός φίλε μου.

Όχι δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει αντιστοιχία!
Το άγαλμα όπως πολύ σωστά το είπες απεικόνιζε μόνον τους Θεούς. Η εικόνα δεν απεικονίζει τον Θεό! Άρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία αντιστοιχία!
Τα αγάλματα ήταν η παρουσία των Θεών, ενώ οι εικόνες δεν είναι η παρουσία του Θεού! Ελπίζω να καταλάβεις τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο άγαλμα και την εικόνα!

Επίσης αγαπητέ μου φίλε θεωρώ ότι μια ιστορική ερευνα θα βοηθήσει στο να καταλάβουμε ποια είναι η αλήθεια! Ίσως η ιστορία της τέχνης μπορεί να μας δώσει κάποιες απαντήσεις!

Καλημέρα φίλε μου, Impious Varmint.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
19/09/2007, 11:10:24
quote:
sesostris: μέσα στο χριστιανικό πάνθεον

Τίποτα άλλο???????!!!!!!!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

19/09/2007, 11:27:20
quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
el.elyon

Γιατί φίλε el.elyon; Δέν είναι πάνθεον ;
Βρές μου εσύ και αιτιολόγησέ μου την κατάλληλη λέξη .
el.elyonΜέλος
19/09/2007, 13:21:08
quote:

quote:
quote:
el.elyon

Ποια κατάλληλη λέξη?

Εσύ θα πρέπει να αιτιολογήσεις τη λέξη που είπες!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Impious VarmintΜέλος
19/09/2007, 13:54:01
quote:
Το άγαλμα όπως πολύ σωστά το είπες απεικόνιζε μόνον τους Θεούς. Η εικόνα δεν απεικονίζει τον Θεό! Άρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία αντιστοιχία!
Τα αγάλματα ήταν η παρουσία των Θεών, ενώ οι εικόνες δεν είναι η παρουσία του Θεού! Ελπίζω να καταλάβεις τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο άγαλμα και την εικόνα!

Έτσι το δέχομαι αγαπητέ el.elyon.Αν και αυτή η διαφορά δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτη.Οι Χριστιανικές εικόνες όντως δεν απεικονίζουν τον Θεό,όπως τα ειδωλολατρικά αγάλματα,αλλά επί των πλείστων έχουν μορφές αγίων.Τι γίνεται όμως αγαπητέ,όταν η εικόνα απεικονίζει τον Χριστό.Ο Χριστός δεν είναι πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και κατ'επέκταση Θεός?Δεν την προσκυνάμε?Δεν τη "λατρεύουμε"?Όσο για το αν τα αγάλματα ήταν η παρουσία των θεών,δεν το γνωρίζω,αλλά για να το λες,κάτι παραπάνω θα ξες...

Impious Varmint

el.elyonΜέλος
19/09/2007, 14:53:39
quote:
Impious Varmint: Έτσι το δέχομαι αγαπητέ el.elyon.Αν και αυτή η διαφορά δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτη.Οι Χριστιανικές εικόνες όντως δεν απεικονίζουν τον Θεό,όπως τα ειδωλολατρικά αγάλματα,αλλά επί των πλείστων έχουν μορφές αγίων.Τι γίνεται όμως αγαπητέ,όταν η εικόνα απεικονίζει τον Χριστό.Ο Χριστός δεν είναι πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και κατ'επέκταση Θεός?Δεν την προσκυνάμε?Δεν τη "λατρεύουμε"?

Φίλε μου το θέμα είναι θεολογικό, ιστορικό, και θρησκευτικό. Αυτό που επικρατεί σήμερα είναι το τελευταίο. Έτσι σήμερα υπάρχει μια άγνοια για τα αλλά δυο που είναι και τα ποιο σημαντικά! Δύστυχος λίγοι έχουν θεολογικές γνώσεις και ακόμα ποιοι λίγοι πλήρης ιστορικές γνώσεις!

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τις θρησκευτικές δογματικές συζητήσεις από τις θεολογικές και ιστορικές. Γιατί όταν δεν υπάρχει Θεολογική γνώση είναι πολύ εύκολο να υπάρχει θρησκευτικό δογματικό σφάλμα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και όταν δεν υπάρχουν ιστορικές γνώσεις!

Αγαπητέ μου στη παρούσα φάση θα αποφύγω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου. Γιατί το θέμα είναι πολύ λεπτό και δεν είναι απλό και εύκολο! Θα πρέπει να υπάρχουν θεολογικές και ιστορικές γνώσεις!
Κάποια στιγμή θα δοθούν απαντήσεις.

quote:
Impious Varmint:
Όσο για το αν τα αγάλματα ήταν η παρουσία των θεών,δεν το γνωρίζω,αλλά για να το λες,κάτι παραπάνω θα ξες...

Και αυτό αγαπητέ μου είναι εξίσου λεπτό, δύσκολο και περίπλοκο θέμα!
Θα πρέπει να υπάρχουν θεολογικές γνώσεις για την θεολογία των Ελλήνων και σαφώς ιστορικές και θρησκευτικές!

Θαυμάζω πάρα πολύ την ιστορία της τέχνης στην αρχαιότητα. Δεν νομίζω ότι κάποιος γνώστης των πραγμάτων να διαφωνεί ότι το άγαλμα ήταν η παρουσία του/της Θεού/Θεάς που απεικόνιζε!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

20/09/2007, 09:13:53
Προσωπικά δε μπορώ να διαχωρίσω τη μια περίπτωση από την άλλη.

Από την μια είχαμε αγάλματα μιας πολυθεϊστικής θρησκείας κι από την άλλη μιας μονοθεϊστικής.
Παρόλα αυτά, κάποιοι άγιοι της χριστιανικής θρησκείας συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά διαφόρων θεοτήτων από τις αρχαιότερες πολυθεϊστικές θρησκείες - σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό.

Υποθέτω, φίλε Sesostris, πως κάτι τέτοιο είχες κατά νου όταν αναφέρθηκες στο χριστιανικό πάνθεο...

quote:

Κατά μια έννοια, αγαπητέ el.elyon, έχεις δίκιο σ' αυτό.
Αν το εξετάσουμε όμως βαθύτερα το όλο ζήτημα θα δούμε ότι αυτό μπορεί να αποκτά άλλη διάσταση.
Ο Impious Varmint πολύ σωστά σου ανέφερε περιπτώσεις εικόνων που απεικονίζουν τον Ιησού, που ανήκει στην Αγία Τριάδα.
Δε μπορώ λοιπόν να θεωρήσω μόνο κάποια από τις δύο θρησκείες ως ειδωλολατρική και την άλλη όχι...

el.elyonΜέλος
20/09/2007, 10:13:55
quote:
Dying Incubus: Κατά μια έννοια, αγαπητέ el.elyon, έχεις δίκιο σ' αυτό.
Αν το εξετάσουμε όμως βαθύτερα το όλο ζήτημα θα δούμε ότι αυτό μπορεί να αποκτά άλλη διάσταση.

Αγαπητέ μου Dying Incubus ήμουν σαφής στο προηγούμενο μήνυμα μου. Επαναλαμβάνω το θέμα είναι λεπτό, δύσκολο και περίπλοκο. Είναι απαραίτητο θεολογικές και ιστορικές γνώσεις.

quote:
Dying Incubus: Ο Impious Varmint πολύ σωστά σου ανέφερε περιπτώσεις εικόνων που απεικονίζουν τον Ιησού, που ανήκει στην Αγία Τριάδα.

Αγαπητέ μου θα ήταν λάθος εάν θα απαντήσω χωρίς πρώτα να εξεταστεί το θέμα.
Πότε χρονολογούνται οι εικόνες?

quote:
Dying Incubus: Δε μπορώ λοιπόν να θεωρήσω μόνο κάποια από τις δύο θρησκείες ως ειδωλολατρική και την άλλη όχι...

Μόνο οι μονοθεϊστικές θρησκείες μπορούν να χαρακτηρίζουν ως ειδωλολατρική κάποια άλλη θρησκεία.

Καλημέρα σε όλους.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

20/09/2007, 14:16:11
el-elyon:
«Το άγαλμα όπως πολύ σωστά το είπες απεικόνιζε μόνον τους Θεούς. Η εικόνα δεν απεικονίζει τον Θεό! Άρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία αντιστοιχία!»

Σφάλεις φίλτατε, και βλέπεις μόνο αυτά που θέλεις να δεις.

Τα αγάλματα ήσαν τιμές προς το Θείο, και σύμφωνα με την φαντασία και των καλλιτεχνών προέκυψαν αυτές οι γνωστές φιγούρες. Ο Παντοδύναμος Δίας και πάει λέγοντας.

Στον χριστιανισμό, έχουμε στις εκκλησίες την ζωγραφιά του θεού ως ενός γενειοφόρου παππούλη με άσπρα και μακριά μαλλιά, το οποίο και αποτελεί μια φανταστική ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ του Θεού που νομίζουν ότι υπάρχει οι χριστιανοί. Με άλλα λόγια, το ίδιο ακριβώς που έπρατταν και οι σοφοί αρχαίοι έλληνες σμιλεύοντας τα καλαίσθητα αγάλματα.

Τώρα, το πώς κατέληξαν οι χριστιανοί να κατηγορούν τους αρχαίους έλληνες, τους γεννήτορες της φιλοσοφίας, της αδογμάτιστης σκέψης, της δημοκρατίας, ως «ειδωλολάτρες», αυτό είναι μια ιστορία που πρέπει να αναζητηθεί στην λάσπη και στην ασχετοσύνη του ποιμνίου εις το οποίο ως συνήθως απευθύνεται το χριστιανικό δόγμα.

el-elyon:
«Τα αγάλματα ήταν η παρουσία των Θεών, ενώ οι εικόνες δεν είναι η παρουσία του Θεού!»

Τα αγάλματα, ήσαν οι τιμές των ανθρώπων προς το Θείο και όχι η παρουσία των θεών ή ημίθεων (σήμερα τους λένε Αγίους..).

Το ίδιο είναι και σήμερα οι εικόνες ή τα αγάλματα των καθολικών, άσχετα εάν εδώ και αιώνες πολλούς οι χριστιανοί έχουν υποπέσει σε καθαρή λατρεία ειδώλων και άλλων αντικειμένων, όπως κόκαλα αγίων, μαλλιά του Ιωάννου, μουμιοποιημένα πτώματα διαφόρων ιερέων ή ακόμα και διάφορες βαφές ξύλων (εικόνες), από τα οποία αναζητούν πάντοτε ένα: το «θαύμα», προσερχόμενοι με δέος και ασπαζόμενοι αυτά τα αντικείμενα….

Αυτή είναι η αλήθεια, και τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι.

20/09/2007, 14:37:07
quote:
sesostris

el.elyon
Ποια κατάλληλη λέξη?

Φίλε el.elyon , στην προηγούμενη απάντησή μου , εκφράστηκα σύμφωνα με τις απόψεις μου και χρησιμοποίησα την λέξη "Πανθεον" για να χαρακτηρίσω το σύνολο των αγίων της χριστιανικής θρησκείας .
Από την απάντησή σου συμπαιρένεται ότι διαφώνησες με τον χαρακτηρισμό αυτό , και γι'αυτό σε ρώτησα να μου δώσης την δική σου άποψη .
Αντί λοιπόν να μου υποδείξης τον σωστό , κατά την άποψή σου χαρακτηρισμό , μου απαντάς με νέα ερώτηση .
20/09/2007, 22:27:33
quote:
Dying_Incubus
Από την μια είχαμε αγάλματα μιας πολυθεϊστικής θρησκείας κι από την άλλη μιας μονοθεϊστικής.
Παρόλα αυτά, κάποιοι άγιοι της χριστιανικής θρησκείας συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά διαφόρων θεοτήτων από τις αρχαιότερες πολυθεϊστικές θρησκείες - σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό.

Υποθέτω, φίλε Sesostris, πως κάτι τέτοιο είχες κατά νου όταν αναφέρθηκες στο χριστιανικό πάνθεο...quote:

Φίλε Dying_Incubus , τι να πώ ! Διάβασες την σκέψη μου .
21/09/2007, 09:11:27
quote:
Φίλε Dying_Incubus , τι να πώ ! Διάβασες την σκέψη μου .

Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται!

Αγαπητέ el.elyon, δεν γνωρίζω από πότε χρονολογούνται οι διάφορες εικόνες που απεικονίζουν τον Ιησού, τη μητέρα του ή διάφορους αγίους.
Επειδή όμως αναφέρεις ότι είναι απαραίτητες οι ιστορικές κι οι θεολογικές γνώσεις, θα διάβαζα με χαρά τα όσα έχεις να μας πεις σχετικά με αυτές.

quote:
Μόνο οι μονοθεϊστικές θρησκείες μπορούν να χαρακτηρίζουν ως ειδωλολατρική κάποια άλλη θρησκεία.

Και κάποιος ο οποίος δεν πιστεύει σε κάποια θρησκεία μπορεί να εξετάσει και τις πολυθεϊστικές και τις μονοθεϊστικές θρησκείες ώστε να βρει τα κοινά τους σημεία και τις διαφορές τους.
Μπορεί επίσης να δει ποιά από τις δύο είναι ειδωλολατρική.
Μπορεί να είναι κι οι δύο, μπορεί και καμία...

el.elyonΜέλος
21/09/2007, 10:48:20
quote:
Schwabe: Σφάλεις φίλτατε, και βλέπεις μόνο αυτά που θέλεις να δεις.
Τα αγάλματα ήσαν τιμές προς το Θείο, και σύμφωνα με την φαντασία και των καλλιτεχνών προέκυψαν αυτές οι γνωστές φιγούρες. Ο Παντοδύναμος Δίας και πάει λέγοντας.
Στον χριστιανισμό, έχουμε στις εκκλησίες την ζωγραφιά του θεού ως ενός γενειοφόρου παππούλη με άσπρα και μακριά μαλλιά, το οποίο και αποτελεί μια φανταστική ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ του Θεού που νομίζουν ότι υπάρχει οι χριστιανοί. Με άλλα λόγια, το ίδιο ακριβώς που έπρατταν και οι σοφοί αρχαίοι έλληνες σμιλεύοντας τα καλαίσθητα αγάλματα.
Τώρα, το πώς κατέληξαν οι χριστιανοί να κατηγορούν τους αρχαίους έλληνες, τους γεννήτορες της φιλοσοφίας, της αδογμάτιστης σκέψης, της δημοκρατίας, ως «ειδωλολάτρες», αυτό είναι μια ιστορία που πρέπει να αναζητηθεί στην λάσπη και στην ασχετοσύνη του ποιμνίου εις το οποίο ως συνήθως απευθύνεται το χριστιανικό δόγμα.

Αγαπητέ μου Schwabe επιμένω ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό και εύκολο όσο το παρουσιάζεις. Η θεολογία για τους αρχαίους Έλληνες ήταν πολύ σημαντική, ήταν στο κέντρο της κοινωνίας! Κι όμως φίλε οι περσότεροι γνωρίζουν ελάχιστα για την θεολογία των Ελλήνων και μερικοί τους προσβάλουν ονομάζοντας την θεολογία τους, μυθολογία…….!

Τώρα όσο για την αδογμάτιστη σκέψη και τα περί δημοκρατίας ας τα αφήσουμε καλύτερα…….

Ο Δίας δεν ήταν μόνο παντοδύναμος Θεός αλλά και αδύναμος ως άνθρωπος!!!

quote:
Schwabe: el-elyon:
«Τα αγάλματα ήταν η παρουσία των Θεών, ενώ οι εικόνες δεν είναι η παρουσία του Θεού!»

Τα αγάλματα, ήσαν οι τιμές των ανθρώπων προς το Θείο και όχι η παρουσία των θεών ή ημίθεων (σήμερα τους λένε Αγίους..).

Εδώ θα επιμείνω ότι τα αγάλματα ήταν η παρουσία του Θεού που απεικόνιζε!!!
Ψάξε να δεις, αγαπητέ μου, τη λέξη άγαλμα ποια ήταν η εννοιολογική σημασία στην αρχαιότητα.
Όσο για τις τιμές προς τους θεούς είναι οι θρησκευτικές τελετές + γιορτές των αρχαίων Ελλήνων, μπροστά στην παρουσία του Θεού ( άγαλμα)!!!

quote:
Schwabe: Το ίδιο είναι και σήμερα οι εικόνες ή τα αγάλματα των καθολικών, άσχετα εάν εδώ και αιώνες πολλούς οι χριστιανοί έχουν υποπέσει σε καθαρή λατρεία ειδώλων και άλλων αντικειμένων, όπως κόκαλα αγίων, μαλλιά του Ιωάννου, μουμιοποιημένα πτώματα διαφόρων ιερέων ή ακόμα και διάφορες βαφές ξύλων (εικόνες), από τα οποία αναζητούν πάντοτε ένα: το «θαύμα», προσερχόμενοι με δέος και ασπαζόμενοι αυτά τα αντικείμενα….
Αυτή είναι η αλήθεια, και τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι.

Σ΄ ευχαριστώ για την συμμετοχή σου αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι αλήθεια. Είναι πολύ νωρίς για βγούνε συμπεράσματα!!!

Καλημέρα φίλτατε!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 21/09/2007 10:51:49

el.elyonΜέλος
21/09/2007, 11:02:29
quote:

quote:
sesostris

el.elyon
Ποια κατάλληλη λέξη?

Φίλε el.elyon , στην προηγούμενη απάντησή μου , εκφράστηκα σύμφωνα με τις απόψεις μου και χρησιμοποίησα την λέξη "Πανθεον" για να χαρακτηρίσω το σύνολο των αγίων της χριστιανικής θρησκείας .
Από την απάντησή σου συμπαιρένεται ότι διαφώνησες με τον χαρακτηρισμό αυτό , και γι'αυτό σε ρώτησα να μου δώσης την δική σου άποψη .
Αντί λοιπόν να μου υποδείξης τον σωστό , κατά την άποψή σου χαρακτηρισμό , μου απαντάς με νέα ερώτηση .

Δεν υπήρχε καμιά ερώτηση για να απαντήσω!
Εσύ φίλε μου, Sesostris, δεν απάντησες στην ερώτηση μου……

Καλημέρα.