- Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Δε υπάρχει άλλος δρόμος: ή ο λαβύρινθος του εγώ ή έξοδος προς το φως της ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ.
Ο Βούδας, ο Ιησούς, ο Σανκάρα, ο Έκχαρτ, ο Χάιντεγκερ, ο Κρισναμούρτι μίλησαν γιά αυτή την αντικειμενική κατάσταση του ΕΙΝΑΙ. Λέμε πράγματα που τα έχουν ξαναπεί. Όμως αν και όλοι μιλούν μέσα από διαφορετικές αντιλήψεις περί της πραγματικότητας εν τούτοις η πέραν του υποκειμένου ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ δεν είναι ούτε βουδιστική, ούτε χριστιανική, ούτε κρισναμουρτική, ούτε δική μας, ούτε δική σας, ούτε κανενός.
Έχουμε το θάρρος να μιλάμε γιά την ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ κι αν συνομιλούμε με ανθρώπους που έχουν ανάλογη εμπειρία (εμπειρία που μπορεί όποιος θέλει να έχει) , αν υπάρχει μία κοινότητα, όμως δεν υπάρχουν οργανώσεις, δεν υπάρχουν καταστατικά, δεν υπάρχει εκμετάλευση οποιουδήποτε είδους... απλά μοίρασμα εμπειρίας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εμπειρία γι αυτό που μιλάμε και δεν την μοιράζονται αλλά γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αν και όποτε ανταμώσουμε, με οποιονδήποτε τρόπο... (Μιλάμε γιά μία αντικειμενική πραγματικότητα κι όχι γιά μία πνευματική κοινότητα που έχουμε κατά νου... Μιλάμε γιά μία ζωή που ζούμε τώρα... η συνέχεια είναι νοητικό κατασκεύασμα)...
Αν κάποιος δεν θέλει να μοιραστεί την «όποια» εμπειρία του, δεν έχει σημασία. Καθένας είναι δάσκαλος του εαυτού του, διαχειριστής του εαυτού του, και καθένας είναι, ό,τι δημιουργεί.
Αν δεν μιλήσουμε γιά τον δρόμο, τον δρόμο όπως τον αντιλαμβάνεται ο καθένας, αν δεν ανταλλάξουμε εμπειρίες τότε προς τι όλες αυτές οι συζητήσεις στο διαδίκτυο; Έτσι γιά να μιλάμε;
Έχει κανένα νόημα η ύπαρξή μας, ο δημόσιος λόγος ή είναι απλά ένα παιχνίδι;
Ό,τι υπάρχει μέσα στο πεδίο της συνείδησης είναι σκέψη.
Η παρατήρηση αυτού που συμβαίνει είναι απλά μεταλογισμός, είναι δηλαδή σκέψη σένα βαθύτερο επίπεδο: ο «παρατηρητής» είναι επίσης σκέψη.
Η σιγή του νου που είναι αποτέλεσμα πειθαρχίας είναι επίσης σκέψη.
Οποιαδήποτε αντίληψη φωτισμένης ατομικής ύπαρξης είναι επίσης σκέψη.
(Ω φωτισμένοι!, ειδήμονες, καθοδηγητές κι όλο αυτό το αλλαλάζον πλήθος... όλα αυτά είναι σκέψη)
Η σκέψη πρέπει να «εξουδετερωθεί» ή να αποκοπεί. Τότε ο νους είναι σιωπηλός, δεν τον κάνουμε σιωπηλό. Τότε υπάρχει το Άχρονο. Αυτό είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Ατομική φώτιση δεν υπάρχει, είναι αυταπάτη.
Η έξοδος από το ατομικό οδηγεί στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ που είναι ΚΟΙΝΟ γιά όλους.
(Ω έμποροι της γνώσης! Πουλάτε την φτώχεια σας αλλά ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ είναι ελεύθερος και ανήκει σε όλους)
Και, ναι, ναι, ναι......
Και όχι, όχι, όχι......
Όλα αυτά είναι σκέψη.
(Ω οδοιπόροι του δρόμου! Δεν κουραστήκατε πιά; Πέρα από τον ορίζοντα της σκέψης σας, σας περιμένει η ανάπαυση).
Αν ξεκινήσεις συγκεντρώνοντας το νου στην ακινησία του, θα καταλήξεις σε μία ψεύτικη ακινησία... Τί σημαίνει η λέξη "διαλογισμός"; Σ΄αυτή την σχολή σημαίνει όχι σύνορα, όχι εμπόδια. Βρίσκεται πέρα από όλες τις αντικειμενικές καταστάσεις, καλές και κακές. Η λέξη "κάθομαι" σημαίνει να μην ανακατεύεις τις σκέψεις μέσα στο νου..
(Χούι-νεγκ)
Edited by - wholemind on 01/11/2009 11:45:43
Μπορούμε άραγε να ζήσουμε την Αλήθεια χωρίς να χανόμαστε σε θεωρίες, δασκάλους, απόψεις, αντιδικίες, προσωπικές επιθέσεις, κι όλα αυτά;
Μπορούμε να ζήσουμε την Αλήθεια, απλά, φυσικά, χωρίς να χανόμαστε σε μάταιες πρακτικές των εκάστοτε σοφών;
Μπορούμε να ζήσουμε την Αλήθεια, εδώ, τώρα, στην καθημερινή μας ζωή; Να μεταμορφωθούμε, βαθιά (κι όχι επιφανειακά); Να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε; Που δρούμε; Να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας;
Μπορούμε να είμαστε εμείς, οι απλοί καθημερινοί ανθρωποι, αλλά χωρίς όλες αυτές τις περιπλοκές και τα προβλήματα;
Επιτέλους μπορούμε να νοιώσουμε λίγη ειρήνη; Μέσα μας, στις σχέσεις μας, γενικότερα;
Βοήθεια...
(Είμαι καινούργια στο φόρουμ και προσπαθώ να "προσανατολιστώ". Ευχαριστώ)
Για να σε βοηθήσω να «προσανατολιστείς» σκέψου κάτι που σε απασχολεί ή κάτι που σε κάνει να νοιώθεις όμορφα ή ακόμα και κάτι που θα ήθελες να γίνει στην «πραγματική» σου ζωή σε αυτήν την κοινωνία που ζεις, και γράψτο επάνω αριστερά στο παράθυρο.. «αναζήτησε»… δηλαδή μια λέξη κλειδί .
Πχ δυο λέξεις κλειδιά που κράτησα τυχαία από το κείμενο σου «ειρήνη» «σχέσεις»…![]()
Τα φόρουμ δεν είναι παρά ένας μικρόκοσμος τις κοινωνίας μας, δεν υπάρχει ουσιώδης και ανούσιο, πραγματικό και ανύπαρκτο, παρά μόνο άνθρωποι (προσωπικότητες) με διαφορετικούς προβληματισμούς, πιστεύω, ενδιαφέροντα, απόψεις, αλλά που όλοι έχουν να σου προσφέρουν (μάθουν) κάτι διαβάζοντας ή συμμετέχοντας στον διάλογο μαζί τους.
"Για να γνωρίσεις τον άνθρωπο, φθάνει να μελετήσεις τον εαυτό σου, για να γνωρίσεις τους ανθρώπους πρέπει να τους συναναστραφείς" .

Ας πάρουμε γιά παράδειγμα την όραση. Υπάρχουν δύο τρόποι να βλέπουμε. Η όραση χειρίζεται αυθόρμητα ό,τι εμπίπτει στο οπτικό μας πεδίο... όταν όμως συγκεντρωθούμε κάπου κι απορροφηθούμε σ΄αυτό γιά να το παρατηρήσουμε καλύτερα, στην εξέλιξή του, κλπ... έχουμε χάσει το υπόλοιπο της εικόνας... Αυτό είναι χρήσιμο στην πρακτική ζωή και το κάνουμε όλοι μας, πηγαίνοντας απο την γενική στην ειδική όραση κι αντίστροφα...
Ας πάρουμε τώρα τον νου (την συνείδηση). Η συνείδηση χειρίζεται αυθόρμητα ό,τι εμπίπτει στο πεδίο της και μπορεί να αντιδρά σε όλα... Όταν όμως συγκεντρωθούμε σε κάτι και απορροφηθούμε σ΄αυτό, τότε αυτό είναι σκέψη, διαδικασία... Αυτό είναι χρήσιμο στην πρακτική ζωή αλλά συχνά δημιουργεί προβλήματα κι εμπλοκές και σύγχιση...
Όταν προσπαθούμε να βρούμε λύση, να ελέγξουμε την διαδικασία, να την σταματήσουμε ενδεχομένως, θα αποτύχουμε... γιατί ο παρατηρητής δεν είναι κάτι διαφορετικό από το παρατηρούμενο, από την σκέψη...
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Απολύτως τίποτα. Απλά πρέπει να μην απορροφιόμαστε σε κάτι... Πρέπει να αφήσουμε την συνείδηση να χειριστεί αυθόρμητα όλα αυτά, να αντιδρά σε όλα, χωρίς να απορροφιέται σε κάτι...
Αυτό δεν είναι κάτι μυστηριώδες, ούτε και δύσκολο να το κάνει κάποιος... το κάνει η φύση μας...Όταν το κάνουμε αυτό, τότε μέσα σε αυτό τον καθημερινό νου μας αναδύεται ο αληθινός νους, ο φωτισμένος νους... Εδώ είναι η Αρχή της Αλήθειας και το Τέρμα της...
quote:
Όταν προσπαθούμε να βρούμε λύση, να ελέγξουμε την διαδικασία, να την σταματήσουμε ενδεχομένως, θα αποτύχουμε... γιατί ο παρατηρητής δεν είναι κάτι διαφορετικό από το παρατηρούμενο, από την σκέψη...
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Απολύτως τίποτα. Απλά πρέπει να μην απορροφιόμαστε σε κάτι... Πρέπει να αφήσουμε την συνείδηση να χειριστεί αυθόρμητα όλα αυτά, να αντιδρά σε όλα, χωρίς να απορροφιέται σε κάτι...
Αυτό δεν είναι κάτι μυστηριώδες, ούτε και δύσκολο να το κάνει κάποιος... το κάνει η φύση μας...Όταν το κάνουμε αυτό, τότε μέσα σε αυτό τον καθημερινό νου μας αναδύεται ο αληθινός νους, ο φωτισμένος νους... Εδώ είναι η Αρχή της Αλήθειας και το Τέρμα της...
Εντυπωσιακό! Ειδικά αυτό που λές στην αρχή.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
quote:
Η συγκέντρωση μετατρέπεται σταδιακά σε διαλογισμό.
Ας περάσουμε στο πρακτικό κομμάτι. Πως εσύ μετατρέπεις σταδιακά την συγκέντρωση σε διαλογισμό;
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
Ο διαλογισμός δεν είναι ένας εστιασμός.
Πως περνάς από τον εστιασμο ή την συγκέντρωση σταδιακά στο διαλογισμό;
Στο λέω αυτό γιατί αν μπορείς να είσαι εστιασμένος σε ένα σημείο στο κενό!! τότε.... το να μην είσαι εστιασμένος σε κανένα σημείο.. είναι ένα βήμα όπου δεν υπάρχει κανένα ενδιάμεσο στάδιο.
Από την συγκέντρωση πας στην μην συγκέντρωση!
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ
Edited by - ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ on 03/11/2009 10:27:57
quote:
Απλα ρωταμε δυσκολες ερωτησεις... και αν μπεις πολυ βαθια πώς να κολυμπισεις...
Μα για τετοιες ερωτησεις και απαντησεις ειμαστε ολοι εδω μεσα.Αλλα απο οτι εχω καταλαβει μεχρι τωρα οι συζητησεις διεπονται απο μια λογομαχια συνηθως και αυτο συμβαινει για την προοδο του διαλλογου και της αληθειας.Η αλήθεια γεννιέται μέσα στη λογομαχία... και θάβεται εκεί συνηθως γιατι δεν μπορουμε να διαχειριστουμε μεγαλες δοσεις αληθειας χρειαζομαστε χρονο για να τις επεξεργαστουμε και να αναθεωρησουμε.
Κατι ασχετο τωρα επειδη καταλαβα οτι ακους πολυ μουσικη σημερα θα παω στην συναυλια των POLICE και ειμαι πολυ ενθουσιασμενη ισως και ευτυχισμενη.
Καλημερα
Ε.Τ
Φίλη tarasou ειλικρινά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ για ποιο λόγο θα πρέπει να μπαίνω σε διαδικασίες "αποκαθήλωσης" αυτού που πιστεύω ότι είμαι, στο πλαίσιο μίας, όπως τη χαρακτηρίζεις, απομυθοποίησης. Εντούτοις, δεν ξέρω κατά πόσο έχει να κάνει αυτό με την ελευθερία, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Συμφωνώ με την τοποθέτησή σου ότι "μερικες φορες δεν πρεπει να λεμε ολη την αληθεια για να μην πληγωνουμε τους ανθρωπους που αγαπαμε", άλλωστε αν η μερική απόκρυψη της αλήθειας δε συνιστά πλήρη παραμόρφωση και ταυτόχρονα μπορεί μεσοπρόθεσμα να αποβεί καταπραϋντική είναι προτιμότερη σε κάποιες περιπτώσεις.
Γράφεις επίσης
quote:
Ομως το μυθο του εαυτου μας ολοι λιγο η πολυ τον δημιουργουμε απο εμφυτη αναγκη για την επιβραβευση,μερικες φορες και για να ειμαστε κοινωνικα αποδεκτοι, αλλα το θεμα ειναι να εχουμε το ψυχικο σθενος να απολλαχτουμε απο ολα οσα δεν ειμαστε και να ανακαλυψουμε ποιοι ειμαστε τελικα.
Προσωπικά δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη για κάποια επιβράβευση, η οποία δε μου ανήκει. Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να απαιτείς όλα τα "χαμηλότερα", να ανταποκρίνεσαι σε όσα βρίσκονται "στο επίπεδό σου" και να διεκδικείς σταδιακά μερικά από τα κάπως "υψηλότερα". Δε χρειάζεται να παίξω ρόλο, έχω αρκετά ως εαυτός μου...
quote:
Θα σου απαντησω λοιπον,οταν θελω να ειμαι ευτυχισμενη ειμαι ,αλλα την πολυ ευτυχια δεν την αντεχω γι αυτο κανω διαλλειματα και σε πληροφορω εχω αισθανθει πολλες φορες ευτυχισμενη με διαφορετικους τροπους παντα γιατι η επαναλληψη των συνθηκων δεν ευνοει αυτο το συναισθημα.
Δεν αντέχεις την πολλή ευτυχία; αυτό θα ήθελα να μου το εξηγήσεις κάπως. Δε νομίζω ότι η ευτυχία, ακόμα και αν σταδιακά μπορεί να έχει στοιχεία ρουτίνας, γίνεται ποτέ βαρετή, εκτός αν στην πραγματικότητα μετασχηματίζουμε στην πορεία τη μορφή της ευτυχίας που θέλουμε.
Φίλε dr, το θέμα που συζητείται εδώ θα έλεγα ότι δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο αόριστο. Η έννοια της απομυθοποίησης του εαυτού μας θα έλεγα ότι είναι περισσότερο συμβατή με την ενδοσκόπηση, αλλά η λογική της λέξης "απομυθοποίηση" οδηγεί σε αρνητικό συνειρμό, τον οποίο ακόμα και ο καλώς εννοούμενος ανθρώπινος εγωισμός αρνείται (φυσιολογικά κατ' εμέ) να αποδεχτεί.
Γράφεις
quote:
Παντως βρηκα τι εννονει τους αθεους με τους "ενθεους" αυτου του σάιτ.ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ(μπορει βεβαια να το δεις και ως "λαθοι"... λολ)
Αιτούμαι την εξαίρεσή μου από τον κανόνα και μπορώ να το αποδείξω, αν χρειαστεί. ![]()
quote:
Στα Greeklish ειναι ολα τοσο ευκολα... αντι να βαζεις ει,υ,ι,οι,η πασαρεις ενα i και τελειωνεις.
Μη μου λες τέτοια και σε συμπαθώ... μου θύμισες τώρα εκείνον τον Κύπριο καθηγητή που ζητούσε να απλοποιηθούν εντελώς οι φθόγγοι και κυρίως τα δίφθογγα για λόγους ευκολίας. Αν όμως καταργήσεις και τα λίγα στοιχεία που συνδέουν πλέον τη νέα ελληνική με την αρχαία ελληνική γραμματεία, ζήτω που καήκαμε!!!
Φίλη tarasou
quote:
Κατι ασχετο τωρα επειδη καταλαβα οτι ακους πολυ μουσικη σημερα θα παω στην συναυλια των POLICE και ειμαι πολυ ενθουσιασμενη ισως και ευτυχισμενη.
μακάρι να χεις πολύ σταθερότερους και μακροχρόνιους λόγους να δηλώνεις ευτυχισμένη. Καλή διασκέδαση πάντως.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
quote:
Προσωπικά δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη για κάποια επιβράβευση, η οποία δε μου ανήκει. Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να απαιτείς όλα τα "χαμηλότερα", να ανταποκρίνεσαι σε όσα βρίσκονται "στο επίπεδό σου" και να διεκδικείς σταδιακά μερικά από τα κάπως "υψηλότερα". Δε χρειάζεται να παίξω ρόλο, έχω αρκετά ως εαυτός μου...
Ηταν μια απαντηση-προσπαθεια επικοινωνιας με τον φιλο dr βασισμενη στα γραφομενα του για να εξελιχθει η συζητηση.(το περιγραφω καλυτερα στο θεμα ευτυχια)
quote:
Φίλη tarasou ειλικρινά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ για ποιο λόγο θα πρέπει να μπαίνω σε διαδικασίες "αποκαθήλωσης"
Δεν ενοω αποκαθηλωση του εαυτου αλλα για την απομακρυνση και απορριψη καποιων προσωπικων μας *τυραννων*που μας καταδυναστευουν και δεν μας αφηνουν να ειμαστε ελευθεροι
quote:
Δεν αντέχεις την πολλή ευτυχία;
Ναι γιατι εχω κανει αυτην τη μετατροπη της ενοιας στα μετρα μου -και ποια ειναι αυτη?Προσπαθω να μην σκεφτομαι τιποτα, να βυθιστω μεσα στο κενο μου και μετα να το ξαναγεμισω.
*μακάρι να χεις πολύ σταθερότερους και μακροχρόνιους λόγους *Εσυ τι λες να μην εχω αλλα δεν κακο που και που να αδραζουμε τη μερα.(για τη συναυλια χιουμορ εκανα)
Ε.Τ
An island lost at sea
Another lonely day
With no one here but me
More loneliness
Than any man could bear
Rescue me before I fall into despair
I'll send an SOS to the world
I hope that someone gets my
Message in a bottle
A year has passed since I wrote my note
But I should have known this right from the start
Only hope can keep me together
Love can mend your life
But love can break your heart
Message in a bottle
Walked out this morning
Don't believe what I saw
A hundred billion bottles
Washed up on the shore
Seems I'm not alone at being alone
A hundred billion casatways
Looking for a home
Message in a bottle
Sending out an SOS
Πιστευω αναγνωριζεις το τραγουδι...
Anywayz, λοιπον
quote:
Μη μου λες τέτοια και σε συμπαθώ... μου θύμισες τώρα εκείνον τον Κύπριο καθηγητή που ζητούσε να απλοποιηθούν εντελώς οι φθόγγοι και κυρίως τα δίφθογγα για λόγους ευκολίας. Αν όμως καταργήσεις και τα λίγα στοιχεία που συνδέουν πλέον τη νέα ελληνική με την αρχαία ελληνική γραμματεία, ζήτω που καήκαμε!!!
Exeis dikaio.Apo edw kai sto e3hs 8a grafw "esu" anti gia "esi"![]()
quote:
Ναι γιατι εχω κανει αυτην τη μετατροπη της ενοιας στα μετρα μου -και ποια ειναι αυτη?Προσπαθω να μην σκεφτομαι τιποτα, να βυθιστω μεσα στο κενο μου και μετα να το ξαναγεμισω.
Γιατι δεν μου βγαζει νοημα αυτο? Προσπαθεις να μη σκεφτεσαι τπτ και μετα να το ξαναγεμισεις το μυαλο σου... πώς δλδ σε βοηθαει αυτο?Δεν εχω καταλαβει ποιο ακριβως ειναι το προβλημα σου...
quote:
Αιτούμαι την εξαίρεσή μου από τον κανόνα και μπορώ να το αποδείξω, αν χρειαστεί.
Προσεχε τι υποσχεσε
quote:
Δεν εχω καταλαβει ποιο ακριβως ειναι το προβλημα σου...
Δεν εχω κανενα προβλημα , οτι εχω να πω το λεω την ωρα που πρεπει και ειναι ενας εντελως προσωπικος μου τροπος για την συμπαντικη μου σχεση.Τωρα τι ενοω λεγοντας συμαντικη σχεση θα προσπαθησω να το περιγρα ψω με απλα λογια.*η προσπαθεια επικοινωνιας με το συμπαν*.Οταν υποβαλω τον εαυτο μου σε αυτη την κατασταση απαραιτητη προυποθεση ειναι να μην σκεφτομαι τιποτα ,αλλα να αισθανομαι μονο και αφου το καταφερνω νοιωθω ελευθερη ισως και ευτυχισμενη ουσιαστικα.
Ε.Τ
Πραγματικα δεν καταλαβαινω πώς ακριβως κανεις αυτο που κανεις και γιατι το χριαζεσαι και σε τι βαθμο σε κανει ευτυχισμενη...
quote:
μερικες φορες δεν πρεπει να λεμε ολη την αληθεια για να μην πληγωνουμε τους ανθρωπους που αγαπαμε", άλλωστε αν η μερική απόκρυψη της αλήθειας δε συνιστά πλήρη παραμόρφωση και ταυτόχρονα μπορεί μεσοπρόθεσμα να αποβεί καταπραϋντική είναι προτιμότερη σε κάποιες περιπτώσεις
Είσαι σίγουρος αγαπητέ kostakis?
Νομίζω οτι αυτό που αναστέλει την έκφραση της αλήθειας ''μας'' είναι η αγνοια αυτής. Οταν γνωρίζουμε με ακρίβεια την πραγματικότητα μας, την υποστηρίζουμε διότι τότε θα εχουμε ξεφύγει απο τα δεσμά του φόβου και της αβεβαιότητας του εαυτού μας.
Αντίθετα οταν αμφιταλαντευόμαστε, τότε παραμορφώνουμε τις εικόνες και τις παρουσιάζουμε ετσι που να επιδέχονται διαφόρων εξηγήσεων.
Χαρακτηριστικό της αλήθειας , η εσωτερική αρμονία. Μια κατάσταση με πλήρη εξωτερική αντανάκλαση.
Αυτό που ισως προσωρινά καταπραύνει, αργότερα να ξεσηκώσει θύελλες ...
Κατα την γνώμη μου οταν δεν είμαστε ειλικρινείς , κρυβόμαστε απο αυτό που εμείς δεν αντέχουμε, την ευθύνη που επωμιζόμαστε και τον φόβο της ανατροπής , παρά μας ενδιαφέρει το συναίσθημα των αλλων..
Σκέψεις περί απομυθοποίησης ...
Φιλικά
Φίλη ΤΑΡΑΣΟΥ γράφεις
quote:
Δεν ενοω αποκαθηλωση του εαυτου αλλα για την απομακρυνση και απορριψη καποιων προσωπικων μας *τυραννων*που μας καταδυναστευουν και δεν μας αφηνουν να ειμαστε ελευθεροι
Ποιοι είναι οι τύραννοι;
Φίλε dr
quote:
Προσεχε τι υποσχεσε
Μην ανησυχείς, έχω πλήρη επίγνωση των γραφομένων μου. ![]()
Φίλη nst, δε δικαιολογώ το ψέμα γενικότερα ως αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Εντούτοις, είμαι της γνώμης, από καθαρά προσωπική εμπειρία, ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα οφέλη της αλήθειας είναι πολύ λιγότερα από τις συνέπειές της και δύνανται να δημιουργήσουν επιπτώσεις ασύμμετρες σε σχέση με αυτό καθαυτό το γεγονός. Πολλές φορές δεν είναι θέμα φόβου η αντιμετώπιση των συνεπειών, τουλάχιστον όσον αφορά περισσότερους του ενός : όταν κάνεις τον αυτοέλεγχό σου, σαφώς σε "καίει" η αλήθεια, αλλά όταν αυτή την αλήθεια πρέπει να τη διοχετεύσεις "ωμά" προς τα έξα, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστείς σε αυτά που χρειάζεται ή ακόμα και επιθυμεί ο πλησίον σου ως αλήθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει μόνιμη αλλοίωση των γεγονότων.
quote:
Αυτό που ισως προσωρινά καταπραύνει, αργότερα να ξεσηκώσει θύελλες ...
Αυτό που ξεσηκώνει θύελλα άμεσα, σίγουρα δεν καταπραϋνεται. Αυτό που προσωρινά καταπραϋνει, σου δίνει το χρόνο και την πιθανότητα να το αντιμετωπίσεις ορθολογικότερα στο μέλλον, ειδικά αν πρόκειται περί έκτακτης λαθεμένης επιλογής. Ας είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας, αλλά όχι αυταρχικοί, γιατί κι η απόλυτη πειθαρχία επιστρέφει αρνητικά στο είναι μας (αυτό βέβαια υπό την αίρεση τι ορίζει καθείς ως απόλυτη πειθαρχία...)
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
quote:
Ας είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας, αλλά όχι αυταρχικοί, γιατί κι η απόλυτη πειθαρχία επιστρέφει αρνητικά στο είναι μας (αυτό βέβαια υπό την αίρεση τι ορίζει καθείς ως απόλυτη πειθαρχία...)
Συμφωνώ, αλλωστε η εννοια της πειθαρχίας αν ε αυτή θεωρήσουμε την υποταγή σε μια αρχή αμετάκλητα, δεν με καλύπτει. Αν κάτι δεν μου κάθεται καλά, προτιμώ να πειραματιστώ για να μάθω παρά να το ακολουθήσω τυφλά.
quote:
Εντούτοις, είμαι της γνώμης, από καθαρά προσωπική εμπειρία, ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα οφέλη της αλήθειας είναι πολύ λιγότερα από τις συνέπειές της και δύνανται να δημιουργήσουν επιπτώσεις ασύμμετρες σε σχέση με αυτό καθαυτό το γεγονός. Πολλές φορές δεν είναι θέμα φόβου η αντιμετώπιση των συνεπειών, τουλάχιστον όσον αφορά περισσότερους του ενός : όταν κάνεις τον αυτοέλεγχό σου, σαφώς σε "καίει" η αλήθεια, αλλά όταν αυτή την αλήθεια πρέπει να τη διοχετεύσεις "ωμά" προς τα έξα, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστείς σε αυτά που χρειάζεται ή ακόμα και επιθυμεί ο πλησίον σου ως αλήθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει μόνιμη αλλοίωση των γεγονότων
Το ίδιο λέμε. Εσυ συζητάς για το πως θα την παρουσιάσουμε. Εγω μιλάω για το αν την λέμε η όχι.
Και βέβαια, είναι καλύτερα να μην είμαστε ωμοί [ αν τα καταφέρουμε].
Ομως όπως και ναναι, πιστεύω οτι τελικά πρέπει να λέγεται νοητικά και λεκτικά...