ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- The Answer to Life, the Universe and Everything - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

- The Answer to Life, the Universe and Everything - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

matthias1636 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
snoopyΜέλος
11/03/2008, 10:08:25
Bασικά είναι μεγάλο λάθος του χριστιανικού δόγματος να απαγορεύει στις γυναίκες να χειροτονούνται ιερείς.
Όταν λέω χριστιανικού δόγματος δέν εννοώ τον Ιησού ... Ο ΙΗΣΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΟΤΑΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ.
Κάποια στιγμή πρέπει να επιτραπεί, όπως και να καταργηθεί το απαράδεκτο άβατο του Αγίου Όρους.
11/03/2008, 10:58:19
Ενδιαφέρον το θέμα συζήτησης τόσο λόγω των προσεγγίσεων που μπορούν να επιχειρηθούν όσο κι αυτών που έχουν ήδη γίνει...

Προσωπικά εάν ήμουν Χριστιανός δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να δω μια γυναίκα ιερωμένη, αντιθέτως θα μου άρεσε και θα με βοηθούσε να αντιληφθώ και πρακτικά ότι η γυναίκα θεωρείται από την θρησκεία μου ισότιμη με μένα.
Στην παρούσα φάση όμως της χριστιανικής θρησκείας θεωρώ ότι η θέση της γυναίκας έχει υποβιβασθεί σε σχέση με την θέση που είχε η γυναίκα πριν την εμφάνιση και την επιβολή της χριστιανικής θρησκείας.

Όσον αφορά το γιατί η γυναίκα δεν επιτρέπεται να μεταλάβει όταν είναι "ακάθαρτη" - όπως ειπώθηκε - ή γιατί δεν επιτρέπεται να μπει στο ιερό του ναού, σκέφτομαι ότι μια γυναίκα δε μπορεί να μπει στο ιερό ούτε στην παιδική της ηλικία ούτε όταν έχει μπει στην τρίτη ηλικία.
Περιπτώσεις δηλαδή που υπάρχει απουσία της εμμήνου ρύσεως.
Επικρατεί επίσης η αντίληψη ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να μπαίνει στην εκκλησία ακόμη κι όταν είναι στις ημέρες εμμηνορυσίας λόγω "ακαθαρσίας".
Πως γίνεται όμως η γυναίκα να είναι ακάθαρτη όταν ο ίδιος ο Θεός έχει ορίσει την γυναίκα να είναι σε αυτήν την κατάσταση;
Ο Θεός άραγε έχει κάνει κάποιο λάθος;

Πως γίνεται η αποβολή της μετάληψης από την γυναίκα εκείνες τις ημέρες του μήνα και δεν γίνεται κι από εμένα όταν μεταλάβω και μετά από λίγες ώρες επισκεφθώ την τουαλέτα επειδή έχω πιεί 2 λίτρα νερό;
Πως γίνεται η γυναίκα - έστω και κάποιες ημέρες - να είναι ακάθαρτη αλλά από την άλλη μια γυναίκα να είχε την τιμή να γεννήσει τον Ιησού που θεωρείται στην Χριστιανική θρησκεία Θεάνθρωπος;

Η δική μου άποψη είναι ότι κι η γυναίκα είναι ακριβώς στην ίδια ακριβώς θέση με τον άνδρα.
Αποτελούν δύο όψεις της Δημιουργίας κι αρχετυπικά τουλάχιστον είναι εκπρόσωποι της Αρσενικής όψης και της Θηλυκής όψης που αλληλεπιδρούν κι αλληλοσυμπληρώνονται.
Όπως το Γιν και το Γιανγκ όπου το ένα προσδιορίζει το άλλο αλλά και το βοηθάει παράλληλα προς την ολοκλήρωση του.
Αυτή την αλληλεπίδραση των δύο όψεων δεν την διακρίνω μέσα στην χριστιανική θρησκεία παρόλο που έχω ακούσει κηρύγματα ότι αυτή έχει παρουσιαστεί καλύτερα μέσα από την συγκεκριμένη θρησκεία κλπ.
Η γυναίκα άλλωστε για αιώνες θεωρούταν ον αμαρτωλό κι υπεύθυνο για την πτώση των πρωτόπλαστων από τον κήπο της Εδέμ.

Ο Θεός δεν έχει καμία ανάγκη να καθορίσει το ακάθαρτο και το καθαρό, το πρέπον από το άπρεπο.
Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι ανθρώπινα επιχειρήματα στην προσπάθεια προσέγγισης του οι οποίες όμως παράλληλα μπορεί να κάνουν το άτομο να απομακρυνθεί εν τέλει από αυτόν.
Κι η γυναίκα είναι μια έκφραση του Θεού κι ο άνδρας είναι μια έκφραση του επίσης.
Κι οι δύο συντελούν στο ίδιο Θαύμα και προέρχονται από την ίδια Πηγή.
Σε παλαιότερα θρησκευτικά συστήματα είχαμε κι ιέρειες κι ιερείς όπου οι ρόλοι τους ήταν συγκεκριμένοι και δεν υπήρχαν τέτοιου είδους απαγορεύσεις.
Υπήρχαν επίσης κι αρσενικές και θηλυκές θεότητες όπου συμβόλιζαν κοσμικές δυνάμεις και μέσω της σύνθεσης τους συμβόλιζαν ένα Όλον.
Το Όλον λοιπόν δε μπορεί να εκφράζεται μέσω ενός μόνο μέρους, πρέπει να εκφραστεί από όλα τα μέρη του.

Καλή σας μέρα!

In anticipation of my resurrection...

11/03/2008, 11:03:32
-Φίλη snoopy! νομίζω ότι έχει απαντηθεί! όσο για το άβατο του Αγίου Όρους άνοιξέτο ως θέμα! ακούγεται ωραίο!

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!

11/03/2008, 11:41:27
quote:
Dying_Incubus:
Προσωπικά εάν ήμουν Χριστιανός δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να δω μια γυναίκα ιερωμένη, αντιθέτως θα μου άρεσε και θα με βοηθούσε να αντιληφθώ και πρακτικά ότι η γυναίκα θεωρείται από την θρησκεία μου ισότιμη με μένα.
Στην παρούσα φάση όμως της χριστιανικής θρησκείας θεωρώ ότι η θέση της γυναίκας έχει υποβιβασθεί σε σχέση με την θέση που είχε η γυναίκα πριν την εμφάνιση και την επιβολή της χριστιανικής θρησκείας.

-Δεν είσαι όμως δεν νοείς τα μυστήρια και για αυτό φίλε μου έχεις την άποψη αυτή! αν δεν ήσουν αλλά νοούσες τα μηστύρια δε θα είχες απορία!
-Στην παρούσα φάση δηλαδή της τέλεσης του μυστηρίου! πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού! δεν υπήρχε η Θεία Κοινωνία! πως λέμε καμία σχέση! δεν μπορέι να γίνει σύγκριση κάτι Θεϊκού με κάτι μη Θεικού! δεν υπήρχε Άγιο Πνεύμα!

quote:
Dying_Incubus:
Όσον αφορά το γιατί η γυναίκα δεν επιτρέπεται να μεταλάβει όταν είναι "ακάθαρτη" - όπως ειπώθηκε - ή γιατί δεν επιτρέπεται να μπει στο ιερό του ναού, σκέφτομαι ότι μια γυναίκα δε μπορεί να μπει στο ιερό ούτε στην παιδική της ηλικία ούτε όταν έχει μπει στην τρίτη ηλικία.
Περιπτώσεις δηλαδή που υπάρχει απουσία της εμμήνου ρύσεως.
Επικρατεί επίσης η αντίληψη ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να μπαίνει στην εκκλησία ακόμη κι όταν είναι στις ημέρες εμμηνορυσίας λόγω "ακαθαρσίας".
Πως γίνεται όμως η γυναίκα να είναι ακάθαρτη όταν ο ίδιος ο Θεός έχει ορίσει την γυναίκα να είναι σε αυτήν την κατάσταση;
Ο Θεός άραγε έχει κάνει κάποιο λάθος;

-Η γυναίκα επιτρέπεται να μπει στο ιερό! Σκέψου μόνο την καντηλονάφτισα!
-Δεν επιτρέπεται κανείς να περάσει μπροστά από την Αγία Τράπεζα ούτε άνδρας ούτε γυναίκα!
-Είναι ακάθαρτη σίγουρα σωματικά! Τώρα γιατί την ώρισε να είναι σε αυτή την κατάσταση! κάτι θα ξέρει! αν γνωρίζαμε τα πάντα! θα είμασταν και οι ίδιοι Θεοί! μέσα όμως από τα εδάφια της Καινής Διαθήκης όταν ο ίδιος ο Χριστός λέει ότι ο άδρας και η γυναίκα είναι ένα! νομίζω ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο για υποτίμησή της έναντι του ανδρός! και υπάρχουν όπως θα έχεις διαβάσει πολλά εδάφια περί αυτού!
quote:
Dying_Incubus:
Πως γίνεται η αποβολή της μετάληψης από την γυναίκα εκείνες τις ημέρες του μήνα και δεν γίνεται κι από εμένα όταν μεταλάβω και μετά από λίγες ώρες επισκεφθώ την τουαλέτα επειδή έχω πιεί 2 λίτρα νερό;
Πως γίνεται η γυναίκα - έστω και κάποιες ημέρες - να είναι ακάθαρτη αλλά από την άλλη μια γυναίκα να είχε την τιμή να γεννήσει τον Ιησού που θεωρείται στην Χριστιανική θρησκεία Θεάνθρωπος;

-Έχει απαντήθεί ήδη! το χάσιμο αίματος είναι το πρόβλημα! όχι τα τσίσα!
-Το αν τιμάται η γυναίκα ή όχι! φαίνεται πέρα από τα πολλά εδάφια της Καινής Διαθήκης! και σε κάθε εκκλησία! στην ωραία πύλη υπάρχουν πάντα δεξία και αριστερά! στην είσοδο δηλαδή του ιερού χώρου! 3 ίδιες εικόνες! η μία είναι της Παναγίας με το βρέφος στην αγκαλιά της!
quote:
Dying_Incubus:
Η δική μου άποψη είναι ότι κι η γυναίκα είναι ακριβώς στην ίδια ακριβώς θέση με τον άνδρα.
Αποτελούν δύο όψεις της Δημιουργίας κι αρχετυπικά τουλάχιστον είναι εκπρόσωποι της Αρσενικής όψης και της Θηλυκής όψης που αλληλεπιδρούν κι αλληλοσυμπληρώνονται.
Όπως το Γιν και το Γιανγκ όπου το ένα προσδιορίζει το άλλο αλλά και το βοηθάει παράλληλα προς την ολοκλήρωση του.
Αυτή την αλληλεπίδραση των δύο όψεων δεν την διακρίνω μέσα στην χριστιανική θρησκεία παρόλο που έχω ακούσει κηρύγματα ότι αυτή έχει παρουσιαστεί καλύτερα μέσα από την συγκεκριμένη θρησκεία κλπ.
Η γυναίκα άλλωστε για αιώνες θεωρούταν ον αμαρτωλό κι υπεύθυνο για την πτώση των πρωτόπλαστων από τον κήπο της Εδέμ

-Την ίδια άποψη έχει και ο Χριστιανισμός αν είχε διαφορετική δε θα είχαν καμία όρεξη οι εκατοντάδες ΑΓΊΕΣ να κάτσουν να μαρτυρήσουν για το Χριστό! και θα επρόκειτο για μια καθαρά ανδρική θρησκεία!
-Αν πας όμως ποτέ σου στην εκκλησία, έστω από περιέργεια! θα δεις ότι η αναλογία είναι 70% γυναίκες! αυτές δεν ξέρουν?
quote:
Dying_Incubus:
Ο Θεός δεν έχει καμία ανάγκη να καθορίσει το ακάθαρτο και το καθαρό, το πρέπον από το άπρεπο.
Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι ανθρώπινα επιχειρήματα στην προσπάθεια προσέγγισης του οι οποίες όμως παράλληλα μπορεί να κάνουν το άτομο να απομακρυνθεί εν τέλει από αυτόν.
Κι η γυναίκα είναι μια έκφραση του Θεού κι ο άνδρας είναι μια έκφραση του επίσης.
Κι οι δύο συντελούν στο ίδιο Θαύμα και προέρχονται από την ίδια Πηγή.
Σε παλαιότερα θρησκευτικά συστήματα είχαμε κι ιέρειες κι ιερείς όπου οι ρόλοι τους ήταν συγκεκριμένοι και δεν υπήρχαν τέτοιου είδους απαγορεύσεις.
Υπήρχαν επίσης κι αρσενικές και θηλυκές θεότητες όπου συμβόλιζαν κοσμικές δυνάμεις και μέσω της σύνθεσης τους συμβόλιζαν ένα Όλον.
Το Όλον λοιπόν δε μπορεί να εκφράζεται μέσω ενός μόνο μέρους, πρέπει να εκφραστεί από όλα τα μέρη του.
Καλή σας μέρα!

-Σίγουρα ο Θεός δεν έχει! ο άνθρωπος όμως έχει και για αυτό και καθοδηγήται άμεσα αλλά και έμεσα από αυτόν!
-Το ότι επρόκειτο για μία σάρκα ο ίδιος ο Χριστός το έχει πει! να ξαναγράψω τα εδάφια? θα γίνω κουραστικός αλλά το ίδιο γίνεσαι και εσύ!
-Στις παλαιότερες θεότητες είχαμε την προσωποποίηση και λατρευση του διαβόλου!
-Ξεχνάς ότι ο Θεός Δίας τα είχε με την αδερφή του! σκώτωσε τους γονείς του! μεταμορφωνόταν σε ζώο ή έπαιρνε ανθρώπινη μορφή και βίαζε ή ξεγελούσε τις γυναίκες για να συνουσιατεί μαζί τους?
-Ξεχνάς ότι την Αφροδίτη μέχρι και ο κουτσός ο Ήφαιστος την είχε πάρει?
-Να συγκρίνουμε τι? τα παγανιστικά όργια στις τελετές! με τι τον Χριστιανισμό και τις 10 εντολές? Ού φονεύσεις ού μοιχεύσεις.....

-Ο σεβασμός προς τους γονείς διατηρεί την ακεραιότητα της οικογένειας. Η αφαίρεση της ζωής άλλων ανθρώπων απαγορεύεται. Η μοιχεία παραβιάζει την αγιότητα του γάμου και καταστρέφει τη σχέση ανάμεσα στους συζύγους. Ο σεβασμός προς τους άλλους επεκτείνεται και στην περιουσία τους. Η φήμη των άλλων πρέπει να προστατεύεται το ίδιο προσεκτικά όπως και η περιουσία τους. Δε θα πρέπει να υπάρχει ούτε καν επιθυμία για την ιδιοκτησία του άλλου.

-Τι σύγκριση να κάνουμε?

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!

11/03/2008, 16:58:08

quote:
amalia
Φίλε Ψηλέ, σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στην ζωή και την καθημερινότητα κάθε ανθρώπου που προκαλούν σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που αφορούν στη συμπεριφορά του. Θεωρώ - για παράδειγμα - πως η έλλειψη θέσεων για πάρκινγκ στο Παγκράτι, είναι ικανή να προκαλέσει πολλαπλάσιας έντασης ψυχολογικές επιπτώσεις σε κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να αφήσει κάπου το αυτοκίνητό του. Επίσης, τα φασόλια (που είναι και νηστίσιμα) είναι δεδομένο πως προκαλούν σωματικές διαταραχές, μην αφήνωντας το πεπτικό σύστημα αυτού που τα κατανάλωσε, να ησυχάσει για πολλές ώρες μετά τη βρώση τους.
Θα έπρεπε μήπως να απαγορεύεται στους κληρικούς να προσεγγίζουν το Παγκράτι τις μέρες των λειτουργιών, ή να μην τρώνε φασόλια το βράδυ πριν από τη λειτουργία; (δεν ξέρω, μπορεί και να απαγορεύονται - άλλωστε το άγιο πνεύμα όπως ξέρουμε, απαιτεί πλήρη ησυχία).
Και σε τελική ανάλυση, εάν τα ψυχοσωματικά των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως είναι τόσο απαγορευτικά για την ενασχόληση με τα θεία, γιατί επιτρέπεται σε γυναίκες να ηγούνται ολόκληρα μοναστήρια; Τόσες πολλές μοναχές να εξαρτούν την καθημερινή πνευματική τους καθοδήγηση από μια γυναίκα που 12 φορές το χρόνο έχει ψυχοσωματικές "μεταβολές"; Να τις παίρνει όλες στο λαιμό της;
Λέω, πως θα ήταν καλύτερα να αποκλειστούν τελείως οι γυναίκες από το θρησκευτικό έργο.

Αγαπητή Αμαλία,
Αν από την υπερχιλιετή Παράδοση της Εκκλησίας του Χριστού διαφαινόταν ή υπήρχε σαφής σύσταση ότι η έλλειψη θέσεων πάρκινγκ στο Παγκράτι ή η βρώση φασολιών, θα έθετε κάποιους περιορισμούς στους κληρικούς για την τέλεση των καθηκόντων τους, τότε ναι, θα έπρεπε να γίνει σεβαστό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνονται διακρίσεις εις βάρος κάποιων.

Αν χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο "εξορθολογισμό" (που ανέφερα και σε προηγούμενο μήνυμά μου) και για τη νηστεία, για παράδειγμα, τότε θα δούμε πως και η νηστεία, δεν έχει θέση στη ανθρώπινη ορθή-λογική.
Το ίδιο και η θεία κοινωνία.
Πώς να εξηγήσεις, με την ορθή-λογική, πως ο άρτος και ο οίνος μετουσιώνονται σε σώμα και αίμα Χριστού;

Αν δεν κάνω λάθος, και στα γυναικεία μοναστήρια, όταν πρόκειται να τελέσουν θεία λειτουργία, καλούν ιερέα.
Άλλο ο μοναχισμός και άλλο πράγμα η ιεροσύνη.
Δεν είναι όλοι οι μοναχοί ιερείς. Δεν μπορεί ένας απλός μοναχός να τελέσει θεία λειτουργία.

Μην μπερδεύουμε πολλά πράγματα μαζί.
Το θέμα μας είναι η ιεροσύνη και οι γυναίκες.

Το "θρησκευτικό έργο" έχει πολλά μονοπάτια τα οποία στοχεύουν και αυτά στη θέωση του ανθρώπου, που είναι και ο απώτερος σκοπός του Χριστιανού. Ο καθένας μας, άνδρας ή γυναίκα, μπορεί να ακολουθήσει το δικό τους χωρίς να νιώθει υποδεέστερος κάποιου άλλου.

samuel1974Μέλος
11/03/2008, 22:25:34
@ snoopy

Γραφεις:
"Bασικά είναι μεγάλο λάθος του χριστιανικού δόγματος να απαγορεύει στις γυναίκες να χειροτονούνται ιερείς.
Όταν λέω χριστιανικού δόγματος δέν εννοώ τον Ιησού ... Ο ΙΗΣΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΟΤΑΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ."

Ο Χριστός όμως είπε ότι δεν ήρθε να καταργήσει το νομο, αλλα να τον συμπληρώσει. Προφανώς αναφερότανε στον μωσαϊκό νομο. Και ο μωσαϊκός νομος δεν προέβλεπε να γίνονται γυναίκες ιέρειες...

Εάν πιάσουμε τώρα όλες τις θρησκείες, θα δούμε, ότι το να έχει κάποια θρησκεία γυναίκες ιέρειες η άντρες ιερείς, αυτό δεν έχει καμια σχέση με το "φύλο" του θεού (ιστορικά παραδείγματα από ιέρειες του Απόλλωνα η του Βάκχου υπάρχουνε αρκετά). Και επίσης δεν έχει και καμια σχέση με την θέση της γυναικας μέσα στην κοινωνία, που πιστεύει σε αυτούς τους θεούς. Ότι και να πούνε οι φίλοι μας οι αρχαιολάτρες, αρχαιόφιλοι η όπως θέλουνε αλλιώς να αυτοπροσδιορίζονται, γεγονός είναι ότι οι Αθηναίες σύζυγοι (όχι οι εταίρες, οι παλλακίδες και όπως αλλιώς καστοποιουσανε τότε τις γυναίκες), οι σύζυγοι λοιπόν, ξεμυτίζανε από την πόρτα του σπιτιού τους μονο στα Παναθήναια...

@ amalia

Δεν είπα ότι πρέπει να είναι άντρας ο παπας, για να τελειώσει το μυστήριο. Αυτό που ισχύει, στα πλαίσια της παράδοσης, είναι ότι ο παπας που τελει το μυστήριο πρέπει να είναι χειροτονημένος.

Και αυτό που ισχύει, επίσης στα πλαίσια της παράδοσης, είναι ότι ο χειροτονημένος πρέπει να είναι άντρας, ούτε ευνούχος, ούτε σπανός, ούτε μονόρχις (εάν πάρουμε και τον μωσαϊκό νομο, που δεν ξέρω άμα ισχύει και για τους δικούς μας ιερείς αυτή η η λεπτομέρεια). Αλλα εάν σταθούμε για λίγο σε αυτήν την αστεία λεπτομέρεια, θα δούμε ότι το για να γίνει κάποιος ιερέας, δεν πρέπει απλώς να είναι άντρας, γιατί υπάρχουνε μονορχεις, που έχουνε και παιδιά (Ο πιο διάσημος μονόρχις, ο Χίτλερ δεν ξέρω εάν θέλησε να γίνει παπας η όχι). Αλλα πρέπει να είναι κατά κάποιον τρόπο και αρτιμελής. Δηλαδή εκτος από τις γυναίκες, πρέπει να ξεσηκωθούνε και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και να πούνε και αυτοί τον καημό τους και να μιλήσουνε για διακρίσεις, στο θέμα της χειροτονίας.

Για να ξαναέρθω τώρα στο θέμα, γιατί δεν χειροτονεί η Εκκλησια γυναίκες για παπάδες, νομίζω ότι το απάντησα, τουλάχιστον έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ.

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE

sonofzeusΜέλος
12/03/2008, 08:58:43
Νομίζω ότι βιάζεστε,το πολύ σε 50 χρόνια θα υπάρχουν γυναίκες κληρικοί γιατί όχι και δεσπότισσες. Απλά αργεί η αντίσταση, μόλις τα τελευταία χρόνια κερδούν τα δικαιώματα τους σιγά σιγά οι γυναίκες. Η εκκλησία φυσικά αντιδρά αλλά μάταια,όπως έχασε και τις περισσότερες μάχες ως τώρα π.χ. διαζύγιο,μοιχεία,νηστεία,γλώσσα,γυναίκες θεολόγοι,ταυτότητες και άλλα, μάλιστα σε μιά χώρα με συντριπτικά χριστιανική. Η δικαιολογία ότι μερικοί ήταν νόμοι του κράτους αστεία,κράτος είναι ο (χριστιανικός) λαός.
Στην αρχή ίσως μόνο οι γυναίκες που δεν έχουν έμμηνο ρύση για διάφορους λόγους, έτσι θα μαλακώσουν τον φίλο Ψηλό!
Η θρησκεία προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και πολιτικές είτε μας αρέσει είτε όχι.
Γιάννης
12/03/2008, 09:26:04
Αγαπητέ europaios2, λυπάμαι που σε κούρασα αλλά δε νομίζω να ζήτησα κάποια επεξήγηση στο μήνυμα μου από εσένα.
Κατέθεσα πολύ απλά την άποψη μου κι ο κάθε συνομιλητής μας μπορεί είτε να την προσπεράσει είτε να σκεφτεί λίγο και την δική μου οπτική.

Εν πάσει περιπτώσει, επέτρεψε μου να γνωρίζω αρκετά καλά και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη καθώς για περίπου 20 χρόνια πίστευα στην Χριστιανική θρησκεία και γνωρίζω αρκετά καλά τις διδαχές της.

Στο προηγούμενο μήνυμα μου δεν ανέφερα ότι ο Ιησούς δεν τιμούσε την γυναίκα, αναφέρθηκα στην χριστιανική θρησκεία και το πως έχει αντιμετωπιστεί η γυναίκα από αυτήν.
Αν κι είναι δύσκολο να γνωρίζω ποιά είναι η πραγματική φιλοσοφία του Ιησού αφού δεν υπάρχουν άλλες πηγές πέραν της Καινής Διαθήκης, πιστεύω ότι ο ίδιος σαφώς και τιμούσε την γυναίκα όπως της αρμόζει.
Η απάντηση:

quote:
-Είναι ακάθαρτη σίγουρα σωματικά! Τώρα γιατί την ώρισε να είναι σε αυτή την κατάσταση! κάτι θα ξέρει! αν γνωρίζαμε τα πάντα! θα είμασταν και οι ίδιοι Θεοί!

λυπάμαι αλλά δε με καλύπτει διότι αφενός δεν υπάρχει καμία ακαθαρσία της γυναίκας κι αφετέρου παραπέμπει σε μια υποσυνείδητη ενοχοποίηση της που μου θυμίζει την ενοχοποίηση της από την αρχή περίπου της Αγίας Γραφής...

quote:
-Στις παλαιότερες θεότητες είχαμε την προσωποποίηση και λατρευση του διαβόλου!
-Ξεχνάς ότι ο Θεός Δίας τα είχε με την αδερφή του! σκώτωσε τους γονείς του! μεταμορφωνόταν σε ζώο ή έπαιρνε ανθρώπινη μορφή και βίαζε ή ξεγελούσε τις γυναίκες για να συνουσιατεί μαζί τους?
-Ξεχνάς ότι την Αφροδίτη μέχρι και ο κουτσός ο Ήφαιστος την είχε πάρει?
-Να συγκρίνουμε τι? τα παγανιστικά όργια στις τελετές! με τι τον Χριστιανισμό και τις 10 εντολές? Ού φονεύσεις ού μοιχεύσεις.....

Αγαπητέ μου, δεν ξέρω σε ποιά άλλη θρησκεία ο Διάβολος ήταν στο καθημερινό λεξιλόγιο των πιστών της...
Το να μπω στην διαδικασία να κρίνω την αρχαία ελληνική θρησκεία, τις δυνάμεις που συμβόλιζαν οι Έλληνες Θεοί δεν θα το κάνω διότι θα βγούμε εκτός θέματος κι έχουμε κάνει ήδη προσωπικό διάλογο επί αυτών των ζητημάτων σε διάφορα θέματα οπότε και ξέρεις τις θέσεις μου.

Σύντομα θα επανέλθω με αναφορές στο ρόλο της γυναίκας ως ιέρεια σε διάφορα θρησκευτικά συστήματα.

Υ.Γ. Αγαπητέ europaios2, θα ψάξω να δω που στην ευχή έχει αναφερθεί στην ελληνική μυθολογία ότι ο Δίας σκότωσε τον Κρόνο και τη Ρέα (τους γονείς του)!

snoopyΜέλος
12/03/2008, 10:27:55
Το να δούμε γυναίκες ιερείς δέν είναι κάτι το ακατόρθωτο, απλά χρειάζεται ένας άνθρωπος με εξουσία που να τολμήσει να κάνει κάτι το ριζοσπαστικά ανατρεπτικό. Να ρισκάρει ας πούμε χωρίς να λογαριάσει τις αρνητικές συνέπειες, ο νέος αρχιεπίσκοπος πιστεύω οτι είναι άνθρωπος ικανός για κάτι τέτοιο κάποιες αντιδράσεις στην αρχή, λιγότερες στην συνέχεια ... στο τέλος θα το θεωρήσουμε δεδομένο.

Και φυσικά samuel1974 η ύπαρξη γυναικών ιερέων δέν έχει καμιά σχέση με την θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν και γυναίκες ιερείς, και γυναίκες θεές όσοι και οι θεοί.
Στην γυναίκα όμως ήταν απαγορευμένο να βγεί έξω απο το σπίτι της, να ψηφίζει και πολλά άλλα.

12/03/2008, 14:17:54
quote:
snoopy:
Το να δούμε γυναίκες ιερείς δέν είναι κάτι το ακατόρθωτο, απλά χρειάζεται ένας άνθρωπος με εξουσία που να τολμήσει να κάνει κάτι το ριζοσπαστικά ανατρεπτικό. Να ρισκάρει ας πούμε χωρίς να λογαριάσει τις αρνητικές συνέπειες, ο νέος αρχιεπίσκοπος πιστεύω οτι είναι άνθρωπος ικανός για κάτι τέτοιο κάποιες αντιδράσεις στην αρχή, λιγότερες στην συνέχεια ... στο τέλος θα το θεωρήσουμε δεδομένο.

Και φυσικά samuel1974 η ύπαρξη γυναικών ιερέων δέν έχει καμιά σχέση με την θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν και γυναίκες ιερείς, και γυναίκες θεές όσοι και οι θεοί.
Στην γυναίκα όμως ήταν απαγορευμένο να βγεί έξω απο το σπίτι της, να ψηφίζει και πολλά άλλα.

-Δε μιλάμε για τόλμη, όπως λες αλλά για αλλαγή τελετουργικού! έτερον εκάτερον! και είναι εξηγημένοι οι λόγοι που δεν μπορούν οι γυναίκες να γίνουν παπάδες! διάβασε λίγο παραπάνω....
-Στην αρχαία Ελλάδα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν αδιανόητη η έλλειψη γυναικών από τις τελετές! όργια χωρίς γυναίκες δε νοούνται! για τους νορμάλ πάντα ανθρώπους!

quote:
Dying_Incubus:
Αγαπητέ europaios2, λυπάμαι που σε κούρασα αλλά δε νομίζω να ζήτησα κάποια επεξήγηση στο μήνυμα μου από εσένα.
Κατέθεσα πολύ απλά την άποψη μου κι ο κάθε συνομιλητής μας μπορεί είτε να την προσπεράσει είτε να σκεφτεί λίγο και την δική μου οπτική.

Εν πάσει περιπτώσει, επέτρεψε μου να γνωρίζω αρκετά καλά και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη καθώς για περίπου 20 χρόνια πίστευα στην Χριστιανική θρησκεία και γνωρίζω αρκετά καλά τις διδαχές της.

Στο προηγούμενο μήνυμα μου δεν ανέφερα ότι ο Ιησούς δεν τιμούσε την γυναίκα, αναφέρθηκα στην χριστιανική θρησκεία και το πως έχει αντιμετωπιστεί η γυναίκα από αυτήν.
Αν κι είναι δύσκολο να γνωρίζω ποιά είναι η πραγματική φιλοσοφία του Ιησού αφού δεν υπάρχουν άλλες πηγές πέραν της Καινής Διαθήκης, πιστεύω ότι ο ίδιος σαφώς και τιμούσε την γυναίκα όπως της αρμόζει.
Η απάντηση:

euroapios2:
-Είναι ακάθαρτη σίγουρα σωματικά! Τώρα γιατί την ώρισε να είναι σε αυτή την κατάσταση! κάτι θα ξέρει! αν γνωρίζαμε τα πάντα! θα είμασταν και οι ίδιοι Θεοί!

Dying_Incubus:
λυπάμαι αλλά δε με καλύπτει διότι αφενός δεν υπάρχει καμία ακαθαρσία της γυναίκας κι αφετέρου παραπέμπει σε μια υποσυνείδητη ενοχοποίηση της που μου θυμίζει την ενοχοποίηση της από την αρχή περίπου της Αγίας Γραφής...

-Περίεργο νόμιζα ότι για περίπου 20 χρόνια πίστευες στην Χριστιανική θρησκεία και γνωρίζες έτσι αρκετά καλά τις διδαχές της! άρα και τα τελετουργικά της, όμως..........................
quote:

Αγαπητέ μου, δεν ξέρω σε ποιά άλλη θρησκεία ο Διάβολος ήταν στο καθημερινό λεξιλόγιο των πιστών της...
Το να μπω στην διαδικασία να κρίνω την αρχαία ελληνική θρησκεία, τις δυνάμεις που συμβόλιζαν οι Έλληνες Θεοί δεν θα το κάνω διότι θα βγούμε εκτός θέματος κι έχουμε κάνει ήδη προσωπικό διάλογο επί αυτών των ζητημάτων σε διάφορα θέματα οπότε και ξέρεις τις θέσεις μου.

Σύντομα θα επανέλθω με αναφορές στο ρόλο της γυναίκας ως ιέρεια σε διάφορα θρησκευτικά συστήματα.

Υ.Γ. Αγαπητέ europaios2, θα ψάξω να δω που στην ευχή έχει αναφερθεί στην ελληνική μυθολογία ότι ο Δίας σκότωσε τον Κρόνο και τη Ρέα (τους γονείς του)!

Dying_Incubus: Ξέρω τις θέσεις σου για αυτό μην επικαλείσαι καθόλου την αρχαία θρησκεία γιατί εκτίθεσαι! και μη λες για συμβολισμούς γιατί θα σου πω ότι στην Παλαιά Διαθήκη δεν αναγνωρίζεις κανέναν δίνοντάς μου έτσι το δικαίωμα να πω ότι χρησιμοποιείς 2 μέτρα 2 σταθμά!
-Μη ξεχάσεις εφόσον παραθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο οι Ιέρειες αυτές ερχόντουσαν σε επαφή με το Θείο!
-Υ.Γ. στην τιτανομαχία δεν αλληλοσκωτώθηκαν? Εάν όχι δεν πειράζει είναι άφθονα τα γεγονότα όπως ο μπαμπάς Κρόνος που έτρωγε τα ίδια του τα παιδιά! και ένα από αυτά που ξέφυγε ήταν και ο Θεός Δίας!
-Κάνε σύγκριση λοιπόν τις 10 εντολές του μπαμπά του Ιησού και τη δράση του μπαμπά του Δία! και διάλεξε μπαμπά και Υιό ή απλά πες ποιος ήταν πιο ανθρώπινος ή πιο καλός!

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!

Edited by - europaios2 on 12/03/2008 14:25:49

12/03/2008, 14:59:38
quote:
sonofzeus
Νομίζω ότι βιάζεστε,το πολύ σε 50 χρόνια θα υπάρχουν γυναίκες κληρικοί γιατί όχι και δεσπότισσες. Απλά αργεί η αντίσταση, μόλις τα τελευταία χρόνια κερδούν τα δικαιώματα τους σιγά σιγά οι γυναίκες. Η εκκλησία φυσικά αντιδρά αλλά μάταια,όπως έχασε και τις περισσότερες μάχες ως τώρα π.χ. διαζύγιο,μοιχεία,νηστεία,γλώσσα,γυναίκες θεολόγοι,ταυτότητες και άλλα, μάλιστα σε μιά χώρα με συντριπτικά χριστιανική. Η δικαιολογία ότι μερικοί ήταν νόμοι του κράτους αστεία,κράτος είναι ο (χριστιανικός) λαός.
Στην αρχή ίσως μόνο οι γυναίκες που δεν έχουν έμμηνο ρύση για διάφορους λόγους, έτσι θα μαλακώσουν τον φίλο Ψηλό!
Η θρησκεία προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και πολιτικές είτε μας αρέσει είτε όχι.
Γιάννης

Φίλε Γιάννη καλώς ήλθες στην παρέα.

Και εγώ, χρησιμοποιώντας μόνο την ορθή-ανθρώπινη-λογική, δεν διαφωνώ στο να γίνονται και οι γυναίκες ιερείς. Όπως δεν διαφωνώ και για την άρση του άβατου στο Όρος.

Μόνο που ενεργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο, υποβιβάζω το θείο στα όρια της ανθρώπινης αντιληπτικότητας και λογικής.
Και αν λειτουργήσουμε "αθροιστικά", στο τέλος, μπορεί να καταλήξουμε και στο συμπέρασμα ότι "τι χρειάζονται οι ναοί; Αφού και από το σπίτι του ο καθένας ή όπου κι αν βρίσκεται μπορεί να έχει επικοινωνία με το Θεό", ……… και πάει λέγοντας.

Η Εκκλησία του Χριστού δεν έχασε καμιά μάχη, ακόμη και κατά την περίοδο των διωγμών.

13/03/2008, 00:44:30
quote:
europaios2 -Στην αρχαία Ελλάδα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν αδιανόητη η έλλειψη γυναικών από τις τελετές! όργια χωρίς γυναίκες δε νοούνται! για τους νορμάλ πάντα ανθρώπους

Διονυσιακά/ορφικά (όργια) = ιερή τελετή που απαραίτητο στοιχείο ήτανε τελετουργικά καθαρότητας, νηστείας και σεξουαλικής αποχής .

Ειδικά αν ψάξεις τον μύθο του Ορφέα, θα δεις ότι ο ένας από τους λόγους που οι Μαινάδες κομματιάσανε τον Ορφέα ήτανε επειδή ο ορφισμός μίλαγε μια ηθική ζωή, ενισχύοντας μέσα από νηστείες, αποχή από κρέας και θρησκευτικούς καθαρμούς .

Σε αντίθεση με την σε αντίθεση με την διονυσιακή λατρεία, στην οποία κυριαρχούσε η ωμοφαγία και η βακχική έκσταση στα διονυσιακά όργια (όργιο= θρησκευτική τελετή, έργο ιερό).

Όπως και πολύ σημαντικός είναι και ο συμβολισμός που υπάρχει στα ορφικά για την διττή ουσία του ανθρώπου, Θεία και τιτανική….

Τώρα γιατί η λέξη όργιο πήρε αυτήν την ερμηνεία ….

quote:
europaios2 -στην τιτανομαχία δεν αλληλοσκωτώθηκαν? Εάν όχι δεν πειράζει είναι άφθονα τα γεγονότα όπως ο μπαμπάς Κρόνος που έτρωγε τα ίδια του τα παιδιά! και ένα από αυτά που ξέφυγε ήταν και ο Θεός Δίας!

Ψάξε να βρεις λίγο τι σχέση έχει η κοσμογονία/δημιουργία με την τιτανομαχία…

kostakisΜέλος
13/03/2008, 09:01:21
Καλημέρα σε όλους

Πολύ συγκρουσιακό το θέμα, αφού συναρτάται με την κοσμοθεωρία του καθενός, εντούτοις έχω σημαντικές επιφυλάξεις για την ουσία της κόντρας αυτής.
Αγαπητή Αμαλία, ως θεματοθέτη απευθύνομαι πρώτα σε σένα. Δεδομένου ότι η Ορθόδοξη πίστη βασίζεται σε διδαχές συγκεκριμένου προσώπου και στις ερμηνείες που μεταγενέστεροι (οι οποίοι είχαν το χάρισμα; - ή το "δικαίωμα") έδωσαν σε αυτές, οφείλει κανείς να αποδεχθεί τη θεωρία ως έχει. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πνεύμα των κειμένων αυτών απαγορεύεται ρητώς ως αίρεση, εκτός αν προέρχεται μέσα από το θεσμό της Εκκλησίας, οπότε θεμελιώνεται αξιωματικά ως θέσφατο. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αντιπαρέρχεσαι μία κοσμοθεωρία, η λογική της οποίας είναι "ή δέχεσαι και το τελευταίο κόμμα και συμμετέχεις ή μείνε στην απέξω". Είναι απλά άνευ αντικειμένου... κάτι σα να κατηγορείς το Bill Gates και την παρέα του για τον τρόπο λειτουργίας των windows. Δική του πατέντα είναι, αν θες ακολουθείς, αλλιώς ασχολήσου με το ανοιχτό λογισμικό, μην προσπαθείς όμως να αλλάξεις τις βασικές αρχές λειτουργίας.
Φίλοι macedon, γιάπετ και λοιπές φίλιες δημοκρταικές δυνάμεις : αν ο στόχος της παρούσας συζήτησης (και πολλών παρόμοιων) είναι να αποδειχθεί το ορθόν ή μη κάποιων ιδεολογιών ή προσεγγίσεων της ορθόδοξης πίστης, νομίζω ότι πρόκειται περί κυνηγίου μαγισσών. Από τη στιγμή που "παράλληλες ορίζονται οι ευθείες, οι οποίες, προεκτεινόμενες στο (θεωρητικά άπειρο) χώρο, δεν τέμνονται", το ουσιαστικό ερώτημα που συναρτά τη γυναίκα με την Ορθοδοξία, δεν είναι αν θα έπρεπε να αλλάξει ο ρόλος της σε σχέση με το δόγμα, αλλά με το ΑΝ θα έπρεπε να συμμετέχει σε αυτό, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Την απάντηση αναζητήστε τη στις γυναίκες γύρω μας, αλλά και στο γενικότερο ρόλο της πίστης ως κινήτρου και μέσου επιβίωσης.
Φίλοι europaios2, Ψηλός, trexagireve και λοιπές (φίλιες μεν, ιδεολογικά διάφορες δε) δυνάμεις : η συμμετοχή σας στη συζήτηση, με τον τρόπο με τον οποίο εκφέρεται, σε πολλές περιπτώσεις δίνει την εντύπωση απόπειρας πειθαναγκασμού στην ορθόδοξη "αλήθεια", με πλούσια μεν επιχειρηματολογία, ελάχιστη δόση κριτικής και ατομικής αποστασιοποίησης όμως. Εν μέρει είναι αναμενόμενο, γιατί θίγεται μία κοσμοθεωρία δομημένη και συγκεκριμένη, με μηδαμινή ελαστικότητα, κάτι το οποίο για εσάς είναι παράδοξο, συμφωνώ σε αυτό. Εντούτοις, όπως έχω διαπιστώσει και σε άλλες παρόμοιες αντιπαραθέσεις, εκλείπει σε μεγάλο βαθμό η ταπείνωση, όπως και το πνεύμα του "ελευθέρως συμμετέχειν" που αποτελούν βασικούς πυλώνες της χριστιανικής διδασκαλίας. Σύμφωνα με το χριστιανισμό, ο Ιησούς και λοιδωρήθηκε και εξεβρίσθη και κυνηγήθηκε, εντούτοις είχε τη δύναμη να πει "άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι", που σημαίνει ότι αναγνώριζε το δικαίωμα στην αντίθετη άποψη, ακόμα και αν δε τη θεωρούσε σωστή. Με το να μην ακολουθείτε ΑΠΟΛΥΤΑ αυτή τη γραμμή, παρερμηνεύετε το βασικό γράμμα της ορθόδοξης διδασκαλίας, καθώς δημιουργείτε ατομικές παρεκτροπές - αιρέσεις στο επίπεδο που σας ευνοεί. Κατά την προσωπική μου γνώμη, οφείλετε να προσεύχεστε - και μόνο - για όλους τους υπολοίπους που βρισκόμαστε εκτός Ορθόδοξης πίστης και να μας παραπέμπετε επί μονίμου βάσεως στα κείμενα των Πατέρων της εκκλησίας, αντί να κατηχείτε, πολλάκις με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, να ερμηνεύετε εξ ιδίων, να προφητολογείτε, να αποπέμπετε στο "πυρ το εξώτερον" κάθε αντίθετη άποψη. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι αφενός, σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη, η φώτιση δίδεται μόνο από το Άγιο Πνεύμα και όλοι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτής (ΑΝ όμως το επιθυμούν, χωρίς καταναγκασμούς και χωρίς σπάθους επικρεμάμενες επί των κεφαλών αυτών), αφετέρου "πας Μετά Χριστόν προφήτης .....".
Συμπερασματικά, παρακολουθώ τις αντιπαραθέσεις που αφορούν το Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία εδώ και αρκετό καιρό. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνευ αντικειμένου και απλές προσπάθειες προσηλυτισμού από μερίδα συμμετεχόντων. Δυστυχώς για τους ορθόδοξους συμμετέχοντες, η πρακτική αυτή δεν ενυπάρχει στη χριστιανική κοσμοθεωρία (εκτός αν το "πορευθέντες, μαθητεύσατε πάντα..." υποδήλωνε επιβολή, στοιχείο το οποίο αδυνατώ να πιστέψω), συνεπώς πραγματοποιούν εκτροπή από το δόγμα που πρεσβεύουν. Για την άλλη πλευρά των ομιλητών, αυτό μπορεί να γίνει περισσότερο αποδεκτό, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη και θεολογικά προσδιορισμένη φιλοσοφία στην οποία να οφείλουν να "περπατήσουν", άρα η έκφραση διαφόρων απόψεων, χωρίς όμως την ύβρη (με την αρχαία ελληνική ερμηνεία της, αλλά και την "αλλοτριωθείσα" σύγχρονη) πιστεύω ότι είναι αρκετά ευχερέστερη, ειδικά όταν δεν υπεισέρχεται σε προσωπικές αντιλήψεις. Ας ασχοληθούμε με την αγάπη που αποτελεί βασικό συστατικό, είτε της θρησκείας, είτε της βασικής ανθρώπινης συνείδησης, γιατί με τον τρόπο μας αυξάνουμε τις διαχωριστικές γραμμές διαμέσω στοιχείων του χαρακτήρα καθαρώς προσωπικών με αμφιλεγόμενες στοχεύσεις και σκοπιμότητες.
Όσο για το ρόλο των φύλων ΕΚΤΟΣ ορθοδοξίας, ας δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης και είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε να το αναπτύξουμε ως θεματολογία.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

13/03/2008, 09:11:43
quote:
-Περίεργο νόμιζα ότι για περίπου 20 χρόνια πίστευες στην Χριστιανική θρησκεία και γνωρίζες έτσι αρκετά καλά τις διδαχές της! άρα και τα τελετουργικά της, όμως..........................

Καταρχάς το να γνωρίζεις αρκετά καλά τις διδαχές της οποιασδήποτε θρησκείας δεν συνεπάγεται ότι γνωρίζεις και τα τελετουργικά της.
Στην προκειμένη περίπτωση, επέτρεψε μου να γνωρίζω αρκετά καλά και τα τελετουργικά της.

quote:
Dying_Incubus: Ξέρω τις θέσεις σου για αυτό μην επικαλείσαι καθόλου την αρχαία θρησκεία γιατί εκτίθεσαι! και μη λες για συμβολισμούς γιατί θα σου πω ότι στην Παλαιά Διαθήκη δεν αναγνωρίζεις κανέναν δίνοντάς μου έτσι το δικαίωμα να πω ότι χρησιμοποιείς 2 μέτρα 2 σταθμά!

Ας εκτεθώ κι εγώ λίγο, βρε αδερφέ!

Πέρα από την πλάκα και για να σοβαρευτούμε λίγο, το δικαίωμα να πεις ότι χρησιμοποιώ δύο μέτρα και δύο σταθμά θα το πάρεις αν το θέλεις από μόνος σου, ασχέτως του τι θα λέω εγώ.
Το ποιούς συμβολισμούς αναγνωρίζω στην κάθε θρησκεία και τι βαθύτερα νοήματα πιστεύω ότι κρύβουν το έχω αναφέρει πάμπολλες φορές, θα μπορούσες αν θέλεις να ψάξεις κάποια παλαιότερα μηνύματα μου.

quote:
-Κάνε σύγκριση λοιπόν τις 10 εντολές του μπαμπά του Ιησού και τη δράση του μπαμπά του Δία! και διάλεξε μπαμπά και Υιό ή απλά πες ποιος ήταν πιο ανθρώπινος ή πιο καλός!

Μα δεν θα εξυπηρετήσει καμία ανάγκη μου να κάνω μια σύγκριση σε ανόμοια πράγματα και να τα προσεγγίσω τόσο χωριστικά!

Υ.Γ. Θεέ μου, δώσε μου δύναμη να αντέξω!

13/03/2008, 12:16:24
quote:
Dying_Incubus:
Στην προκειμένη περίπτωση, επέτρεψε μου να γνωρίζω αρκετά καλά και τα τελετουργικά της.

-Kαι αφού τα γνωρίζεις! πως έχεις απορία για ποιο λόγο η γυναίκα δε γίνεται παπάς?
-Φίλε kostaki γράφεις..........kostakis <<Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνευ αντικειμένου και απλές προσπάθειες προσηλυτισμού από μερίδα συμμετεχόντων. Δυστυχώς για τους ορθόδοξους συμμετέχοντες, η πρακτική αυτή δεν ενυπάρχει στη χριστιανική κοσμοθεωρία (εκτός αν το "πορευθέντες, μαθητεύσατε πάντα..." υποδήλωνε επιβολή, στοιχείο το οποίο αδυνατώ να πιστέψω), συνεπώς πραγματοποιούν εκτροπή από το δόγμα που πρεσβεύουν.>>

-Που βλέπεις τον προσυλητισμό? μη Χρισιτανοί καταφέρόνται εναντίον του Χριστιανισμού χρησιμοποιόντας κομένα και ραμένα στα μέτρα τους εδάφια της Καινής Διαθήκης! μιλάνε για τη γυναίκα ιερέα! και εγώ όπως άλλα παιδιά τα αντικρούω εμφανίζοντας τα εδάφια όπως είναι και εξηγώντας στο εν λόγω θέμα το λόγο μη ιεροσύνης της γυναίακας!
-Αυτό εσύ το θεωρείς προσυλητισμό?
-Γιατί φίλε Kostakis να μη μας πεις εδώ τις απόψεις σου για το εν λόγω θέμα?
-Πάντως τι να πω? έρχονται μη Χριστιανοί να μας πουν ότι πρέπει να κάνουν τα μυστήρια της εκκλησίας και οι γυναίκες και μάλιστα το κίνητρό τους είναι η αδικία στη γυναίκα! λες και κολάμε μπρίκια!
-Σα να πάμε εμείς οι Χριστιανοί να πούμε στους Βουδιστές πως πρέπει να κάνουν τις τελετές τους! Σα να πήγαινα εγώ στην Αρχαία Ελλάδα σε έναν ναό να κάνω υποδείξεις για τα τελετουργικά!!!!!!11
-Ήμαρτον!!!!!!!!!!!!!!

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!

kostakisΜέλος
13/03/2008, 22:09:48
Καλησπέρα σε όλους

Φίλε europaios2 γράφεις

quote:
Που βλέπεις τον προσυλητισμό? μη Χρισιτανοί καταφέρόνται εναντίον του Χριστιανισμού χρησιμοποιόντας κομένα και ραμένα στα μέτρα τους εδάφια της Καινής Διαθήκης! μιλάνε για τη γυναίκα ιερέα! και εγώ όπως άλλα παιδιά τα αντικρούω εμφανίζοντας τα εδάφια όπως είναι και εξηγώντας στο εν λόγω θέμα το λόγο μη ιεροσύνης της γυναίακας!
-Αυτό εσύ το θεωρείς προσυλητισμό?
-Γιατί φίλε Kostakis να μη μας πεις εδώ τις απόψεις σου για το εν λόγω θέμα?

Αν διάβασες προσεκτικά το κείμενό μου, θα διαπιστώσεις ότι αναφέρομαι γενικότερα σε αντιπαραθέσεις που αφορούν το Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία και υποστηρίζω ότι είναι άνευ αντικειμένου, αθώς θεωρώ ότι όποιος δεν αντιπροσωπεύεται από το συγκεκριμένο δόγμα και δε μετέχει των μυστηρίων και των λοιπών διαδικασιών που το διέπουν, δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης και απαίτησης για αλλαγή αυτών. Με λίγα λόγια θεωρώ ότι αν δεν ανήκεις κάπου (και αν δεν επηρεάζεσαι φυσικά από τη δράση κάποιου οργανισμού) δεν έχεις λόγο στα εσωτερικά του.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εκφέρω και δε θα εκφέρω άποψη για το θέμα χειροτόνησης γυναικών ιερέων. Το θεωρώ εσωτερική υπόθεση της εκκλησίας και των πραγματικών πιστών της Ορθοδοξίας και απαγορεύω στον εαυτό μου την κριτική επί του θέματος, άπαξ και δεν επηρεάζει τη δική μου ζωή άμεσα. Δεν πιστεύω ότι είναι κακό να δηλώνω αναρμόδιος για κάτι που όντως είμαι.
Τον προσηλυτισμό δεν το διαπίστωσα (μόνο) στο παρόν θέμα, αλλά (και κυρίως) σε άλλα θέματα που άπτονται της διαμάχης μεταξύ ορθοδόξων και μη. Και, όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμα, δεδομένου ότι η χριστιανική θρησκεία διδάσκει την ταπεινότητα και την ελευθερία βούλησης, αλλά και το σεβασμό προς τις απόψεις του άλλου, το να καθυβρίζετε και να ειρωνεύεστε (ως χριστιανοί ορθόδοξοι) όσους διαφωνούν, ακόμα και καθυβρίζοντας ή λοιδωρώντας εσάς (που δεν το εγκρίνω ασφαλώς), είναι αιρετικό βάσει των αρχών του Χριστιανισμού, ενώ η τάση που επιδεικνύετε στο να θεωρείτε νεοπαγανιστές, νεοταξίτες, εχθρούς της χώρας και προδότες όσους εκφέρουν διαφορετική άποψη, υποκρύπτει στοιχεία προσηλυτισμού.
Δεν είναι προσωπική αιχμή, ούτε και προσβολή. Αντίθετα είναι μία άποψη που εκφέρω θεωρώντας δεδομένο ότι για να φαίνεσαι ανώτερος από κάποιον, πρέπει και να το αποδεικνύεις. Και η πρακτική των υποτιμητικών χαρακτηρισμών που έχει ακολουθηθεί σε κάποιες περιπτώσεις, μάλλον υποβιβάζει αυτούς που προσδιορίζονται όπως προσδιορίζονται (άραγε αντανακλά και τρόπο σκέψης ή γενικότερη κοσμοθεωρία αυτών;), παρά τους τιμά.
Εντέλει... όπως είπα και πιο πριν. Μην περιμένεις την άποψή μου για τη χειροτόνηση ή μη των γυναικών. Μου είναι ξένο ως θεματολογία και δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων μου.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!