- Η λύση του μυστηρίου του κοριτσίού με τα γυάλινα μάτια. - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
To θεμα με την ψυχη ξεκινησε απο εδω.
Ο φιλοσοφος3 ειπε
quote:
Το να μην πιστεύει κανείς στην ύπαρξη ψυχής το θεωρώ παρανοϊκό, περισσότερο από το να μην πιστεύει σε Θεό. Για το θεό θα πεις ότι απορρίπτει την έννοια του προσωπικού θεού όπως τον προβάλλει η μια ή η άλλη θρησκεία. Αλλά το να μην πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής του είναι αδιανόητο και το θεωρώ καθαρή παράνοια. Δε μπορώ να πιστέψω ότι λες πραγματικά κάτι τέτοιο και το θεωρώ μη αληθινό.
Και μετα ο ψηλος ρωτησε "Τι εννοουμε οταν λεμε Πνευμα"
Ειπα και εγω οτι πνευμα ειναι ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ το αποτελεσμα
της εγκεφαλικης λειτουργιας. (Μαλιστα απο την αρχη ειπα
οτι ΔΕΝ ξερω τον ακριβη μηχανισμο αλλιως θα ημουνα διασημος)
Μαλιστα κατεδειξα οτι οποτε δυαλυεις το κεφαλι
καποιου σταματανε και οι πνευματικες εκφρασεις και αυτο ειναι
μια ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΔΕΙΞΗ.
Η απαντηση δοθηκε για να πληροφορηθει ο Ψηλος για τις πεποιθησεις
μου οχι για να πεισει κανεναν για την ανυπαρξια της ψυχης.
Ως εδω καλα.
Επειδη αυτη η πεποιθηση δεν σου αρεσει εγω και η Οστρια γιναμε "αντιεπιστημονικοι". Αντε, ας το φαμε και αυτο, και ας προσπαθησω
να σου εξηγησω τι σημαινει αποδειξη.
Για να ξεκαθαριστει. ΔΕΝ υπαρχει μαθηματικη
αποδειξη για τις ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ. Βασικα δεν υπαρχει μαθηματικη
αποδειξη για τιποτα εκτος απο τα μαθηματικα θεωρηματα.
Τελος με αυτο. Ελπιζω να το ξεκαθαρισαμε.
Το συμπερασμα μπορει να
συνοψιστει στις δυο παρακατω παραγραφους.
ΔΕΝ πιστευουμε στην υπαρξη της ψυχης, και εχουμε την
πεποιθηση (αρκετα καλα τεκμηριωμενη κατα τη γνωμη μας) οτι
οι πνευματικες λειτουργιες πηγαζουν απο την βιοχημεια του
εγκεφαλου.
Η πεποιθηση μας για την ορθοτητα αυτης της αποψης προκυπτει
απο τις ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ που παρεχουν οι νευροεπιστημες, η ψυχολογια,
η βιολογια και η ιατρικη καθως και απο τα χειροπιαστα αποτελεσματα
που εχει η εφαρμογη αυτων των επιστημων.
Μπορουμε τωρα να συνεχισουμε ? Ειχαμε μεινει εκει που μας λεγατε ανηθικους επειδη δεν πιστευουμε στην αθανατη ψυχη...
Αγγελος.
quote:
Ostria, αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι λέμε .. άστο. Και μην μπερδεύεις τα παραδείγματα, που έχουν μέσα τη λέξη "εγκέφαλος", με τη λειτουργία του εγκεφάλου.*****
Τώρα αν εσύ δεν μπορείς να διακρίνεις το συμβολικό του παραδείγματος και θεώρησες ότι ο εγκέφαλος υλοποιεί την όραση, εγώ ούτε αυτό είπα, ούτε κάτι τέτοιο εννόησα.
Ναι έχεις δίκιο, εγώ είμαι χαζή και δεν καταλαβαίνω τα ευφυή σχόλια σου... ![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:quote:
Ostria, αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι λέμε .. άστο. Και μην μπερδεύεις τα παραδείγματα, που έχουν μέσα τη λέξη "εγκέφαλος", με τη λειτουργία του εγκεφάλου.*****
Τώρα αν εσύ δεν μπορείς να διακρίνεις το συμβολικό του παραδείγματος και θεώρησες ότι ο εγκέφαλος υλοποιεί την όραση, εγώ ούτε αυτό είπα, ούτε κάτι τέτοιο εννόησα.
Ναι έχεις δίκιο, εγώ είμαι χαζή και δεν καταλαβαίνω τα ευφυή σχόλια σου...
Χαχαχα... πολύ αστείο!
Α.
quote:
Χαχαχα... πολύ αστείο!
![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:Το συμπερασμα μπορει να
συνοψιστει στις δυο παρακατω παραγραφους.ΔΕΝ πιστευουμε στην υπαρξη της ψυχης, και εχουμε την
πεποιθηση (αρκετα καλα τεκμηριωμενη κατα τη γνωμη μας) οτι
οι πνευματικες λειτουργιες πηγαζουν απο την βιοχημεια του
εγκεφαλου.Η πεποιθηση μας για την ορθοτητα αυτης της αποψης προκυπτει
απο τις ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ που παρεχουν οι νευροεπιστημες, η ψυχολογια,
η βιολογια και η ιατρικη καθως και απο τα χειροπιαστα αποτελεσματα
που εχει η εφαρμογη αυτων των επιστημων.Μπορουμε τωρα να συνεχισουμε ? Ειχαμε μεινει εκει που μας λεγατε ανηθικους επειδη δεν πιστευουμε στην αθανατη ψυχη...
Η νευρολογία και οι άλλες επιστήμες εξετάζουν τον άνθρωπο απ την πλευρά τους. Η ιατρική ενδιαφέρεται να σου φτιάξει το συκώτι και αλίμονo αν πελαγοδρομούσε σε πράγματα που δεν είναι σχετικά με αυτή την τεχνική.
Η ψυχολογία είναι μια ζωή στα μαχαίρια με την ψυχιατρική γιατί αυτή βλέπει αρρώστιες της ψυχής και επιμένει στην αφάρμακο θεραπεία ενω η ψυχιατρική πιστεύει στη χημεία σαν λύση των ψυχικών προβλημάτων.
Αν όλα ήσαν μόνο αποτελέσματα ύλης, ηλεκτρονίων και χημικών διαδικασιών του εγκεφάλου, τότε φυσικά και οι αξίες, όπως, τιμή, ανδρεία, υπερηφάνεια, ελευθερία κτλ. δεν έχουν αξία, δεν υφίστανται.
Αν η εξέλιξη του ανθρώπου είναι επακόλουθο της σοφίας ή της τύχης της φύσης τότε ο άνθρωπος θα έπρεπε σεβόμενος την μαμά του να μένει αραχτός γιατί έτσι κι αλλιώς η φύση τραβά το δρόμο της προς το καλό του ανθρώπου.
Έτσι ο σεβασμός προς την φύση δεν έχει κάποιο νόημα γιατί είναι υλική λειτουργία όπως και το κατούρημα.
Αν κατουρήσεις στη θάλασσα είναι το ιώδιο που το διορθώνει. Το ίδιο αν σκοτώσεις μερικούς ή κάψεις μερικά δάση. Η γη έχει ιστορία εκατομμυρίων χρόνων θα βλαφτεί από κάποιο παιδί της που έχουν βραχυκυκλώσει τα εγκεφαλικά κύτταρά του?
Αν θέλουμε να μιλάμε τη γλωσσα της φύσης, τότε δεν λέμε ανδρεία, τιμή, κτλ αλλά ένστικτο όπως αυτό που συντηρεί τις κοινωνίες των ζώων.
Αν μιλάμε για ταπεινότητα, τότε τα πρωτεία ανήκουν στον υλιστή, γιατί θεωρεί ότι δεν έχει τιμή, ανδρεία, υπερηφάνεια, κτλ. όπως την εννοούν οι ιδεαλιστές, παρά μόνο συγκεντρώσεις ηλεκτρονίων στο φλοιό του εγκεφάλου.
Άρα να καταλήξουμε στο τελευταίο, κανείς δεν καταδικάζει για ανηθικότητα κάποιον που δεν διαχωρίζει την ηθική από μια καθημερινή σωματική λειτουργία.
Ισως αυτό είναι καλύτερο από μερικούς που το έχουν παρα2$!$ με την ηθική
Ενας ζωγραφικος πινακας δεν ειναι τιποτε αλλο
απο απλωμενη μπογια πανω σε ενα χαρτι.
Αυτο δεν ακυρωνει την ομορφια του.
Το ιδιο και οι ιδεες.
Ακομα και δεχτεις οτι
οι ιδεες δεν ειναι τιποτε αλλο παρα το αποτελεσμα
των βιοχημικων διαδικασιων στον εγκεφαλο, δεν ακυρωνει
την υποκειμενικη αξια που εχουν για εσενα και τους
συνανθρωπους σου.
Θα συμφωνησω οτι σε συμπαντικη κλιμακα, οι πραξεις και οι σκεψεις
των ανθρωπων ειναι ασημαντες και συνεπως δεν υπαρχει
συμπαντικη ηθικη. Αλλα για εμας, σε αυτο το μικρο
πλανητη ειναι σημαντικες και απο τα αποτελεσματα τους στους
γυρω μας μπορουν να χαρακτηριστουν ως προς το ηθος τους.
Αγγελος
quote:
Dimitri2Ενας ζωγραφικος πινακας δεν ειναι τιποτε αλλο
απο απλωμενη μπογια πανω σε ενα χαρτι.Αυτο δεν ακυρωνει την ομορφια του.
Φαντάζομαι δεν θα έχει ακούσει ποτέ, ούτε ίσως θα σε έχει απασχολήσει το ερώτημα: "Ποια είναι η ουσία".. Είναι η ουσία μήπως η φύση ή η μορφή του αντικειμένου; Πολλές φιλοσοφικές συζητήσεις έχουν γίνει πάνω σε αυτό τον προβληματισμό με επικρατέστερες θέσεις του Πλάτωνος και του Αριστοτέλη, οτι ουσία είναι η μορφή που προσδιορίζει εν' πολλοίς και τη λειτουργία.
Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, σε ένα σχήμα και σε μία μορφή σε ένα πίνακα ζωγραφικής υπάρχουν δύο πλευρές που μπορεί κανείς να κοιτάξει:
1) Την μπογιά, όπως θα έκανε κάποιος που δεν διαθέτει καθόλου πνευματικές ιδιότητες και φιλοσοφικούς στοχασμούς
2)Την μορφή, που αποτελεί και την ουσία της δημιουργίας
Αντιλαμβάνομαι Άγγελε την πεζότητα που σε διακρίνει σε όλες τις τοποθετήσεις σου, η οποία απορρέει φαντάζομαι, από την δίχως ελπίδα και πνευματικότητα προοπτική, που διακρίνει όλους όσους θεωρούν έναν κόσμο υλικό, δίχως συναισθήματα και αξίες που να υπερβαίνουν την ύλη.
quote:Το ιδιο και οι ιδεες.
Ακομα και δεχτεις οτι
οι ιδεες δεν ειναι τιποτε αλλο παρα το αποτελεσμα
των βιοχημικων διαδικασιων στον εγκεφαλο, δεν ακυρωνει
την υποκειμενικη αξια που εχουν για εσενα και τους
συνανθρωπους σου.
..και η πεζότητα συνεχίζεται.. Οι ιδέες μας λέει ο Άγγελος είναι βιοχημικές αντιδράσεις (κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης στο σημείο αυτό θα πρέπει να παρατηρήσει και να ρωτήσει τον Άγγελο να μας πει τον βιοχημικό τύπο της ελπίδας ή του έρωτα, κλπ).
.. και συνεχίζει λέγοντας πως οι ιδέες είναι υποκειμενικές. Πάλι στο σημείο αυτό θα πρέπει κανείς να παρατηρήσει πως η κατάταξη των ιδεών και αξιών (π.χ. λέμε αυτό είναι πιο δίκαιο ή πιο άδικο, ή πιο όμορφο, ή πιο θαρραλέο, κλπ) για να έχει νόημα θα πρέπει να έχει υπόψη της ένα optimum (ένα αντικειμενικό βέλτιστο δηλαδή) αλλιώς δεν έχουν νόημα οι συγκρίσεις όπως καλύτερο, χειρότερο, δικαιότερο, κλπ.
Γιατί λέμε ότι κάτι είναι ομορφότερο, αν έχουμε υπόψη μας το άριστο (δηλ. την τέλεια ομορφιά) και επομένως συγκρίνουμε αυτό που βλέπουμε με αυτό που είναι "άριστο".
Βέβαια όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Άγγελο, ο οποίος πάλι θα συνεχίσει να λέει ότι ο καθένας με υποκειμενικό τρόπο κατατάσει τις αξίες αγνοώντας ακόμα και πειράματα που έχουν γίνει σε βρέφη τα οποία έχουν έμφυτη τάση προς το ωραίο, το δίκαιο, το ίσο.
Ή μήπως μας έχει διδάξει κανείς την ισότητα; Υπάρχει τίποτα στη φύση που να είναι "ίσο"; Όχι βέβαια, αλλά ωστόσο η ιδέα της ισότητας είναι έμφυτη στον άνθρωπο και ως εκ' τούτου αντικειμενική..
Αυτά που λες .. Άγγελε!
quote:
Θα συμφωνησω οτι σε συμπαντικη κλιμακα, οι πραξεις και οι σκεψεις
των ανθρωπων ειναι ασημαντες και συνεπως δεν υπαρχει
συμπαντικη ηθικη. Αλλα για εμας, σε αυτο το μικρο
πλανητη ειναι σημαντικες και απο τα αποτελεσματα τους στους
γυρω μας μπορουν να χαρακτηριστουν ως προς το ηθος τους.
Αυτή η τελευταία τοποθέτηση πάλι...!! Τι επιστημονική !
Τι θα πει συμπαντική ηθική;; Αντικειμενική θες να πεις, οπότε μας ξανελές το ίδιο που είπες και πριν..
Και τι χαρακτηρισμός ! Μικρός πλανήτης.. Να σου θυμίσω τον Ελύτη;; (Αυτός ο μικρός κόσμος .. ο ΜΕΓΑΣ!).
Αγαπητέ Άγγελε, ένας πλανήτης (κ ένας άνθρωπος κυρίως) είναι πραγματικά μεγάλος, όταν έχει μεγάλους δημιουργούς και διανοητές..
Και κάτω από αυτή την αξιολογική βάση, ο πλανήτης ΓΗ είναι η ΓΗ των ανθρώπων και πρόκειται για πολύ ΜΕΓΑΛΟ πλανήτη, με αντικειμενική ηθική θεώρηση και αιώνιες αξίες..
Αυτά..
Α.
http://www.associatedcontent.com/content.cfm?content_type=article&content_type_id=3680
Αντιλαμβάνομαι Άγγελε την πεζότητα που σε διακρίνει σε όλες τις τοποθετήσεις σου, η οποία απορρέει φαντάζομαι, από την δίχως ελπίδα και πνευματικότητα προοπτική, που διακρίνει όλους όσους θεωρούν έναν κόσμο υλικό, δίχως συναισθήματα και αξίες που να υπερβαίνουν την ύλη.
Η αντιληψη σου σε παραπλαναει διοτι εχω πλουσιο συναισθηματικο κοσμο,
και ελπιδα για το μελλον, και πνευματικοτητα.
Απλως δεν βασιζονται στο θεο που πιστευεις εσυ και γι'αυτο αδυνατεις
να το κατανοησεις.
Μισαλοδοξια ονομαζεται.
Αγγελος.
quote:
"the specific chemical in our brains called PEA (phenylethylalamine) is responsible for granting us euphoria when we are newly in love."
Εκτός από "ποιητικές" μεταφορές, θα μπορούσες να μας εξηγήσεις πως ακριβώς το PEA ή η τεστοστερόνη αντιστοιχούν στο αίσθημα που αναφέρεις;
Φαντάζομαι πως όχι! Να ένα πρόβλημα της Ελληνικής Παιδείας: έλλειψη κριτικής σκέψης και παπαγαλία..
Άγγελε για βοήθα λίγο εσύ που τα ξέρεις με "συντρηπτικές πιθανότητες".. Πως από το PEA πάμε στο έρωτα;
Α.
"Να ένα πρόβλημα της Ελληνικής Παιδείας: έλλειψη κριτικής σκέψης και παπαγαλία.."
χαχαχαχαχαχα
είναι ειρωνικό να το λες εσύ αυτό...
Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα
quote:
Alienquote:
Αντιλαμβάνομαι Άγγελε την πεζότητα που σε διακρίνει σε όλες τις τοποθετήσεις σου, η οποία απορρέει φαντάζομαι, από την δίχως ελπίδα και πνευματικότητα προοπτική, που διακρίνει όλους όσους θεωρούν έναν κόσμο υλικό, δίχως συναισθήματα και αξίες που να υπερβαίνουν την ύλη.Η αντιληψη σου σε παραπλαναει διοτι εχω πλουσιο συναισθηματικο κοσμο,
και ελπιδα για το μελλον, και πνευματικοτητα.
Απλως δεν βασιζονται στο θεο που πιστευεις εσυ και γι'αυτο αδυνατεις
να το κατανοησεις.
Μισαλοδοξια ονομαζεται.Αγγελος.
Αγαπητέ .. με παρεξήγησες,
Εγώ ποτέ δεν είπα ότι δεν έχεις πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, ούτε ότι δεν έχεις ελπίδα για το μέλλον ή πνευματικότητα..
Σίγουρα δεν έχεις ελπίδα για το απώτερο μέλλον βέβαια..σύμφωνα με αυτά που εσύ ο ίδιος υποστηρίζεις.
Πολλές φορές παρεξηγούμαι κυρίως λόγω των απόλυτων τοποθετήσεων που επιθυμώ μιας και υποφέρω από επιστημονικότητα κι εγώ όπως κι εσύ φαντάζομαι.
Όπως θα έχει δει, εγώ δεν έχω λάβει θέση, απλώς επιχειρήματα αναφέρω που καταρρίπτουν τις θέσεις σου. Κανένα πρόβλημα δεν θα είχα να τις δεχτώ αν τις αποδείκνυες, αλλά ούτε και τότε κατά τη γνώμη μου θα αποτελούσαν αποδείξεις για την μη ύπαρξη Θεού.
Ακόμα και ο νόμος της φυσικής επιλογής που υποστηρίζουν οι θιασώτες της ΑΘΕΙΑΣ δεν αποδυκνείει ότι δεν υπάρχει Θεός, γιατί και ο ίδιος αυτός ο νόμος κανείς δεν εξηγεί πως τέθηκε.. αλλά τον θεωρούν a priori given.
Α.
quote:
Όπως θα έχει δει, εγώ δεν έχω λάβει θέση, απλώς επιχειρήματα αναφέρω που καταρρίπτουν τις θέσεις σου. Κανένα πρόβλημα δεν θα είχα να τις δεχτώ αν τις αποδείκνυες, αλλά ούτε και τότε κατά τη γνώμη μου θα αποτελούσαν αποδείξεις για την μη ύπαρξη Θεού.
Δεν καταλαβα ποια θεση ειπα οτι θα αποδειξω και δεν την απεδειξα.
Εγω ρωτηθηκα για τις πεποιθησεις μου και τις εξεθεσα, και ειπα και
για ποιο λογο μου φαινεται οτι ειναι σωστες.
Κατοπιν, επειδη εσενα δε σου αρεσαν οι πεποιθησεις μου χαρακτηρηστικα
"Κακος επιστημονας", "Κομπλεξικος", "Εγκαθετος", "Νηπιαγωγος", "Πεζος".
Ε δε θα κατσω να αποδειξω οτι δεν ειμαι ελεφαντας. Αμα δε σου αρεσω
μη με παντρευτεις.
Γεια.
Αγγελος.