- Την Κατάρα μου ν' έχεις! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
νομιζω avatar οτι αφου το θεμα υπαρχει εις πενταπλουν πρεπει να κλεισει.
ακομα και να ηθελα να συμμετασχω στην κουβεντα δεν μπορουσα γιατι ημουν διακοπες.αλλα τελικα καλυτερα που δεν το εκανα.τα καταφερατε καλα και μονοι σας.
θα ηθελα μονο αν ηθελε η mantis να μου στηλει κανα mail που να μου λεει και αλλες.....αποκαλυψεις και τοτε ισως καταφερω να συνεχισω το μυθιστορημα μου![]()
![]()
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.......ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ
Επειδή διαισθάνομαι εντάσεις να περιφέρονται, ας το αλαφρώσουμε λίγο...
Φίλε europaios2, μη βάζεις συνέχεια στα μηνύματά σου το συγκεκριμένο σκιτσάκι... πιάστηκε η μέση μου!!!! ![]()
Φίλε θεματοθέτη, το ενδιαφέρον είναι ότι είχες γράψει στην αρχική σου τοποθέτηση
quote:
Αυτό το τόπικ είναι αυτό που είπα ότι θα ανοίξω για να γράψει κάθε μέλος τις Θρησκευτικές του πεποιθήσεις, αν πιστεύει, που πιστεύει, σε τι πιστεύει, ποια θρησκεία ασπάζεται, αν πιστεύει ότι υπάρχει Θεός, πως πιστεύει ότι είναι, σε ποιον Θεό πιστεύει. Γενικά να μας πει για το θρησκευτικό και Θεολογικό του φρόνημα. Θα σας παρακαλούσα σε αυτό το τόπικ να μην γίνονται σχόλια και άλλα τέτοια όπως τα άλλα τόπικ.
Πάει και αυτή η φρούδα ελπίδα... εγώ βέβαια απορώ αν υπήρχε έστω και ένας που να πίστευε ότι το topic θα παρέμενε στα επίπεδα της απλής παρουσίασης των πιστεύω μας. Άλλωστε, αν το δει κανείς, υπάρχουν λίγες κατηγορίες ατόμων, οπότε κανονικά τα Posts θα έπρεπε να είναι περιορισμένα : χριστιανοί ορθόδοξοι, χριστιανοί καθολικοί, υποστηρικτές της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, άθρησκοι και αναζητητές. Για μουσουλμάνο ή βουδιστή δεν κόβω κανένα, άντε κάνας Ιεχωβάς και game over. Αλλά τουλάχιστον όσοι δεν ανήκουμε σε συγκεκριμένη θρησκεία θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τη φιλοσοφική κοσμοθεωρία μας και να τελειώσουμε εκεί. Τελικά, το θέμα έγινε... από τα "αγαπημένα" μας!!! ![]()
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"
Πού να καταλάβει, τώρα ο kostakis, τι μπορεί, να εννοείς εσύ;;;![]()
![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

«Πολύ διαβασμένοι τελικά αυτοί οι αμόρφωτοι και ξυπόλητοι Χριστιανοί! φαίνεται τρέχαν όλοι στις μεγάλες βιβλιοθήκες της Ιουδαίας και διάβαζαν διάβαζαν..»
Και τόσο διάβασμα πια για να αντιγράψεις έναν «Επιτάφιο» ή τα δήθεν «Χριστούγγενα» δεν χρειάζεται πια!![]()
Εξάλλου, στις εποχές εκείνες το +90 των ανθρώπων είναι αμόρφωτοι και συνεπώς δεν θα πρέπει κανείς να ιδρώσει και πολύ. Αυτός και ο βασικότερος λόγος για το ότι σήμερα η χριστιανική απάτη τόσο εύκολα καταρρέει....
europaios2:
«Έχει καμία σχέση η διδασκαλία του Ιησού, η ζωή Του, τα θάυματά Του, και η Ανάστασή Του με τα αντίστοιχα στην αρχαία Θρησκεία?»
Ποιά «διδασκαλία»?? ΤΙ τάχα είπε ο Ιησούς που δεν είχε ειπωθεί πριν??
Όσο δε για «θαύματα», υπήρχαν και υπάρχουνε, η Ανάσταση της Θεότητας υπήρξε μακράν πριν να την ενσωματώσουνε οι χριστιανοί στο παραμύθι τους, και γενικά ότι αφηγείται ο χριστιανισμός υπήρχε.
Δύσκολα να το καταπιείς ότι έρχεσε δεύτερος έ?![]()
europaios2:
«Aγαπητέ Κοstakis, τίποτα δεν κάνω τυχαία.....»
Άαα, η αλήθεια να λέγεται!!!![]()
![]()
Πρώτα το «ψάχνεις» στις σελίδες του Απολογητή και............μετά το κολλάς στις «απαντήσεις» σου!!!
Έ όχι και......τυχαία!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

Από εκεί και πέρα, οι συμμετοχές που δεν ανταποκρίνονται σε αυτό θεωρούνται άσχετες και διασπαστικές για θέμα.
Απορώ πως γίνεται την στιγμή που είμαστε ενήλικες άνθρωποι και με κάποιο υπόβαθρο, να είναι τελείως αδύνατο να απαλλαγούμε για λίγο από το πάθος της μείωσης του συνανθρώπου μας και των πιστεύω τους και να παραμείνουμε εντός των πλαισίων ενός διαλόγου...

In anticipation of my resurrection...
Δεν πιστεύω πουθενά,είναι πεποίθηση μου πως δεν υπάρχει κανενός είδους θεός.
Θεωρώ την οποιαδήποτε θρησκεία άχρηστη για τον άνθρωπο καθώς τον υποτιμά και του υποδεικνύει τον ''σωστό δρόμο'' καθιστώντας τον ανίκανο να βρει τον δρόμο του από μόνος του.
Νιώθω απέχθεια για το οποιοδήποτε δόγμα διότι στηρίζεται στην χειραγώγιση των ανθρώπων από πολύ μικρή ηλικία.Είναι εγκληματικό αυτό που συντελείται με τις θρησκείες.Θεωρώ βλακώδη την φράση <<Εγώ πιστεύω στον Θεό>>,και όταν ρωτώ γιατί να μου λένε <<εσένα τι σε νοιάζει ρε,εγώ πιστεύω>>.
Πως έγινε αυτό?
Απλό.
Ιδού το μεγάλο κόλπο κυρίες και κύριοι.
Ας πούμε ότι είμαι στην σιβηρία τώρα,στην τούνδρα και είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με την Ελλάδα και τον europaio.Δεν με ξέρει καθόλου ο ευρωπαίος,του συστήνομαι,και του λέω ότι έχω μπροστά μου μια καρέκλα.Ο ευρωπαίος,στην ηλικία που είναι τώρα θα μου πει ότι χέστηκε και θα μου το κλείσει.Λογικό.
Εάν όμως κάθε μέρα από την μέρα που γεννήθηκε μέχρι 20 χρονών του έλεγα για την καρέκλα μπροστά μου,στην ηλικία των 20 θα πίστευε ότι ο Στελάρας είναι στην σιβηρία,στην τούνδρα και έχει μπροστά του μια καρέκλα.
Έρχεται τώρα ο ευρωπαίος και ο κάθε ευρωπαίος και αμύνεται σθεναρά την ύπαρξη ενός θεού που του είπαν ότι υπάρχει.
Η τεράστια αντίφαση με τις θρησκείες είναι η εξής τραγελαφική.Ενώ όλες υποστηρίζουν ότι ο θεός τους είναι ΠΑΝΤΟΥ,κανένας δεν έχει δει τον οποιονδήποτε θεό.Είναι μεν παντού αλλά κανένας δεν τον έχει δει.
Δεν θα έπρεπε να ήταν δίπλα μου τώρα?
Είναι όντως απίστευτη κωλοφαρδία ότι ζούμε σήμερα.Αν σκεφτούμε,ότι λόγω του μεγέθους της γης υπάρχει η κατάλληλη βαρύτητα ώστε να συγκρατεί τα κατάλληλα αέρια για ανάπτυξη ζωής,την απόσταση μας από τον ήλιο ώστε να μην μας καίει αλλά και να μην παγώνουμε.
Πολλοί υποστηρίζουν πως αυτά δεν είναι τυχαία.
Υποστηρίζω το ακριβώς αντίθετο,διότι κατά την Μεγάλη Έκρηξη,όπως και σε κάθε έκρηξη οι πιθανότητες που θα πάνε τα θραύσματα είναι απίστευτα πολλές αλλά έχουν ένα όριο.Μέσα σε αυτό το όριο,ένα θραύσμα(Πλανήτης) μέσα στα 10^99 θα συμπεριφερθεί όπως η Γη.
Έτσι πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένας θεός,είμαστε απλά μια συγκυρία της τύχης.
Σημείωνω ότι δεν είναι κακό να πιστεύει κάπου κάποιος αλλά το κακό είναι να το πιστεύει διότι του υπαγορεύτηκε να το κάνει.
And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate
quote:
Δεν πιστεύω πουθενά,είναι πεποίθηση μου πως δεν υπάρχει κανενός είδους θεός.
Θεωρώ την οποιαδήποτε θρησκεία άχρηστη για τον άνθρωπο καθώς τον υποτιμά και του υποδεικνύει τον ''σωστό δρόμο'' καθιστώντας τον ανίκανο να βρει τον δρόμο του από μόνος του.
Αγαπητέ Stelaras, στο βιβλίο "οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι" του Ράσσελ αναφέρεται σε κάποιο σημείο στην εισαγωγή ότι τον άνθρωπο από την αρχαιότητα ακόμη τον απασχολούν διάφορα ερωτήματα τα οποία είναι αναφορικά με την ύπαρξη του, το Σύμπαν, τον τρόπο δημιουργίας της ζωής και των διαφόρων εκφράσεων της κλπ.
Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν είτε με την επιστήμη είτε με την θεολογία (μέσω θρησκευτικών συστημάτων).
Βέβαια ο συγγραφέας αναφέρει ότι ανάμεσα στις δύο αυτές εκφάνσεις βρίσκεται μια "νεκρά περιοχή" την οποία έρχεται να καλύψει η φιλοσοφία προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε ένα πλήθος ερωτημάτων που δεν απαντώνται ικανοποιητικά από την θεολογία και την επιστήμη.
Το σύνολο των θρησκειών λοιπόν δημιουργήθηκε για κάποιο λόγο και για να εξυπηρετήσει κάποιες ανθρώπινες ανάγκες κυρίως μεταφυσικού περιεχομένου.
Θεωρώ πως είναι άδικο να αναφέρουμε ότι οι θρησκείες είναι άχρηστες για τον άνθρωπο διότι δεν πιστεύω πως έχει δημιουργηθεί κάτι το οποίο να είναι άχρηστο.
Από την κάθε κατάσταση μπορείς να διδαχθείς και να μάθεις αποκομίζοντας κάποια οφέλη, είτε αυτή είναι - φαινομενικά τουλάχιστον - αρνητική είτε θετική.
Το τι θα αποκομίσεις λοιπόν εξαρτάται από εσένα τον ίδιο κι από το κατά πόσο μπορείς να παραμείνεις ανοιχτός στα διάφορα ερεθίσματα κι από το πόσο επιτρέπεις στο νου σου να μην περιβάλλεται από "δεσμά".
Από την άλλη, μπορεί ένας άνθρωπος να αποφασίσει ότι δεν καλύπτονται οι οποιεσδήποτε - ή αρκετές - ανάγκες του μέσα από κάποια θρησκεία και να τις απορρίψει.
Ίσως πάλι να έχει αποκομίσει κάποια οφέλη και να θέλει να αποκομίσει περισσότερα μέσω άλλων εκφάνσεων του ανθρώπινου πνεύματος.
Θα ήταν όμως άστοχο κι άδικο να γενικεύσει αυτή την πεποίθηση του για όλη την ανθρωπότητα. ![]()
quote:
Ας πούμε ότι είμαι στην σιβηρία τώρα,στην τούνδρα και είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με την Ελλάδα και τον europaio.Δεν με ξέρει καθόλου ο ευρωπαίος,του συστήνομαι,και του λέω ότι έχω μπροστά μου μια καρέκλα.Ο ευρωπαίος,στην ηλικία που είναι τώρα θα μου πει ότι χέστηκε και θα μου το κλείσει.Λογικό.
Θεωρώ πως θα ήταν καλύτερο να μην το προσωποποιήσουμε τόσο το παράδειγμα προς αποφυγή πιθανών "τουνδρικών" παρεξηγήσεων... ![]()

quote:
Stelaras:
Ιδού το μεγάλο κόλπο κυρίες και κύριοι.
Εάν όμως κάθε μέρα από την μέρα που γεννήθηκε μέχρι 20 χρονών του έλεγα για την καρέκλα μπροστά μου,στην ηλικία των 20 θα πίστευε ότι ο Στελάρας είναι στην σιβηρία,στην τούνδρα και έχει μπροστά του μια καρέκλα.
Έρχεται τώρα ο ευρωπαίος και ο κάθε ευρωπαίος και αμύνεται σθεναρά την ύπαρξη ενός θεού που του είπαν ότι υπάρχει.
Η τεράστια αντίφαση με τις θρησκείες είναι η εξής τραγελαφική.Ενώ όλες υποστηρίζουν ότι ο θεός τους είναι ΠΑΝΤΟΥ,κανένας δεν έχει δει τον οποιονδήποτε θεό.Είναι μεν παντού αλλά κανένας δεν τον έχει δει.
Δεν θα έπρεπε να ήταν δίπλα μου τώρα?
Αγαπητέ μου stelaras πολύ λάθος το παράδειγμα. Πρέπει να βρεις ένα άλλο.
Εφόσον κάθε μέρα μου έλεγες έτσι. Αναγκαστικά θα το έκανες μέσω τηλεφώνου....... έχω αναγνώριση κλήσης......θα έβλεπα από μου με παίρνεις τηλέφωνο.......άρα βρες άλλο παράδειγμα.....

Άσε μας ρε ευρωπαίε,είναι άστοχο το παράδειγμα?Επειδή έχεις αναγνώριση κλήσης?
Ότι να'ναι.
Η αναγνώριση κλήσης δείχνει τον τόπο από τον οποίο σε παίρνουν τηλέφωνο?Η μήπως θα το καταλάβαινες από τον κωδικό του αριθμού?
Ότι να'ναι.
ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΡΝΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.Ο στελάρας και ευρωπαίος του παραδείγματος θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε,και δεν έχουν και όλοι αναγνώριση κλήσης...
And I was round when jesus christ
Had his moment of doubt and pain
Made damn sure that pilate
Washed his hands and sealed his fate
quote:
Stelaras:
Δίκιο είχε ο incubus.Το πήρε προσωπικά ο ευρωπαίος.
Άσε μας ρε ευρωπαίε,είναι άστοχο το παράδειγμα?Επειδή έχεις αναγνώριση κλήσης?
Ότι να'ναι.
Η αναγνώριση κλήσης δείχνει τον τόπο από τον οποίο σε παίρνουν τηλέφωνο?Η μήπως θα το καταλάβαινες από τον κωδικό του αριθμού?
Ότι να'ναι.ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΡΝΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.Ο στελάρας και ευρωπαίος του παραδείγματος θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε,και δεν έχουν και όλοι αναγνώριση κλήσης...
Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάξουν όχι όμως και η τοποθέτησή μου.........
Η αναγνώριση κλίσης δείχνει τα πάντα.......μέχρι και την καρέκλα....... για αυτό βάλε άλλο παράδειγμα, αυτό ήταν ατυχές...

![]()
![]()
![]()

quote:
Dying_Incubus
Αγαπητέ Stelaras, στο βιβλίο "οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι" του Ράσσελ αναφέρεται σε κάποιο σημείο στην εισαγωγή ότι τον άνθρωπο από την αρχαιότητα ακόμη τον απασχολούν διάφορα ερωτήματα τα οποία είναι αναφορικά με την ύπαρξη του, το Σύμπαν, τον τρόπο δημιουργίας της ζωής και των διαφόρων εκφράσεων της κλπ.
Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν είτε με την επιστήμη είτε με την θεολογία (μέσω θρησκευτικών συστημάτων).
Βέβαια ο συγγραφέας αναφέρει ότι ανάμεσα στις δύο αυτές εκφάνσεις βρίσκεται μια "νεκρά περιοχή" την οποία έρχεται να καλύψει η φιλοσοφία προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε ένα πλήθος ερωτημάτων που δεν απαντώνται ικανοποιητικά από την θεολογία και την επιστήμη.
Ακριβώς σ΄ αυτή την ενδιάμεση περιοχή μεταξύ θρησκείας και επιστήμης που αναφέρει ο Μπέρτραν Ράσσελ , βρίσκομαι κατά την γνώμη μου και εγώ , με βασικό πιστεύω μου ότι δεν μπορεί να είναι όλα εντελώς τυχαία , και ότι υπάρχει κάποια γενεσιουργός δύναμη πίσω από όλα αυτά την οποία συμβατικά ονομάζουμε Θεό , και η οποία δεν εξαντλείται μόνο στον πλανήτη μας αλλά είναι διάχυτη σε όλο το σύμπαν .
Οι θρησκείες κατά την γνώμη μου είναι δημιουργήματα της ανθρώπινης φαντασίας που προσπάθησε να δόση μέσω αυτών απαντήσεις στις μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων , και για να δοθή μεγαλύτερη έμφαση και βαρύτητα στα όσα διδάσκουν επιστρατεύθηκε είτε η εξ αποκαλύψεως μέσω εντολών του Θεού σε εκλεκτούς δημιουργία τους , είτε σε απεσταλμένους (Υιούς) του ιδίου του Θεού .
Αυτές τις μεταφυσικές ανησυχίες των ανθρώπων φρόντισαν να εκμεταλλευτούν τα διάφορα ιερατεία , που αυτοανακηρύχθηκαν εκπρόσωποι του Θεού και ερμηνευτές της θελήσεώς Του , και χρησιμοποιούν την θρησκεία ως μέσο βιοπορισμού και πλουτισμού .
Μέσα στις διάφορες θρησκείες αν τις απομυθοποιήσουμε και τις δούμε καθαρά από τη ιστορική τους πλευρά και σαν φιλοσοφικά κείμενα , υπάρχουν αρκετές φιλοσοφικές διδαχές , άλλες μοναδικές και άλλες δανεισμένες από προγενέστερες θρησκείες . Αυτές τα φιλοσοφικές αλήθειες όντας απαλλαγμένος από θρησκευτικούς δογματισμούς προσπαθώ να κατανοήσω και να δώσω απαντήσεις για τον σκοπό της ύπαρξης όχι μόνο των ανθρώπων , αλλά όλων των εμβίων όντων την οποία θεωρώ ότι αποτελεί μια ενιαία και αδιάσπαστη αλυσίδα .

Βασικό συστατικό της θρησκείας είναι η πίστη.
Και τα δύο πεδία μπορούν να απαντήσουν σε αρκετά ανθρώπινα ερωτήματα αλλά υπάρχουν κι ερωτήματα στα οποία δε μπορούν να δώσουν ικανοποιητική απάντηση.
Προσωπικά πιστεύω πως ο άνθρωπος χρειάζεται όλα τα ανωτέρω συστατικά για να πορευθεί στην ζωή του.
Η απόρριψη κάποιου ίσως του βάλει στην διαδρομή του εμπόδια που δεν θα μπορέσει να υπερπηδήσει με τα υπόλοιπα και θα τον κάνουν να "κολλήσει".
Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του Αναξαγόρα ο οποίος αν και δεν πίστευε στους Θεούς, παρόλα αυτά τασσόταν υπέρ της θρησκευτικής λατρείας.
Ίσως να γνώριζε κάτι παραπάνω... ![]()
Κατά την άποψη μου, ο άνθρωπος καλό θα ήταν να λειτουργεί συνθετικά και με διάθεση να προσπαθεί να ενώσει κι όχι να χωρίσει.
Οπότε σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει με γνώμονα και την θρησκευτική πίστη, και την επιστήμη αλλά κι όλα όσα βρίσκονται πέρα από αυτά.
Χρειάζεται απλά διάκριση και βούληση για να το πράξεις.
Συμφωνώ με την ανάλυση του μηνύματος σου και προσυπογράφω την τελευταία ειδικότερα παράγραφο:
quote:
Μέσα στις διάφορες θρησκείες αν τις απομυθοποιήσουμε και τις δούμε καθαρά από τη ιστορική τους πλευρά και σαν φιλοσοφικά κείμενα , υπάρχουν αρκετές φιλοσοφικές διδαχές , άλλες μοναδικές και άλλες δανεισμένες από προγενέστερες θρησκείες . Αυτές τα φιλοσοφικές αλήθειες όντας απαλλαγμένος από θρησκευτικούς δογματισμούς προσπαθώ να κατανοήσω και να δώσω απαντήσεις για τον σκοπό της ύπαρξης όχι μόνο των ανθρώπων , αλλά όλων των εμβίων όντων την οποία θεωρώ ότι αποτελεί μια ενιαία και αδιάσπαστη αλυσίδα .

quote:
Dying_Incubus
Φίλε Sesostris, βασικά συστατικά της επιστήμης είναι ο ορθολογισμός, η έρευνα κι η απόδειξη.
Βασικό συστατικό της θρησκείας είναι η πίστη.
Και τα δύο πεδία μπορούν να απαντήσουν σε αρκετά ανθρώπινα ερωτήματα αλλά υπάρχουν κι ερωτήματα στα οποία δε μπορούν να δώσουν ικανοποιητική απάντηση.
Φίλε Dying_Incubus επειδή το θέμα αφορά τις Θρησκευτικές, Θεολογικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των μελών , δεν αναφέρθηκα στις απόψεις μου για τις επιστήμες και την επιστημονική έρευνα .
Επειδή λόγω επαγγέλματος είμαι ορθολογιστής , πάντα σεβόμουνα και τιμούσα τους επιστήμονες και την επιστημονική έρευνα . Μπορεί πολλές φορές με την έρευνά και τις ανακαλύψεις τους να έρχονται σε σύγκρουση με τις θρησκείες επειδή τις απομυθοποιούν , όμως αν το σκεφθεί κάποιος καλύτερα , το γεγονός αυτό λειτουργεί προς όφελος όλων επειδή μετά την απομυθοποίηση μένει το καθαρά φιλοσοφικό υπόβαθρό τους .

quote:
Sesostris:
Φίλε Dying_Incubus επειδή το θέμα αφορά τις Θρησκευτικές, Θεολογικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των μελών , δεν αναφέρθηκα στις απόψεις μου για τις επιστήμες και την επιστημονική έρευνα .Επειδή λόγω επαγγέλματος είμαι ορθολογιστής , πάντα σεβόμουνα και τιμούσα τους επιστήμονες και την επιστημονική έρευνα . Μπορεί πολλές φορές με την έρευνά και τις ανακαλύψεις τους να έρχονται σε σύγκρουση με τις θρησκείες επειδή τις απομυθοποιούν , όμως αν το σκεφθεί κάποιος καλύτερα , το γεγονός αυτό λειτουργεί προς όφελος όλων επειδή μετά την απομυθοποίηση μένει το καθαρά φιλοσοφικό υπόβαθρό τους .
Να.......να....... δεν ήξερα ότι το να είναι κάποιος ορθολογιστής περνάει πρώτα μέσα από το επάγγελμα!

Δεν είδα καμιά σύγκρουση Θρησκείας επιστήμης! Που τις είδες εσύ?
Αν κρίνω από τις "προϋποθέσεις" της ειδικότητας του Ορθολογισμού που μας αναφέρεις............ το καθαρό σου φιλοσοφικό σου υπόβαθρο είναι ακόμη "ερμητικά" κλειστό.
Πάντως έχουν μαζευτεί πολλοί ειδήμονες κατόπιν ιδίων "πάντα" δηλώσεων.... Ορθολογιστές.......Ερευνητές........ Λογικοί.......
καμιά φορά......
είναι χρυσός!