ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΤΑ ΝΕΑ ΩΣ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ;; - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- ΤΑ ΝΕΑ ΩΣ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ;; - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

Kyanos_Drakos35 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
eidosΜέλος
01/06/2008, 09:20:17
λομβαρδ.

αυτο στο οποίο δεν απαντάς, είναι γιατί κατέληξες να πιστεύεις στον 'ολον'...

τι σε κάνει να απορρίπτεις την ιδέα του προσωπικού Θεού;
υποτιμάς το κείμενο της Βίβλου, και δεν δέχεσαι τα λεγόμενα της ως αποδεικτικό στοιχείο ύπαρξης ενός προσωπικού Δημιουργού,

και από την άλλη εσύ για να υποστηριξεις το όποιο πιστεύω σου, πάλι παραθέτεις κείμενα, αρχαίες Ελληνικές σοφιστείες...
εσύ έχεις το δικαίωμα να στηρίζεσαι σε κείμενα, εγώ όχι;;;;;!!!!

το ότι ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης και όλοι οι άλλοι απολάμβαναν τη ζωή, χασομερόντας, δια περιπάτων και διά ατελείωτων συζητήσεων, δεν τους κάνει ηθικούς...

το ότι αξιοποίησαν τα δανεικά, (εννόω το σύμπαν του Δημιουργού) για να αναδείξουν τη δική τους εξυπνάδα, δεν μου λεει τίποτα...

δεν συνέβαλλαν στην ποιότητα ζωής, δεν απέτρεψαν την ανηθικότητα, δεν επεδίωξαν την ειρήνη, μόνο λόγια του αέρα... χωρίς πρακτική αξία...

ΓΙΑΤΊ να πιστέψω τους Έλληνες σοφιστές, και όχι τον Θεό της Βίβλου;;;

(όσον αφορά την πίστη περιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από αυτά που εσύ λες...)

και εν πάση περιπτώση περιπτώση στη Βίβλο αποκαλύπτεται ο Δημιουργός, στις αρχαίες σοφιστίες αποκαλύπτεται το έργο του...
(ενα μικρό-μικρο κομμάτι του)

eidosΜέλος
01/06/2008, 09:26:40
nst

είμαι σίγουρος ότι απόλαυσες τις ωραίες στιγμές

ΠΡΑΞΗ ΑΓΑΠΗΣ

Γρήγορα
γρήγορα χτυπάει η καρδιά της
λόγω της αύξησης του υπέρμετρου πόθου
για τον καλό της
αργά
αργά αναρριχάται ξεδιπλώνεται
σε ουράνιο τόξο χρωματίζεται
απλώνεται σαν μόριο ήχου
χιλιάδες μόρια ψυθιριστού ήχου
η φωνή της λέε:
σ΄αγαπώ

by eidos

Edited by - eidos on 01/06/2008 09:28:26

01/06/2008, 11:05:49
quote:
Eidos -το ότι ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης και όλοι οι άλλοι απολάμβαναν τη ζωή, χασομερόντας, δια περιπάτων και διά ατελείωτων συζητήσεων, δεν τους κάνει ηθικούς...

το ότι αξιοποίησαν τα δανεικά, (εννόω το σύμπαν του Δημιουργού) για να αναδείξουν τη δική τους εξυπνάδα, δεν μου λεει τίποτα...
δεν συνέβαλλαν στην ποιότητα ζωής, δεν απέτρεψαν την ανηθικότητα, δεν επεδίωξαν την ειρήνη, μόνο λόγια του αέρα... χωρίς πρακτική αξία...

……

GALEXΜέλος
01/06/2008, 16:47:16
quote:
Πίστη είναι η βεβαιωμένη προσδοκία πραγμάτων για τα οποία ελπίζει κανείς, η φανερή απόδειξη πραγματικοτήτων, τις οποίες όμως δεν βλέπουμε. (Εβραίους 11:1)

Μάλιστα...Ας πάρουμε τον ορισμό αυτό λέξη - λέξη, κι'ας μην είναι δικός σου.
"Πίστη είναι η βεβαιωμένη προσδοκία" Η λέξη βεβαιωμένη σημαίνει ότι έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα και ποτέ. Δεν έχει γυρίσει κανείς ποτέ πίσω για να το επιβεβαιώσει.
Αν χρησιμοποιούσες την λέξη βέβαιη ίσως να συμφωνούσα, γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα να θεωρεί βεβαία όποια προσδοκία θέλει. Από το ότι θα κερδίσει το άλογό του στον ιππόδρομο ή ότι έλαβε θεία έμπνευση για τους αριθμούς του Τζόκερ στον ύπνο του, μέχρι και την βέβαιη προσδοκία οτι θα θεραπευθεί από τον καρκίνο εάν πάει γονατιστός στην Τήνο ή εάν προσεύχεται 6 φορές την ημέρα.
Έχεις πει κάποτε ότι είχες μία προσωπική εμπειρία και ότι αυτή υπήρξε για σένα η επιβεβαίωση.
Έχεις ακούει τίποτα φίλε μου περί του λογισμικού (κοινώς software) προσομοίωσης του εγκεφάλου και πως λειτουργεί?
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος "τρέχει" ένα πρώτης τάξεως "λογισμικό προσομοίωσης". Επειδή τα μάτια μας δεν του προσφέρουν πιστές φωτογραφίες του εξωτερικού κόσμου, ούτε μία ακριβή κινηματογράφιση των όσων συμβαίνουν στην πορεία του χρονου, κατασκευάζει μόνος του ένα συνεχως ανανεούμενο μοντέλο - ανανεούμενο μεν, με κωδικοποιημένους παλμούς που διατρέχουν συνεχώς το οπτικό νεύρο - αλλά πάντως κατασκευασμένο Μία τεράστια κατηγορία από τέτοιες πλάνες, χαρακτηριστικό παράδειγμα των οποιων αποτελεί ο περίφημος κύβος του Necker, προκύπτουν επειδή τα αισθητηριακά δεδομένα που προσλαμβάνει ο εγκέφαλος είναι συμβατά με δύο διαφορετικά μοντέλα της πραγματικότητας. Ο εγκέφαλος μη διαθέτοντας κάποια βάση για να επιλέξει, παλινδρομεί μεταξύ των δύο, και έτσι κινούμαστε συνεχώς από το ένα εσωτερικό μοντέλο στο άλλο. Η εικόνα που βλέπουμε φαίνεται κυριολεκτικά να αλλάζει από την μία στιγμή στην άλλη.
Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και με το ακουστικό νεύρο.

Έτσι κάποιος υσχυρίζεται με "βεβαιότητα" ότι "είδε" την Παναγία ή ότι άκουσε μία φωνή να τον καλεί. Ο καθολικοί όταν "βλέπουν" την Παναγία την βλέπουν ντυμένη στα γαλάζια γιατί έτσι απεικονίζεται στην εικονογραφία τους. Αντίθετα ίδιες αναφορές ορθοδόξων την "είδαν" ντυμένη στα λευκά ή στα κόκκινα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Το φαινόμενο του λογισμικού προσομοίωσης λειτουργεί σε όλους. Η διαφορά στην ερμηνεία (δηλαδή εάν το εκλάβεις ως "αποκάλυψη") έγκειται στην τρέχουσα προδιάθεση και κατάσταση του καθενός δηλαδή: σοβαρή αρρώστεια, βαθειά θλίψη, πλήρης ένδεια, πλήρης απελπισία, βαρειές τύψεις, κλπ, κλπ.

GALEXΜέλος
01/06/2008, 17:12:27
quote:
για τα οποία ελπίζει κανείς,

Η ελπίδα είναι σύμφυτη με τoν άνθρωπο. Dum spiro spero. Το ότι ελπίζω δεν μου δίνει όμως και την βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες μου.
Προκειμένου να υλοποιηθούν οι ελπίδες του, ο άνθρωπος έθετε πάντα το πρόβλημά του στα χέρια της φανταστικής προσωπικής θεότητάς του. Επειδή δε πάντα έδινε στην θεότητα ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, ιδότητες και αδυναμίες, συνήθιζε να προσφέρει θυσίες ή τάματα, ή να βασανίζει ο σώμα του και την ψυχή του προκειμένου να ευχαριστήσει τον θεό.

Λέγεται ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ίσως εχουν δίκιο.
Μια γυναίκα που έχασε τον άνδρα της ή τον γυιό της στον πόλεμο, ακόμα και αν την βεβαιώσουν οι αρχές ότι ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ εκείνη πάντα θα ελπίζει ότι αφού δεν της φέρνουν το πτώμα ΙΣΩΣ κάνουν λάθος, ίσως ζει. ΕΛΠΙΖΕΙ ΟΤΙ ΖΕΙ.

Η ύστατη και μέγιστη ελπίδα έχει να κάνει με τον θάνατο.
θαυμάζω την απάντηση του άθεου Μάρκ Τουέην σε σχετικό ερώτημα: "Ήμουν νεκρός για δισεκατομύρια και δισεκατομύρια χρόνια πριν γεννηθώ, και δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα"

01/06/2008, 17:45:10
quote:
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος "τρέχει" ένα πρώτης τάξεως "λογισμικό προσομοίωσης".

Συμφωνώ και θεωρώ οτι ακριβώς εκει επάνω συνίσταται ενα μεγάλο μέρος των ασκήσεων οραματισμού και συγκέντρωσης.
Με την δύναμη της φαντασίας μας μπορούμε να κινητοποιήσουμε όλα τα αισθητήρια μας πρός την κατεύθυνση που επιθυμούμε, στηριζόμενοι σε αυτή την εγκεφαλική λειτουργία.

Δεν μπορώ ομως να αποκλείσω το ενδεχόμενο, να υπάρχει μεσω της εκπαίδευσης η ιδιότητα μερικών να ''αισθάνονται'' περισσότερα πράγματα απο τον μεσο όρο.

quote:

ΓΙΑΤΊ να πιστέψω τους Έλληνες σοφιστές, και όχι τον Θεό της Βίβλου;;;

Να που έφτασες μόνος σου στην απάντηση ...

Οποιον κι αν πιστέψουμε , Ελληνες φιλόσοφους, Θρησκευτικά κινήματα και δοξασίες, εσωτερικές σχολές, πολιτικές θεωρίες κλπ η ζωή μας δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τον εσωτερικό μας κόσμο.

Η διδασκαλία απευθύνεται σε ενα Ανθρωπο ολόκληρο και σταθερό, μόνο τότε μπορεί να γίνει κατανοητή και εφαρμόσιμη. Ειδαλλώς το μόνο που αποκτάμε είναι ακαδημαϊκή γνώση που είναι οπωσδήποτε ένα προσόν αλλά δεν είναι η βάση που μας χρειάζεται.

Πιστεύω οτι η εργασία πρέπει να περιεχει δύο τομείς . Ο πρωτος και βασικότερος [ για μενα ] είναι η ψυχαναλυτική προσέγγιση του εαυτού μας η οποία αποβλέπει στην αυτογνωσία και η δεύτερη η συλλογή πληροφοριών και γνώσεων, αφου εχουμε το ''οικόπεδο'' για να χτίσουμε.

Εμείς, δεν είμαστε ικανοί να δουλέψουμε για την ειρήνη, την ποιότητα της ζωής μας κλπ και οχι η διδασκαλίες και τα συστήματα.
Και επειδή δεν θέλουμε να ερθουμε αντιμέτωποι με την διαμόρφωση μας , τους φόβους μας και όλα οσα μεταφέρει ο καθένας, περιμένουμε απο τον Θεό να σηκώσει τα βάρη μας και να μας εξαγνίσει...

Διαφορετικά προς τι τόση φασαρία και αντιπαράθεση???
Ενας ανθρωπος που αισθάνεται ευτυχισμένος και γαλήνιος ο ίδιος, δεν διαπληκτίζεται με αυτόν που προσπαθεί η που δεν μπορεί, να ευτυχίσει κι εκείνος. Απλώς χαμογελάει και εύχεται ....
Ομως αν εχει ο ίδιος την αμφιβολία στην ψυχή του η αν θέλει αντί να υπηρετήσει αυτός την διδασκαλία να γίνει το αντίθετο [ για πολλούς και διάφορους λόγους] τότε επιτίθεται και φωνάζει στην κάθε αντίθεση... Ολες οι αντιπαραθέσεις και οι συρράξεις στην ιστορία εγιναν για κάτι καλύτερο...[ ετσι θέλησαν να μας πείσουν]....καιη ζωή χάνεται ... στην στιγμή που... ''περιμένουμε''...

Edited by - nst on 01/06/2008 17:47:56

GALEXΜέλος
01/06/2008, 17:49:39
quote:
ηφανερή απόδειξη πραγματικοτήτων, τις οποίες όμως δεν βλέπουμε.

Από που προκύπτει η φανερότητα αυτών που δεν βλέπουμε? Από μία καλπάζουσα φαντασία? Από τα "ιερά" κείμενα?
Το γεγονός ότι κάτι που είναι καταγεγραμμένο σε ένα παμπάλαιο και αμφίβολης προέλευσης και εγκυρότητας κείμενο, αποτελεί πειστικό επιχείρημα και "φανερή απόδειξη" στο είδος των ανθρώπων εκείνο που δεν έχει συνθηθίσει να διατυπώνει ερωτήματα όπως: "Ποιός το έγραψε? Και πότε?", "Πως ήξεραν τι να γράψουν?", "Άραγε εκείνοι, γράφοντας στην εποχή τους, εννοούν πράγματι αυτά που εμείς στην εποχή μας καταλαβαίνουμε?", "Ήταν άραγε αμερόληπτοι παρατηρητές, ή μήπως είχαν απώτερους στόχους οι οποίοι επηρέαζαν την γραφή τους?", "Μετά από τόσες χιλιάδες επί χιλιάδων αντιγραφών από ισάριθμες χιλιάδες αντιγραφέων, πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το κείμενο που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι το χαοτικό συνοθήλευμα θρησκευτικών προτεραιοτήτων των χιλιάδων αντιγραφέων?"

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα έπρεπε να θέτει ένα ελεύθερο διερευνητικό πνεύμα, αντί για να πιπιλίζει σαν καραμέλλα τα όσα είναι γραμμένα σ'αυτό που έχω χαρακτηρίσει σε άλλη τοποθέτησή μου ώς:
"Βαρβαρικό ανήθικο κείμενο της εποχής του χαλκού, γραμμένο από άξεστους και ανήθικους νομάδες της ερήμου"

Εάν έχεις ενστάσεις περί της λέξης "ανήθικο" και "ανήθικους" σε παραπέμπω στο επόμενο μήνυμά μου....

Edited by - GALEX on 01/06/2008 17:56:07

GALEXΜέλος
01/06/2008, 18:33:15
Η βίβλος λοιπόν αγαπητέ, είτε το θέλεις είτε όχι, είτε το δέχεσαι είτε όχι, είναι ένα από τα πλέον ανήθικα, απάνθρωπα, ακαλαίσθητα κι βάρβαρα κείμενα που έχουν γραφεί ποτέ.
Και μόνο που συγκρίνεις την βίβλο με τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αποτελεί ύβρη γι'αυτούς.
Λοιπόν, μια και έχεις μάθει να παπαγαλίζεις την βίβλο, δεν θα σου ήταν φαντάζομαι δύσκολο να ανατρέξεις στα παρακάτω κεφάλαια και παραγράφους, προκειμένου να πεισθείς (που δεν το περιμένω βέβαια) για το ΠΌΣΗ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΙΑ κρύβεται εκεί μέσα:

1. Γένεσις, 19:5
2. Γένεσις, 19:7-8
3. Γένεσις, 19:31-36
4. Κριταί, κεφ. 11
5. Κριταί, 19:23-24
6. Κριταί, 19:25-26
7. Κριταί, 19:29
8. Έξοδος, 34:13-17
Μπορεί να γραφτει ολόκληρη πραγματεία με παραπομπές σε κεφάλαια της βίβλου που ζέχνουν από ανηθικότητα, αλλά δεν μπορώ να τα αναφέρω όλα.

Επίσης το βιβλίο "Αριθμοί" αφηγείται πως ο θεός προέτρεψε τον Μωυσή να επιτεθει στους Μαδιανίτες. Ο στρατός του έσφαξε με συνοπτικές διαδικασίες όλους τους άντρες και έκαψε όλες τις πόλεις των Μαδιανιτών, αλλά χάρισε την ζωή στις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτή η φιλεύσπλαχνη αυτοσυγκράτηση απο μέρους των στρατιωτών του εξόργισε τον Μωυσή, ο οποίος τους διέταξε να σκοτώσουν όλα τα αρσενικά παιδιά και τις γυναίκες που δεν ήταν παρθένες. Αλλά: "Όσα κορίτσια όμως δεν έχουν συνευρεθεί με άντρα αφήστε τα να ζήσουν για την δική σας ικανοποίηση. (Αριθμοί, 31:18)
Όχι, όχι, ο Μωυσής δεν θα αποτελούσε το κατάλληλο πρότυπο ηθικής για τους σημερινούς ηθικολόγους.

Και δεν μας λες και κάτι άλλο ρε Eidos: Εσύ που δεν θες να έχεις καμία μα καμία σχέση με ανθρώπινο αίμα και με πολέμους (οποία ηθικότης!!!), πως μπορείς και αντέχεις όλους αυτούς τους πολέμους και το αίμα που χυνότανε, που ο θεός σου "ο πανάγαθος" όποτε του κά..... και του έκανε κέφι, δέταζε?
Το κεφάλαιο 20 του βιβλίου "Κριταί" με περισσό μίσος και χαιρεκακοσύνη αναφέρει ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι από την φυλή του Βενιαμίν σφάχτηκαν σαν αντίποινα. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΖΗΛΟΦΘΟΝΟΥ, ΧΑΙΡΕΚΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΠΟΥ ΑΣΠΑΖΕΣΑΙ.

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΩ ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΑΜΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΟ!!! ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΌΤΑΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙς ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Είναι πολλά αυτά που σου έγραψα σήμερα έτσι? Το ξέρω. Όπως ξέρω και ότι δεν πρόκειται ούτε επί της ουσίας να απαντήσεις ούτε να κατάφερα να σε κάνω απλά να το ψάξεις λίγο το θέμα.
Απλά τα έγραψα για να τα διαβάσουν όλοι οι άλλο σκεπτόμενοιφίλοι μου του forum.

Edited by - GALEX on 01/06/2008 19:03:39

02/06/2008

01/06/2008, 21:04:40
EIDOS...Όταν ομιλώ γιά αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους,ομιλώ αφού τούς έχω διαβάσει και προβληματισθεί πάνω σ'αυτούς.Αφού έχω συγκρίνει τα λεγόμενά τους με τίς απόψεις τής σύγχρονης φυσικής.Γιά τόν λόγο αυτό δέν δέχομαι τα πάντα από τούς πάντες.Όμως άν διαβάσεις ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ και ιδιέτερα ΕΠΙΚΟΥΡΟ και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και παράλληλα ΝΕΥΤΩΝΕΙΑ και ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ και ΦΥΣΙΚΗ,θα ανακαλύψεις με έκπληψη,ταύτηση σε σημαντικά θέματα. NST...Φίλη μου δέν είναι έτσι,οι Ατομικοί φιλόσοφοι ιδιαίτερα,είχαν σκέψη η οποία αποδείχθηκε μετά 2400 έτη από τήν φυσική.Δέν έχει καμία σχέση η σκέψη τών φιλοσόφων αυτών με δοξασίες θρησκειών και δογμάτων...μήν τα βάζεις στο ίδιο τσουβάλι.Έχω νόηση να κρίνω και γνωρίζω φυσική πάρα πολύ καλά,πιστέψτεμε,ιδίως σε μοριακό και ατομικό επίπεδο.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 01/06/2008 21:09:10

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 01/06/2008 21:11:09

01/06/2008, 21:18:17
Θά παραθέσω εδώ κάτι που παρέθεσε ο MARTE σέ άλλη συζήτηση και με εξέπληξε,διότι ήμουν έτοιμος να το θέσω εδώ......:"Το βέβαιο είναι ένα.
Ήρθε πλέον ο καιρός οι θετικοί επιστήμονες να σκύψουν με αγάπη, επιμονή και υπομονή πάνω από τα κείμενα της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας.
Η μελέτη αυτών των κειμένων δεν έχει πλέον ως στόχο της την διερεύνηση ξεπερασμένων θεωρειών και απόψεων που αποτελούν απλώς τις ρίζες της γνώσης της σύγχρονης θετικής επιστήμης. Η μελέτη της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας ίσως μας βοηθήσει όπως και στην περίπτωση της κοσμολογίας του Λεύκιππου και του Δημόκριτου, να βρούμε λύσεις για πολλά ανοικτά θέματα του σύγχρονου επιστημονικού προβληματισμού.
Ας ανακαλύψουμε εκ νέου την γνώση του παρελθόντος, με στόχο την λύση των επιστημονικών προβλημάτων του μέλλοντος μας."
(Δρ. Στράτος Θεοδοσίου, Αστροφυσικός, Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.)
(Από το 12 επεισόδιο της πρώτης season της εκπομπής "Το Σύμπαν που αγάπησα"- ΕΤ-3).Παρεμπιπτόντως,άν γνωρίζεις τόν άνθρωπο αυτό και τήν σκέψη του,δέν έχεις παρά μόνον να τόν σεβασθείς και να τόν ακούσεις...
UnseenΜέλος
01/06/2008, 23:34:42
Με συγχωρείτε, βρε παιδιά, αλλά δεν είναι λίγο κλισέ αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ αρχαίας Ελλάδας και Χριστιανισμού; Ίσως είναι καιρός να ανακαλύψουμε ένα νέο είδος σκέψης που να συμφιλιώνει μέσα μας τις καταβολές μας... ελπίζω να τα καταφέρουμε κάποτε.

Ας είναι. Είδα ότι αναφερθήκατε συχνά στον πόλεμο τελευταία. Να λοιπόν ένα ωραίο παράδειγμα προς διερεύνηση του τι είναι ηθικό και τι δεν είναι. Στην εκκλησία ακούει κανείς στις δεήσεις πριν από την απόλυση: “υπέρ τοις άρχουσι, τω στρατί ημών και παντί τω λαώ Σου” και εκτός αυτού έχουμε πάμπολλα παραδείγματα κληρικών που πρωτοστάτησαν μαχών και αγώνων, όπως στην Επανάσταση του '21. Στην αρχαία Ελλάδα, από την άλλη, η ανδρεία (και δη η ανδρεία σε καιρό πολέμου) θεωρείτο από τις μεγαλύτερες αρετές – μπορώ πρόχειρα να θυμήσω το “εις οιωνός άριστος αμείνεσθαι περί πάτρης” και το “ή ταν ή επί τας”. Η συμμετοχή στον πόλεμο για την προάσπιση της πατρίδας ή των ιδανικών κάποιου, λοιπόν, θεωρείται κάτι το σωστό και το ηθικό απ' όλες τις πλευρές.

Βεβαίως, και οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Ιράκ πιστεύουν ότι πολεμούν για ένα ιδανικό, την πάταξη της τρομοκρατίας. Αυτό που κάνουν είναι, επομένως, ηθικό; Ένας στρατιώτης που λιποτακτεί επειδή δεν αντέχει τους σκοτωμούς είναι ανήθικος; Και πόση ηθική έχει εντέλει μέσα της η προάσπιση συνόρων που η ιστορία αποδεικνύει ότι ολοένα μεταβάλλονται; Αξίζει να χάνονται ανθρώπινες ζωές χάριν της ηθικής;

Πέραν του πολέμου, υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις που μου έρχονται πολύ εύκολα στον νου και όπου το τι είναι ηθικό και τι όχι είναι τελικά δυσδιάκριτο...

Καλό βράδυ,
Unseen

ΥΓ. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, αγαπητέ Galex.

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.

GALEXΜέλος
01/06/2008, 23:39:56
Χαίρομαι Eidos, γιατί φαίνεται ότι το ψάχνεις..... Κάτι είναι κι'αυτό...

Edited by - GALEX on 01/06/2008 23:43:33

GALEXΜέλος
02/06/2008, 00:21:06
Δεν κάνει τίποτα καλή μου φίλη Unseen. Την αλήθεια είπα. Αυτά που αισθάνομαι.
Με την ευκαιρεία, από ό,τι έχω καταλάβει απέκτησες κορούλα. Σου εύχομαι ολόψυχα να σου ζήσει και να την καμαρώνεις.
02/06/2008, 10:50:19
Αγαπητοί φίλοι του θέματος, ο σκοπός της συζήτησης δεν είναι η σύγκριση της χριστιανικής θρησκείας και της αρχαίας ελληνικής.
Κάτι τέτοιο άλλωστε ίσως να μην επιτρέπει και την βιωσιμότητα της συζήτησης...

Θα παρακαλέσω όλους τους συμμετέχοντες να επανέλθουν στο αρχικό θέμα συζήτησης το συντομότερο δυνατόν.

In anticipation of my resurrection...

02/06/2008, 11:20:31
Γιατί έχω την εντύπωση ότι δε μπορούμε να
ξεφύγουμε παό τις κόντρες και το ποιός έχει
δίκιο;για την ηθική μιλάμε, δεν μπορεί να νομίζει
κανείς΄οτι είναι προσωπική του υπόθεση...
Σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποια ηθική, όσο και να διαφέρει
έχει και κοινά... Ας μιλήσουμε για ότι μας ενώνει
κι όχι ότι μας χωρίζει.... Αθάνατε Έλληνα, 9 Έλληνες
10 αρχηγοί....
Τι σχέση έχιε η ηθική με ον πολιτισμό, για παράδειγμα;...