ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Σημαία, σύμβολο, καταγωγή, ταυτότητα

Σημαία, σύμβολο, καταγωγή, ταυτότητα

agaliarep10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Το θέμα το βάζω στην Αρχαία Ελλάδα, Ιστορία, Πολιτισμός γιατί είναι θέμα ιστορίας, μνήμης, πολιτισμού.

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από tsilof
σπάσαν και δέκα τζάμια, είκοσι αυτοκίνητα, κάψαν και κανα «πανί»… Μωρέ!!! Αφού Βαγγέλη δε μένεις κάπου κοντά εκεί.. Τι σου φταίξαν τα παιδιά;;;

Αυτή η φράση του φίλου μου Tsilof με έκανε να ανοίξω αυτό το θέμα. Βασικά να μου θυμίσει γιατί η μνήμη είναι κάτι περίεργο και συνάμα πάρα πολύ σημαντικό.
Σημαία. Λευκή και μπλε με σταυρό.
Αναρωτιέμαι τι σημαίνει για σας αυτό το πανί. Ανεξάρτητα με τον Σταυρό που πολλοί θα διαφωνήσουν, δεν θέλω να πάει εκεί η συζήτηση. Σαν σύμβολο, η αξία που έχει για σας προσωπικά αυτό το κομμάτι πανί που δεν είναι πανί πλέον αλλά γίνεται και παίρνει μια άλλη αξία.
Πως οδηγούνται κάποιοι να την καίνε λίγα χρόνια πριν στο Πολυτεχνείο που κατά την προσωπική μου άποψη έπρεπε να έκαιγαν άλλης χώρας (κόκκινη, με άσπρο και λίγο μπλε) σημαία ;
Τι ορίζει στην ζωή μας αυτό το σύμβολο;
2006-04-28 16:56
Παράθεση:
Τι ορίζει στην ζωή μας αυτό το σύμβολο;

Εξαρτάται φίλε Agaliarep. Αν δεν ξέρουμε το νόημα που έχει μια σημαία πώς μπορούμε να το εκτιμήσουμε και να το αξιολογήσουμε? (αν έχει, διότι μπορεί κάλλιστα κάποιος να μας πεί ότι δεν έχει κάποια αξία για αυτόν και είναι σεβαστό)
2006-04-28 19:20
το σύμβολο της σημαίας εκφράζει την ιστορία και τους αγώνες του έθνους μας, το ταμπεραμέντο της φωτεινής φυλής μας που είναι "κυανόλευκο", καθώς και την πίστη μας μέσα από το δυνατό σύμβολο του σταυρού [το οποίο ίσως και να ενώνει τον αρχαίο και τον νέο κόσμο].
είναι σύμβολο ελπίδας, μνήμης, δύναμης, πίστεως, και αισιοδοξίας.

σήμερα όμως η πατρίδα μας μας προδίδει, ή καλύτερα οι άνθρωποι που εμείς επιλέξαμε να την εκπροσωπούν. το ότι κάποιοι καίνε την σημαία μας σημαίνει ότι έχουν χάσει κάθε ελπίδα και πίστη και με την καύση της συμβολίζουν το κάψιμο της δικής τους ψυχής που αρχετυπικά είναι συνυφασμένη με το σύμβολο της σημαίας μας.
η δύναμη των συμβόλων είναι πολύ μεγάλη και, για την ακρίβεια, είναι αρχετυπική μέσα σε κάθε άνθρωπο. πανάρχαια είναι τα σύμβολα του σταυρού, της σβάστικας, του ήλιου και τόσα άλλα που έχουν εντυπωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο.
η σημαία του κάθε κράτους συμβολίζει πολλά πράγματα μαζί, που έχουν ειδική σημασία για τον πολίτη του συγκεκριμένου έθνους και μόνο. η σημαία της ιταλίας (παράδειγμα φέρνω) έχει ειδική σημασία για έναν ιταλό και όχι για έναν έλληνα. τόσο ο ένας όσο και ο άλλος, δεν μπορούν να συναισθανθούν την ειδική αυτή σημασία που έχει το σύμβολο του άλλου. επειδή, όμως οι ιστορίες των εθνών είναι αλληλοπλεκόμενες, η σημαία της ιταλίας μπορεί για μια κατηγορία ελλήνων να συμβολίζει το εχθρικό εκείνο έθνος στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου, που προσπάθησε να καταλάβει την ελλάδα. οι σημασίες είναι πολλαπλές.
οι ερμηνείες των συμβόλων μπορεί να αλλάζουν, ανάλογα με τις ιστορικές εποχές και περιστάσεις. έτσι, ο σταυρός, που ήταν ένας ατιμωτικός θάνατος, μετά τη σταύρωση του χριστού, απέκτησε μια διαφορετική σημασία στη ζωή των χριστιανών. η σβάστικα, από ηλιακό σύμβολο, μετά τη χρήση της από τον χίτλερ απέκτησε "σκοτεινότερη" χροιά. το ανγκχ, ο σταυρός των αιγυπτίων, το σύμβολο της ζωής, θεωρείται από πολλούς πλέον ως ένα σύμβολο του κακού. και πολλά άλλα παραδείγματα.
για μένα η κάθε σημαία του κάθε λαού, συμβολίζει το σύνολο της ιστορικής του πορείας, με όσα αυτή περιλαμβάνει (κοινωνία, θρησκεία, πολιτισμό κτλ) και ως εκ τούτου θεωρώ απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να καίγονται σημαίες, ακόμα και εθνών που δεν είναι φιλικά διακείμενα. και αυτό, διότι είναι σαν να προσπαθούμε να κάψουμε και τον όποιο πολιτισμό τους. είναι μια συμβολική ισοπεδωτική κίνηση που τους βάζει όλους στο ίδιο καζάνι.
Ελληνική Σημαία: Το σύμβολο της πατρίδας και του γένους μας, έτσι απλά..

Συμβολίζει πολλά πράγματα: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τους προγόνους μας, τον Σωκράτη, τον Περικλή, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Μακρυγιάννη, κ.τ.λ. Τους αγώνες που έδωσαν όλοι οι Έλληνες για να μείνει ζωντανή η πατρίδα μας, για να μείνει ελεύθερη...
Μια σημαία, 9 γραμμές: Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Ι Α . Δεν είναι ένα απλό πανί...
Συμβολίζει όλους τους Έλληνες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη που έζησαν και που ζούνε ακόμα, το ευρωπαικό κύπελλο του 2004, τους Ολυμπιακούς αγώνες, τον οπαδό της Man Utd που κρεμάει στις εξέδρες του Old Trafford κάθε φορά που παίζει η Utd μια ελληνική σημαία..

Δεν θέλω να κουράσω άλλο... Είναι τόσα πολλά αυτά που συμβολίζει που άμα κάτσει και τα γράψει κανείς θα χρησιμοποιήσει πάρα πολλές λέξεις...

Θα σταθώ μόνο σε κάτι που με πληγώνει αφάνταστα: τα μ*********α που το παίζουν αναρχικοί και δεν ξέρω εγώ τι άλλο είναι, που δεν έχουν να κάνουν τπτ άλλο από το να καίνε τη σημαία μας κάθε φορά...
Εντάξει, τα λόγια περισσεύουν σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Τώρα θυμήθημα έναν γνωστό μου που ονομάζει τον εαυτό του αναρχικό και τα λόγια που με είχε πει μια φορά: "έλα μωρέ, ένα πανί είναι, δεν σημαίνει τπτ για μένα. Γιατί το καίω; Για να διαμαρτυρηθώ στα μεγάλια κεφάλια που ελέγχουν τον τόπο αυτόν.."
Ποτέ δεν τους κατάλαβα αυτούς τους τύπους και μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να τους καταλάβω..

Ωραίο θέμα για συζήτηση πάντως. Έχει να ... δώσει
2006-04-29 15:05
εγω δεν καταλαβενω γιατι κενε τη σημαια μας και δεν κενε κανενα υπουργειο με τον υπουργο μεσα..
ξεχνανε οτι ζουν και αναπνεουν ελευθερα επιδη καπιοι τσαμπουκαδες ελληναρες δεν διστασαν να κολισουν τη σημαια μας στη μουρη των εχθρων και να χασουν τη ζωη τους με το κεφαλη ψηλα. και απο την αλη δεν καταλαβενουν πως για τα δηνα που ζουνε δεν ευθηνετε η σημαια και οι τονοι ιστοριας της ελλαδας αλλα πουλημενοι οπως τα κεφαλια του αναρχισμου παρεα με τους πολιτικους του τοπου.

πραγματικα συγκινουμε οταν αλβανοι τουρκοι και δεν ξερω ποσοι αλοι που καποτε ηταν εχθροι μας, νιωθουν πλεων τιμη να κρατανε την ελληνικη σημαια ψηλα. τετιες στιγμες ξεχιλιζω απο χαρα που ειμαι ελληνας.
2006-04-29 15:47
να τος λοιπόν ο προβοκάτορας της συζήτησης!

λοιπόν, λέω εγώ τώρα...μήπως η σημαία έχει χάσει πλέον την σημασία της, την αξία της και τους συμβολισμούς της?

μήπως ως σύμβολο ποδοπατήθηκε πρώτα από τις κυβερνήσεις η οποίες αδιαφορούν για τα ατομικά δικαιώματα, καταπατούν τις προσωπικές μας επιλογές και ελευθερίες, ξεφτιλίζουν την αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας, λειτουργούν για τα συμφέροντα τρίτων?

μήπως ποδοπατήθηκε πρώτα από τα δικαστήρια, τα υπουργεία, τον στρατό, τα σχολεία?

μήπως ποδοπατήθηκε πρώτα από το κάθε λογής λαμόγιο, κάνοντας μόδα πουλώντας κιτς μπλουζάκια, παπουτσάκια, καπελάκια, και δεν ξέρω τι άλλο "άκια", με την ελληνική σημαία, κάνοντάς την αυτόματα σύμβολο κιτς και ηλίθιου καταναλωτισμού?

μήπως το κάψιμο της σημαίας (όχι μόνο της ελληνικής γιατί αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες), είναι μία πράξη διαμαρτηρίας και αντίθεσης ενάντια σε αυτούς που θέλουν να κρύψουν την απάθειά τους και την μιζέρια τους πίσω από ξεφτισμένα σύμβολα, τα οποία πλέον λειτουργούν ως σύμβολα καταπίεσης, διαφθοράς, εθνικής μαγκιάς και κιτς εθνικιστικής μόδας?
Παράθεση:
η σημαία έχει χάσει πλέον την σημασία της, την αξία της και τους συμβολισμούς της?

η σημαία δεν έχει χάσει τίποτα! είναι η ζωντανή απόδειξη των αγώνων και της ιστορίας μας που δεν σβήνεται, δεν μειώνεται, δεν αλλάζει, δεν ξεφτίζει! ..εμείς έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια!

Παράθεση:
μήπως ποδοπατήθηκε πρώτα από τα δικαστήρια, τα υπουργεία, τον στρατό, τα σχολεία...........................

και τί σημαίνει αυτό; ότι πρέπει και εμείς να λειτουργούμε τοιουτοτρόπως; τον ιουδαϊκό νόμο θα ακολουθήσουμε; τί μας φταίει το σύμβολο που είναι το μόνο που δεν μας προδίδει και μας δίνει ελπίδα;

Παράθεση:
από ξεφτισμένα σύμβολα, τα οποία πλέον λειτουργούν ως σύμβολα καταπίεσης, διαφθοράς, εθνικής μαγκιάς και κιτς εθνικιστικής μόδας?

προτιμώ το έθνος από την παγκοσμιοποίηση... ποτέ ο εθνικισμός - με την καλή έννοια - δεν είναι κιτς μόδα. είναι τρόπος ζωής, είναι η σεβαστή μητέρα πατρίδα, είναι οι χαμένες πατρίδες, είναι το γονιδίωμα των προγόνων μας, είναι η καταγωγή μας, είναι η ταυτότητά μας, είμαστε εμείς.
2006-04-29 22:28
Αγαπητέ cosmictsak κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις: ποια θεωρείς ότι ήταν η αξία και ο συμβολισμός της σημαίας και γιατί τώρα έχουν χαθεί; Γιατί η σημαία ποδοπατήθηκε όπως λες από κυβερνήσεις, υπουργεία κλπ; Πως τα κάψιμο μιας σημαίας αποτελεί διαμαρτυρία ενάντια στην καταπίεση και στη διαφθορά;
Παράθεση:
η σημαία δεν έχει χάσει τίποτα! είναι η ζωντανή απόδειξη των αγώνων και της ιστορίας μας που δεν σβήνεται, δεν μειώνεται, δεν αλλάζει, δεν ξεφτίζει! ..εμείς έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια!

Εγώ αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα.

Παράθεση:
και τί σημαίνει αυτό; ότι πρέπει και εμείς να λειτουργούμε τοιουτοτρόπως; τον ιουδαϊκό νόμο θα ακολουθήσουμε; τί μας φταίει το σύμβολο που είναι το μόνο που δεν μας προδίδει και μας δίνει ελπίδα;

Συμφωνώ σε αυτό. Προσωπικά το θεωρώ και κάπως αντιδραστικό να καις την σημαία, υπάρχουν άλλα μέσα να δηλώσεις ότι δηλώνεις τέλος πάντων. Τώρα αν μας δίνει ελπίδα η σημαία πάλι δεν θα το κατάλαβα ποτέ. Μάλλον καλύτερα πάει η λέξη ένιωσα. Γιατί δεν νομίζω να μπορεί κάποιος να καταλάβει κάτι τέτοιο, περισσότερο έχει να κάνει με αίσθημα παρά με λογική. Οπότε μάλλον ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να πάρω ελπίδα από την σημαία.

Παράθεση:
προτιμώ το έθνος από την παγκοσμιοποίηση... ποτέ ο εθνικισμός - με την καλή έννοια - δεν είναι κιτς μόδα. είναι τρόπος ζωής, είναι η σεβαστή μητέρα πατρίδα, είναι οι χαμένες πατρίδες, είναι το γονιδίωμα των προγόνων μας, είναι η καταγωγή μας, είναι η ταυτότητά μας, είμαστε εμείς.

Επίσης ποτέ δεν τα κατάλαβα όλα αυτά. Τι σημαίνει δηλαδή, γονιδίωμα των προγόνων μας? Υπάρχει πραγματικά αυτό το πράγμα? Τι σημαίνει επίσης το "εθνικισμός είμαστε εμείς"? Για εξήγησέ το λίγο παραπάνω γιατί δεν το κατάλαβα με την πρώτη.

Παράθεση:
Αγαπητέ cosmictsak κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις: ποια θεωρείς ότι ήταν η αξία και ο συμβολισμός της σημαίας και γιατί τώρα έχουν χαθεί; Γιατί η σημαία ποδοπατήθηκε όπως λες από κυβερνήσεις, υπουργεία κλπ; Πως τα κάψιμο μιας σημαίας αποτελεί διαμαρτυρία ενάντια στην καταπίεση και στη διαφθορά;

Μην νομίζεις ότι συμφωνώ με αυτούς που καίνε την σημαία αν αυτό θέλεις να ακόυσεις. Προσωπικά τηρώ περισσότερο αδιάφορη άποψη για την σημαία. Απλά πιστεύω ότι πλέον αποτελεί αποκούμπι του κάθε δυστυχισμένου να νιώθει περιφάνεια ή και εγώ δεν ξέρω τι, με την σημαία της Ελλάδας, της Αμερικής, του Ολυμπιακού, του Ιραν ή της Αλ Καιντα.