ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/για ποιό λόγο ζούμε;

για ποιό λόγο ζούμε;

vagkri10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
2006-02-09 16:23
είναι μία ερώτηση που έχω κάνει πολλές φορές σε φίλους αλλά και στον εαυτό μου.Αυτή η απορία υπάρχει γιατί ενώ βλεπω ότι όλα τα πλάσματα (έμψυχα και μη) έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης , ( θα μπορούσε να πεί κάποιος ότι το κάθε είδος
βοηθά με τον ένα η τον άλλο τρόπο στην διατήρηση της ζωής διατηρώντας την ισοροπία μεταξύ τους) , ο άνθρωπος το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει χωρίς να προσφέρει τίποτα.

θέλω να ξέρετε ότι δέν έχω καμία θρησκευτική η άλλου είδους εμμονή απλά δεν
βρίσκω κάποια ικανοποιητική απάντηση.

θα χαρώ να μάθω τις απόψεις σας.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από vagkri
...ο άνθρωπος το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει χωρίς να προσφέρει τίποτα.
Δε θα συμφωνήσω μαζί σου αγαπητέ/ή vagkri. Ο άνθρωπος προσφέρει πολλά με το μυαλό και τις κατά πολύ ανώτερες ικανότητές του από τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς. Έχει δημιουργήσει ολόκληρους πολιτισμούς που δεν κατέστρεφαν τίποτα, ή ό,τι επιπτώσεις είχε η ύπαρξή του ήταν μέσα στα πλαίσια της φύσης. Δηλαδή ανακυκλώσιμα απ' αυτή και απορροφούμενα. Θα μπορούσε κάποιος βέβαια να πει ότι και χωρίς αυτόν η γη και ολόκληρο το σύμπαν θα ήταν μια χαρά, χωρίς μολύνσεις, καταστροφές και όλα τ' άλλα που κατά καιρούς κάνουν πλουσιότερη τη συνείδησή του από τύψεις και ενοχές. Όμως με την ίδια λογική και χωρίς το σκύλο για παράδειγμα, ή τους δεινόσαυρους ή μια τουλίπα όλα πάλι καλά δε θα ήταν; Και αν έλειπε ο άνθρωπος από τον κόσμο, ποιο το όφελος; Νομίζω ότι όλα έχουν το σκοπό τους που γίνονται και υπάρχουν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη φύση... Το μεγάλο ερώτημα μάλλον είναι άλλο: Γιατί πρέπει να υπάρχει ο άνθρωπος και όλοι οι άλλοι οργανισμοί; Γιατί επέλεξε η φύση την επιβιώσή του;
2006-02-09 17:27
Δε θα συμφωνήσω μαζί σου αγαπητέ/ή vagkri. Ο άνθρωπος προσφέρει πολλά με το μυαλό και τις κατά πολύ ανώτερες ικανότητές του από τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς. Έχει δημιουργήσει ολόκληρους πολιτισμούς που δεν κατέστρεφαν τίποτα!!!!!

αγαπητή αντωνία συμφωνώ μαζί σου σε ότι αφορά τις ικανότητες και το μυαλό των ανθρώπων αλλά άν κοιτάξεις τις ζημιές (μόνο ζημιές) που έχει προκαλέσει στην φύση θα συμφωνήσεις ότι δεν υπάρχει κάποιος ορατός λόγος της παρουσίας του στην γή.Δέν μπορώ να σου απαντήσω για πιό λόγο υπήρξαν οι δεινόσαυροι στην γή αλλά τα φυτά υπάρχουν για την συντήρηση της ατμόσφαιρας, τα φυτοφάγα ζώα υπάρχουν για ελεγχεται η άυξηση των φυτών ,τα σαρκοφαγα για
για ελεγχεται ο πληθυσμος των φυτοφάγων κ.ο.κ.
ο άνθρωπος γιατί υπαρχει ??

παρεπιπτόντος είμαι αγαπητός

βαγγέλης
Αυτό που λές για τα ζώα και τα φυτά φίλτατε βαγγέλη δεν ισχύει...
Εξηγούμαι, τα ζώα δεν υπάρχουν για να περιορίζουν τα φυτά, απλώς υπάρχουν...
Απαντώνται πολλά παραδείγματα στην φύση που κάποιος οργανισμός δεν έχει κάποιον σκοπό-τέλος να εκπληρώσει, απλά υφίσταται (πχ κουνούπια, κοριοί, κτλ) Αυτά δεν εξυπηρετούν τίποτα απλά υφίστανται. Όπως το εννοείς αφήνεις να υπονοείται ότι υπάρχει μια ενδογενης ισορροπία πληθυσμών στην φύση (το υποστήριζε ο Αριστοτέλης) αλλά σύμφωνα με νεότερες έρευνες αυτό δεν ισχύει. Δηλαδή μπορούν να παρεκτραπούν (να αυξηθούν) οι πληθυσμοί πολύ εύκολα.

Όσο για το κυρίως θέμα μας, η (ανθρώπινη) ζωή γενικότερα δεν μπορεί να έχει κάποιον σκοπό έτσι?? ή μήπως έχει??
Για τους θρησκευόμενους η ζωή μπορεί να θεωρηθεί μια έκφανση του Θεού.
Για τον μη θρησκευόμενο, η ζωή είναι μια μοναδική ευκαιρία για πάρτυ.
Για τον φιλόσοφο η ζωή είναι μια ευκαιρία για μάθηση και διαφώτιση.

Μια πεζή επιστημονική προσέγγιση είναι: η ζωή υπάρχει για να πολλαπλασιάζεται ώσπου να επεκταθεί στο σύμπαν. Πρακτικά αυτό μπορεί να υποθεί για διάφορες μορφές αυτο-οργανωμένων οντοτήτων όπως και υπέρ-οργανισμών.

Ελπίζω να σε καλύπτω έστω και εν μέρει... Σκοποί υπάρχουν, όμως για μένα απλά εσύ πρέπει να βρείς τον σκοπό σου.
Καλή αναζήτηση
2006-02-09 17:53
Γιατί υπάρχει το σύμπαν;
Γιατί υπάρχουν όλα όσα υπάρχουν;
Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό.
Είμαστε το ίδιο σώμα και το ίδιο κομμάτι ενός συνόλου.
Αυτό είναι το λάθος μας ότι δεν έχουμε καταλάβει ότι είμαστε μέρος του σύμπαντος και του οτιδήποτε υπάρχει μετά από αυτό.
Δεν γίνεται κάποιο κομμάτι να έχει σκοπό και κάποιο άλλο όχι.
Ο λόγος είναι άγνωστος αλλά δεν πρέπει να βάζεις αυτή την ερώτηση στους ανθρώπους. Αλλά γιατί υπάρχουμε μέσα σ’ αυτό το σύμπαν μαζί με αυτό. Δεν μπορείς να τα διαχωρίσεις.
Το ερώτημα γιατί υπάρχουν τα πάντα είναι φιλοσοφικό προς το παρόν και αυτό είναι που ψάχνουμε συνειδητά και ασυνείδητα. Για καθέναν απο εμάς είναι διαφορετικός.

Ίσως αυτός είναι ο σκοπός που υπάρχουμε να αναρωτιόμαστε το λόγω….(
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από R-b-t3r
Αυτό που λές για τα ζώα και τα φυτά φίλτατε βαγγέλη δεν ισχύει...
Απαντώνται πολλά παραδείγματα στην φύση που κάποιος οργανισμός δεν έχει κάποιον σκοπό-τέλος να εκπληρώσει, απλά υφίσταται (πχ κουνούπια, κοριοί, κτλ) Αυτά δεν εξυπηρετούν τίποτα απλά υφίστανται. Όπως το εννοείς αφήνεις να υπονοείται ότι υπάρχει μια ενδογενης ισορροπία πληθυσμών στην φύση (το υποστήριζε ο Αριστοτέλης) αλλά σύμφωνα με νεότερες έρευνες αυτό δεν ισχύει. Δηλαδή μπορούν να παρεκτραπούν (να αυξηθούν) οι πληθυσμοί πολύ εύκολα.

Όσο για το κυρίως θέμα μας, η (ανθρώπινη) ζωή γενικότερα δεν μπορεί να έχει κάποιον σκοπό έτσι?? ή μήπως έχει??

μπορεί να έχεις δίκιο αγαπητέ R-b-t3r αλλα έτσι τείνουμε προς τον μηδενισμό η για να το πω αλλιώς μου φαίνεται φρικτό να υπάρχει κάτι χωρίς σκοπό ύπαρξης
2006-02-09 19:50
Ως γνησιος αγνωστικιστης και κυνικος, θα ρωτουσα, γιατι να υπαρχει νοημα; Γιατι να υπαρχει καποιο master plan;

Γιατι να μην ζουμε απλως, χωρις σκοπο, νοημα, η προορισμο;

Γιατι ειναι τοσο μεγαλη αναγκη να πιστεψουμε σε κατι μεγαλο, αντι να αποδεχτουμε απλα την ματαιθοτητα και την ελλειψη σημασιας της υπαρξης μας;
Χμ…. Για ποιο λόγο ζούμε!!!

-Για να διαιωνιστεί κάτι για το οποίο ούτε καν ερωτηθήκαμε?
Μπα…. Πολύ «κοινό»!!!

-Για να κάνουμε τους δημιουργούς μας (γονείς, Θεό) περήφανους?
Μπα… πολύ «μελό»!!!

-Για να περνάμε το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο, το άλλο 1/3 στα βιβλία και το τελευταίο ψάχνοντας για parking?
Μπα… Πολύ «καθημερινό»!!!

-Για να εξασκούμαστε καθημερινά στο να ποδοπατάμε αυτούς που ενδεχομένως εποφθαλμιούν τη θέση που (τάχα) αξιοκρατικά κερδίσαμε?
Μπα… πολύ «εκσυγχρονιστικό»!!!

-Για να ψάχνουμε τον ένα και μοναδικό Έρωτα ,με τον οποίο θα αγγίξουμε το Τέλειο?
Μπα… Πολύ «ροζ»!!!

-Γιατί άραγε???

-Μήπως για όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα???
Μπα… πολύ «Ανθρώπινο»!!!

Χμ…. Για ποιο λόγο ζούμε,(άραγε),!!!
2006-02-10 09:49
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι [το γνωστό: κι αν δεν υπήρχε θεός, οι άνθρωποι θα τον είχαν εφεύρει..]. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι, εάν δεν πίστευαν σε κάτι, θα είχαν πάθει κατάθλιψη. Δεν έχει σημασία τι πιστεύεις, αρκεί να σε κάνει ευτυχισμένο και να σου δίνει κάποια διέξοδο.

Τώρα, η αλήθεια για τον λόγο ύπαρξής μας δε μπορεί να τεκμηριωθεί με επιχειρήματα. Είναι θέμα πίστης.

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ο καθένας μας, αν ψάξει μέσα του ίσως μπορέσει να βρεί τον προσωπικό του προορισμό και λόγο ύπαρξης. Είναι το γνωστό "γνώθι σαυτόν" για το οποίο πρώτος μίλησε ο Θαλής, και μετά κόσμησε το Μαντείο των Δελφών και τον ναό του Απόλλωνα. Κι αν δεν υπάρχει προορισμός, σίγουρα η αυτογνωσία θα μας κάνει πιο ισορροπημένους.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Voel
Ως γνησιος αγνωστικιστης και κυνικος, θα ρωτουσα, γιατι να υπαρχει νοημα; Γιατι να υπαρχει καποιο master plan;
Γιατι να μην ζουμε απλως, χωρις σκοπο, νοημα, η προορισμο;
Γιατι ειναι τοσο μεγαλη αναγκη να πιστεψουμε σε κατι μεγαλο, αντι να αποδεχτουμε απλα την ματαιθοτητα και την ελλειψη σημασιας της υπαρξης μας;

Αυτό ακριβώς φίλε Voel.
Είναι δική μας ανάγκη.
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει λόγος. Μπορεί απλά να είναι εξέλιξη.
Οι Ιάπωνες (νομίζω) λένε ότι ήρωας είναι κάποιος που από πολύ χαμηλά φθάνει ψηλά και μετά πέφτει πάλι στα χαμηλά. Και είναι ήρωας γιατί μετά το απόγειο της επιτυχίας του καθώς πέφτει καταλαβαίνει την ματαιότητα της ζωής. Ίσως τελικά να μην υπάρχει λόγος και να μην υπάρχει σκοπός. Ίσως πρέπει τελικά να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το καλό και το κακό αλλά γενικά και την άποψη μας για την ζωή.
Δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος για ότι γίνεται. Μου αρκεί να ζω μέσα σ’ αυτό και ας μην έχω κανένα λόγο να το κάνω.