ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Άγιος Βασίλης...έρχεται!!!

Άγιος Βασίλης...έρχεται!!!

tsilof10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Ίσως ο πιο αγαπητός Αγιος όλων.Είναι ο κοινά αποδεκτός ανεξαρτήτου θρησκείας, φυλής και χρώματος.Τι τον κάνει τόσο ξεχωριστό;Μάλλον η αγάπη των παιδιών προς το πρόσωπό του...Δε πιστεύω πως υπάρχει κάποιος από εμάς που να μην έστειλε ένα γράμμα ζητώντας κάτι!!!

Το θέμα όμως είναι όχι τι ζητούσαμε πριν τόσα χρόνια(όταν είμαστε παιδιά!!) , αλλά τι θα ζητούσαμε σήμερα, αν βέβαια μπορούσε(και προλάβαινε!!!) να μας ικανοποιήσει..

Γενημμένος στα 330 μΧ, έζησε ως το 379 μΧ.

Το σημαντικό και πρωτόγνωρο, ακόμη και για την φιλοσοφία, είναι ότι για πρώτη φορά ο Μ. Βασίλειος ταύτισε την υπόσταση με το πρόσωπο. Μέχρι τότε το πρόσωπο σήμαινε το προσωπείο, την μάσκα που χρησιμοποιούσε ο ηθοποιός για να παίξει έναν ρόλο, δηλαδή το πρόσωπο ήταν ένα επίθεμα του όντος.

Ο Μ. Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και είναι ο θεμελιωτής των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Το σπουδαιότερο είναι ότι ο Μ. Βασίλειος έκανε όλο αυτό το έργο της φιλανθρωπίας, δείχνοντας το προσωπικό του παράδειγμα, αφού, ενώ ήταν εύπορος, έδωσε όλη την περιουσία του σε όσους είχαν ανάγκη. Μάλιστα όταν πέθανε είχε ως μόνα περιουσιακά στοιχεία ένα τρίχινο ράσο και λίγα βιβλία

"Κακό" πρότυπο για την εποχή μας ε;;;

Τι θα θελα εγώ απ'τον Αγιο Βασίλη;;
(Αφού κερδίσει η Ηρακλάρα τον ΠΑΟ;;
Υγεία σε όλους...Μόνο αυτό.Όλα τ'άλλα έρχονται!!!
Αντε καλές γιορτές

ΥΓ: Για όσους πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Αγιος Βασίλης, δείτε τι επιχειρήματα θα χρησιμοποιείτε σε όσους πιστεύουν ότι υπάρχει!!!(΄Μη τολμήσετε να πειτε τίποτα τέτοιο στα μικρά παιδιά...Σφάλμα τραγικό και ανεπανόρθωτο!!!!)

http://christmas.pathfinder.gr/chri..._clauss/35.html
2005-12-10 12:52
Ενδιαφερον επιστημονικη εξηγηση......ας μας εξηγησει καποιος λοιπον και τι σχεση εχει ο Αγιος Βασιλειος (Μ. Βασιλειος) με τον γνωστο κυριο με τα κοκκινα και τη γενιαδα. (St. Clauss)

Ομοιως, ο Μ. Βασιλειος φερνει τα δωρα την Παραμονη πρωτοχρονιας, ενω ο St. Clauss τα χριστουγεννα.

Στην τσεχια, τα δωρα τα φερνει ο Jezisek (Μικρος Χριστουλης) ενω στην λιγοτερο θρησκευομενη Ρωσια, τα φερνει ο Παππους Παγος
2005-12-10 13:37
Νομίζω ότι η εικόνα του Αγίου Βασίλη είναι η ενσάρκωση όλων των απωθημένων επιθυμιών των ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας, φυλής και φύλου. Μία φιγούρα καθαρά ιδεαλιστική, καλός καγαθός γέροντας που το μόνο πράγμα με το οποίο ασχολείται όλο το χρόνο είναι να δέχεται τις παρακλήσεις όλων για δώρα και να τις πραγματοποιεί.
2005-12-10 21:24
Φυσικά ο Άγιος Βασίλης δεν έχει σχέση με τον St. Clauss και φυσικά δεν αντιπροσωπεύουν το ίδιο πράγμα. Ο ένας αντιπροσωπεύει την φιλανθρωπία και ο άλλος τον καταναλωτισμό, Αμερικανικό και μη... Και επειδή όπως έχω ξαναπεί ασχολούμαι με την διαφήμιση θα σας πω κάτι που ίσως "σοκάρει" μερικούς για τον περίφημο St. Clauss με την μεγάλη κοιλιά (από τα κοψίδια, χάμπουργκερ, κτλ.) και τα κόκκινα ρούχα. Δεν φοράει κόκκινα αλλά πράσινα. Το κόκκινο ήρθε μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τις διαφημιστικές προσδοκίες και την καμπάνια της Coca Cola και μετά έμεινε…
(αυτό τα λέει όλα και δεν χρειάζεται να σχολιάσω οτιδήποτε άλλο)

Πάντως αν του ζητούσα κάτι γενικό θα του ζητούσα ποτέ να μην χρειάζεται ο άνθρωπος να ρίξει την αξιοπρέπεια του, να μην την τσαλαπατήσει τίποτα και κανένας ακόμα και ο Θάνατος.
Αν ήταν προσωπικό θα του ζητούσα την αλήθεια, ή την σοφία…
2005-12-10 21:33
Η εικόνα του γνωστού μας ηλικιωμένου Άι-Βασίλη με την κόκκινη γούνα, τον σκούφο και την άσπρη γενειάδα δέν έχει σχέση με τον γνωστό Μέγα Βασίλειο τον ιεράρχη απο την Καισάρεια που πέθανε 49 ετών.
Οι Δυτικοί έχουν δημιουργήσει τον μύθο του Άι-Βασίλη απο την Λαπωνία με τους ταράνδους και όχι απο την Καισάρεια. Το αρχικό τους πρότυπο ήταν ο Άγιος Νικόλαος . Τον Άγιο Νικόλαο στην συνέχεια άρχισαν να τον μεταλλάσουν και να τους συνδυάζουν ιδιαίτερα πολυταξιδεμένοι έμποροι απο το Άμστερνταμ με διάφορες Σκανδιναυικές θεότητες και δαίμονες που είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον γνωστό σε μας Άγιο Βασίλη.
Πολύ σωστά ανέφερε ο agaliarep ότι τα κόκκινα που φοράει ο Άγιος Βασίλης προήλθαν από διαφημιστικές καμπάνιες της Coca Cola.
Γνωρίζει κανείς να μας πει πώς τελικά προήλθε ο Άγιος Βασίλης; Ποιοί τον "εφεύρησαν" και πότε;

Υ.Γ: Εγώ θα ζητούσα να είναι πάντα καλά εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι...

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι να πίστευα(ακόμα και όταν ήμουν μικρός σε ηλικία) στον Άγιο Βασίλη! Δεν ξέρω αλλά ποτέ δεν πίστεψα την αντίληψη αυτήν.
Ίσως επειδή συνήθως δεν μου φέρναν δώρα κάτω από το δέντρο!
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από xontro_mpizeli
Γνωρίζει κανείς να μας πει πώς τελικά προήλθε ο Άγιος Βασίλης; Ποιοί τον "εφεύρησαν" και πότε;

Υ.Γ: Εγώ θα ζητούσα να είναι πάντα καλά εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι...

Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι να πίστευα(ακόμα και όταν ήμουν μικρός σε ηλικία) στον Άγιο Βασίλη! Δεν ξέρω αλλά ποτέ δεν πίστεψα την αντίληψη αυτήν.
Ίσως επειδή συνήθως δεν μου φέρναν δώρα κάτω από το δέντρο!

Σε πρώτο στάδιο μάλλον έγινε όπως αναφέρει ο zepellin.
Επειτα ανέλαβαν οι διαφημιστικές εταιρίες και δημιουργήσαν τον χοντρούλη-γελαστό Άγιο!!!

Αυτό που ήθελα να πώ όμως είναι ότι αν προσέξατε, ίσως είναι ο μόνος Αγιος για τον οποίο δεν τσακώνεται κανένας. Και αυτοί που δεν πιστεύουν στην Ορθοδοξία αλλά και οι φανατικοί αυτής δείχνουν να τους αρέσει όλο αυτό το πνεύμα των Χριστουγέννων, όπως τουλάχιστον έχει "καταντήσει"(με την καλή ή κακή έννοια) σήμερα..
Θα θελα αν μπορεί και ο φίλος Παθοκτόνος να μας πει την γνώμη του!
Ευχαριστώ προκαταβολικά
Ευχαριστώ,αγαπητέ μου tsilof για την πρόσκληση την οποία δέχομαι,αλλά δεν έχω να εκθέσω και πολλά παρά την άγνοιά μου για το θέμα.Εγώ είχα ακούσει σε μία(επιλεγμένη)τηλεοπτική εκπομπή κάποτε ότι αποτελεί το Clauss παραφθορά του Νικόλαος.Άρα,ο στοργικός και γενναιόδωρος αυτός παππούλης δεν έχει καμμία σχέση με την μεγάλη αγνή μορφή της Ορθοδοξίας,τον Μ.Βασίλειο.

Δυστυχώς,τα Χριστούγεννα έχουν ξεφύγει από το αυθεντικό τους ελληνορθόδοξο πνεύμα.Σήμερα,βλέπουμε τις περιόδους των εορτών αφ'ενός να αποχριστιανικοποιούνται και αφ'ετέρου,ένεκεν του αλλοτριωτικού υπερκαταναλωτισμού,να τείνονται καθ'υπερβολήν,φθάνοντας τους κοντά δύο μήνες προ της 25ης Δεκεμβρίου(οπότε αρχίζει η διάθεση των γνωστών χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών από τα καταστήματα κ.λπ.).Επίσης,να πούμε ότι κι αυτό ακόμη το δένδρο(και η τοποθέτηση και ο στολισμός του με κάθε είδους πράγμα),καθώς λέγεται,είναι ξενόφερτο πράγμα και έθιμο,όπως κι ο "άγιος"κι ο καταναλωτισμός.

Επίσης,βλέπουμε όχι μόνον πολλούς άνδρες αλλά και...γυναίκες να ενδύονται"Άγιοι Βασίληδες".Ένα άλλο σημείο εκφυλισμού...Και,το πιο βασικό,βλέπουμε τον(ευτραφή)Santa Clauss σε γιγαντοαφίσες στους δρόμους(αλλά και αλλού)σε χυδαίες πόζες...Από μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς κ.λπ."Κι είναι πολύς ο πόνος να τον μετράς,με μια καρδιά στη θέση της καρδιάς"(Αλκ.Ι.,"ο δρόμος,ο χρόνος και ο πόνος")...
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Παθοκτόνος
Ευχαριστώ,αγαπητέ μου tsilof για την πρόσκληση την οποία δέχομαι,
Δυστυχώς,τα Χριστούγεννα έχουν ξεφύγει από το αυθεντικό τους ελληνορθόδοξο πνεύμα.Σήμερα,βλέπουμε τις περιόδους των εορτών αφ'ενός να αποχριστιανικοποιούνται και αφ'ετέρου,ένεκεν του αλλοτριωτικού υπερκαταναλωτισμού,να τείνονται καθ'υπερβολήν,φθάνοντας τους κοντά δύο μήνες(οπότε αρχίζει η διάθεση των γνωστών χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών από τα καταστήματα κ.λπ.).

Δε διαφωνούμε, αλλά αγαπητέ Παθοκτόνε μη τα βλέπεις όλα τόσο μαύρα.Εντάξει υπάρχει υπερκαταναλωτισμός κλπ, αλλά ας μη μένουμε στη θεωρία.Το καλύτερο για όλους μας θα ταν να περιοριζόμαστε στα βασικά, αλλά ποιος το κάνει στην εποχή μας;Όσα περισσότερα έσοδα έχεις τόσα είναι και τα έξοδά σου.Τα ποσά είναι ανάλογα!!
Δύσκολα θα πεις στα παιδιά σου ότι δε στολίζουμε δέντρο ή ότι ο Αγιος Βασίλης είναι Άγιος Νίκος!!!Καταλαβαίνεις τι εννοώ πιστεύω.
Όλα στο πρόγραμμα είναι.Φτάνει να μην υπερβάλλουμε.
Ούτε τα μελομακάρονα είναι χριστουγεννιάτικο έθιμο, αλλά υπάρχουν σε κάθε σπίτι τέτοιες μέρες...

Παράθεση:
Επίσης,βλέπουμε όχι μόνον πολλούς άνδρες αλλά και...γυναίκες να ενδύονται"Άγιοι Βασίληδες".Ένα άλλο σημείο εκφυλισμού...Και,το πιο βασικό,βλέπουμε τον(ευτραφή)Santa Clauss σε γιγαντοαφίσες στους δρόμους(αλλά και αλλού)σε χυδαίες πόζες......

Εντάξει αυτό καλό είναι!!
Παράθεση:
μη τα βλέπεις όλα τόσο μαύρα
.Δεν τα βλέπω μαύρα,αλλά μωβ(κόκκινα +μαύρα)!!Το μωβ της χαρμολύπης.