ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Πύλη του Παραδείσου: Γνωρίζετε αυτό το σύμβολο;

Πύλη του Παραδείσου: Γνωρίζετε αυτό το σύμβολο;

Solon Aimonas Eautou26 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
Δημιουργώ το παρακάτω θέμα με σκοπό να με βοηθήσετε να βρω ένα σύμβολο που αποτελεί μέρος ενός αρκετά μεγάλου νεο- ανατολικού μύθου(εφάμιλου ίσως του μύθου του Αγίου Δισκοπότηρου των Ναϊτών Ιπποτών).
Εκτός των πληροφοριών, που λόγω χώρου είναι περιορισμένες(πλήρες αναφορές- στοιχεία δημοσιεύθηκαν στον έντυπο τύπο και αν μη τι άλλο δεν είναι κάτι που επιθυμώ να κρύψω), παραθέτω και φωτογραφίες ώστε να γίνω όσο πιο ξεκάθαρος μπορώ ώστε να μπορέσετε από τη μεριά σας να με βοηθήσετε με τις γνώσεις σας.

Ίσως τα σύμβολα που θα δείτε συνδειάζονται με κάποιες από τις γνώσεις σας(από θρησκείες έως θετικές επιστήμες), ίσως με κάτι από φανταστική ή μη λογοτεχνία, ίσως ακόμη και από κάτι πιο πρακτικό και καθημερινό. Οτιδήποτε και να σκεφτείτε θα μου φανεί χρήσιμο, όσο απλό ή "κουφό" και να σας φανεί αρχικά.
Η Πύλη του Παραδείσου είναι μία μαρμάρινη θύρα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο(τον γυναικωνίτη) της Αγίας Σοφίας, στη Κωνσταντινούπολη. Έως σήμερα, δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω τη χρονολογία κατασκευής της, τον λόγο ύπαρξης της(πρακτικά ή συμβολικά ως προς το χώρο του ναού).

Η ύπαρξη της ίσως να συνδέεται με το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ(από τον οποίο ξεκινάει και ο νεο- δυτικός μύθος του Αγίου Δισκοπότηρου και των Ναϊτών Ιπποτών). (υπόθεση που ψάχνει στοιχεία είτε για να καταριφθεί είτε για να επιβεβαιωθεί)
Η θέση της συνδέεται με το ψηφιδωτό Δέησις, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την περίοδο του Μιχαήλ Ψελλού(γνωστού πανεπιστήμονα, μέλος της Αδελφότητας της Ανατολής). Ο Μιχαήλ Ψελλός αποτελούσε σύμβουλο των εκάστοτε αυτοκρατόρων και με τις προτροπές του ουσιαστικά ανεβοκατέβαζε αυτοκράτορες στον Βυζαντινό θρόνο. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ψηφιδωτό Δέησις δεν έγινε "κατά τύχη", αλλά υπηρετεί κάποιο άγνωστο, ίσως, σκοπό. (ιστορικά τεκμηριωμένο)
Τέλος, πίσω από την Πύλη του Παραδείσου και απέναντι από το ψηφιδωτό Δέησις, υπάρχει ο τάφος του Δόγη Δάνδολο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Ήταν στους πρωταγωνιστές της πτώσης της Κωνσταντινούπολης ο 1204, κατά τη διάρκεια της Δ' Σταυροφορίας. Η σχέση του με τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ' που διέταξε τη σταυροφορία, η συμμετοχή της Βενετίας που δεν φημιζόταν για τα χριστιανικά της πιστεύω, αλλά και η κατάληξη της σταυροφορίας (που ως αρχικό στόχο είχε την απελευθέρωση της Ιερσουσαλήμ από τους "άπιστους" Μουσουλμάνους) στην κατάληψη της κοιτίδας του ανατολικού Ορθόδοξου χριστιανισμού οδηγούν σε περίεργα συμπεράσματα.(ιστορικά τεκμηριωμένο)

Στην Πύλη του Παραδείσου λοιπόν(Gate of Heaven), υπάρχουν τρία σύμβολα. Τα δύο εξ' αυτών είναι ξεκάθαρα και έχουν βρεθεί ανάλογα σύμβολα στην πόλη της Θεσσαλονίκης(πρωτεύουσα του Βασιλείου της Θεσσαλονίκης που δημιουργήθηκε μετά το 1204 από τους Λατίνους που κατέλαβαν την πόλη).
Το τρίτο αναζητήτε σε κάποιο μέρος της Θεσσαλονίκης, ή ακόμα και οποιασδήποτε άλλης πόλης. Ψάχνω αρκετούς μήνες να βρω τι συμβολίζει(βρίσκεται σε χείριστη κατάσταση λόγω φθοράς).
2005-09-17 00:17

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το ψηφιδωτό Δέησις.
2005-09-17 15:22

H Πύλη του Παραδείσου(Gate Of Heaven). Τα τρία σύμβολα βρίσκονται κάτω δεξιά στη φωτογραφία.

Τα τρία σύμβολα σε μεγέθυνση και επεξεργασμένα ώστε να είναι όσο το δυνατόν ευδιάκριτα.

Το τρίτο σύμβολο για το οποίο αναζητώ να βρω το τι ακριβώς είναι, αλλά και αν υπάρχει σε κάποιο μέρος της Ελλάδας.
2005-09-17 19:54
Σολωνα....καπου με εχεις χασει στην πορεια των ισχυρισμων σου.

Αναφερεις δυο-τρια ιστορικα στοιχεια και βασει αυτων κανεις καποια υποθεση. Πραγματικα διαβαζοντας τα γραφομενα σου δεν μπορω να καταλαβω ποιο ειναι το θεμα στην ολη υποθεση. Αν το επαιρνες παλι απο την αρχη και μας εξηγουσες τι εννοεις;
Είναι φυσικό να μην μπορώ να εξηγήσω πλήρως την όλη πορεία των συλλογισμών μου μέσα από λιγοστές γραμμές. Ο λόγος που παρέθεσα τις φωτογραφίες είναι ένας και, νομίζω τουλάχιστον, απλός:
Προσπαθώ εδώ και κάποιους μήνες να καταλάβω τι παριστάνεται στο τρίτο σύμβολο που παραθέτω(το οποίο είναι ιδιαίτερα φθαρμένο). Με μία πρώτη παρατήρηση μοιάζει με δύο δοχεία(δισκοπότηρα ίσως, δίχως να πιστεύω ότι συνδέεται με το Ιερό Δισκοπότηρο της Νεο- δυτικής Μυθολογίας των Ναϊτών Ιπποτών. Εννοώ δισκοπότηρα χριστιανικά, από αυτά που συναντάμε σε κάθε χριστιανική, ορθόδοξη τουλάχιστον, εκκλησία). Από μέσα τους μοιάζουν να αναδύονται είτε φλόγες είτε κάποιου είδους φυτά(ή κάτι σχετικό). Ανάμεσα τους υπάρχει επίσης μία αόριστη μορφή(λόγω της φθοράς υποθέτω), η οποία μοιάζει είτε με φλόγα πάλι, είτε με κάποιου είδους θάμνο.
Κάποιοι συνεργάτες μου, από τους πρώτους που ζήτησα τη βοήθεια τους πάνω στο θέμα, μου είπαν έως και το ότι μπορεί ανάμεσα στα δύο δισκοπότηρα να είναι η "καιόμενη βάτος" που αναφέρετε στη χριστιανική παράδοση. Προσωπικά αποφεύγω να εκφράσω άποψη, μιας και δεν πιστεύω ότι έχω αρκετά στοιχεία.

Για ποιον λόγο παραθέτω τις φωτό στο φόρουμ; Εξαιτίας της αοριστίας του τρίτου συμβόλου, δυστυχώς με τις γνώσεις που έχω συγκεντρώσει δεν μπορώ να το συνδέσω με κάποιο άλλο γνωστό μου. Ίσως ορισμένα μέλη της Κοινότητας μας, έχουν κάποιες γνώσεις που μπορεί να συνδέονται με κάποιο τρόπο με το σύμβολο αυτό. Ίσως επίσης, κάποιοι να ξέρουν ακριβώς ποιο σύμβολο είναι..
Απλά πιστεύω οτί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρω μία άκρη μέσα από τις γνώσεις όλων μας, παρά μόνο από μερικών ατόμων.. εξού και η δημιουργία του παρόντος Thread.

Η ιστορία- νεομυθολογία που αγκαλιάζει την Πύλη του Παραδείσου της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά μεγάλη και πολύπλευρη ώστε να την παραθέσω μέσα στο φόρουμ. Ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσω να την συγκεντρώσω, μέσα στις άκρες μιας και έχει αρκετό υλικό, ώστε να παρουσιάσω τα όσα βρήκα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστήριο πίσω από αυτήν. Αυτό που έχω καταφέρει είναι να βρω κάποια ιστορικά στοιχεία(κάποια γνωστά κάποια άγνωστα, μα που όλα μπορούν να βρεθούν σε συμβατικά βιβλία ιστορίας και άρα είναι άμεσα προσπελάσιμα από όλους μας) φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους. Τα ιστορικά αυτά στοιχεία μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, ο ένας από τους πολλούς τρόπους σύνδεσης τους, μέσω κάποιων τοπικών ή και ευρύτερα γνωστών θρύλων(μία σύνδεση που όμως γίνεται εν γνώση του γεγονότος ότι έχω να κάνω με θρύλους).

Τέλος πάντων, για να μην πλατιάζω δίχως να γίνομαι κατανοητός(λόγω του ότι δεν έχω παραθέσει ολοκληρωμένες τις σκέψεις μου και τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει), απλά αναφέρω ότι στηριζόμενος πάνω σε ασύνδετα ιστορικα στοιχεία και με λιγοστούς συνδέσμους που βασίζονται πάνω σε κάποιους θρύλους δημιουργείται ένας κράμα ιστορίας- θρύλου το οποίο δεν μπορεί να αποδειχθεί αλλά ούτε να ακυρωθεί μέσω της ιστορίας.
Ένα κράμα όμως που πολύ πιθανόν να μπορέσει να αποδειχθεί πραγματικό ή λανθασμένο εφ' όσον καταλάβω τι δείχνει το παρόν σύμβολο και αν αυτό βρίσκεται κάπου στην Ελλάδα.

Επομένως, επαναλαμβάνω τις ερωτήσεις για τις οποίες έφτιαξα το thread.
Έχετε δει κάπου το τρίτο σύμβολο;
Καταλαβαίνετε τι παριστάνει αυτό;
Σας θυμίζει κάποιο γνωστό σας σύμβολο η παράσταση αυτή στην μαρμάρινη πύλη;
Mπορώ να κάνω κάποιες υποθέσεις γύρω από τον συγκεκριμένο συμβολισμό. Διάβασα πολύ προσεχτικά το σχετικό άρθρο σου στο "Μυστική Ελλάδα" και διάφοροι συνειρμοί με κατέκλυσαν.
Κατ` αρχήν, ας δούμε πρώτα τι σήμαινε το Δισκοπότηρο για τους Χριστιανούς. Γνωρίζουμε πως η Καθολική Εκκλησία είχε μεν αναγνωρίσει την συμβολικότητα του Γκράαλ, όχι όμως και την (υλική) ύπαρξη του. Πίστευε πως ήταν περισσότερο μια πνευματική αναζήτηση, παρά ένα υπαρκτό αντικείμενο. Αυτά ίσχυαν για την Καθολική Εκκλησία.
Από την άλλη, ο μύθος του Δισκοπότηρου δεν είχε απήχηση στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, ίσως επειδή προερχόνταν από τον Δυτικό Μυστικισμό η όλη ιστορία του, άρα δεν αναγνώριζε τον συμβολισμό του. Για αυτό και δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ να αντικρύσει κάποιος το Γκράαλ σε απεικονίσεις Ορθοδόξων Ιερών Ναών, ακόμα και της ύστερης Βυζαντινής περιόδου (13ος-15ος αιώνας). Μπορούμε λοιπόν με μια σχετική ασφάλεια να υποθέσουμε πως το συγκεκριμένο σχέδιο των δισκοπότηρων δεν παραπέμπει στο ένα Δισκοπότηρο και την σημασία που κουβαλάει αυτό για τον Δυτικό Εσωτερικό Μυστικισμό.
Όμως, ας εξετάσουμε τι σήμαινε το Δισκοπότηρο πραγματικά.
Ο θρύλος λέει πως ο Ιωσήφ της Αριμαθαίας, μετά την διαπίστωση του θανάτου του Ιησού από τον Λογγίνο (ο Ρωμαίος στρατιώτης που "κέντησε" τα πλευρά του Χριστού) συνέλεξε το Άγιο Άίμα (Sang Real στα Γαλλικά) του που χύνονταν από τα πλευρά, σε ένα δισκοπότηρο. Αυτό το μετέφερε ο ίδιος κάπου στην Βρεττανία και αργότερα κατέληξε στην Προβηγγία ή στο Λαγκουεντόκ της Γαλλίας, όπου το φύλαγαν οι Ναίτες Ιππότες. Υποτίθεται πως το Ιερό Δισκοπότηρο συμβόλιζε την πνευματική αναγέννηση, την αφθονία των συναισθημάτων της ψυχής και την αθανασία της.
Υπάρχουν φυσικά πολλές ερμηνείες για το τι ήταν το Γκράαλ πραγματικά, αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη, η οποία δέσποζε μάλιστα εκείνη την εποχή ανάμεσα στους κύκλους των Εσωτεριστών.
Αφού εξετάσαμε λοιπόν τον συμβολισμό, ας δούμε πως κολλάει τώρα η συγκεκριμένη εικόνα με βάση αυτό το σκεπτικό.
Τα 2 δισκοπότηρα συμβολίζουν προφανώς κάποιες πύλες. Οι φλόγες που βγαίνουν από μέσα τους δείχνει την ιερότητα, είναι η φλόγα της κάθαρσης. Το μεσαίο σχήμα είναι προφανώς ένα δέντρο, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η ιτιά ή η ευλογημένη ελιά, αμφότερα σημαντικά δέντρα για την Χριστιανική Παράδοση.
Μια ερμηνεία λοιπόν που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι η εξής:
Τα δισκοπότηρα - πύλες συμβολίζουν την κάθαρση των αμαρτωλών, είτε διαμέσου της Ιτιάς (το δέντρο που κρεμάστηκε ο Ιούδας!), είτε διαμέσου της Ελιάς που ευλόγησε ο Ιησούς.
Εδώ βέβαια μου γεννήθηκαν άλλοι συνειρμοί.
Έχει ακούσει κανείς σας για την Αδελφότητα της Θλίψης;
2005-12-29 04:18
...Δεν γνωρίζω τίποτε γύρω από τους συμβολισμούς που αναφέρεις Solon, αλλά επάνω στην αναφορά του epimythea περί Αδελφότητας της Θλίψης υπάρχει ένα σχετικό κείμενο στο βιβλίο Μυστικές Εταιρίες. Ίσως να πάρεις κάποιες πληροφορίες και από εκεί.
Πρόκειται για μια πραγματικά αινιγματική μυστική ομάδα που φαίνεται να κρύβει πολύ περισσότερα απ' ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Η ιστορία της μόνο (από όσα λίγα υπάρχουνε περιληπτικά) δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμούς.

Αλλά και πάλι, μπορεί να μην έχει καμία σχέση το συγκεκριμένο στοιχείο.
Από Αδελφότητες στην προκειμένη περίπτωση πιθανόν να υπάρχει συμμετοχή της "Εταιρίας των Αδελφών της Ανατολής", μέσω του Μιχαήλ Ψελλού. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω αναφορές σε αυτήν, εκτός από το ότι πιθανόν να ήταν μέλος ο Μιχαήλ Ψελλός.
Από εκεί και πέρα η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά, με νέα στοιχεία να βγαίνουν στην επιφάνεια: νέα μυθολογικά στοιχεία γύρω από την πύλη, πιθανός αποσυμβολισμός της, ιστορικά στοιχεία σχετικά με το ρόλο που έπαιξε ο Μιχαήλ Ψελλός και κατ' επέκταση η Εταιρία των Αδελφών της Ανατολής, ο διορισμένος πατριάρχης από τον ίδιο, καθώς και φωτογραφίες των συμβόλων καθαρότητες, όπως και ένα μαρμάρινο κλειδί πάνω στην πύλη, κ.λ.π..
Αυτήν την περίοδο επεξεργάζομαι τα στοιχεία και ελπίζω σύντομα να δείτε τουλάχιστον ένα άρθρο δημοσιευμένο, το οποίο πιθανόν αργότερα θα ανεβάσω και στην σελίδα.
.................
2006-05-30 12:58
..............
2006-05-30 15:43
Φίλε Lux,

ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου, η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε κοίταξα υπό αυτήν την οπτική τα γλυπτά. Όταν λες ότι βλέπεις "σαλιγκάρια" σε πιο ακριβώς γλυπτό εννοείς; Επίσης, λίγο στο τελευταίο post σε έχασα, τι απαντήσεις περιμένεις και από ποιους;

Στο τελευταίο μου ταξίδι στην Κων/ πολη πριν 2 μήνες είχα την ευκαιρία να πάρω καλύτερες φωτογραφίες όπου τα σύμβολα πλέον είναι ξεκάθαρα και ευκρινέστατα. Εφόσον πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσουν, μπορώ να στις στείλω.

Φιλικά,
2006-05-30 20:10
Φίλε Σόλων
πριν πέντε ημέρες βρισκόμουν στη Αγία Σοφία και ομολογώ δεν είχα την περιέργεια να κοιτάξω αυτά που επισημαίνεις . Όμως βλέποντας την πύλη πιστεύω ότι δεν πρέπει να είχε μόνο εκεί ανάγλυφες παραστάσεις . Σε πολλά σημεία του Ναού όπου είχε , νομίζω , Χριστιανικά σύμβολα τα έχουν καταστρέψει . Ένα μέρος που θα μπορούσες να ανακαλύψεις παρόμοια σύμβολα είναι τα Βυζαντινα εικονογραφημένα χειρόγραφα .
Επίσης σήμερα η Απογευματινή δημοσιεύει στη 47 σελίδα κάτι για την Αγία Σοφία , αν σε ενδιαφέρει , είναι βέβαια άσχετο με αυτά .
2006-05-31 09:57
Εγω πάλι είμαι σχεδόν σίγουρη - αν και στραβώθηκα να το κοιτάω - ότι δεν είναι σαλιγκάρια, αλλά 2 ιχθύς.. κι αυτό διότι οι ουρές τους στο πάνω μέρος είναι κυματιστές, ενώ αν προσέξετε έχουν και πτερύγια πάνω και κάτω.. και ο ιχθύς είναι παραδοσιακό χριστιανικό σύμβολο.

Τώρα, για το σύμβολο που σε μπερδεύει Solon, όσο κι αν στραβώθηκα, δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα τί είναι.. αυτά που μπορώ να παρατηρήσω είναι:
1. στη μέση υπάρχει κάτι σαν δέντρο, θάμνος ή η Καιόμενη Βάτος..
2. δεξιά κι αριστερά πρέπει να υπάρχουν 2 όμοια σύμβολα, κι αυτό το καταλαβαίνω από την αρμονία όλων των συμβόλων που υπάρχουν στα πλαίσια της πύλης που είναι διττά [διπλά].. δηλ. 2 άνθη - ή μάλλον άμπελος - δεξιά κι αριστερά δεμμένα στη μέση και 2 ιχθύς. .. πάντως ούτε για δισκοπότηρα φαίνονται.. - ίσως, λέω ίσως μη φάω τομάτες - να είναι αναπαράσταση του Αδάμ και της Εύας ανάμεσα στο δέντρο...
παντως, ούτε για φυτά μου φαίνονται σε δοχεία, γιατί στο δεξί η μαύρη σκιά ανοίγει προς τα πάνω και μάλλον ενώνεται...
Το αριστερό όντως ομοιάζει με αυγό, το οποίο είναι γνωστό σύμβολο, αλλά από την αριστερή πλευρά δεν μοιάζει..
Ίσως να είναι δύο βάσεις στις οποίες να υπήρχαν 2 ζώα [στα δεξιά φαίνεται σαν ζώο - τα 2 μαύρα πόδια και το κεφάλι να κοιτά το δέντρο;] - που τώρα δεν φαίνονται σαν φύλακες..
2006-06-01 01:08
Λοιπόν, παρακάτω παραθέτω τα τρία σύμβολα της Πύλης του Παραδείσου σε φωτογραφίες καλύτερης ανάλυσης και ευκρίνειας που είχα την ευκαιρία να τραβήξω στο τελευταίο μου ταξίδι στην Πόλη.
Οι φωτογραφίες υπάρχουν και σε ανάλυση 1600x1200, για όποιον επιθυμεί να τις μελετήσει περισσότερο και σε λεπτομέρεια.

Σύμβολο 1: Οι Ιχθείς

Σύμβολο 2: Το Φυτό

Σύμβολο 3: Τα Δισκοπότηρα

2006-06-01 01:14
Επίσης, μετά από προτροπή του LuX παραθέτω και 2 φωτογραφίες που μου έστειλε και πιστεύει ότι σχετίζονται με τα σύμβολα της Πύλης του Παραδείσου(για την ακρίβεια, όπως ανέφερα και στα πρώτα μου post, Πύλες του Παραδείσου και της Κόλασης).

[Σημείωση: Συγγνώμη LuX για την καθυστέρηση, έλλειψη χρόνου δυστυχώς.]

Εικόνα 1:

Εικόνα 2:

2006-06-01 01:35
Solon, τώρα φαίνονται όλα καθαρά! Όντως είναι ιχθύς και το τρίτο δοχεία/ποτήρια με καρπούς προφανώς από το δέντρο... τώρα το δισκοπότηρο στον θρύλο περιέχει το αίμα του Χριστού ή κάνω λάθος;

Θα ήθελα να ρωτήσω τον Lux από που είναι τα ψηφιδωτά με τα μανιτάρια και τα σαλιγκάρια.
Επίσης, να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι όντως τα σύμβολα παρουσιάζονται ανά ζεύγη. Αυτό από μόνο του πιστεύω ότι θέλει κάποια περαιτέρω ανάλυση, για παράδειγμα..
Στον Χριστιανισμό οι επικρατέστεροι αριθμοί είναι το 1 και το 3(φυσικά και το 7, αλλά στο σημείο αυτό δεν πιστεύω ότι έχει σημασία να το αναλύσουμε). Ο συμβολισμός τους είναι ξεκάθαρος: το 1 συμβολίζει συνήθως την Αγία Τριάδα ως Ένα, δηλαδή ως μία και παράλληλα τρεις οντότητες, ενώ το 3 συμβολίζει την τριαδικότητα του Θεού, δηλαδή Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Το 2 εμφανίζεται και σε άλλα σύμβολα της Πύλης, όπως για παράδειγμα υπάρχουν δύο θυρόφυλλα(κλειστές πύλες), υπάρχουν δύο πουλιά στην κορυφή αυτών, κλπ..
Επίσης, όπως έγινε κατανοητό, το 2 κυριαρχεί και στα τρία σύμβολα, με εξαίρεση το ένα όπου παρουσιάζεται ένα διπλό φυτό ή ένα.. διπλό σαλιγκάρι όπως υποστηρίζει ο LuX.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ο Ιχθύς είναι καθαρά χριστιανικό σύμβολο. Όταν εμφανίζεται μόνο μία φορά συμβολίζει ως επί το πλείστον τον Χριστό, ενώ όταν εμφανίζεται εις τριπλούν συμβολίζει την Αγία Τριάδα. Το γεγονός λοιπόν ότι εμφανίζεται δύο φορές, από μόνο του δημιουργεί αμφιβολίες και παράπλευρες σκέψεις. (εδώ να σημειώσω ότι τον διπλό Ιχθύ τον έχω συναντήσει και σε άλλες εκκλησίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επομένως, δεν είναι κάτι μοναδικό η εν λόγω απεικόνιση).

Αυτά προς το παρόν, ελπίζω να βοήθησα τον συλλογισμό κάποιον με αυτές τις πληροφορίες. Περιμένω από τον LuX να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του, όπως επίσης να μου δώσει και κάποιες περισσότερες πληροφορίες ως προς την προέλευση των εν λόγω συμβόλων που μου έστειλε και σας παραθέτω.

Φιλικά,
2006-06-01 09:08
Ως προς το δισκοπότηρο Drymonia, από όσο γνωρίζω υπάρχουν διάφορες ερμηνείες του θρύλου που μάλιστα αλληλοσυγκρούονται. Όντως, σε μία εκ των εκδοχών αναφέρεται ότι περιέχει το αίμα του Χριστού, όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι κοινά αποδεκτός.
Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι μπορεί να μας βοηθήσει ο Βασίλης(Epimytheas), μιας και έχει μελετήσει καλύτερα, από όσο γνωρίζω, τη σχετική δυτική μυθολογία.

Φιλικά,
2006-06-01 11:30
..................