ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/METAFYSIKO.GR/BOARD/Η προπαγάνδα κατά του καπνίσματος και τι κρύβεται από πίσω...

Η προπαγάνδα κατά του καπνίσματος και τι κρύβεται από πίσω...

the_black_planet10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
Εγώ προσωπικά δεν είμαι ειδήμων στα συνομωσιολογικά γι'αυτό ανοίγω αυτό το τόπικ για να εκφράσω κάποιους προσωπικούς προβληματισμούς αλλά κυρίως να ακούσω την γνώμη άλλων παιδιών που έχουν εντρυφήσει σε αυτά τα ζητήματα.Σήμερα είδα και εγώ με ιδιαίτερη αηδία τις διαφημίσεις-προπαγάνδα κατά των καπνιστών.Το σενάριο είναι γνωστό σε όλους μας καθώς όλοι έχουμε εξοικιωθεί με τα δικαιώματα των αντικαπνιστών,ενώ οι καπνιστές είναι πολίτες β' κατηγορίας ως γνωστόν και δεν έχουν δικαιώματα.Εγώ αυτό το θέατρο του παραλόγου που θα ζήσουμε εντός ολίγου το έζησα φέτος τον Σεπτέμβρη όταν ανέβηκα στην αγγλία όπου ήδη ισχύει αυτός ο νόμος,όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.Επειδή εγώ δεν ανέχομαι να με κάνει κάποιος να σταματήσω το κάπνισμα με το ζόρι,και αν πριν το σκεφτόμουν καμιά φορά να το κόψω τώρα δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να υποκύψω σε εκβιασμούς,και επειδή τον χειμώνα δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει κάποιος να χαρεί το τσιγάρο του σε εξωτερικό χώρο(ιδιαίτερα στην Αγγλία αλλά και στην Ελλάδα σε μικρότερο βαθμό),γι'αυτό δεν πάτησα σε καφετέρια ή παμπ όλο το χειμώνα και έμενα σπίτι σαν παράσιτο στην κοινωνία.Σας τα λέω αυτά γιατί θα τα ζήσετε σύντομα.

Και τώρα θα ήθελα να ακούσω απόψεις στο τι κρύβεται πίσω από αυτό το μανιώδες κηνύγι κατά των καπνιστών.Ελπίζω κανείς μέσα σε αυτό το φόρουμ να μην είναι τόσο αθώος που να νομίζει ότι οι εξουσιαστές νοιάστηκαν ξαφνικά για την υγεία μας.Αυτοί προώθησαν την μόδα του καπνίσματος επί 10ετίες και μας έκαναν καπνιστές,δεν περνάει το παραμύθι τους λοιπόν,σε εμάς τουλάχιστον.Όπως και με τα ναρκωτικά,η ίδια υποκρισία.Αυτοί που τα πουλάνε,που σπρώχνουν την νεολαία σε αυτά βγαίνουν μετά και κάνουν καμπάνιες για τα μάτια του κόσμου.Στην περίπτωση του τσιγάρου όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται για στάχτη στα μάτια αλλά είναι αληθινές και κρύβουν κάποια σκοπιμότητα.Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα έχει σπάσει η εξουσία με τις καπνοβιομηχανίες.Άλλη άποψη και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα είναι αυτή που εξέφρασε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας επανελλειμένα σε τηλεοπτικές εκπομπές,ο οποίος σημειωτέον δεν είναι καπνιστής οπότε η άποψη του πιστεύω είναι ειλικρινής αν μη τι άλλο.Ο Μαχαιρίτσας υποστηρίζει ότι δεν πιθανότατα δεν κρύβονται συμφέροντα πίσω από την υπόθεση,απλά η εξουσία θέλει να "δοκιμάσει" το κατά πόσο μπορεί να ελέγχει τον κόσμο και να επιβάλλει τη βούληση της.Δηλαδή στην ουσία κάνει μια επίδειξη δύναμής,αποφασίζουμε και διατάζουμε.Είναι ένα δυνατό στοίχημα για την εξουσία να μπορέσει να επιβληθεί πάνω σε μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα του πλυθησμού που έχει ένα ισχυρό πάθος.Γιατί ακόμα η εξουσία δεν μπορεί να περιφρονεί τη δύναμη του λαού,κάτι που βέβαια όσο περνάει ο καιρός εξασθενεί...Αυτό που με στενοχωρεί όπως περισσότερο από όλα είναι ότι δεν έχει ακουστεί καμία φωνή υπεράσπιστης αυτής της μερίδας του πλυθησμού.Δεν θα πω περισσότερα,περιμένω να ακούσω απόψεις για το τι κρύβεται πίσω από αυτό το σχέδιο,το μόνο που θέλω να απευθύνω σε όλα τα παιδιά του φόρουμ είναι ότι ναι,αυτοί έχουν πραγματική εξουσία και είναι αρκετά πιο ισχυροί από εμάς,σε κάποιον βαθμό όμως και εμείς πουλάμε την ελευθερία μας,δεν την διεκδικούμε πλέον,ενώ πιστεύω επίσης πως έχουμε τη δυνατότητα σε έναν βαθμό να ζούμε ανεξάρτητα από την εξουσία και τους νόμους,και αυτό θα γίνει με το να νικήσουμε την καταναλωτική μας φύση και να αποβάλουμε από μέσα μας τις αξίες και τα πρότυπα της καπιταλιστικής κοινωνίας.Τουλάχιστον να μην τους επιτρέψουμε να μας ελέγχουν πνευματικά και από εκεί και πέρα όσοι έχουν το σθένος να αντέχουν στην βία που ασκεί η εξουσία,όταν δεν μπορεί να ελέγξει πνευματικά κάποιον.Αυτοί είναι και οι σύγχρονοι ήρωες!
the_black_planet νομίζω έχεις δίκιο στα περισσότερα απο αυτά που γράφεις.
Και εγώ πιστεύω οτι είναι βλαβερό για την υγεία το τσιγάρο κάτι που καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε καπνιστής αλλά όσο βλαβερό για την υγεία είναι το τσιγάρο άλλο τόσο βλαβερό είναι το ποτό, μαζί με το ποτό πολλά άλλα ... τρόπος ζωής, άγχος, καυσαέρια, πιέσεις οικονομικές, εργασιακές, συναισθηματικές
ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ?
Είναι ένα θέμα απο τα οποία οι φίλοι μας Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι μας ξεπερνάνε για τα καλά στην ηλιθιότητα εκεί η μανία καταδιώξεως για το τσιγάρο ξεπερνάει κάθε όριο σκιζοφρένειας εδώ ευτυχώς βρίσκεται ακόμα σε φυσιολογικά πλαίσια.
Το πρόβλημα υποτίθεται οτι είναι η ενόχληση του καπνού των καπνιστών στους μή καπνιστές, αλλά δέν είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα όσο μερικοί πάνε να παραστήσουν δέν πρόκειται για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε επείγονται σκληρά νομοθετικά μέτρα κατά των καπνιστών.
Ας συμβιβαστούνε με ένα βήμα υποχώρησης η κάθε πλευρά, οι καπνιστές να σεβαστούνε όσους έχουν πρόβλημα να μήν φυσάνε καπνό στα μούτρα τους, ενώ οι άλλοι που ενοχλούνται να ζητήσουν απο τον καπνιστή να μήν είναι τόσο φορτικός, να περιορίσει τουλάχιστον δίπλα τους το πάθος του.
Η κατάσταση στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δείχνει ακόμα ικανοποιητική αρκεί στο μέλλον να μήν επιδεινωθεί σε πρότυπα Ε.Ε. και Αμερικής.
Προσωπικά μου έχει κάνει και μένα εδώ και πολύ καιρό εντύπωση η μανία που δείχνουν οι κυβερνήσεις στο κυνήγι κατά των καπνιστών. Ιδίατερα που τόσα χρόνια απλώς κάθονταν και κοιτούσαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων απλώς καταργούσαν τις διαφημίσεις των ειδών καπνού. Για την προώθηση ή καλύτερα στα στραβά μάτια στην προώυηση από τις καπνοβιομηχανίες για τίθεται λόγος...
Στην αρχή υπέθεσα ότι τα αποτελέσματα από τις μελέτες που έχουν γίνει για τα αποτελέσματα του καπνίσματος είναι τόσο αρνητικά, που πρέπει να κρατηθούν κρυφά και να σταματήσει ο κόσμος να καπνίζει, αλλιώς χαθήκαμε - είναι που δουλεύω και σε μία θέση και ξέρω το τι πετάνε μέσα στα τσιγάρα που με έκανε να το σκεφτώ αυτό. Σκεφτήτε τα εκατομμύρια που χάνονται στην δημόσια υγεία από τους άρρωστους καπνιστές κάθε χρόνο.
Ο πατέρας μου ήταν καπνιστής των 2 πακέτων βαριών τσιγάρων την ημέρα επί σειρά 30 ετών. Στο τέλος έτρεχε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και οι γιατροί του είπαν - η το κόβεις ή πεθαίνεις. Τρεις φορές το έκοψε και το άρχισε πάλι, μέχρι που την τελευταία τα χρειάστηκε τόσο πολύ, που από τότε κάνει μόνο ένα τσιγάρο κάθε εβδομάδα. Ίσως και για αυτό δεν καπνίζω...

Μετά σκέφτηκα την ουσία των πολιτικών - το λάδωμα. Δεν μπορούν να λαδώνου οι καπνοβιομηχανίες τους πολιτικούς ή αυτό είναι ένα μέσο για να πιέσουν τις καπνοβιομηχανίες για περισσότερο λάδωμα. Ιδιάιτερα μετά τις αγωγές που κέρδισαν όσοι έκαναν ενάντια στις καπνοβιομηχανίες. Ίσως και οι αποφάσεις αυτές είναι και από τον τρόμο των πολιτικών ότι θα τους πάρει και αυτού η μπάλα.

Ύστερα μου ήρθε στο μυαλό το όλο σκεπτικό της "κοινωνιολογίας" του τσιγάρου. Είναι ουσιαστικά ναρκωτικό (θα έπρεπε να χτυπήσουν το ίδιο και τα άλλα ναρκωτικά), χρησιμοποιεί εδάφη που μπορούν να καλλιεργηθούν για τροφή, μπορεί να βρεθεί παντού, είναι μία συνήθεια μεγάλης ευκολίας
Όμως τα αντίθετα αποτελέσματα της σκέψης είναι:
α) Το κράτος χάνει τεράστια ποσά από τα τσιγάρα -το ίδιο και όσοι τα πουλούν.
β) Οι καλλιεργητές μένουν χωρίς δουλειά, δεδομένου ότι τα χωράφια τους δεν είναι ικανά για οποιαδήποτε καλλιέργεια.
γ) Γιατί δεν κάνουν το ίδιο για το ποτό (και δη για τα σκληρά αλκοολούχα) και τα αφήνουν με διαφημίσεις του τύπου "θα γίνεις τρανός και γκομενιάρης όταν τα πιέις";
δ) Γιατί αυτός ο ρατσισμός στην ουσία όταν όλοι κόπτονται για διάφορα "αντιρατσιστικά" θέματα;

Τελικά ίσως η σκέψη του Μαχαιρίτσα να μην είναι μακριά από την αλήθεια.
Ίσως με πρόφαση το τσιγάρο και το σύνθημα "για το καλό σας", να θέλουν να δουν τις αντιδράσεις των πολιτών.
Εάν το κάνουν αυτό και για άλλα προϊόντα που βλάπτουν τον άνθρωπο στο άμεσο μέλλον, τότε ίσως να είμαστε λάθος. Εάν όχι, τότε εάν είναι επιχυμένη η "καμπάνια τους" και έχουμε δίκιο θα το γυρίσουν σε πολιτικά θέματα...
Αλήθεια ποιό μπορεί να είναι ένα πολιτικό θέμα ελέγχου μαζών;
23 χρονια καπνιστης ,εδω και 2 χροναι ΜΗ καπνιστης.
Μπορω να πω οτι οσο καπνιζα ειχα 2000 λογους για να θεωρω τη "αντικαπνιστικοτητα" (σικ) ιδιως των Αμερικανων ως ρατσισμο και υστερια.
Τωρα, εχμ, μαχμ, μου τη σπαει που παω σε καφε και μπαρ και μυριζει καπνο...
Τι να πω?
Η αληθεια ειναι καπου στη μεση...
Οποτε κι η "υστερια" πολλων αντικαπνιστων ειναι οντως υστερια, αλλα κι η ψιλο"γαιδουριά" των καπνιστων απεναντι στους μη ειναι οντως ψιλο"γαιδουριά"
Όλοι παρατηρούμε ότι οι νέες γενιές (μικρά παιδιά) είναι ποιο ξεπεταγμένα.. Κάνουν πράγματα που εμείς τολμήσαμε 5-10-15 χρόνια μετά!.. Πιστεύω ότι το όλο θέμα χτυπά εκεί.
Αν πεις σε ένα παιδί και κυρίως σε ένα ατίθασο παιδί ΜΗ το κάνεις… αυτό θα το κάνει.. Για αυτό θέλει τεράστια προσοχή οι γονείς.
Για να αιτιολογήσω το πιστεύω μου αυτό, ίσως να θυμίσω την αύξηση πληθυσμού, την αύξηση ορίου συντάξεως (ΠΑΝΤΟΥ) όχι μόνο Ελλάδα.. Την άνθηση ιδιωτικών εταιριών.. και σαφώς με όλα τα χημικά που τρόμε, στρες, ενεργεία και ένα σορό άλλα πράγματα που μπορεί να βάλει ο νους… πέφτει η θνησιμότητα..
Μπορεί να έχω λάθος και το επιθυμώ μιας και τα παιδιά πάντα για όλους είναι το μέλλον..
Έξω παρόλο που οι περισσότεροι είναι αντικαπνιστές και ρατσιστές με το θέμα!.. Το μόνο που ακούς από ηλικία 10-20 είναι ένα πράγμα “a spare of cigarette please”
Πιστεύω αν αποτύχει αυτό.. Τότε ίσως να υπάρξει πόλεμος.. Η κάποιος νέος ιός.
Είχα διαβάσει χρόνια πριν, το εξής σχετικά με την αντικαπνιστική εκστρατεία σε παγκόσμια κλίμακα :

Είναι δεδομένο πως το τσιγάρο είναι βλαβερό στον οργανισμό και την υγεία μας. Είναι όμως χαλαρωτικό και καταφέρνει να καταπολεμήσει αισθητά το στρές και το άγχος. Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω και μαζί τους και εγώ όταν νιώθω αγχωμένος και κάνω ένα τσιγάρο αυτομάτως βελτιώνομαι και ηρεμώ αισθητά. Αυτό που είχα διαβάσει αναφερόταν στα chemtrails (ψεκασμοί) και στο πώς το τσιγάρο καταφέρνει να εμποδίζει την δράση των χημικών που μας ψεκάζουν στον οργανισμό. Για αυτό έλεγε στο μέλλον θα διακοπεί το κάπνισμα δια ροπάλου για να επηρεάζονται αποτελεσματικότερα οι μάζες από την ρίψη χημικών και κατα συνέπεια να ελέγχονται άμεσα. Δεν θυμάμαι το βιβλίο η το περιοδικό που το είχα διαβάσει γιατί πάει καιρός . Εάν θυμηθώ θα επανέλθω με ενδελεχή αναφορά στο όλο θέμα...Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο...εσείς πώς το αντιμετωπίζεται ως θεωρία ;; Είναι αρκετά τραβηγμένη αλλά ίσως να εμπεριέχει και δόσεις αλήθειας..Είναι παράλογο να πολεμάνε τις καπνοβιομηχανίες τόσο έντονα από την στιγμή που εκείνες χρηματοδοτούσαν χρόνια ολόκληρα κόμματα - πολιτικές εκστρατείες και καμπάνιες.
Όλες οι απόψεις που διάβασα σχετικά με αυτό το "κυνήγι μαγισσών" μου φάνηκαν αρκετά λογικές και εύστοχες. Το γεγονός ότι δεν γίνεται μια προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος γενικά ώστε να μειωθούν τα δυσάρεστα για την υγεία μας αποτελέσματα του καπνίσματος, αλλά γίνεται μια προσπάθεια για πάταξη του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μου έφερε στο νου τη περιβόητη ποτο-απαγόρευση στην Αμερική τη δεκαετία του '30. Και τότε όλοι ήξεραν ότι το ποτό έκανε κακό και το είχαν απαγορεύσει στα δημόσια μέρη. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κύκλωμα παρα-εμπορίου όπου όλοι κέρδιζαν: οι εταιρείες αλκοολούχων ποτών, τα ειδικά clubs που είχαν δημιουργηθεί και πούλαγαν τα ποτά, το κράτος που λαδονώταν για να κάνει τα στραβά μάτια. Σκεφτείτε κάτι ανάλογο και με το τσιγάρο. Το τσιγάρο είναι όντως μια συνήθεια επιβλαβής αλλά με εκατομμύρια οπαδούς. Το ότι το κάπνισμα είναι ελεύθερο επιφέρει αρκετά κέρδη στις καπνοβιομηχανίες και στο κράτος. Τι θα γινόταν όμως αν επιβαλόταν μια απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσια μέρη σε μέρη όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να απολαύσουν το τσιγάρο τους με ένα καφέ ή με ένα ποτό; Τα κέρδη θα εκτιναχθούν με ένα παρόμοιο παρα-εμπόριο νικοτίνης. Γιατί κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και με τη κοκαϊνη αλλά και με άλλα σκληρά ναρκωτικά;
Black… είναι πολύ περίεργο αλλά είσαι μέσα στο μυαλό μου. Πολλές φορές τον τελευταίο καιρό έχω προβληματιστεί με το θέμα αυτό και μάλιστα σκεφτόμουν να το ανοίξω στο forum. Πρέπει να σου πω ότι συμφωνώ με τις απαγορεύσεις που υπάρχουν. Δηλαδή σε εφορίες, νοσοκομεία κτλ. Θεωρώ ότι σε χώρους που η παρουσία των πολιτών «επιβάλλεται» πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τους μη καπνιστές. Από την άλλη όμως είναι και ο απαραίτητος σεβασμός που πρέπει να έχει το κράτος απέναντι σε αυτούς που καπνίζουν. Είναι υποκριτικό να θεωρούμε ότι μπορεί κάποιος να καπνίζει, να επιτρέπεται να καπνίζει, να παίρνει το κράτος φόρους από τα τσιγάρα και να απαγορεύει την χρήση τους παντού εκτός από το σπίτι…

Τελικά τι είναι το τσιγάρο; Κάτι νόμιμο ή κάτι παράνομο; Εάν είναι νόμιμο γιατί να απαγορεύεται σε όλους στους δημόσιους χώρους και εάν είναι παράνομο γιατί το κράτος δεν κλείνει τις βιομηχανίες;

Εδώ πρέπει νομίζω να αναφερθεί, ότι:
Στην Ελλάδα έχουμε καπνά και παλιότερα είχαμε πολύ περισσότερα (νομίζω ότι έχουμε 9 διαφορετικές ποικιλίες). Εάν κάποιος γνωστός μου καλλιεργεί καπνά, κόψει και μου δώσει ένα δεμάτιο και με πιάσουν, με πάνε φυλακή, μια και απαγορεύεται… Απαγορεύεται να έχω στην κατοχή μου, φύλλα καπνού, απαγορεύεται να καλλιεργήσω ιδιωτικά καπνό, απαγορεύεται να δώσω καπνό σε κάποιον γνωστό μου εάν είμαι καλλιεργητής.

Προστατεύεται έτσι η καπνοβιομηχανία. Από την άλλη επιτρέπει να πωλούνται ένα σωρό τσιγάρα, που δεν έχουν μόνο καπνό… (δηλαδή το φυτό αποξεραμένο) αλλά το φυτό αποξεραμένο και πνιγμένο μέσα στα χημικά… Κατά τα αλλα τους ενδιαφέρει η υγεία…

Και αναρωτιέμαι πως μπορεί κάτι να είναι νόμιμο, να πωλείται σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα… και να απαγορεύεται η χρήση του σε δημόσιους χώρους;
......

γραψτε λαθος

@
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από agaliarep
Εάν κάποιος γνωστός μου καλλιεργεί καπνά, κόψει και μου δώσει ένα δεμάτιο και με πιάσουν, με πάνε φυλακή, μια και απαγορεύεται… Απαγορεύεται να έχω στην κατοχή μου, φύλλα καπνού, απαγορεύεται να καλλιεργήσω ιδιωτικά καπνό, απαγορεύεται να δώσω καπνό σε κάποιον γνωστό μου εάν είμαι καλλιεργητής.

@