ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Ή ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Ή ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Schwabe30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
05/10/2005, 23:51:09
«Ο θεός δεν κρατάει σημαία.»

Ούτε και βιογραφικό! Επίσης, ούτε και οριοθετείτε στα στενά κλισέ των εκάστοτε τοπικών μοναρχών και αυτόκλητων ιερουργών.

Θεός, το άγνωστο.

06/10/2005, 00:06:41
quote:

Το εβραίος , έλληνας κτλ. είναι δεν είναι προσδιορισμός γεννήτορων.
Δηλαδή ο προπατριάρχης της ελλάδας ήταν μόνος του, δεν ήταν έλλην καθότι δεν είχε δημιουργηθεί ο λαός που αντιπροσώπευε την ελλάδα.

Κι αν ο γεννήτορας μιας φυλής δεν εντάσσεται σε κάποιο εθνικό επίθετο, πόσο μάλλον ο γεννήτορας του σύμπαντος.

Ο θεός δεν κρατάει σημαία.

Οι άνθρωποι θέλουν σώνει και καλά να ανήκουν κάπου.
Είναι φυσικό. Όλα τα ζώα πάνε κατά κοπάδια.

Πολύ ορθά λοιπόν και οι πρωτόγονοι λαοί πίστευαν σε κάποιον δημιουργό του σύμπατος και κανείς δεν είπε αν είναι ιουδαίος ή έλλην ή αιγύπτιος.

Ηταν απλά ο Θεός.

Βρε παιδιά ειλικρινά σας λέω, εδώ μέσα θα ξεχάσουμε και ό,τι γνωρίζουμε!

Δηλαδή οι Εβραίοι πίστευαν ότι ο θεός τους ήταν θεός όλων των ανθρώπων πχ και των Αιγυπτίων; Και τότε γιατί δεν πίστευαν στο Ρα που τον είχαν και πρόχειρο;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

VasiliscmΜέλος
06/10/2005, 00:13:03
Dear Anchor,

Λες:

quote:
Πρώτον είναι ανακριβές γιατι το "Εβραίος" θα πει "μέτοικος". "Μέτοικος θεός" δεν πάει.

Απαντώ: Εβραίος θα πει δημιουργημένος από το Εβραικό ιερατείο.

Λες:

quote:
Έπειτα το λες με περιφρονητική διάθεση και όχι γιατί κόπτεσαι για την "Αλήθεια", αλλιώς θα έδειχνες εσύ λίγο σεβασμό στα όσα σέβονται οι άλλοι - αφού ζητάς και από εκείνους παρόμοια συμπεριφορά.

Απαντώ: Έχω προσέξει ότι ο περισσότερος κόσμος ξεχνά ότι ο Θεός των Χριστιανών είναι Εβραικό δημιούργημα. Σέβομαι την πίστη των άλλων.
Είναι όμως αναφαίρετο δικαίωμά μου να τους υπενθυμίζω πραγματα που είναι σημαντικά στην πίστη τους αυτήν. Η καταγωγή του Θεού των Χριστιανών ειναι σημαντική. Δεν θα πάψω λοιπόν να την υπεθυμίζω στους Χριστιανούς.

Δεν απαντάς όμως : Γιατί πραγματικά σε ενοχλεί το Εβραίος δίπλα στο Θεός?

Αν δεν απαντήσεις θα σου δώσω εγώ την ερμηνεία μου.

Φιλικά Βασίλης

dimitris2Μέλος
06/10/2005, 00:14:56
Ολοι οι λαοί πίστευαν ότι ο θεός είναι ο κατασκευαστής αυτού του στρογγυλού ή επίπεδου πράγματος που λέμε εμείς πλανήτη.

Ολοι έλεγαν ποιος έφτιαξε το σύμπαν.

ΟΧΙ ΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.

VasiliscmΜέλος
06/10/2005, 00:20:36
Dear Dimitris2,

Λες:

quote:
Το εβραίος , έλληνας κτλ. είναι δεν είναι προσδιορισμός γεννήτορων.

Ωραία λοιπόν, χάρην συντομίας χρησιμοποιούμε το "Εβραίος Θεός". Υποδηλώνει τον δημιουργημένο από το εβραικό ιερατείο θεό της παλαιάς διαθήκης.
Που είναι το πρόβλημα?

Λες:

quote:
Ο θεός δεν κρατάει σημαία.

Οκ κανένα πρόβλημα: Ο Εβραίος θεός δεν κρατάει σημαία.

Φιλικά Βασίλης

06/10/2005, 00:24:25
δημητρη αυτοι που εδειξαν το πραγματικο προσωπο του θεου που πιστευεις ηταν οι εβραιοι

αν το ειχαν δειξει οι κινεζοι θα λεγαμε ο κινεζικος θεος
ειναι απλα τα πραγματα

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

KarnaughΝέο Μέλος
06/10/2005, 00:28:51
Φίλε Βασίλη,

το πρόβλημα στον προσδιορισμό "εβραίος Θεός", δεν είναι τόσο η παντελής αστοχία στην χρήση ενός εθνικού ή φυλετικού προσδιορισμού για κάτι το οποίο δεν επιδέχεται εθνικό προσδιορισμό, όσο το ότι η αναφορά σε έναν "εβραίο θεό" υποβαθμίζει την έννοια του άπιαστου Θεού σε κάτι τόσο ταπεινό που να επιδέχεται εθνικό σχολιασμό.
Προσωπικά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο, εκτός από το ότι παρουσιάζει φοβερή αδυναμία στο να περιγράψει πλήρως τον Θεό που απαντά στον Ιουδαιοχριστιανισμό, ουσιαστικά υποβαθμίζει την συζήτηση.

quote:
Ωραία λοιπόν, χάρην συντομίας χρησιμοποιούμε το "Εβραίος Θεός". Υποδηλώνει τον δημιουργημένο από το εβραικό ιερατείο θεό της παλαιάς διαθήκης.
Που είναι το πρόβλημα?

Δηλαδή μας προτείνεις ότι "ένας Θεός" δημιουργήθηκε από το ιερατείο; Δηλαδή ότι ουσιαστικά είναι ένας ανύπαρκτος Θεός, δημιουργημένος από το ιερατείο των ιουδαίων, ενώ κάλλιστα προηγουμένως πρότεινες πως ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία την οποία έχτισε το εβραικό ιερατείο για να ελέγχει τον κόσμο;
Εκτελώς από μια παντελώς αστήριχτη υπόθεση, και τρομερή υπεραπλούστευση της πραγματικότητας ώστε να βολεύει λίγους και εκλεκτούς, κάτι τέτοιο θα έλεγε κανείς πως αγγίζει τα όρια μιας μισαλλόδοξης επίθεσης ενάντια στα θρησκευτικά πιστεύω ενός ολόκληρου λαού...

Ειλικρινά απογοητεύομαι όταν ακούω τέτοια πράγματα.

06/10/2005, 00:36:13
quote:
Ολοι οι λαοί πίστευαν ότι ο θεός είναι ο κατασκευαστής αυτού του στρογγυλού ή επίπεδου πράγματος που λέμε εμείς πλανήτη.

Ολοι έλεγαν ποιος έφτιαξε το σύμπαν.

ΟΧΙ ΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ.

Και είσαι τόσο σίγουρος ότι όλοι αυτοί οι λαοί μιλούσαν για τον ίδιο θεό; (και συνάμα γι' αυτόν που εννοείς εσύ;)
Εχουν όλοι οι θεοί όλων των λαών κοινά χαρακτηριστικά; ή το μόνο που τους συνδέει (αν μπορούμε να πούμε ότι τους συνδέει) είναι ότι υποτίθεται ότι όλοι αυτοί έφτιαξαν το σύμπαν;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

dimitris2Μέλος
06/10/2005, 00:36:16
Κολλάτε στις λέξεις.
Λοιπόν.
Ο Θεός ήταν από το ζιμπάμπουε.
Μιλάμε για την αρχή, αιτία του παντός, την κινητήρια δύναμη.

Ναί ήταν Ζιμπαμουατιώτης.

Και ήταν ένας.

Ετσι λένε οι σοφοί.

06/10/2005, 00:38:48
Η σωστότερη ονομασία του νομίζω ότι είναι αυτή που αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη, δεν είναι ο Θεός, αλλά ο Θεός του Ισραήλ (της φυλής του Ισραήλ)

-Arthur C. Clarke-

VasiliscmΜέλος
06/10/2005, 00:48:36
Αγαπητέ Karnaugh,

Έχεις διαβάσει την παλαιά διαθήκη?
Εάν ναι, τότε ξέρεις σίγουρα ότι από εκεί κι ύστερα εμφανίζεται ο Εβραίος Θεός σας.
Αυτό σας ενοχλεί. Διότι είστε εναντίων των Εβραίων. Δεν έχετε σκεφτει τρόπο αντίδρασης σ'αυτήν την αντίφαση.

Θέλετε Θεό αλλά αυτός είναι Εβραίος!
Όμως δεν σας αρέσουν οι Εβραίοι!
Λες:

quote:
η αναφορά σε έναν "εβραίο θεό" υποβαθμίζει την έννοια του άπιαστου Θεού σε κάτι τόσο ταπεινό που να επιδέχεται εθνικό σχολιασμό.

Άπιαστου για ποιούς και από ποιούς?
Μα αφου είναι Εβραίος τι να κάνουμε? Να μην το λέμε? Αυτό είναι λάθος φίλτατε.
Πρέπει να λέμε την Αλήθεια με το όνομά της. Διάβασε λίγο την παλαιά διαθήκη, να δεις τι παρεμβάσεις έκανε ο Εβραίος Θεός ώστε να σώσει τον περιούσιο λαό του και θα καταλάβεις.

Αυτές τις κούφιες κουβέντες που μας πιπιλάνε στο μυαλό απο παιδιά περί ταπεινού Θεού καλύτερα ναμην τις ξαναπεις. Διάβασε πόσους χιλιάδες εχθρούς των Εβραίων καθάρισε ο Θεός σας για να καταλάβεις πόσο αιματοβαμμένα ταπεινός ήταν.

Ο δε ολόκληρος λαός που αναφέρεις ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις στο παπαδαριό και τους περι αυτό.

Φιλικά Βασίλης

dimitris2Μέλος
06/10/2005, 00:56:56
quote:

Η σωστότερη ονομασία του νομίζω ότι είναι αυτή που αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη, δεν είναι ο Θεός, αλλά ο Θεός του Ισραήλ (της φυλής του Ισραήλ

Κι εγώ μπορεί να πιστεύω ότι όλα έγιναν απο το μπινγκ μπανκ και επακολούθησε η τύχη και το χάος,
αλλά αν τα έφτιαξε όλα αυτά ένας θεός,
αυτός θα πρέπει να καταγόταν από το ζιμπάμπουε.

06/10/2005, 01:07:49
quote:

Κι εγώ μπορεί να πιστεύω ότι όλα έγιναν απο το μπινγκ μπανκ και επακολούθησε η τύχη και το χάος,
αλλά αν τα έφτιαξε όλα αυτά ένας θεός,
αυτός θα πρέπει να καταγόταν από το ζιμπάμπουε.

Το θέμα είναι ότι εσύ, ο Karnaugh κλπ καθώς και μερικοί σοφοί της αρχαιότητας (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού τότε) κάνετε μία φιλοσοφική προσέγγιση στο "θείο". Φοβάμαι όμως ότι αυτή η προσέγγιση (που είναι και της μόδας σήμερα) είναι μακριά από την ιστορική αλήθεια (όχι την φιλοσοφική). Νομίζω ότι καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...

-Arthur C. Clarke-

toxotisΜέλος
06/10/2005, 02:01:17
quote:
Εάν ναι, τότε ξέρεις σίγουρα ότι από εκεί κι ύστερα εμφανίζεται ο Εβραίος Θεός σας.
Αυτό σας ενοχλεί. Διότι είστε εναντίων των Εβραίων. Δεν έχετε σκεφτει τρόπο αντίδρασης σ'αυτήν την αντίφαση.

Φυσικά αγαπητέ μου και δεν τους αρέσουν...
Εδώ άκουσα από ιερέα-δάσκαλο δημοτικού σχολείου (και δεν είναι ο μόνος θαρρώ) να τονίζει την ελληνική καταγωγή του Ιησού και την ελληνική παιδεία που είχε!
Αν είναι δυνατόν!!!!
ότι μας αρέσει και ότι μας βολεύει, αρκεί να κρύβουμε την εβραϊκή φλέβα του χριστιανισμού, μιας και τον εβραϊσμό τον αντιπαθούμε...

Τοξότης

anchorΜέλος
06/10/2005, 10:32:00
quote:

Dear Anchor,
Απαντώ: Εβραίος θα πει δημιουργημένος από το Εβραικό ιερατείο.
...
Δεν απαντάς όμως : Γιατί πραγματικά σε ενοχλεί το Εβραίος δίπλα στο Θεός?
Αν δεν απαντήσεις θα σου δώσω εγώ την ερμηνεία μου.
Φιλικά Βασίλης

Γιατί να μην απαντήσω; Δεν με ενοχλεί το "Εβραίος" αλλά η ανακρίβεια. Είναι λάθος το "Εβραίος Θεός" - αν πραγματικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις την λέξη "Εβραίος" για να "θυμίσεις" κάτι, μπορείς σωστότερα να γράψεις: "Ο Θεός των Εβραίων" που είναι πιο ακριβές, όποια ερμηνεία κι αν δώσεις στο "Εβραίος", γλωσσολογική ή εθνική.

Edited by - anchor on 06/10/2005 10:37:16

KarnaughΝέο Μέλος
06/10/2005, 15:26:59
Φίλε Βασίλη,

quote:
Αγαπητέ Karnaugh,

Αποκαλείς τον Θεό των Ιουδαιοχριστιανών "Εβραίος Θεός σας", το οποίο σημαίνει πως πιστεύεις ότι εγώ "προσκυνώ" και "υποτάσσομαι" σε έναν τέτοιο Θεό. Ενδιαφέρον.

Πάντως δεν έχω εκφράσει ακόμα τα θρησκευτικά μου πιστεύω, παρά μόνο όταν έκανα αναφορά για το πως κάποιοι θεοποιούν την τύχη. Σκόπιμο αυτό.

Βεβαίως και έχω διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη, όπως και την Καινή Διαθήκη, και αρκετό σχετικό υλικό με τον Χριστιανισμό. Τα συμπεράσματα στα οποία έχω καταλήξει είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα από αρκετούς συνανθρώπους, οι οποίοι σπεύδουν να κεραυνοβολήσουν για να μπορέσει το μυαλό τους να αναπαυτεί ήσυχο.

quote:

Δεν θέλω "Εβραίο" Θεό, γιατί πολύ απλά πιστεύω πως η έννοια του Θεού, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται από τις θρησκείες (γιατί ο καθένας θεωρεί και τα δικά του πράγματα), δεν επιδέχεται οποιονδήποτε προσδιορισμό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε πρόσωπο, χωρίς αυτομάτως ο προσδιορισμός να υποβαθμίζει την έννοια, και να μην αδυνατεί να την περιγράψει επαρκώς.

Στο ότι δεν μου αρέσουν οι Εβραίοι, κάνεις λάθος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Αντίφαση υπάρχει μόνο αν κάποιος δεχθεί πως ο Θεός θα μπορούσε να είναι "Έλληνας", "Τούρκος" ή "Γερμανός". Μια άποψη την οποία δεν συμμερίζομαι για τους λόγους που ανέφερα, όσο και για τον λόγο του ότι το θέμα "εθνότητα" είναι ένα ακόμη αποκύημα της ανθρώπινης φαντασίας.

quote:
Άπιαστου για ποιούς και από ποιούς?
Μα αφου είναι Εβραίος τι να κάνουμε? Να μην το λέμε? Αυτό είναι λάθος φίλτατε.
Πρέπει να λέμε την Αλήθεια με το όνομά της. Διάβασε λίγο την παλαιά διαθήκη, να δεις τι παρεμβάσεις έκανε ο Εβραίος Θεός ώστε να σώσει τον περιούσιο λαό του και θα καταλάβεις.

Άπιαστου για τον ανθρώπινο μυαλό.

Πάντως το γεγονός ότι θεωρείς αυτονόητο ότι δεν έχω διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη, λέει πολλά.

quote:
Αυτές τις κούφιες κουβέντες που μας πιπιλάνε στο μυαλό απο παιδιά περί ταπεινού Θεού καλύτερα ναμην τις ξαναπεις. Διάβασε πόσους χιλιάδες εχθρούς των Εβραίων καθάρισε ο Θεός σας για να καταλάβεις πόσο αιματοβαμμένα ταπεινός ήταν.

Δεν ανέφερα κάπου κάτι περί ταπεινότητας Θεού.

Αυτό που ανέφερα, είναι το εξής, με την λέξη που διάβασες σε bold, για να είναι ευδιάκριτη:

quote:
το πρόβλημα στον προσδιορισμό "εβραίος Θεός", δεν είναι τόσο η παντελής αστοχία στην χρήση ενός εθνικού ή φυλετικού προσδιορισμού για κάτι το οποίο δεν επιδέχεται εθνικό προσδιορισμό, όσο το ότι η αναφορά σε έναν "εβραίο θεό" υποβαθμίζει την έννοια του άπιαστου Θεού σε κάτι τόσο ταπεινό που να επιδέχεται εθνικό σχολιασμό.

Πιστεύω είναι σαφές πως δεν μίλησα για την ταπεινότητα του Θεού, όπως παρουσιάζεται η έννοια στην χριστιανική Θεολογία, αλλά για μια υποβάθμιση της έννοιας από κάτι το μαγευτικό, σαγηνευτικό και άπιαστο για τον ανθρώπινο νου, σε κάτι που μπορεί να αντιληφθεί, να κατανοήσει, να "πιάσει" με τα χέρια του. Με άλλα λόγια, για την υποβάθμιση από το άυλο στο υλικό.

Ωστόσο διακρίνω και σε εσένα, όπως και σε αρκετούς άλλους εδώ και γενικότερα, την γνωστή αντίληψη περί ενός Θεού "θύμματος" που ανέχεται καταστάσεις μέχρι αηδίας, και όταν ξεσπά ή φέρεται αυστηρά, τότε είναι κατακριτέος. Σε τέτοια θεμέλια στηρίζεται η κριτική ενάντια στον Ιουδαιοχριστιανισμό.

quote:

Ο δε ολόκληρος λαός που αναφέρεις ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις στο παπαδαριό και τους περι αυτό.

Να είσαι σίγουρος πως και το "παπαδαριό" και οι "περί αυτό" επιφυλλάσουν ακόμη περισσότερες εκπλήξεις, τόσο στον ολόκληρο λαό, όσο και στους περί αυτό.
Μιλάω αινιγματικά, αλλά όλα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα. Πρώτα με τις εκπλήξεις του "ολόκληρου λαού", και μετά με του "παπαδαριού".

Edited by - Karnaugh on 06/10/2005 15:35:37

anchorΜέλος
06/10/2005, 22:13:53
quote:

Συγνώμη βρε anchor αλλά μπορείς να μας πεις ποιοί λαοί πίστευαν στην Παλαιά Διαθήκη, άρα και στον Θεό που περιγράφεται μέσα;
Οι Αιγύπτιοι; Οι Ελληνες; Οι Κινέζοι;

Επί Ελληνιστικών χρόνων και ρωμαϊκών υπήρχαν προσήλυτοι στον ιουδαϊσμό από κάθε λαό της μεσογείου και Έλληνες. Ο δε Θεός "του Αβραάμ" προϋπήρχε του Αβραάμ.
anchorΜέλος
06/10/2005, 22:16:31
quote:

anchor:
«Εμένα μου αρκεί ότι και ο Κέλσος και ο Πορφύριος και ο Ιουλιανός, δεν αμφισβήτησαν την ιστορικότητα του Ιησού. Θεωρούσαν το θέμα απάτη, αμφέβαλαν για τα υπερφυσικά και τη θεότητα αλλά δεν αμφέβαλαν για την ιστορικότητα.»

Ο Κέλσος ή ο Ιουλιανός, δεν «επιβεβαίωσαν» τίποτα απολύτως, παρά σχολίασαν την πίστη και τους πιστούς, τον δογματισμό και την μισαλλοδοξία. Προσπέρασαν το θέμα απλά, διότι δεν ήταν εκεί το ζητούμενο.

Καλό και τούτο πάλι……

Αν υπήρχε τέτοιο λαβράκι θα το έβρισκαν. Τον είπαν "γόη" (μάγο) και απατεώνα. Είχαν κάθε λόγο να ξεμπροστιάσουν το "ανύπαρκτο" πρόσωπο και να αμφισβητήσουν την ιστορικότητα και δεν το έκαναν. Λόγω χρονικής εγγύτητας φαίνεται ότι δεν μπορούσαν να την αρνηθούν.
Πως κι έγινε ζητούμενο σήμερα;
Επιπλέον ήταν εξαιρετικοί ερευνητές - άσχετο το πως ερμήνευαν τα ευρήματά τους, ο καθένας έχει τη γνώμη του.

Edited by - anchor on 06/10/2005 22:24:17

VasiliscmΜέλος
06/10/2005, 22:33:46
Αγαπητέ Karnaugh και λοιποί φίλοι του Φόρουμ,

Λες:

quote:
Πάντως δεν έχω εκφράσει ακόμα τα θρησκευτικά μου πιστεύω, παρά μόνο όταν έκανα αναφορά για το πως κάποιοι θεοποιούν την τύχη

Κι όμως όπως εσύ διέκρινες τον σεβασμό και την εκτίμησή μου στις Θετικές επιστήμες, έτσι διέκρινα κι εγώ την πίστη σου στον Εβραίο Θεό.

Ήμουν σίγουρος ότι έχεις διαβάσει την Παλαιά διαθήκη και μεταχειρίστηκα ένα σχήμα λόγου για την κουβέντα μας.

Λες:

quote:
Στο ότι δεν μου αρέσουν οι Εβραίοι, κάνεις λάθος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Σε εσένα μπορεί να αρέσουν οι Εβραίοι. Στους Έλληνες γενικώς μάλλον δεν αρέσουν.
Γενικά αυτό ποσώς με ενδιαφέρει.
Με ενοχλεί μόνον ότι οι Χριστιανοί συνπατριώτες μου δοξάζουν Εβραίο Θεό. Με την έννοια ότι είναι ξένος Θεός.
Προτιμώ σίγουρα τους "Νεοπαγανιστές", αν και άθεος, διότι αυτοί έχουν ντόπιους Θεούς.

Λες:

quote:
Αντίφαση υπάρχει μόνο αν κάποιος δεχθεί πως ο Θεός θα μπορούσε να είναι "Έλληνας", "Τούρκος" ή "Γερμανός". Μια άποψη την οποία δεν συμμερίζομαι για τους λόγους που ανέφερα, όσο και για τον λόγο του ότι το θέμα "εθνότητα" είναι ένα ακόμη αποκύημα της ανθρώπινης φαντασίας.

Μα φίλε Karnaugh εδώ έχω να σου απαντήσω το εξής σημαντικό:

Ο Θεός είναι ένα ακόμη αποκύημα της ανθρώπινης φαντασίας

Για την ταπεινότητα ισχύει αυτό που είπα ακόμη κι αν κατάλαβα λάθος τον σχολιασμό σου.
Και ερωτώ ξανά: Μπορεί ένας Θεός με τόσα εγκλήματα εις βάρος άλλων λαών να είναι ταπεινός?

Τελειώνοντας θέλω να πω ότι το δήθεν "μαγευτικό, σαγηνευτικό και άπιαστο για τον ανθρώπινο νου" έχει όψη και ιστορία (αιματοβαμμένη) και το λένε Εβραίο Θεό.

Φιλικά Βασίλης

06/10/2005, 22:57:07
quote:

Επί Ελληνιστικών χρόνων και ρωμαϊκών υπήρχαν προσήλυτοι στον ιουδαϊσμό από κάθε λαό της μεσογείου και Έλληνες. Ο δε Θεός "του Αβραάμ" προϋπήρχε του Αβραάμ.

Δεν μιλάμε για τους ελληνιστικούς χρόνους. Μιλάμε για το ξεκίνημα της Ιουδαϊκής θρησκείας. Ο θεός του Αβραάμ λες ότι προϋπήρχε του Αβραάμ. Αν δεχτούμε την Βίβλο ο Αβραάμ κατάγεται από την Ουρ, εκεί κατοικούσαν Βαβυλώνιοι-Χαλδαίοι. Ποιός ήταν λοιπόν αυτός ο θεός;
O Anu?

-Arthur C. Clarke-