ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τεκτονισμός - η γνώμη σας... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Τεκτονισμός - η γνώμη σας... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

λίλιθ60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
OannesΜέλος
13/10/2003, 20:34:04
Αγαπητέ Kelsos το οτι τόνισα το «κατ' ουσίαν και όχι κατ' επίφασιν» δεν ήταν σε καμιά περίπτωση αιχμή ή υπονοούμενο, αν θεωρήθηκε ως τέτοιο. Και γιατί να είναι; Ήταν μια ειλικρινής δήλωση λόγω του γεγονότος οτι και ως φίλο σε θεωρώ και σε εκτιμώ τόσο από τις συζητήσεις μας εντός forum όσο και εκτός.

quote:
Στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης όλοι μας πρέπει να ξεπεράσουμε τα πάθη μας και τα ελαττώματά μας

Προσωπικώς, δεν θεωρώ ελάττωμα το να μου αρέσει μια ωραία γυναίκα.

Ή ΘA BPOYME TO ΔPOMO Ή ΘA TON ΔHMIOYPΓHΣOYME
OannesΜέλος
13/10/2003, 21:07:54
Επειδή νομίζω πως αρκετά αναλωθήκαμε στο Αμιγής VS Μικτός (που κατ' εμέ δεν έχει και νόημα), λέω να ξεκινήσουμε μια συζήτηση σε σχέση με τις διάφορες θεωρίες περί της καταγωγής του Ελευθεροτεκτονισμού.

Έχουν, κατά καιρούς, διατυπωθεί πολλές θεωρίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο τεκμηριωμένες. Στοιχεία όπως η τεκμηριωμένη ιστορική έρευνα και η αμερόληπτη κρίση είναι απαραίτητοι οδηγοί οποιουδήποτε επιχειρήσει να κάνει έρευνα και σίγουρα δεν είναι εύκολο γιατί κανένας δεν έχει γνώση των ίδιων ακριβών ιστορικών στοιχείων ούτε και έχουν όλοι αμερόληπτη διάθεση.

Από όσα κατά καιρούς έχω διαβάσει και απο πηγές που έχω κατορθώσει να μαζέψω, περί των όσων έχουν διαμορφώσει τον Παγκόσμιο αυτό θεσμό, οι κυριότερες θεωρίες καταγωγής είναι οι εξής:

- Ναΐτες Ιππότες
- Αρχαία Μυστήρια
- Αλχημιστές
- Μεσαιωνικές οργανώσεις τεχνιτών
- Καββαλιστές
- Stewart
- Sir Christopher Wren
- Desaguliers
- Ρωμαϊκά Κολλέγια τεχνιτών
- Σταυροφόροι
- Πατριαρχική Ιουδαϊκή θρησκεία

Τί λέτε; Ξεκινάμε μια συζήτηση σε ιστορική βάση, όσο τουλάχιστον μπορούμε ;

Oculatis AbisΜέλος
13/10/2003, 22:41:13
Για να κάνουμε μερικές ενδιαφέρουσες εξισώσεις με βάση τα στοιχεία του Oannes:

Πατριαρχική Ιουδαϊκή θρησκεία+Αρχαία Μυστήρια=Α
Σταυροφόροι+Ναϊτες Ιππότες=Β
Αλχημιστές+Καββαλιστές=Γ
Ρωμαϊκά κολλέγια τεχνιτών+Μεσαιωνικές οργανώσεις τεχνιτών=Δ
Desaguliers+Sir Christopher Wren+Stewart (Stuarts)=Ε

Έχουμε λοιπόν:
Α:Β=Γ
Γ+Δ+Ε=Τεκτονισμός!
Μπερδευτήκατε;

Βέβαια λείπουν βασικά μέρη όπως: Αιγυπτιακά Μυστήρια, Invisible College, Royal Society, και Ροδόσταυροι.

Σημείωση: Οι Sir Christopher Wren και John Desaguliers ήταν μέλη της ομάδας Invisible College (η dream team των φιλοσόφων κ' επιστημόνων του Μεσαίωνα που αργότερα μετονομάστηκε σε Royal Society)

Sub rosa

OannesΜέλος
13/10/2003, 22:57:56
quote:
Βέβαια λείπουν βασικά μέρη όπως: Αιγυπτιακά Μυστήρια, Invisible College, Royal Society, και Ροδόσταυροι.

Ευχαριστώ για τις συμπληρώσεις Oculatis Abis

Σε ό,τι αφορά τους Ροδόσταυρους... Διωκόμενες ομάδες Ναϊτών (από τους Αγγλους) κατέφυγαν στη Σκωτία όπου βρήκαν καταφύγιο και πήραν μέρος στους πολέμους στο πλευρό του Robert Bruce. Μετά την νίκη του ο Bruce ίδρυσε Ιπποτικό Τάγμα, το Βασιλικό Τάγμα της Σκωτίας και απένειμε στους Ναΐτες τον Βαθμό του Σκώτου Ιππότη. Ο Βαθμός ονομάστηκε Rosy Cross απο το χρώμα του εμβλήματος του Σταυρού και του Ρόδου. Ο Σταυρός ήταν έμβλημα των Ναϊτών και το Ρόδον των Καθολικών βασιλιάδων της Σκωτίας. Ο σημερινός Βαθμός του Ιππότη Ροδόσταυρου, ο 18ος του Σκωτικού Τύπου θεωρείται κατ' εξοχήν Χριστιανικού περιεχομένου γι αυτό και ορισμένες Τεκτονικές δυνάμεις αποκλείουν απο αυτόν κάθε μη Χριστιανό.

Edited by - Oannes on 13/10/2003 23:10:36

Edited by - Oannes on 13/10/2003 23:12:28

Oculatis AbisΜέλος
13/10/2003, 23:03:19
Φίλε Oannes πιστεύω πως τα παραπάνω στοιχεία-πηγές που έδωσες, στο σύνολό τους αποτελούν το πραγματικό υπόβαθρο του Τεκτονισμού.

Πριν αρχίσω τη σχετική έρευνα στο θέμα πάντα έλεγα ότι η ερμηνεία του Τεκτονισμού από το βιβλίο του Λυκείου δε μου κάθονταν καλά. Να που βγήκα σωστός...

Sub rosa

Oculatis AbisΜέλος
13/10/2003, 23:39:57
Ήθελα να σας αναλύσω το συλλογισμό των "εξισώσεών" μου:

Η Πατριαρχική Ιουδαϊκή θρησκεία και τα Αρχαία Μυστήρια δημιούργησαν ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και άποψης περί του Θεού και πως τον κοινωνούμε.

Οι Σταυροφορίες γέννησαν τους Ναϊτες Ιππότες. Με την ευκαιρία να θυμίσω πως όλες οι Σταυροφορίες οργανώθηκαν, προωθήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από οικογένειες Άγγλων και Σκώτων ευγενών που θεωρούσαν ότι ήταν απόγονοι του Δαυίδ και του Ααρών με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις στη γενεαλογία αίματος του Ιησού τόσο πριν, όσο και μετά τον Ιησού...(οικογένειες Rex Deus) και προσπάθησαν μέσω των Σταυροφοριών να "επανεγκατασταθούν" στα πάτρια εδάφη τους.

Οι Ναϊτες Ιππότες δημιούργησαν ένα σύστημα πίστης που περιείχε Ιουδαϊκά και Αιγυπτιακά λατρευτικά στοιχεία.

Κατά το Μεσαίωνα ήταν στο προσκήνιο οι θεωρίες των Καββαλιστών και των Αλχημιστών (που εκείνη την εποχή αποτελούσαν το μόνο Φως στο Χριστιανικό σκοτάδι του Μεσαίωνα) που σχετίζονταν άμεσα με τις Ροδοσταυρικές θεωρίες (παράλληλα μεγάλο ρόλο έπαιξε και ο Μέγας Dr John Dee ). Το σύνολο αυτών των θεωριών και αντιλήψεων εκφράστηκε μέσα από μια καταπληκτική ομάδα επιστημόνων, ιατρών, αλχημιστών, φιλοσόφων πολιτικών και καλλιτεχνών με την ονομασία Αόρατο Κολλέγιο (Invisible College). Το Αόρατο Κολλέγιο υπήρξε ο πρόδρομος της Βασιλικής Ακαδημίας (Royal Society) που είχε ανάλογα ενδιαφέροντα με το Αόρατο Κολλέγιο (ααχ, εκείνες πρέπει να ήταν καταπληκτικές εποχές...).

Όπως προανέφερα, οι Sir Christopher Wren και John Desaguliers ήταν μέλη της ομάδας Invisible College, ενώ οι Stewarts (αργότερα Stuarts) απετέλεσαν τους πρώτους πυλώνες του Τεκτονισμού στη Σκωτία με βαθύτατες επιρροές από τις Ναϊτικές θεωρίες και αντιλήψεις που πλέον είχαν διαδοθεί ευρέως στη Σκωτία.

Έτσι οι ΝαΊτες Ιππότες ένωσαν τις αντιλήψεις τους με εκείνες των Αλχημιστών και των Καββαλιστών στην ομάδα Αόρατο Κολλέγιο και απ' όλα αυτά προήλθε η ιδέα του Τεκτονισμού που πρωταρχικά εκφράστηκε-ενσαρκώθηκε στις οικοδομικές ομάδες της Αγγλίας. Βέβαια η ιδέα της "οικοδόμησης" αναλύθηκε πιο πάνω.

Ελπίζω να συμπληρώσετε-διορθώσετε κι εσείς μερικά στοιχεία.

Sub rosa

Edited by - Oculatis Abis on 13/10/2003 23:47:03

drumx13Μέλος
14/10/2003, 00:32:33
Πιστευω οτι στον Τεκτονισμο του σημερα καμια λεξη δεν ειναι τυχαια και καμια φραση δεν μπηκε εκει κατα λαθος.

Παρατηροντας το site της ΕΜΣτΕ και συγκεκριμενα της σφαιρες της γης και του ουρανιου θολου μου ερχεται το ερωτημα.
Ποτε μπηκαν αυτα τα δυο αντικειμενα στον Τεκτονισμο αφου απο την μια ειναι παναρχαιος και απο την αλλη ειδαμε την γη ως σφαιρα μολις τον 20 αιωνα;

Υπθετω λοιπον προσπαθοντας να ξεδιαλυνω το οποιο "μυστηριο" οτι ο Τεκτονισμος Υιοθετοντας τα ποιο "φωτεινα" μυαλα ανα του αιωνες της υπαρξης του ηρθε πολυ κοντα σε ολες τις καινουργιες Ιδεες και θεωριες .

Οι Ιδεες αυτες που υπηρξαν αλλα και αυτες που θα υπαρξουν ειναι βασισμενες σε αληθειες καθως δεν υπαρχει παρθενογενεση.

Αληθειες που βρισκονται σκορπιες στους αιωνες και στα διαφορα ταγματα μεταξυ των οποιων και τα ταγματα ή κινηματα ή δογματα που αναφερει ο φιλος Oannes.

Κατα συνεπεια ΙΣΩΣ ειναι ατοπο να ψαχνουμε να βρουμε μια ενδεχομενη συνεχεια του Τεκτονισμου ανα τους αιωνες για τους οποιους λογους και ισως θα ηταν καλυτερα να τον δουμε ως μια προσπαθεια συλογης αυτης της σκορπιας αληθειας που καποιοι την λενε και "χαμενη γνωση".

Ολη αυτη η διαδικασια ονομαζεται και αναζητηση της αληθειας.

Οι λεξεις αποκτουν νοημα.

Αν καποιος παρατηρει μονο τα λεγομενα των τεκτονων ή μαθαινει καποια πραγματα απο σκορπια βιβλια και αποσπασματικα ισως να φτασει στο συμπερασμα οτι υπαρχει μια συνεχεια του Τεκτονισμου ανα τους αιωνες και οτι ο Τεκτονισμος επηρεαστικε ή επιρεαζεται απο αυτα τα ταγματα

ακομα ισως καποιος πεο οτι αποτελει συνεχεια -προερχεται αυτων των ταγματων.

Ισως να ειναι και ετσι δεν θα πω εγω οτι καποιος κανει λαθος.

Απλα.... πιστευω οτι ως συλεκτες της σκορπιας αληθειας οι τεκτονες ψαχνουν για αυτην και την βρισκουν και σε αυτα τα "μερη" αλλα οχι μονο εκει.

Αυτην την μορφη της συλογης της σκορπιας αληθειας ο Τεκτονισμος την αποκτησε- υποθετω- με την εισοδο στην στοες των θεωρητικων Τεκτονων
καθως ποιο πριν θα μπορουσαμε να πουμε οτι τα θεματα που αφορουσαν του οικοδομους ηταν ποιο συντεχνιακα. Με την εισοδο των Θεωρητικων....συνηθως φωτεινων μυαλων .... ισως τοτε να ξεκινησε η αναζητηση της αληθειας καθως και οι καθε λογεις ενδεχομενες επιροες του ελευθεροτεκτονισμου πλεον, απο ταγματα του παρελθοντος.

Οσον αφορα τα περι μυησεως της ψχς κλπ κλπ αγαπητε Κελσο....

Ο καθενας απο εμας δεχεται την οποια μυηση στους δεκτες του. Τα σημεια εκεινα που ειναι ξεχωριστα και μοναδικα για τον καθενα
Αυτοι οι δεκτες ειναι αναλογοι της μορφωσης, της παιδειας, των εμπειριων του καθενος.
Το τι νιωθει ο καθενας ειναι πρωσοπικη του εμπειρια κα αν επιθυμει να την μοιραστει καλως.... αν οχι παλι καλως.

Κατα συνεπεια μην τυποποιουμε καταστασεις οπως μυηση της ψχς... η μυηση του μυαλου.... η μυηση του σωματος.

Οταν μυησε... μυησε ολοκληρος.

και επιλεγεσαι με βαση των χαρακτηρα και το μυαλο σου... καθως κανεις δεν δυναται να γνωριζει την ψχ σου.

Παλι ομως αναφερω οτι αυτα ειναι αποψεις μου και επειδη πιστευω οτι υπαρχει χαμενη γνωση δεν μπορω να κρινω ποιος κανει λαθος και ποιος εχει δικιο σε τετοια θεματα.

Αλωστε αυτα θα τα κρινει ο χρονος.

τα λεμε

Αγαπη για οτι ερχεται και συγχωρεση για οτι εχει ηδη γινει

14/10/2003, 09:32:15
Καλημέρα σε όλους...

Φίλε μου Ωάννες, δεν έχω ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ το να παρανοήσω τα όσα μου έγραψες και σε ευχαριστώ για την ΕΙΛΗΚΡΙΝΙΑ...
Και η δική μου απάντηση ήταν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΗ, χωρίς επιφάσεις...

Αγαπητέ FM...
Πολύ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ακούγεσαι για πράγματα που ΑΓΝΟΗΣ, όχι εκ φύσεως αλλά εκ θέσεως...
Μην πετάς λοιπόν κανενός είδους πυροτέχνημα...
Δεν έχει θέση στη συζήτησή μας...
Κάνε έναν κόπο (μικρό ή μεγάλο ΕΣΥ θα το κρίνεις) και διάβασε τις απόψεις μου και τις τοποθετήσεις μου για τον ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ στο θέμα που βρίσκεται κλειδωμένο...

Διάβασες καλά τι έγραψα;;;
Μίλησα ΚΑΙ μιλάω για τον ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ και όχι για τις παρεούλες που έχουν δημιουργηθεί ΥΠΟ τη σκέπη του...
Παρεούλες που κάποιοι ΗΓΟΥΝΤΕ σε αυτές και φυσικά "τα μαλακά μόρια των ωπίσθιών τους" ΠΡΕΠΕΙ να έχει και μαι ΚΑΡΕΚΛΑ, ΘΡΟΝΟ, ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ για να κάθετε αναπαυτικά...
Τώρα ΑΜΙΓΗΣ λέγεται, ΜΙΚΤΟΣ λέγεται, ΣΟΥΔΙΚΟΣ λέγεται, ΜΕΜΦΙΣ ΜΙΣΡΑΗΜ λέγεται ή ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ, μου είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ...

Αυτό για το οποίο ΣΥΖΗΤΩ, είναι ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ...
Και μιάς και θέλετε να πέσουμε στα μαλακά, η άποψή μου είναι πώς κρατά απο τους Ροδόσταυρους...
Και αυτοί, απο τους Ναϊτες...
Και οι Ναϊτές φτιάχτηκαν για κάποιο σκοπό...
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΟΥ;;;

Παρεπιπτόντως, ΧΘΕΣ 13 Οκτωβρίου του έτους 1307, πρίν απο 696 χρόνια συνελήφθει ο 23ος και ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ Μέγας Διδάσκαλος των Ιπποτών του Ναού, ο Ζάκ Ντε Μολαί μαζί με άλλους 60 αδελφούς...
Τη συνέχεια, τη γνωρίζεται...

Φίλε μου DrumX13...
ΦΥΣΙΚΑ και όταν ΜΥΗΤΑΙ Η ΨΥΧΗ, μυήται ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑ του Ανθρώπου...
Δε διαφωνούμε...
Διαφωνούμε στο λεπτό ΛΕΠΤΟΤΑΤΟ σημείου του ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΤ ΙΝΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, η Ψυχή ή ο Εγκέφαλος...
Σέβομαι την άποψή σου, αλλά δε μπορώ να την αποδεχθώ...
Συγγνώμη φίλε μου...

Κέλσος ο Φιλαλήθης

OannesΜέλος
14/10/2003, 10:15:24
Ας συνεχίσουμε την προσπάθεια να λύσουμε και τις εξισώσεις που ανέφερε ο φίλτατος Oculatis Abis

Πάμε στα Αρχαία Μυστήρια

Η Αίγυπτος θεωρείται οτι υπήρξε το λίκνο των αρχαίων μυστηρίων. Ο Αιγυπτιακός πολιτισμός μεταλαμπαδεύθηκε στην Μεσοποταμία και το Ιράν με τα εμπορικά καραβάνια και στην Κρήτη, τις Μυκήνες και την Φοινίκη με τις θαλάσσιες εμπορικές επικοινωνίες. Μαζί με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό, μεταδίδονταν και τα Μυστήρια χαρακτηριστικό των οποίων ήταν το σύστημα της μύησης με σύμβολα και αλληγορίες.
Ο πρώτος βαθμός των Αιγυπτιακών μυστηρίων ήταν η μύηση στα μυστήρια της Ισιδας τα οποία γίνονταν στην Μέμφιδα. Ο Απουλήϊος («Μεταμορφώσεις») περιγράφει την μύησή του: «Επλησίασα τα όρια του θανάτου, έθεσα τον πόδα επι της ουδού της Περσεφόνης και επέστρεψα εκείθεν διελθών δι όλων των στοιχείων. Εν πλήρει μεσονυκτίω είδον τον ήλιο λάμποντα και πλησίασα τους θεούς κάτω και τους θεούς άνω και έστην πλησίον και ελάτρευσα αυτούς».
Ο δεύτερος βαθμός των Αιγυπτιακών Μυστηρίων ήταν η μύηση στα Μυστήρια του Σεράπιδος, τα οποία επίσης γίνονταν στην Μέμφιδα. Ο Απουλήϊος τα ονομάζει «νυχτερινά όργια του Σεράπιδος, ενός των υψίστων θεών» και αφήνει να εννοηθεί οτι αυτά αποτελούσαν την προπαρασκευή για την τελευταία και ύψιστη μύηση. Εξ αυτού εικάζεται οτι ο πρώτος βαθμός αναπαριστούσε την ζωή του Οσιρι, ο δεύτερος την δολοφονία του απο τον Τυφώνα και ο τρίτος και ύψιστος την επαναφορά στη ζωή.

Τον κεντρικό μύθο των Αιγυπτιακών Μυστηρίων (συμβολισμός θανάτου φύσεως τον χειμώνα και αναζωογόνηση την Ανοιξη) τον συναντάμε και στα Μυστήρια
της Δήμητρας στην Ελευσίνα,
των Καβείρων στη Σαμοθράκη,
του Διονύσου στην Αθήνα,
των Κορυβάντων στη Φρυγία,
του Μίθρα στην Περσία,
των Δρυιδων στη Γαλατία.

Αυτοί που θεωρούν επικρατέστερη την άποψη οτι ο Τεκτονισμός κατάγεται απο εκει έχουν βεβαίως το story του 3ου βαθμού στο μυαλό.
Αλλοι πάλι ισχυρίζονται οτι τα μεταξύ Αιγυπτιακών Μυστηρίων και Τεκτονισμού κοινά χαρακτηριστικά, αποτελούν διακοσμητικό μανδύα του δεύτερου με τον οποίο τον περιέβαλε ο Γαλλικός Τεκτονισμός μετά τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις όσων συνόδευσαν τον Μ. Ναπολέοντα στην Αίγυπτο

Edited by - Oannes on 14/10/2003 10:26:10

old tigerΜέλος
14/10/2003, 16:38:53
quote:
quote:
----------------------------------------------------------------------Οld Tiger

Στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης όλοι μας πρέπει να ξεπεράσουμε τα πάθη μας και τα ελαττώματά μας
----------------------------------------------------------------------

Oannes

Προσωπικώς, δεν θεωρώ ελάττωμα το να μου αρέσει μια ωραία γυναίκα.

Και εγώ δεν το θεωρώ...
Το πρόβλημα είναι ότι πιάνεις μία φράση μου που έχει να κάνει με την εξελικτική πορεία του καθενός και την εξειδικεύεις στο θέμα των γυναικών.
Προφανώς δεν κατάλαβες τι εννοώ και δυστυχώς δεν μπορώ να το αναλύσω περισσότερο

Δεν μου μένει τίποτα άλλο παρά να γυρίσω στην Σιωπή

Οσο για το θέμα Αμιγής Vs Μικτός με κάλυψε ο Κέλσος

quote:
Μίλησα ΚΑΙ μιλάω για τον ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ και όχι για τις παρεούλες που έχουν δημιουργηθεί ΥΠΟ τη σκέπη του...
Παρεούλες που κάποιοι ΗΓΟΥΝΤΕ σε αυτές και φυσικά "τα μαλακά μόρια των ωπίσθιών τους" ΠΡΕΠΕΙ να έχει και μαι ΚΑΡΕΚΛΑ, ΘΡΟΝΟ, ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ για να κάθετε αναπαυτικά...
Τώρα ΑΜΙΓΗΣ λέγεται, ΜΙΚΤΟΣ λέγεται, ΣΟΥΔΙΚΟΣ λέγεται, ΜΕΜΦΙΣ ΜΙΣΡΑΗΜ λέγεται ή ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ, μου είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ...

Αυτό για το οποίο ΣΥΖΗΤΩ, είναι ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ...

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE

Edited by - old tiger on 14/10/2003 16:40:34

Edited by - old tiger on 14/10/2003 16:44:08

19/08/2013, 14:47:03
quote:

quote:
χριστος ελ
Η χριστιανική μετάνοια είναι να παραδεχτεί κάποιος πως είναι αμαρτωλός(ατελής), ο οποίος αποξενώθηκε από τον Θεό. Ο Χριστός ενώνει τους δυο αποξενωμένους κόσμους με την τέλεια Θυσία Του, είναι η γέφυρα και το ενδιάμεσο. Φέρνει τον άνθρωπο κοντά στον Θεό και τον Θεό κοντά στον άνθρωπο.

Επομένως ο άνθρωπος είναι ένα “ατελές” θεϊκό δημιούργημα.

Ο παντοδύναμος θεός , είχε την δυνατότητα να τον δημιουργήσει εξ αρχής τέλειο και δεν το έκανε για να αμαρτήσει ο άνθρωπος , ώστε να έχει την δυνατότητα ο θεός να αποκτήσει έναν υιό / μεσσία , ή δεν είχε την δύναμη να τον δημιουργήσει τέλειο?

Μιλάμε δηλαδή για μια στημένη δημιουργία , που θα οδηγούσε στο γνωστό εκ των προτέρων – για τον δημιουργό – αποτέλεσμα, και ο φταίχτης για όλη αυτή την πλεκτάνη ήταν ο αγαθός, ανώριμος, άκακος πρωτόπλαστος “ατελής” ( με ευθύνη του δημιουργού ) άνθρωπος?

Όχι ατελές δημιούργημα αλλά δημιούργημα τέλειο που από δική του επιλογή εκφυλίστηκε και θερίζει (μετά των απογόνων) ότι έσπειρε.
19/08/2013, 20:35:08
quote:

quote:

quote:
χριστος ελ
Η χριστιανική μετάνοια είναι να παραδεχτεί κάποιος πως είναι αμαρτωλός(ατελής), ο οποίος αποξενώθηκε από τον Θεό. Ο Χριστός ενώνει τους δυο αποξενωμένους κόσμους με την τέλεια Θυσία Του, είναι η γέφυρα και το ενδιάμεσο. Φέρνει τον άνθρωπο κοντά στον Θεό και τον Θεό κοντά στον άνθρωπο.

Ο παντοδύναμος θεός , είχε την δυνατότητα να τον δημιουργήσει εξ αρχής τέλειο και δεν το έκανε για να αμαρτήσει ο άνθρωπος , ώστε να έχει την δυνατότητα ο θεός να αποκτήσει έναν υιό / μεσσία , ή δεν είχε την δύναμη να τον δημιουργήσει τέλειο?

Μιλάμε δηλαδή για μια στημένη δημιουργία , που θα οδηγούσε στο γνωστό εκ των προτέρων – για τον δημιουργό – αποτέλεσμα, και ο φταίχτης για όλη αυτή την πλεκτάνη ήταν ο αγαθός, ανώριμος, άκακος πρωτόπλαστος “ατελής” ( με ευθύνη του δημιουργού ) άνθρωπος?

Όχι ατελές δημιούργημα αλλά δημιούργημα τέλειο που από δική του επιλογή εκφυλίστηκε και θερίζει (μετά των απογόνων) ότι έσπειρε.

Είπως πως η αμαρτία είναι η αστοχία του ανθρώπου να ζει σύμφωνα με τις ανθρώπινες προδιαγραφές(κατά τον Κατασκευαστή).

Τί σημαίνει αυτό και ποια είναι η ετυμολογία της λέξης;

Μήπως έχει σχέση με το μη άρτιο;

20/08/2013, 10:06:04
quote:

quote:

quote:

quote:
χριστος ελ

Είπως πως η αμαρτία είναι η αστοχία του ανθρώπου να ζει σύμφωνα με τις ανθρώπινες προδιαγραφές(κατά τον Κατασκευαστή).

Ασφαλώς ότι έχει ανάγκη ολοκλήρωσης (πληρότητας) δεν είναι "άρτιο" (πλήρες)
20/08/2013, 10:55:00
quote:

quote:

quote:

quote:
χριστος ελ

Η “Αστοχία” φίλε μου δεν είναι αμαρτία.
Η “αστοχία” είναι το αποτέλεσμα ενός .... κατασκευαστικού λάθους.

Δεν θα υπήρχε καμία “αστοχία” , αν το δημιούργημα ήταν εξ αρχής από κάθε πλευράς τέλειο.

Ερώτηση!
Ο Ιησούς , ο μεσσίας , που έμελλε να θυσιαστεί για την σωτηρία του ανθρώπου , και ένα από τα τρία στοιχεία της θρησκείας των χριστιανών, προϋπήρχε της δημιουργίας του ανθρώπου ?

Ναι ή όχι?

20/08/2013, 11:22:56
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:
χριστος ελ

Η “Αστοχία” φίλε μου δεν είναι αμαρτία.
Η “αστοχία” είναι το αποτέλεσμα ενός .... κατασκευαστικού λάθους.

Δεν θα υπήρχε καμία “αστοχία” , αν το δημιούργημα ήταν εξ αρχής από κάθε πλευράς τέλειο.

Ερώτηση!
Ο Ιησούς , ο μεσσίας , που έμελλε να θυσιαστεί για την σωτηρία του ανθρώπου , και ένα από τα τρία στοιχεία της θρησκείας των χριστιανών, προϋπήρχε της δημιουργίας του ανθρώπου ?

Ναι ή όχι?

Αν το δει κανείς ψύχραιμα βλέπει ότι δεν ήταν κατασκευαστικό λάθος. Ο άνθρωπος Ιησούς γεννήθηκε στα χρόνια κάποιου Ρωμαίου καίσαρα (μάλλον αρκετά αργότερα από τη δημιουργία) η προσωπικότητα του υιου του Θεού (Λόγου) προϋπήρχε αφού ήταν η αιτία (Λόγος) της της δημιουργίας.

ΥΓ. Αναφέρομαι στο θέμα σύμφωνα με την εσωτερική λογική της σχετικής θεολογίας (που αν μη τι άλλο έχει συνέπεια) - δεν έχει νόημα χωρίς να εξεταστεί αυτή να μελετηθεί αλλιώς.

Edited by - panpam on 20/08/2013 11:24:44

20/08/2013, 12:29:29
Μα ψύχραιμα το εξετάζουμε φίλε μου το θέμα, απαλλαγμένοι από δογματισμούς και προκαταλήψεις.

Άλλο “αστοχία” , άλλο “αμαρτία” .
Υπάρχει μεγάλη .... απόσταση μεταξύ των δύο εννοιών .

Στο θέμα του “υιού του θεού” του μεσσία
Με την έννοια που τον δέχονται οι χριστιανοί , προυπήρχε της δημιουργίας του ανθρώπου.
Απλά επί Ρωμαίων , ήλθε στην γη για να ......σώσει τον άνθρωπο, από ένα καλά προσχεδιασμένο “έγκλημα” κατά του ανθρώπινου γένους

Τώρα τι νόημα είχε, η εξ από ανέκαθεν ύπαρξη της φύσης του υιού ως μεσσία , σωτήρα του ανθρώπινου γένους , και η μάχη του με το πνεύμα του κακού που ο ίδιος ο θεός-υιός δημιούργησε, μόνο για να έχει με κάποιον να αντιπαλεύεται και να βασανίζει ολάκερη την ανθρωπότητα, από την αρχή αρχή της δημιουργίας της , μόνο οι “πιστοί” χριστιανοί μπορούν να δικαιολογήσουν .

Για οποιονδήποτε άλλον , δεν νομίζω φίλε μου να υπάρχει μια λογική εξήγηση.

20/08/2013, 12:48:46
quote:

Μα ψύχραιμα το εξετάζουμε φίλε μου το θέμα, απαλλαγμένοι από δογματισμούς και προκαταλήψεις.

...

Από τον Όμηρο ακόμα το 'αμάρτησα' θα πει 'αστόχισα' (και σε πλαίσια τοξοβολίας, που είναι μάλλον και τα αρχικά, και μεταφορικά ως 'έσφαλα΄, έβλαψα', απέτυχα κτλ.) Ο όρος δηλαδή δεν είναι ηθικολογικός και θεωρητικός αλλά πρακτικός.

Λογική εξήγηση, εσωτερικά, υπάρχει. Δηλ. αν ισχύουν όσα λένε οι γραφές, τότε έχει τη λογική του το πράγμα (που δεν περιγράφεται ορθά με την περίληψη που δίνεις)

20/08/2013, 14:04:20
Δεν ζούμε στα .... Ομηρικά χρόνια .
“Αστοχία” στις μέρες μας – στη ζώσα γλώσσα μας – δεν θα πεί “αμάρτησα” .

Όπως για παράδειγμα η λέξη “βρώμα” , έχει άλλη έννοια στις μέρες μας.
Μην παίζουμε με τις λέξεις, για να ..... παρακάμψουμε την ουσία.

Μιλάμε για την αμαρτία, την μεταμέλεια και την συγχώρεση των αμαρτιών.

20/08/2013, 14:25:58
Ο μοναδικός τρόπος να βγάλει νόημα η ιστορία της "Γενεσις" είναι υπο εσωτεριστικούς όρους. Η δογματική χριστιανική θεώρηση της ιστορίας αυτής (και γενικά της Βίβλου) στέκεται "λογικά" μόνο μέχρι ενός σημείου. Βεβαίως ο καθένας έχει τη δικιά του εσωτεριστική ερμηνεία την οποία θεωρεί ορθότερη.
Πάντως η φράση η "εξ από ανέκαθεν" δεν στέκει λεξιλογικά
20/08/2013, 14:30:41
quote:

Δεν ζούμε στα .... Ομηρικά χρόνια .
“Αστοχία” στις μέρες μας – στη ζώσα γλώσσα μας – δεν θα πεί “αμάρτησα” .

Όπως για παράδειγμα η λέξη “βρώμα” , έχει άλλη έννοια στις μέρες μας.
Μην παίζουμε με τις λέξεις, για να ..... παρακάμψουμε την ουσία.

Μιλάμε για την αμαρτία, την μεταμέλεια και την συγχώρεση των αμαρτιών.

μα δε μιλάμε γι'αυτό - αν δεν κατανοήσουμε την αρχαία χρήση, πως θα κατανοήσουμε τα αρχαία κείμενα, αλλιώς άλλα διαβάζουμε κι άλλα βλέπουμε