ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Η ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

keraynos60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
samuel1974Μέλος
25/09/2007, 17:21:12
@ Συνοδινός

Γράφεις:
„Ποιοί είναι αυτοί οι "Καλάς"..;
Εσύ εδώ, μας περιγράφεις το "Ξανθό γένος".
Αυτό, που θα έρθει από το Βορρά.
Αυτό ντέ, της προφητείας του Γέροντα.“

Εγώ δεν είπα για τους Ρώσους, μάλλον με μπέρδεψες. Αντίθετα είπα ότι οι Ρώσοι δεν έχουνε υποχρέωση να μας δώσουνε την Πόλη στο πιάτο, επειδή κάνουμε εμπορεία λευκής σαρκός με τις γυναίκες τους.

Γράφεις:
“Και τους Αρμένιους αναφέρει η προφητεία!
Εμείς, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι θα μοιραστούμε την Τουρκία, που θα γίνει σαρανταδυό μομμάτια. „

Εάν διάβασες το μήνυμα μου, θα πρόσεξες, ότι έλεγα, ότι θεωρώ την πιθανότητα μιάς ενδεχόμενης σύρραξης μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας μάλλον απίθανη.

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=3&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=9224

Διάβασε πρώτα τι λέει ο άλλος και μετά βιάζεσαι να απαντήσεις.

Γράφεις:
„Σιγά μην αφήναμε τα κορίτσια μας, στα μοναστήρια και τις εκκλησίες!
Στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, θα κλειδαμπαρώσουμε τα ποιό ωραία παλληκάρια μας.
Αυτά, τα "κουνιστά" εννοώ!“

Τους σύγχρονους Γανυμήδηδες εννοείς;;;

Γράφεις:
„Ποιό είναι το κουμπαριό;
Αυτοί που υπογράψαν για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες;“

Γιατί, ντρέπεσαι να πεις δημόσια αυτό που πιστέυεις;;;;

Γράφεις:
“Αυτοί που δώσανε 30.000.000 ευρώ στα όρνεα και στα κοράκια εν μέσω πυρκαγιών, την ώρα μάλιστα που για τους πυρόπληκτους, υπάρχει άμεσο οικονομικό πρόβλημα;
Που συνολικά οι κουμπάροι, θα δώσουν 350.000.000 ευρώ στην εκκλησία;
Αυτοί, που χαρίζουν εκατοντάδες στρέμματα παραθαλάσσιων "φιλέτων" στη Μονή Βατοπεδίου;“

Το πας στην πολιτική τώρα;;; Θέλεις να μιλήσουμε πολιτικά;;; Θέλεις να δούμε ποιό είναι το πολιτικό υπόστρωμα των αρχαιολατρών;;; Να δούμε και την θρησκεια με τις αρχαίες θεότητες των ΕΣ ΕΣ;;;

H Μονή Βατοπεδίου, αν δεν κάνω λάθος βρίσκεται εντός μίας Αυτόνομης Μοναστικής Πολιτείας.

Γράφεις:
“Αυτοί που έχουν παραχωρήσει στην εκκλησία το δικαίωμα εξουσίας στα υπουργεία, οικονομικών και παιδείας; „

Η λέξη Αστικό Δίκαιο σου λέει τίποτα;;

Γράφεις:
„Να σε διορθώσω εδώ...
Τον Γιωργάκη άσ΄τον, ξέχνα τον, άκυρος!
Ο Καρατζαφέρης είναι ο δεξιός ψάλτης με τα "σκοτεινά κέντρα ξένων δυνάμεων"
Καλό παιδί ο "Χέρι-Χέρι". „

Είσαι σίγουρος ότι είναι καμμένος ο λιγνός και όχι ο χοντρός;;;

Τον "χέρι χέρι" μήπως δεν του έδινε λεωφορεία και ρευστό, για να μαζεύει κόσμο στις συγκεντρωσεις εκείνος, που αντί για να πάει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, πήγαινε στην αφή του ολυμπιακού φωτός, μιά τελετή ευρισιτεχνίας Γκέπελς.

26/09/2007, 02:52:06
quote:
Εγώ δεν είπα για τους Ρώσους...

Κι εγώ δεν είπα για τους "Καλάς".
Μίλησε κάποιος εδώ μέσα για τους "Καλάς";
Είσαι με τα καλάς;

quote:
Εάν διάβασες το μήνυμα μου...

Εγώ, δεν απάντησα στο μύνημα εκείνο, που έγραψες πριν ένα μήνα σε κάποιο άλλο θέμα.
Πως σου πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο;
Σου έκανα "quote" αυτά που σου απάντησα.

quote:
Διάβασε πρώτα τι λέει ο άλλος και μετά βιάζεσαι να απαντήσεις.

Καλά, εντάξη!
Το βρίσκω πάντως σκληρό εκ μέρους σου, να με βάζεις να ψάχνω όλα τα μυνήματα που έχεις αραδιάσει κατά καιρούς!
Θα χρειαστώ 200 εργάσιμες ώρες.
Πάντως εσύ, που δεν βιάστηκες καθόλου να απαντήσεις, δεν με έπεισες ότι ελέγχεις την κατάσταση.

quote:
Τους σύγχρονους Γανυμήδηδες εννοείς;;;

Όχι όχι!
Τους σύγχρονους Ιερείς εννοώ.

quote:
Γιατί, ντρέπεσαι να πεις δημόσια αυτό που πιστέυεις;;;;

Από που έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;
Φαίνεται μέσα στα μυνήματά μου ότι ντρέπομαι;

quote:
Το πας στην πολιτική τώρα;;;

Εγώ..;
Εσύ δεν ήσουν αυτός, που πήρες σβάρνα τον Παπανδρέου και τους Κουμπάρους;
Είσαι με τα καλάς;

quote:
Θέλεις να μιλήσουμε πολιτικά;;;

Νάτα μας!
Όλοι οι παπάδες γίνατε πολιτικοί!
Είπα εγώ ότι θέλω να μιλήσω πολιτικά;
Εσύ ξεκίνησες να μιλάς για Παπανδρέου και Κουμπάρους.
Για τον Χέρι-Χέρι όμως δεν είπες τίποτα!
Τέλος πάντων, για λέγε, να δούμε από ποιό πολιτικό υπόστρωμα προτίνεις να ξεκινήσουμε...

quote:
Θέλεις να δούμε ποιό είναι το πολιτικό υπόστρωμα των αρχαιολατρών;;;

Να το δούμε! Άν και δεν με ενδιαφέρει!
Το κάνω μόνο για το χατήρι σου, να το ξέρεις!
Κάτι σε σχέση με τα ΕΣ-ΕΣ δεν έχεις να δούμε;
Τα ΕΣ-ΕΣ, ξέρεις, είναι η αδυναμία μου!

quote:
Να δούμε και την θρησκεια με τις αρχαίες θεότητες των ΕΣ ΕΣ;;;

Και ρωτάς...;
Μόνο, παπά μου, που όλη η παρέμβασή σου από αρχής εξαρχής -και στο λέω αυτό με το χέρι στην καρδιά- δεν μου λέει απολύτως τίποτα!

quote:
Η λέξη Αστικό Δίκαιο σου λέει τίποτα;;

Τίποτα απολύτως!
quote:
Είσαι σίγουρος ότι είναι καμμένος ο λιγνός και όχι ο χοντρός;;;

Όπως σε βλέπω και με βλέπεις!
Και μπορεί ο Βαγγελάρας να είναι ο μοναδικός πολιτικός στην χώρα μας, που έχει τουλάχιστον το ύφος και τον λόγο ενός πολιτικού, αλλά αυτός τα πάει μια χαρά με τους παπάδες.
Όχι όμως και χοντρός ο Βαγγελάρας...
Δηλαδή, ο Χέρι-Χέρι είναι ποιό αδύνατος;

quote:
Τον "χέρι χέρι" μήπως δεν του έδινε λεωφορεία και ρευστό, για να μαζεύει κόσμο στις συγκεντρωσεις εκείνος, που αντί για να πάει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, πήγαινε στην αφή του ολυμπιακού φωτός, μιά τελετή ευρισιτεχνίας Γκέπελς.

Καλά, καλά... μια κουβέντα είπα!
Εντάξη λοιπόν, δεν είναι χοντρός ο Χέρι-Χέρι.
Ο Χέρι-Χέρι είναι πετσί και κόκαλο!
Ε, αφού δεν έχει να φάει ο άνθρωπος!
Το "Τηλεάστυ", προίκα της πεθεράς του είναι;

samuel1974Μέλος
26/09/2007, 09:44:06
@ Συνοδινός

Γράφεις:
„Από που έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;
Φαίνεται μέσα στα μυνήματά μου ότι ντρέπομαι;“

Άλλο είναι να γράφει κάποιος εδω μέσα τι πιστεύει, και άλλο να το γράφει στην ταυτότητα του. Πάντως το να το γράφει η ταυτότητα του καθενός το τι πιστεύει δεν νομίζω ότι είναι και τόσο σημαντικό. Μπορεί να είναι χρήσιμο μόνο σε περίπτωση που τα τινάξει κάποιος σε μέρος μακρινο, μακρια απο συγγενείς και φίλους και δεν ξέρουνε πως να τον κηδέψουνε.

Γράφεις:
“Εγώ..;
Εσύ δεν ήσουν αυτός, που πήρες σβάρνα τον Παπανδρέου και τους Κουμπάρους;
Είσαι με τα καλάς;“

Και γιατί παρακαλώ να μην τον πάρω σβάρνα τον Παπανδρέου;; Ο πρώην αρχηγός των πράσινων ονομαζότανε αντιανδρέας, και μαζί με την βασούλα, τον άλλον τον μασώνο τον αστέρα τον λαμπρό τον πρωϊνο και τον άλλονα τον χοντρό τον αρβανίτη είχανε κάνει την συμμορία των τεσσάρων και ρίξανε τον γέρο. Ο γιόκας έκανε πλάτες στον Σταρένιο και τώρα του κακοφαίνεται;;; Τον ίδιο τον πατέρα του υπονόμευσε, ποιός μπορεί να εμπιστευτεί ένα τέτοιο άτομο;;; Όχι και να του ανατεθεί η εξουσία ενός κράτους. Για καμιά ζεμπεκιά καλός είναι. Τον γέρο τον παραδέχτηκα που την είχε στημένη απέναντι απο τους τσολιάδες σε εκείνον τον επίτροπο που ήθελε να βάλει παλιά θέμα ταυτοτήτων.

Όσον αφορά το κουμπαριλίκι. Απορώ σε τι ωφέλησε σε αρίθμούς την Ελλάδα. Μήπως μειωθήκανε οι παραβιάσεις;;; Θα μου πεις ότι είναι λεπτομέρεια, αλλά νομίζω ότι μία πτήση για αναχαίτιση κάνει πολλαααά λεφτά. Με κουμπαριές δε γίνεται εξωτερική πολιτική, αλλά τεσπα...

Γράφεις:
“Και ρωτάς...;
Μόνο, παπά μου, που όλη η παρέμβασή σου από αρχής εξαρχής -και στο λέω αυτό με το χέρι στην καρδιά- δεν μου λέει απολύτως τίποτα! „

Η γνώμη μου ήτανε ότι ίσως μας συμφέρει να είναι σταθερή η φύρομ παρά ασταθής. Εάν είχαμε μία σωστή εξωτερική πολιτική, θα τους είχαμε ονομάσει τώρα Βαρντάρια και θα ήτανε ένα σταθερό κράτος που θα κρατούσε τις μειονότητες μαντρωμένες καλά μέσα, χωρίς να κλωτσάνε για να λακήσουνε. Αλλά εμείς το πάμε τελικά στο χειρότερο. Φοβάμαι ότι μία μέρα θα έχουμε όχι μία, αλλά δύο Μακεδονίες στο σβέρκο. Μία θα είναι βουλγάρικη και μιά αλβανική, και μία ελληνική.

Γράφεις:
“Όπως σε βλέπω και με βλέπεις!
Και μπορεί ο Βαγγελάρας να είναι ο μοναδικός πολιτικός στην χώρα μας, που έχει τουλάχιστον το ύφος και τον λόγο ενός πολιτικού, αλλά αυτός τα πάει μια χαρά με τους παπάδες. Όχι όμως και χοντρός ο Βαγγελάρας... Δηλαδή, ο Χέρι-Χέρι είναι ποιό αδύνατος;“

Δεν αμφιβάλλω ότι έχει πολύ μυαλό, αλλά νομίζω θα τον φάει το θείο βρέφος. Έτσι κι αλλιώς μας συμφέρει να τρώγεστε. Σιγά σιγα πάμε για 15.

Γράφεις:
“Καλά, καλά... μια κουβέντα είπα!
Εντάξη λοιπόν, δεν είναι χοντρός ο Χέρι-Χέρι.
Ο Χέρι-Χέρι είναι πετσί και κόκαλο!
Ε, αφού δεν έχει να φάει ο άνθρωπος!
Το "Τηλεάστυ", προίκα της πεθεράς του είναι;“

Αφου έχει το Τηλεάστυ προίκα, τι άλλο θέλει ο μαύρος.

26/09/2007, 13:54:02
samuel1974:
«Τους σύγχρονους Γανυμήδηδες εννοείς;;»

Άχ αυτά τα κουσούρια, άχ αυτή η μακρά παράδοση κάτω από το χαλί….

http://www.adelfopoiemenoi.blogspot.com/

π. Αβέρκιος
Κληρικός ορθόδοξος της Ελλάδας, με πολυετή υπηρεσία, που αγωνίζεται για την κατάργηση των διακρίσεων κάθε είδους στους κόλπους της Εκκλησίας και μάχεται για την αποκατάσταση της παράδοσης της "αδελφοποιήσεως".

samuel1974Μέλος
26/09/2007, 16:15:13
Στην ιστιοσελίδα που παραθέτει ο Σβάμπε:
http://www.adelfopoiemenoi.blogspot.com/
φιλοξενείται ένα αρθρο ενός ομοφυλόφιλου (δήθεν) ιερέα, ο οποίος ζητάει ελέυθερες σεξουαλικές σχέσεις και λέει:

"Το Ίντερνετ προσφέρει την προστασία της απαιτούμενης ανωνυμίας ώστε να συνεχιστεί και να ριζώσει η προσπάθειά μας."

Και επίσης στην ερώτηση του δημοσιογράφου λέει:

"Τι θα απαντούσατε σε όσους πιθανόν σας αμφισβητήσουν την ιδιότητα του κληρικού;"

Και απαντάει ο δήθεν παπάς:

"Είναι ελεύθεροι να πιστεύουν ό,τι είναι σε θέση να τους υπαγορεύσει ο νους τους. Από τα λίγα που έγραψα στο μπλογκ, απ' το λεξιλόγιο και το όλο ύφος, θα έπρεπε με σχετική ευκολία να διακρίνουν αν πρόκειται για τα γραφόμενα κληρικού ή λαϊκού. Θα ήθελαν, υποθέτω, να τους προσκομίσω το χειροτονητήριό μου, αλλά αδυνατώ να τους κάνω αυτή τη χάρη."

Η οποία ανωνυμία είναι ο φερετζές και για κάθε άλλον φιλόδοξο, ο οποίος μπορεί ανώνυμα να ισχυρίζεται ότι είναι παπάς, δεσπότης η πατριάρχης, ή ακόμα και αυτοκράτορας.

Ο ίδιος ο Σβάμπε ισχυρίζεται εδω μέσα ότι είναι ο νέος Αριστοτέλης Ωνάσης και γράφει στο εσοτέρικα καθισμένος στην αναπαυτική πολυθρόνα του ιδιωτικού του τζετ, καθώς ιπταται προς συνάντηση του Ντόλαλντ Τραμπ σε βασιλική σουϊτα ξενοδοχείου του Ντουμπαϊ...

***, μπας και ξεχλαμιδώσει ο εγκεφαλός σας λέω εγω...

28/9/2007

26/09/2007, 23:52:44
quote:

......
.....................

Δεν ***, μπας και ξεχλαμιδώσει ο εγκεφαλός σας λέω εγω...

Να ζήσεις χίλια χρόναι βρε Σαμουήλ!!!
Τόσα χρόνια εδώ μέσα, είναι ό,τι πιο επιτυχημένο έχω διαβάσει και γέλασα με την καρδιά μου!!!

28/9/2007

27/09/2007, 03:53:54
Μεταφορά >> ΓΕΝΙΚΗ "ΣΑΛΑΤΑ" ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ
λόγω αισχρών και υβριστικών εκφράσεων

28/9/2007

isNGoodΜέλος
27/09/2007, 04:00:19
Τώρα είδα την προηγούμενη απάντηση. Διαγράφω το μήνυμά μου κ δεν θέλω να συμμετέχω, λυπάμαι!

Edited by - isNGood on 27/09/2007 04:34:27

27/09/2007, 04:07:35
quote:
χαχα, μπα σε καλό σου!!
Πως τα λες έτσι τ' αστεία βρε..

Καλέ, η συμπεθέρα!
Πάνω στην ώρα ήρθες συμπεθέρα!
Αύριο εσένα, αύριο!
Καληνύχτα, καληνύχτα συμπεθέρα!

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

28/9/2007

symbolΜέλος
27/09/2007, 11:52:59
Καθένας βγάζει αυτά που έχει μέσα του, και εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια, η δε μύγα πάντα πάνω στα σ….τά θα κάθετε.

Χαμαιτυπείο αγαπητέ «….συμπέθερε» το πέρασες το «εσωτερικά»;

06/05/2014, 23:01:54
quote:

Περί των Πατρώων Θεών
...

Σίγουρα τους θεούς εννοούσαν κι όχι το ξόανο ή τον ιερό χώρο; Εδώ "πατρῷον ἐν ὑπαίθρῳ τῆς αὐλῆς ἱδρυμένον" το πατρώον" δεν είναι τη θεότητα.

...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ

07/05/2014, 14:22:54
Περί της Βριζούς

Η Βριζώ ήταν θεά που την λάτρευαν οι κάτοικοι της Δήλου, και πίστευαν ότι ήτα μάντισσα και πρόλεγε τα μέλλοντα μέσω των ονείρων, γι αυτό και την ονόμασαν Βριζώ από το βρίζω= νυστάζω, κοιμάμαι.

Ἔνθ᾽ οὐκ ἂν βρίζοντα ἴδοις Ἀγαμέμνονα δῖον οὐδὲ καταπτώσσοντ᾽ οὐδ᾽ οὐκ ἐθέλοντα μάχεσθαι, Ιλιάδα Δ' 223-224
Ου δόξα αν λάβοιμι βριζούσης φρενός Αισχύλος

Στην Βριζώ οι γυναίκες πρόσφεραν ως θυσία πανέρια με διάφορα τρόφιμα, εκτός από ψάρια. Το ίδιο και οι έμποροι και οι ναυτικοί που περνούσαν από τη Δήλο και έκαναν τάματα για την σωτηρία των πλοίων τους. Δεδομένου δε ότι η Δήλος εκτός από ιερό νησί ήταν κέντρο εμπορίου για όλη την Μεσόγειο θάλασσα, η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Όπως γράφει ο Στράβων, ήταν ενδιάμεσος σταθμός των Ρωμαίων δουλεμπόρων, και μπορούσε να δεχθή πολλές χιλιάδες δούλους. Όσο για το ότι στις θυσίες δεν προσφέρονταν ψάρια στη Βριζώ, λένε ότι το απόφευγαν οι ναυτικοί για να μη θυμώσουν την θάλασσα. Άλλοι πάλι λένε ότι οι στεριανοί θυσίαζαν και ψάρια προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα για τα προφητικά όνειρα που τους έστελνε.

*

08/05/2014, 12:01:56
quote:

Περί της Βριζούς

Η Βριζώ ήταν θεά που την λάτρευαν οι κάτοικοι της Δήλου, και πίστευαν ότι ήτα μάντισσα και πρόλεγε τα μέλλοντα μέσω των ονείρων, γι αυτό και την ονόμασαν Βριζώ από το βρίζω= νυστάζω, κοιμάμαι.

Ἔνθ᾽ οὐκ ἂν βρίζοντα ἴδοις Ἀγαμέμνονα δῖον οὐδὲ καταπτώσσοντ᾽ οὐδ᾽ οὐκ ἐθέλοντα μάχεσθαι, Ιλιάδα Δ' 223-224
Ου δόξα αν λάβοιμι βριζούσης φρενός Αισχύλος

Στην Βριζώ οι γυναίκες πρόσφεραν ως θυσία πανέρια με διάφορα τρόφιμα, εκτός από ψάρια. Το ίδιο και οι έμποροι και οι ναυτικοί που περνούσαν από τη Δήλο και έκαναν τάματα για την σωτηρία των πλοίων τους. Δεδομένου δε ότι η Δήλος εκτός από ιερό νησί ήταν κέντρο εμπορίου για όλη την Μεσόγειο θάλασσα, η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη. Όπως γράφει ο Στράβων, ήταν ενδιάμεσος σταθμός των Ρωμαίων δουλεμπόρων, και μπορούσε να δεχθή πολλές χιλιάδες δούλους. Όσο για το ότι στις θυσίες δεν προσφέρονταν ψάρια στη Βριζώ, λένε ότι το απόφευγαν οι ναυτικοί για να μη θυμώσουν την θάλασσα. Άλλοι πάλι λένε ότι οι στεριανοί θυσίαζαν και ψάρια προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα για τα προφητικά όνειρα που τους έστελνε.
...

Καλή η ιδέα παρουσίασης λιγότερο γνωστών μύθων και θεοτήτων της Ελληνικής αρχαιότητας.
Αλλά καθώς ο τίτλος του τόπικ περιέχει και το ‘«μύθος» ή ιστορία’ θα περίμενα και κάποια σχόλια για την – τυχόν – ιστορικότητα του κάθε μύθου (τον όποιο ιστορικό ‘πυρήνα’)

Επίσης... γιατί δεν παραθέτεις πηγές; (στην ουσία πρόσεξα ότι βασικά αντιγράφεις από την ...επάρατη (;!) wikipedia ή αντλείς από τις ίδες πηγές) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%B9%CE%B6%CF%8E
http://en.wikipedia.org/wiki/Brizo
https://web.archive.org/web/20131105233629/http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0515.html

08/05/2014, 15:07:09
quote:
panpam
Καλή η ιδέα παρουσίασης λιγότερο γνωστών μύθων και θεοτήτων της Ελληνικής αρχαιότητας.
Αλλά καθώς ο τίτλος του τόπικ περιέχει και το ‘«μύθος» ή ιστορία’ θα περίμενα και κάποια σχόλια για την – τυχόν – ιστορικότητα του κάθε μύθου (τον όποιο ιστορικό ‘πυρήνα’)

Γιατί, δεν είναι ιστορικό γεγονός πέρα από τον μύθο τα γεγονότα της κατά τόπους λατρείας των τοπικών αυτών θεών και ηρώων; Το ότι οι Ηλείοι θυσίαζαν στον «Απομύιον Δία» και οι Αρκάδες μοσχάρι στον «Μυίαγρο Δία» προκειμένου να διώχνουν τις μύγες δεν είναι γεγονός; Οι αναφορές μου στον Παυσανία, τους Φιλισταίους, τον Όμηρο, τον Αισχύλο κλπ, τι είναι κατ' εσέ;
quote:
panpam
Επίσης... γιατί δεν παραθέτεις πηγές; (στην ουσία πρόσεξα ότι βασικά αντιγράφεις από την ...επάρατη (;!) wikipedia ή αντλείς από τις ίδες πηγές)

Κατ' αρχήν δεν είμαι θιασώτης του copy-paste, και τις ελάχιστες φορές που το κάνω, το αναφέρω. Δεύτερον δεν σου κίνησε την περιέργεια ότι πουθενά σ' αυτά που παρέθεσες δεν αναφέρεται ο Όμηρος ή ο Αισχύλος, ή ότι στην wikipedia δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τις άλλες θεότητες που έχω παραθέσει μέχρι τώρα; Και τρίτον για να σου λύσω άπαξ και δια παντός την απορία, τα στοιχεία για τις άγνωστες στους πολλούς μικρές ή τοπικές θεότητες των αρχαίων Ελλήνων τα αντλώ από την πεντάτομη «ΩΓΥΓΙΑ» του Αθ. Σταγειρήτη, έκδοση 1816 στην Βιένη, και επανεκτύπωση εκ του πρωτοτύπου από την Ελεύθερη Σκέψη το 1994, και βρίσκονται στον 2ο τόμο «ΒΙΒΛΟΣ ΣΤ' Ή ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ». Και επειδή το έργο είναι γραμμένο στην αρχαΐζουσα γλώσσα, τα μεταφέρω στα νέα Ελληνικά ψάχνοντας ταυτόχρονα για στοιχεία από τις παραπομπές, στους αρχαίους συγγραφείς.

*

Edited by - Sesostris on 08/05/2014 15:09:40

08/05/2014, 15:28:56
quote:

quote:
panpam

Γιατί, δεν είναι ιστορικό γεγονός πέρα από τον μύθο τα γεγονότα της κατά τόπους λατρείας των τοπικών αυτών θεών και ηρώων; Το ότι οι Ηλείοι θυσίαζαν στον «Απομύιον Δία» και οι Αρκάδες μοσχάρι στον «Μυίαγρο Δία» προκειμένου να διώχνουν τις μύγες δεν είναι γεγονός; Οι αναφορές μου στον Παυσανία, τους Φιλισταίους, τον Όμηρο, τον Αισχύλο κλπ, τι είναι κατ' εσέ;...
Όταν μιλάμε για ιστορικότητα των μύθων δεν μιλάμε μόνο για το (προφανές) ιστορικό γεγονός ότι κυκλοφορούσαν αλλά και για την ιστορικότητα των περιστατικών που διηγούνται.

08/05/2014, 15:54:21
quote:
panpam
Όταν μιλάμε για ιστορικότητα των μύθων δεν μιλάμε μόνο για το (προφανές) ιστορικό γεγονός ότι κυκλοφορούσαν αλλά και για την ιστορικότητα των περιστατικών που διηγούνται.

Θα χαρώ να βρης στοιχεία και να με συμπληρώσης, όπου κατά τη γνώμη σου υστερώ.

*

08/05/2014, 20:15:40
Περί της Αυξησίας και της Λαμίας

Η Αυξησία και η Λαμία ή κατ' άλλους Δαμία, ήταν Θεές της γονιμότητας της γης αντίστοιχες της Δήμητρας και της Κόρης, που λατρευόντουσαν στην Τροιζήνα, την Αίγινα και το Άργος. Σύμφωνα με τον μύθο, Αυξησία και η Λαμία ή Δαμία ήταν δύο παρθένες από την Κρήτη που πήγαν στην Τροιζήνα. Όμως κατά την διάρκεια μιας εξεγέρσεως οι Τροιζηνοί τις λιθοβόλησαν και τις σκότωσαν. Αργότερα όμως επειδή έπεσε μεγάλος λιμός στην περιοχή της Επιδαύρου, τις τίμησαν σαν Θεές, και καθιέρωσαν και γιορτή προς τιμή τους, την Λιθοβολία. Κατά τη διάρκεια της γιορτής γινόταν τελετουργικός λιθοβολισμός που αποσκοπούσε στη γονιμότητα της γης και στην ευόδωση της συγκομιδής. Ο λιθοβολισμός ήταν πράξη που συνδεόταν με τη λατρεία θεοτήτων της βλάστησης.

«.... ἐς δὲ τὴν Δαμίαν καὶ Αὐξησίαν--καὶ γὰρ Τροιζηνίοις μέτεστιν αὐτῶν--οὐ τὸν αὐτὸν λέγουσιν ὃν Ἐπιδαύριοι καὶ Αἰγινῆται λόγον, ἀλλὰ ἀφικέσθαι παρθένους ἐκ Κρήτης: στασιασάντων δὲ ὁμοίως τῶν ἐν τῇ πόλει ἁπάντων καὶ ταύτας φασὶν ὑπὸ τῶν ἀντιστασιωτῶν καταλευσθῆναι, καὶ ἑορτὴν ἄγουσί σφισι Λιθοβόλια ὀνομάζοντες.» Παυσανίας Κορινθιακά Λβ' 2

Σύμφωνα με τον χρησμό που πήραν από τους Δελφούς, για να σταματήση ο λιμός, έπρεπε να κατασκευάσουν τα αγάλματα των δύο παρθένων από ξύλο ελιάς. Επειδή όμως θεωρούσαν ιερό το ξύλο ελιάς της Αθηνάς ή την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ελιές στην περιοχή, πήγαν στην Αθήνα και ζήτησαν το ξύλο από τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι από την πλευρά τους για να τους δώσουν ξύλο ελιάς για τα αγάλματα, ζήτησαν σαν αντίτιμο από τους κατοίκους της Επιδαύρου να προσφέρουν κάθε χρόνο θυσίες στους πολιούχους θεούς των Αθηνών, Αθηνά και Ερεχθέα. Οι κάτοικοι της Επιδαύρου συμφώνησαν, πήραν το ξύλο και κατασκεύασαν τα αγάλματα και έτσι σταμάτησε ο λιμός.

«.... Ἐπιδαυρίοισι ἡ γῆ καρπὸν οὐδένα ἀνεδίδου· περὶ ταύτης ὦν τῆς συμφορῆς οἱ Ἐπιδαύριοι ἐχρέωντο ἐν Δελφοῖσι· ἡ δὲ Πυθίη σφέας ἐκέλευε Δαμίης τε καὶ Αὐξησίης ἀγάλματα ἱδρύσασθαι καί σφι ἱδρυσαμένοισι ἄμεινον συνοίσεσθαι. Ἐπειρώτων ὦν οἱ Ἐπιδαύριοι κότερα χαλκοῦ ποιέωνται τὰ ἀγάλματα ἢ λίθου· ἡ δὲ Πυθίη οὐδετέρου τούτων ἔα, ἀλλὰ ξύλου ἡμέρης ἐλαίης. Ἐδέοντο ὦν οἱ Ἐπιδαύριοι Ἀθηναίων ἐλαίην σφι δοῦναι ταμέσθαι, ἱρωτάτας δὴ κείνας νομίζοντες εἶναι· λέγεται δὲ καὶ ὡς ἐλαῖαι ἦσαν ἄλλοθι γῆς οὐδαμοῦ κατὰ χρόνον κεῖνον ἢ ἐν Ἀθήνῃσι. Οἱ δὲ ἐπὶ τοῖσδε δώσειν ἔφασαν ἐπ' ᾧ ἀπάξουσι ἔτεος ἑκάστου τῇ Ἀθηναίῃ τε τῇ Πολιάδι ἱρὰ καὶ τῷ Ἐρεχθέϊ. Καταινέσαντες δὲ ἐπὶ τούτοισι οἱ Ἐπιδαύριοι τῶν τε ἐδέοντο ἔτυχον καὶ ἀγάλματα ἐκ τῶν ἐλαιέων τουτέων ποιησάμενοι ἱδρύσαντο· καὶ ἥ τε γῆ σφι ἔφερε καρπὸν καὶ Ἀθηναίοισι ἐπετέλεον τὰ συνέθεντο.» Ηροδοτος Ιστορίαι Ε' 82,5

Θέσπισαν μάλιστα και γιορτές με θυσίες, άσεμνους χορούς γυναικών, και δέκα άνδρες εφόρους για κάθε θεά . Εκτός όμως από τις δημόσιες εκδηλώσεις, είχαν και άλλες άρρητες.
Αργότερα όμως γύρω στα 600 παχχ. οι Αιγινήτες, άρπαξαν τα αγάλματα της Αυξησίας, και της Λαμίας, τα μετέφεραν στην Αίγινα τα εγκαθιστώντας τα σε ένα μέρος που λεγόταν Οία στο κέντρο του νησιού, και τα λάτρευαν με εορταστικές εκδηλώσεις περίπου όμοιες με αυτές των κατοίκων της Επιδαύρου, μόνο που εκεί δεν λάβαιναν μέρος άνδρες. Μετά την απώλεια των αγαλμάτων οι κάτοικοι της Επιδαύρου σταμάτησαν  να κάνουν θυσίες στην Αθηνά και τον Ερεχθέα και όταν οι Αθηναίοι τους ζήτησαν εξηγήσεις, τους παρέπεμψαν στους Αιγινήτες, που ήτα οι νέοι κάτοχοι των αγαλμάτων.

«....τὰ δὲ ἐς τὴν Αὐξησίαν καὶ Δαμίαν, ὡς οὐχ ὗεν ὁ θεὸς Ἐπιδαυρίοις, ὡς τὰ ξόανα ταῦτα ἐκ μαντείας ἐποιήσαντο ἐλαίας παρ' Ἀθηναίων λαβόντες, ὡς Ἐπιδαύριοι μὲν οὐκ ἀπέφερον ἔτι Ἀθηναίοις ἃ ἐτάξαντο οἷα Αἰγινητῶν ἐχόντων τὰ ἀγάλματα, Ἀθηναίων δὲ ἀπώλοντο οἱ διαβάντες διὰ ταῦτα ἐς Αἴγιναν, ταῦτα εἰπόντος Ἡροδότου καθ' ἕκαστον αὐτῶν ἐπ' ἀκριβὲς οὔ μοι γράφειν κατὰ γνώμην ἦν εὖ προειρημένα, πλὴν τοσοῦτό γε ὅτι εἶδόν τε τὰ ἀγάλματα καὶ ἔθυσά σφισι κατὰ <τὰ> αὐτὰ καθὰ δὴ καὶ Ἐλευσῖνι θύειν νομίζουσιν.» Παυσανίας Κορινθιακά Λ' 4

«....Ἅτε δὲ ἐόντες διάφοροι ἐδηλέοντο αὐτούς, ὥστε δὴ θαλασσοκράτορες ἐόντες, καὶ δὴ καὶ τὰ ἀγάλματα ταῦτα τῆς τε Δαμίης καὶ τῆς Αὐξησίης ὑπαιρέονται αὐτῶν, καί σφεα ἐκόμισάν τε καὶ ἱδρύσαντο τῆς σφετέρης χώρης ἐς τὴν μεσόγαιαν, τῇ Οἴη μέν ἐστι οὔνομα, στάδια δὲ μάλιστά κῃ ἀπὸ τῆς πόλιος ὡς εἴκοσι ἀπέχει. Ἱδρυσάμενοι δὲ ἐν τούτῳ τῷ χώρῳ θυσίῃσί τέ σφεα καὶ χοροῖσι γυναικηίοισι κερτόμοισι ἱλάσκοντο, χορηγῶν ἀποδεικνυμένων ἑκατέρῃ τῶν δαιμόνων δέκα ἀνδρῶν· κακῶς δὲ ἠγόρευον οἱ χοροὶ ἄνδρα μὲν οὐδένα, τὰς δὲ ἐπιχωρίας γυναῖκας. Ἦσαν δὲ καὶ τοῖσι Ἐπιδαυρίοισι αἱ αὐταὶ ἱρουργίαι· εἰσὶ δέ σφι καὶ ἄρρητοι ρουργίαι.Κλεφθέντων δὲ τῶνδε τῶν ἀγαλμάτων οἱ Ἐπιδαύριοι τοῖσι Ἀθηναίοισι τὰ συνέθεντο οὐκέτι ἐπετέλεον πέμψαντες δὲ οἱ Ἀθηναῖοι ἐμήνιον τοῖσι Ἐπιδαυρίοισι· οἱ δὲ ἀπέφαινον λόγῳ ὡς οὐκ ἀδικέοιεν· ὅσον μὲν γὰρ χρόνον εἶχον τὰ ἀγάλματα ἐν τῇ χώρῃ, ἐπιτελέειν τὰ συνέθεντο, ἐπεὶ δὲ ἐστερῆσθαι αὐτῶν, οὐ δίκαιοι εἶναι ἀποφέρειν ἔτι, ἀλλὰ τοὺς ἔχοντας αὐτὰ Αἰγινήτας πρήσσεσθαι ἐκέλευον.» Ηροδοτος Ιστορίαι Ε' 82,5

*

Edited by - Sesostris on 08/05/2014 20:22:32

08/05/2014, 20:17:41
Οπότε οι Αθηναίοι απαίτησαν από τους Αιγινήτες να επιστρέψουν τα αγάλματα και επειδή οι Αιγινήτες αρνήθηκαν, έστειλαν στην Αίγινα μια τριήρη με σκοπό να τα αποσπάσουν από την βάση τους. Όμως τα αγάλματα ήταν στερεωμένα καλά στη βάση τους και δεν ξεκολλούσαν οπότε τα έδεσαν με σκοινιά για να τα σύρουν. Τότε όμως άστραψε και βρόντισε και έγινε μεγάλος σεισμός, που είχε σαν αποτέλεσμα να παραφρονήσουν οι Αθηναίοι και να αλληλοσκοτωθούν. Μόνο ένας γλίτωσε από αυτό το μακελειό, και επέστρεψε στο Φάληρο. Όμως και αυτός πέθανε τελικά από τα τρυπήματα των γυναικών με τις καρφίτσες που στερέωναν τους χιτώνες τους, όταν τον ρωτούσαν οργισμένες «που είναι ο άντρας μου». Μετά απ' ατό οι Αθηναίοι αποφάσισαν να αντικαταστήσουντους Δωρικού τύπου χιτώνες των γυναικών τους, με Ιωνικούς.

«...Πρὸς ταῦτα οἱ Ἀθηναῖοι ἐς Αἴγιναν πέμψαντες ἀπαίτεον τὰ ἀγάλματα· οἱ δὲ Αἰγινῆται ἔφασαν σφίσι τε καὶ Ἀθηναίοισι εἶναι οὐδὲν πρῆγμα. Ἀθηναῖοι μέν νυν λέγουσι μετὰ τὴν ἀπαίτησιν ἀποσταλῆναι τριήρεϊ μιῇ τῶν ἀστῶν ὀλίγους οἳ ἀποπεμφθέντες ἀπὸ τοῦ κοινοῦ καὶ ἀπικόμενοι ἐς Αἴγιναν τὰ ἀγάλματα ταῦτα ὡς σφετέρων ξύλων ἐόντα ἐπειρῶντο ἐκ τῶν βάθρων ἐξανασπᾶν, ἵνα σφέα ἀνακομίσωνται. Οὐ δυναμένους δὲ τούτῳ τῷ τρόπῳ αὐτῶν κρατῆσαι, περιβαλόντας σχοινία ἕλκειν τὰ ἀγάλματα, καί σφι ἕλκουσι βροντήν τε καὶ ἅμα τῇ βροντῇ σεισμὸν ἐπιγενέσθαι· τοὺς δὲ τριηρίτας τοὺς ἕλκοντας ὑπὸ τούτων ἀλλοφρονῆσαι, παθόντας δὲ τοῦτο κτείνειν ἀλλήλους ἅτε πολεμίους, ἐς ὃ ἐκ πάντων ἕνα λειφθέντα ἀνακομισθῆναι αὐτὸν ἐς Φάληρον.» Ηροδοτος Ιστορίαι Ε' 82,5

Τα παραπάνω βέβαια τα έλεγαν οι Αθηναίοι, γιατί οι Αιγινήτες εξιστορούσαν τα γεγονότα διαφορετικά. Σύμφωνα λοιπόν μ' αυτούς, οι Αθηναίοι δεν έστειλαν μόνο μια τριήρη στην Αίγινα, αλλά πολλές, και εκείνοι ή επειδή νικήθηκαν ή επειδή είχαν έλθει σε συμφωνία με τους Αργείους, και είχαν καταστρώσει σχέδιο, τους άφησαν να αποβιβασθούν, και ενώ οι Αθηναίοι ήταν απασχολημένοι με το να αποκολλήσουν τα αγάλματα από την βάση τους, πέρασαν κρυφά οι Αργείοι μέσω της Τροιζήνας στην Αίγινα και ενωμένοι με τους Αιγινήτες απέκοψαν την οπισθοχώρηση των Αθηναίων προς τα πλοία τους και τους σκότωσαν όλους πλην ενός. Τον οποίο όπως είδαμε πιο πάνω σκότωσαν αργότερα οι Αθηναίες με τις καρφίτσες των χιτώνων τους. Για τον λόγο αυτό ενώ οι Αθηναίοι αφαίρεσαν τις καρφίτσες από τους χιτώνες των γυναικών τους, οι Αργείοι και οι Αιγινήτες διέταξαν να φορούν οι γυναίκες τους μεγαλύτερες καρφίτσες, τις οποίες αφιέρωναν και στο ιερό της Αυξησίας και της Λαμίας. Επίσης πέταξαν ότι αντικείμενο είχε σχέση με την Αττική και δεν μεταχειριζόντουσαν ούτε αττικό κεραμίδι. Όμως τόσο οι Αθηναίοι όσο και οι Αιγινήτες στην εξιστόρηση των γεγονότων ανέφεραν την βροντή και τον σεισμό.

«... Ἀθηναῖοιμέν νυν οὕτω λέγουσι γενέσθαι. Αἰγινῆται δὲ οὐ μιῇ νηὶ ἀπικέσθαι Ἀθηναίους (μίαν μὲν γὰρ καὶ ὀλίγῳ πλέονας μιῆς, καὶ εἰ σφίσι μὴ ἔτυχον ἐοῦσαι νέες, ἀπαμύνασθαι ἂν εὐπετέως), ἀλλὰ πολλῇσι νηυσὶ ἐπιπλέειν σφίσι ἐπὶ τὴν χώρην, αὐτοὶ δέ σφι εἶξαι καὶ οὐ ναυμαχῆσαι. Οὐκ ἔχουσι δὲ τοῦτο διασημῆναι ἀτρεκέως, οὔτε εἰ ἥσσονες συγγινωσκόμενοι εἶναι τῇ ναυμαχίῃ κατὰ τοῦτο εἶξαν, οὔτε εἰ βουλόμενοι ποιῆσαι οἷόν τι καὶ ἐποίησαν. Ἀθηναίους μέν νυν, ἐπείτε σφι οὐδεὶς ἐς μάχην κατίστατο, ἀποβάντας ἀπὸ τῶν νεῶν τραπέσθαι πρὸς τὰ ἀγάλματα· οὐ δυναμένους δὲ ἀνασπάσαι ἐκ τῶν βάθρων αὐτὰ οὕτω δὴ περιβαλομένους σχοινία ἕλκειν, ἐς οὗ ἑλκόμενα τὰ ἀγάλματα ἀμφότερα τὠυτὸ ποιῆσαι, ἐμοὶ μὲν οὐ πιστὰ λέγοντες, ἄλλῳ δέ τεῳἐς γούνατα γάρ σφι αὐτὰ πεσεῖν, καὶ τὸν ἀπὸ τούτου χρόνον διατελέειν οὕτω ἔχοντα. Ἀθηναίους μὲν δὴ ταῦτα ποιέειν, σφέας δὲ Αἰγινῆται λέγουσι, πυθομένους τοὺς Ἀθηναίους ὡς μέλλοιεν ἐπὶ σφέας στρατεύεσθαι, ἑτοίμους Ἀργείους ποιέεσθαι· τούς τε δὴ Ἀθηναίους ἀποβεβάναι ἐς τὴν Αἰγιναίην καὶ παρεῖναι βοηθέοντας σφίσι τοὺς Ἀργείους καὶ λαθεῖν τε ἐξ Ἐπιδαύρου διαβάντας ἐς τὴν νῆσον καὶ οὐ προακηκοόσι τοῖσι Ἀθηναίοισι ἐπιπεσεῖν ὑποταμομένους τὸ ἀπὸ τῶν νεῶν, ἅμα τε ἐν τούτῳ τὴν βροντήν τε γενέσθαι καὶ τὸν σεισμὸν αὐτοῖσι.» Ηροδοτος Ιστορίαι Ε' 82,5

*

Edited by - Sesostris on 08/05/2014 20:23:06

Edited by - Sesostris on 08/05/2014 20:25:09

09/05/2014, 10:31:39
quote:

quote:
panpam

Θα χαρώ να βρης στοιχεία και να με συμπληρώσης, όπου κατά τη γνώμη σου υστερώ.

*

Δεν είναι θέμα γνώμης. Όταν θέτεις ένα "μύθος ή ιστορία" και βάζεις πολύ μύθο και καθόλου ιστορία - κάτι λείπει.

ΚΥΩΝΜέλος
09/05/2014, 10:43:35
Θα ήθελα να ξέρω τι διαβάζεις τόσες σελίδες panpam και τι καταλαβαίνεις.

Όταν ο DSM σας λέει να μάθετε να διαβάζετε και ορθογραφία,εσείς τον κατηγορείτε για ανάρμοστη συμπεριφορά και άλλα κουραφέξαλα.

Το "Ηρόδοτος Ιστορίαι",το "Παυσανία Κορινθιακά","Ηλειακά","Αττικά" τι είναι ?