ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Σκέφτεστε το Θεό ως επιστήμονα ή ως καλλιτέχνη; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Σκέφτεστε το Θεό ως επιστήμονα ή ως καλλιτέχνη; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

IndustrialAngel91 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/5
15/03/2010, 01:35:58
Το ερώτημα είναι πιο φιλοσοφικό από όσο φαντάζεται κάποιος με την πρώτη ανάγνωση.

Από τη μια λόγω του ότι η φύση είναι δημιούργημα του Θεού και συνήθως τη μελετάνε επιστήμονες, τον φανταζόμαστε ως τον υπέρτατο επιστήμονα. Τον μέγιστο μηχανικό.

Μια άλλη προσέγγιση όμως είναι ότι ο Θεός είναι καλλιτέχνης ο οποίος κατέχει την υπέρτατη ποιητική άδεια. Μπορεί να φτιάξει έναν κόσμο ακριβώς όπως τον θέλει και κανένας από αυτούς που ζουν μέσα του δεν μπορεί να τον ψέξει γιατί δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Εξάλλου, η αισθητική εντύπωση του κόσμου,πχ τα χρώματα της φύσης και των ζώων, ο φλοίσβος του κύματος και τα τιτιβίσματα των πουλιών σε μας τους ανθρώπους είναι πολύ θετική. Τον βλέπουμε και τον ακούμε δηλαδή όμορφο τον κόσμο.

Όταν ήμουν μικρός θα τον αποκαλούσα μαθηματικό χωρίς δεύερη σκέψη γιατί ο απόλυτος χαρακτήρας των αποδείξεων (μαθηματικές εκράσεις για κάθε, αν και μόνο αν,υπάρχει κτλ) και η τελειότητα που χαρακτηρίζει τους αριθμούς μου θύμιζαν το Θεό έτσι όπως τον φανταζόμουν

Σχετική πιστεύω είναι η φράση του Richard Feynman

quote:
I have a friend who's an artist, and he sometimes takes a view which I don't agree with. He'll hold up a flower and say, "Look how beautiful it is," and I'll agree. But then he'll say, "I, as an artist, can see how beautiful a flower is. But you, as a scientist, take it all apart and it becomes dull." I think he's kind of nutty. [...] There are all kinds of interesting questions that come from a knowledge of science, which only adds to the excitement and mystery and awe of a flower. It only adds. I don't understand how it subtracts

Edited by - IndustrialAngel on 15/03/2010 01:37:25

D.P.J. 10Μέλος
15/03/2010, 12:13:58
Προφανώς δεν εννοείς τον τον γεμάτο οργή θεό της Αγίας Γραφής , αυτόν που εξοντώνει δικαίους και αδίκους , στην παραμικρή στραβοτιμονιά που κατά τη γνώμη του θα κάνουν τα δημιουργήματά του. Αυτός δεν είναι ούτε επιστήμονας , ούτε πολύ περισσότερο καλλιτέχνης. Είναι (!) μια φανταστική οντότητα που απαιτεί τυφλή υποταγή από τους πιστούς του , γιατί....μαύρο φίδι που τους έφαγε...!
Αλλά τι περιμένεις από ένα θεό "τέλειο όν" που απαιτεί από ένα πατέρα να ...σφάξει το παιδί του σε ένδειξη πίστης και υποταγής ; To χειρότερο φυσικά.
Με τις επιστήμες και την τέχνη φίλε μου ασχολούνται οι άνθρωποι.....
15/03/2010, 13:38:52
Και προφανώς, ο ένας Θεός, είναι ..ολυμπιακός, δεν γουστάρει τους παναθηναικούς και έχει και καμιά δεκαρία σωσίες, για να μην τον πιέζουν τα ΠΛΉΘΗ, όταν βγαίνει το βράδυ....Κουφαθείτε μαζί μας,μια εκπομπή, ,με πολύ νόημα...
Ρε σεις, τόσο εγωισμός κι στον Θεό;
Ένας είναι, ώρε σύντεκνοι, πόσους θα τους κάνετε,για να τον ......αποκλειστικοποιήσετε;
Τόσο κάλος στον ....εγκέφαλος;
15/03/2010, 14:02:49
quote:
D.P.J. 10:
Προφανώς δεν εννοείς τον τον γεμάτο οργή θεό της Αγίας Γραφής , αυτόν που εξοντώνει δικαίους και αδίκους , στην παραμικρή στραβοτιμονιά που κατά τη γνώμη του θα κάνουν τα δημιουργήματά του. Αυτός δεν είναι ούτε επιστήμονας , ούτε πολύ περισσότερο καλλιτέχνης. Είναι (!) μια φανταστική οντότητα που απαιτεί τυφλή υποταγή από τους πιστούς του , γιατί....μαύρο φίδι που τους έφαγε...!
Αλλά τι περιμένεις από ένα θεό "τέλειο όν" που απαιτεί από ένα πατέρα να ...σφάξει το παιδί του σε ένδειξη πίστης και υποταγής ; To χειρότερο φυσικά.

Σε ποιο σημείο της Αγίας Γραφής ο Θεός εξοντώνει αδιακρίτως δικαίους και αδίκους?
Στους μόνους προς στους οποίους έστρεψε την οργή Του, ήταν στους ασεβείς, στους ανήθικους και στους απατεώνες-εγκληματίες αδιακρίτως φυλής ή έθνους.
Θυσίασε κάποιος άνθρωπος το παιδί Του κατά απαίτηση του Θεού?.... είσαι ο πρώτος που βρήκες κάτι τέτοιο στην Αγία Γραφή!!....εύγε!!

Ποντιακή Ιστορία

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

D.P.J. 10Μέλος
15/03/2010, 14:51:09
quote:

Ένας είναι, ώρε σύντεκνοι, πόσους θα τους κάνετε,για να τον ......αποκλειστικοποιήσετε;
Τόσο κάλος στον ....εγκέφαλος;

Το θέμα δεν εντοπίζεται άν είναι ένας ή περισσότεροι. Ξεκόλλα ! Το θέμα είναι άν αυτός ο θεός που υποστηρίζεις -ετε , έχει τις ιδιότητες που αναφέρονται στο θέμα....Άν όχι , τότε πάμε σε μια άλλη έννοια "θεού"
Τον....κάλο στον επιστρέφω αυτούσιο. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.
!

D.P.J. 10Μέλος
15/03/2010, 14:57:35
europaios 2
quote:

Σε ποιο σημείο της Αγίας Γραφής ο Θεός εξοντώνει αδιακρίτως δικαίους και αδίκους?
Στους μόνους προς στους οποίους έστρεψε την οργή Του, ήταν στους ασεβείς, στους ανήθικους και στους απατεώνες-εγκληματίες αδιακρίτως φυλής ή έθνους.

Έχει "οργή" το "τέλειο όν" ;

quote:
Θυσίασε κάποιος άνθρωπος το παιδί Του κατά απαίτηση του Θεού?.... είσαι ο πρώτος που βρήκες κάτι τέτοιο στην Αγία Γραφή!!....εύγε!!

Nαι....έχεις δίκιο ! Δεν τον άφησε να το θυσιάσει τελικά !
Απλώς.....τον λαχτάρησε για να μάθει (;) πόσο πιστός του ήταν.... Άλλη μια απόδειξη της "τελειότητάς" του.

15/03/2010, 16:04:42
Νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα να ταυτισθεί η έννοια "θεός" όπως, κατά τη γνώμη μου, τη θέτει ο IndustrialAngel στο εισηγητικό μήνυμα με το γιαχβέ που έχουν για θεό οι χριστιανοί.

Αυτές οι συγχύσεις είναι για ανόητους που δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν απ' την αδυναμία να δουν και προτιμούν να πιστεύουν.

Επομένως είναι άσκοπη μια (ακόμη) αντιπαράθεση με πρωταγωνιστή τον ήρωα της π. διαθήκης.

Θεωρώ ότι με τη λέξη "θεός" χαρακτηρίζεται ο Δημιουργός, όποιος ή ό,τι κι αν είναι και υπ' αυτήν την προϋπόθεση θα πω την άποψή μου.

Σε μια δύναμη με δυνατότητες δημιουργίας, θα πρέπει, οι όροι "επιστήμων" ή "καλλιτέχνης" να είναι αυτονόητα συστατικά και να ξεφεύγουν απ' αυτό που αντιπροσωπεύουν ή χαρακτηρίζουν στην ανθρώπινη νοημοσύνη.

Ο Δημιουργός είναι (και δεν μπορεί να μην είναι ως τέτοιος) απ' όλα και όλα.
Το λέω αυτό με την έννοια ότι οι άνθρωποι δημιούργησαν τις επιστήμες και τις τέχνες, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τη φύση ή να συνεργαστούν μ' αυτή και πολύ περισσότερο να την κατανοήσουν.

Είναι λοιπόν, λογικό αυτός που δημιούργησε αυτό που εμείς προσπαθούμε να αντιληφθούμε, χωρίζοντας την έρευνα σε τομείς και ειδικότητες, να εμπεριέχει τα πάντα και να είναι απ' όλα...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/

http://diakiros.blogspot.com/

15/03/2010, 16:22:36
quote:
D.P.J. 10
Έχει "οργή" το "τέλειο όν" ;

Γιατί σου είπε κανένας ότι ο τέλειος πρέπει να είναι και μαλθακός?

quote:
D.P.J. 10:
Nαι....έχεις δίκιο ! Δεν τον άφησε να το θυσιάσει τελικά !
Απλώς.....τον λαχτάρησε για να μάθει (;) πόσο πιστός του ήταν.... Άλλη μια απόδειξη της "τελειότητάς" του.

Ναι....τον λαχτάρισε αλλά όχι για να μάθει αυτό που ο Θεός ήξερε απο πριν, αλλά για να καταλάβει ο άνθρωπος το τι θέλει ένας αληθινός Θεός.

-Υ.Γ. γιαπέτ σου έφερε τα πούπουλα ο τύπος?

Ta smurneika tragudia-Παντελής Θαλασσινός

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

15/03/2010, 17:24:10
Μιλάμε για πού γέλιο...Αποκλειστικός θεός των απανταχού μονειρών...Δεν υπάρχει ένας Θεός για όλους,αλλά, οι έξυπνοι, όπως ο Γιάπετ, ας πούμε,είναι τυχεροί κι έχουν άλλο θεό απο μας,που είναι ο πραγματικός, ενώ εμείς, έχουμε ένα μικρούλη θεό, τι ίσα κι όμοιοι, όλοι...
Τόσο παράλογο πια;;Τόσος εγωισμος;
Καλά, εσεις χωρίζετε τους ανθρώπους, κατά τη βούληση σας,τον Θεό τον ρωτήσατε,αν τη βλέπει το ίδιο;
Αλλά, πρώτα,πρέπει να καταλάβετε και τι είναι Θεός, όχι θείσκοι, όπως μάθατε....
Και επι του θέματος....Ο Θεός,δεν είναι επιστήμων, γιατί θα σήμαινε
ότι είναι ατελής, αφού ανακαλύπτει ακόμη, μέσω της επιστήμης, Ποιός είναι....Είναι καλιτέχνης,γιατί ότι έκανε, το στηριξε με την αγάπη του κι όχι με επιστήμη....Κι η αγάπη Του,είναι τόση που κρατάει τα πάντα....
Συνέλθετε, μιλάτε για θεό ή για άνθρωπο;
15/03/2010, 21:24:51
Ας υποθέσουμε τρεχαγύρευε οτι δεν γεννιόσουν στην Λάρισα αλλά , στο Τόκιο.
Σίγουρα λοιπόν δεν θα είχες ιδέα για το Χριστιανισμό και την Καινή Διαθήκη. Πώς θα φανταζόσουν τον εαυτό σου?
15/03/2010, 22:13:30
Λοιπόν ως θεματοθέτης οφείλω να επέμβω
Δε θέλω το θέμα να εξελιχθεί σε άλλο ένα flamewar για το Θεό του Χριστιανισμού(είτε εκφράζοντας αντίθεση σε αυτόν είτε όχι)

Γιάπετ

quote:
Νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα να ταυτισθεί η έννοια "θεός" όπως, κατά τη γνώμη μου, τη θέτει ο IndustrialAngel στο εισηγητικό μήνυμα με το γιαχβέ που έχουν για θεό οι χριστιανοί

Ναι δεν εννοώ κανένα Θεό συγκεκριμένα. Φιλοσοφικά μιλάμε

τρέχαγυρευε

quote:
Είναι καλιτέχνης,γιατί ότι έκανε, το στηριξε με την αγάπη του κι όχι με επιστήμη....Κι η αγάπη Του,είναι τόση που κρατάει τα πάντα

Να μια πρώτη προσέγγιση

Για την παράμετρο ο Θεός να έχει ήδη όλη την επιστήμη στα χέρια του καθιστώντας τον μέγιστο μηχανικό τι έχεις να πεις;

Για το "χαρακτήρα" του Θεού του Χριστιανισμού ή όποιου άλλυ θέλετε(αν είναι χιουμορίστας ή οργίζεται έυκολα ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα) μπορείτε να ανοίξετε άλλο θέμα

Edited by - IndustrialAngel on 15/03/2010 22:18:05

15/03/2010, 22:52:53
Η όλη διαφωνία μας, σε ότι ρωτάς φιλε μου allzzaro,είναι οτι εγώ πιστεύω, ότι τίποτε δεν έγινε τυχαία και το τι είναι ο καθένας,δεν είναι απλά ένα ανακάτεμα της τράπουλας,αλλά, σοφές κινήσεις,για την επίτευξη ενός αποτελέσματος: Της ανόδου του ανθρώπου, απο όπου εξέπεσε...Εσύ, όπως το λές,θα μπορούσε ο καθένας, να είναι ο οποισδήποτε...Η ιδεολογία και η πίστη μου, μου λένε, ότι αυτό δεν στέκει,γιατι δεν ειμαστε άχρωμοι εξαρχής, ώστε να ποτιστούμε, απο την εδώ ζωή μας..Υπήρχαμε, υπάρχουμε και ότι συμβαίνει δεν γίνεται τυχαία...Εσύ είσαι αυτός που είσα,για συγκεκριμένους ωλόγους και εξυπηρετείς το σχέδιο του Θεού....Δεν είσαι αυθαίρετα όποιος νομίζεις...
15/03/2010, 22:59:18
ευρωπαίοι

quote:
γιαπέτ σου έφερε τα πούπουλα ο τύπος?

Ως γνήσιος χριστιανός περιμένει την επόμενη έλευση του αρχάγγελου.

Του είπα ότι μάλλον το μάδημα είναι εποχιακό και θα πρέπει να περιμένει το καλοκαίρι.

Έτσι κι αλλιώς όλοι βαρεμένοι είστε...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

15/03/2010, 23:07:06
τρεχα....

quote:
Δεν υπάρχει ένας Θεός για όλους,αλλά, οι έξυπνοι, όπως ο Γιάπετ, ας πούμε,είναι τυχεροί κι έχουν άλλο θεό απο μας,που είναι ο πραγματικός,

Ήταν αναμενόμενο ότι, εσύ, αυτό θα καταλάβαινες απ' το μήνυμά μου.

Εσύ το γιαχβέ και τα μάτια σου, εγώ μίλησα για τον Δημιουργό Νου.

quote:
ενώ εμείς, έχουμε ένα μικρούλη θεό

Μη σε στενοχωρεί αυτό.

Ο καθένας έχει το θεό που μπορεί να αντιληφθεί... για σένα ο γιαχβέ μια χαρά είναι!!1

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

15/03/2010, 23:08:51
Nαί φίλε μου τρεχαγύρευε έχουμε συζητήσει αρκετά και γνωρίζω τι πιστεύεις.
Βέβαια εκτός απο το Θεό υπάρχει και ο Ιησούς.
Αν λέω ο τρεχαγύρευε ήταν Ιαπωνέζος και πίστευε στον Βούδα τι γνώμη θα είχε για τον Ιησού ως υιό του Θεού θα τον θεωρούσε Μεσσία?
Αυτό το λέω γιατί αν τον θεωρούσε Μεσσία θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη θρησκεία του.

Τρεχαγύρευε να διευκρινήσω κάτι.
Δεν υπάρχει καμμία διαφωνία φίλε μου..

Edited by - allzzaro on 15/03/2010 23:12:17

15/03/2010, 23:39:41
Βέβαια εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως η επιστήμη (τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της) δεν ερευνά τον κόσμο (σύμπαν) για να το κατανοήσει μέσα από τα «μάτια» ενός θεού (Αρχή), αλλά μέσα από τα μάτια της ίδιας της επιστήμης.

Αλλά ακόμα και αν δούμε αυτήν την Αρχή ως «καλλιτέχνη» το πρώτο πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε είναι το πώς μπορεί ένας «τέλειος καλλιτέχνης» να έχει δημιουργήσει ένα τόσο καταστροφικό και βίαιο σύμπαν…!!!

Όσο για τον «μαθηματικό θεό» που αναφέρεις, θα θεωρούσες τον θεό ως «αξίωμα»…

ΥΓ. θα παρακαλέσω όλους να μην αρχίσουμε ξανά και σε αυτό το τόπικ τις γνωστές και χιλιοειπωμένες αναφορές, πιστεύω καταλαβαίνετε τι εννοώ…

15/03/2010, 23:42:51
Η διαφωνία που ανέφερα, αφορούσε στα δεδομένα που έχουμε,φίλε μου allzzaro, όχι μεταξύ εσού και εμού....Θέλω να πω,δεν πιστεύω, ότι θα μπορούσα να γεννηθώ γιαπωνέζος, προσπαθώ να σου πω, γιατί όλοι ανήκουμε κάπου, όχι παντού...Δε ειμαστε ακόμη τόσο ολικοί....
Η πίστη του καθενός σε αυτόν τον πλανήτη,όπως πιστεύω ότι γνωριζεις,έχει δεχτει μια ευρεία διάβρωση, απο την επηροή των ΜΜΕ....Όλοι, κάποτε, ήταν διαφορετικοί,για να το πω απλά..Ταξιδεψα
πολλές φορές εξωτερικό,ώστε να δω,αυτή τη διαφοροποίηση, που έγινε
τα τελευταία δέκα χρόνια...
Αλλά,για τον Ιησού, μπορώ να σου πω, αφου θέλεις, υπάρχουν και ιάπωνες χριστιανοί ορθόδοξοι....Σε καλύπτω;
15/03/2010, 23:48:54
elo
quote:
Αλλά ακόμα και αν δούμε αυτήν την Αρχή ως «καλλιτέχνη» το πρώτο πράγμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε είναι το πώς μπορεί ένας «τέλειος καλλιτέχνης» να έχει δημιουργήσει ένα τόσο καταστροφικό και βίαιο σύμπαν…!!!

Βίαιο και καταστροφικό το θεωρούμε εμείς σύμφωνα με την δική μας αντίληψη. Εάν κάτι δεν χάνεται με το θάνατο αλλά περνά σε μια αλλη διάσταση τότε δεν είναι καταστροφικό δεν είναι βίαιο.

15/03/2010, 23:51:24
ελό
quote:

Υπάρχουν βίαια έργα τέχνης. Η Heroica του Μπετόβεν, οι βαλκυρίες του βάγκνερ, το Liks 2 3 4 των RAMMS+EIN,(έχω μια συμπάθεια στους Γερμανούς, καρφώνομαι;), η Γκέρνικα του Πικάσο κτλ. Δεν είναι όλα τα έργα τέχνης ευχάριστα, είναι όμως αισθητικά άψογα

quote:
Όσο για τον «μαθηματικό θεό» που αναφέρεις, θα θεωρούσες τον θεό ως «αξίωμα»…

Εγώ αυτήν τη φράση είχα στο μυαλό μου

quote:
Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι

Και λέω ότι το μόνο αψεγάδιαστο σύστημα σκέψης είναι τα μαθηματικά, εφάμιλλο του Θεού

16/03/2010, 01:18:10
quote:
γιαπετ:
Ως γνήσιος χριστιανός περιμένει την επόμενη έλευση του αρχάγγελου.
Του είπα ότι μάλλον το μάδημα είναι εποχιακό και θα πρέπει να περιμένει το καλοκαίρι.
Έτσι κι αλλιώς όλοι βαρεμένο ι είστε...

Bρε σου τα 'φερε τα πούπουλα? ή όχι?

ΠΟΝΤΟΣ :Εδώ είμαστε λίγοι, ΕΚΕΙ είμαστε πολλοί....