- Αγία Γραφή περί Προέλευσης του Ανθρώπου Νο 3 - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Οι αρχικές μελέτες νευροανατομίας, της πιο παλιάς νευροεπιστήμης, διεξάγονται στον τρίτο προχριστιανικό αιώνα απο τους Αλεξανδρινούς Ηρόφιλο και Ερασίστρατο. Eκμεταλλευόμενοι το προνόμιο, που τους παραχώρησαν οι βασιλείς, να νεκροτομούν καταδίκους ευθύς μετά την εκτελεσή τους, οι Ελληνες αυτοί γιατροί περιέγραψαν με ιδιαίτερη φροντίδα τα ημισφαίρια του εγκεφάλου με την αφθονία των ελίκων, που χαρακτηρίζει το γένος των ανθρώπων εν σχέσει προς τα ζώα, την παρεγκεφαλίδα, το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα, τα οποία διέκριναν σε κινητικά και αισθητικά. Και κάτι ακόμη που είχε γενικότερη σημασία για την εποχή εκείνη. Εξακρίβωσαν ότι τα νεύρα ξεκινούν απο τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και όχι απο την καρδιά, όπως εδίδαξε ο Αριστοτέλης. Επισημαίνω αυτή την παρατήρηση γιατί, ενώ πολλοί προσωκρατικοί φιλόσοφοι, όπως ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, ο Λεύκιππος, ο Δημόκριτος και άλλοι, ακόμη και ο ίδιος ο Πλάτων, είχαν υποστηρίξει την "εγκεφαλοκεντρική" θεωρία, και φυσικά μαζί μ΄αυτούς και ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης αναβιώνει τις απόψεις του Ομήρου και των Εβραίων, θεωρώντας οτι η καρδιά είναι η έδρα των αισθήσεων, του συναισθήματος και της διάνοιας. Και οι απόψεις αυτές καθιερώθηκαν σαν δόγμα επι πολλούς μεταχριστιανικούς αιώνες μέσα στα σκότη του μεσαίωνα.
Από εδώ:
http://www.hsfn.gr/hsfn/index.php?option=com_content&task=view&id=37&Itemid=33
Τι να σου πουν βέβαια και οι νευροεπιστήμονες, τι ξέρουν αυτοί μπροστά στον Ευρωπαίο, τον πλαστογράφο που χρειάζεται μετάφραση για να καταλάβει τα αρχαία ελληνικά
quote:
IndustrialAngel:
῏Ω κόραξ, ἀληθῶς φωνὴ μὲν ἦν σοι, νοῦν δ’ οὐκ εἶχες"Η φωνή είναι ΜΕΣΑ σου. Δε λέει ΠΟΥ. Α και να πούμε ότι η φωνή δε βγαίνει από το κεφάλι. Παράγεται από το λαιμό, (λάρυγγας-φωνητικές χορδές) και οι ήχοι υπόκεινται σε "επεξεργασία" στο στόμα (εξού και οδοντικά σύμφωνα επειδή συμμετέχουν τα δότια, χειλικά από τα χείλη, υγρά, κτλ κτλ.
῏Ω κόραξ, ἀληθῶς φωνὴ μὲν ἦν σοι, νοῦν δ’ οὐκ εἶχες"
Από που του λέει η αλεπού ότι απουσιάζει ο νους? Από εκεί όπου υπάρχει η φωνή.
Άρα η φωνή και ο νους βρίσκονται αν μη τι άλλο στην ίδια περιοχή.
Η φωνή ασχέτως απ' όπου παράγεται βγαίνει από το στόμα το οποίο που βρίσκεται στο μέρους του ανθρώπου που ονομάζεται κεφάλι.
Και για να δεις πόσο βλάκας είσαι.....εσύ είπες ότι οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι ο νους βρίσκεται κατ' άλλους στην καρδιά και κατ΄ άλλους στον εγκέφαλο.
Υπήρχε μήπως και τρίτη άποψη που λέει ότι βρισκόταν στο λαιμό?
Αν υπήρχε τότε μπορείς να ισχυριστείς τα παραπάνω, τώρα δε σε παίρνει βιομηχανικέ.
Η αλεπού είναι ξεκάθαρη. Ο νους και η φωνή γι' αυτήν προέρχονται από την ίδια περιοχή....δε μένει παρά να υποστηρίξεις ότι υπήρχε και τρίτη άποψη για τον νου...αυτή που λέει ότι βρίσκεται στο λαιμό!![]()
Ως τότε κάνε τουμπεκί ψιλοκομμένο....μπούφε με τα IQ, ραδικιού....βιομηχανικέ της πλάκας.
Αγαπητέ Ψηλέ, μη νομίζεις ότι θα τον αφήσω ασχολίαστο.....θα φτάσω κάποια στιγμή και στη σελίδα με τον τρέχα που υποπτεύομαι ότι μάλλον τον διέγραψαν και γι΄αυτό δεν εμφανίζεται.
Όσο για το άσυλο....άστο.....ο αναγνώστης μπορεί και βλέπει.
Όταν είχα βγει παραπονούμενος δεν είχα βγει για να εισακουστεί το παράπονό μου, αλλά για να πέσουν οι μάσκες.
Ήξερα πολύ καλά τι έκανα και πως το χειρίστηκα το θέμα, το ψαράκι τσίμπησε και οι μάσκες έπεσαν..... είναι αυτό που λέει θέλει η πουτάνα να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει! ![]()
Τέσπα......στο επανιδείν.
ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
quote:
Από που του λέει η αλεπού ότι απουσιάζει ο νους? Από εκεί όπου υπάρχει η φωνή.
Άρα η φωνή και ο νους βρίσκονται αν μη τι άλλο στην ίδια περιοχή.
Κάνε συντακτική ανάλυση στην πρόταση για να δεις ότι λες μπούρδες.
quote:
Η φωνή ασχέτως απ' όπου παράγεται βγαίνει από το στόμα το οποίο που βρίσκεται στο μέρους του ανθρώπου που ονομάζεται κεφάλι.
Ναι μόνο που ξεκινάει ως αέρας από τους πνεύμονες και περνάει από το λαιμό και μετά από το στόμα. Και μάντεψε τι υπάρχει στους πνεύμονες... Άσε θα στο πω γιατί δεν ξέρεις...εντοσθιομαντεία (ανατομία). Η ΚΑΡΔΙΑ.
quote:
Και για να δεις πόσο βλάκας είσαι.....εσύ είπες ότι οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι ο νους βρίσκεται κατ' άλλους στην καρδιά και κατ΄ άλλους στον εγκέφαλο.
Υπήρχε μήπως και τρίτη άποψη που λέει ότι βρισκόταν στο λαιμό?
Είπα εγώ τέτοιο πράγμα; Απλώς αποδεικνύω ότι η συσχέτιση φωνής-νου δεν προκύπτει με λογική αναγκαιότητα.
Ο Εγκέφαλος είναι ένα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ όργανο που βρίσκεται ΜΕΣΑ στο κρανίο.
quote:
Αν υπήρχε τότε μπορείς να ισχυριστείς τα παραπάνω, τώρα δε σε παίρνει βιομηχανικέ.
Η αλεπού είναι ξεκάθαρη. Ο νους και η φωνή γι' αυτήν προέρχονται από την ίδια περιοχή....δε μένει παρά να υποστηρίξεις ότι υπήρχε και τρίτη άποψη για τον νου...αυτή που λέει ότι βρίσκεται στο λαιμό!
Κάνενα συντακτική ανάλυση ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ. Το σοι είναι δοτική του σου...Ξύπνα.
quote:
Ως τότε κάνε τουμπεκί ψιλοκομμένο....μπούφε με τα IQ, ραδικιού....βιομηχανικέ της πλάκας.
Τιμή μου να με βρίζουν οι Χριστιανοί ταλιμπάν που θεωρούν την παλαιοντολογία ΚΟΚΑΛΟΜΑΝΤΕΙΑ. ΤΙΜΗ μου πραγματικά.
quote:
Αγαπητέ Ψηλέ, μη νομίζεις ότι θα τον αφήσω ασχολίαστο.....θα φτάσω κάποια στιγμή και στη σελίδα με τον τρέχα που υποπτεύομαι ότι μάλλον τον διέγραψαν και γι΄αυτό δεν εμφανίζεται.
χαχα...Σχολίασε μας, κάνε μας και ντα...
quote:
Όσο για το άσυλο....άστο.....ο αναγνώστης μπορεί και βλέπει.
Όταν είχα βγει παραπονούμενος δεν είχα βγει για να εισακουστεί το παράπονό μου, αλλά για να πέσουν οι μάσκες.
Ήξερα πολύ καλά τι έκανα και πως το χειρίστηκα το θέμα, το ψαράκι τσίμπησε και οι μάσκες έπεσαν..... είναι αυτό που λέει θέλει η πουτάνα να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει!Τέσπα......στο επανιδείν.
ΟΥΟΥ τεράστιο άσυλο. Τι να σου πω... Μόνο κανένα edit, προειδοποιήσεις, τον άθεο τον μπανάρανε για καμιά βδομάδα. Για να σας ρίξουν στάχτη στα μάτια οι Νεφελίμ
Ενας Θεος μια θρησκεια ενα κρατος.
quote:
μπανανιτσα κανεις?οχι τιποτα αλλο αλλα εφοσον εχετε κοινο προγονο τον πιθηκο ειμαι σιγουρος οτι δεν θα παρεξηγηθειτε ακομη και αν σας πουνε ΖΩΑ!!!
Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα...0 επιχειρήματα.ΟΛΟΙ να βρίσετε. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει τον ανδρισμό να απαντήσει σε αυτά που ρωτάω. Άλλο ένας ΑΝΑΝΔΡΟΣ θρασύδειλος υβριστής στην παρέα να μας πει ΧΩΡΙΣ κανένα στοιχείο ότι κάνουμε λάθος. Ότι η επιστήμη κάνει λάθος.
quote:
Στη μπανανία, αυτός που ζητά το δίκαιο κατάντησε, εδώ και καιρό, να θεωρείται ρουφιάνος.
Ενώ το λαμόγιο, ο νταβαντζής, ο ψεύτης, ο διεφθαρμένος, .... είναι πάντα ο μάγκας, ο έξυπνος, ο μαμάω.
Κατανοώ τον τρόπο σκέψης σου. Από την ίδια πάστα είσαι και εσύ φτιαγμένη. Τους ομοίους σου υπερασπίζεσαι.
Ο Λούπους ποτέ δεν μου επιτέθηκε, σε αντίθεση με το φιλαράκι σου που υπερασπίζεσαι και τον χειροκροτάς όταν τον βλέπεις να επιδίδεται σε πράξεις άπειρου «αρχαιοπολιτισμικού» κάλους.
Έπειτα, πώς είναι δυνατόν να γνωρίζεις εσύ αν έχω πει ή αν δεν έχω πει κάτι στους συντονιστές για τον Λούπους;
Θα έπρεπε να το έχω κάνει;
Την επόμενη φορά θα σου ζητήσω να με συμβουλέψεις, καθότι είσαι αναγνωρισμένη διάνοια του φόρουμ.
ως μπανανία ονοματίζεις την ελλάδα, την χώρα μας που σε ταΐζει με παχυλό μισθό για να βρίσκεσαι στο εξωτερικό και να ξύνεσαι
και φυσικά ξέρουμε ότι στο πόστο σου πρέπει να βάλεις χοντρότατο βύσμα για να το κατέχεις, να δεις πως τους λένε αυτούς, διεφθαρμένους,λαμόγια και τα συναφή επίθετα που αναφέρεις
όπως και κοπρίτες και λοιπά που σας στολίζουν οι ίδιοι που τόσα χρόνια γλείφατε για να σας βάλουν σε αυτές τις θέσεις
απλα για να ξέρεις την ελλάδα μπανανία την κατάντησαν οι ομοσταβλοί σου
ο λούπους δεν σου επιτέθηκε γιατί είναι και αυτός ένας χριστιανοταλιμπάν, απλά ο λούπους εκφράζει όσα θέλετε και εσείς να πείτε αλλά δεν έχετε τα Καλαμπαλίκια να το κάνετε
Υ.Γ. τελικά θα μας πεις για ποιον λόγο αλλά και πόσα σε πληρώνουμε εκεί που βρίσκεσαι;
“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ

quote:
μπανανιτσα κανεις?οχι τιποτα αλλο αλλα εφοσον εχετε κοινο προγονο τον πιθηκο ειμαι σιγουρος οτι δεν θα παρεξηγηθειτε ακομη και αν σας πουνε ΖΩΑ!!!Ενας Θεος μια θρησκεια ενα κρατος.
τα ζώα τουλάχιστον δεν περιμένουν από ανύπαρκτες δυνάμεις βοήθεια
Υ.Γ. στο <<Ενας Θεος μια θρησκεια ενα κρατος.>> αναφέρεσαι στον αλάχ το ισλάμ και την οθωμανική αυτοκρατορία;
“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ

quote:Αρα μονος σου λοιπον μου λες οτι εισαι ζωον.Οσο για το Υ.Γ σου θα θελα παρα πολυ φιλε μου να ζουσες στο ισλαμ μα παρα πολυ .quote:
μπανανιτσα κανεις?οχι τιποτα αλλο αλλα εφοσον εχετε κοινο προγονο τον πιθηκο ειμαι σιγουρος οτι δεν θα παρεξηγηθειτε ακομη και αν σας πουνε ΖΩΑ!!!Ενας Θεος μια θρησκεια ενα κρατος.
τα ζώα τουλάχιστον δεν περιμένουν από ανύπαρκτες δυνάμεις βοήθειαΥ.Γ. στο <<Ενας Θεος μια θρησκεια ενα κρατος.>> αναφέρεσαι στον αλάχ το ισλάμ και την οθωμανική αυτοκρατορία;
Φρίντριχ φον Σίλλερ
Υ.Γ κατι Πακιστανια που πουλανε μπανανιτσες στους δρομους της Αθηνας πρεπει να βγαζουν καλο μεροκαματο τελικα.
Ενας Θεος μια θρησκεια ενα κρατος.
quote:
Αρα μονος σου λοιπον μου λες οτι εισαι ζωον.
ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο, οι πιστοί της κάθε θρησκείας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο
quote:
Οσο για το Υ.Γ σου θα θελα παρα πολυ φιλε μου να ζουσες στο ισλαμ μα παρα πολυ
οπότε εκεί αναφέρεσαι, μάλιστα κατάλαβα
Φρίντριχ φον Σίλλερ

Τι είναι ζώο ΑΝΑΝΔΡΕ ΥΒΡΙΣΤΗ που θέλεις να μας ταΐζεις μπανάνες;
"Ο ημιμαθής είναι χειρότερος του αμαθούς".
Όπως είναι αυτή η πρόταση μου φαίνεται ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΟΤΣΑΝΑ. Διότι είναι αδύνατον να ξέρεις τα πάντα για οποιοδήποτε θέμα και σπανιότατα μπορείς να είσαι 100% σίγουρος ότι αυτά που ξέρεις είναι και σωστά. Πάντα ημιμαθής είσαι. Ποιος δεν είναι έστω και λίγο ημιμαθής; Μήπως να μη μαθαίναμε τίποτα τελικά να τελειώνει η υπόθεση, αφού όσα και να μάθουμε πάλι ημιμαθείς είμαστε οπότε (σύμφωνα με το ρητό) καλύτερα να μείνουμε αμαθή ζώα; Βέβαια το ρητό αναφέρεται (έμμεσα) σε τρίτους: "ο αμαθής είναι προτιμότερος (για μας) από τον ημιμαθή", είναι μια ισοδύναμη διατύπωση.
Για να εφαρμόσουμε τη "λογική" αυτή, να δούμε πόσο στέκει. Άντε γιατί αυτοί οι αρχαίοι ήταν μαιτρ της σκέψης, αλλά στην πράξη είναι που δοκιμάζονται όλα:
Το τρίχρονο παιδί σας έχει μία σπάνια πάθηση στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου που ήδη προκαλεί επιληπτικές κρίσεις και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε πλήρη παράλυση του δεξιού μέρους του σώματός του. Μόνη λύση μια λεπτότατη χειρουργική επέμβαση, στην οποία θα αφαιρεθεί με εξαιρετική προσοχή ολόκληρο σχεδόν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Ντον'τ γουόρι, σε ένα τρίχρονο αυτή η απώλεια δεν είναι σημαντική. Ο εγκέφαλος προσαρμόζεται και μέχρι τα 10 του το παιδί θα ζει κανονικότατα.
Οι επιλογές σας για την εγχείρηση είναι δύο: ένας εξειδικευμένος νευροχειρουργός με εμπειρία 10 ετών και δεκάδες παρόμοιες εγχειρίσεις, με ποσοστό επιτυχίας 97.2% (που παρ' όλα αυτά είναι ο πρώτος που αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ να μάθουμε ακόμη για τον ανθρώπινο εγκέφαλο) και ένας πεντάχρονος καλλιεργητής ρυζιού από τη Σρι Λάνκα που ακόμα δεν ξέρει καλά-καλά να μιλάει και νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι δεν έχει ιδέα κατά πού πέφτει ο εγκέφαλος.
Ώστε "η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια"; Δεν το νομίζω...![]()
Θυμάμαι στο σχολείο, όταν μου δίδασκαν το ρητό, υπήρχε και ένα "επειδή...".
Πάμε να δούμε λοιπόν τη full version του ρητού σε μορφοποίηση που να εξηγεί τη συντομευμένη εκδοχή που παρεξηγημένα θεωρούμε σοφή:
"Ο ημιμαθής είναι χειρότερος από τον αμαθή επειδή ο αμαθής θα παραδεχθεί την άγνοιά του ενώ ο ημιμαθής ποτέ".
Λοιπόν, δεν είναι και τόσο σπουδαίο ρητό. Ψιλομαλακία να λέμε την αλήθεια. Από πού κι ως πού όλοι οι ημιμαθείς αρνούνται κατηγορηματικά να δηλώσουν ότι δεν τα ξέρουν όλα; Από πού κι ως πού όλοι οι αμαθείς (ειδικά στην ωραία μας Πατρίδα) βγαίνουν και διατρανώνουν "δεν έχω ιδέα για Κβαντική Φυσική και αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτό";
Στο τόπικ για τους ΙΕ συζητάω (καθόλου σοβαρά) εγώ ένας ημιμαθής που ξέρει συγκριτική γλωσσολογία, Μυκηναϊκά ελληνικά και 5 πραματάκια για την εποχή του Χαλκού στη ΝΔ Ευρασία με αμαθείς που νομίζουν ότι η ΙΕ θεωρία συνοψίζεται στο σενάριο "πρώτα μας έκλεψαν ένα σωρό λέξεις όπως analysis και geometry και μετά τολμούν να μας τις παρουσιάζουν σαν... Ινδοευρωπαϊκές για να μας κλέψουν τον πολιτισμό". Σας ορκίζομαι ότι τα τυπάκια δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι λέει η ΙΕ γλωσσολογία (συγκεκριμένα αγνοούν ακόμα και το ότι είναι μία καθιερωμένη επιστήμη που συγκεντρώνει την αποδοχή του 100% των γλωσσολόγων), όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να τη χαρακτηρίζουν ένα κάρο ψέμματα. "Ο αμαθής παραδέχεται την άγνοιά του;". ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Μαλακίες λέγατε κ.κ. Αρχαίοι.
Αλλά εν πάσει περιπτώσει, η έμφαση του ρητού δεν είναι στο "ημιμαθής" vs. "αμαθής". Οι Ημών (ή όποιος τέλος πάντων το είπε) είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήταν τόσο ηλίθιοι που να μην ξέρουν ότι είναι σαφώς προτιμότερο όταν μπαίνεις π.χ. σε μια νέα πόλη και ρωτάς "πού είναι ένα πανδοχείο" να σου απαντήσει κάποιος ντόπιος (κι ας μην ξέρει τα πάντα) παρά ένας Εσκιμώος που βλέπει πόλη πρώτη φορά στη ζωή του και δε μιλάει καν τη γλώσσα σου!
Η έμφαση λοιπόν είναι -κατά τη γνώμη μου- στο "άτομο που παραδέχεται την άγνοιά του για ορισμένα θέματα και είναι πρόθυμο να μάθει" vs "άτομο που δεν παραδέχεται καμία άγνοια και τελειώνει η υπόθεση".
Βέβαια θα μου πείτε "ημιμαθής" σημαίνει ακριβώς αυτόν που "έχει μάθει μισά πράγματα και έχει κολλήσει σε αυτά". Ε άλλο αυτό και άλλο το "ημιμαθής" όπως το καταλαβαίνουν όλοι όσοι δεν έχουν καλύτερο επιχείρημα ενάντια σε μία άποψη από ανυπόστατες προσωπικές κατηγορίες (κυρίως παλιοί δάσκαλοι του δημοτικού, όταν κάποια ερώτηση 6χρονου τους φέρει σε δύσκολη θέση ή άτομα με γνώσεις επιπέδου 6χρονου όταν κάποιος πραγματικός ενήλικος τους φέρει σε δύσκολη θέση).
ΥΓ:
Με την ευκαιρία, δείτε το φοβερό ντοκυμαντέρ του Discovery Channel "Τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου" που μοίρασε πρόσφατα η Ελευθεροτυπία. Η αφαίρεση του μισού εγκεφάλου όντως έγινε σε ένα τρίχρονο κοριτσάκι για τους λόγους που έγραψα και ήταν απολύτως επιτυχημένη. Το κοριτσάκι έχει (6 χρόνια μετά) μόνο μία ελαφριά παράλυση στο ένα χέρι, η οποία σιγά-σιγά υποχωρεί.
Οι σκέψεις που παραθέτεις έχουν ενδιαφέρον. Συμφωνώ πως, αν θέλουμε να κυριολεκτούμε, πάντα είμαστε ημιμαθείς ακόμα και στο πεδίο της ειδικότητάς μας. Και μια φράση-ταμπέλα δεν μπορεί να έχει εφαρμογή επί παντός επιστητού και να χρησιμοποιήται σαν καραμέλλα.
Όλα, όμως, είναι και θέμα ορισμού. Δεν ξέρω την πηγή του ρητού (όπως και πολλοί που το επικαλούνται). Δεν ξέρω την συνέχεια του κειμένου ή τι προηγείται αυτού. Αυτή η ημιμάθεια μπορεί να με κάνει να το χρησιμοποιήσω άστοχα. Χωρίς να είμαι αρχαιολάτρης πιστεύω πως θέλει λίγο ψάξιμο πριν θεωρήσουμε πως "οι Αρχαίοι είπαν κοτσάνα" ή "μαλακία".
Ίσως κανένα ρητό ή απόφθεγμα δεν μπορεί να έχει απόλυτη εφαρμογή σε όλα τα παραδείγματα που μπορούμε να σκαρφιστούμε. Τίποτε δεν ειπώθηκε με σκοπό να καλύψει τα πάντα απ'όλες τις δυνατές πλευρές. Κανείς δεν θα ζητούσε από έναν 5χρονο καλλιεργητή ρυζιού να κάνει εγχείρηση εγκεφάλου. Ένας αρχάριος νευροχειρούργος στα πρώτα στάδια της εμπειρίας του θα μπορούσε, όμως, να αναλάβει μια εγχείρηση που δεν θα έφερνε εις πέρας πετυχημένα (αν ήταν ανόητος, αλλά η ανοησία έχει την τέχνη να εμφανίζεται παντού). Ένας ανόητος ημιμαθής μπορεί να προβάλλει μια ψεύτικη αυθεντία και να μας παραπλανήσει ενώ ένας αμαθής δύσκολα θα τολμούσε το ανάλογο ή με τέτοια επιτυχία. Νομίζω πως εκεί εστιάζει το ρητό. Εκεί, και στην αλλαζονεία της ημιμάθειας.
Και πιστεύω πως από τις εμπειρίες σου θα συμφωνήσεις. Οι διαφωνίες περί ΙΕ (εγώ δηλώνω αμαθής και δεν παίρνω θέση) προκαλούνται συνήθως όχι από πλήρως αμαθείς (που να μην ξέρουν πως υπάρχει γνωστικό αντικείμενο "γλωσσολογία", να μην έχουν διαβάσει τίποτα για Ινδο-Ευρωπαίους κλπ). Προκαλούνται από ημιμαθείς (ακολουθώ το παράδειγμά σου, εγώ δεν κρίνω) που κάτι πρόχειρα αρθράκια διάβασαν, κάποιου το αμφισβητούμενο βιβλίο έπεσε στα χέρια τους, κάποιον άσχετο θα πέτυχαν στην τηλεόραση να λέει τα δικά του και πίστεψαν πως ενημερώθηκαν. Αυτή η ελλειπής ανθυπογνώση μας γεμίζει πάντα με τη σιγουριά της γνώμης μας.
Εξάλλου, ένας εσκιμώος μάλλον θα δήλωνε άγνοια με τις χειρονομίες του, ενώ εγώ που ήρθα χτες στην πόλη μπορεί και να σε στείλω να ψάχνεις πανδοχείο σε περιοχή με βουλκανιζατέρ (κι αυτά τα αγριόσκυλα που αγαπούν αυτά τα μέρη!) με την χαρά της νεοαποκτηθείσας ημι-γνώσης μου.
Είναι όντως θέμα ορισμών. Ο ντόπιος είναι γνώστης κι ας μην τα ξέρει όλα-όλα. Ξέρει να σου απαντήσει που είναι πανδοχείο. Αυτό το ξέρει 100%. Αν το ερώτημα είναι: "ποιός γνωρίζει καλύτερα την πόλη" τότε αλλάζουμε επίπεδο και πρέπει να βρούμε τον εμπειρότερο ταξιτζή. Ο απλός ντόπιος θα είναι ημιμαθής. Όταν αλλάζουμε επίπεδο, ερώτηση και γνωστικό αντικείμενο αλλάζουν και οι προαναφερθείσες ιδιότητες.
Τα ρητά μπορεί να είναι όπλο ή εργαλείο. Και μπορεί να χρησιμοποιηθούν εποικοδομητικά ή καταστροφικά. Δεν είναι, όμως, άστοχη μια πρόχειρη ισοπέδωσή τους, των ατόμων ή κοινωνιών που τα γέννησαν όταν ο πραγματικός στόχος μας είναι η ανόητη χρήση τους; Δεν εμπίπτουμε και εμείς έτσι στην αλλαζονεία που κατακρίνουμε; Θα έχουν άδικο αν μας πουν ...ημιμαθείς;
Ένα από τα αποφθέγματα που αγαπώ είναι και το γνωστό του Dirty Harry/Clint Eastwood: "Opinions are like assholes: everybody has one". Παρότι το βλέπω να επαληθεύεται συχνά (συχνότερα απ'όσο θα ήθελα) δεν νομίχω πως θα με βοηθήσει και πολύ να τα πάω καλά με τους συνανθρώπους μου!
No Method, No Guru, No Teacher
με αυτή τη φράση ήταν
να μη μιλάς όταν δε γνωρίζεις αρκετά το θέμα της συζήτησης
και όταν μιλάς να το κάνεις με ταπεινοφροσύνη
και συναίσθηση της "σχετικής" αμάθειάς σου.
επίσης νομίζω ότι αναφέρονταν στον άνθρωπο που στέκεται
σε κάτι που μισοξέρει χωρίς να θέλει να θυσιάσει τη λάθος γνώση
προκειμένου από την αρχή να το επανεξετάσει και να το βάλει σε σωστή βάση.
νομίζω ότι πάσχουμε από ξερόλες, οι οποίοι επειδή γνωρίζουν
λίγα περισσότερα για κάποιο θέμα νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.
όπως και οι περισσότερες φιλοσοφικές φράσεις των αρχαίων,
νομίζω ότι δεν πρέπει να ερμηνεύονται κυριολεκτικά και νοητικά,
αλλά περισσότερο γενικά και υπερβατικά.
Αμαθής = εκείνος που δεν ξεκίνησε, δεν θέλησε, δεν ενδιαφέρθηκε. Απλά έτσι επέλεξε εξ αρχής.
Σύγκρινε τους δύο τύπους, Εάν διαφωνείς δεν πειράζει, αρκεί να σκεφτείς πριν διαφωνήσεις.
Ο συλλογισμός μου ίσος να είναι μαλακ***μένος ίσος και όχι. (Κατά τον δικό σου τρόπο έκφρασης που δανείζομαι μπας και γίνω κατανοητός από εσένα.)
Και μια συμβουλή από μέρους μου junk95, μην παίρνεις τα πάντα κατά γράμμα και κυρίως όσον αφορά την Ελληνίδα (πάντα ήθελα να το πω αυτό...) παιδεία. το μένος σου το δείχνεις με τον έναν η τον άλλον τρόπο στα διάφορα θέματα.
Δες τα πράγματα πολυδιάστατα. Ίσος ξεκολλήσεις από τo στατικό κόμικ και ανακαλύψεις και το κινούμενο σχέδιο (animation) μάλλον το καταλαβαίνεις καλύτερα σε English μιας και τα Ελληνικά σε ενοχλούν.
Είμαι καλοπροαίρετος, απλά αντιπαθώ τους ρατσιστές.
Καλημέρα = good morning
Πρώην ΕΧΕΜΒΡΟΤΟΣ
Εχέμβροτος επί..Κολονώ
Το θέμα είναι ότι αυτός ο οποίος είναι αμαθής έχει κάποια σταθερή άποψη. Δηλαδή...δεν έχει!
Αυτός που είναι ημιμαθής είναι εκείνος που έχει μπερδευτεί στον κυκεώνα των αναζητήσεων και δεν μπορεί να ξεχωρίσει πλέον την αληθινή γνώση στο ψηφιδωτό των πληροφοριών..
Πιστεύω ότι το θέμα είναι να μπορεί ο καθένας να παίρνει την ευθύνη των πράξεών του. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να πάρει την ευθύνη των ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ. Και για να γίνει αυτό τέλος, πρέπει να έχει κάποιος ΣΤΕΡΕΕΣ και ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΓΝΩΜΕΣ πάνω σε ένα θέμα (που ωστόσο θα είναι εύκαμπτες και μπορούν να αλλάξουν με τον χρόνο και με τις απαραίτητες -επιστημονικές πάντα- αποδείξεις...) ...![]()
Σκιάς όναρ άνθρωπος..(Πινδάρου-8ος Πυθιόνικος..)
Προσωπικά βρήκα την εκθεσή του ενδιαφέρουσα και ψυχαγωγική.
Επισημαίνει πολύ σωστά οτι η χρήση μιας πρότασης έξω
από το πλαίσιο στο οποίο διατυπώθηκε δεν έχει ιδιέταιρη αξία.
Συνολικά είναι μιά καλή τοποθέτηση που θα έπεπε να αποτελέσει παράδειγμα
προς μίμηση σχετικά με το πώς πρέπει να ανοίγει ένα topic.
Αγγελος
Η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη,η αμάθεια είναι ακίνδυνη.
Η ημιμάθεια δημιουργεί την ψευδαίσθηση της επαρκούς γνώσης και οδηγεί σε εσφαλμένες πρωτοβουλίες.
Το είπαν οι αρχαίοι,λαός εντελώς διαφορετικός από εμάς και σε εποχή εντελώς διαφορετική από τη δική μας.Στο αρχαίο πνεύμα κυριαρχούν έννοιες όπως η ακρίβεια,η σαφήνεια,η πληρότητα και γενικά η ολοκληρωμένη γνώση.Πιο πολύ απ'όλα απεχθάνονταν οτιδήποτε λειψό και ατελές. Από την άλλη εμείς,οι σύγχρονοι έλληνες,που σαν αγαπημένο ρητό έχουμε το τραγελαφικό "ΕΓΩ ΞΕΡΩ".Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξέρει περισσότερα από εμάς.
Στην αρχαιότητα όμως ο αμαθής είχε σχετική επίγνωση της άγνοιάς του.
Το παράδειγμα που αναφέρεις Junk το θεωρώ άστοχο.Ο γιατρός που αναφέρεις δεν ανήκει στους ημιμαθείς αλλά σε αυτούς που έχουν ολοκληρωμένη γνώση για κάτι.
ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ.
Ο ΕΧΩΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ.

ΕΛΠΙΖΩ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ
quote:
Στο τόπικ για τους ΙΕ συζητάω (καθόλου σοβαρά) εγώ ένας ημιμαθής που ξέρει συγκριτική γλωσσολογία, Μυκηναϊκά ελληνικά και 5 πραματάκια για την εποχή του Χαλκού στη ΝΔ Ευρασία με αμαθείς που νομίζουν ότι η ΙΕ θεωρία συνοψίζεται στο σενάριο "πρώτα μας έκλεψαν ένα σωρό λέξεις όπως analysis και geometry και μετά τολμούν να μας τις παρουσιάζουν σαν... Ινδοευρωπαϊκές για να μας κλέψουν τον πολιτισμό". Σας ορκίζομαι ότι τα τυπάκια δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι λέει η ΙΕ γλωσσολογία (συγκεκριμένα αγνοούν ακόμα και το ότι είναι μία καθιερωμένη επιστήμη που συγκεντρώνει την αποδοχή του 100% των γλωσσολόγων), όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να τη χαρακτηρίζουν ένα κάρο ψέμματα. "Ο αμαθής παραδέχεται την άγνοιά του;". ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
Και σε αυτή την παράγραφο, συνοψίζεται και όλο το ''ζουμί'' του παρόντος topic. Άνοιξε ολόκληρο topic για να βρίσει αυτούς ( οι οποίοι τον ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΑΝ κυριολεκτικά , και αυτόν και τις ανθελληνικές του θέσεις) οι οποίοι τόλμησαν να διαφωνήσουν μαζί του σε ένα άλλο topic. Αν σας φαίνεται απίθανο, διαβάστε τα posts του στο εν λόγω θέμα και θα αντιληφθήτε και μόνοι σας ποιοί ήταν οι άσχετοι και ΑΜΑΘΕΙΣ. Μετά, ρίξτε μια ματιά σε όλα τα επόμενα posts του σε άλλα topics. Όπου στριμώχνεται, μιλάει για το ''Γούλη'' και για τους υπόλοιπους που τον τάπωσαν στο topic με τους Ινδοευρωπαίους. Αν εξακολουθήτε μετά απο όλα αυτά να έχετε αμφιβολίες για το ποιόν του ατόμου, δοκιμάστε να διαφωνήσετε μαζί του...
Άλλο ένα topic, λοιπόν του Junk95 όπου θα χύσει ανθελληνική χολή, κάνοντας δηλώσεις του στύλ
quote:και θα προσπαθήσει να μας πείσει οτι οτι δεν είμαστε απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων( για όσους δεν το πρόσεξαν, δίπλα στο '' Αρχαίων Ημών'' στην αρχή του topic υπήρχε ερωτηματικό
Μαλακίες λέγατε κ.κ. Αρχαίοι.
Απολαύστε τον, αν έχετε αρκετά γερά νεύρα! Μην μπήτε όμως στον κόπο να συζητάτε μαζί του. Μιά επίσκεψη στο topic με τους Ινδοευρωπαίους θα σας πείσει για το τι έχετε να κάνετε!
ΑΝΙΚΗΤΩΝ ΑΠΤΕΤΑΙ ΟΥΔ'ΑΙΔΗΣ
καθ' όσον δεν είμαι και πολύ "παλιός" στο φόρουμ, δεν έχω μελετήσει όλα τα θέματα και δεν τα εγνώριζα όσα είπες...όσον αφορά τα γραπτά του junk95 τα είδα και γενικά μου φαίνεται λίγο ύποπτος...![]()
![]()
:-) Έχεις δίκιο ας μην συνεχιστεί αυτό...παρακαλώ να κλειδωθεί το θέμα! ![]()
Σκιάς όναρ άνθρωπος..(Πινδάρου-8ος Πυθιόνικος..)