- Οι Θρησκευτικές, Θεολογικές, φιλοσοφικές πεποιθήσεις και πιστεύω των μελών του φόρουμ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Ψηλός
Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε και να μην οδηγείται η κάθε συζήτηση, από τους γνωστούς χριστιανομάχους, στο "πόσο κακός είναι αυτός ο Χριστιανισμός".
Εγώ μίλησα για Πίστη. Για την Πίστη που σου δίνει ζωή, γεννά την ελπίδα, αυτή που σε κάνει να ονειρεύεσαι, να σχεδιάζεις και να παλεύεις για το μέλλον.
Αυτό που προπαγανδίζεις εν προκειμένω Ψηλέ , είναι η αποδοχή του δόγματος της δικής σου θρησκείας , που είναι ο Χριστιανισμός , γιατί δεν νομίζω ότι συμβουλεύεις τον φίλο NOY να γίνη Βουδιστής .
Όμως η πίστη και ο εγκλωβισμός Ψηλέ στο δόγμα όχι μόνο του Χριστιανισμού αλλά οποιασδήποτε θρησκείας , είναι αυτό που εμποδίζει τον νου και βάζει τροχοπέδη στην έρευνα και τη γνώση , γιατί δεν μπορεί ταυτόχρονα να πιστεύης σε ένα δόγμα , και από την άλλη να το απομυθοποιής εν μέρει ή εν συνόλω , γνωρίζοντας ότι ορισμένα ή και όλα αυτά που σου παρουσιάζει για αλήθειες δεν είναι τίποτε περισσότερο από ιστορικές ανακρίβειες και μυθεύματα .
Και μια και μιλήσαμε για «Δόγμα» , ας ανοίξουμε την εγκυκλοπαίδεια για να δούμε τι γράφει . Αντιγράφω από την εγκυκλοπαίδεια «ΔΟΜΗ»
Δόγμα :
Όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη νομική επιστήμη για να προσδιορίση ένα διάταγμα ή ένα νόμο που θεσπιζόταν από τις επίσημες αρχές , χωρίς δυνατότητα συζήτησης ή αντίρρησης .
Στις φιλοσοφικές σχολές , δόγματα ονομάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές κάθε διδασκαλίας , που έπρεπε να γίνονται αποδεκτές ως σταθερές και αδιαφιλονίκητες .
Στη Χριστιανική ορολογία το δόγμα καθιέρωσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας , για να ονομάσουν είτε πρακτικές εντολές είτε θεωρητικούς τύπους αποκλειστικά ηθικής φύσης .
Από τα μέσα του 4ου αιώνα ο Γρηγόριος Νύσσης χρησιμοποίησε τον όρο δόγμα ως ένδειξη μιας «αλήθειας πίστεως» ή μιας γνώμης (αποφθέγματος) με καθολικό και αμετάβλητο χαρακτήρα . Η εκκλησία χρησιμοποιεί σήμερα τον όρο δόγμα με την έννοια της αλήθειας που έχει αποκαλύψει ο Θεός την οποία επιβάλλει στους πιστούς το αλάθητο της εκκλησίας .
Κατάλαβες Ψηλέ ; «χωρίς δυνατότητα συζήτησης ή αντίρρησης .» .
Με άλλα λόγια Ψηλέ συμβουλεύεις τον φίλο NOY λέγοντάς του εμμέσως πλην σαφώς :
«Τι θέλεις τώρα βρε NOY να ξεφύγης και να αρχίσης ψάχνεσαι και να ψάχνης για να βρης την αλήθεια ; Καλά δεν ήσουνα τόσα χρόνια στο χριστιανικό μαντρί , και δεχόσουνα ασυζητητί ότι σου έλεγαν ; Τι τα θέλεις τα άχρηστα ιστορικά βιβλία , αυτά είναι για τους άθεους . Οι Χριστιανοί δεν τα χρειάζονται γιατί έχουν τις γραφές που εξηγούν τα πάντα , από φιλοσοφία μέχρι μαθηματικά και αστρονομία .Μπά σε καλό σου , δε μας φθάνουν ο Sesostris , o Macedon , o Marte , o Schwabe , ο γιάπετ και όλοι οι άλλοι αντίχριστοι σατανιστές , θα ’χουμε και σένα τώρα στο κεφάλι μας ; Και ήσουνα και παπαδάκι ! Το ξέχασες μωρέ το «Πίστευε και μη ερεύνα» που σου μαθαίνανε τόσα χρόνια στο κατηχητικό ;»
‘Η μήπως δεν είναι έτσι Ψηλέ ;

ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.
ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΙΝΗΣΩ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΗΣΑ ΣΩΣΤΟ.
Δεν φταίς εσύ, αν άνοιξες την όρεξη στους "κεφαλοκυνηγούς" της αγάπης...
Μυαλό έχεις και μπορείς να κρίνεις, άσχετα με το τι λέγεται εδώ μέσα, από οποιαδήποτε μέλη.
Εδώ είναι τόπος για συζήτηση και για ανταλλαγή απόψεων (για όποιον μπορεί να την κάνει) καθώς και ένας τρόπος να εμπλουτίσει κάποιος τις γνώσεις του, με απόψεις και ιδέες άλλων.
Φυσικά δεν αποφεύγει κανείς, να διαβάζει και τα... υπόλοιπα!!
Αλλά μάλλον έχεις φίλτρα.![]()
![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Φίλε Ψηλέ
quote:
Απέδειξέ μου με τις γνώσεις/στοιχεία/αποδείξεις 1) γιατί δημιουργήθηκε το σύμπαν και 2) ποιος το δημιούργησε;
1) Δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας του σύμπαντος, γιατί πολύ απλά ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε.
2) Δεν υπάρχει δημιουργός του σύμπαντος, για τον ανωτέρω λόγο.
Πιστεύεις ότι οι αριθμοί έχουν πεπερασμένο πλήθος; πιστεύεις ότι μπορείς να βρεις το μικρότερο αριθμό;
Πιστεύεις ότι οι χωρικές διαστάσεις είναι πεπερασμένες; πιστεύεις ότι μπορείς να ξεκινήσεις από κάπου μία νοητή γραμμή και να την τελειώσεις κάπου ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ;
Πιστεύεις ότι ο χρόνος ξεκίνησε και τελειώνει; υπάρχει κατά τη γνώμη σου χρονική στιγμή, στο επόμενο dt της οποίας δε θα μετράται ο χρόνος;
Υπάρχουν δύο κατατάξεις μεγεθών. Τα πεπερασμένα και τα άπειρα... το σύμπαν κατά τη γνώμη μου ανήκει στα δεύτερα, είτε με τη χωρική μορφή του, είτε με τη χρονική.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
quote:
γιαπετ:
Το σύμπαν γνωρίζουμε ότι υπάρχει και για ότι δεν γνωρίζουμε ψάχνουμε.
Τα ερωτήματά σου είναι άσχετα με την ύπαρξη του σύμπαντος, διότι έχουν να κάνουν με την αιτία ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ TOY και τον ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ.
E!!!!!!!!!! μη τα ξαναλέμε πως δημιουργήθηκε.......το είπαν οι επιστήμονες.........μαζεύτηκε.......... μαζεύτηκε......ξαναμαζεύτηκε.....ένα πολύ μεγάλο κενό.......τόσο μεγάλο κενό..........που δε χώρεσε τελικά στο κουτί.......και έτσι έσκασε κάνοντας ένα μεγάλο θόρυβο!!!!!!!!!!!!!! ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!
Και χυθήκαν έξω τα σωθικά του.......οι πλανήτες......οι ήλιοι......τα αστέρια............και να και ο γιαπετ!!!!! με κύπελα στα χέριααααααααααααα!!!!!!!!!!

quote:
Sesostris:
Όμως η πίστη και ο εγκλωβισμός Ψηλέ στο δόγμα όχι μόνο του Χριστιανισμού αλλά οποιασδήποτε θρησκείας , είναι αυτό που εμποδίζει τον νου και βάζει τροχοπέδη στην έρευνα και τη γνώση , γιατί δεν μπορεί ταυτόχρονα να πιστεύης σε ένα δόγμα , και από την άλλη να το απομυθοποιής εν μέρει ή εν συνόλω , γνωρίζοντας ότι ορισμένα ή και όλα αυτά που σου παρουσιάζει για αλήθειες δεν είναι τίποτε περισσότερο από ιστορικές ανακρίβειες και μυθεύματα .
Όλα αυτά τα κάνει το Δόγμα?????????..........ααααααααααα!!!!!!!!!!
θα πάρω την παντόφλα και θα του δείξω εγωωωωωωω!!!!!!!!!!
quote:
Sesostris:
Δόγμα :
Όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη νομική επιστήμη για να προσδιορίση ένα διάταγμα ή ένα νόμο που θεσπιζόταν από τις επίσημες αρχές , χωρίς δυνατότητα συζήτησης ή αντίρρησης .Στις φιλοσοφικές σχολές , δόγματα ονομάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές κάθε διδασκαλίας , που έπρεπε να γίνονται αποδεκτές ως σταθερές και αδιαφιλονίκητες .
Στη Χριστιανική ορολογία το δόγμα καθιέρωσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας , για να ονομάσουν είτε πρακτικές εντολές είτε θεωρητικούς τύπους αποκλειστικά ηθικής φύσης .Από τα μέσα του 4ου αιώνα ο Γρηγόριος Νύσσης χρησιμοποίησε τον όρο δόγμα ως ένδειξη μιας «αλήθειας πίστεως» ή μιας γνώμης (αποφθέγματος) με καθολικό και αμετάβλητο χαρακτήρα . Η εκκλησία χρησιμοποιεί σήμερα τον όρο δόγμα με την έννοια της αλήθειας που έχει αποκαλύψει ο Θεός την οποία επιβάλλει στους πιστούς το αλάθητο της εκκλησίας .
Με άλλα λόγια Ψηλέ συμβουλεύεις τον φίλο NOY λέγοντάς του εμμέσως πλην σαφώς :«Τι θέλεις τώρα βρε NOY να ξεφύγης και να αρχίσης ψάχνεσαι και να ψάχνης για να βρης την αλήθεια ; Καλά δεν ήσουνα τόσα χρόνια στο χριστιανικό μαντρί , και δεχόσουνα ασυζητητί ότι σου έλεγαν ; Τι τα θέλεις τα άχρηστα ιστορικά βιβλία , αυτά είναι για τους άθεους . Οι Χριστιανοί δεν τα χρειάζονται γιατί έχουν τις γραφές που εξηγούν τα πάντα , από φιλοσοφία μέχρι μαθηματικά και αστρονομία .Μπά σε καλό σου , δε μας φθάνουν ο Sesostris , o Macedon , o Marte , o Schwabe , ο γιάπετ και όλοι οι άλλοι αντίχριστοι σατανιστές , θα ’χουμε και σένα τώρα στο κεφάλι μας ; Και ήσουνα και παπαδάκι ! Το ξέχασες μωρέ το «Πίστευε και μη ερεύνα» που σου μαθαίνανε τόσα χρόνια στο κατηχητικό ;»
‘Η μήπως δεν είναι έτσι Ψηλέ ;
Κοίταξε αν βγάλεις το χαρακτηρισμό σατανιστές......και γράψεις συκοφάντες ............. θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου!!!!!!!! ......όσο για το ΔΌΓΜΑ, έχω ξαναγράψει ότι έτσι και πιστέψεις, εσύ προσωπικά, σε μια οποιαδήποτε θρησκεία, αμέσως θα βγεις από το ΔΟΓΜΑ της Αθεΐας και θα μπεις στο ΔΟΓΜΑ της νέας θρησκείας.
Πάνω από όλα όμως πρέπει να βγάλεις τις παρωπίδες για να καταλάβεις ότι η αθεΐα είναι και αυτή ΔΟΓΜΑ.

quote:
NOUS:
ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.
ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΙΝΗΣΩ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΗΣΑ ΣΩΣΤΟ.
Ως αναποφάσιστος πρέπει να ψάξεις και αφού αποφασίσεις τι σε αντιπροσωπεύει καλύτερα, τότε κατηγόρησε όποια θρησκεία ή αθεΐα θέλεις. Το να λες δεν έχω αποφασίσει ........... αλλά παράλληλα να καταφέρεσαι εναντίων του Χριστιανισμού είναι δείγμα ή υποκρισίας ή βλακείας..............
quote:
γιαπετ:
Φίλε νου, εσύ καλά έκανες και διατύπωσες τη θέση σου και να συνεχίσεις να το κάνεις.
Δεν φταίς εσύ, αν άνοιξες την όρεξη στους "κεφαλοκυνηγούς" της αγάπης...Μυαλό έχεις και μπορείς να κρίνεις, άσχετα με το τι λέγεται εδώ μέσα, από οποιαδήποτε μέλη.
Εδώ είναι τόπος για συζήτηση και για ανταλλαγή απόψεων (για όποιον μπορεί να την κάνει) καθώς και ένας τρόπος να εμπλουτίσει κάποιος τις γνώσεις του, με απόψεις και ιδέες άλλων.Φυσικά δεν αποφεύγει κανείς, να διαβάζει και τα... υπόλοιπα!!
Αλλά μάλλον έχεις φίλτρα.
Γεια σου γιαπετ με τα φίλτρα.......... δώστου καλύτερα ωτοασπίδες........ και ένα ζευγάρι παρωπίδες θα είναι ποιο χρήσιμα.....
Το τι τόπος είναι το ξέρουμε το τι απόψεις και στοιχεία παρατίθενται το βλέπουμε.......την υποκρισία όμως ούτε η μάνα της δε τη θέλει................

"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"
quote:
E!!!!!!!!!! μη τα ξαναλέμε πως δημιουργήθηκε.......το είπαν οι επιστήμονες.........μαζεύτηκε.......... μαζεύτηκε......ξαναμαζεύτηκε.....ένα πολύ μεγάλο κενό.......τόσο μεγάλο κενό..........που δε χώρεσε τελικά στο κουτί.......και έτσι έσκασε κάνοντας ένα μεγάλο θόρυβο!!!!!!!!!!!!!! ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!
Κοσμολόγε μου εσύ!!!
Ως και το ανιψάκι μου 8 χρονών μου λέει "τι πίνει?"
Άντε τώρα να του απαντήσω! ![]()
![]()
![]()

"Γιατί τα σπάσαμε τ'αγάλματά των, γιατί τους διώξαμεν απ' τους ναούς των, διόλου δεν πέθαναν γι' αυτό οι θεοί"
quote:quote:
Απέδειξέ μου με τις γνώσεις/στοιχεία/αποδείξεις 1) γιατί δημιουργήθηκε το σύμπαν και 2) ποιος το δημιούργησε;
Αν δεν μπορείς, πράγμα που είναι φυσικότατο και, κάνοντας χρήση της αχτύπητης λογικής σου, θα πρέπει να καταλήξουμε στο γεγονός ότι το σύμπαν δεν υφίσταται, έτσι δεν είναι;Όχι, δεν είναι έτσι...
Μάλλον θα πρέπει να κάνεις κάτι με τη δική σου λογική.
Κι αυτό, διότι αν δεν μπορεί η επιστήμη, ακόμη, να φτάσει σε απαντήσεις στα ερωτήματα «γιατί» και «ποιός» έφτιαξε το σύμπαν, δεν αμφισβητείται η ύπαρξή του. το σύμπαν υπάρχει και η επιστήμη το έχει αποδείξει.
γιαπετ
Η επιστήμη δεν έχει αποδείξει τίποτα απολύτως. Το ότι υπάρχει το σύμπαν είναι μια τελείως υποκειμενική και εμπειρική αντίληψη ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων και τίποτα παραπάνω.
Αυτό που ζούμε και αγγίζουμε ή βλέπουμε, το χωροχρόνο, τον ονομάζουμε σύμπαν.
Αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει κανένας μαθηματικός, ή οποιαδήποτε άλλος, τύπος που να μας δίνει αποτέλεσμα = "σύμπαν".
Τη δική σου λογική χρησιμοποιώ γιαπετ. Τα ίδια ερωτήματα που θέτεις για την ύπαρξη του Θεού, σου τα επιστρέφω σχετικά με την ύπαρξη του σύμπαντος.
Φαίνεται όμως πως, πέρα από το δογματικό "δεν αμφισβητείται η ύπαρξή του. το σύμπαν υπάρχει και η επιστήμη το έχει αποδείξει", δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να παρουσιάσεις!
quote:
γιαπετ
Άλλωστε δεν ψάχνει κανείς να βρει ποιός έφτιαξε κάτι... ανύπαρκτο, έτσι;;;
Πολύ σωστά!!!!! Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες.
Άραααααααααααααα το ίδιο συμβαίνει και με το Θεό.
Πώς είναι δυνατόν να ψάχνει κάποιος έναν Θεό ανύπαρκτο;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, εφόσον αδυνατούμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που σου έθεσα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως "η όλη θεώρησή μας για το σύμπαν βασίζεται πάνω σε κάτι που νομίζουμε ή εκλαμβάνουμε ως γεγονός, χωρίς όμως απτές αποδείξεις".
Και πάλι όχι, βέβαια.Το σύμπαν γνωρίζουμε ότι υπάρχει και για ότι δεν γνωρίζουμε ψάχνουμε. γιαπετ
Άιντε πάλι. Δες την παραπάνω απάντησή μου σχετικά με την ύπαρξη του σύμπαντος.
Λες να γνωρίζει, το μπουλόνι της αριστερής ρόδας του αυτοκινήτου σου, την ύπαρξη του αυτοκινήτου σου;
quote:
γιαπετ
Τα ερωτήματά σου είναι άσχετα με την ύπαρξη του σύμπαντος, διότι έχουν να κάνουν με την αιτία ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ TOY και τον ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ.
Εμείς, "εκλαμβάνουμε" αυτό που ζούμε, ως ύπαρξη σύμπαντος. Από τι στιγμή όμως που δεν υπάρχουν "απτές αποδείξεις", σύμφωνα με τη λογική σου (εσύ χρησιμοποιείς αυτές τις λέξεις που έχω σε εισαγωγικά), το σύμπαν δεν υφίσταται.

quote:
Καλημέρα σε όλουςΦίλε Ψηλέ
quote:
Απέδειξέ μου με τις γνώσεις/στοιχεία/αποδείξεις 1) γιατί δημιουργήθηκε το σύμπαν και 2) ποιος το δημιούργησε;1) Δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας του σύμπαντος, γιατί πολύ απλά ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε. Kostakis
Αγαπητέ συνονόματε καλημέρα,
Συμφωνώ στο δεύτερο σκέλος της παραπάνω διατύπωσής σου.
Το ότι, όμως, κανείς έως σήμερα δεν έχει αποδείξει, πέραν κάθε αμφισβήτησης, ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε, δεν θεμελιώνει αυτό που λες στο πρώτο σκέλος. Δηλαδή, το ότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας του σύμπαντος. Περισσότερο ως αξίωμα ακούγεται αυτό που λες.
Βλέπουμε, όμως, πως οι απόψεις του Χριστιανισμού (δεν γνωρίζω αν και κάποιας άλλης θρησκείας), περί δημιουργίας του σύμπαντος (όπως το αντιλαμβανόμαστε εμίς σήμερα), συγκλίνουν με αυτές των επιστημόνων. Δηλαδή το μεγάλο μπουμ και η συνέχεια.
Εγώ με το μυαλό μου αδυνατώ να πάω πιο πίσω και να πω "και πριν το μεγάλο μπουμ τι υπήρχε και ……… ποιος δημιούργησε αυτόν που δημιούργησε το δημιουργό που δημιούργησε το δημιουργό …………… και τελειωμό δεν έχει.
quote:
Kostakis
2) Δεν υπάρχει δημιουργός του σύμπαντος, για τον ανωτέρω λόγο.
Περισσότερο ως αξίωμα ακούγεται αυτό που λες.
quote:
Kostakis
Πιστεύεις ότι οι αριθμοί έχουν πεπερασμένο πλήθος; πιστεύεις ότι μπορείς να βρεις το μικρότερο αριθμό;
Πιστεύεις ότι οι χωρικές διαστάσεις είναι πεπερασμένες; πιστεύεις ότι μπορείς να ξεκινήσεις από κάπου μία νοητή γραμμή και να την τελειώσεις κάπου ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ;
Πιστεύεις ότι ο χρόνος ξεκίνησε και τελειώνει; υπάρχει κατά τη γνώμη σου χρονική στιγμή, στο επόμενο dt της οποίας δε θα μετράται ο χρόνος;
Υπάρχουν δύο κατατάξεις μεγεθών. Τα πεπερασμένα και τα άπειρα... το σύμπαν κατά τη γνώμη μου ανήκει στα δεύτερα, είτε με τη χωρική μορφή του, είτε με τη χρονική.
Σε όλα τα παραπάνω που λες, και με τις γνώσεις που έχω αποκτήσει ως σήμερα, συμφωνώ.
quote:
Kostakis
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
Α μπράβο. Ας καθίσουμε όλοι, και ιδιαίτερα οι παντογνώστες χριστιανομάχοι, να μελετήσουμε αυτές τις σοφές κουβέντες.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ...ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ...
Φίλε Ψηλέ θα ζητήσω μερικές διευκρινίσεις και δε θα συνεχίσω, γιατί θα βγούμε εντελώς εκτός θέματος...
quote:
Δηλαδή, το ότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας του σύμπαντος. Περισσότερο ως αξίωμα ακούγεται αυτό που λες.
Αν κανείς δεν έχει αποδείξει ότι δημιουργήθηκε (και κανείς δεν έχει αποδείξει το αντίθετο φυσικά), ποιος ο λόγος να δεχτούμε τη θέση ότι δημιουργήθηκε και να ψάξουμε να βγούμε αίτια και Δημιουργό; εκεί πάνω στηρίζομαι και σου θέτω τα ερωτήματα περί απείρου, γιατί θεωρώ ότι καμία από τις διαστάσεις που σου αναφέρω στα ερωτήματά μου δεν έχει όρια, άρα δεν έχει αρχή. Το ίδιο θα μπορούσε να υποστηριχτεί για το σύμπαν. Ηχεί πολύ περίεργο το να δεχτούμε τη θεωρία του "μπαμ και εγένετο σύμπαν", είτε αυτή λέγεται "Big Bang", είτε όπως αλλιώς. Θα ήταν σα να δεχόμασταν τη δημιουργία ύλης από το τίποτα ή ακόμα χειρότερα το διαχωρισμό εκ του τίποτα της ύλης από την αντιύλη, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι η ένωση αυτών όντως δημιουργεί το τίποτα. Βάσει λοιπόν της ανθρώπινης λογικής, το σύμπαν ως έννοια αποτελείται από πλείστες διαστάσεις, για τις οποίες δεν μπορούμε να ορίσουμε αρχή και τέλος... άρα;
quote:
Σε όλα τα παραπάνω που λες, και με τις γνώσεις που έχω αποκτήσει ως σήμερα, συμφωνώ.
Συμφωνείς ως προς το "απειρον" ή ως προς το πεπερασμένο;
quote:
Α μπράβο. Ας καθίσουμε όλοι, και ιδιαίτερα οι παντογνώστες χριστιανομάχοι, να μελετήσουμε αυτές τις σοφές κουβέντες.
Τη συγκεκριμένη κουβέντα μην τη μελετήσεις. Θες την ορθογραφία της και θα δεις το πονηρό, κοstaκειο χιούμορ.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
Γνωρίζω το κήρυγμα του ευαγγελίου και απορρίπτω τον Ιησού σαν σωτήρα μου καθώς και το βάπτισμα.. Για τον χριστιανισμό πιο είναι το αποτέλεσμα αυτής μου της απόφασης?
Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε και ποιοι φοράν παρωπίδες και τσουβαλοποιούν ανθρώπινες ψυχές.
(είναι μια απλή ερώτηση και ζητώ μια απλή απάντηση. Απαντήσεις του τύπου "ο θεός θα αποφασίσει" είναι άκυρες. Ο χριστιανισμός έχει απάντηση μέσα από την γραφή του αλλά αν θέλετε και από την παράδοση των πατέρων του και θα την παραθέσω ύστερα.)

"Γιατί τα σπάσαμε τ'αγάλματά των, γιατί τους διώξαμεν απ' τους ναούς των, διόλου δεν πέθαναν γι' αυτό οι θεοί"
quote:
Marte:
Για να είμαστε μέσα στο θέμα θέλω να ρωτήσω το εξής:Γνωρίζω το κήρυγμα του ευαγγελίου και απορρίπτω τον Ιησού σαν σωτήρα μου καθώς και το βάπτισμα.. Για τον χριστιανισμό πιο είναι το αποτέλεσμα αυτής μου της απόφασης?
Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε και ποιοι φοράν παρωπίδες και τσουβαλοποιούν ανθρώπινες ψυχές
Tι σε νοιάζει? από πίτα που δεν τρως......................
Πάντως δεν παρακολουθείς τις συζητήσεις παρά περιστασιακά.......έχει απαντηθεί......... αυτό που μετράει ποιο πολύ είναι το "τι" βίο θα ακολουθήσεις..... και όχι εάν βαπτιστείς ή όχι!
Δηλαδή θα ακολουθήσεις έστω Έμέσα το Λόγο του Ιησού? (ηθική ζωή)?

quote:
Για να είμαστε μέσα στο θέμα θέλω να ρωτήσω το εξής:Γνωρίζω το κήρυγμα του ευαγγελίου και απορρίπτω τον Ιησού σαν σωτήρα μου καθώς και το βάπτισμα.. Για τον χριστιανισμό πιο είναι το αποτέλεσμα αυτής μου της απόφασης?
Και οι δαίμονες γνωρίζουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου.

quote:
Δηλαδή θα ακολουθήσεις έστω Έμέσα το Λόγο του Ιησού? (ηθική ζωή)?
Μάλλον καλέ μου φίλε τα έχεις μπερδέψει λίγο. Νομίζεις ότι δεν υπάρχουν ηθικοί άνθρωποι εκτός χριστιανισμού?
Το αν ο Ιησούς μίλησε για ηθική δεν τον κάνει πρωτοπόρο σε αυτό. Ξέρεις πόσοι μίλησαν για ηθική πριν από αυτόν?
Πάντως συμφωνώ για τον δρόμο της ηθικής μαζί σου.
quote:
Και οι δαίμονες γνωρίζουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου.
Καταλαβαίνω τι θες να πεις. Δεν έχει νόημα να το συνεχίσουμε.
Σταματώ σε αυτό το σημείο την συμμετοχή μου στα θέματα του "Μύθος και Θρησκεία" τουλάχιστον σε αυτά που έχουν σχέση μόνο με διαμάχες και αντιπαραθέσεις.
Το μονοπάτι της εξέλιξης μας περιμένει.
Καλό δρόμο σε όλους!

quote:
Η επιστήμη δεν έχει αποδείξει τίποτα απολύτως. Το ότι υπάρχει το σύμπαν είναι μια τελείως υποκειμενική και εμπειρική αντίληψη ενός ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων και τίποτα παραπάνω.
Αυτό που ζούμε και αγγίζουμε ή βλέπουμε, το χωροχρόνο, τον ονομάζουμε σύμπαν.Αν δεν κάνω λάθος, δεν υπάρχει κανένας μαθηματικός, ή οποιαδήποτε άλλος, τύπος που να μας δίνει αποτέλεσμα = "σύμπαν".
Τη δική σου λογική χρησιμοποιώ γιαπετ. Τα ίδια ερωτήματα που θέτεις για την ύπαρξη του Θεού, σου τα επιστρέφω σχετικά με την ύπαρξη του σύμπαντος.
Κατ' αρχήν, θεωρώ αδύνατο να χρησιμοποιεί κάποιος άλλη λογική πλην της δικής του.
Μην κάνεις το χαζό. Όταν λέμε σύμπαν όλοι εννοούμε το «χωροχρόνο» (έστω και κατά συνθήκη) που βρίσκονται τα ουράνια σώματα (και ότι άλλο), τα οποία υπάρχουν, διότι τα βλέπουμε.
Τη τρέχουσα έννοια δηλαδή.
Όμως δεν έθεσες ερώτημα για την ύπαρξη του σύμπαντος, αλλά για το λόγο που φτιάχτηκε και ποιός το έφτιαξε (πράγμα που δείχνει ότι κι εσύ εννοούσες το σύμπαν υπαρκτό, με την έννοια που το εννοούσα κι εγώ).
quote:
Πώς είναι δυνατόν να ψάχνει κάποιος έναν Θεό ανύπαρκτο;
Θα μπορούσα να κάνω τον... ευρωπαίο και να σου πω ότι αυτό δείχνει ότι θεωρείς το θεό σου, ανύπαρκτο, αλλά δεν θα το κάνω.
Προσωπικά, δεν ψάχνω το γιαχβέ της π. διαθήκης. Αυτόν, επειδή τον "γνώρισα" εκεί μέσα, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, τον απέρριψα.
Απλά προσπαθώ να κατανοήσω το ρόλο μου, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθω για τη δημιουργία.
Θα επαναλάβω, ότι όταν εγώ μιλάω για το γιαχβέ και για το χριστό, μιλάω για το θεό και το χριστό των γραφών. Εφ’ όσον κάνουμε μια συζήτηση, θα πρέπει να έχει κάποιο σημείο αναφοράς.
quote:
Λες να γνωρίζει, το μπουλόνι της αριστερής ρόδας του αυτοκινήτου σου, την ύπαρξη του αυτοκινήτου σου;
Πιθανά (αν είναι έξυπνο μπουλόνι) να γνωρίζει όμως... τον τροχό...
Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπαρχει το αυτοκίνητο, διαφορετικά τίνος εξάρτημα θα ήταν το μπουλόνι;;
Όμως νομίζω ότι δεν ήταν όλ’ αυτά η έναρξη του διαλόγου μας, διότι μου είπες το εξής:
"ψηλός
Αν δεν μπορείς, πράγμα που είναι φυσικότατο και, κάνοντας χρήση της αχτύπητης λογικής σου, θα πρέπει να καταλήξουμε στο γεγονός ότι το σύμπαν δεν υφίσταται, έτσι δεν είναι; "
Και σου απάντησα ως εξής:
"γιαπετ
"
Θεώρησες σωστό, αντί να αιτιολογήσεις τις ερωτήσεις σου, να αναφέρεσαι στην ύπαρξη του σύμπαντος, αναιρώντας τις εσύ ο ίδιος.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
γιαπετ
Κατ' αρχήν, θεωρώ αδύνατο να χρησιμοποιεί κάποιος άλλη λογική πλην της δικής του.
Όχι βέβαια για πάντα, αλλά μπορείς να "δανεισθείς" τη λογική ενός ατόμου για να δεις και μόνος σου σε τι συμπεράσματα σε οδηγεί.
quote:
γιαπετ
Μην κάνεις το χαζό. Όταν λέμε σύμπαν όλοι εννοούμε το «χωροχρόνο» (έστω και κατά συνθήκη) που βρίσκονται τα ουράνια σώματα (και ότι άλλο), τα οποία υπάρχουν, διότι τα βλέπουμε.
Ακριβώς!! Υπάρχουν, διότι τα βλέπουμε. Ωραία "επιστημονική/φιλοσοφική" και άκρως τεκμηριωμένη λογική!!!
Καλά, και πώς καταλάβαμε πως υπάρχουν μόρια, άτομα, ηλεκτρόνια, ....... αφού δεν τα έβλεπαν πρωτού τα ανακαλύψουν;
Η αντίληψή μας για το τι είναι το σύμπαν, είναι εμπειρική.
Δε αντιλαμβάνονται, όμως, όλα τα έμβια όντα, κατά τον ίδιο τρόπο το σύμπαν.
Το ότι εσύ δεν θέλεις ή αδυνατείς να αντιληφθείς την ύπαρξη του Θεού στη ζωή σου, δεν αναιρεί την ύπαρξή του. Ο Θεός αποκαλύπτεται. Δεν υπάρχει κάποιος "επιστημονικός" τύπος που να αποδεικνύει την ύπαρξή του.
Πώς είναι δυνατόν να ψάχνει κάποιος έναν Θεό ανύπαρκτο;Θα μπορούσα να κάνω τον... ευρωπαίο και να σου πω ότι αυτό δείχνει ότι θεωρείς το θεό σου, ανύπαρκτο, αλλά δεν θα το κάνω.
γιαπετ
Μα επιτέλους, μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε;;;;;;
quote:
γιαπετ
Προσωπικά, δεν ψάχνω το γιαχβέ της π. διαθήκης. Αυτόν, επειδή τον "γνώρισα" εκεί μέσα, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, τον απέρριψα.
Γούστο σου και καπέλο σου.
Εγώ μίλησα γενικά για την ύπαρξη του Θεού. Πάλι, το δικά σου λόγια χρησιμοποίησα.
Είπες, πώς ο άνθρωπος ψάχνει κάτι το υπαρκτό και όχι κάτι το ανύπαρκτο.
Έτσι, λοιπόν, και ο Θεός (άιντε να σου κάνω τη χάρη και να πω οι Θεοί), εφόσον ο άνθρωπος τον ψάχνει, είναι υπαρκτός-οί.
Λες να γνωρίζει, το μπουλόνι της αριστερής ρόδας του αυτοκινήτου σου, την ύπαρξη του αυτοκινήτου σου;Πιθανά (αν είναι έξυπνο μπουλόνι) να γνωρίζει όμως... τον τροχό...
γιαπετ
Ώπα, "έξυπνο"; Τι θα πει έξυπνο; Τι πρέπει να φάει ή να καταναλώσει ένα μπουλόνι για να γίνει έξυπνο;
Εφόσον για σένα όλα είναι ύλη και δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την ύλη και όλες οι ενέργειες είναι αποτέλεσμα υλικών "αντιδράσεων" (αν κάνω λάθος στην εκτίμησή μου για σένα, διόρθωσ'ε με), τότε θα πρέπει να γνωρίζεις (με τη βοήθεια της επιστήμης) τον τρόπο με τον οποίο ένα μπουλόνι γίνεται έξυπνο, έτσι δεν είναι;
quote:
γιαπετ
Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπαρχει το αυτοκίνητο, διαφορετικά τίνος εξάρτημα θα ήταν το μπουλόνι;;
Το αν υπάρχει το αυτοκίνητο δεν είναι ένα ερώτημα που τίθεται σε σένα, άνθρωπε, που έφτιαξες το αυτοκίνητο, αλλά τίθεται στο μπουλόνι. Λες το μπουλόνι να γνωρίζει την ύπαρξη του αυτοκινήτου; Λες να γνωρίζει ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου;
Το αν υπάρχει το σύμπαν, δεν είναι ένα ερώτημα που τίθεται στο Δημιουργό του σύμπαντος, αλλά στον άνθρωπο που είναι μέρος του σύμπαντος (όπως του μπουλόνι που είναι μέρος του αυτοκινήτου).
Βέβαια, δεν χρειάζεται κάποιος να είναι θρήσκος για να καταλάβει πως το μπουλόνι (ή ένας βράχος) και ο άνθρωπος δεν είναι απλά δυο "τυχαίες εκφάνσεις της φύσης".
Για τους χριστιανομάχους ή του θρησκομάχους γενικότερα, προκειμένου να στηρίξουν τα αστήρικτα, φτάνουν σε σημείο να εξισώνουν, για παράδειγμα, ένα μπουλόνι ή ένα βράχο ή ένα δένδρο με τον άνθρωπο (μπορεί να είναι και κατάλοιπο ειδωλολατρικό;). Βέβαια, εσύ γιαπετ, μίλησες για εξυπνάδα, …… κάτι είναι και αυτό.
quote:
γιαπετ
Όμως δεν έθεσες ερώτημα για την ύπαρξη του σύμπαντος, αλλά για το λόγο που φτιάχτηκε και ποιός το έφτιαξε (πράγμα που δείχνει ότι κι εσύ εννοούσες το σύμπαν υπαρκτό, με την έννοια που το εννοούσα κι εγώ).Θεώρησες σωστό, αντί να αιτιολογήσεις τις ερωτήσεις σου, να αναφέρεσαι στην ύπαρξη του σύμπαντος, αναιρώντας τις εσύ ο ίδιος.
Θα παίζουμε με τις λέξεις;
Στο άρθρο που παρέθεσα ανέφερε με το ρόλο της επιστήμης και της θρησκείας.
Εγώ βασίστηκα σε αυτά που είπες εσύ για να αρνηθείς την ύπαρξη της "αλήθειας του Θεού".
Σου ξαναθυμίζω τι είπες:
γιαπετ
"….. δεδομένη την «αποκάλυψη» της αλήθειας του θεού, η όλη του θεώρηση βασίζεται πάνω σε κάτι που νομίζει ή εκλαμβάνει ως γεγονός, χωρίς όμως απτές αποδείξεις."
Ποιες είναι οι "απτές αποδείξεις" περί ύπαρξης του σύμπαντος, πέρα από τη "θεώρησή μας" για το σύμπαν, η οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που "νομίζουμε ή εκλαμβάνουμε ως γεγονός";;;;;;;;;;
Ποιες είναι οι αποδείξεις για το ποιος και γιατί δημιούργησε το σύμπαν;
Αν δεν μπορείς να μου απαντήσεις στα παραπάνω, και χρησιμοποιώντας τη δική σου αχτύπητη λογική, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει σύμπαν!!!!
Είναι πιο εύκολο τώρα;

Ο ψηλός ήταν σαφής................... "εσύ" όμως απαντάς με ασάφειες όπως:....Όμως δεν έθεσες ερώτημα για την ύπαρξη του σύμπαντος, αλλά για το λόγο που φτιάχτηκε και ποιός το έφτιαξε (πράγμα που δείχνει ότι κι εσύ εννοούσες το σύμπαν υπαρκτό, με την έννοια που το εννοούσα κι εγώ).
quote:
euroapaios2:
Δηλαδή θα ακολουθήσεις έστω Έμέσα το Λόγο του Ιησού? (ηθική ζωή)? Marte:
Μάλλον καλέ μου φίλε τα έχεις μπερδέψει λίγο. Νομίζεις ότι δεν υπάρχουν ηθικοί άνθρωποι εκτός χριστιανισμού?Το αν ο Ιησούς μίλησε για ηθική δεν τον κάνει πρωτοπόρο σε αυτό. Ξέρεις πόσοι μίλησαν για ηθική πριν από αυτόν?
Πάντως συμφωνώ για τον δρόμο της ηθικής μαζί σου.
Aκριβώς από πάνω έγραψα....:"Πάντως δεν παρακολουθείς τις συζητήσεις παρά περιστασιακά.......έχει απαντηθεί......... αυτό που μετράει ποιο πολύ είναι το "τι" βίο θα ακολουθήσεις..... και όχι εάν βαπτιστείς ή όχι!"
Kαι με το σχόλιό σου δικαιώθηκα!
Καλό σου δρόμο αλλά να έχεις πάντα και ένα φακό για τη νύχτα......
Υ.Γ. Ψηλός:..<<Το ότι εσύ δεν θέλεις ή αδυνατείς να αντιληφθείς την ύπαρξη του Θεού στη ζωή σου, δεν αναιρεί την ύπαρξή του. Ο Θεός αποκαλύπτεται. Δεν υπάρχει κάποιος "επιστημονικός" τύπος που να αποδεικνύει την ύπαρξή του.¨
Για τους χριστιανομάχους ή του θρησκομάχους γενικότερα, προκειμένου να στηρίξουν τα αστήρικτα, φτάνουν σε σημείο να εξισώνουν, για παράδειγμα, ένα μπουλόνι ή ένα βράχο ή ένα δένδρο με τον άνθρωπο (μπορεί να είναι και κατάλοιπο ειδωλολατρικό;). Βέβαια, εσύ γιαπετ, μίλησες για εξυπνάδα, …… κάτι είναι και αυτό.>>
Όλα τα λεφτά!!!!!!

Edited by - europaios2 on 02/07/2008 13:08:00
quote:
Sesostris
Δόγμα :
Όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη νομική επιστήμη για να προσδιορίση ένα διάταγμα ή ένα νόμο που θεσπιζόταν από τις επίσημες αρχές , χωρίς δυνατότητα συζήτησης ή αντίρρησης .Στις φιλοσοφικές σχολές , δόγματα ονομάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές κάθε διδασκαλίας , που έπρεπε να γίνονται αποδεκτές ως σταθερές και αδιαφιλονίκητες.
Στη Χριστιανική ορολογία το δόγμα καθιέρωσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας , για να ονομάσουν είτε πρακτικές εντολές είτε θεωρητικούς τύπους αποκλειστικά ηθικής φύσης .
Μωρέ εγώ κατάλαβα και πολύ καλά μάλιστα.
Αυτός που δεν θέλει να καταλάβει και κάνει πως δεν βλέπει, φαίνεται, και από αυτό που παραθέτεις, πως είσαι εσύ ο ίδιος.
Μπορεί όμως και να σου "ξέφυγε" …… χμ! ![]()
Γι' αυτό και εγώ το έβαλα με μεγάλους χαρακτήρες, για να το δεις καλά και να το εμπεδώσεις.
Τη σημασία της λέξης δόγμα, όσο κι αν προσπαθείς να το αποκρύψεις ή να το προσπεράσεις σφυρίζοντας αδιάφορα, όπου κι αν χρησιμοποιείται, έχει την ίδια σημασία.
Είπες τίποτα Σεσόστρη;;;;![]()

«Για τους χριστιανομάχους ή του θρησκομάχους γενικότερα, προκειμένου να στηρίξουν τα αστήρικτα, φτάνουν σε σημείο να εξισώνουν, για παράδειγμα, ένα μπουλόνι ή ένα βράχο ή ένα δένδρο με τον άνθρωπο..»
Εδώ μαζεύονται άνθρωποι και με ντουντούκες και τύμπανα περιφέρουνε και προσκυνάνε μια.........................ΜΟΥΜΙΑ ΥΨΟΥΣ ΟΛΙΓΩΝ ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ (λιτανεία το λένε..), απο την οποία αναζητούνε.......................χείρα βοηθείας και περαιτέρεω ευλογία (έσωσε λένε την Κέρκυρα απο τους Τούρκους μια φορά!!), και εσύ στην εξίσωση του βράχου κόλλησες????![]()
![]()
![]()
![]()
Πως ορίζει η ελληνική γλώσσα την ειδωλολατρία είπαμε???![]()
![]()
![]()
quote:
europaios2
Κοίταξε αν βγάλεις το χαρακτηρισμό σατανιστές......και γράψεις συκοφάντες ............. θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου!!!!!!!! ..
Τους συκοφάντες θα τους βρης στον Μεταλληνό και την παρέα του , που ακόμα και η επίσημη εκκλησία έχει τηρήσει αποστάσεις από αυτά που γράφουν , και στους ψευδολόγους υβριστές του ελληνισμού βυζαντινόσπορους απολογητές .
quote:
europaios2
Πάνω από όλα όμως πρέπει να βγάλεις τις παρωπίδες για να καταλάβεις ότι η αθεΐα είναι και αυτή ΔΟΓΜΑ.
Πρώτα απ’ όλα δεν έχω δηλώσει άθεος , αλά αυτά για σένα είναι ψιλά γράμματα , μια και σύμφωνα με τη λογική σου ένθεοι είναι μόνο οι χριστιανοί , και δη οι ορθόδοξοι .
Όσο για τις παρωπίδες , μιλάς εσύ για παρωπίδες που οι παρωπίδες σου είναι πιο μεγάλες από το μπόι σου και δε σε αφήνουν να δης πέρα από τη μύτη σου ;