ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Φόρουμ: Η χαρά του κάθε πικραμένου... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Φόρουμ: Η χαρά του κάθε πικραμένου... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

Απέριττος56 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
zemphisΝέο Μέλος
15/03/2007, 23:38:58
quote:
Η δικαιοσύνη και κατά τη δική μου άποψη βρίσκεται πάνω και πέρα
από όλα. Αντιλαμβάνομαι όμως την ηθική ώς ένα είδος ορίων, ή
μεθοδολογίας, προκειμένου να φτάσουμε στη δικαιοσύνη.

Αγαπητή λίλιθ,
αν θεωρήσουμε ότι η ηθική είναι" Σύνολο αξιών και συνηθειών που καλύπτουν την αναλυση και εφαρμογή ιδεών , όπως το καλό και το κακό, το σωστό και το λανθασμένο, κτλ.", εδώ βρίσκεται το πρόβλημα της εφαρμογής της ηθικής, σαν μεθοδολογίας, όπως λές, να φτάσουμε στη δικαiοσύνη :

O καθένας απο μας έχει διαφορετικές ηθικές αξίες απο τους άλλους, καιέτσι δημιουργούνται οι εντάσεις.
Για να φέρω ένα παράδειγμα¨:
Εγώ μπορεί να θεωρώ ηθικό να πώ σε κάποιον με ευθύτητα ότι βρίσκω μια συνήθεια του σαν ελάττωμα, γιατι α) είμαι ειλικρινής και β) νομίζω ότι μπορώ να τον βοηθήσω κάνωντας του αυτή την επισήμανση .

Ομως, το άλλο άτομο δεν θεωρεί την ειλικρίνεια σε τέτοια θέματα ως σημαντική, θεωρεί ότι δεν πρέπει ποτέ να επισημαινουμε ελαττώματα στους άλλους, έστω και αν είμαστε φίλοι τους και το λέμε απο καλή πρόθεση - και έτσι θυμώνει, προσβάλλεται, και έρχεται η ρήξη.
- Ποιός εδώ είναι ο "ηθικός" και ο "ανήθικος"?

Και πάλι, εξαρταται απο τις ηθικές αξίες του καθένα - η ηθική σαν γενικός όρος δεν μπορεί να είναι "μπούσουλας" - δυστυχώς.

quote:
Πχ αν εγω φερθώ άδικα σε έναν φίλο πληρώνω το κόστος ως προς την Ιδέα της φιλίας η οποία εκείνη την στιγμή μπορεί να εκφράζεται μέσω του Γιάννη του Γιώργου ή του Κώστα. Πρέπει λοιπόν να λειτουργούμε και να υπηρετούμε τις ανώτερες αξίες που εκφράζει η κάθε Ιδέα και να μαθαίνουμε απο τα λάθη μας. Αυτός νομίζω είναι και ο μόνος τρόπος να ακολουθήσεις τον δρόμο της Αρετής.

Φίλε Απέριττε,
αν πάρουμε την "Δικαιοσύνη ότι σημαίνει μιά " ιδανική, ηθικά σωστή κατάσταση πραγμάτων και ανθρώπων", πάλι μπορεί οι αξίες να διαφέρουν..

Μπορεί λοιπόν να λέμε τα ίδια πράγματα, αλλά είναι οι αξίες του καθένα μας που συγκρούονται και δημιουργούν την όξυνση. Και , όταν κάποιος απορρίπτει το σύστημα των αξιών μας, οι περισσότεροι το εκλαμβάνουμε ότι απορρίπτει εμας προσωπικά, και έτσι,ΤΟΥ ΤΗ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤ' ΑΥΤΙΑ!

- Οσον αφορά την Υβρη, που ανάφερες - θα συμφωνούσες με τον ορισμό της ότι, στην αρχαία Ελλάδα,, αναφερόταν σε πράξη που σκόπευε να ντροπιάσει το θύμα, και ότι στην αρχαία Αθήνα ήταν εγκλημα και περιλάμβανε πράξεις όπως επίθεση, ξυλοδαρμό,σεξουαλική επίθεση, κλοπή περιουσίας κτλ.?

16/03/2007, 08:58:16
Αγαπητέ(;)-ή(;) Zemphis καλή σου μέρα...
η έννοια της ύβρεως μπορεί να είναι κυριολεκτική μπορεί να είναι και μεταφορική. Εγω μίλησα με την ευρύτερη και ποιο πνευματική έννοιά της η οποία και αυτή ενυπήρχε στην φιλοσοφία των αρχαίων. Και νομίζω ότι μέσα απο το κείμενό μου διαφαίνεται η διάσταση που προσδίδω στην έννοια...
Να είσαι καλά...

"ΚΥΚΛΟΥ ΛΗΞΑΙ"

16/03/2007, 10:57:51
Φίλε Απέριττε, συμφωνώ απόλυτα με το χθεσινό μήνυμα σου.
Επειδή κι εγώ συμφωνώ σε πολλά με την διδασκαλία του Πλάτωνα, θα ήθελα να προσθέσω ότι βλάπτοντας έναν άνθρωπο μπορεί όντως να επέρχεται η Νέμεσις για την προσβολή μας απέναντι στην αξία αυτή αλλά και για την αδικία που διαπράξαμε σε έναν συνάνθρωπο μας.
Άλλωστε το ένα δεν αποκλείει το άλλο, σωστά?

Καλή μου λίλιθ, συνήθως μια σύγκρουση η οποία προέρχεται από το αστρικό είναι πιο σφοδρή και πιο έντονη επειδή ακριβώς προέρχεται από το συναίσθημα μας.
Σε αυτή την περίπτωση η σύγκρουση μας είναι σα μια επίθεση στον άλλον άνθρωπο που μπορεί να είναι και μια άμυνα επειδή νιώθουμε αδικημένοι, θιγμένοι κτλ.
Κάποτε ένας φίλος μου είπε κάτι πολύ σωστό.
Είναι διαφορετική μια "επίθεση" που προέρχεται από το αστρικό/συναισθηματικό κομμάτι του εαυτού μας από αυτήν που πηγάζει από το νοητικό.
Η δεύτερη είναι πιο μεθοδική και πιο συνειδητή.
Το ξαναείπα αυτό πρόσφατα σε κάποιο άλλο θέμα.

quote:
Δύσκολα μπορεί κάποιος να βγάλει άκρη. Το ζητούμενο της δικαιοσύνης,
που αρχικά αποτελούσε κίνητρο και σκοπό της αντιπαράθεσης έχει πλέον
καλυφθεί από εγωϊσμούς και συναισθήματα...

Αλήθεια, πως ερμηνεύει ο καθένας μας την δικαιοσύνη και την αδικία?
Πόσο εύκολα προσαρμόζονται αυτά στα θέλω μας?

In anticipation of my resurrection...

16/03/2007, 18:11:10
"σε αυτό το ηλεκτρονικό τείχος τι ζητάει ο καθένας: παιδεία ή αλητεία;"

Όταν δέχεσαι μια πρόσκληση σε πόλεμο, είναι αναμενόμενο να σου ρίξουν. Κι όταν υπογράφεις ότι δέχεσαι να πας στον πόλεμο, υπάρχει στο συμβόλαιο ένας όρος που λέει "Συμφωνώ να με πυροβολούν". Και δεν είναι κρυμμένος στα ψηλά γράμματα. Είναι μπροστά - μπροστά. "Ο υπογεγραμμένος, δεδομένου ότι επιδίδεται σε εχθροπραξίες ενάντια σε εκπροσώπους της αντίθετης πλευράς, δια του παρόντος αναγνωρίζει στους εν λόγω εκπροσώπους το δικαίωμα να εκτοξεύουν σφαίρες, χειροβομβίδες, πυραύλους, βλήματα όλμων και βαρέως πυροβολικού ενάντια στο άθλιο τομάρι του". Οι νάρκες, οι παγίδες και οι επιθέσεις με ξιφολόγχη καλύπτονται από ξεχωριστό όρο. Οπότε, τι γίνεται όταν σου ρίχνουν ; Ή σε πετυχαίνουν ή στέκεσαι τυχερός. Ή σκοτώνεσαι ή τραυματίζεσαι ή τη γλυτώνεις - και από 'κει, ή γυρίζεις σπίτι σου ή σου ξαναρίχνουν αργότερα. Μερικές φορές βέβαια, μπορεί να αιχμαλωτιστείς. Και μερικές φορές, μέσα στο χάος της μάχης, κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για την μοίρα σου. Οπότε θεωρείσαι αγνοούμενος. Μπορεί να είσαι αγνοούμενος για πολύ - πολύ καιρό. Ίσως και για πάντα.

Είπα να ξεκινήσω με αυτές τις σκέψεις την συμμετοχή μου στο φόρουμ. Είμαι νέο μέλος και απόφασισα να συμμετέχω μετά από την προτροπή ενός φίλου που γράφει εδώ. Δεν έχω παρακολουθήσει και πολλά πράγματα, αλλά το θέμα που διάβασα, μου έφερε στο μυαλό τον χαμό με τους Αγνοούμενους από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τότε λοιπόν - επειδή βρισκόμουν στην Αμερική εκείνο το διάστημα - συνέβαινε το εξής : Ακόμη και το καλοκαίρι του 2001 - τόσα χρόνια μετά τον πόλεμο - έβλεπες αυτοκίνητα με αυτοκόλλητα στους προφυλακτήρες που έλεγαν "Φέρτε Πίσω τους Αγνοούμενους". Οι συγγενείς των αγνοούμενων και διάφορες ομάδες υποστήριξής τους εξακολουθούσαν να πιέζουν τακτικά το Κογκρέσο, ενώ στο Ίντερνετ μαινόταν μια ασταμάτητη χιονοθύελλα ηλεκτρονίων με θέμα τους αγνοούμενους, ένα μέρος της με την μορφή σπαραξικάρδιας αγωνίας και θρήνου και ένα άλλο μέρος της με τίποτε περισσότερο από σοβινιστικές πόζες του τύπου "Μην τα βάζετε με την Δημοκρατία του Θεού". Το θέμα των Αγνοούμενων - 1966 Αμερικανοί που πολέμησαν στο Βιετνάμ παρέμεναν αγνοούμενοι τον Αύγουστο του 2001 - ήταν μια πατάτα που δεν κρύωσε ποτέ εντελώς, αν και με την ίδρυση του Γραφείου Αγνοούμενων του Γενικού Επιτελείου Στρατού το 1992 έγιναν ειλικρινείς προσπάθειες από την κυβέρνηση να χτενιστούν όλα τα πεδία μάχης της νοτιοανατολικής Ασίας και να γίνουν ανασκαφές σε όλα τα σημεία που είχαν αναφερθεί καταρρίψεις αεροσκαφών.

Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά ; Δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται πως κάτι ανάλογο συμβαίνει κι εδώ χωρίς φυσικά να θέλω να προσβάλω κανέναν σας. Ένας συσχετισμός είναι και τίποτε παραπάνω. Όταν συμμετέχουμε οικειοθελώς σε έναν διάλογο, είναι πολύ φυσικό να ακούσουμε και κάτι που δεν θα μας αρέσει ή να το εκλάβουμε ως προσβολή. Βλέπετε, η βεβαιότητα δεν είναι περισσότερο εγγυημένη από την συλλογιστική.

Edited by - vista on 16/03/2007 18:42:37

zemphisΝέο Μέλος
17/03/2007, 15:28:14
Φίλε [Απέριττε,/b]

quote:
Αγαπητέ(;)-ή(;) Zemphis καλή σου μέρα...

αγαπητός είμαι..

Κατάλαβα γενικά τι εννοούσες με τον όρο "ύβρις" στο μήνυμα σου, απλά ήθελα να ρωτήσω αν συμφωνούσες και με την ερμηνεία που έδωσα εγώ ( την βρήκα στον wikipedia)

Φίλε/η [b]vista,

εγώ προσωπικά βρήκα ενδιαφέρουσα την άποψη που διατύπωσες , με τον παραλληλισμό των τεκταινομένων σε διπλανό θέμα με τον πόλεμο του Βιετνάμ και τους "αγνοουμένους".
Ομως, μπορούμε να πούμε με κάθε βεβαιότητα ότι οι αγνοούμενοι του Βιετνάμ είναι νεκροί - εκτός ίσως απο λίγες περιπτώσεις που τώρα ίσως είναι παντρεμένοι με κάποια βιετναμέζα, έχουν οικογένεια και παιδιά, έχει αλλάξει τελείως η ζωή τους , και μάλλον δεν θέλουν να ξαναγυρίσουν στον Bush, για να τους εντάξει κι αυτούς , ως τρόπαια, στην καμπάνια του ενάντια στην τρομοκρατία!

Τώρα τι μου θύμισες, με όλα αυτά, ότι η Αμερική πάντα δρά προληπτικά ενάντια σε κάθε απειλή, όπως έκανε στο Βιετνάμ, έτσι και τώρα με τους πρόσφατους πολέμους... Ασχετο..

BastΝέο Μέλος
11/07/2005, 13:04:44
Αγαπητοι φιλοι/ες,

ανοιτω αυτο το θεμα γιατι αναρωτιεμαι(ελπιζω οχι η μονη)κατα ποσο η ιστορια της δημιουργιας του κοσμου ειναι αληθινη...σιγουρα οι περισσοτεροι απο εσας θα μου απαντησετε οτι ολα οσα αναφερονται ειναι συμβολικα αλλα η ερμηνια που εχουν δωσει οι κληρικοι ειναι το λιγοτερο αληθοφανης..προσωπικα αντιλαμβανομαι την ολη υποθεση ως ενα παραμυθι σε μια προσπαθεια του χριστιανισμου να εξηγησει τα ανεξηγητα..

περιμενω τα σχολια σας

ευχαριστω

filosofos3Μέλος
11/07/2005, 17:33:01
Λοιπόν...όσον αφορά τις ερμηνείες των κληρικών ακόμη και μερικών αγίων αυτές ας τις αφήσουμε προς το παρόν γιατί έχουν και κάποια λάθη, όπως αποδείχτηκε με την πάροδο του χρόνου.

Οι 7 ημέρες της δημιουργίας δεν είναι 7 24ωρα αλλά μεγάλες περίοδοι πολλων χιλιετιών. Η 7η δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Αν το δεις από αυτή την πλευρά δε θα βρεις καμμιά αντίφαση με την επιστήμη εκτός από την 4η μέρα που λέι ότι δημιουργήθηκαν ο Ήλιος και η Σελήνη. Όμως και αυτό εξηγείται. Δε δημιουργήθηκαν τότε αλλά ΦΑΝΗΚΑΝ τοτε γιατί υπήρχε απ' ότι φαίνεται πυκνή νέφωση γύρα από τη Γη που δεν επέτρεπε στα ουράνια σώματα να φαίνονται.

Για τον Αδάμ και την Εύα τώρα δε λέει πουθενά το κείμενο της Αγίας Γραφής (στη Γένεση) ότι ήταν ο ΠΡΩΤΟΣ άνθρωος . Αυτό γράφτηκε πολυ αργότερα και προέκυψε σαν συμπέρασμα. Αλλά και πάλι αφορά τον "άνθρωπο" όπως τον γνωρίζουμε τα τελευταία 5000 χρόνια. Διότι φαίνεται από το κείμενο τη γένεσης ότι υπήρχαν και άλλοι "άνθρωποι" αλλά δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον Αδάμ.Στο Γεν.Δ 17 ο Κάιν βρίσκει γυναίκα (που τη βρήκε αφού είχε φύγει από τον Αδάμ και την Εύα η οποία δεν είχε γεννήσει τις θυγατέρες της;) και αποκτά παιδί τον Ενώχ (όχι το γνωστο που έγραψε το "βιβλίο του Ενώχ" αλλά άλλο) και χτίζει πόλη με το όνομά του. Τι θα την έκανε την πόλη αν δεν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι παρά αυτός, η γυναίκα του και το παιδί του;

Οπότε μην κολλάς στις παροδοσιακές ερμηνείες οι οποίες πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με το κείμενο. Μια τέτοια ερμηνεία που την ακολούθησαν δυστυχώς και μερικοί άγιοι υποστήριζε ότι οι 7 ημέρες της δημιουργίας είναι 7 24ωρα!!! Και το αιτιολογούσαν επειδή "έτσι το λέει η Γραφή" μην προσέχοντας τι ακριβώς ονομάζει "ημέρα" η γραφή στο πρώτο κεφάλαιο. Εκεί ονομάζεται "ημέρα" η παρουσία του φωτός και "νύχτα" η απουσία του :"και εκάλεσε ο θεός το φως ημέρα, το δε σκότος εκάλεσε νύκτα". ποιο φως όμως αφού δεν είχα φανεί ο Ήλιος και η Σελήνη και τα αστέρια; Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν εννοέι το ορατό φως αλλά κάποια ενέργεια σαν φως, που προκαλεί ζωογόνηση των όντων. Οι περίοδοι αυτής της ενέργειας δεν είναι γήινα ημερονύκτια.

Όλα είναι τέλεια

BastΝέο Μέλος
12/07/2005, 11:54:21
φιλε φολοσοφε,

το γεγονος οτι η μια ημερα ειναι ενα διαστημα,μεγαλυτερο της μιας μερας το ειχα καταλαβει και εγω(διαφορετικα δεν ειναι λογικη η δημιουργια του κοσμου σε 7 μερες του σημερινου τροπου μετρησης του χρονου)..
συμφωνω με τα οσα λες για το οτι υπηρχαν λογικα και αλλοι ανθρωποι- αν και νομιζω οτι η αγια γραφη λεει ξεκαθαρα οτι ο πρωτος ανθρωπος ηταν ο αδαμ και μετα απο τον ιδιο δημιουργησε ο Θεος την ευα..εδω βεβαια προκυπτει η ερωτηση του γιατι πρωτα δημιουργηθηκε ο αντρας... αλλα ας το αφησουμε αυτο..τελος θα ηθελα να σε ρωτησω τι κατα τη γνωμη σου θα μπορουσαν να συμβολιζουν τα γεγονοτα του πρωπατορικου αμαρτηματος?γιατι (προσωπικα παντα)πιστευω πως ειναι λιγο κουτο οτι το "φιδι" δελεασε και ξεγελασε την ευα κτλ....

12/07/2005, 12:12:42
quote:
Bast
εδω βεβαια προκυπτει η ερωτηση του γιατι πρωτα δημιουργηθηκε ο αντρας...

Γιατί αν δημιουργούσε πρώτα τη γυναίκα, αυτή θα καθόταν μετά πάνω από το κεφάλι του και θα του έκανε συνεχώς υποδείξεις.

macedon

12/07/2005, 12:26:34
τελικα bast εισαι πολυ γατα,ονομα και πραμα που λεμε

αν και την απαντηση την ξερεις
ο μυθος του αμαρτηματος γραφτικε για να εχουμε εμεις οι αντρες μια καλη δικαιολογια οτι για ολα φταιτε εσεις οι γυναικες
ειναι συνεχεια του μυθου οτι φτιαχτηκατε απο το πλευρο μας αρα ειστε κτημα μας

αν διαβασεις τα ιερα κειμενα των εβραιων θα δεις οτι στην αρχη ο θεος φτιαχνει απο την λασπη που εφτιαξε τον αδαμ και την πρωτη γυναικα την λιλιθ
αλλα αυτη διωχτικε γιατι δεν συμφωνουσε με τα οσα ελεγε το κατεστημενο
τελικα εγινε δαιμονας ανικανη για να εχει παιδια αλλα με την δυναμη να εχει την απολυτη εξουσια πανω στα μωρα για λιγες μερες απο την γεννηση τους

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

Lilith N.Μέλος
12/07/2005, 15:58:52
ΦΙΛΕ ΜΑCEDON

ΝΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΗΝΗΣΩ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΤΕ!!!!!

ΕΠΕΙΤΑ ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΟ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΛΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ...ΟΠΟΥ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΦΙΛΗ ΒΑΣΤ...

ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ, Ο ΘΕΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΟΟΟΟΣΗ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΙΧΑΝ.

ΑΥΤΑ....

BastΝέο Μέλος
12/07/2005, 16:06:17
γεια σας φιλοι μου,

macedon ενω τωρα που οι γυναικες εχουν πανω απο το κεφαλι τους τους αντρες προκοψαμε???...

και gigeni την ξερω την ιστορια της λιλιθ..οντως δεν συμφωνουσε με συστημα της εποχης ηθελε περισσοτερα αλλα τελος παντων δεν μου απαντησε κανεις σας για το αν θεωρειτε ή οχι την ιστορια των πρωτοπλαστων παραμυθι για τα παιδια...

12/07/2005, 16:15:54
quote:
Lilith N.
ΦΙΛΕ ΜΑCEDON
ΝΑ ΣΟΥ ΥΠΕΝΘΗΝΗΣΩ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΤΕ!!!!

Δεν έχω τίποτε με τις γυναίκες, το αντίθετο μάλιστα. Όταν αναφέρομαι σε "γυναίκες" αναφέρομαι ουσιαστικά σε μια μεταλλαγμένη μορφή που ονομάζεται "σύζυγος" και η οποία απέχει παρασάγγας από την έννοια "γυναίκα".

quote:
Lilith N.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ, Ο ΘΕΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!!

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΠΟΟΟΟΟΣΗ ΥΠΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΙΧΑΝ

Καμία αντίρρηση αλλά μάλλον τα λες σε λάθος άνθρωπο

quote:
Bast
macedon ενω τωρα που οι γυναικες εχουν πανω απο το κεφαλι τους τους αντρες προκοψαμε???...

Τουλάχιστον ολοκληρώθηκε η δημιουργία του κόσμου. Φαντάζεσαι να έκανε ο Γιαχωβάς πρώτα τη γυναίκα; Θα καθόταν και θα του έλεγε: "Όχι έτσι, φτιάξτο αλλιώς". Ακόμα θα παιδευόταν ο καημένος ο Γιαχβέ να φτιάξει τον κόσμο...

macedon

12/07/2005, 17:12:46
"Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτε. Ούτε γη, ούτε ουρανός, μόνο σκοτάδι παντού. Ξαφνικά από το σκοτάδι εμφανίστηκε ένας δίσκος, χρυσός από τη μια μεριά και λευκός από την άλλη. Στο κέντρο του δίσκου υπήρχε ο Δημιουργός, "ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ".

Ο Δημιουργός, τότε έφτιαξε το φως. Είδε προς τα κάτω και αμέσως δημιουργήθηκε μια θάλασσα φωτός. Έντυσε την ανατολή και τη δύση με χρώματα και γέμισε ο ουρανός με σύννεφα.

Και τότε αποφάσισε να φτιάξει τον άνθρωπο. Δημιούργησε πρώτα τη γυναίκα, που την ονόμασε "Κορίτσι χωρίς γονείς"."

Από τη "Γένεση" των Απάτσι

Η εβραϊκή γένεση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια των εβραίων να εξηγήσουν τη δημιουργία τους, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους λαούς του κόσμου.

Οι μυθολογικές ιστορίες της δημιουργίας του κόσμου προσπαθούν να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα "πώς", "γιατί", "ποιός" και η καταγραφή των μύθων τους είναι άρρηκτα δεμένη με την κουλτούρα τους και τη γνώση που είχαν για τον κόσμο.

Πολλές μυθολογίες έχουν κοινά στοιχεία, καθώς περιγράφουν κοινά γεωλογικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα "Ο κατακλυσμός του Νώε" ο οποίος συναντάται με άλλα ονόματα και πλοκή σε πάμπολλους μύθους, όπως στο "έπος του Γκιλγαμές" στην Ινδία, στον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα στην Ελλάδα, σε γερμανικούς, κελτικούς, ουαλικούς ακόμα και τουρκικούς μύθους. Ο τουρκικός μύθος μάλιστα για τον κατακλυσμό αναφέρει σαν κύριο ήρωα τον Iskender-Iulcarni (Μέγα Αλέξανδρο) ο οποίος ήταν αυτός που μετά τον κατακλυσμό, άφησε τα νερά που είχαν μαζευτεί στη Μεσόγειο να διαφύγουν προς τον ωκεανό, από το Γιβραλτάρ.

Εν κατακλείδι 40 μύθοι από την Ελλάδα μέχρι την Αφρική και από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική περιγράφουν τη δημιουργία του κόσμου, χρησιμοποιώντας παρόμοιες ιστορίες, διαφορετικά ονόματα και θεογονικές αρχές. Να σημειώσουμε ακόμα ότι η ιστορία του κατακλυσμού περιγράφεται τόσο σε μυθολογίες της Ελλάδας και της Μέσης ανατολής, όσο και σε ασιατικές μυθολογίες, καθώς και σε ιστορίες των Ινδιάνων της Αμερικής (Απάτσι, Ναβάχο, Σεγιέν, κτλ.).

macedon

KrisnnaΜέλος
12/07/2005, 20:13:36
Ο κατακλυσμός του Νώε ήταν ένας τοπικός κατακλυσμός που συνέβη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας περί το 3000 - 2900 π.χ. Οι Έλληνες έχουν καταγράψει πολλούς κατακλυσμούς (Ωγύγου, Δευκαλίωνα, Δαρδάνου) με τελευταίο τον κατακλυσμό του Δαρδάνου που συμπίπτει χρονολογικά περίπου με τον κατακλυσμό του Νώε (3000 π.χ.). Εκείνη την εποχή ξεκινά ξανά η μετακατακλυσμιαία δυναστεία των Σουμέριων βασιλέων με πρώτο βασιλιά τον ΕΤΑΝΑ. Την ίδια εποχή χρονολογείται η πρώτη εποίκηση της Τροίας απο τον Δάρδανο.
Τα γεγονότα λοιπόν χρονολογικά μιλάνε απο μόνα τους. Οι Εβραίοι δέν κάνουν τίποτε άλλο απο το να ερμηνεύσουν μιά μεγάλη καταστροφή στην περιοχή τους σάν παγκόσμιο κατακλυσμό, οποιοσδήποτε λαός στην θέση τους το ίδιο θα έκανε. Απο κεί και πέρα την ιστορία οποιουδήποτε λαού δέν είμαστε υποχρεωμένοι να την θεωρούμε ιερή.

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ

Lilith N.Μέλος
13/07/2005, 09:55:13
ΦΙΛΕ MACEDON

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΕ ΚΑΤΗΓΩΡΗΣΑ ΑΔΙΚΑ....
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΕΣΗ.....ΕΓΩ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.
Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΡΙΑ ΤΟΥ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΠΟΛΙΤΗΣΜΟΣ.
ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ ΛΕΩ ΦΙΛΕ MACEDON(ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΣ) ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η 'ΘΡΗΣΚΕΙΑ' ΜΑΣ, ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ-ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΠΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ 'ΚΑΛΑ' ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕΙ (Ο ΘΕΟΣ-ΒΙΒΛΟΣ)!!!

BastΝέο Μέλος
13/07/2005, 10:05:14
φιλοι μου,

macedon δεν θα διαφωνησω αλλο μαζι σου για τη γυναικα αφου ειναι ξεκαθαρο πως δεν θα μας βγαλει πουθενα ,καθως εσυ φαινεται πως εχεις ζησει "κακιες" εμπειριες απο αυτες..
οσον αφορα τον κατακλυσμο του νωε θα συμφωνησω με τι krisma αφου προσφατα οι επιστιμονες ανακαλυψαν πως ο κατακλυσμος του νωε δεν ηταν ο μονος που εγινε στην ελλαδα..αφου στη ελλαδα δεν εγινε μονο ενας, ουτε στις αλλες χωρες που μου περιγραφεις..αναμενομενο ειναι ,βαιβεα, να συμπηπτουν οι ημερομηνιες ορισμενων απο αυτων των κατακλυσμων των διαφορων περιοχων...

Brie BoyΜέλος
13/07/2005, 12:47:10
quote:
Lilith N: ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟ ΛΕΩ ΦΙΛΕ MACEDON(ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΣ) ΓΙΑΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η 'ΘΡΗΣΚΕΙΑ' ΜΑΣ, ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ-ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΠΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ 'ΚΑΛΑ' ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕΙ (Ο ΘΕΟΣ-ΒΙΒΛΟΣ)!!!

Καταρχάς φίλη μου Lilith N να σε καλωσορίσω στο φόρουμ.

Απορία ΑΑΑ: Δεν είναι λίγο αφελές να αντλούμε στην εποχή μας κοινωνικά μηνύματα από την ... Βίβλο?
Απορία Βου: Ποιά είναι η αντίθεση ανάμεσα στο ένα και στο άλλο?
Απορία Γου: Ποιό είναι το υποκείμενο της παραπάνω πρότασης?

Η πεφωτισμένη Brie

fokaiasΜέλος
13/07/2005, 23:00:17
Η Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης δεν είναι τίποτε άλλο από μία προσπάθεια ενός ανθρώπου ή και πολλών να προσεγγίσουν τη θεολογική ερμηνεία της δημιουργίας του κόσμου.
Αν αποχρωματίσουμε την θεολογική πλευρά και δούμε το κείμενο αδογμάτιστα θα συμπεράνουμε τα εξής:
Ο συγγραφέας αδυνατεί να ερμηνεύσει για τις σημερινές μας γνώσεις, καταστάσεις.
Θεωρεί ως θεοκεντρικό σημείο αναφοράς τη γη.
Μιλάει αναδρομικά με συνέπεια να μπερδεύει πολλούς ως προς την ερμηνεία.

Η όποια ερμηνεία με τον σημερινό τρόπο σκέψης οδηγεί περισσότερο σε ένα είδος παρερμηνείας. Η ερμηνεία των αγίων και των κληρικών, αν και δεν έρχεται σε συμφωνία με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα θεωρείται αντικειμενικότερη από σημερινές προσεγγίσεις διότι ο τρόπος σκέψης τους είναι πλησιέστερος χρονικά προς το σύγγραμμα.

Αδυνατεί λοιπόν ο συγγραφέας να αντιληφθεί ότι το φως της ημέρας προέρχεται από τον ήλιο. Το θεωρεί ως κάτι υπέρτατο που έρχεται και όταν φεύγει τη θέση του παίρνει το σκότος. Το φως αυτό το ονομάζει ημέρα και το σκότος νύχτα. Η αδυναμία του αυτή οφείλεται καθαρά σε έλλειψη γνώσης αλλά και σε μη κατανόηση εξωγενών παραγόντων όπως πχ η παρουσία φωτός «απόντος» ηλίου.

ΚΑΙ ΕΙΠΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΓΕΙΝΩΣΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΕΝ ΤΩ ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΔΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΩΣΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΗΝΑΙ ΔΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΥΤΟΥΣ

ΚΑΙ ΑΣ ΗΝΑΙ ΔΙΑ ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΕΝ ΤΩ ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΔΙΑ ΝΑ ΦΕΓΓΩΣΙΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΕΝ ΟΥΤΩ

Σε αυτές τις παραγράφους βλέπουμε επίσης ότι η ημέρα που χρειάζεται για να δημιουργήσει ο θεός είναι μία διάδοχη κατάσταση ημέρας νύχτας και αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα "εικοσιτετράωρο". Ο διαχωρισμός της διάρκειας της μέρας από την νύχτα έγινε με την δημιουργία του ήλιου. Άρα δεν μιλάμε για χιλιετίες αλλά για απλές ημέρες.
Επίσης στην ερμηνεία του φιλοσόφου βλέπουμε τη λέξη ΦΑΝΗΚΑΝ σε αντίθεση με το κείμενο όπου αναγνωρίζεται η λέξη ΓΕΙΝΩΣΙ. Δηλαδή δημιουργήθηκάν.

Συναντούμε αδυναμία ακόμη και στην ερμηνεία της βροχής.
ΚΑΙ ΕΙΠΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΓΕΝΗΘΗΤΩ ΣΤΕΡΕΩΜΑ ΑΝΑΜΕΣΟΝ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΗ ΥΔΑΤΑ ΑΠΟ ΥΔΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΕΠΟΙΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΧΩΡΙΣΕ ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΣΤΕΡΕΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΕΙΝΕΝ ΟΥΤΩ

filosofos

quote:
Διότι φαίνεται από το κείμενο τη γένεσης ότι υπήρχαν και άλλοι "άνθρωποι" αλλά δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον Αδάμ.

Όντως υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι που δεν ήταν στο επίπεδο του Αδάμ αλλά…..
ΚΑΙ ΕΙΠΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΚΑΜΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΗΜΩΝ ΚΑΘ ΟΜΟΙΩΣΙΝ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΕΤΕΙΝΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΡΠΕΤΟΥ ΕΡΠΟΝΤΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
………ήταν κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού.

14/07/2005, 02:08:57
quote:

Η αδυναμία του αυτή οφείλεται καθαρά σε έλλειψη γνώσης αλλά και σε μη κατανόηση εξωγενών παραγόντων όπως πχ η παρουσία φωτός «απόντος» ηλίου.

Συμφωνώ, γεγονός που εμφανίζεται σε όλες τις κοσμογονίες, δηλ. οι άνθρωποι δημιούργησαν μία κοσμογονική θεωρία, ανάλογα με τις γνώσεις τους και την προσωπική τους αντίληψη.

quote:

filosofos
quote:
Διότι φαίνεται από το κείμενο τη γένεσης ότι υπήρχαν και άλλοι "άνθρωποι" αλλά δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τον Αδάμ.

Όντως υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι που δεν ήταν στο επίπεδο του Αδάμ αλλά…..
ΚΑΙ ΕΙΠΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΚΑΜΩΜΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΗΜΩΝ ΚΑΘ ΟΜΟΙΩΣΙΝ ΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΞΟΥΣΙΑΖΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΕΤΕΙΝΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΡΠΕΤΟΥ ΕΡΠΟΝΤΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
………ήταν κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού.

Ο Θεός "μιλάει" για τον Ισραηλίτη όχι για τον όποιον άνθρωπο. Αυτόν σύμφωνα με την ΠΔ έφτιαξε "κατ' εικόνα και ομοίωση". Τώρα θα μου πεις οι άλλοι δεν ήταν άνθρωποι; Απλώς οι άλλοι δεν τους ενδιέφεραν επειδή έφτιαχναν την δική τους μυθολογία και όχι των άλλων φυλών/λαών. Αυτό που τους ενδιέφερε να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Ισραηλίτης ήταν το βασικό (και εκλεκτό) δημιούργημα του Θεού.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-