ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΓΑΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΝΓΑΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

GDS117 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
GDS1Μέλος
22/06/2005, 13:45:13
Τελικά η Παναγία είναι υπαρκτό πρόσωπο η μητέρα του Ιησού που τον συνέλαβε με τον Κρίνο όπως αναφέρεται στην Βίβλο ή είναι η προσωποποίηση της Πανγαίας της Μητέρας όλων;

Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα

filosofos3Μέλος
22/06/2005, 14:01:19
Δε θα μπορούσε να είναι υπαρκτό πρόσωπο που προσωποποιεί την Πανγαία;

Όλα είναι τέλεια

VELISSARIOSΜέλος
22/06/2005, 14:55:56
snoopyΜέλος
22/06/2005, 16:54:05
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΛΕΞΕΩΝ
ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝ + ΑΓΙΑ ΔΗΛΑΔΗ : Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΓΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΓΧΑΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝ+ΓΑΙΑ, ΑΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ.
GDS1Μέλος
22/06/2005, 17:22:16
Το θέμα θα ήταν προτιμότερο να κινηθεί στο κατά πόσο η Παναγία υπήρξε στην πραγματικότητα ή απλά χρησιμοποιήθηκε με μεταφορικό τρόπο ώστε να παρουσιάση την Πανγαία.

Όπως για παράδειγμα στην Ελληνική μυθολογία ο Ουρανός και η Γη κτλ

Το χρήμα δεν είναι το παν στην ζωή, η αγάπη είναι. Ευτύχως αγαπάω το χρήμα

22/06/2005, 22:13:52
Το μόνο κοινό που βλέπω εγώ μεταξύ των δύο είναι το πρώτο συνθετικό και κανά-δυο γράμματα ακόμα...
resuscitatedΜέλος
24/06/2005, 09:19:29
Πουθενά στην Αγία Γραφή δεν αναφέρεται ο κρίνος σχετικά με την άσπορο σύλληψη του Ιησού από την Παναγία.
24/06/2005, 13:24:26
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ GDS1 ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΘΕΣΩ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ...

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ..
ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟ ΠΑΝ-ΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΓΙΑ Η ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΙΑ....
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟΝ...

ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΙΑ...

ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΑ-ΜΑΡΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ...
ΥΓΡΟ ΤΟ ΟΜΝΙΑΚΟ ΥΓΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ (ΜΗΤΕΡΑΣ) ΟΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΖΩΗ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

menasΜέλος
24/06/2005, 14:14:30
quote:

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ...

Έχω την εντύπωση ότι σαν εβραικό όνομα που είναι το Μαριαμ (Μιριαμ), η έρευνα θα έπρεπε να κινηθεί προς τα εκεί. Και αυτή η έρευνα πολύ δύσκολα θα επαληθεύσει τη σχέση με το αμνιακό υγρό.

just my $0.02

24/06/2005, 14:59:28
quote:

ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΙΑ...

ΜΑΡΙΑ-ΜΑΡΑ-ΜΑΡΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ...
ΥΓΡΟ ΤΟ ΟΜΝΙΑΚΟ ΥΓΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ (ΜΗΤΕΡΑΣ) ΟΠΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΖΩΗ.

Miriam is the English form of a Hebrew (or Egyptian) name, Myriam, or Mariamne (also the source for Mary).

The meaning is disputed. Some suggestions include: "Wished for Child" (from “ma rama”), "Bitterness" (from “mara”) or "Drop of the Sea," or "Rebelliousness" (from meri).

History:
Miriam had long been a favorite Jewish name, due to its connection with Moses. It spread to the Christian world (at least, the Protestant Christian world) after the Reformation.
Pronunciation: meer-ee-am.
Alternates: Myriam.

The name of Moses sister, Miriam, is similar to the Egyptian title Mery, meaning Loved one.This is the name given to the wife of Amenhotep III, Queen Tiye. Likewise, two of the Viziers of Amenhotep III were Ra-mose and Mer-mose (beloved son?).

Kαι μία ενδιαφέρουσα ανάλυση εδώ
http://www.rostau.org.uk/AEgyptian-L/archives/week376.txt

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

24/06/2005, 15:11:32
Η 'Παναγία' με την 'Πανγαία', καμιά σχέση.

1 παν + αγία
2 παν + γαία-γη

Εξ άλλου η Πανγαία είναι όνομα που πρωτοχρησιμοποίησε ο Wegener (1915) για την θεωρία της υπερ-ηπείρου του. Δεν ξέρω αν υπήρχε υπό αυτή την μορφή και παλιότερα.

Ενδιαφέρουσα όμως φαίνεται να είναι η ετυμολογία της λέξεως 'άγιος-αγία'.
Βρήκα ότι έχει σχέση με το 'άγος' το οποίο όμως έχει αρνητική έννοια (δηλ, το χρήζον εξαγνισμού, το μίασμα, η ενοχή, το βδέλιγμα και από αυτά η εξιλέωση, η εξάγνιση).
Η ρίζα αγ- έχει διττή σημασία, θετική και αρνητική, γι αυτό και οι περισσότερες από αυτές τις λέξεις επαμφοτερίζουν κατά την σημασία.

Δεν το έχω βρει ξανά, οπότε το παραθέτω με μιά μικρή επιφύλαξη.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

Edited by - Ostria on 24/06/2005 15:17:19

KrisnnaΜέλος
24/06/2005, 16:20:55
Σκέφτηκα μιά άλλη πιθανή εξήγηση για την λέξη ΑΓΙΟΣ. Το στερητικό -Α- και Γ(Η)ΙΟΣ. Δηλαδή δέν βρίσκεται στην Γή, βρίσκεται έξω απο την Γή πιθανότατα στον Ουρανό μαζί με τον Θεό

"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ

24/06/2005, 21:15:29
quote:

Σκέφτηκα μιά άλλη πιθανή εξήγηση για την λέξη ΑΓΙΟΣ. Το στερητικό -Α- και Γ(Η)ΙΟΣ. Δηλαδή δέν βρίσκεται στην Γή, βρίσκεται έξω απο την Γή πιθανότατα στον Ουρανό μαζί με τον Θεό

Και γω την σκέφτηκα αυτή την εξήγηση, αλλά δεν την βρήκα στο ετυμολογικό λεξικό μου. Κρίμα και θα ταίριαζε περισσότερο!

-Arthur C. Clarke-

filosofos3Μέλος
24/06/2005, 21:28:41
Το Παν-αγία σημαίνει αγιότερη από όλους και αυτό ακριβώς λέε η ορθοδοξία και ο καθολικισμός για την Παναγία:ότι είναι το αγιότεο ον μετά το Χριστό, αγιότερη και από τους αγγέλους στους οποίους χορηγεί τις ενέργειες της θείας χάριτος, όπως και σε όλη ση φύση μέσω αυτών.

"Την τιμιοτέραν των Χερουβίμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφίμ ..." λέι ένας ύμνος που αναφέρει τα δύο ανώτερα τάγματα και την Παναγία ως ανώτερη και από τα δύο.

Το ά-γιος ως μη γήινος ή αυτός που δεν έχει γη=υλικότητα το έχω βραι να το λέει και κάποιος άγιος, νομίζω ο Νικόδημος ο αγιορείτης.

Όλα είναι τέλεια

24/06/2005, 21:43:56
quote:
Η ρίζα αγ- έχει διττή σημασία, θετική και αρνητική, γι αυτό και οι περισσότερες από αυτές τις λέξεις επαμφοτερίζουν κατά την σημασία.

Δεν το έχω βρει ξανά, οπότε το παραθέτω με μιά μικρή επιφύλαξη.

Σωστή είσαι κυρία.
Άγιος δεν είναι μόνο ο αγνός αλλά και ο μιαρός.
Διττή σημασία είχε την αρχαία εποχή...
Με σύγχρονους όρους το άγος είναι το ταμπου,το καθαγιασμένο για τους θεούς και συνεπώς απαγορευμένο για τους ανθρώπους.

καλό καλοκαίρι

----

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!

dimitris2Μέλος
24/06/2005, 22:20:14
Παναγείς, (= άξιες σεβασμού, από το "άγος") ονομάζοντο στην αρχαία Ελλάδα οι ιέρειες. Παναγείς και όχι πανγαίαι.
25/06/2005, 00:50:00
Merci για τις απαντήσεις!

-Arthur C. Clarke-