- Κατασκευάζοντας τη «θρησκεία» - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Μιλώντας για θρησκεία, αναφέρουμε τον Θεό..Είδες κάτι πράγματα;
Παράλογα....
Τώρα θα μας δώσεις μία από τις αποδείξεις που υποστηρίζεις ότι υπάρχουν;
Εκτός αν δεν έχεις τέτοιο πράμα και απλά λες ανοησίες για την ύπαρξη αποδείξεων... ![]()

macedon
θρησκείες, έχει περισσότερες αποδειξεις, που σήμερα, λόγω απόστασης χρόνου, δεν μπορούν να τεκμηριωθούν απόλυτα...Τις δίνουμε πίστη, γιατί διατηρήθησαν αιώνες διωγμού και εξέλιξης...
«θέλω να μου φέρετε, μια άλλη θρησκεία,πλήν του χριστιανισμού, που να έχει έστω, μια εικόνα..»
Τι «εικόνα» χαριεντίζεσαι φίλτατε?
Νομίζεις ότι υπάρχει έστω και κάτι ελάχιστο (επιστημονικά αποδεδειγμένο) «ιστορικό» για τον Ιησού?
Πλάκα μας κάνεις ή ξεχνάς σε ποιούς απευθύνεσαι?
trexagireve:
«Με τόσους μάρτυρες γεγονότων, με τόσα φαινόμενα,με τόσες ενδειξεις,αποδειξεις, με τόσους κοινωνικούς δεσμούς, με όλες τις κοινωνικές τάξεις...»
Όλα αυτά που λες, ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ. Όλα αυτά, δεν είναι γνώση ή επιστημονική τεκμηρίωση φίλτατε, αλλά ΛΑΪΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ και ΜΥΘΟΙ.
Σου είναι δύσκολο να το χωνέψεις, αλλά άκου και τον Θεολόγο-διευθυντή της Μονής Πετράκη, κάτι ξέρει παραπάνω απο την ταπεινότητα σου!
trexagireve:
«Τουλαχιστον τον χριστιανισμό, δεν πρέπει να κάνετε το λάθος να
τον κρίνεται με ότι θάβει κυριολεκτικά, την αρχαία ελληνική θρησκεία, ή όποια άλλη..»
Ο Χριστιανισμός, όπως και τα υπόλοιπα ξαδέρφια του Αβρααμικά παρακλάδια, μπορεί να βρει χώρο να αναπτυχθεί ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΟ, το οποίο είτε δημιουργεί ο χριστιανισμός (δια της πολιτικής εξουσίας) είτε συντηρεί και τροφοδοτεί με διαφόρους τρόπους και προπαγάνδες.
Είναι στην ουσία ένα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ και όχι μια πραγματική ιστορία, όπως και κάθε άλλη θρησκεία εξάλλου.
trexagireve:
«Για να το πούμε απλά, ότι και να θελήσετε να πείτε για τον χριστιανισμό, δεν υπάρχει καμία άλλη θρησκεία, που να τον φτάνει σε αποδείξεις και πιστούς, που έζησαν τον Θεό τους....»
Τι λες ρε τρεχαγύρευε, ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ?
Όλα τα υπόλοιπα δόγματα στη γη, είναι μακράν πολυπληθέστερα σε αριθμό πιστών απο ότι ο ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΟΓΜΑΤΑ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ».
Η λύσσα και το μίσος που υπάρχει ΕΝΤΟΣ του χριστιανικού δόγματος είναι άνευ προηγούμενου, κάτι που το μαρτυρούνε τα εκατοντάδες χριστιανικά δόγματα τα οποία το καθένα έχει και την δική του «αληθινή ιστορία»!
Εσύ κατα τα άλλα, ζεις το όνειρο σου περί «αποδείξεων» έ?
Έ, τι να κάνουμε, εμείς θα σου χαλάσουμε τώρα το όνειρο.....![]()
Να δεις τώρα που θα θυμώσει και δεν θα μας δώσει ούτε μια απόδειξη!
(Λες να μας δώσει κανά τιμολόγιο;)

macedon
δούμε λογικά, είπα το πράγμα, αυτό θα κάνουμε, με όσα λέτε....
Ποια εικόνα;Μα, ποιά εικόνα θρησκείας,έχουν άλλες, που να μην ταυτίζεται με κάποια άλλη, να μην είναι μια μετονομασία, θεών και θεουσών...Να έχει ιστορία, δική της, με μάρτυρες, με γεγονότα, περιστατικά,με ανθρώπους, όπως συμβαινει με τον χριστιανισμό,κάτι που δεν μπορούμε να πουμε,επαναλαμβάνω,για καμία άλλη...Όλες οι υπόλοιπες θρησκείες, είναι περιληπτικές,αόριστες,αφηρημένες,με στρογγυλεμένες άκρες, γεγονότων, ώστε να παίζουν άνετα,στη σφαίρα του μύθου και της φαντασίας, μαζί με την εγκυκλοπαιδική γενικότητα,χωρίς λεπτομέρειες, που να πείθουν, ότι κάτι έγινε, κάποος έκανε κάτι, έφερε μια αλλαγή, μεγάλη στον κόσμο,σε μια χώρα, για την έννοια άνθρωπος κι όχι για την πάρτη του, ή για κάποιους δικούς του...
Μόνο ο Χριστός, ήρθε για τον άνθρωπο, όλοι οι άλλοι, ήρθαν για την πάρτη τους, να περάσουν καλά..Αυτό, αν το παραδεχτείτε, άσχετα απο το πως το κρίνετε, ως πράξη,μπορούμε μετά να πάμε παρακάτω...
που έθεσες, αγαπητέ μου Σβάμπε...
Σσν θρησκεία,λέμε,δεν έχει αμφισβήτηση,σε σχέση, με τις άλλες, σε
ότι έχουμε γι αυτη και τις άλλες...
Αυτά τα ΠΑΡΑΓΩΓΑ, που λες, της πίστης,δεν είναι ενδεικτικό,της αληθειας του χριστιανισμού, αφού στις άλλες, δεν υπάρχουν;...
Στη δύση, που απευθύνθηκε,αρχικά, ο χριστιανισμός, κυριαρχεί φιλε
μου, παλιά η συζήτηση...
Και το μήνυμα, είναι ο καθένας, άκουσε για τον χριστιανισμό,άρα
όταν έρθει η ώρα της κρίσης, όλι θα έχουν τοποθετηθεί και κανείς δεν θα πει εγώ δεν ήξερα....
Αυτό συμβαινει φίλοι μου...
Και ειλικρινά, κανείς, δεν θα μπορεί να πει τότε, ότι δεν καταλάβε....
Τώρα, περι αποδέιξεων, έχουμε την σχετικότητα, της λέξης αποδειξη....
Γιατί, εικόνες που κάνουν θαύματα, κείμενα, χιλιάδες, που καταμαρτυρούν την αλήθεια του χριστιανισμού, πίστη, που κάπου πατάει,όχι σε ψέματα, υπάρχουν...
Το αν τα βλέπεις,ή καλύτερα, αν θέλεις να τα δεις, φίλε μου, είναι το θέμα....
Να καταθέσω και γώ την προσωπική μου εμπειρία ΄και μάλιστα σημερινή....
Είμαι παραλία και απέναντίμου βρίσκεται ένα θηλυκό βγαλμένο απο τον παράδεισο..."Θεός" και πρωτοπαλλήκαρο...αποδείξεις παραγματικές και όχι αστεία...ο "Θεός" μπροστά μου και μου χαμογελάει τόσο "γλυκά"...
Την καλημέρα μου σε όλους και πάλι...πάω για "προσκύνημα"...![]()

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
quote:
Μόνο ο Χριστός, ήρθε για τον άνθρωπο
Και υποθέτω ότι έχεις αποδείξεις για το ότι όντως ήρθε ένα τέτοιο πρόσωπο, ναι;
quote:
Τώρα, περι αποδέιξεων, έχουμε την σχετικότητα, της λέξης αποδειξη....
Δεν υπάρχει σχετικότητα. Η έννοια της λέξης "απόδειξη" είναι απόλυτη. Και συ λες ότι έχουμε αποδείξεις. Φέρτες!
quote:
Γιατί, εικόνες που κάνουν θαύματα
"Θαύμα" είναι κάτι που αποδεδειγμένα ανήκει στη σφαίρα του εξωπραγματικού. Δείξε μας λοιπόν κάποιον που του φύτρωσε καινούριο πόδι ή χέρι στη θέση του κομμένου και αυτό αποτελεί "απόδειξη" του θαύματος.
quote:
κείμενα, χιλιάδες
Καλά, τα κείμενα είναι για γέλια. Μπορείς να το διαπιστώσεις αν τα διαβάσεις...
Συνεχίζεις όμως να μιλάς για αποδείξεις αλλά δεν μας παρουσιάζεις ΟΥΤΕ ΜΙΑ! Γιατί;
ΥΓ. Ελπίζω να γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη "απόδειξη", ε; Τώρα, θα μας φέρεις καμία να δούμε ή θα συνεχίζεις να αερομπουρδολογείς;

macedon
Θα ήμαστε ακόμη βάρβαροι, με θεο τον Δια...
Να πώ κάτι αρχικά. Βλέπω ότι θεωρείς τους ανώνυμους επαγγελματίες της ΟΟΔΕ ως αξιόπιστη πηγή και παραθέτεις συχνά-πυκνά τις ιστοσελίδες τους ως απόδειξη.
Προσωπικά τους θεωρώ ένα μάτσο αγράμματους σαλτιμπάγκους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και το μόνο που κάνουν είναι να χάνονται μέσα στον παραλογισμό του φανατισμού τους, προσπαθώντας να αποδείξουν τα αναπόδεικτα, με τα οποία εντυπωσιάζουν απλά τους αφελείς και τους ανίδεους που δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα ούτε τη γνώση να αναζητήσουν μόνοι τους τις απαντήσεις.
quote:
Φιλε Macedon, το ‘’Ελληνες’’ το λεει με την εννοια της θρησκειας
Δεν θα ήθελα να με ξαναπείς "φίλε" γιατί τη γλώσσα αυτή τη θεωρώ χριστιανική υποκρισία. Στο ζητάω ευγενικά.
Οσον αφορά στο "Ελληνες", ο όρος αυτός έπαψε να έχει θρησκευτική σημασία ήδη 8 με 9 αιώνες πριν τον Κοσμά. Οπως εσύ παρακάτω υποστηρίζεις (ψευδώς μεν αλλά το υποστηρίζεις) πως οι Ελληνες είχαν ήδη δεχτεί τον χριστιανισμό από τον 6ο αιώνα. Λες να υπήρχαν εθνικοί στα χωριά της Ηπείρου 15 αιώνες μετά, οπότε ο Κοσμάς αναφέρεται με τη "θρησκευτική" έννοια;
Ο Κοσμάς (όπως και όλοι οι της εκκλησίας, από τον Ιησού μέχρι τον τούρκο πατριάρχη) εννοούσε αυτό ακριβώς που έλεγε. Δεν υπάρχει θρησκευτική έννοια του όρου Ελληνες στο τέλος του 18ου αιώνα, ώστε να τη χρησιμοποιήσει ο Κοσμάς με την έννοια αυτή.
Αλλωστε, δεν χρειάζεται να κάνεις σύνθετους και παράλογους συνδυασμούς για να δεις τι ακριβώς λέει. Είναι σαφής: Αλλο οι Ελληνες, άλλο οι χριστιανοί. Κάτι που προσωπικά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
quote:
Πρωτα από όλα ηταν νομοθεσια του Ιουστινιανου και όχι της εκκλησιας
Γιατί, είπα εγώ ότι ήταν της εκκλησίας;
quote:
και κατά δευτερο πολύ πιο πριν ειχε εκχριστιανιστεί ο πληθυσμος
Ανοησίες της ΟΟΔΕ και των ανιστόρητων χριστιανών. Οι τελευταίοι Ελληνες εκχριστιανίζονται βίαια τον 10ο αιώνα.
quote:
Συνεπως, τα οποια μετρα ηταν περιττα.
Αγνοείς προφανώς τη νομοθεσία του Βυζαντίου η οποία από αυτοκράτορα σε αυτοκράτορα γινόταν όλο και πιο αυστηρή. Ακόμη και ο νόμος του Ιουστινιανού περί υποχρεωτικής βάφτισης έγινε ακόμη πιο αυστηρός επί Λέοντα του Στ΄ ανεβάζοντας την ποινή από εξορία σε θάνατο.
quote:
Ειχες εκθεσει καποια αποσπασματα παλιοτερα, και ειχες εκτεθει όταν αυτά παρατέθηκαν ολοκληρα.
Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Μπορείς να μου παραθέσεις το σημείο;
quote:
Ποιοι πολεμησαν εναντιων του ελληνισμου? Οι ελληνες?
Οχι, οι χριστιανοί. Τα έχουμε πει αυτά, να μην επαναλαμβανόμαστε.
quote:
Το ότι δεχτηκαν τον χριστιανισμο, δεν σημαινει ότι δεν παρεμειναν ελληνες.
Ο ελληνισμός (με ό,τι αυτός αντιπροσώπευε) ήταν το μοναδικό εμπόδιο στην ασιατική θρησκεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που όχι μόνον συκοφαντήθηκε και απαξιώθηκε από τους χριστιανούς (με πρώτο τον ανύπαρκτο Εβραίο γυρολόγο Ιησού που ονόμαζε τους Ελληνες "σκυλιά") αλλά αναθεματίστηκε και πολεμήθηκε με κάθε μέσο. Δεν μπορούσε κανείς να είναι Ελληνας και χριστιανός. Οι χριστιανοί ήταν και είναι Ρωμιοί, όχι Ελληνες.
quote:
Η εθνικοτητα δεν αλλαζει με βαση το θρησκευμα.
Σαφώς οχι. Η εθνική συνείδηση αλλάζει. Η εθνικότητα, όπως και η υπηκοότητα, παραμένουν ίδιες.
quote:
Δεν αλλαζει η ελληνικοτητα.
Κι εδώ συμφωνώ. Σαφώς δεν αλλάζει. Απλά καταργείται!
quote:
Εισαι αστειος ωρες ωρες
Σε αντίθεση με σένα και τους υπόλοιπους που είστε αστείοι συνεχώς.

macedon
Για παράδειγμα, ο ψηλός, που έχει ζηλέψει τη δόξα των ευρωπαίων και τους συναγωνίζεται σε... ευφυΐα και στις... τάπες!!!
quote:
Εγώ θα σε συμβούλευα να τους φωνάξεις και αυτούς και παρεούλα να πάτε να σας κοιτάξει κάνας γιατρός!!
quote:
Μην αφήνεις τον αντιχριστιανικό σου φονταμενταλισμό να αμαυρώνει την όλη σου εικόνα στο φόρουμ, είναι κρίμα ....
Κι άλλος αντιχριστιανός φονταμενταλιστής;;;![]()
Νόμιζα ότι είμαι μόνος μου...
quote:
Όταν ΜΟΝΟ εμείς πολεμούσαμε για να σας ελευθερώσουμε, εσείς που ήσασταν ωρέ λουλούδες;
Ανύπαρκτες δε, κρυβόσασταν πίσω από τα φουστάνια των ομοίων σας. Τώρα πια που πέρασε η μπόρα, βγήκατε στο ξέφωτο και σαν τις ξεφωνημένες στριγκλίζετε και ενοχλείτε τον κόσμο με τις κραυγές σας.Άντε μαζευτείτε να πάρετε κάνα ταξί να πάτε καμιά βόλτα στο ύπαιθρο για να κάνετε τα γκαραγκιοζιλίκια σας να καλμάρετε λιγάκι!
Γειά σου ρε μπαρουτοκαπνισμένε ψηλέ, άξιε απόγονε των καλόγερων που υπερασπίζονταν την πατρίδα στα πεδία των μαχών.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
quote:
macedon:
Μα τόσο ξεφτίλα πιά;Δε φτάνει που παραδώσατε το Ρήγα και επικηρύξατε τα γραφτά του
Δε φτάνει που αφορίσατε τους κλέφτες το 1805
Δε φτάνει που αφορίσατε ολόκληρη την ελληνική επανάσταση τρεις φορές
Δε φτάνει που αναθεματίσατε αυτούς που ήθελαν την ελευθερία μέσα από "Πατρικές Διδασκαλίες" και "Αντιφωνήσεις"
Δε φτάνει που ζητήσατε από τους Ελληνες να επιστρέψουν στο Σουλτάνο μετά την απελευθέρωσηΒάλατε το σουλτάνο και στις προσευχές σας; Πόσο θα ξεφτιλιστείτε ακόμη ελληνόφωνοι χριστιανοί;
Καλά δεν ντρέπεσαι καθόλου?...δεν κοκκινίζεις?
Για το Ρήγα ο δολοφόνος βρέθηκε και δεν είχε καμία σχέση με την Εκκλησία. Ο Ρήγας μιλούσε για την ανασύσταση του Βυζαντίου και αν μή τι άλλο αυτό "βόλευε" την εκκλησία αφού ήταν πάντα το όνειρό της.
Για τους αφορισμούς, οι ίδιοι οι αφορισμένοι έδωσαν την απάντηση σε εσάς τους Χριστιανομάχους, που τρέχετε τάχα μου τάχα να τους υπερασπιστείτε.
Τόσο ο Κολοκοτρώνης όσο και ο Υψηλάντης όχι μόνο δικαιολόγησαν τους αφορισμούς αλλά ο μεν Κολοκοτρώνης ήταν πάντα υπέρμαχος της θρησκείας μας! αυτής την οποία εσείς βρίζεται....(άρα βρίζετε έμμεσα και τον Κολοκοτρώνη), ενώ ο Υψηλάντης όρκισε τους στρατιώτες του για να πάρουν εκδίκηση για το φόνο του Πατριάρχη.
Δεν καταφέρεστε μόνο ενάντια στο Χριστιανισμό αλλά και ενάντια σε αυτούς που με όπλο τους την πίστη στο Χριστό, πολέμησαν και ελευθέρωσαν την Ελλάδα μας.....είναι ηλίου φαεινότερο ότι ανήκετε σε άλλο στρατόπεδο! και όχι σε αυτό των Κολοκοτρωναίων και των Υψηλάντιδων.
Με την Πατρική Διδασκαλία και την Αντιφώνηση έφαγες δύο ωραίες τάπες! και απέδειξα μέσα από αυτά τα έργα ότι έλεγες ψέματα....(ένα μικρό κομμάτι το τελευταίο δεν έχω προλάβει να σχολιάσω, αλλά κι εκεί δε θα έχεις καλύτερη τύχη.)
Όσο για τα ποιηματάκια που σε ενόχλησαν τόσο! νομίζω ότι δεν είναι τίποτα μπροστά στις υπηρεσίες του Ανδρούτσου κοντά στον Πασά! και τις υπηρεσίες των αρματωλών στο Σουλτάνο.
Όπως αυτοί λοιπόν προσποιούνταν στον κατακτητή έτσι και τα ποιηματάκια ρίχνανε τη στάχτη τους.
Η εκκλησία μας έδωσε στο βωμό της ελευθερίας Πατριάρχες Επισκόπους και ιερείς! Βάζοντας μπροστά τα στήθια τους προστάτεψαν τον Έλληνα και πολέμησαν δίπλα στους οπλαρχηγούς. Ειδικά ο Γρηγόριος έσωσε χιλιάδες Έλληνες από το γιαταγάνι του Τούρκου…..και αυτός είναι και ο λόγος που σας έκατσε στο στομάχι.
Μετά την επανάσταση ο ίδιος ο Καποδίστριας απαντά για λογαριασμό της Εκκλησίας σε αυτό που υπαινίσσεσαι.
Τα ψέματα και οι κακοήθειες σας δείχνουν τον πανικό που σας διακατέχει.......αφού δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν παρά μόνο τους εαυτούς σας!
Σε προκαλώ λοιπόν για τα παραπάνω που ανέφερες να φέρεις και πάλι τις δήθεν αποδείξεις σου για να γελάσει και πάλι ακόμη και το παρδαλό κατσίκι.....έλα λοιπόν! Φέρτα ......
quote:
Marte:
ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ" [Δελφοί]και όχι γλύφε τον αφέντη για να μην σου πάρει το κεφάλι...
Αλλά ξέχασα οι χριστιανοί πατρίδα έχουν την άνω Ιερουσαλήμ!!!
Κάθε πράγμα στον καιρό του...γνωρίζεις ότι δεκάδες αγωνιστές του 1821 είχαν υπηρετήσει κάτω από τις διαταγές του Σουλτάνου? .....και ξακουστά ονόματα όπως Υψηλάντης Καποδίστριας για παράδειγμα.
Είσαστε τόσο ξένοι με την ιστορία της πατρίδας μας που αναρωτιέμαι από που κρατάει η σκούφια σας!
Τα παιδαριώδη συνθήματα λοιπόν, να τα πεις εκεί που σε παίρνει.
Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι δεν γνωρίζεται τα στοιχειώδη.
Η πατρίδα μας είναι η Ελλάδα και η θρησκεία μας ο Χριστιανισμός.....αν δε σου αρέσει να πας αλλού να ζήσεις. Εμείς δεν έχουνε πρόβλημα με όσους δεν είναι Χριστιανοί αλλά να μας τι λένε και από πάνω «κάποιοι» από αυτούς!, αυτό πάει πολύ!
Που ήσαν οι δωδεκαθεϊστές και οι άθεοι στην επανάσταση? όψιμοι Ελληναράδες?.....εσείς με το πρώτο μπαμ!....θα την κάνετε για τη Δύση....δώσε μας μερικούς ήρωες δωδεκαθεϊστές του 21! για ψάξε........
quote:
macedon:
A, τώρα κατάλαβα. Μας πέρασες για χριστιανούς που κρυβόμασταν πίσω από τα φουστάνια των ομοίων μας, των παπάδων. Λάθος έκανες! Τον ευρωπαίο θα είδες ή τον τρεχαγύρευε... Αυτών οι όμοιοι φοράνε φουστάνια (ριχτά, για να κρύβουν την ... εγκυμοσύνη)
Aνύπαρκτοι ήσασταν το 1821! λάβατε μέρος στο πλευρό των Τούρκων.....όσοι δεν ήσαν Χριστιανοί πολέμησαν μαζί με το Σουλτάνο που ήσαν οι δωδεκαθειστές σας?
Νομίζεις ότι με βρισιές και ανοησίες θα κερδίσεις τις εντυπώσεις? Στοιχεία φέρε!!!! Δεν έχεις τίποτα παρά μόνο εικασίες.
Όταν εγώ έφερα ιστορικούς με μαρτυρίες για την προσφορά και τη θυσία του κλήρου στον αγώνα, εσείς για ανταπάντηση μου φέρατε "εικασίες" και σήμερα στιχάκια.....μα τόσο γελοίοι είστε?

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Edited by - europaios2 on 29/08/2009 01:25:35
quote:
Οσον αφορά στο "Ελληνες", ο όρος αυτός έπαψε να έχει θρησκευτική σημασία ήδη 8 με 9 αιώνες πριν τον Κοσμά. Οπως εσύ παρακάτω υποστηρίζεις (ψευδώς μεν αλλά το υποστηρίζεις) πως οι Ελληνες είχαν ήδη δεχτεί τον χριστιανισμό από τον 6ο αιώνα. Λες να υπήρχαν εθνικοί στα χωριά της Ηπείρου 15 αιώνες μετά, οπότε ο Κοσμάς αναφέρεται με τη "θρησκευτική" έννοια;
Ο Κοσμάς (όπως και όλοι οι της εκκλησίας, από τον Ιησού μέχρι τον τούρκο πατριάρχη) εννοούσε αυτό ακριβώς που έλεγε. Δεν υπάρχει θρησκευτική έννοια του όρου Ελληνες στο τέλος του 18ου αιώνα, ώστε να τη χρησιμοποιήσει ο Κοσμάς με την έννοια αυτή.
Αλλωστε, δεν χρειάζεται να κάνεις σύνθετους και παράλογους συνδυασμούς για να δεις τι ακριβώς λέει. Είναι σαφής: Αλλο οι Ελληνες, άλλο οι χριστιανοί. Κάτι που προσωπικά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Tο ‘’Ελληνες’’ το λεει με την εννοια της θρησκειας .Αυτό φαινεται διοτι αμεσως μετα μιλαει για ‘’ορθοδοξους χριστιανους’’. Αναφερεται σε θρησκεια. Δεν αναφερεται σε εθνος.
Αυτό αποδεικνυεται από το υπολοιπο της φρασης (που δεν ανεφερες) που μιλαει καθαρα για θρησκεια και όχι για εθνος.
‘’ «Έμαθα -λέγει- πως με την χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και Θεού δεν είσθενε Έλληνες, δεν είσθενε ασεβείς αιρετικοί, άθεοι, αλλ' είσθενε ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πιστεύετε και είσθενε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και είσθενε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας … »
Διδαχή Α,1. Ι. Β. Μενούνου, σ. 115 έ.
Μιλαει για αιρετικους,αθεους,για βαπτισμα, Μιλαει καθαρα θρησκευτικα.
Το ότι στην εποχη του ‘’ελληνας’’ δεν σημαινε πλεον ‘’ειδωλολατρης’’, δεν σημαινει ότι δεν ηξερε την εννοια αυτή ως ‘’ειδωλολατρη’’. Ηταν γνωστη η εννοια που ειχε πριν από αιωνες και την εννοια που εχει σημερα. Το ένα δεν αναιρει το άλλο.
Εσυ τι λες? Να λεει στους Ελληνες ότι ……..δεν είναι ελληνες? Ή μηπως δεν ηξεραν την εποχη εκεινη ότι οι προγονοι μας ηταν ειδωλολατρες ?
quote:
Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Μπορείς να μου παραθέσεις το σημείο;
Ελα που δεν θυμασαι, ελα που δεν θυμασαι…….στο ‘’Υβρεις’’.
quote:
Ο ελληνισμός (με ό,τι αυτός αντιπροσώπευε) ήταν το μοναδικό εμπόδιο στην ασιατική θρησκεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που όχι μόνον συκοφαντήθηκε και απαξιώθηκε από τους χριστιανούς (με πρώτο τον ανύπαρκτο Εβραίο γυρολόγο Ιησού που ονόμαζε τους Ελληνες "σκυλιά") αλλά αναθεματίστηκε και πολεμήθηκε με κάθε μέσο. Δεν μπορούσε κανείς να είναι Ελληνας και χριστιανός. Οι χριστιανοί ήταν και είναι Ρωμιοί, όχι Ελληνες.
Επειδη βαριεμαι να σου γραφω τα ευκολως εννοούμενα……………..
http://www.oodegr.com/neopaganismos/ag.grafi/syrofoin1.htm
Κανεις δεν μπορουσε να είναι ελληνας στην θρησκεια και χριστιανος. Μπορουσε όμως ελληνας στην εθνικοτητα και χριστιανος στην πιστη.
Edited by - Robben on 29/08/2009 00:20:17
quote:
Είσαστε τόσο ξένοι με την ιστορία της πατρίδας μας
Αυτό είναι αλήθεια. Την ιστορία της πατρίδας σας, όπως και την ίδια την πατρίδα σας την αγνοούμε παντελώς. Μόνο την ελληνική ιστορία γνωρίζουμε.
quote:
Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι δεν γνωρίζεται τα στοιχειώδη.
Ελα ντε!
quote:
Η πατρίδα μας είναι η Ελλάδα
Α, μπράβο σας. Εχετε καιρό εδώ;
quote:
Που ήσαν οι δωδεκαθεϊστές και οι άθεοι στην επανάσταση?
Ηταν θρησκευτικός πόλεμος η επανάσταση;
Οταν δηλαδή παίζουν δυο ομάδες ποδόσφαιρο και ο ποδοσφαιριστής κάνει το σταυρό του ή παρακαλάει τον Αλλάχ να βάλει γκολ, είναι θρησκευτική αναμέτρηση ο αγώνας;
Είναι τώρα αυτές θέσεις ενός εγκυκλοπαιδικού ερευνητή;
quote:
Aνύπαρκτοι ήσασταν το 1821!
Περίεργο! Η ιστορία αναφέρει πως όλοι οι Ελληνες πολέμησαν, εκτός απ'αυτούς που ήταν υπηρέτες των Τούρκων και προσευχόταν να κρατάει ο θεός υγιή το σουλτάνο τους.
quote:
λάβατε μέρος στο πλευρό των Τούρκων
Μας μπερδεύεις με τους πατριάρχες.
quote:
Η εκκλησία μας έδωσε στο βωμό της ελευθερίας
Η εκκλησία σας, το μόνο που έδινε ήταν υπαλλήλους στο σουλτάνο.
quote:
Πατριάρχες
Πατριάρχες; Στο βωμό της ελευθερίας; Ελα τώρα, μη γίνεσαι γελοίος. Ούτε οι πατριάρχες δεν τα πιστεύουν αυτά.
Η μόνη φορά που πολέμησε για την ελευθερία πατριάρχης ήταν ο Γρηγόριος πασάς ο Ε΄ στο πλευρό του σουλτάνου Σελήμ του Γ΄το 1807 κατά του στόλου του Duckworth και των Αγγλων. Και, ομολογώ, ότι πολέμησε με αυτοθυσία.
Κινδύνευε η πατρίδα του βλέπεις.
quote:
Ειδικά ο Γρηγόριος έσωσε χιλιάδες Έλληνες από το γιαταγάνι του Τούρκου
Παραμύθια! Ούτε η "Ιστορία του ελληνικού έθνους" τα πιστεύει αυτά.
quote:
φέρατε "εικασίες" και σήμερα στιχάκια
"Στιχάκια" η δέηση προς το θεό υπέρ του πολυχρονεμένου σας σουλτάνου; Στην κόλαση θα πας!

macedon
quote:
europaioi 2
« Δεν βλέπετε πώς αγρίεψε το Γένος μας από την αμάθειαν και εγινήκαμεν ωσάν τα θηρία;»
Αυτή τη φράση είπε ο Πατροκοσμάς βλέποντας την αγραμματοσύνη και την έλλειψη οργανωμένης παιδείας που επικρατούσε τον 18ο αιώνα και μάστιζε τον υπόδουλο Ελληνισμό.«Έως τριάκοντα επαρχίας περιήλθον, δέκα σχολεία ελληνικά εποίησα, διακόσια δια κοινά γράμματα».
Τα λόγια αυτά της επιστολή προς τον αδελφό του Χρύσανθο το 1779, δείχνουν τη γιγάντια και ηρωική προσπάθειά για ίδρυση και λειτουργία σχολείων.
Όχι μόνο οικοδομούσε το κτίριο, αλλά εύρισκε το διδακτικό προσωπικό, τα μέσα μισθοδοσίας και φρόντιζε για τη συντήρησή του, παρόλο που υπήρχαν στερήσεις και ανύπαρκτα μέσα.
«Έχετε σχολείον για να διαβάζετε τα παιδιά;»
«Δεν πρέπει να υπάρχει χωριό χωρίς σχολείο. Μόνο με τη βοήθεια των γραμμάτων θα καλυτερεύσετε την τύχη σας».
«Καλύτερα να αφήσετε τα παιδιά σας πτωχά και γραμματισμένα, παρά πλούσια και αγράμματα».
Όπως λέγει και ο σοφός λαός , το ψέμα έχει κοντά ποδάρια !
Τελικά europaioi 2 αφού ο Κοσμάς ο Αιτωλός έχτιζε τόσα σχολεία και εκτός από το ότι οικοδομούσε το κτίριο εύρισκε και το διδακτικό προσωπικό , τα μέσα μισθοδοσίας και φρόντιζε για τη συντήρησή του , τότε το μεγαλύτερο παραμύθι είναι το κρυφό σχολείο , το «Φεγγαράκι μου λαμπρό» και όλα αυτά τα παραμύθια που με τα οποία το ιερατείο και οι κονδυλοφόροι του παραμυθιάζουν και αποκοιμίζουν τον κόσμο .
Πάντως χαίρομαι που έστω και έμμεσα αναγνωρίζετε ότι υπήρχαν σχολεία τα οποία χτιζόντουσαν και λειτουργούσαν φανερά . Βέβαια όλα αυτά γινόταν , όπως και οι ενέργειες του Κοσμά Του Αιτωλού , κάτω από την αυστηρή εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου , ώστε να μη διδάσκονται μέσα σ’ αυτά φιλοσοφικά μαθήματα και γενικότερα νεοτεριστικές διδασκαλίες , «αντιβαίνοντα εις τα των αμωμήτων ημών δόγματα» , οι οποίες θα εξωθούσαν τους ραγιάδες στο να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό .
«Ἀναγκαῖον καταβαλεῖν μεγάλην τὴν ἐπιμέλειαν καὶ περὶ τῆς ἐξετάσεως καὶ ἐρεύνης τῶν τυπουμένων βιβλίων ἑλληνικῶν τε καὶ ῥωμαϊκῶν ἵνα μὴ ἐκ τῶν δολίως ἐν αὐτοῖς γραφομένων προξενῆται λύμη καὶ κοινὴ βλάβη καὶ κατ’ ἄμφω ζημία ψυχικὴ πρὸς τὸ εὐσεβὲς πλήρωμα... Ἑπομένως δέον νὰ ζητήσε τε παρ’ ἑνὸς ἑκάστου βιβλιοπώλου καθαρὰν καταγραφὴν τῶν ὅσων βιβλίων ἔχει ἤδη, ἐκκλησιαστικῶν, ἑλληνικῶν καὶ ῥωμαϊκῶν ,καὶ πόσα ἔχει τοῦ κάθε εἴδους καὶ τὴν ἐπωνυμίαν τῶν συγγραφέων αὐτῶν καὶ χωρὶς νὰ ἐλλείπῃ οὐδὲ ἕν. Καὶ ἑνὸς ἑκάστου βιβλίου τὴν ἐξέτασιν νὰ ποιήσητε. Ὅσα δέ ἐστιν ἀντιβαίνοντα εἰς τὰ τῶν ἀμωμήτων ἡμῶν δόγματα, κατὰ τῆς ἐπικρατούσης κραταιᾶς ταύτης βασιλείας νά ἀποδοκιμασθῶσι καὶ νὰ σημανθῶσιν ἐν καιρῷ ἐν καταστίχῳ ὁπόσα καὶ ὁποῖα εἶναι.»
Φυσικά όποιος δεν συμμορφωνόταν με τα παραπάνω , είχε την τύχη των Ανθρακίτη , Κούμα , Καΐρη , Βενιαμίν Λεσβίου , Νεοφύτου Βάμβα κλπ .
*
quote:
europaioi 2
Καλώς τον Sesostris!..... ή με μυθιστόρημα θα γυρίσεις ή με φαντασμένους συγγραφείς τελικά! http://img265.imageshack.us/img265/899/innocent0006rf9.gif
" border=0>
Δεν χρειάζονται άλλες προσπάθειες . Τον τίτλο του διασκεδαστή του forum τον κατέκτησες επάξια και δίχως αντίπαλο .
quote:
europaioi 2
Αυτό είναι παραμύθι? μύθος? ή πραγματικότητα?.....φέρε μας κανά δημοσίευμα!

Το παραπάνω πανέμορφο άγαλμα του Απόλλωνα , όχι μόνο το ακρωτηρίασαν οι αφιονισμένοι ομόθρησκοί σου , αλλά με σφυρί και καλέμι του άλλαξαν και το φύλο .
Στο αφιερώνω για να μπορέσης να καμαρώσης την προσφορά της θρησκείας σου στον πολιτισμό .
*
quote:
Tο ‘’Ελληνες’’ το λεει με την εννοια της θρησκειας
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι επαναλαμβάνοντας μια βλακεία, αυτή εγκυροποιείται;
quote:
Εσυ τι λες? Να λεει στους Ελληνες ότι ……..δεν είναι ελληνες?
Γιατί, τόσα χρόνια που αναθεματίζονταν οι Ελληνες στις εκκλησίες, διαμαρτυρήθηκε κανείς;
Είναι η αλλοτρίωση της εθνικής συνείδησης υπέρ της θρησκευτικής, που έγραψα προηγουμένως.
quote:
Ελα που δεν θυμασαι, ελα που δεν θυμασαι…….στο ‘’Υβρεις’’
Είναι τόσο δύσκολο να μου δώσεις την παραπομπή; Ή είναι σαν τις "αναφορές" του Ψηλού; Είπα "Ψηλός" και θυμήθηκα: Τι γίνεται ρε με εκείνη την πηγή για τον Ιουστίνο;
quote:
Κανεις δεν μπορουσε να είναι ελληνας στην θρησκεια και χριστιανος.
Ούτε Ελληνας στη συνείδηση και χριστιανός.
quote:
Μπορουσε όμως ελληνας στην εθνικοτητα και χριστιανος στην πιστη.
Καμία αντίρρηση. Οπως σου είπα, η εθνικότητα και η υπηκοότητα δεν επηρεάζονται με το θρήσκευμα. Ξέρεις πόσοι χριστιανοί έχουν ελληνικό διαβατήριο;

macedon
Ο κόσμος λοιπόν στον οποίο μιλούσε ο πατρο-Κοσμάς όχι μόνο θεωρούσε τον εαυτό του Ρωμιό και "εκείνους τους παλιούς Έλληνες" έναν άλλο λαό, αλλά αμφιβάλλω αν ήταν σε θέση να καταλάβει τα νοήματα περί ουράνιας Ιερουσαλήμ και άλλα τέτοια δόγματα.