- ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ: Η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
"Η στιγμή είναι μιά αιωνιότητα"
μία από τις βασικές μυστικές αλήθειες...
ή αλλιώς,
γιά να συνειδητοποιήσεις την αιωνιότητα αρκεί και μόνο μίά στιγμή...
η στιγμιαία συνειδητοποίηση μπορεί να αλλάξει τα πάντα.
μιά στιγμή με άπειρη διάρκεια, γιατί περιέχει τα πάντα...
αν αυτό εφαρμοστεί στην καθημερινότητα,
ο άνθρωπος προσπαθεί, να γίνει κάτι, ν' αλλάξει κάτι, επιθυμεί, προσπαθεί, θέλει να συνειδητοποιήσει...δεν υπάρχουν όρια.
προσπαθεί και προσπαθεί και προσπαθει...
και ξαφνικά,
μετά από πολύ προσπάθεια...
έρχεται ξαφνικά "Η ΣΤΙΓΜΗ"
και αλλάζουν τα πάντα...
θα ήθελα τη γνώμη σας...
Σ'ΕΝΑΝ ΚΟΚΚΟ ΑΜΜΟΥ
ΚΙ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟ
Σ'ΕΝΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΟ
ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ
ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΣΟΥ
+ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ...."
-it's WILLIAM BLAKE, dear...

Ο ίδιος μηχανισμός ισχύει και στην υποκειμενική αντίληψη του χρόνου, ανάλογα με τις μεταβολές που συμβαίνουν γύρω μας (και στο πόσο ανοικτοί είμαστε στο να τις παρακολουθούμε) αποκτούμε μια αίσθηση για την ροή του χρόνου.Άν είμαστε χαρούμενοι ,έχουμε την τάση να παρατηρούμε και να ζούμε κάθε αλλαγή όσο μικρή και να είναι και να εντυπωσιαζόμαστε απο αυτή.Άν κάθε τέτοια αλλαγή αντιστοιχεί σε ένα υποκειμενικό dt τότε όσο πιο πολλές αλλαγές παρατηρούμε τόσο το Σdt θα αυξάνει και συνεπώς έχουμε την αίσθηση οτι ο χρόνος περνάει γρήγορα.Αντίθετα όταν μας απασχολεί κάποιο πρόβλημα και είμαστε θλιμένοι,σταματούμε να έχουμε διάθεση να παρατηρούμε και να απολαμβάνουμε την κάθε αλλάγη και άρα τα dt είναι συγκριτικά λιγότερα απο την προηγούμενη κατάσταση οπότε μας δίνεται η εντύπωση οτι ο χρόνος κυλάει αργά και συνηθίζουμε να λέμε "δε λέει να περάσει η καταραμένη η ώρα".
Πιστεύω λοιπόν οτι η αιωνιότητα και η στιγμή μπορούν να συνυπάρχουν όταν το άνοιγμα μας είναι τόσο μεγάλο ώστε να γίνουμε ένα με την αέναη μεταβλητότητα και πάψουμε να είμαστε κλειστοί και προσηλωμένοι στα τέλματα που πιθανόν να εσωκλείουμε στην ψυχή μας.
quote:
"ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ
Σ'ΕΝΑΝ ΚΟΚΚΟ ΑΜΜΟΥ
ΚΙ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟ
Σ'ΕΝΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΟ
ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ
ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΣΟΥ
+ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ...."
H Ζωή είναι ένα ατέλειωτο τώρα, που προηγείται από ένα ατέλειωτο τώρα, και ξαναζεί στο τώρα του παρελθόντος...
Όλα είναι τώρα... Ζήσε στο τώρα... Να υπάρχεις για το σήμερα...
Όλες οι παραπάνω είναι φράσεις τόσο βιασμένες από τους ανίδεους που τις χρησιμοποιούν συνέχεια χωρίς να τις καταλαβαίνουν...
Πρίν από κάποιους μήνες έφτασα σε μια κατάσταση υπέρτατης χαράς επειδή απλώς ένοιωσα ότι είμαι έφηβος. Το ένοιωσα πραγματικά. Η χαρά βγήκε από μέσα μου κα κατευθύνθηκε προς το περιβάλλον... και το αντιληφθηκα κατά την διάρκεια που κάποιος φίλος μου είχε πρόβλημα. Αμέσως άλλαξε και ο δικός του τρόπος αντίδρασης, χαμογέλαγε περισσότερο...
και πώς; Απλά με τον ερχομό της Στιγμής, ως ένα δώρο σταλμένο από τον Θεό. Ένα κομματάκι της αίσθησης ότι ΥΠΑΡΧΩ
Εσείς, έχετε νοιώσει την ύπαρξη; Έχετε νοιώσει την στιγμή;...
Αν όχι, δοκιμάστε να την βρείτε...
Θα βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας...
Καλή σας στιγμή...

Τέτοιος θα είναι ο χαρακτήρας εκείνου του πρωινού
που το απλό πέρασμα του χρόνου δεν μπορεί να φέρει την αυγή του
ανακεφαλαιώνω από αυτά που παραθέσατε...(προσπαθώντας να κρατηθώ κοντά στο αρχικό νόημα)
μιά στιγμή φτάνει γιά να αγγίξεις το αιώνιο
μιά στιγμή, που η βίωσή της διαρκεί αιώνια,
και ταυτόχρονα είναι -και είσαι- πάντα και παντού!
αλλά πάλι...
υπάρχει χρόνος με ταυτότητα (γεμάτος στιγμές)
και χρόνος αόριστος (άδειος από στιγμές),
ενώ ο πρώτος είναι ζωογόνος, ο δεύτερος μας κουράζει γιατί είναι ανιαρός...
τέλος,
η στιγμή είναι ουσιαστικά η μόνη βιώσιμη αλήθεια του χρόνου, κάθε στιγμή!
το βίωμα μπορεί να είναι στιγμή, αλλά μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα μιάς αιωνιότητος, αλλά θέλει πάντα μιά στιγμή γιά να γίνει συνειδητό...
αν σταθούμε σε αυτό το τελευταίο,
μιλάμε γιά ξαφνική συνειδητοποίηση, γιά στιγμιαίο "πήδημα" από το α στο β, τελικά γιά τη μόνη ουσιαστική -και αντιλήψημη- χωροχρονική μεταβολή.
στο σύστημα αυτό, ο χρόνος λειτουργεί σαν μιά λευκή κόλλα, πάνω στην οποία καταγράφονται οι διάφορες στιγμές.
ή σαν ένα τραμπολίνο (χρόνος), από όπου το άτομο παίρνει δύναμη και πηδάει ψηλά στον αέρα...
ο αέρας είναι η συνειδητοποίηση, και η αιωνιότητα.
πότε έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιούμε την αιωνιότητα και πώς?
με τί μοιάζει η βίωσή της αιωνιότητας?
ποιά είναι τα αποτελέσματά της στην καθημερινή μας ζωή?
περιμένω και τις δικές σας απαντήσεις!
η δύναμη της στιγμής.
η στιγμή της καταστροφής, μιά στιγμή μπορεί να καταστρέψει μακρόχρονες προσπάθειες.
εφαρμόστε αυτό,
στην καθημερινή ζωή
στην ιστορία του πολιτισμού μας
στο θάνατο...
επειδή μίλησα γιά καταστροφή, μπορεί έτσι να φαίνεται στην αρχή, μπορεί και να είναι τελικά, ποιός ξέρει...
αλλά μπορεί να είναι και η αρχή κάτι καινούργιου!
καθημερινή ζωή: ένας χωρισμός, ένας καυγάς, το ξεσκέπασμα μιάς κατάστασης, το ξεχέιλισμα του ποτηριού...
προκαλεί αρχικά θλήψη, αλλά είναι απαραίτητο γιά να αρχίσει κάτι καινούργιο.
ιστορία του πολιτισμού μας: η καταστροφή ενός πολιτισμού, η γεννοκτονία, μιά καταστροφική φωτιά, ένας σεισμός...
πολύ οδινηρά γεγονότα, αλλά αν μελετήσεις την ιστορία, θα δείς ότι κάτι γεννιέται μέσα από αυτά, κάτι καινούργιο, που φέρει μέσα του τη μνήμη του παλιού.
θάνατος: θλίψη γιά αυτόν που χάσαμε, θλίψη που φύγαμε...
αλλά επίσης αρχή μιάς νέας πραγματικότητας, ύπαρξης, σε νέα βάση
τελικά η ΣΤΙΓΜΗ της καταστροφής μιάζει με το μυθικό πουλί ΦΟΙΝΙΚΑΣ, που πεθαίνει αυτοκαιόμενο και αναγεννιέται από τις στάχτες του...
Πως βιώνεται η αιωνιότητα..
Θυμάμαι ένα στίχο του Ελύτη
" Οποιος είδε δύο μάτια να αγγίζουν τη σιωπή του κι έσμιξε τη λιακάδα τους κλείνοντας χίλιους κόσμους ας θυμίσει το αίμα του στους άλλους ήλιους.."
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι άραγε αν νοιώσεις ότι αγγίζεις την αιωνιότητα αν μπορείς να το κρατήσεις για πάντα χωρίς να γυρίσεις πίσω..
Γράφεις πολύ όμορφα πάντα και τα θέματα που βάζεις έχουν μια ατόφια ευαισθησία να είσαι καλά.
Βίκυ.
"Η αιωνιότητα είναι μιά στιγμή"
ή αλλιώς,
γιά να συνειδητοποιήσεις την αιωνιότητα αρκεί και μόνο μίά στιγμή...
η στιγμιαία συνειδητοποίηση μπορεί να αλλάξει τα πάντα.
μιά στιγμή με άπειρη διάρκεια, γιατί περιέχει τα πάντα...
αν αυτό εφαρμοστεί στην καθημερινότητα,
ο άνθρωπος προσπαθεί, να γίνει κάτι, ν' αλλάξει κάτι, επιθυμεί, προσπαθεί, θέλει να συνειδητοποιήσει...δεν υπάρχουν όρια.
προσπαθεί και προσπαθεί και προσπαθει...
και ξαφνικά,
μετά από πολύ προσπάθεια...
έρχεται ξαφνικά "Η ΣΤΙΓΜΗ"
και αλλάζουν τα πάντα...
θα ήθελα τη γνώμη σας...
"Η αιωνιότητα είναι μιά στιγμή"
ΑΣ ΕΞΥΜΝΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ ,ΤΑ ΛΑΜΠΕΡΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΠΟΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΠΟΘΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΑΓΓΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ,ΑΣ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΓΕΨΟΥΜΕ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΕΣ .ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ
ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΓΝΩΜΙΚΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΩΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΟΛΟΣ....
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ...
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ...
ΟΛΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΤΡΙΓΥΡΙΖΟΥΝ...ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ...
ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΔΕ ΔΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΙΓΜΩΝ ΠΟΥ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ...
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ!
"Ζήσε τη στιγμή!"
Αν μου επιτρέπεις, θα θέσω ένα ερώτημα:
Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να ζήσουμε ολοκληρωτικά τη στιγμή;
Θα επιχειρήσω να προσεγγίσω το θέμα σε μελλοντικά posts.
Όποιος επιθυμεί να το κάνει τώρα, θα ήθελα πολύ να τον ακούσω. ![]()
Ζήσε τη στιγμή!

quote:
Μα ειναι απλο.
Χαζευουμε ειτε στο παρελθον ειτε στο μελλον.
Επιτρεπουμε στην σκεψη μας να κανει σεναρια,να ανεβαζει εργα
με ηθοποιους εμας!Ετσι το τωρα παντα περνα...
φφφοοουυυυ
Edited by - ryche on 03/08/2005 23:35:38
--τι ομορφη φραση χμ;//τι καλα!εδωσες πνοη σε τουτο το θεμα...το σκεφτομουν κατι τετοιες στιγμες ..
να οπως τωρα που αναγκαστικα σκοτωνω το τωρα μου ..ρουφωντας παραλληλα ανασες αποστασης απο την αιωνιοτητα μου..--
οι ινδοι δεν εχουν τρεις διαφορετικες λεξεις αλλα μια...
λενε χθες και κανουν "mudra" προς τα πισω και λενε αυριο κανωντας νευμα προς τα εμπρος...
το τωρα;//το ζουν..//
..words silendly spoken..

cprtght@tm@2005
quote:
Καλή αρχή στο θέμα σου Λίλιθ.
Η αλήθεια δεν μπορεί να φτάσει ποτέ στον άνθρωπο, παρά μονάχα με την μορφή ψέμματος. Η ακακοποίητη αλήθεια, δεν γίνεται ποτέ δεκτή από κανέναν. Ούτε όταν είναι "μυστική"...
Τα σέβη μου,
Deva Parinito
Υ.Γ Καλά τα λέτε πάντως...
ολες οι πορτες ειν' κλειστες
κι εγω ειμαι απο'ξω
και μεσ' στο θάμπος το θαμπό
παιρνω αμπαριζα να μπω
και με πετανε ΟΞΩ!
αλι, αλι και τρισαλι
φερτε μου αποψε τον Αλη
να με καρατομησει...
σε γουσταρω ρε παιδι μου ξερω γω και ετσι να πουμε!
και τώρα που τελειώνουμε εδώ,
πες μου,αλήθεια,εσύ που ξέρεις,
όλες μας οι μέρες ένα όνειρο ήταν?
Κι αν η ελπίδα πέταξε μακρία
σε μια νύχτα ή σε μια μέρα,
σ'ένα όραμα ή σε κανένα,
νομίζεις πως στ'αλήθεια έχει φύγει από μένα?
Όλα όσα ζούμε κι όσα φαινόμαστε
δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σ'ένα όνειρο...
Edgard Allan Poe
Is that all we see or seem but a dream whithin a dream??
I'm the lizard king,I can do anything!
Αυτά τα λίγα,έτσι απλά...Δεν καταλαβαίνω ακριβώς το λόγο που τα γράφω,ούτε τι ακριβώς θέλω να πω μ'αυτά,μα ήθελα να το κάνω...κι είχα πολύ καιρό να το νιώσω αυτό το συναίσθημα...
Σας ευχαριστώ όλους που "δημιουργήσατε" αυτό το θέμα...
I'm the lizard king,I can do anything!
quote:?
πότε έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιούμε την αιωνιότητα και πώς?
με τί μοιάζει η βίωσή της αιωνιότητας?
ποιά είναι τα αποτελέσματά της στην καθημερινή μας ζωή
Ποτε συνειδητοποιήται η αιωνιότητα?
Η γνώμη μου είναι οτι αυτό γίνεται σε δύο περιπτώσεις.
Οσον αφορά το φυσικοπνευματικό μας σώμα γίνεται την υπέρτατη στιγμή της ερωτικής ένωσης με την άλλη ''συγγενική'' ψυχή.
Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει η ιέρεια Διοτίμα στον Σωκράτη στους αναβαθμούς του έρωτα.[Συμπόσιο]
Η άλλη΄είναι εκείνες τις επείσης σπάνιες στιγμές που βιώνεται η ένωση με το Θέίο, ασχετα το πως θα γίνει αυτό και ασχετα απο τις λατρευτικές τοποθετήσεις του καθ 'ενός.
Αφορά την ψυχή, το αιθερικό μας σώμα.
Είναι η περιγραφή της ''εμφάνισης'' του Αγίου πνεύματος, στον χριστιανισμό, ή η εμπειρία της Ζεν κλπ
Με τι μοιάζει?
Θα το περιέγραφα σαν ενα κύμα ζέστης, χαράς, λάμψης,αγαλλίασης.
Δεν κρατάει όμως πολύ και δεν αναπαράγεται στην μνήμη σαν συναίσθημα.
Εμφανίζεται και φεύγει αιφνίδια.
Οι αλλαγές που μπορεί να φέρει:
Μια πιο αισιόδοξη και πιο αρμονική θέαση ΄της ζωής μας,
μια αλλαγή προς την κατάκτηση του ''αγαθού''
περισσότερη προσπάθεια κατανόησης των άλλων,
μια κοντινότερη προσέγγιση στήν ''ευτυχία''.
Φιλικά
quote:
Ο νους, η σκέψη, κάθε τι που προέρχεται από την διεργασία της λογικής, κάθε συμπέρασμα, κάθε κίνηση του νου στο παρελθόν και κάθε κίνηση του νου στο μέλλον...
Ακριβώς όπως το λέει και ο Ryche :
quote:
Μα ειναι απλο.
Χαζευουμε ειτε στο παρελθον ειτε στο μελλον.
Επιτρεπουμε στην σκεψη μας να κανει σεναρια,να ανεβαζει εργα
με ηθοποιους εμας!Ετσι το τωρα παντα περνα...
του αύριο καρντάσι /
βαγόνι η κάθε μια στιγμή /
το τρένο θα το χάσει...
Edited by - Deva_Parinito on 17/08/2005 18:23:50
στην πλάση χαραγμένη
μιά θύελλα κρυμμένη
και άλλοτε ζωή...
Γερνάει η οντότητα
μα η ψυχή δοσμένη
στο όραμα ταγμένη,
χυμάει στα γιατί
στ΄ατέλειωτ τα χρώματα
χαρίζεται σ΄ονόματα
στα πρέπει και στα μη...
΄Ομορφο Λίλιθ, Στιγμή-αιωνιότητα...
Ο χρόνος μοιάζει να είναι η χρυσαλίδα της αιωνιότητας έτσι λένε...
Ας χρησιμοποιούμε καλά το χρόνο μας λοιπόν, διότι είναι ανεκτίμητος...ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ...΄Ετσι.
Το χθες δεν επανέρχεται και το αύριο δεν είναι εξασφαλισμένο.
Μόνο το σήμερα είναι δικό μας. Ολοκληρωτικά.
Εφόσον δεν χρονοτριβούμε, γιατί έτσι το χάνουμε και αυτό...
[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Φοράω τα διάφανα...
Ξανθά λυτά μαλλιά μου!
Στη μοναξιά του δειλινού,
δώστε άρωμα βυθού.
Αστέρι,φως και άναμμα φεγγάρι βασιλιά μου!
Θαρρώ πως είμαι αλλουνού
αθάνατου θνητού...
Αυτή η μαγική Στιγμή,τόσο αιφνίδια και σαρωτική,γεννάει το Όραμα!
Τότε ο Χρόνος είναι ενοποιημένος και το Εσωτερικό Μάτι μπορεί όχι μόνο να δει το Μέλλον ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ!!
Αυτή η "στγμίαία συνειδητοποίηση" που αναφέρατε μπορεί όντως να αλλάξει αρκετά πράγματα στη ζωή μας.
Ανανέωση,ισορροπία,βούληση,ανώτερη συνείδηση και λησμονιά κάθε αρνητικής εντύπωσης.
Ωστόσο δεν είναι εύκολο.Όπως έγραψε η Λίλιθ για να έρθει η "Στιγμή" πρέπει να προηγηθεί έντονη εσωτερική εργασία και ενδεχομένως αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες.
Δεν αρκεί να φέρει ο Χρόνος τη Στιγμή.Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να δεχτούμε ώριμα τη Στιγμή.Μόνο τότε το Στιγμιαίο θα έχει την Ισχύ που θα το κάνει Αιώνιο.