- ΚΥΤΙΟ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ( ή πως να γκρινιάξετε ελεύθερα...) - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
quote:
Ετσι περασαμε 4μηνες με απιστευτους πονους και με δυσκολια στο να βρουμε καταληλλο γιατρο.
Συγνώμη αλλά η μυρμηγκιές πονάνε?
Μπορεί να μας πει και κάποιος άλλος από αυτούς που είχαν αν πόναγε γιατί εγώ δεν έχω νιώσει ποτέ τίποτα.
quote:
Αλλοι ειπαν οτι ηταν τηλος(δλδ καλος)
quote:
Αλλοι παλι δεν ηξεραν και μας παρεπεμπαν αλλου.
Γιατροί και δεν ήξεραν? Πως δε σου είπαν να σου ρίξουν τα χαρτιά για να κάνουν τη διάγνωση!
quote:
Αλλοι μας εκαναν τοσες θεραπειες που μας χειροτερευαν.
quote:APISTEYTABLE!!!
Εφτασα στο σημειο να εχω 38μυρμηκιες στο δεξι μου ποδι.
quote:
Τελικα γιατρεια βρηκαμε στο Συγγρου,οπου κι εκει οι γιατροι ειχαν διαφορετικες αποψεις για το πως δημιουργουντε.
Aλοίμονο! Αν και στο "ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ" (που σημειρωτέον είναι το καλυτερο νοσοκομείο για δερματολογικά) δεν ξέρουν να πουν με σιγουριά πως δημιουργούνται τι να πω...
quote:
Μονο μια γιατρος ειπε πως ειναι ενας ιος που προσβαλει το δερμα και προχωρα ολο και πιο βαθεια.Καναμε 5φορες κρυοθεραπειες για να αρχισουν να περνανε και ποτε δεν μαθαμε απο τι προηλθαν.
Tέλος καλό όλα καλά...
Αλήθεια σας είπε ότι η ίαση είναι οριστική ή ότι μπορεί να επανέλθουν?

Edited by - Avallon on 12/09/2006 22:49:45
σε μήνυμά μου πιο πάνω, έχω παραθέσει το σχετικό θέμα, όπου μπορεί να γίνει συζήτηση για τις μυρμηγκιές.
Διάβασε το μήνυμά μου σε παρακαλώ.
![]()
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Δεν είχα άλλωστε σκοπό να συνεχίσω... αλλά προέκυψαν ερωτήσεις από το μήνυμα της whiz.
Πως μπορώ λοιπόν να πάω και να τις θέσω σε ένα άλλο τόπικ αφού η αρχική πηγή προβληματισμού (το ποστ της whiz) βρίσκεται εδώ?

quote:
Αν και ως άτομα, δε μας απασχολεί να στηρίξουμε τις απόψεις μας, στα επιστημονικά ή εν γένει μορφωτικά διαπιστευτήριά μας (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, που κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πραγματικά ανάγκη), μιας και θέτεις ένα τέτοιο ζήτημα, σε ενημερώνω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που συνεργάζονται για το ESOTERICA, είμαστε πτυχιούχοι διαφόρων ειδικοτήτων, ειδικευμένοι και εμπειρογνώμονες σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς, κάποιοι από εμάς εκπαιδευτικοί, κάποιοι με περισσότερα από 2 πτυχία, ζηλωτές της δια βίου εκπαιδεύσεως, ενώ στενοί μας συνεργάτες, είναι γνωστοί συγγραφείς, διακεκριμένοι επιστήμονες, ακόμα και ακαδημαϊκοί
Το να αποκτησει καποιος γνωσεις σε ενα ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν σημαινει οτι εχει γινει υποχρεωτικα και ΚΟΙΝΩΝΟΣ της επιστημονικης μεθολολογιας.
quote:
Η συνεργασία τομέων του πολιτισμού, όπως είναι η επιστήμη, η τέχνη, η πολιτική και η θρησκεία, ειδωμένα με έναν φιλοσοφικό τρόπο, είναι η μεθοδολογία που ακολουθούμε για τις όποιες αναζητήσεις μας. Αυτή μας η θέση απέναντι στα πράγματα, είναι εμφανής για όσους μπορούν να το δουν, τόσο στις απόψεις που καταθέτουμε σε διάφορα θέματα στα οποία συμμετέχουμε, στον τρόπο με τον οποίο συντονίζουμε τις συζητήσεις, σε δημόσιες εμφανίσεις μας, στις ποικίλλες δράσεις μας, αλλά και στο δημοσιευόμενο υλικό που φέρει την υπογραφή μας.
Συνεργασια της επιστημης με την θρησκεια?Δηλ της επιστημης που ζηταει αποδειξεις με την πιστη?Δεν τιθεται θεμα συνεργασιας Αμαλια.Δεν συμβιβαζονται επιστημη και θρησκεια.
Η φιλοσοφια επισης δεν ειναι επιστημη.Εαν επιθυμει ομως να βγαλει εγκυρα συμπερασματα πρεπει να αντλησει πληροφοριες απο τις διαφορες επιστημες.
quote:
Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, η προσκόλληση στην αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία και μόνο, αποτελεί έναν περιοριστικό παράγοντα για τον άνθρωπο που αναζητά.
Βασικα περιοριζει την αχαλινωτη φαντασιοπληξια.Εμποδιζει την υιοθετηση υποθεσεων που δεν εχουν επαρκη στοιχεια ωστε να τις υποστηριξουν.Με αυτο τον τροπο προωθει την ανθρωπινη γνωση πολυ καλυτερα απο οποιαδηποτε αλλη μεθοδο αναζητησης.
quote:
Λέξεις όπως "τσαρλατανιά", "αγύρτες", "ψευδοεπιστήμονες", κ.λπ., μπορεί να ταιριάζει να ειπωθούν για κάποιους ανθρώπους, που υποκρίνονται πως είναι αναζητητές της αλήθειας, αλλά στην ουσία χρησιμοποιούν το ρέυμα της εποχής ως βιοποριστικό μέσο, αρκετοί από τους οποίους, προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στους ανθρώπους που τυγχάνουν να τους πιστέψουν, αλλά επίσης και στον τομέα της υγειούς και ειλικρινούς εσωτερικής αναζήτησης και μεταφυσικής έρευνας.
Αγαπητοι μου πολλοι τσαρλατανοι ειναι ανθρωποι ευφυεις, μορφωμενοι, αλτρουιστες αγνοι,ιδεολογοι και με καλες προθεσεις,αλλα δεν παυουν να ειναι τσαρλατανοι δηλ. ψευδοεπιστημονες.
Δεν ειναι οι προθεσεις που ειναι το διακριτικο χαρακτηριστικο του ψευδοεπιστημονα.
quote:
Οι λέξεις αυτές όμως, είναι σκληρές και άδικες όταν απευθύνονται άκριτα σε οποιονδήποτε ασχολείται με τα εσωτερικά και μεταφυσικά πεδία (είναι σκληρές, ακόμα και γι' αυτούς που τους αξίζει να χαρακτηρίζονται έτσι - ειδικά οι πρώτες δύο) και υποδηλώνουν μια στάση, που διαπνέεται από έντονη προκατάληψη.
Εαν η λεξη προκαταληψη χαρακτηριζει οποιον ζηταει επιστημονικες αποδειξεις,τοτε ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΕΝΗ.
quote:
Εάν ρωτάς medtech, αν οι άνθρωποι που έχουν προκαταλήψεις είναι ευπρόσδεκτοι εδώ μέσα, θα σου απαντήσω πως ναι, φτάνει να αποδέχονται την πιθανότητα να έχουν όντως προκαταλήψεις, όπως θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας ανεξαιρέτως.
Οπως προειπα αν το να ζηταω επιστημονικες αποδειξεις πριν δεκτω καποια υποθεση,σε κανει να μου αποδιδεις το χαρακτηρισμο "προκατειλημενη" τοτε ειμαι ΠΟΛΥ προκατειλημενη.
Ομως δεν απαντησες ακομα εαν οσοι ζητανε επιστημονικες αποδειξεις ειναι δεκτοι εδω μεσα.

Στο forum του esoterica μπορούν να γράψουν όλοι :
-ιατροί
-δικηγόροι
-αστρολόγοι
-αστροφυσικοί
-φυσικοί
-μαθηματικοί
-κομπιουτεράδες
-χριστιανοί
-δωδεκαθειστές
-άθεοι
-μάγοι
-αποκρυφιστές
-εσωτεριστές
-παπάδες
-καθηγητές
-δάσκαλοι
-σπηλαιολόγοι
-κηπουροί
Και πολλοί άλλοι.
Όλοι έχουν μια γωνίτσα στο forum να γράψουν τη γνώμη τους και τις απόψεις τους ή ότι άλλο τους κατέβει στο κεφάλι.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΓΩΝΙΤΣΑ ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΕΓΩ ΤΟΝ ΝΤΑΛΓΚΑ ΜΟΥ ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΩ ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΩΣ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ...
Να 'στε όλοι καλά...
Στράτος

Το μήνυμα, εννοώ όχι τον νταλγκά.![]()
Ξέρω ‘γω...πολλά έχουν διαβάσει τα μάτια μου.![]()
![]()
Να 'στε όλοι καλά...
Στράτος

quote:
Το να αποκτησει καποιος γνωσεις σε ενα ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν σημαινει οτι εχει γινει υποχρεωτικα και ΚΟΙΝΩΝΟΣ της επιστημονικης μεθολολογιας.
Συμφωνώ και επαυξάνω medtech!
Είδες τελικά που σε κάτι συμφωνούμε;
quote:
Ομως δεν απαντησες ακομα εαν οσοι ζητανε επιστημονικες αποδειξεις ειναι δεκτοι εδω μεσα.
Σου απάντησα.
![]()
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
quote:
Δεν πιστεύω να το πήρατε στα σοβαράΤο μήνυμα, εννοώ όχι τον νταλγκά.
Nα σου πω την αλήθεια... δε θα τον έπαιρνα σοβαρά τον νταλκά σου... αλλά αφού είσαι Ολυμπιακός έχεις κάθε λόγο!!![]()
![]()

η μοίρα σου μιλά με πολλούς τρόπους και έφτασε η ώρα που πρέπει να ακούσεις τη σοφή φωνή της:
Γίνε βάζελος!
[Θα ελαφρύνεις και το κάρμα σου]
No Method, No Guru, No Teacher
quote:
Γίνε βάζελος!
[Θα ελαφρύνεις και το κάρμα σου
Λοιπόν σήμερα δε θα πω καλημέρα αλλά θα ξεκινήσω με ένα παράπονο μιας και βρίσκομαι στο σωστό χώρο.
Είχα προ μηνών κλείσει ένα ραντεβού με το ΙΚΑ και χθες βρήκα ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή μου που έλεγε ότι το ραντεβού ματαιώνεται γιατί ο εν λόγω γιατρός έγινε ελεγκτής και δε βλέπει πια ασθενείς.
Και γω σας ρωτώ: Toυς έπεφτε πολύ να με παραπέμψουν σε κάποιον άλλο γιατρό ή να βάλουν κάποιον άλλον γιατρό να δει τα ραντεβού του κυρίου ελεγκτή?
Ξέρετε τι επίδραση είχε αυτό σε μένα? Την ίδια μέρα κιόλας που έλαβα το μήνυμα πήρα να κλείσω ραντεβού και με πήγαν ενάμιση μήνα μετά!!!![]()
![]()
![]()
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα...![]()
![]()

kitty
Την απορία που εκφράζεις στο μήνυμά σου την είχα και εγώ παλιά.
Από τη μια δεν με εξέφραζε καθόλου αυτό που περιγράφεις, το κάθε
μέρα εκκλησία, τυπικά, λατρείες, κλπ, από την άλλη πίστευα σε
αρκετά από αυτά, που δίδαξε ο Χριστός. Άσε που το γεγονός ότι
δε με είχαν διδάξει (ή απλά παραπλανήσει) για τις άλλες θρησκείες
στο σχολείο, με είχε γεμίσει με ένα σύμπλεγμα ενοχών, όταν
προσπαθούσα να εκφράσω τη θρησκευτική μου ταυτότητα. Εν ολίγεις,
ενώ δεν ένιωθα "χριστιανή" με την έννοια που το περιγράφεις στο
μήνυμά σου, ένιωθα ενοχές να δηλώνω μη χριστιανή.
Έτσι, το πρώτο βήμα ήταν να κατανοήσω βαθιά μέσα μου ότι δεν είναι
απαραίτητο να πηγαίνεις εκκλησία κλπ. για να ονομάζεσαι "χριστιανός".
Ακόμη όμως το όνομα "χριστιανός" το χρειαζόμουνα...
Αργότερα, κατανόησα ότι το να θεωρείς τον εαυτό σου ως θρησκευόμενο,
ή ανεξήθρησκο, ή γενικά πνευματικό δεν είναι κάτι κακό. Από τη
στιγμή λοιπόν που προσωπικά αποδεσμεύτηκα και από τον τίτλο / ενοχή
του να ονομάζομαι χριστιανή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνούμαι
τις διδασκαλίες του Χριστού, ή όποιου άλλου πνευματικού ανθρώπου
ανεξαρτήτου θρησκείας, τότε πολλά ξεκαθάρισαν μέσα μου.
quote:
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ....ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ...ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ?ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ?Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ?
Πραγματικός Χριστιανός είναι αυτός που δεν έχει ανάγκη την Εκκλησία για να έρθει κοντά στον Θεό ( Χριστό ) του , αλλά μπορεί να μιλήσει και να τον αγκαλιάσει όπου και αν βρίσκεται . Αυτός που καταφέρνει στις μοναχικές του στιγμές να τον έχει δίπλα του για να του κρατάει συντροφιά , αυτός που κατανοεί ότι η λέξη ΧΡΙΣΤΟΣ σαν έννοια , και όχι σαν όνομα δεν είναι φόβος για το τι κάνω , αλλά ένα δρόμος όλο εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει για να λάβει και αυτός το ίδιο Χρίσμα .
quote:
ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΒΑΦΤΙΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ?
Καλή μου angus young , ζούμε βλέπεις σε ένα κόσμο παραδόσεων και ταμπού και δυστυχώς η ευτυχώς , ανάλογα με τα πιστεύω του καθενός συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο και εμείς .Αλλά για το συγκεκριμένο κομμάτι που ρωτάς σκέψου πόσοι από αυτούς που έχουν βαφτιστή Χριστιανοί ξέρουν πραγματικά για τον Χριστιανισμό , η απλά ακολουθούν αυτόν τον δρόμο για τι έτσι έχουν μάθει μέσα από τον φόβο μήπως και ο Θεός της ΑΓΑΠΗΣ τους καταδικάσει στην αιώνια πυρά εάν τολμήσουνε να σκεφτούνε η να κουβεντιάσουνε για κάτι διαφορετικό από αυτό που θεωρούνε οι ίδιοι αλήθεια .
Εγώ βαφτίστηκα χριστιανός ορθόδοξος, όμως για ολόκληρα τα παιδικά μου χρόνια μέσα μου πάλευα ανάμεσα σε δυο θρησκείες, τους ορθόδοξους και τους μάρτυρες του Ιεχωβά.Βλέπεις, η οικογένεια του πατέρα μου είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και της μητέρας μου μάρτυρες του Ιεχωβά. Στο σχολείο θυμάμαι,είχα φτάσει να ρωτήσω και την καθηγήτρια των θρησκευτικών να μου δώσει μια συμβουλή...Τελικά, αποφάσισα ότι δεν υπάρχει λόγος να ονομάζομαι κάτι ούτε να ανήκω σε κάποια ομάδα.Ο Χριστός δεν ανήκε σε κάποια θρησκεία για μένα, πρότεινε ένα τρόπο ζωής, τον οποίο ασπαζόμουν και θεωρούσα ιδανικό. Και τότε πολλά πράγματα τα είδα πιο καθαρά...
quote:
Πραγματικός Χριστιανός είναι αυτός που δεν έχει ανάγκη την Εκκλησία για να έρθει κοντά στον Θεό ( Χριστό ) του
ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΣΤ΄
17 και αποκριθείς ο Ιησούς είπεν αυτω• μακάριος ει, Σίμων Βαριωνά, ότι σάρξ και αίμα ουκ απεκάλυψέ σοι, αλλ’ ο πατήρ μου ο εν τοις ουρανοίς. 18 καγώ δε σοι λέγω ότι συ ει Πέτρος, και επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την εκκλησίαν, και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής. 19 και δώσω σοι τας κλείς της βασιλείας των ουρανών, και ό εάν δήσης επί της γης, έσται δεδεμένον εν τοις ουρανοίς, και ό εάν λύσης επί της γης, έσται λελυμένον εν τοις ουρανοίς. 20 τότε διεστείλατο τοις μαθηταίς αυτού ίνα μηδενί είπωσιν ότι αυτός εστιν Ιησούς ο Χριστός.
ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΣΤΟΛΩΝ Κ΄
28 προσέχετε ουν εαυτοίς και παντί τω ποιμνίω εν ω υμάς το Πνεύμα το Άγιον έθετο επισκόπους, ποιμαίνειν την εκκλησίαν του Κυρίου και Θεού, ην περιεποιήσατο δια του ιδίου αίματος.

quote:Φίλε angus young , ο αφορισμένος συγγραφέας και στοχαστής Α. Λασκαράτος έγραφε σχετικά ...
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ....ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ...ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ?ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ?Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ?ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ....ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΒΑΦΤΙΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ?
angus young
" Στέκω , Πανιερώτατε , και παρατηρώ που οι χριστιανοί έχουνε στην πουσνάρα τους τριώ λογώνε θρησκίες .
Μία που τήνε λένε και δεν τήνε κάνουνε .
Μία που τήνε κάνουνε και δεν τήνε λένε .
Και μία που τήνε λένε και τήνε κάνουνε .
Η πρώτη είναι η θρησκία του Χριστού , η δεύτερη του Διαόλου , και η τρίτη τση Κοιλιάς ....
Κυρίως σε δύω περίστασες οι χριστιανοί κάνουν επίδειξη χριστιανικής θρησκείας , 1ον όταν κανείς τους αδικήση και θέλουνε να δείξουνε το τρομερόν της αδικίας όπου τους εγίνηκε , και 2ον , όταν ετοιμάζονται ν’αδικήσουνε κανένανε , και έχουνε χρεία να υποκριθούνε χριστότητα για ν’απατήσουνε το υποκείμενο που σχεδιάζουνε ν’αδικήσουνε ....."
Όσο για τον νηπιοβαπτισμό έχεις δίκιο , μονο που πολλές φορές γίνεται περισσότερο , ιδίως σε κλειστές κοινωνίες , για ταμάτια του κόσμου και για να μην φέρει το παιδί το στίγμα του αβάπτιστου .
kitty
Όμως:
1. Τα πρώτα κείμενα έχουν περάσει από συγκεκριμένα θρησκευτικά φίλτρα και κατά συνέπεια το να έχουμε μπροστά μας όλες τις γραπτές πηγές είναι πλέον αδύνατο. Επίσης μόνον ορισμένοι θρησκευτικοί κύκλοι έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από τα "ευρείας κατανάλωσης" αρχικά κείμενα αλλά και πάλι όχι σε όλα. Πάντως αυτό πέραν του ταξικού ρατσισμού, καταδεικνύει και το αμφιλεγόμενο της αληθοφάνειας των κειμένων ως απευθείας μεταφορά από τα αρχικά. Όταν μια ολόκληρη θεολογία στηρίζεται σε τμήματα και όχι στο σύνολο των αρχικών κειμένων και συνάμα αποκλείει από τη μάζα αρκετά "ειδικά" κείμενα, κρατώντας τα μόνον για τα μάτια των λίγων, αυτό με κάνει αυτόματα να νοιώθω εσαεί υποδεέστερος του κλήρου και αυτό είναι απαράδεκτο ![]()
2. Πιστεύω πως το 95% των ανθρώπων που συρρέουν στους ναούς, έχουν παντελή άγνοια των όσων διαδραματίζονται εκεί μέσα. Το να συμμετέχεις σε ένα μυστήριο (=τελετή μύησης), σημαίνει πως κι εσύ είσαι "μυημένος" αλλά είναι λυπηρό που όπως ανέφερα το 95% των πιστών δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται. Αυτό φυσικά συνδυάζεται με το όλο κλίμα του άβατου, του θέσφατου, του μυστήριου, του ιερού απόκρυφου κλπ που φυσικά έχει έναν και μόνον σκοπό: όσο ο λαός βρίσκεται στην άγνοια των μυστηρίων, τόσο θα χρειάζεται συνεχώς την παρουσία αυτών που "γνωρίζουν τα κρυφά", έτσι δεν πρόκειται ποτέ να τους απομυθοποιήσουν και θα τους χρειάζονται πάντοτε ως μόνιμους μεσάζοντες μεταξύ θεού και ανθρώπων.
Αν κάτι κάνει έναν ιερέα να διαφέρει από έναν πιστό, είναι η λεγόμενη "θεία χάρις" που λαμβάνει ο πρώτος κατά το μυστήριο της ιερωσύνης. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας ιερέας είναι περισσότερο ικανός να "επικοινωνεί" με τον θεό και να μεσιτεύει υπέρ των πιστών. Αν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο μέσω του οποίου εμπλουτίζεται (έστω θρησκευτικά) η προσωπικότητα ενός ατόμου, γιατί να μη το λαμβάνουν όλοι οι πιστοί; Ποιός κρίνει πως κάποιοι (οι περισσότεροι) είναι υποδεέστεροι από τους ιερείς; Ο ίδιος ο Ιησούς μιλούσε περί αδιαπραγμάτευτης ισότητας (πνευματικής-ως προϋπόθεση ένταξης στο χριστιανισμό και κοινωνικής) μεταξύ όλων. Που όμως αυτό τηρείται; Πουθενά, καθώς σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν διακρίσεις και το λυπηρό είναι πως οι υποδεέστεροι ουδέποτε διαμαρτύρονται για τον ex initio υποβιβασμό τους σε 2η κατηγορίας ανθρώπου ενώπιον του θεού.
Φυσικά, πρέπει να υπάρχουν κάποιοι που θα ηγούνται ενός συστήματος πίστης, αυτοί που δεν θεωρούνται απλά φωτισμένοι αλλά ειδικά πιο φωτισμένοι από τους άλλους. Πως όμως μπορεί να συμβεί αυτό; Μέσα από τη διάκριση των καλυτέρων και μόνον όταν μέσα από το σύνολο των πιστών, διακριθούν κάποιοι μέσα από τα έργα και τις θέσεις τους. Μέχρι τώρα όμως τι βλέπουμε; Βλέπουμε πως το "top gun" του χριστιανισμού προκύπτει όχι από καθολική και ίση επαφή όλων με το χριστιανισμό, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι καλύτεροι, αλλά από μια διαδικασία όπου κάποιοι απλά αγωνίζονται χωρίς αντίπαλο. Κάποιοι δηλαδή (αναφέρομαι στον κλήρο γενικότερα) κρατούν τα σκήπτρα της ορθοδοξίας όχι απαραίτητα γιατί μέσα από τη συνεχή τριβή φάνηκε πως είναι οι καταλληλότεροι αλλά γιατί οικειοθελώς και χωρίς άλλη προϋπόθεση εντάχθηκαν σε ένα ειδικό θρησκευτικό σύνολο που αυτόματα τους έχρισε με σεβασμό από τους άλλους, με ειδικά προνόμια κλπ.
Δυστυχώς ο κλήρος βρίσκεται έτη φωτός μακριά από αυτό που υποτίθεται πως αντιπροσωπεύει και προστατεύει. Πολλοί λένε πως δεν σέβονται απαραίτητα τον άνθρωπο ιερέα αλλά αυτό που εκείνος αντιπροσωπεύει. Έτσι έχουμε φαινόμενα του να φιλάνε κάποιοι το χέρι ενός κλέφτη ιερέα, ενός παιδεραστή ιερέα, να παντρεύονται από έναν αμφίβολης ηθικής ιερέα κλπ. Είναι λυπηρό το πόσο υποβιβάζουν εκείνη τη στιγμή τόσο την αξιοπρέπειά τους, όσο και τη νοημοσύνη τους. Ελπίζω κάποτε να καταλάβουν πως αν η ιερωσύνη ανθίζει σε ένα συγκεκριμένο χώμα, δεν το κάνει από θαύμα αλλά γιατί αυτό είναι εύφορο. Άρα λοιπόν θεία χάρις, ιερωσύνη και ποιότητα ανθρώπου πρέπει να συμβαδίζουν. Η υψηλή πνευματικότητα θα έπρεπε να είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κατοικήσει μέσα τους το άγιο πνεύμα. Ο ιερέας δεν πρέπει να είναι απλός φορέας της θείας χάριτος αλλά εκπρόσωπος αυτής ψυχή και σώμα. Αν συμβαίνει το αντίθετο, τότε μιλάμε για ξεκάθαρη βλασφημία και το χειρότερο είναι πως αυτή συντηρείται και διαιωνίζεται τόσο από τον ίδιο τον κλήρο, όσο και από τους ίδιους τους χορηγούς της θρησκείας, δηλαδή τους λαϊκούς...
Υπάρχουν όμως χιλιάδες λαϊκοί με απίστευτα μεγαλύτερη θρησκευτικότητα και πνευματική ποιότητα από πολλούς ιερείς αλλά αυτή τους η ιδιότητα ποτέ δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί. Ποτέ δεν πρόκειται να δοθεί το δικαίωμα σε κάποιους από αυτούς να τελέσουν το μυστήριο της θείας ευχαριστίας, όχι γιατί είναι χαμηλότερης πνευματικότητας αλλά γιατί δεν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Πιστεύετε πως ο θεός θα κατέκρινε την τέλεση αυτού του μυστηρίου από έναν φωτιαμένο, πλην όμως λαϊκό χριστιανό; Αν αυτό δεν είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επαφή με το θεό, τότε ποιό είναι;
Στη δική μου οπτική υπάρχουν δύο κατηγορίες χριστιανών, αυτοί που με κάποιον τρόπο απολαμβάνουν μια πιο ειδική σχέση με το θεό (κλήρος) και αυτοί που απλά ονομάζονται "wannabe χριστιανοί" και που ζουν ως υποστηρικτικό κομμάτι του χριστιανισμού, κυρίως λόγω "φόβου θεού"... Τι θα ήταν για 'μένα το καλύτερο; Να υπάρχει ένα (1) ενιαίο σώμα που θα ονομάζεται "χριστιανοί" με όλες τις ιδιότητες που αφορούν τον κλήρο αλλά παράλληλα με ένα σύνολο περισσότερο φωτισμένων ανθρώπων που απλά θα επιτελούν υποστηρικτικό και συμβουλευτικό έργο επί του συνόλου χωρίς όμως να απολαμβάνουν οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας. Κοινώς, να μην υπάρχει διαχωρισμός λαού και κλήρου, παρά μόνον να υπάρχουν χριστιανοί σε ένα σώμα παράλληλα και ισάξια με ένα σύνολο πνευματικών ηγετών.

Lux e tenebris
quote:
Ψηλέ η αληθινή Εκκλησία , ο χώρος που κατοικεί ο Θεός είναι το σώμα μας . Το πέτρινο οικοδόμημα που τόσο δόλια μετατρέψανε τα ιερατεία του Χριστιανισμού σε ένα χρηματιστήριο , είναι ο χώρος που τελούνται τα μυστήρια , που δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό από τους δήθεν πιστούς ( ευτυχώς όχι όλους ) δεν γνωρίζουν τον συμβολισμό που υπάρχει πίσω από την κάθε τέλεση των μυστηρίων , και το πόσο σοβαρό είναι για την ψυχική μας υγεία . Εκτός αυτόν είναι μια επιπλέον γέφυρα που βοηθάει την ένωση του Ανθρώπου με τον Θεό . Αλλά βλέπεις όταν ποιο πάνω αναφέρω για τους ΔΗΘΕΝ , κάτσε και αναρωτήσου πόσοι από αυτούς πάνε απλά γιατί έχουνε μάθει σε ένα ΠΡΕΠΕΙ ( φόβος ) και όχι γιατί το έχουνε πραγματικά ανάγκη .
Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο καθένας για την πορεία του κλήρου σήμερα, ο Χριστός μίλησε και για οργανωμένη Εκκλησία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Φυσικά, όλοι μας αποτελούμε το σώμα της Εκκλησίας, και μέσα μας θα έπρεπε να κατοικεί πάντοτε ο Χριστός, συμφωνώ.
Το πρέπει δεν είναι φόβος. Μπορεί να είναι συνήθεια και υποχρέωση για την τήρηση κάποιων τυπικών.
Φόβος όμως δεν είναι. Είναι αστείο, σήμερα, να υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο.