- ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Δίνοντας την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ άποψη επι του θέματος, θα δείς ότι έχεις κάνει και το πρώτο βήμα για τη ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ.
Είμαστε παρέα σου και θα σε βοηθήσουμε όλοι να κάνεις αυτό το μακρυνό ταξίδι πιό "ευχάριστα".
Κέλσος
Απλά μου κινούν την περιέργεια ορισμένα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός ονείρου μου,και μιλάω πάντα με βάση τις εμπειρίες μου.Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Έχω χωρίσει τα όνειρα σε κατηγορίες:
1)Αυτά που δεν έχουν ουσιαστικό νόημα, που απλά "αδειάζουν" το κεφάλι από την πληθώρα άχρηστων πληροφοριών που με βομβαρδίζουν κάθε μέρα.
2) Τα όνειρα που εκφράζουν επιθυμίες. (τα σχόλια περιττά)
3)Τα όνειρα που είναι με συμβολισμούς και εκφράζουν είτε "πρόβλεψη" για το μέλλον είτε "απωθημένη" επιθυμία
4)τα καθαρά προφητικά όνειρα.
Λοιπόν,στα όνειρα που εκφράζουν επιθυμία,καταλαβαίνω ότι ονειρεύομαι (Lucid dreaming) όπως διάβαζα σε άλλο τοπικ και επιλέγω την εξέλιξη του ονείρου.Φυσικά η έκβαση είναι ευχάριστη και ξυπνάω άλλος άνθρωπος,γιατί έστω και στον ύπνο μου ικανοποιείται κάποιοα επιθυμία μου.
Στα προφητικά όνειρα τα οποία δεν είναι πολύ συχνά, (1-2 φορές στο τρίμηνο) βλέπω πράγματα που επαληθεύονται ακριβώς όπως τα ονειρεύτηκα, όπως για παράδειγμα τα ρούχα που φορούσε κάποιος, μια κουβέντα που είπε, ένας χώρος στον οποίο βρίσκομαι...
Σας είπα ότι δεν ξέρω να τα εξηγήσω όλα αυτά.Ξέρω όμως ότι χαίρομαι που συμβαίνουν.Θα επανέλθω με περισσότερα σύντομα.Σας ευχαριστώ που διαβάζετε αυτά που γράφω.Χαιρετώ σας!!!!!!! ![]()
Μου αρέσει ο τρόπος σκέψεις σου.
Περιμένουμε τη συνέχεια απο όσα έχεις αρχήσει να μας περιγράφεις...
Κέλσος
Όπως άρχισα να λέω και στο προηγούμενο μήνυμα,έχω χωρίσει τα ΔΙΚΑ μου όνειρα σε 4 κατηγορίες.Έχω καταλήξει σ'αυτές διότι γνωρίζω καλά πιστεύω τί συμβαίνει στο μυαλό ή στην ψυχή μου.
Πχ αν θέλω κάτι πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ να το έχω,τότε το βλέπω σε όνειρο εκπληρώνοντας έστω και έτσι την επιθυμία μου.
Τώρα,υπάρχουν και περιπτώσεις όπου όταν πρόκειται να συμβεί κάτι σημαντικό στη ζωή μου έχω ένα προφητικό όνειρο,σε ποσοστό 80%.Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως τη φυσική μου κατάσταση.Σε περιόδους όπου είμαι αγχωμένη ή άρρωστη,δεν θυμάμαι κανένα όνειρο.
Εστιάζω στα προφητικά όνειρα για τους εξής λόγους:
-είναι τα πιο ζωντανά,αισθάνομαι πραγματικά σαν να τα ζω στον "ξύπνιο" μου.
-Είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια,με περισσότερες λεπτομέρειες και πιο συναισθηματικά φορτισμένα.
Επίσης βλέπω καταστάσεις,μέρη κλπ που μου είναι συνήθως άγνωστα.Αν το όνειρο περιλαμβάνει και πρόσωπα,συνήθως είναι γνωστά.
Σε επόμενο μήνυμα θα δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τί εννοώ.
Επειδή με ρώτησες φίλε Κέλσο "τι θεωρέις ότι είναι τα όνειρα και τι συμβαίνει κατα τη διαρκεια των ονείρων και του ύπνου φυσικά"
σου απαντώ ότι στα όνειρα (ή τουλάχιστον σε πολλά από αυτά) ερχόμαστε σε "επαφή" με ανθρώπους που συνδεόμαστε συναισθηματικά,πχ φίλους,συγγενείς ή αγαπημένους. Κατα κάποιο τρόπο γίνεται μια "σιωπηλή" συζήτηση για τις σχέσεις μας ή κάτι που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια.Και θεωρώ εξίσου πιθανό μια δύναμη που υπάρχει εκεί έξω,ότι και να είναι,να μας προειδοποιεί για κάτι που μπορεί να μας κοστίσει ψυχικά.Σας έμπλεξα πάλι? Δεν έχω τέτοια πρόθεση αλλά είμαι και γω λίγο μπερδεμένη.Ελπίζω στη πορεία της συζήτησης να τα ξεκαθαρίσουμε όλα...Ο Σκοτεινός σας Άγγελος...![]()
Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;
Αλλά θα σου απαντήσω στο ρητορικό φαντάζομαι ερώτημά σου.
Καταρχάς Σκοτεινέ Αγγελε, σκιά δεν υπάρχει εάν πρώτα δεν υπάρξουν ΦΩΣ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ να φωτισθεί.
Το φώς λοιπόν ΥΠΑΡΧΕΙ.
Αντικείμενο και αυτό ΥΠΑΡΧΕΙ.
Για να μεγαλώσουμε λοιπόν τη σκιά μας, θα πρέπει να ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΜΑΣΤΕ απο το τη ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ.
'Αρα η σκιά είναι αποτέλεσμα ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ.
Να γιατί ο Πλάτωνας μας φανέρωσε το μυστικό του κόσμου, με τον μύθο της σκιάς!!!
Κέλσος
Όπως άρχισα να λέω και στο προηγούμενο μήνυμα, έχω δει αρκετά προφητικά όνειρα στη ζωή μου.
Αφορούν κυρίως άτομα του οικείου περιβάλλοντός μου,ειδικά αν υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια και εμπιστοσύνη.
Σας είχα υποσχεθεί ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβετε τί εννοώ.
Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου,είχα δει έναν συμμαθητή μου από το λύκειο να έχει πέσει θύμα τροχαίου.Συγκεκριμένα,βρισκόταν σε ένα κόκκινο ΙΧ που είχε τρακάρει με ένα μαύρο ΙΧ στο Λυκαβηττό.Ευτυχώς δεν είχε πάθει τίποτα.
Όταν τον βρήκα και του είπα το όνειρο,μεταξύ σοβαρού και αστείου,έβαλε τα γέλια,λέγοντάς μου ότι ούτε είχε κόκκινο αυτοκίνητο,ούτε σκόπευε να πάει στον Λυκαβηττό.
Μετά από λίγες μέρες που τον είδα,μου είπε ότι ήταν όντως επιβάτης σε κόκκινο αυτοκίνητο ενός φίλου που τράκαρε με ένα άλλο μαύρο αμάξι ξημερώματα Κυριακής σε δρόμο γύρω από τον Λυκαβηττό,γυρνώντας από ένα πάρτυ.
Ακόμα και σήμερα μας συνδέει μεγάλη φιλία με αυτό το πρόσωπο και ίσως ήταν ένα μήνυμα για να τον προειδοποιήσω.
Για να πώ δυο λόγια γενικά,πιστεύω ότι ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι πιστεύουμε.Χωρίς να είμαι μοιρολάτρις,πιστεύω ότι κάποια πράγματα είναι προορισμένα να γίνουν.Κάποιος λοιπόν (εκτός από το υποσεινείδητο μας) θέλει να μας πει να προσέχουμε.Αν θέλουμε να ακούσουμε,πρέπει να έχουμε ανοιτό το μυαλό και την ψυχή μας και να είμαστε χαλαροί.Αυτό δυστυχώς συμβαίνει μόνο όταν κοιμόμαστε ή τέλος πάντων όταν είμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι και ήρεμοι.Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω "μαντικές" δυνάμεις,απλά όταν ενδιαφέρομαι και αγαπώ κάποιον,τότε για μένα προέχει η ευτυχία του ατόμου αυτού.Και τότε επειδή οι ζωές μας συνδέονται ό,τι συνέβη ή θα συμβεί με επηρεάζει άμεσα.Αυτός πιστεύω είναι ο λόγος που βλέπω αυτά τα όνειρα.Ίσως να κάνω και λάθος.Εσείς τί λέτε???
Περιμένω τις απόψεις σας...
Φίλε Κέλσο, όσο για το ερώτημα "ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;",πραγματικά δεν περίμενα τέτοια απάντηση και σ'ευχαριστώ γι'αυτό. Εγώ θα έλεγα ότι σ'ενα κόσμο όπως αυτός που ζούμε,σκιά υπάρχει όταν είσαι ΕΤΕΡΟΦΩΤΟΣ...
Σκοτεινός Άγγελος ![]()
Ποιό το αληθινό μέγεθος της σκιάς σου;
tha ithela me ti seira mou na anafero 2 peristatika pou den katafera pote na eksigiso,gia auto kai epapsa na to skeftomai, alla tora mou dosate aformi na ta xanathumitho.Isos vevaia gelasete..alla thelo toso mia exigisi
Pano apo to krevati pou koimamai exo ena rafi, pano sto opoio eixa topothetimeno ena tsantaki, to opoio omos den borei na stathei orthio giati i vasi tou den einai statheri. Ena bradu pou koimomoun xupnisa ksafnika kai eida to tsantaki se slow motion merika ekatosta prin prosgeiothei brosta mou,ligo koufo tha mou peite...ontos, ego dexomai oti auto isos to eida ston upno mou. Auto pou me apasxolei omos einai a)pos kai giati epese to tsantaki? esto oti epese apo ena seismo kai esto oti kai autos itan o logos pou xupnisa b)pos prosgeiothike orthio? afou den uparxei periptosi na stathei orthio poso mallon se mia anomali epifaneia kai poso mallon otan pesei apo ena upsos misou metrou? ekana polles dokimes rixnontas to moni mou apo to rafi (oute o newton na eimoun) den katafere omos pote na stathei orthio kai apo tetoio upsos!
To 2o peristatiko egine otan edina exetaseis. Duo mines prin doso eixa agonia min pathei kati to roloi mou tin ora ton exetaseon kai stamatisei kai den upologiso sosta to xrono,to proigoumeno vradu ton exetaseon..to roloi stamatise..pali kala na les pou egine to bradu kai to prolava!
an borei na exigisei kaneis parakalo as to kanei
quote:
Θα αναφερθώ για άλλη μια φορά στο βιβλίο του Κ.Δερβένη "ο άρχοντας των κεραυνών".
Ο δάσκαλος του Τσανγκ, του μαθαίνει και επιδεικνύει το τι μπορεί να κάνει με την ενέργεια, που ονομάζει "γιανγκ τσι" όταν έρθει σε επαφή με την γιν ενέργεια.Όταν ο ασκούμενος μάθει να αποθηκεύει ενέργεια μέσα στο σώμα, αλλά και να την ωθεί έξω από αυτό.. αποκτά δυνάμεις που στα δικά μας μάτια φαντάζουν υπερφυσικές!!
~Ίσως το δικό μου άστρο να'ναι κάπου εκεί στο φως~
Αφροδιτη αυτο το βιβλιο λεει πραγματα που ο κοσμος δεν ειναι ετοιμος
ακομη νατα δεχτει.Δεν υπαρχει υπερφυσικο και φυσικο .Ολα ειναι μια
αδιαιρετη ενοτητα,την οποια κατακερματησε η χονδροιδεστατη αντιληψη
των περιορισμενων 5 αισθησεων του ανθρωπου.
Εγώ θα ήθελα να μιλήσω λίγο για τα προφητικά όνειρα που ανέφερε και ο σκοτεινός άγγελος..
Προσωπικά για μένα έχουν γίνει κατα κάποιο τρόπο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου αφού με "στοιχιώνουν" από σχετικά μικρή ηλικία, μια από τις σκέψεις μου πάνω σ'άυτά έχει να κάνει με την λεγόμενη διαίσθηση που ίσως να λειτουργεί και να εκφράζεται μέσα από τα όνειρά μας για να γίνει πιο αποδεκτή από εμας..ορισμένες φορές είναι πιο έυκολο να δεχτούμε ότι μας αποκαλύφθηκε κάποιο στοιχείο για την ζωή μας σ'ένα όνειρο παρά να πούμε πως η "αδικαιολόγητη" πίστη μας για την εκτροπή ένός γεγονότος οφείλεται στην διαίσθησή μας..
Τώρα βέβαια τίθεται και το ερώτημα της διαίσθησης..
Anyway σε ότι αφορά τα αγαπημένα πρόσωπα σίγουρα είναι λογικό να τους βάζουμε και στα όνειρά μας και να τους "συμπεριλαμβάνει" η διαίσθηση μας στις προβλέψεις της αφού είμαστε άμμεσα στενά συναισθηματικά δεμένοι..!
quote:Γεια σου φίλη Kassiopi.Κράτησα αυτό που είπες,γιατί το θεωρώ σημαντικό.Πραγματικά όσοι έχουν κάποιες "παράξενες εμπειρίες",νομίζω ότι το πιο σωστό είναι να το θεωρούν πλέον φυσιολογικό.
Προσωπικά για μένα έχουν γίνει κατα κάποιο τρόπο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου
Μιλώντας εκ πείρας,όταν σε κάποια παιδικά "αφύσικα" βιώματα αντέδρασα με την λογική,θέλοντας να είμαι όπως οι άλλοι,απέρριψα κι ένα κομμάτι του εαυτού μου..Έλκυα όμως "κατά έναν μαγικό τρόπο" ανθρώπους που είχαν κάτι "παράξενο".Ομολογώ ότι στην αρχή μ' εκνεύριζε αυτή η "τύχη",γιατί ουσιαστικά με βάζαν να σκεφτώ..κάτι που δεν ήθελα τότε να κάνω.Διαπίστωνα όμως,ότι οι άνθρωποι που το είχαν αποδεχτεί ως φυσιολογικό γι αυτούς δεν είχαν κανένα πρόβλημα ...
Είδα όμως και την μοναξιά της διαφορετικότητας.. κάποιος,που τον συνάντησα μόνο μια φορά, μου είπε:"με θεωρούν γρουσούζη,ότι εγώ τα προκαλώ..είπα σε κάποιον να προσέξει την σκάλα,τώρα που θα κατέβει,γιατί μπορεί να πέσει.Κι έπεσε..Το γιατί δεν με καταλαβαίνει κανείς",υπάρχει ακόμη στο μυαλό μου..Το παράξενο ήταν ότι "γνώριζε" με την πρώτη ματιά ότι θα τον "καταλάβαινα"..ήξερε αρκετά πράγματα για μένα,που ήταν αδύνατο να τα γνωρίζει..ακόμη διερωτάμαι πώς..
rosarium
Στα 19 γενέθλια μου με πλησίασε ένας τύπος που δεν γνωριζα και ακόμα δεν γνωρίζω ουτε κάν το όνομα του και μου χάρισε ένα δαχτυλίδι, μου είπε κάποια πράγματα για τη ζώή μου και φυσικά ποτέ δεν τον ξαναείδα..Σύμπτωση;Τύχη; Εξήγησέ το αν μπορείς, εγώ πάντως δεν προσπάθησα να βρώ άκρη στα πώς και τα γιατί επειδή δεν είμαι έτοιμη ακόμα για κάτι τέτοιο, απλά το δέχτηκα σαν γεγονός και το άφησα κομμάτι της ζωής μου..
Πρέπει να δεχόμαστε τη φύση μας και να αγκαλιάζουμε αυτο που κρύβουμε μέσα μας, άλλωστε αργά ή γρήγορα η αφορμή θα δωθεί και θα τα βρούμε πάλι μπροστά μας..
Ασχολούμαι κάμποσο καιρό με τα rpg (role playing games) και έχω συναντήσει μέσα τους στοιχεία που μόνο τυχαία και η φαντασία κάποιου, που φτιάχνει παιχνίδια δεν είναι.
Ας ορίσουμε καταρχήν τι είναι τα παιχνίδια αυτά: Μιλώντας για τα pen & paper rpg εννοούμε τα παιχνίδια εκείνα στα οποία τα μόνα εξαρτήματα που χρειάζονται για να αρχίσει το παιχνίδι είναι ένα μεγάλο τραπέζι κόλλες χαρτί, μολύβια, ζάρια (πολλά και διάφορα από εξάπλευρα και δωδεκάπλευρα έως εκατοστάπλευρα), βιβλία που αφορούν το εκάστοτε παιχνίδι (και υπάρχουν πάρα πολλά), ιδανικό κλίμα και διάθεση. Σκοπός των παιχτών είναι να υποδυθούν κάποιους χαρακτήρες σε κάποιον φανταστικό κόσμο, ένας όμως από την παρέα πρέπει να αναλάβει το ρόλο του αφηγητή, δηλαδή εκείνου που μέσω της περιγραφής του και της ευγλωττίας του, οι χαρακτήρες των παιχτών θα μεταφερθούν σε εκείνο τον φανταστικό κόσμο όπου θα περάσουν διάφορες δυσκολίες ενώ ο χαρακτήρας που υποδύονται θα γίνετε καλύτερος.
Υπάρχουν πολλά είδη rpg. Το παλαιότερο και το πιο ανεπτυγμένο (μιλάμε για άπειρα βιβλία), είναι το dnd (dungeon and dragons), το οποίο είναι βασισμένο στον κόσμο του Τόλκιν. Ο χαρακτήρας μπορεί να υποδυθεί από ξωτικά και νάνους και ανθρώπους μέχρι χομπιτς. Στον κόσμο αυτό υπάρχουν τέρατα, δράκοι, μάγοι και τόσα άλλα. Ο κόσμος είναι απίστευτα καλά δημιουργημένος και σε διάφορα βιβλία του παιχνιδιού αυτού ο αναγνώστης-παίχτης έρχεται αντιμέτωπος με χίλια δύο μυστικιστικά σύμβολά, ορολογίες, ονόματα και οργανώσεις, ενσωματωμένα όλα αυτά μέσα στο παιχνίδι. Είναι φανερές οι επιρροές από τη σκανβιναβική μυθολογία, υπάρχουν ακόμα πολλές εβραϊκές και ινδικές ορολογίες και ονοματισμοί. Γίνετε εκτενείς λόγος για τη χρήση της μαγείας και μυθικών πλασμάτων.
Άλλοι τίτλοι παιχνιδιών rpg είναι το vampire (με τρομαχτική ανάλυση στην κοινωνία, τον τρόπο υπόστασης των vampire καθώς ο παίχτης παίρνει μια πολύ καλή ιδέα για το πώς μπορούν να κινούνται ολόκληρες οργανώσεις πίσω από ένα πέπλο μυστηρίου και διαφθοράς), το call of cthulhu το οποίο αναφέρετε στον κόσμο του Λαβκραφτ, το the mage το οποίο ασχολείται με μάγους σε ένα πανομοιότυπο κόσμο με το δικό μας (εκεί να δείτε αναφορές στη μαγεία στον τρόπο χρήσης της και τα παράδοξα που δημιουργεί), το werewolf, έχει βγει και ένα rpg από την Ελλάδα, ονομάζετε ‘ζωντανά έπη’ και έχει σαν κόσμο την ομηρική εποχή, είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Υπάρχουν πολλοί ακόμα τίτλοι άλλοι που είναι στο μέλλον και σε τόσες άλλες καταστάσεις.
Είχαν κατηγορηθεί πριν από λίγο καιρό τα παιχνίδια rpg ότι παρασέρνουν τους νέου προς το σατανισμό και ένα κάρο αηδίες. Θυμάμαι στο ρεπορτάζ έδειχναν κάποια παιδιά που υποτίθεται ότι έπαιζαν vampire, ήταν πραγματικά γέλιο το θέαμα μιας και ο τρόπος διεξαγωγής του παιχνιδιού είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που πρόβαλλάν στη τηλεόραση. Είναι πραγματικότητα ότι ορισμένα παιχνίδια από αυτά δεν απευθύνονται σε άτομα μικρής ηλικίας όπως το call of cthulhu, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οδηγούν κανέναν πουθενά ίσα ίσα που κάνουν τους νέους να σκέφτονται, να κρίνουν και να ασχολούνται με το διάβασμα. Πέρα από αυτό τα rpg προσφέρουν ψυχαγωγία με της αρχαιοελληνική έννοια του όρου και θεωρώ πως είναι μια πού όμορφη και αποδοτική ενασχόληση.
Αναρωτιέμαι αν ασχολείται κανείς από εσάς με rpg και θα με ενδιέφερε η γνώμη του πάνω σε αυτά καθώς και αν έχει προσέξει και έχει συνδέσει κάποιο στοιχείο με τον με τον αποκρυφισμό, τον εσωτερισμό και με ότι άλλο θέμα ασχολείται αυτός ο δικτυακός τόπος.
carpe diem
Η έκρηξη των rpg είναι στα πλαίσια της προετοιμασίας και του εθισμού των ανθρώπων για αυτά που έρχονται.
Δεν σου κάνει εντύπωση η τρομακτική προώθηση του Τόλκιν και άλλων (Χαρυ Πότερ, ΓιούΓκιΟ κλπ?
Στα πλαίσια του παιχνιδιού το υποκείμενο της "εκπαίδευσης" - " μύησης" (διότι περί αυτού πρόκειται) προσπαθεί να "βελτιωθεί" να "γίνει καλύτερος" όπως λές στα πλαίσια όμως του "καλύτερου" όπως αυτό ορίζεται από το παιχνίδι.
Στην ουσία είναι μια μορφή ακούσιας "εκπαίδευσης" - "μύησης" κατά την οποία γίνονται ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΚΟΥΣΙΕΣ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ που το "ποτηράκι" που αναφέρεται σε άλλο τοπικ ωχριά μπροστά τους.
Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα η νέα γενιά΄από 2 ετών και άνω διαμορφώνεται-μυείται- εκπαιδευεται ώστε να είναι έτοιμη την ώρα που πρέπει να δεχτεί κάποια πράγματα ώς φυσικά. ( "Ειδες μπαμπα!! υπάρχουν δράκοι καλά σου έλεγα!!!)
quote:
...αυτό δε σημαίνει ότι οδηγούν κανέναν πουθενά ίσα ίσα που κάνουν τους νέους να σκέφτονται, να κρίνουν και να ασχολούνται με το διάβασμα
Τι σε κάνει να πιστεύεις οτι τα "υποκείμενα" της μύησης μέσω rpg είναι σε θέση να κρίνουν?? Για την ηλικία από 2 έως 15 ετών δεν το συζητώ. Από τα 15 και άνω που υπάρχει μια κάποια δυνατότητα κρίσης περιορισμένη βέβαια λόγω του τρόπου εκπαίδευσης και αγωγής, είναι πολύ δύσκολο να "κρίνει" κανείς καθώς είναι έρμαιο των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Οι τεχνικές αυτές κάνουν πολύ δύσκολη την δυνατότητα "κρίσης" καθώς στοχεύουν απευθείας στο υποσυνείδητο.
Να θυμήσω ότι κάποτε οι ΕΛΛΗΝΕΣ σκοτώνανε τους δράκους.(Μ. Αλέξανδρος και ο κατηραμένος όφις, Αγ. Γεώργιος μεταξύ άλλων)
-- 1.6180339887... --
K.I.S.S.
Keep It Simple & Stupid ...
Edited by - fusion on 08/05/2004 19:35:52
Edited by - fusion on 08/05/2004 19:37:56
Πολυ ενδιαφέρον το θεμα. Μπορεις ομως αγαπητέ fusion να μας πεις περισότερα για τον τρόπο με τον οποιο νομίζεις οτι γίνονται πολλαπλές ακούσιες επικλήσεις όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις
quote:. Συνφόνώ οτι ο παίκτης "μπένει" στο ρόλο και ίσως δημιουργει σκεπτομορφές αλλα μονο αυτό. Δεν έχω αρκετή γνώση για της σκεπτομορφές και ισως κανω λάθος , δεν εχω καθόλου γνώση για τα rpg, για αυτο παρακαλώ φωτίστε με.
ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΚΟΥΣΙΕΣ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ
Περισότερες λεπτομέρειες σχετικά με επικλήσεις και την επικινδυνότητά τους νομίζω πως θα βρείς στο τοπικ για το ποτηράκι.
Το ποτηράκι δεν είναι τίποτα μπροστά στα RPG. (Για να εξηγούμαι δεν αναφέρομε στα παιχνίδια με θέμα την κοκκινοσκουφίτσα. Αναφέρομαι σε αυτά που ανέφερε ο Ιλούβαταρ. Υπάρχουν και οι "Κοκκινοσκουφίτσες" υπάρχουν και τα ιστορικα και τα καλλιέργειας βίας κλπ.
Ένα γρήγορο παράδειγμα που θα το βρείς σε κάθε ψιλικατζίδικο είναι τα ΓιουΓκιΟ. Πάρε ενα πακετάκι κάρτες και θα καταλάβεις. Ζήτα ακόμη καλύτερα το εγχειρίδιο του παιχνιδιού. Όλο το παιχνίδι βασίζεται σε επικλήσεις και τα "υποκείμενα" (παιδάκια) κατά την διάρκειά του επικαλούνται συνεχώς υπαρκτούς δαίμονες.
-- 1.6180339887... --
K.I.S.S.
quote:
Thanks to 1UP for its article discussing the announcement of Electronic Arts' Lord Of The Rings: The Third Age, "a new console RPG based on Peter Jackson's movie trilogy [and J.R.R. Tolkien's books]", and due out later in 2004. A GameSpot interview with producer Steve Gray has more information, as he notes that "the combat is turn-based... if you have played Final Fantasy it will feel familiar to you", and says of the game structure: "You travel on a sort of 'S' curve that weaves in and out of the path of the Fellowship through the story of the trilogy. At times you'll be behind or 'next to' them; at other times you'll be in the same time and place as members of the Fellowship." He also teases the game's bad side: "The main focus of the game is the quest on the side of good, but you can also unlock evil encounters, and we think players will really enjoy playing on the side of Sauron in addition to playing as good guys."
Προσέξτε την τελευταία σημείωση και παρατηρήστε ότι υπάρχει και εδώ το καραμελωμένο χάπι του "πολεμώντας για το καλό". (Μου θυμίζει λίγο Μπούς!!)
Είναι πάγια τακτική το κακό να παρουσιάζεται ότι λειτουργεί για το καλό!!! (Με μεθοδολογία του κακού όμως, αρα ...)
Από πότε το καλό ενεργεί με την χρήση βίας και με επικλήσεις σε κατώτερες δυνάμεις?
Πάντα όμως το κακό ενεργούσε δια της διαβολής (εξ' ου και διάβολος)
Και σήμερα οι πόλεμοι των "καλών" με αυτό τον τρόπο γίνονται:
"By ways of deception thou shall do war" (το moto της Mosand)
-- 1.6180339887... --
K.I.S.S.

gK
Δίκιο έχεις το όνομα μου δε μου αρέσει ούτε και εμένα αλλά αυτό μου ήρθε εκείνη τη στιγμή και δεν ξέρω πώς να το αλλάξω χωρίς να χρειαστεί να φτιάξω καινούριο λογαριασμό.
Όσον αφορά τα rpg τώρα.
Προφανώς φίλε μου δεν κατάλαβες σε ποια είδη rpg αναφέρομαι. Δε μιλάω για τα παιχνίδια με τις κάρτες που κακώς θεωρούνται και αυτά rpg. Αναφέρομαι στα pen&paper δηλαδή στα παιχνίδια που τα απαραίτητα για το παιχνίδι είναι βιβλία (όσο τραβά η όρεξη σου), χαρτιά, μολύβια, και διάφορα ζάρια (τετράπλευρα, εξάπλευρα, δεκάπλευρα, δωδεκάπλευρα!, εικοσάπλευρα, κτλ).
Το κάθε παιχνίδι έχει διαφορετικό κλίμα αλλά διαμορφώνετε κυρίως από τους παίχτες και τον αφηγητή. Στο D&D για παράδειγμα μπορεί κάποιος να παίξει μια απλή περιπέτεια όπως να πάνε οι ήρωες να σκοτώσουν τα τέρατα και να σώσουν την πόλη ή κάτι πολύ πιο σύνθετο όπως μια περιπέτεια που να δημιουργεί κοινωνικούς και ηθικούς προβληματισμούς στους παίχτες. Τα παιχνίδια αυτά άγουν την κριτική σκέψη αφού τίθονται προβληματισμοί για το τι είναι σωστο και τι όχι, τι άδικο κτλ. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις που οφείλονται σε υπερβολές αλλά δεν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις.
Γίνετε λόγος και για επικλήσεις αλλά δεν βρίσκω που το στηρίζεις αυτό. Παρόλα αυτά θα το έβρισκα πολύ ενδιαφέρον αν θα μπορούσες να αιτιολογήσεις αυτή σου τη θέση. Ναι τα παιχνίδια αυτά είναι τίγκα στο μεταφυσικό ή όπως θέλετε πείτε το, μπορείτε να το εξακριβώσετε και μόνοι σας ανοίγοντας ένα βιβλίο και ξέροντας τι και που κοιτάτε. Πολλά από αυτά δεν ενδείκνυνται καν για μικρά παιδιά, αλλά όχι και επικλήσεις!
Ο παίχτης δε μυείτε πουθενά απλά δεν του φαίνετε πλέον εξωπραγματικό όταν μαθαίνει για μυστικά τάγματα, αδερφότητες, μαγεία, αποκρυφισμό, εσωτερισμό κτλ. Αφού έρχεται σε επαφή με αυτά μέσω του παιχνιδιού και πλέον είναι πιο εύκολο να τα αποδεχτεί και να τα κατανοήσει. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά σήμερα ψάχνουν για κάτι άλλο. Δουλεία των μεγάλων είναι να καθοδηγούν τους νεώτερους στα σωστά μονοπάτια και να τους αφήσουν να ψάξουν.
Υ.Γ.
Θα ήταν ενδιαφέρον αν κάποιος έχει διαβάσει το βιβλίο του call of cthulhu να μας πει την άποψη του ή να αναλύσει κάποιος τα ονόματα κάποιου παιχνιδιού λόγω του ότι πολλά από αυτά (θεών, οργανώσεων, κτλ.) έχουν διάφορες ρίζες από πάρα πολλές παραδόσεις και πολιτισμούς .
carpe diem
Διαβάζοντας τα άρθρα σας θέλησα να διατυπώσω κ΄ εγώ την άποψη μου πάνω στο θέμα.
Στα παιχνίδια αυτά, ρόλων, όπως έχετε ήδη πει, ο παίχτης δημιουργεί ενα χαρακτήρα, με βάση κανόνων, κ τον πλάθει με όποιον τρόπο θέλει αυτός/ή. Συγκεκριμένα στο DND, Dungeons And Dragons, ο οποίος κόσμος έχει επηρεαστεί, κ όχι βασιστεί, πάνω στην μυθολογία που δημιούργησε ο Τόλκιν, ο παίχτης καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους, Γνώμους, Μισο-Ξωτικά, Χόμπιτς όπως κ Μισο-Όρκς. Αν ακολουθήσουμε μια ιστορική πορεία στο πως φτάσαμε να έχουμε τις συγκεκριμένες ράτσες, μπορούμε να πούμε πως τα Ξωτικά χάνονται στα βάθη των αιώνων σε Ιρλανδικές, Σκανδιναβικές, Σκωτσέζικες, Κέλτικες κτλ μυθολογίες. Οι Νάνοι, ήταν πάντα σε σκανδιναβικές κ άλλες μυθολογίες, τα πλάσματα που ζούσαν μέσα στα βουνά, όντας κοντά στο στοιχείο της Γης. Το ίδιο κ οι Γνώμοι. Τα Χόμπιτς, δημιούργημα θρέμα του Τόλκιν, πλάθηκαν στο μυαλό του προς εικόνα των συγχωριανών του, στην Αγγλία, θέλοντας να δείξει πόσο άγνοια είχαν οι συγχωριανοί του σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στο κόσμο εκείνη την περίοδο. Τα Μισο-Ξωτικά ειναι, μια πιο κοντινή στο ανθρώπινο τρόπο σκέψης, φυλή που προήλθε απο την ανάμειξη Ανθρώπων με Ξωτικών. Τέλος, τα Μισο-Όρκ, γεννημένα απο τον ενα γονέα Άνθρωπο κ΄τον άλλον ως Όρκ, είναι μια πιο πολιτισμένη μορφή των Όρκ, των βαρβάρων.
Ο παίχτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει την ιδιότητα του χαρακτήρα του. Μπορει να διαλέξει απο Πολεμιστή, που πολεμάει για οποιοδήποτε προσωπικό σκοπό, εως Μάγο, γνώστη των μυστικών τεχνών. Σε αυτό το σημειό θέλω να τονίσω πως οι επιλογές αυτές, επιτρέπουν στο παίχτη να διαλέξει 2 κλάσεις οι οποίες να εχουν σχέση με την Μάγεια, με τις επικαλήσεις κ΄ χρήση της Γνώσης, ως τρόπο επιβώωσης. Ο παίχτης επίσης ακόμα δεν μαθαίνει τον τρόπο με τον οποίο χτυπά τον αντίπαλο, δεν μαθαίνει λεπτομέρειες, όπως ο Πολεμιστής δεν μαθαίνει πως ακριβώς χτυπά με το ξίφος του, πέρα του οτι τον χτυπάει. Το παιχνίδι δεν αναγκάζει κανέναν παίχτη να παίξει κάτι το οποίο δεν θέλει ο ίδιος/α. Όσο επηρεάζει το μυαλό με τις μαγικές αυτές δραστηριότητες, άλλο τόσο παροτρήνει τον παίχτη να παίξει έναν Paladin, ενα Πολεμιστή Του Καλού δηλαδή, ο οποίος ζει κ΄πολεμάει για να υπηρετεί το Καλό κ την εμπόδιση του Κακού. Εαν δεχτώ δηλαδή πως το παιχνίδι δίνει υποσυνείδητα μηνύματα, μαγείας στον παίχτη, απλά, χρησιμοποιόντας κοινή λογική, πρέπει να δεχτούμε πως συχρόνως μας μαθαίνει να είμαστε καλοί άνθρωποι, απο την στιγμή μάλιστα που το 95% των ιστοριών που κυκλοφορούν, τοποθετούν τον παίχτη στην θέση που πρέπει να σώσει τον κόσμο απο την κακιά απειλή.
quote:
Για την ηλικία από 2 έως 15 ετών δεν το συζητώ.
Ειλικρινά αμφιβάλλω παρα πολυ πως υπάρχουν επαφές με τα RPG σε τέτοια ηλικεία, τουλάχιστον μέχρι να πάνε 12-13, το λιγότερο. Κ αναφέρομαι σε Pen And Paper RPG's, οχι σε κάρτες όπως το Yu Gi Oh.
Κάποτε, η μαγεία θεωρούνταν η Ύστατη Γνώση, Γνώση στην οποία πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως κλάσης, πήγαιναν για συμβουλές, προφητείες κτλ. Ιστορικά, η διαστρέβλωση της λέξης, κ του νοήματος της λέξης στο σύνολο, ξεκίνησε απο τους διωγμούς απο την Χριστιανικής Εκκλησίας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα..
quote:
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 80 ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗΣ
Ίσως λοιπόν θα ηταν καλύτερα να περιορίσουμε τα παιδιά μας, την νεολαία, στο να μην βλέπει καθόλου ούτε καν κινούμενα σχέδια, διότι ακόμα κ η Disney θα κάνει το παιδί μας, σε αυτό τον απροστάτευτο κόσμο, να πιστέυει πως πραγματικά τα ποντίκια κ' οι πάπιες μιλάνε..
Αυτά εχω να πω, κ προσθέτω πως οτι είπα είναι η άποψη μου στο θέμα.
Φιλικά