ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- 666 - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- 666 - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

beyond90 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 4/5
11/02/2005, 15:27:20
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ:
«Schwabe όταν αντλείς επιχειρήματα από το φιλαράκι σου το Πλάτωνα κοίτα να ενημερώνεσαι σωστά για να μη λες και βλακειούλες αν και είσαι συνηθισμένος σε αυτό.»

Κόψε κάτι ρε….ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΕ (!) γιατί θα κόψεις κανένα καλσόν άνθρωπε μου!!

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ:
«Το προηγούμενο nick μου δεν θα το βρεις πουθενά γιατί είναι διαγραμμένο από το φίλο μου το Thoth. Όλα είναι γνωστά στο εσωτέρικα και στους κολλητούς!!!!!!.»

Μα…..τόοοοοοοοση αδικία πια για τις {α)φιλάνθρωπες και σοφές σου προτροπές ρε ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΕ?? Έ ρε αδικία που υπάρχει στον κόσμο ετούτο…….

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ:
«Εγώ δεν έχω ούτε άλλα nick αλλά ούτε και ομαδούλες παρατρεχάμενων εδώ μέσα όπως η αφεντιά σου για να με χειροκροτούν όταν δεν με διαβάζει κανείς.»

Μωρέ μπας και διαβάζεις πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα??

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ:
«Συνέχισε λοιπόν τις ζαρζαβατικές σου φιλοσοφίες και άσε τις πονηρές συνομοσιολογίες, εκτός εάν σου τέλειωσαν οι ΠΑΤΑΤΕΣ..........και δεν έχεις τι άλλο να πεις.....»

Οι πατάτες των αυτόκλητων σωτήρων φίλτατε δεν τελειώνουνε ποτέ. Ρίξε μια ματιά στα δελτία ειδήσεων και τότε σύγκρινε με τα όσα διαβάζεις εδώ. Βλέπεις, η συνωμοσιολογία είναι βαθιά χαραγμένη στο πετσί των παπάδων.

Επομένως, μην νομίζεις ότι κάνω και τίποτα το δύσκολο, απλά ξεθάβω τα όσα πολύ θα ήθελαν κάποιοι να ξεχαστούνε.

Λυπάμαι λοιπόν.

zinonΜέλος
11/02/2005, 15:48:58
Φιλοι εν Χριστω
Φιλοι εν Δια
Φιλοι εν Βουδα
Φιλοι εν κλπ

Α) ΟΥΔΕΙΣ ΕΚΩΝ ΚΑΚΟΣ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΕΝ ΜΑΚΑΡΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ
Β) ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝΤΕΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Και απ΄την αλλη ΤΑΡΤΑΡΑ και ΚΟΛΑΣΗ
ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ
εναλλακτικη λυση ΧΩΜΑ .
ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (διοτι την αληθεια την ξερει μονο ενας)
Οσο για τους Παπαδες την Περιουσια κλπ ....δεν βαριεσαι δικα μας ειναι;
Σε 200 χρονια ουτε η ιστορια δεν θα μας θυμαται.!.

zinon

Tsepe NoyonΜέλος
11/02/2005, 16:21:58
Schwabe. Οι μπεκτασηδες δεν ηταν μοναχοι (δεν υπαρχει τετοιο πραγμα στο ισλαμ) αλλα δερβισικο ταγμα. Για να γινεις δεκτος στις ταξεις τους δεν ειναι απαραιτητο να εισαι μουσουλμανος. Ειδικα στην Αλβανια, μια εποχη, ανηκαν σχεδον οι παντες στο ταγμα των μπεκτασηδων. Αυτα ισχυουν και σημερα, αν θελεις μπορεις να γινεις δερβισης, ακομα κι αν εισαι δωδεκαθειστης.
Δεν ξερω αν υπαρχει θεμα για τους δερβισιδες. Μπορει να μου πει καποιος? Αν οχι, μπορουμε να ανοιξουμε ενα!

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣ

11/02/2005, 17:28:19
Ένας μύθος ακόμη…
Ευλογία από την εκκλησία στα όπλα του αγώνα στην Αγια Λαυρα.
Η πλάκα είναι πως ο ίδιος ο ιεράρχης διαψεύδει στα απομνημονεύματα του τον θρύλο για την ανύψωση του λαβάρου ,αρνούμενος αφενός τα περί Αγίας Λαύρας και τονίζοντας αφετέρου ότι προσωπικά θεωρούσε άκαιρη(!) την επανάσταση και χαρακτήριζε απατεώνα (!)τον ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ(!) ,ο οποίος την υποκινούσε εν ονόματι της φιλικής εταιρείας!

Ο αυτόπτης μάρτυρας του ξεσηκωμού και ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης γράφει επίσης «ψευδής είναι η εν Ελλάδι επικρατούσα ιδέα ,ότι εν τη μονή της Αγιας Λαυρας ανυψωθη κατά πρώτον η σημαία της ελληνικής επαναστάσεως….»

----

Σκάβε βαθειά-τρέξε γρήγορα!

11/02/2005, 18:01:06
quote:

Πλάτωνα αυτός που λάμπει με το δικό του φως είναι σαν την πυγολαμπίδα.
Ξέρεις θα έχετε και στην Ιταλία. Εδώ στην Ελλάδα τις λέμε κωλοφωτιές.
Νομίζουν ότι είναι φωτισμένες μα τελικά φωτεινός είναι μόνο ο κ.....λος τους

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ

"Οταν ο νους τον παλαιον ανθρωπον αποδυσαμενος τον εκ της χαριτος ενδυεται,
τοτε και την εαυτου καταστασιν οψεται κατα τον καιρον της προσευχης,
σαπφειρω η ουρανιω χρωμασι παρεμφερη".

Διαβαζουμε στη "Φιλοκαλια" απο τους Ευαγριο, οσιο Νειλο, επισκοπο Διαδοχο, Γρηγοριο Παλαμα κλπ,
οτι δηλαδη οι "αγιοι" γινονται φωτισμενοι, ακτινοβολλουν "ως σαπφειροι η ουρανιω χρωμασι παρεμφερη".
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΕ, δεν ηξερα οτι ηταν ...κωλοφωτιες...
Οποτε, συμφωνα με τα λεγομενα σου, τα φωτοστεφανα που βαζουν στις εικονες των αγιων,
μαλλον πρεπει να τα βαλουν στον κ... των αγιων!!!

quote:
Τώρα αν κάποιος ιεράρχης έχει υπέρογκες προσωπικές καταθέσεις αυτό είναι σίγουρα καταδικαστέο.
Α Ι Α Ν Τ Α Σ

Η υποκρισια σ' ολο το μεγαλειο της !!!

Ξεχασες "αγνε χριστιανε" τι εγραφες προχθες στο .-= Η ΓΝΩΣΗ =-./ Η ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΕΨΗ - ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΝΩΣΗ ;;;

Να σου τα υπενθυμισω λοιπον...

quote:

Στον τομέα αυτό δεν ξέρω αν έχω αλλά δεν θέλω τίποτα να προσφέρω.
Ότι και να κάνω θα πάει χαμένο, γι’ αυτόν τον λόγο βοηθώ μόνο τον εαυτό μου…και πίστεψέ με δε βγαίνω χαμένος.

Γιατί λοιπόν ενώ μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας προς ιδίον όφελος, να τις σπαταλάμε για το καλό των άλλων. Ποιών;;; Των αχάριστων;;;

Το μόνο ίσως που θα μπορούσα να συνιστήσω είναι η ιδιοτέλεια.

Α Ι Α Ν Τ Α Σ

Μα,
αυτα που πρεσβευεις και γραφεις -ως καλος χριστιανος- αυτα τηρουν και πραττουν
οι "αγιοι πατερες" !!!

lamogioΜέλος
11/02/2005, 18:52:58
Δεν παρακολουθώ από πολύ κοντά το θέμα (της διαφθοράς στην εκκλησία-και όχι μόνο σ’ αυτήν) αλλά άκουσα και είδα αρκετά, ικανά να με βάλουν σε σκέψεις.
Ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε λίγο πίσω απ' τις κουρτίνες.

Είμαι κάθετα και λοξά και παντοιοτρόπως αντίθετος σε κάθε λογής συνωμοσιολογίες αλλά...

Πριν δύο χρόνια, αν μου επιτρέπει ο κος αλτσχάιμερ, είχε γίνει ένα μια δημοσκόπηση (κοινώς γκάλοπ), με θέμα το ποσοστό εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι σε θεσμούς.
Κατά σειρά λοιπόν, άξιοι εμπιστοσύνης ήταν τότε:
Εκκλησία
Δικαιοσύνη
Στρατός
Αστυνομία
------------------
Δημόσιο γενικά
Τύπος
Πολιτικοί
με τα κάτω απ’ τη γραμμή να έχουν αρνητικό πρόσημο που λέμε.

Σήμερα, τα τότε πρώτα στη σειρά βάλλονται με κάθε τρόπο (εννοώ και από μέσα) με αποτέλεσμα να κατρακυλάνε προς όφελος των άλλων (τύπος, που φέρεται ως αιχμή του δόρατος της κάθε λογής κάθαρσης και του πολέμου κατά της διαπλοκής και πολιτικοί, που παίρνουν τα πάνω τους αποστασιοποιούμενοι ευθύνες και παρακολουθώντας διακριτικά).

Αν όλα αυτά ή μέρος από αυτά που φαίνεται να βαραίνουν εκκλησία και δικαιοσύνη (πνευματικό και πρακτικό αποκούμπι υποτίθεται του αδύναμου πολίτη) είναι αλήθεια-και μάλλον είναι-δικαίως εξευτελίζονται και μακάρι να πεσει βαρύς ο πέλεκυς (που δεν το βλέπω).

Βλέποντας τα πράγματα από λίγο πιό μακρυά και κοιτώντας και λίγο πίσω,
μου βγαίνουν κάποιες απορίες.
1. Γιατί τόση εμπάθεια και τόσο λυσσαλέος πόλεμος σε έναν αρχιεπίσκοπο που είναι γενικά παραδεκτό οτι προσπάθησε τουλάχιστον να φέρει κάτι καινούργιο στην εκκλησία.
2. Γιατί τόσος πόλεμος στην ελλαδική εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τούμπαλιν (πόλεμος κατά του Πατριαρχείου από δω).
3. Γιατί τόσος πόλεμος για τη διαδοχή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πόλεμος βρώμικος ένθεν κακείθεν όπως αποκαλύπτεται.
4. Γιατί το Πατριαρχείο Μόσχας εντείνει τα τελευταία χρόνια τον πόλεμο κατά του Οικουμενικού Πτριαρχείου.
5. Γιατί μέσω των δικαστών-προσώπων βάλλεται τόσο άγρια ο θεσμός της δικαιοσύνης, τη στιγμή που όλοι ξέρουν οτι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είναι το έσχατο όριο και εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχεια της κοινωνίας.
6. Γιατί με κάθε ευκαιρία τα τελευταία χρόνια λοιδωρείται ο στρατός και υποβαθμίζεται ο ρόλος του.
7. Και τελικά, γιατί όλα αυτά σχεδόν μαζί και γιατί τώρα.

Εχω ακούσει πολλές απαντήσεις.

1. Γιατί ο Χριστόδουλος είναι υπερφίαλος, φιλόδοξος, χρησιμοποίησε διάφορα μέσα για να εκλεγεί, γιατί τα έβαλε με το κράτος, γιατί υπερβαίνει τα όριά του κλπ κλπ.
Δεκτό αν και δε με καλύπτει γιατί αυτά ίσχυαν κι από πιό παλιά, η δύναμη της εκκλησίας (οικονομική και πολιτική) είναι μεγάλη και στο κάτω κάτω, εκλέχθηκε, πάει και τελείωσε. Η το δέχεσαι αξιοπρεπώς (βλέπε συνυποψήφιο Ιερώνυμο) ή τον πας στα δικαστήρια αντί να φωνασκείς σαν κατίνα από δω κι από κει (βλέπε συνυποψήφιο και μέγα πολέμιο Ζακύνθου-σόρι δε θυμάμαι το όνομα).
2. Σαν απάντηση ισχύουν τα παραπάνω (για Χριστόδουλο) συν την πιό εθνικιστική – πατριωτική θέση της ελλαδικής εκκλησίας σε σχέση με το Οικ. Πατριαρχείο, που πάντως, ο ρόλος του και η σημειολογία του είναι εντελώς διαφορετική.
Δε με καλύπτει επίσης σαν απάντηση γιατί ο ρόλος του Ο.Π. είναι καθαρά πολιτικός και ελάχιστα ποιμαντικός, είναι σε σαφώς πιό δύσκολη θέση και στο κάτω-κάτω έχει ανάγκη τη συμπαράσταση και την ενότητα όσο κανένα άλλο πατριαρχείο.
3. Εδω δεν πήρα πολλές απαντήσεις πέρα από αυτή της προσωπικής διαμάχης μεταξύ «αγίων».
Ομως, όπως αποκαλύπτεται με την ανάμειξη τόσων ετερόκλητων στοιχείων σε μια απλή κατά τα άλλα διαδοχή (ελληνική αστυνομία, ΕΥΠ(!), άλλα πατριαρχεία που έπαιξαν ρόλο στη διαδοχή, συν μερικά λαμόγια άσχετα με την εκκλησία), κάτι άλλο παίζεται από πίσω.
Δε θα μου έκανε εντύπωση αν μετά από λίγα χρόνια χανόταν το πατριαρχείο για την ελλάδα και περνούσε στα χέρια αρμενίων ή αράβων.
Οπως δε μου έκανε εντύπωση η (καθόλου τελικά) ύποπτη μεγάλη καθυστέρηση του κράτους του Ισραήλ να αναγνωρίσει το νέο Πατριάρχη.
4. Χρόνια τώρα, το πατριαρχείο Μόσχας καλοβλέπει το ρόλο του ως Οικουμενικού στη θέση της Κων/πολης. Οπλα, ο πληθυσμός των ρώσων ορθόδοξων, η πολιτική δύναμη διεθνώς της ρωσίας, ο ρόλος της εκκλησίας στην ανατολική ευρώπη μετά το πέσιμο του τείχους.
Παραδόξως, το Ο.Π. στηρίζει η Ε.Ε. και η Αμερική, ακόμη και ο Πάπας!
5. – 6. Τα βάζω μαζί (εδώ χωράει και η αστυνομία) και όχι τυχαία.
Μια ματιά στο καινούργιο μας φρούτο, το ευρωπαϊκό σύνταγμα δίνει κάποιες απαντήσεις.
Το ευρωπαΪκό δικαστήριο καπελώνει το κάθε ενδοκοινοτικό. Αν θεωρείς οτι η διακαιοσύνη της χώρας σου είναι ανεπαρκής, καταφεύγεις στο ευρωπαϊκό και τελείωσες. Ηδη, πριν ακόμα ισχύσει το σύνταγμα, μπορεί κανείς να προσφύγει εκεί για πολλά θέματα. Υποβιβάζοντας την «τοπική» ας την πούμε δικαιοσύνη και απαξιώνοντάς την, στρέφεις αναγκαστικά τον κόσμο στην «προστασία» του ευρωπαϊκού.
Οντας κομμάτι της μεγάλης κοινωνίας της ενωμένης ευρώπης δεν έχεις ανάγκη από στρατό (τουλάχιστον όπως αυτός υπάρχει σήμερα), τα σύνορά σου (υποτίθεται) προστατεύονται απο κοινού με τους εταίρους κι έτσι είσαι απερίσπαστος στο έργο σου, που κατά βάσιν είναι η οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Δεν έχεις ανάγκη από δομή ασφάλειας όπως αυτή υπάρχει σήμερα γιατί η ασφάλειά σου παρέχεται από την κεντρική κυβέρνηση (βλέπε παρεμβάσεις με αφορμή την ολυμπιάδα).

Η σκέψη είναι αν όλα αυτά είναι τυχαία.
Αν τα τεκταινόμενα στο Ο.Π. έχουν σχέση με την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Αν τα τεκταινόμενα στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχουν σχέση με την πολιτική στην περιοχή, τη διαφαινόμενη ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, την εδώ και 10 χρ. περίπου στενή συνεργασία Τουρκίας – Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα και αν τα δύο αυτά πατριαρχεία συνδέονται μεταξύ τους (πολιτικά) και με αυτό της Μόσχας.
Αν οι δηλώσεις της προέδρου της βουλής ήταν τυχαίες (αν και τις διάβαζε, παναπεί τις είχε καλά επεξεργαστεί).
Αν η απαξίωση των παραπάνω θεσμών είναι τυχαία ή ηθελημένη με σκοπό την επανάκμψη της πολιτικής, αφού αυτή θα κληθεί να πείσει και να αποφασίσει για τα μελλούμενα (βλέπε και περιβόητη «συναίνεση», πρώτη δήλωση του νέου προέδρου).

Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω τί ρόλο παίζουν δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών εδώ και έξω, περί ευρύτερης περιφέρειας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη ας πούμε ή περί αυτονομίας του Ο.Π. μέσα στο γεωγραφικό χώρο της Τουρκίας και μάλιστα κοντά η μία δήλωση από την άλλη.

Δεν αμφιβάλλω καθόλου για το ποιόν των κάθε λογής επισκόπων και δικαστών που είναι στην επικαιρότητα αλλά δεν περιμένω και δε θέλω κάθαρση από έναν «Τριανταφυλλόπουλο» ή έναν «Κούγια» γιατί δε δικαιούνται να ομιλούν, δε μπορούν, δε θέλουν και τελικά δεν είναι η δουλειά τους.
Η διαπλοκή είναι φυσικό φαινόμενο της κοινωνίας, ένα νέφος που σκεπάζει τα πάντα και τους πάντες και είναι ουτοπία να μιλάει κανείς για εξάλειψή της.
Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι αυστηρός καθορισμός των κανόνων του παιγνιδιού και πιστή τήρησή τους.

Συμφωνώ με την ιδέα χωρισμού εκκλησίας και κράτους αλλά έχω την άποψη οτι δε μπορεί να γίνει πιά, όχι τουλάχιστον με τόσο άκομψο και οδυνηρό τρόπο.
Οσο για την περιβόητη περιουσία της, οι παλιότεροι θα θυμούνται τί είχε γίνει με τον Τρίτση, που τόλμησε να μιλήσει καθαρά και σταράτα για αυτήν αλλά, τί κακιά σύμπτωση, δεν πρόλαβε να περάσει στις πράξεις.

OannesΜέλος
11/02/2005, 19:25:03
Aν και ο τίτλος του topic δεν είναι «Διαχωρισμός Eκκλησίας - Kράτους» (χμμμ... ποιός θα το ανοίξει, άραγε), αλλά επειδή βλέπω ότι συζητιέται αρκετά το θέμα, ας γράψω κάτι επ' αυτού.

Kατ' αρχήν, η λέξη «διαχωρισμός» δεν σημαίνει ντε και καλά απουσία σχέσεων. O διαχωρισμός πρέπει να γίνει, πάντα κατά την προσωπική και άρα υποκειμενική μου άποψη, απλά γιατί η κοινωνία και δη η σημερινή, χρειάζεται πλέον πιό θετικές αξίες. Σήμερα δεν σκοτώνουμε τον πιστό μιας άλλης θρησκείας. Eίναι γελοίο και σαν σκέψη. Mας αρέσει η διαφορετικότητα. Σεβόμαστε τον δίπλα, ακόμα και αν δεν σκέφτεται σαν εμάς και εκεί είναι το μέγιστο ηθικό έρεισμα: το άνοιγμα στην ανθρώπινη υπόσταση του άλλου.

Θα μπορούσα ίσως να μιλήσω και για την έννοια Aδελφοσύνη αλλά προς το παρόν ας υπενθυμίσω την αξία του διαλόγου, κάτι που προσπαθούμε, άλλωστε, να κάνουμε και σ' αυτό το ρημάδι το forum.

Tsepe NoyonΜέλος
12/02/2005, 14:18:29
Μια και δεν εκλεισε το θεμα, συμφωνα με την παρακληση μου, επανερχομαι μ' ενα μικρο μαθημα ιστοριας.
Ο τιτλος του δεσποτη, ΔΕΝ προβλεπεται στη εκκλησιαστικη ιεραρχια. Ανηκε στον αυτοκρατορα, ως εκφραζοντα την ελεω θεου κοσμικη εξουσια.
Ο πρωτος που ελαβε τον τιτλο του δεσποτου κι εβαλε και μιτρα στο κεφαλι του ( που επισης ανηκε στον αυτοκρατορα) ηταν ο αρχιεπισκοπος Σιναιου, μεσουντος του 17ου αιωνα. Ο Σιναιου καθαιρεθηκε, γι αυτη του την ενεργεια, ως σφετεριστης εμβληματων κοσμικης εξουσιας. Ομως πριν τελειωση ο αιωνας (17ος παντα )τα ειχαν υιοθετησει ολοι!!!
Βεβαιως με την ιδρυση του Ελλαδικου κρατους, ουτε κουβεντα να αποποιηθουν τα εμβληματα και τον τιτλο, απαξ και ειχε αποκατασταθει, εν μερει, η κοσμικη εξουσια.
Τι σημαινουν ολα αυτα?
Οτι οι "δεσποταδες" θεωρουν δεδομενη την κοσμικη, μαζι με την "πνευματικη" εξουσια τους. Δεν θα γινει ποτε ο χωρισμος κρατους εκκλησιας, οσο κι αν το θελει ο Ελληνικος λαος. Αλλωστε το θεμα μας δεν ειναι αυτο, αλλα το να φανει το ποσο αρωστημενος ειναι αυτος ο χωρος.

12/02/2005, 23:09:44
Tsepe Noyon:
«Οι μπεκτασηδες δεν ηταν μοναχοι (δεν υπαρχει τετοιο πραγμα στο ισλαμ) αλλα δερβισικο ταγμα. Για να γινεις δεκτος στις ταξεις τους δεν ειναι απαραιτητο να εισαι μουσουλμανος. Ειδικα στην Αλβανια, μια εποχη, ανηκαν σχεδον οι παντες στο ταγμα των μπεκτασηδων. Αυτα ισχυουν και σημερα, αν θελεις μπορεις να γινεις δερβισης, ακομα κι αν εισαι δωδεκαθειστης.»

Δεν συμφωνώ απόλυτα αγαπητέ.

Οι μπεκτασήδες, ή κιζιλμπάσηδες κατά τους σουννίτες, διατηρούν πολλά «προ-χριστιανικά» στην λατρεία τους, αλλά όχι και Δωδεκαθεϊστικά στοιχεία. Οι μπεκτασήδες υπήρξαν φορείς του μυστικού Ισλάμ, όπως και άλλοι «ετερόδοξοι» Δερβίσιδες.

Άλλο λοιπόν οι Μπεκτασήδες-Δερβίσιδες και άλλο οι άλλες ομάδες Δερβίσιδων. Επίσης, σαφέστατα και υπήρξε μοναχικό τάγμα των Μπεκτασήδων.

Σχετικά μπορείς να διαβάσεις την παρακάτω σελίδα, διότι δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ξεθάψω όλα μου τα αρχεία για να σε πείσω.

http://www.servitoros.gr/limni/view.php/13/190/

Επίσης μια σύντομη ερμηνεία http://users.panafonet.gr/pany/Lexicon/lexicon.htm

Tsepe NoyonΜέλος
13/02/2005, 07:40:03

Schwabe, μου εισαι πολυ συμπαθης, γι αυτο σου απευθυνω μια παρακληση: Εκτος απο το ιντερνετ, διαβασε και κανενα βιβλιο. Για τους δερβισιδες μαλλον πρεπει να ανοιξω ενα χωριστο θεμα, γιατι αν και γνωστος αθεος τους συμπαθω και τους εχω μελετηση αρκετα. Εδω να σου πω μονο, οτι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν ηταν μοναχοι, η εστω κατι που να μοιζει στον μοναχισμο. Μπερδευει καπως ο ορος ταγματα, που παραπεμπει σε μοναχικα ταγματα, κυριως του δυτικου μοναχισμου. Το ισλαμ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν υποστηριζει την αγαμια.
Τα υπολοιπα σε χωριστο θεμα, μια και δεν εχουν θεση εδω.

Tsepe NoyonΜέλος
13/02/2005, 07:48:44
Schwabe, την παρακληση μου μην την παρεις ως προσβολη, αλλωστε φαινεσαι διαβασμενος ανθρωπος. Ουσιαστικα απευθυνομαι σε ολους. Εχω δει στις συζητησεις, μυριες παραπομπες στο ιντερνετ κι ελαχιστες σε βιβλια. Αυτο το θεωρω απαραδεκτο, γιατι ειναι γνωστο οτι η πληροφορηση μεσω ιντερνετ ειναι χαμηλης ποιοτητος!

13/02/2005, 15:37:36
Από μία μικρή αναζήτηση που έκανα δεν υπάρχει θέμα που να αναφέρεται στους Δερβίσιδες. Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Tsepe NoyonΜέλος
13/02/2005, 21:49:06
Gretel, ευχαριστω!

14/02/2005, 08:33:30
quote:
Πλάτωνα αυτός που λάμπει με το δικό του φως είναι σαν την πυγολαμπίδα.
Ξέρεις θα έχετε και στην Ιταλία. Εδώ στην Ελλάδα τις λέμε κωλοφωτιές.
Νομίζουν ότι είναι φωτισμένες μα τελικά φωτεινός είναι μόνο ο κ.....λος τους
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ

-----------
"Οταν ο νους τον παλαιον ανθρωπον αποδυσαμενος τον εκ της χαριτος ενδύεται,
τοτε και την εαυτου καταστασιν οψεται κατα τον καιρον της προσευχης,
σαπφειρω η ουρανιω χρωμασι παρεμφερη".
Διαβαζουμε στη "Φιλοκαλια" απο τους Ευαγριο, οσιο Νειλο, επισκοπο Διαδοχο, Γρηγοριο Παλαμα κλπ,
οτι δηλαδη οι "αγιοι" γινονται φωτισμενοι, ακτινοβολλουν "ως σαπφειροι η ουρανιω χρωμασι παρεμφερη".
ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΕ, δεν ηξερα οτι ηταν ...κωλοφωτιες...
Οποτε, συμφωνα με τα λεγομενα σου, τα φωτοστεφανα που βαζουν στις εικονες των αγιων,
μαλλον πρεπει να τα βαλουν στον κ... των αγιων!!!

Εκ της χάριτος Πασχάλη. Εκ της χάριτος ενδύεται Πασχάλη.
Δεν είναι δικό τους φως, είναι εκ της χάριτος Πασχάλη.
Εκ της χάριτος ενδύεται Πασχάλη. Εκ της χάριτος Πασχάλη.

Σου ζητώ συγγνώμη που η πιο πάνω αναφορά μου σε οδήγησε στο να γίνεις προσβλητικός κάτι το οποίο δεν συνηθίζεις αλλά δεν ήταν στις προθέσεις μου.

14/02/2005, 10:13:35
Eπρεπε να φτάσουν εδώ τα ξεφτιλίκια του ιερατείου για να γίνει "θέμα"?
Επρεπε να βγουν αυτά στη φόρα για να καταλάβει ο λαός που συχνάζει στην εκκλησία την βρωμιά που κρύβεται εκεί?

Οταν πριν από λίγο καιρό έπεφτε το ελικόπτερο με την αφρόκρεμα της ηγεσίας* γιατί κανείς δεν μίλησε...δεν έψαξε?

* Με εκκλησίες και παπαδαριό δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις ΟΜΩΣ γνώρισα και έζησα από πολύ κοντά 3 από τα άτομα που επέβαιναν και σας πληροφορώ ότι ήταν από τους κληρικούς που φέρνουν τους νέους κοντά στην εκκλησία προσεγγίζοντάς τους με μοντέρνους τρόπους...

"H Γνώση είναι δύναμη...1234"
14/02/2005, 11:32:22
Αγαπητέ Αναστημένε,

Έχω την εντύπωση πως είσαι αρκετά μπερδεμένος, μαζί με σένα και αρκετοί χριστιανοί, όσο αφορά τις θειες χάρες.

Γίνονται άγιοι κυριολεκτικά κοιμισμένοι άνθρωποι, δες τον τελευταίο Παπα, τον ανακήρυξαν άγιο εν ζωή, και φιλάνε απο τωρα την εικονιτσα του.

Και σκέφτομαι,

Βρε λες η αγιότητα να εξαρτάται από την δύναμη που έχει ο κάθε ένας, γιατί σε 100 χρόνια, ίσως να δούμε Άγιο και τον προκαθήμενο χριστοδουλο, που σίγουρα από τον Παπα.... πιο ξύπνιος είναι.

Ξέρω τι θα μου πεις, μα πριν καν το σκεφτείς, όταν πας βόλτα στα μοναστήρια εκεί στο άγιο όρος, σαν σηκώσεις τα ματάκια σου ψηλά, για την θεια χάρη του θεούλη, δες τις απεικονίσεις των αγίων, όλοι με το φωτοστέφανο τους…. και τον Σωκράτη, Τον Πλάτωνα, και τον Αριστοτέλη... δίχως φωτοστέφανο.

Μάλιστα,

οι αμνόπαρμένοι, είναι σπουδαιότεροι του λόγου, μιας και λόγος θεωρείται μόνο ο Χριστός, που εμείς απλα ταυτιζόμαστε, και σπανια καταλάβαμε!
Ωστόσο, κλέβουμε τα λόγια, τις σκέψεις από τα μυαλά που δεν έχουν φωτοστέφανο, έτσι δίνουμε υπόσταση και βάρος στη θρησκεία μας, τα διαμορφώνουμε μαλιστα όπως γουστάρουμε, και αν είμαστε αυτοκράτορες, με διαταγές μας σκοτώνουμε και αθώους ανθρώπους, και εμάς μετά οι Χριστιανοι, έρχονται και μας προσκυνούν, φιλούν την εικόνα μας, λέγοντας άγιε Κωνσταντίνε, βοήθα μας!

Αναστημένε, ρίξε και μια μάτια εδώ, στο τέλος,

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=5548&whichpage=6&ARCHIVE=

μου φτανει να το διαβασεις με προσοχη, μετα μπορεις και να με Βρίσεις! *

Πλατωνας, διχως φωτοστεφανο.

14/02/2005, 12:57:38
Πλάτωνα γεια σου

Δεν πρόκειται να καταλήξουμε σε κανένα συμπέρασμα εάν συγκρίνουμε δύο πράγματα παίρνοντας από το καθένα ότι μας αρέσει.
Για να υπάρχει σύγκριση πρέπει να έχουμε όμοια πράγματα.

Δεν μπορεί μια ζωή αρχαιοελληνικό πνεύμα να είναι ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ και μόνο αυτός και χριστιανισμός να είναι ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και μόνο αυτός.

Υπήρξαν στην αρχαιότητα οι «φονιάδες» του ΣΩΚΡΑΤΗ όπως υπήρχαν και υπάρχουν στο χριστιανισμό άγιες μορφές που δεν έχουν σχέση με τα εγκλήματα του ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ.

Σε αυτά που γράφεις συμφωνώ. Και μπορώ να συμφωνήσω γιατί στην ουσία είμαι λιγότερο φανατικός από εσένα, αν και αυτό δεν είναι στη μόδα.

Εγώ βλέπω και τις δύο όψεις και στα δύο νομίσματα εσύ βλέπεις την άσπρη στο ένα και την μαύρη στο άλλο.

Κάνεις ότι έκαναν οι χριστιανοί στο Σωκράτη......

Η πρόσκληση μου στο θέμα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ισχύει. Εδώ το θέμα δεν είναι η θεία χάρη.........

ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ χωρίς φωτοστέφανο επίσης......

14/02/2005, 13:46:30
Αρχαιολογικό πνεύμα δεν είναι μόνο ο Σωκράτης.
Την εποχή του, ζούσαν τουλάχιστον 300 Φιλόσοφοι, που ο καθένας με τον τρόπο και τις σκέψεις του, συνέφερε σε αυτό που ονομάζουμε αρχαιολογικό πνεύμα.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση, προς το παρόν υπάρχουν συζητητές στο θέμα σου, ύστερα, αν βάλω δύσκολες ερωτήσεις θα σκεφτείς πως κάτι έχω με το Χριστό,
και δεν είναι αλήθεια,
συμπαθώ τον Αγ.Φραγγισκο για τις προσπάθειες του,
όπως και τον meister Eckhart για αυτά που έγραψε,
και τους Αγνούς χριστιανούς….

Δεν είμαι μονόπλευρος αναστημένε,

Αν δεν είσαι ποτισμένος,
διακρίνεις εύκολα την ματαιοδοξία και κακία
Ορισμένων δημοσιογράφων…

PHILOSOFOS-1Μέλος
14/02/2005, 17:02:11
ΥΠΟΘΕΣΗ

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΣΠΟΤΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΚΑΝΑΔΛΑ

ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ

ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΦΤΩΧΟ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΣΦΑΙΤΕΡΙΖΟΝΤΑΙ

ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΦΕΛΟΣ.

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ

gh

ΑreiosΜέλος
14/02/2005, 23:01:20
Μετα απ'ολα αυτα, εχω ενα σοβαρο ερωτημα.
ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΝΟΣ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ; (δεν αναφερομαι κατ'αναγκην στον ΧΟ κληρο..)
Γιατι ειδικοτερα οι χριστιανοι εχουν αναγκη απο μεσιτες;
Ο ευρων αμοιφθησεται.

ΑΝΕΡΓΕ ΠΕΙΝΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ!